فهرست مطالب

نشریه پرستاری مراقبت ویژه
پیاپی 1 (زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی راوری، مجید جوادی نسب، عباس عبادی، الهه متحدیان تبریزی، مهدی صادقی شرمه، فرح روز همدانی زاده صفحه 1
    اهداف
    گزارشات مختلف و متناقضی در زمینه ی ارتباط انواع بیماری ها و عوارض آنها با نوع گروه خونی وجود دارد. این مطالعه به منظور بررسی ارتباط بین نوع گروه خونی با میزان خونریزی بعد از عمل جراحی پیوند عروق کرونر انجام شده است.
    روش ها
    در مطالعه ای گذشته نگر، میزان خونریزی 24 ساعت اول پس از عمل جراحی پیوند عروق کرونر در 228 بیمار غیراورژانسی اندازه گیری شد و ارتباط آن با نوع گروه خونی و سایر پارامترها مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشترین میزان خونریزی در گروه خونی AB با میانگین 1672 میلی لیتر و کمترین میزان خونریزی در گروه خونی O با میانگین 1365 میلی لیتر مشاهده شد. آزمون آماری آنالیز واریانس، ارتباط معنی دار بین نوع گروه خونی و میزان خونریزی بعد از عمل را تایید نکرد. همچنین ارتباط معنی داری بین متغیرهای تعداد گرافت، بازگشت به اتاق عمل به علت خونریزی زیاد، پمپ تایم و همچنین مدت عمل با توجه به نوع گروه خونی نیز مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با وجود معنی دار نبودن نتایج، به لحاظ اهمیت بالینی از مطالعه ی حاضر چنین نتیجه گیری می شود که بیماران با گروه خونی AB، به خصوص با Rh منفی، نسبت به سایر گروه های خونی بعد از عمل جراحی CABG خونریزی بیشتری داشته اند.
    کلیدواژگان: گروه خونی، خونریزی، جراحی پیوند عروق کرونر
  • محمد میرزایی، فخرالدین فیضی، عباس عبادی صفحه 5
    اهداف
    پرستاری از زیرسیستم های مهم سیستم بهداشت و درمان برای اقدام در شرایط بحرانی است؛ چرا که پرستاران از اولین افرادی هستند که در هنگام وقوع بلایا در صحنه حاضر شده و خدمات ارایه می نمایند. هدف از این مطالعه بررسی میزان مهارت بالینی پرستاران نظامی در شرایط بحرانی است.
    روش ها
    از سه بیمارستان بقیه الله (عج)، نجمیه و جماران در سال 1386 به کمک پرسش نامه، داده های لازم جمع آوری گردید. داده های جمع آوری شده وارد رایانه شده و با کمک نرم افزار SPSS 11.2 و با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه پرستاران بر اساس امتیازات کسب شده در مجموع مهارت های بالینی در سه گروه ضعیف (دارای امتیاز کمتر از 79)، متوسط (دارای امتیاز 80 تا 125) و خوب (دارای امتیاز بالاتر از 125) تقسیم بندی شدند. بر این اساس، 14% نمونه ها دارای رتبه ضعیف، 5/64% دارای رتبه متوسط و 5/21% دارای رتبه خوب بودند.
    نتیجه گیری
    یکی از مهم ترین نیازهای پرستاران، آموزش مهارت های بالینی است. با توجه به بررسی نتایج مشخص شد که پرستاران مورد مطالعه با اکثر مهارت های مورد نیاز در شرایط بحرانی که دانش و تجربه عملی بالایی می طلبد، فاصله دارند و نیاز به آموزش مهارت های لازم در شرایط بحرانی و اورژانسی کاملا مشهود است.
    کلیدواژگان: مهارت بالینی، پرستاران نظامی، شرایط بحرانی
  • نیازهای آموزشی امدادگران در فرآیند امداد و انتقال مجروحین جنگی با جراحات شکمی در جنگ های زمینی
    احمد عامریون، محمدعلی خوشنویس، فرزانه ذیقیمت، علی اکبر کریمی، حسن سقالرزاده صفحه 6
    اهداف
    یکی از موارد مهم در جنگ ها، حضور و اقدامات موثر کادر درمان و امدادگران است که اگر به موقع و با برنامه و دانش مشخص وارد کار شوند، از صدمات بسیاری پیشگیری نموده و سبب حفظ روحیه رزمندگان و کاهش عوارض می شوند. بدون شک تصمیم گیری های صحیح بالینی، تدبیر در موارد استرس زا، تنظیم اطلاعات و داده ها و استفاده ی مناسب از آموخته های نظری و عملی، از مسئولیت های امدادگران است که در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش ها
    این بررسی، مطالعه ای توصیفی به روش مقطعی است. در راستای موضوع پژوهش، پرسش نامه ای تهیه شد و در اختیار 50 نفر از امدادگرانی که در زمان جنگ حضور داشتند، قرار گرفت. پاسخ ها با توجه به اهداف تحقیق و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در حیطه ی شناختی، امدادگران 70% صدمات شکمی را نیازمند اقدام فوری تشخیص دادند. در حیطه ی حرکتی، 50% پاسخ های امدادگران در خصوص مراقبت های درمانی در جراحات نافذ شکمی نادرست بود. در حیطه ی روانی و عاطفی، 42% امدادگران، آموزش عملی و تئوری و مسلط بودن به کار را بهترین عامل حمایت های روانی و عاطفی اعلام کرده اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، امدادگران در سه حیطه ی شناختی، حرکتی و رفتاری نیاز به آموزش دارند.
    کلیدواژگان: حیطه شناختی، حیطه حرکتی، حیطه عاطفی، جراحات شکمی، جنگ های زمینی، انتقال مجروحین
  • تاثیر آموزش خودمراقبتی بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد
    سهیل نجفی مهری، حکیمه واحد پرست، سهیلا حافظی، عبدالله ثقفی، زهرا فارسی، یدالله سیاوش وهابی صفحه 8
    اهداف
    افزایش هزینه های درمانی، دوری از خانواده و افزایش عفونت های بیمارستانی منجر شده تا روز به روز مراقبت در منزل و خودمراقبتی مورد استقبال قرار گیرد. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مراقبت از خود بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد انجام شده است.
    روش ها
    این پژوهش، مطالعه کارآزمایی بالینی است. 64 بیمار (32 نفر گروه آزمون، 32 نفر گروه شاهد) که با تشخیص انفارکتوس میوکارد در بخش مراقبت ویژه قلب بیمارستان پذیرش شده بودند مورد بررسی قرار گرفتند. آموزش خودمراقبتی در گروه مداخله انجام شد. پرسش نامه «کیفیت زندگی ناتینگهام» برای تعیین کیفیت زندگی قبل و بعد از برنامه آموزشی مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    آزمون آماری تی مستقل (17/0 >P) نشان داد که نمره کل و نمره ابعاد کیفیت زندگی قبل از مداخله در دو گروه شاهد و مداخله اختلاف معنی داری ندارند، درحالی که پس از آموزش، نمره کل و نمره ابعاد کیفیت زندگی در دو گروه، اختلاف معنی دار نشان می دهد (005/0
    نتیجه گیری
    کیفیت زندگی بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد می تواند با آموزش خودمراقبتی افزایش یابد.
    کلیدواژگان: آموزش خودمراقبتی، کیفیت زندگی، انفارکتوس میوکارد
  • یوسف مرتضوی، علیرضا شرقی نمین، مجید جوادی نسب، فریال خمسه، حسین باباتبار درزی* صفحه 9
    اهداف

    بیماری شریان کرونر یکی از شایع ترین بیماری های جوامع بشری است. فیبریلاسیون دهلیزی یکی از شایع ترین دیس ریتمی های قلبی است که موجب طولانی تر شدن زمان بستری (2 تا 3 روز بیشتر از سایر بیماران)، افزایش میزان مرگ و میر و بالا رفتن هزینه های درمان می شود.

    روش ها

    این پژوهش، مطالعه ای توصیفی- مقطعی است. جامعه ی مورد پژوهش از بیمارانی تشکیل شده بودند که در سال 1384 برای عمل جراحی پیوند عروق کرونر به دو بیمارستان بقیه الله (عج) و قلب جماران مراجعه داشتند. در این پژوهش 600 بیمار مورد بررسی و مطالعه قرار گرفتند. داده های به دست آمده با استفاده از آمار توصیفی به وسیله جداول، نمودار و توزیع وضعیت متغیرهای مورد نظر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی بیماران 6/58 با انحراف معیار 2/10 سال و کمترین سن افراد مورد مطالعه 34 و بیشترین سن 81 سال بود. شایع ترین عارضه با 3/31% مربوط به فیبریلاسیون دهلیزی و کمترین عارضه به میزان 3/1% مربوط به سکته قلبی گزارش شد.

    نتیجه گیری

    تمهیدات لازم قبل از عمل، شامل بررسی دقیق وضعیت بیمار، اصلاح و درمان اختلالات الکترولیتی و فاکتورهای زمینه ای باید به انجام برسد. همچنین با اصلاح روش های جراحی، دست کاری کمتر قلب و درمان اختلالات الکترولیتی می توان این عارضه را به حداقل رساند.

    کلیدواژگان: فیبریلاسیون دهلیزی، پیوند عروق کرونر، عوارض
  • مهدی امیری، ابوالفضل اکبری، حامد باستین صفحه 13
    اهداف
    اثرات فیزیولوژیک استرس هنگامی مفید واقع می شوند، که پاسخی جهت آماده سازی بدن برای «جنگ و گریز» رخ دهد، اما درصورتی که این اثرات طولانی شوند ممکن است مضر گردند. یکی از مکانیزم هایی که استرس را به بیماری ارتباط می دهد، برانگیختگی سیستم عصبی سمپاتیک (SNS) است که طی پاسخ استرس رخ می دهد. پاسخ استرس از طریق سیستم عصبی سمپاتیک فرد را از لحاظ فیزیولوژیک جهت مقابله با عامل استرس زا آماده می نماید. مشکلات زمانی آغاز می شوند که فرد قادر نباشد از عامل استرس زا رهایی یابد. در این مطالعه، واکنش استرسی طی دوره ی فولیکولی چرخه ی قاعدگی، در زنان دارای تناسب هوازی (20= n) و فاقد تناسب هوازی (18= n) مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    روش ها
    پرسش نامه مربوطه توسط داوطلبین کامل شد و قبل و بعد از تست استرس ذهنی «تشخیص کلمات رنگی»، آنالیز سطح کاتکول آمین در نمونه های ادرار آنها صورت گرفت. میزان فشار خون و تعداد ضربان قلب طی آزمون استرس ذهنی ارزیابی شدند.
    یافته ها
    میزان ضربان قلب دو گروه داوطلبین با یکدیگر متفاوت بود اما واکنش استرسی یا حالت اضطراب در این دو گروه با هم تفاوت چشمگیری نداشت.
    نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از آن است که تناسب هوازی، پاسخ استرس را در زنان قبل از یائسگی کاهش نمی دهد.
    کلیدواژگان: تناسب هوازی، استرس، کاتکول آمین، زنان
  • سید عبدالله عمادی، ابراهیم نصیری*، محمدحسین کریمان مجد، حسین باباتبار درزی، سید داوود تدریسی صفحه 19
    اهداف

    تغییر وضعیت قرارگیری طی بیهوشی ممکن است با عوارض همودینامیکی و مکانیکی همراه باشد. در این مطالعه تاثیر تغییرات وضعیت قرارگیری بیمار بر میزان فشار داخل قفسه ی سینه طی بیهوشی عمومی مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش ها

    در این مطالعه ی توصیفی- مقطعی، 115 بیمار بزرگسال مورد بررسی واقع شدند. میزان فشار پیک و پلاتو داخل قفسه ی سینه به وسیله ی اسپیرومتر در وضعیت طاقباز اندازه گیری شد و سپس، فشار پیک و پلاتو داخل قفسه ی سینه طی دقایق اول تا 60 بیهوشی در وضعیت های ترندلن بر گ، یک طرفه ی چپ، یک طرفه ی راست یا دمر (روی شکم) در ف و اصل 10 دقیقه ای اندازه گیری و ثبت شد ند.

    یافته ها

    بیشترین فشار پیک و پلاتو داخل قفسه ی سینه در حالت طاقباز و پیش از تغییر وضعیت ثبت شد (5/5 ± 7/33 و 1/5 ± 5/20) که طی بیهوشی تغییر قابل ملاحظه ای نداشت (05/0 >p). بیشترین فشار داخل قفسه ی سینه بعد از تغییر وضعیت، در گروه یک طرفه ی راست ثبت شد و کمترین میزان تغییر در گروهی که به وضعیت د م ر تغییر وضعیت داده شده بودند مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    تغییر وضعیت بیماران طی بیهوشی عمومی و ش لی کامل عضلانی از وضعیت طاقباز به وضعیت های دمر، یک طرفه ی راست، یک طرفه ی چپ یا ترندلنبرگ، از نظر بالینی موجب تغییر قابل ملاحظه ای در فشار داخل قفسه ی سینه نمی شود.

    کلیدواژگان: بیهوشی عمومی، تغییر وضعیت، فشار قفسه سینه
  • فریده ملک شاهی، مهناز مردانی صفحه 29
    اهداف
    واکنش مناسب نسبت به حوادث غیرمترقبه نیازمند آمادگی امکانات و برنامه ریزی مناسب است. در هر بیمارستان، توانمندی ها و محدودیت ها باید شناسایی شوند تا با تقویت نقاط ضعف، آمادگی بیشتری برای مقابله با حوادث غیرمترقبه وجود داشته باشد. این پژوهش با هدف تعیین میزان توانمندی ها و محدودیت های بیمارستان های آموزشی تامین اجتماعی خرم آباد در مدیریت بحران انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی- مشاهده ای انجام شده است. جامعه ی آماری پژوهش شامل روسا، مدیران پرستاری و همچنین مسئولین کمیته های بحران بیمارستان ها بود؛ این افراد در مجموع 27 نفر بودند. گردآوری داده ها از طریق پرسش نامه و مشاهده ی مستقیم اسناد و مدارک و تکمیل چک لیست انجام گرفت. آنالیز توصیفی با استفاده از فراوانی، درصد فراوانی، میانگین و انحراف معیار با نرم افزار SPSS 11.5 بیان شدند.
    یافته ها
    برنامه عملیاتی مدونی در زمینه بحران وجود نداشت یا به طور صحیح اجرا نمی شد و از بعد غیرسازه ای نیز مشکلات عمده ای وجود داشت. از نظر سازه ای، اکثر افراد جامعه ی آماری (6/55%) معتقد بودند که بیمارستان در زمان بروز زلزله استحکام لازم را ندارد.
    نتیجه گیری
    ضرورت بازنگری در بنای بیمارستان های موجود با رویکرد کاهش آسیب پذیری سازه ای، غیرسازه ای و طراحی برنامه عملیاتی مدون توصیه می شود تا تضمینی بر ادامه خدمات رسانی در شرایط بحران باشد.
    کلیدواژگان: بیمارستان، توانمندی ها، محدودیت ها، مدیریت بحران
|
  • Ravari A., Javadinasab M., Ebadi A., Mottahedian E. T., Sadeghi M. Sh., Hamedanizade F., Et A Page 1
    AIMS. Various and controversial reports are present about correlation of different diseases and their complications with type of blood group. This study was done for assessing correlation between type of blood group and post operative bleeding in coronary artery bypass graft surgery. METHODS. In this retrospective study, amount of bleeding was measured in 228 non-emergency patients in first 24 hours after coronary artery bypass graft surgery, and its correlation with type of blood group and other parameters was evaluated. RESULTS. Maximum bleeding rate was observed in AB blood group with mean of 1672 milliliter and minimum bleeding rate was observed in O blood group with mean of 1365 milliliter. Statistical test of analysis variance didn’t confirm meaningful correlation between type of blood group and amount of post operative bleeding. Also there was no meaningful correlation between variables of number of grafts, reoperation due to massive bleeding, time pump and time of operation with type of blood group. CONCLUSION. Although results were not significant, due to clinical importance, it is concluded that patients with AB blood group, especially Rh negative, had more bleeding after CABG surgery than other blood groups.
  • Mirzaei M., Feizi F., Ebadi A Page 5
    AIMS. Nursing is one of important divisions of health and medical service acting during critical circumstances; because nurses are from first personnel present in the situation of disaster and offer care service. The goal of this study is evaluation of clinical proficiency of nurses in critical situations. METHODS. Essential data were collected with questionnaires from three hospitals; Baqiyatallah, Najmieh and Jamaran. Collected data were entered to computer and assessed and evaluated with SPSS 11.2 software using descriptive statistics. RESULTS. In this study nurses were classified into three groups according to total acquired points for clinical proficiency: week (point less than 79), medium (point 80 to 125) and good (higher than 125). According to this, 14% of persons were grade week, 64.5% were grade medium and 21.5% were grade good. CONCLUSION. One of the most important needs of nurses is education of clinical proficiencies. By evaluating results, it was shown that majority of nurses in the study don’t have many of needful proficiencies for critical situations which require high science and practical experience, and need to learn essential proficiencies for critical and emergency situations is completely evident.
  • Educational needs of paramedics in process of relief and transmission of war victims with abdominal lacerations in desert wars
    Amerion A., Khoshnevis M. A., Zigheimat F., Karimi A. A., Saghalorzade H Page 6
    AIMS. Presence and effective enterprises of therapeutic cadre and paramedics is one of the important factors that if done timely and with specified program and science can prevent many damages, preserve soldiers’ morale and prevent complications. Undoubtedly making correct clinical decisions, design in stressful situations, order of data and information and appropriate use of theoretic and practical educations are of paramedics’ liabilities, which have been studied in this research. METHODS. This investigation is a descriptive cross-sectional study. For study subject, questionnaires were prepared and disposed to 50 paramedics who were present at war. Obtained data were analyses and assessed according to study goals with SPSS statistical software. RESULTS. In recognition field, paramedics diagnosed 70% of abdominal lacerations to need emergency interventions. In transmission field, 50% of answers of paramedics about therapeutic cares of sharp abdominal traumas were incorrect. In mental and emotional fields, 42% paramedics mentioned practical and theoretic education and domination on work as the best mental and emotional supports. CONCLUSION. According to results of this study, paramedics need education in three recognition, transmission and behavior fields.
  • Effect of self-care education on quality of life in patients suffering from myocardial infarction
    Najafi S. M., Vahedparast H., Hafezi S., Saghafi A., Farsi Z., Vahabi Y. S Page 8
    AIMS. Expensiveness of medical cares, being far from family, high rate of nosocomial infections cause self-care and in-home care to be considered more than previous. So present study have been done to assess effect of self-care education on quality of life in patients suffering from myocardial infarction METHODS. This research is a clinical trial study. 64 patients (32 people in case group and 32 people in control group) who were admitted in coronary care unit of hospital with diagnosis of myocardial infarction were assessed. Self-care education was done in intervention group. “Nottingham quality of life” questionnaires were used for assessing quality of life before and after education program. RESULTS. Statistical independent T- test (P>0.17) showed that total number and quality of life number have not significant difference between two groups before intervention, while after intervention, total number and quality of life number have significant difference between two groups (P<0.005). Paired T- test also showed significant difference in total number and quality of life number before and after intervention (P<0.001). CONCLUSION. Quality of life can improve with self-care education in patients suffering from myocardial infarction.
  • Mortazavi Y., Babatabar H. D., Sharghi A. N., Javadinasab M., Khamse F., Nasiri E Page 9

    AIMS. Coronary artery disease is one of most common diseases of human society. Atrial fibrillation is one of most common cardiac dysrhythmias that cause prolonged admission (2-3 days more than other patients), high mortality and increased treatment costs. METHODS. This study is a cross-sectional and descriptive trial. Studied group had consisted of patients referred to two Baqiyatallah and cardiac Jamaran hospitals for surgical graft of coronary vessels in year 1384. In this study 600 patients were evaluated and studied. Obtained data were analyzed and assessed with descriptive statistics via tables, graphs and distribution of status of objective variables. RESULTS. Mean age of patients was 58.6 years with standard deviation of 10.2 years, that youngest age of cases was 34 and oldest age was 81 years. The most common complication was atrial fibrillation (31.3%) and least common complication was myocardial infarction (1.3%). CONCLUSION. It is suggested to do necessity preoperative care, including precise assessment of patient status, correction and management of electrolyte disturbances and predisposing factors. Also this complication could be minimized with correction of surgical procedures, less and gentle manipulation of heart and management of electrolyte disturbances.

  • Amiri A., Akbari A., Bastin H Page 13
    AIMS . While the physiological effects of stress are advantageous when the response occurs to prepare the body for “fight or flight,” they can be detrimental if long lasting or repeated without outlet. One of the mechanisms that may link stress to illness is arousal of the sympathetic nervous system (SNS) that occurs during the stress response. Through the SNS, the stress response prepares the individual to deal with the stressor physiologically. Problems arise when the individual is unable to, or perceives she is unable to, escape the stressor. Stress reactivity was assessed in aerobically fit (n = 20) and unfit (n = 18) females during the follicular phase of the menstrual cycle. METHODS . Participants completed the survey sheet and provided a urine sample for catecholamine analysis before and after mental stress testing, Strop Color-Word Test. Blood pressure and heart rate were measured during mental stress testing. RESULTS. Fit and unfit participants differed significantly in baseline heart rate but not in stress reactivity or in state or trait anxiety. CONCLUSION. These data suggest that aerobic fitness does not attenuate the stress response in women prior to menopause.
  • Emadi S. A., Nasiri E., Kariman Majd M. H., Babatabar H. D., Tadrisi S. D Page 19

    AIMS. Change in position during general anesthesia may accompany hemodynamic and mechanical complications. In this study effect of change in position on intra-thoracic pressure during general anesthesia has been studied. METHODS. In this cross-sectional descriptive study, 115 adult patients were evaluated. Peak and plateau intra-thoracic pressures were measured with spirometer in supine position and then peak and plateau intra-thoracic pressure during one to 60 minutes of anesthesia were measured and registered in Trendelenburg, left hemi lateral, right hemi lateral or prone positions in 10 minute intervals. RESULTS. The highest peak and plateau intra-thoracic pressures were registered in supine position and before changing position (33.7±5.5 and 20.5±5.1) that had not significant change during general anesthesia (p > 0.05). Highest intra-thoracic pressure after changing position was registered in right hemi lateral group, and least change of pressure was seen in group who were changed to prone position. CONCLUSION. Change in position of patients during general anesthesia and complete muscle relaxation from supine position to prone, right hemi lateral, left hemi lateral or Trendelenburg positions don’t cause significant clinical change in intra-thoracic pressure.

  • Malekshahi F. Mardani M Page 29
    AIMS. Proper respond to unexpected disasters needs readiness of equipments and appropriate planning. In each hospital, abilities and limitations should be recognized, so by augmentation of weak points, have more readiness to resist unexpected disasters. This study was done for detecting abilities and limitations in social security educational hospitals of Khorramabad city in crisis management. METHODS. This study was a cross-sectional, observation study. Research statistical population includes managers, nursing directors and also masters of crises committee of hospitals. These were totally 21 persons. Data collection was performed with questionnaire, direct observation of vouchers and documents and completion of check lists. Descriptive analysis was offered with frequency, percentile of frequency, mean, and standard deviation with SPSS 11.5 software. RESULTS. A codified planning program did not exist or performed correctly in subject of crisis; and there are major problems in non-structural subject. In structural subject most persons in statistical society (55.6%) believed that hospitals didn’t have necessary stability during outbreak of an earthquake. CONCLUSION. Necessity of reevaluation of available hospital buildings is suggested with purpose to decrease structural and non-structural vulnerability and to plan codified executive program to ensure continuous care giving in instances of crises.