فهرست مطالب

Genetics in the Third Millennium - Volume:6 Issue: 1, 2008

Genetics in the Third Millennium
Volume:6 Issue: 1, 2008

  • 70 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1387/03/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سپیده صفایی، زهرا پورپاک، پگاه پورشریفی، سپیده شاه کرمی، مسعود هوشمند صفحه 1235
    بیماری نقص ایمنی ترکیبی شدید (SCID) یک بیماری ژنتیکی و کشنده است که باعث نقص ایمنی اولیه در فرد می شود و به صورت وابسته به X و اتوزومی مغلوب به ارث می رسد. این بیماری به دلیل ایجاد جهش در ژن های RAG1، RAG2، JAK3، ARTEMIS، CD45 و IL7R ایجاد می شود. برای تایید ژنتیکی بیماران مشکوک به SCID مراجعه کننده به مرکز طبی کودکان، مرکز تحقیقات ایمونولوژی، آسم و آلرژی که بر اساس علائم بالینی و آزمایشگاهی تشخیص داده شده و به پیوند مغز استخوان نیاز داشتند، بررسی ژنتیکی بر روی ژن های ADA وRAG1 صورت گرفت. علت انتخاب این دو ژن فنوتیپ بالینی بیماری (T-B-) بود که در آن جهش در ژن های یادشده وجود دارد. بررسی ژن توسط واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) و توالی یابی انجام شد. در این بررسی دو جهش جدید در ژن ADA (N203D و E136K) و سه جهش در ژن RAG1 (K820R، W896X و H249R) شد که دو مورد آن پیشتر گزارش نشده بود.
    کلیدواژگان: نقص ایمنی اولیه، جهش، بیماری نقص ایمنی توام شدید
  • کیمیا کهریزی، ندا مرادین، بهاره شجاع صفار، کاوه علوی، شهریار نفیسی، ماندانا حسن زاد، سیدمحمدابراهیم موسوی، مجتبی عظیمیان، حسین نجم آبادی صفحه 1240
    دیستروفی میوتونیک نوع 1 شایع ترین شکل دیستروفی عضلانی در بزرگسالان است که از هر 8000 نفر، یک نفر به آن مبتلا هستند. الگوی توارث این بیماری اتوزومی غالب است و بیماران مبتلا دچار عوارضی در دستگاه های مختلف بدن، مانند دستگاه قلبی-عروقی، دستگاه عصبی مرکزی، چشم، ماهیچه های اسکلتی و غدد درون ریز هستند. دیستروفی میوتونیک با گسترش و ناپایداری تکرار سه نوکلئوتیدی CTG در منطقه ترجمه نشدنی 3 ژن پروتئین کیناز دیستروفی میوتونیک (DMPK) مرتبط است که روی کروموزوم 19q13.3 قرار دارد. تعداد نسخه های طبیعی تکرار CTG بین 5 تا 37 است. این تعداد در بیماران دچار دیستروفی میوتونیک افزایش می یابد. هدف از مطالعه حاضر تعیین رابطه خصوصیات ژنتیکی و نمای بالینی بیماری در مبتلایان ایرانی است. در این مطالعه، 26 بیمار از 17 خانواده در تحلیل نهایی وارد شدند. شدت علائم بالینی بر اساس مقیاس اندازه گیری ناتوانی ماهیچه ای (MDRS) و جمع علائم بالینی (SSS) اندازه گیری شد. طول آلل گسترده با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) و ساترن بلات تعیین شد. بر اساس ضریب همبستگی کندال (tau-b) بین سن شروع بیماری و طول آلل گسترده رابطه معکوس و معنی داری دیده شد (360/0-=tau-b، 026/0=p)، اما این سن با شدت علائم بالینی ارتباط معنی داری نداشت (05/0>p). هم چنین ارتباط معنی داری بین دو مقیاس شدت بیماری (MDRS و SSS) و طول آلل گسترده دیده نشد (05/0>p). طول آلل گسترده با هیپوگنادیسم (007/0=p) و نقائص شناختی (034/0=p) مرتبط بود. در کل، به نظر می رسد در دیستروفی میوتونیک ارتباط ناهمگونی بین علائم بالینی بیماری و طول آلل گسترده وجود دارد.
    کلیدواژگان: دیستروفن میوتونیک، گسترش تکرار سه نوکلئوتیدی، فنوتیپ، ژنوتیپ، ایران
  • یوسف شفقتی صفحه 1246
    در سال های اخیر به دلیل مهار بیماری های عفونی، تغذیه ای و روده ای، بیماری های ژنتیکی و متابولیک از علل عمده مراجعه به متخصصان کودکان، نورولوژیست ها، مشاوران و متخصصان ژنتیک شده است. این بیماری ها سبب اشغال شدن 30-20% تخت های بیمارستانی و حدود 20% موارد مرگ ومیر دوران نوزادی و کودکی می شوند. از زمانی که گارود، در ابتدای قرن بیستم میلادی، اختلالات سرشتی متابولیسم را به جامعه پزشکی معرفی کرد، تاکنون بیش از 500 نوع بیماری متابولیک شناسایی و طبقه بندی شده است. در مسیرهای متابولیک گوناگون درون سلولی واکنش های بسیاری واقع می شود تا سلول ها بتوانند وظایف حیاتی خود را به انجام برسانند. در این واکنش ها مولکول های ریز یا درشت بیوشیمیایی، با کمک آنزیم های اختصاصی، به مواد جدیدتری تبدیل می شوند. نبود یا نقص آنزیم در یک مرحله سبب توقف مسیر متابولیک می شود که نتیجه آن انباشته شدن برخی مواد و متابولیت های آنها، یا کمبود برخی مواد ضروری و نهایتا آپوپتوز یا مرگ سلولی و بروز یک فنوتیپ معلولیت زا یا مرگ خواهد بود. در این مقاله تلاش می شود به اختصار ویژگی های بالینی، پاتوفیزیولوژیک و طبقه بندی این دسته از بیماری ها توضیح داده شود. هم چنین سعی می شود تا همکاران با پیشرفت ها، ابزارها و فناوری های جدید که برای تشخیص، درمان، پیشگیری و غربالگری به کار می روند، آشنا شوند. بدیهی است که با اشراف به نکات یادشده، می توان هنگام مواجهه با این بیماری ها رویکرد منطقی تری داشت. زیرا برخی از این بیماری ها در صورت مداخله به هنگام و استفاده از درمان های اختصاصی، مهارشدنی هستند. در مورد بیماری هایی که در حال حاضر درمان نمی شوند، رسیدن به تشخیص صحیح کمک خواهد کرد تا به خانواده های مبتلا اطلاعات دقیقی ارائه شود و در نتیجه، با انجام مشاوره ژنتیک مناسب می توان برای پیشگیری از تکرار فاجعه در بارداری های بعدی اقدام کرد.
    کلیدواژگان: بیماری های متابولیک، پاتوفیزیولوژی، غربالگری متابولیک، مشاوره ژنتیک
  • کامران قائدی، مرضیه موج بافان صفحه 1255
    سلول های بنیادی دو خصوصیت ویژه دارند: توانایی خودنوسازی و قابلیت تمایز. خودنوسازی فرایندی است که طی آن یک سلول منفرد دو سلول دختری با خصوصیات اولیه خود ایجاد می کند. به طور کلی، دو نوع عمده از سلول های بنیادی، شامل سلول های بنیادی جنینی و سلول های بنیادی بالغ، شناخته شده است. تحقیق بر روی سلول های بنیادی به یافت راه هایی برای استفاده بالقوه از آنها در درمان اختلالات عصبی متعدد منجر شده است. سه روش برای درمان بیماری های عصبی با استفاده از سلول های بنیادی بیان شده است. این روش ها عبارتند از جایگزینی سلولی، حفاظت عصبی و انتقال ژن که در درمان آسیب های نورونی، مانند پارکینسون و اسکلروز مولتیپل (MS)، بسیار گسترش یافته اند؛ اگرچه با مشکلاتی نیز همراهند. در مقایسه با سلول های بنیادی جنینی، سلول های بنیادی بالغ در درمان بیماری های عصبی بیشتر کاربرد دارند؛ زیرا استفاده از سلول های بنیادی جنینی با مشکلات اخلاقی روبه روست و نوعی پیوند آلوگرافت محسوب می شود که خطر بروز تومور را بالا می برد. با احتساب این موارد، استفاده از سلول های بنیادی بالغ در اولویت است. از طرفی، تزریق مولکول هایی مثل عامل پایه رشد فیبروبلاست ها (bFGF) و عامل رشد اپیدرمی (EGF) نیز در القاء عصب زایی دخیل است و ممکن است در ترمیم آسیب عصبی مفید باشد. در این مقاله، به طور خلاصه با آخرین دست آوردها در این مورد آشنا می شویم.
    کلیدواژگان: خودنوسازی، سلول های بنیادی جنینی، سلول های بنیادی بالغ، جایگزینی سلولی
  • آویسا عباسی، مجید صادقی زاده، مسعود هوشمند صفحه 1260
  • سحرالسادات سیادتیان، مسعود هوشمند صفحه 1267
    اپیدرمولیز بولوزا (EB) یک بیماری نادر ژنتیکی است که سبب نازکی شدید و شکنندگی پوست و در نتیجه، تشکیل آسان تاول می شود. تشکیل تاول در واکنش به آسیب یا سایش پوست تسریع می شود. اپیدرمولیز بولوزای ساده (EBS) یکی از انواع شایع این بیماری است. علائم و نشانه های بیماری بسیار متنوع است. ممکن است در موارد خفیف تاول ها ابتدا روی دست ها و پاها پیدا شود. معمولا این تاول ها بدون بر جا گذاشتن اسکار ترمیم می شوند. اما در موارد شدید بیماری، تاول های گسترده ای ایجاد می شود که ممکن است به عفونت، کم آبی و دیگر مشکلات طبی منجر شود. محققان چهار نوع مهم از اپیدرمولیز بولوزای ساده (EBS) را تشخیص داده اند که به واسطه جهش در ژن های خاصی به وجود می آیند. این چهار نوع عبارتند از EBS-WC، EBS-K، EBS-MP و EBS-DM که خفیف ترین آنها نوع EBS-WC است. جهش در ژن های KRT5 و KRT14 مسؤول بروز این چهار نوع بیماری است. این ژن ها دستورالعملی برای ساخت پروتئینی به نام کراتین تهیه می کنند. کراتین مسؤول استحکام و انعطاف پذیری لایه اپیدرم است. جهش در ژن های KRT5 و KRT14 سلول های اپیدرم پوست را نازک و شکننده می کنند و به آن آسیب می رساند. در این مقاله مروری با ژنتیک بیماری اپیدرمولیز بولوزا و راه های تشخیص انواع آن آشنا خواهیم شد.
    کلیدواژگان: اپیدرمولیز بولوزا، ژن، کراتین، موتاسیون
  • نسرین یزدان پناهی صفحه 1272
    آنتی ژن های خونی دسته عمده ای از آنتی ژن های بدن انسان هستند که در سطح گلبول های قرمز و سلول های اپیتلیال مختلف بیان می شوند. ممکن است برخی گروه های خونی با استعداد ابتلا به بیماری ها مرتبط باشد. برخی مقالات منتشرشده ارتباط گروه های خونی ABO و لویس، عامل Rh و وضعیت ترشح کنندگی با بیماری هایی، مانند سرطان، را بررسی کرده اند. ممکن است آنتی ژن های مذکور اجزاء مهمی در مرحله بلوغ و تنظیم رشد سلول باشند. گاه ظهور یا عدم ظهور آنتی ژن های گروه های خونی یا تغییر در بیان آنها یک نشانه بدخیمی یا پیشرفت سرطان است. نتایج مطالعات مختلف برای یافت ارتباط احتمالی شاخص های گروه های خونی و بدخیمی های انسان متناقض بوده اند. برخی از علل این تناقض ها نحوه نمونه گیری، تعداد نمونه مورد بررسی، شیوه انتخاب و تعداد افراد شاهد، راهکارهای متفاوت تحقیق و تفاوت در شیوه تحلیل داده ها است. هم چنین هنوز کاربرد بالینی مشخصی برای برخی از یافته ها معرفی نشده است. در این مقاله ارتباط گروه های خونی با بدخیمی های مختلف، مانند پوست، مری، معده و کولورکتال، رحم و تخمدان، سرطان های سر و گردن، خون و استخوان، مرور شده است.
    کلیدواژگان: گروه خونی، سرطان، ژنتیک
  • مریم رزاقی آذر، مرجان شکیبا صفحه 1278
    دیابت نوزادی به دو فرم دائمی و گذرا تقسیم می شود. آژنزی پانکراس یکی از علل بسیار نادر دیابت نوزادی دائمی است. در این مقاله دو مورد آژنزی پانکراس در جنس مذکر گزارش می شود که در ابتدا با هیپرگلیسمی نوزادی با حساسیت بیش از حد به انسولین تظاهر کردند و سپس علائم سوء جذب در آنها ظاهر شد. بیمار اول در روز سوم تولد دچار هیپرگلیسمی شده و استئاتوره، ادم، آنمی و هیپوآلبومینمی را طی دو ماه اول زندگی نشان داد. بیمار دوم در 10 روزگی مراجعه نمود و در زمان بستری استئاتوره مشهود بود و آنمی و ادم بعدا ظاهر شد. سونوگرافی در بیمار اول وجود پانکراس را به اشتباه گزارش نمود که تشخیص دیررس موجب مرگ بیمار شد. ولی CT-scan عدم وجود پانکراس را به خوبی نشان داد. هردو بیمار وزن تولد پائین داشتند. نتیجه نهائی: هیپرگلیسمی همراه با حساسیت بیش از حد به انسولین، علائم سوء جذب، آنمی و مدفوع چرب، نبودن آنومالی های متعدد و وزن تولد کم باید توجه ما را به مورد نادر آژنزی پانکراس جلب نماید و CT-scan می تواند به تشخیص کمک کند تا درمان به موقع برای بیمار انجام گردد.
    کلیدواژگان: دیابت نوزادی، پانکراس، اختلال تکاملی، آژنزی
  • بیتا بزرگمهر، واله هادوی، محمدحسن کریمی نژاد صفحه 1283
    نشانگان قلبی-صورتی-پوستی یک بیماری نادر ژنتیکی است که با چهره خاص، مشکلات قلبی، پوستی و عقب افتادگی ذهنی مشخص می شود. مشکلات قلبی شامل تنگی دریچه پولمونری، نقص دیواره بین دهلیزی و بین بطنی، کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک و اختلال ریتم است. ناهنجاری های اکتودرمال نیز شامل موهای کم پشت، مجعد، خشک و شکننده، درماتیت اتوپیک و ایکتیوز است. در این گزارش، پسر 5 ساله ای با عقب افتادگی ذهنی، باریک شدگی تمپورال دوطرفه، افتادگی گوشه خارجی چشم ها، پل بینی فرورفته، چهره خشن، موهای کم پشت و مجعد، پوست خشک و درماتیت اتوپیک معرفی می شود. بر اساس یافته های بالینی نشانگان قلبی-صورتی-پوستی برای وی مطرح شد.
    کلیدواژگان: نشانگاه قلبی، صورتی، پوستی، عقب افتادگی ذهنی، ناهنجاری های اکتودرمال
  • تشخیص شما چیست؟
    صفحه 1291
|
  • Sepideh Safaei, Zahra Pourpak, Pegah Poursharifi, Sepideh Shahkarami, Masoud Houshmand Page 1235
    Severe combined immunodeficiency (SCID) is a rare and mortal disorder with X-linked and autosomal recessive inheritance. Many genes is related to the disease including ADA, RAG1, RAG2, Artemis, CD45, JAK3, IL7R which have different clinical presentation and T and B lymphocytes profile. In this study, we investigated gene mutations in suspected patients referred to the Children Medical Center Hospital, Department of Allergy & Clinical Immunology. Blood tests for patients showed T-B- profile, so we selected the genes that were responsible in T and B cell maturation (ADA, RAG1 and RAG2). According to our possibilities, we studied ADA and RAG1 genes in patients. We did the test by PCR and Sequencing method. Also total ADA activity (tADA) and its isoenzymes (ADA1 and ADA2) were estimated in patients. Our investigation showed two mutations in ADA gene and three in RAG1 gene. In this study, we offer a new protocol for investigation of RAG1 gene. This is the first study on diagnosis of SCID patients through genetic investigation in Iranian patients.
  • Kimia Kahrizi, Neda Moradin, Bahareh Shija Saffar, Kaveh Alavi, Shahriar Nafissi, Mandana Hassanzad, Seyyed Mohammad Ebrahim Moosavi, Mojtaba Azimian, Hossein Najmabadi Page 1240
    Myotonic Dystrophy type I (DM1) the most common form of muscular dystrophy in adults affecting 1/800 individuals is a dominantly inherited disorder with a multi-systemic pattern affecting skeletal muscle, heart, eye, endocrine and central nervous system. DM1 is associated with the expansion and instability of a trinucleotide (CTG) repeat in the 3 untranslated region of the myotonic dystrophy protein kinase (DMPK) gene located on choromosome 19q13.3. The normal copy number is 5-37 CTG repeat whereas it is expanded in DM1 patients and the expansion size broadly correlates with the severity of the symptoms. The aim of this study was to determine the clinical and genetic characteristic of DM1 in Iranian patients for genotype-phenotype correlation methods. Clinical assessment was based on the muscular disability rating scale (MDRS) and a sum of symptoms score (SSS). Molecular analysis (PCR & Southern blot) was used to clarify uncertain clinical diagnoses and confirm the clinical findings. Forty six patients from twenty five DM1 families were reviewed. In all the DM1 patients, the wide clinical symptoms confirmed the reported phenotypic vaiability of disorder. The range of CTG expansion of the mutated allele was 97-833 CTG repeats and an inverse correlation between age of onest and repeat length was observed. A clear relation between the size of the CTG repeat and the clinical disease score (MDRS) was found but not with SSS. No correlation was seen between the endocrine dysfunction and the expansion size in DM1 patients.
  • Yousef Shafeghati Page 1246
    Because of efficient progress in controlling common and lethal environmental, infectious and nutritional disorders, gradually referral for genetic and metabolic disorders are being more common. Currently about 20 to 30% of referral and academic hospital beds are occupied by these patients. Also, about 20% of mortality of patients in the early pediatric age group belongs to these disorders. More than 100 years ago for the first time, Sir Archibald Garrod introduced some metabolic disorders. More than 500 different phenotypes of metabolic disorders identified and categorized in the literature. There are a huge number of very different metabolic pathways inside the cells. In a metabolic pathway, a biochemical molecule in a step by step reaction synthesized or degraded and changed to the new one. If the responsible enzyme was deficient in a specific reaction, a block in that pathway will occur. The end result would be accumulation of the enzyme’s substrate or deficiency of its product. Both of them can cause apoptosis or cell death and a specific disabling or serious phenotype. In this article I will try to explain some of the clinical and pathophysiologic characteristics and classification of these rare disorders briefly. Also I will explain available modern technologies that are used for evaluation, diagnosis, treatment, prevention, and screening. I believe that by considering the mentioned issues, we will be able to approach better and more logically confronting these patients. For some of these disorders specific treatment is available. For those that there is no therapy, reaching an accurate diagnosis will help us to offer necessary information in genetic counseling sessions, and prevent the recurrence of the tragedic problem in the next pregnancies.
  • Kamran Ghaedi, Marzieh Mojbafan Page 1255
    The stem cell possesses two distinct traits: self-renewal and differentiation capacity. The stem cell population is comprised of two main cell types: embryonic stem cells and adult stem cells. Researches on the stem cells provoked ways to utilize their potential for therapeutic treatments of multiple neurological disorders. There are three different approaches in neural repair with the usage of stem cells: cell replacements, neuroprotection and gene delivery which are highly developed in treating neurological disorders such as Parkinson and multiple sclerosis but these approaches have their own problems. In comparison with embryonic stem cells, adult stem cells have more application in neural repair, because the usage of embryonic stem cells raises ethical issues, and will involve allograft transplantation and are of much risk for tumor formation. Taking all of this into account, utilizing adult stem cells are in priority. Furthermore, injection of molecules such as bFGF and EGF leads to induction of neurogenesis that can be helpful in neural repair.
  • Sahar- Sadat Siatian, Masoud Houshmand Page 1267
    Epidermolysis bullosa (EB) is a group of genetic conditions that cause the skin to be very fragile and to blister easily. Epidermolysis bullosa simplex (EBS) is one of the major forms of the disease. The signs and symptoms of this condition vary widely among affected individuals. Blistering may primarily affect the hands and feet in mild cases. In such cases, blisters usually heal without leaving scars. Severe cases of the disease involve widespread blistering that can lead to infections, dehydration and other medical problem. Researchers have identified four major types of epidermolysis bullosa simplex. They are caused by mutations in the same genes. Four type of EBS includes EBS-WC, EBS-K, EBS-MP and EBS-DM. The mildest form of EBS is EBS-WC. Mutation in the KRT14 and KRT5 genes are responsible for the four major types of EBS. These genes provide instructions for making protein called Keratin 5 and Keratin 14. These tough, fibrous protein works together to provide strength and resiliency to the outer layer of the skin. Mutations in either the KRT14 or KRT5 genes cause cells in the epiderm to become fragile and easily damaged. In this article, we will acquaint with this disease and the clinical diagnosis of each subtype.
  • Nasrin Yazdan Panahi Page 1272
    Blood groups are inherited genetically but environment can influence on their durability. transformation and till now many studies have been performed about relation of blood groups with different diseases like various cancers, gastric ulcers, cardiovascular disease and high blood cholesterol. The knowledge of blood type as a risk factor for cancer and other diseases is one of the important tools that can be beneficial for preventing of these diseases in the future. Although it must be considered that for determinating of predisposition to various diseases blood type must be considered with other risk factors. And having a special blood type is not a definitive cause for predisposing to a particular disease and vice versa. In this study we will aquinted with the relation of major relationship of some cancers with blood groups.
  • Maryam Razaghiazar, Marjan Shakiba Page 1278
    Neonatal diabetes divided into transient and permanent forms. Pancreatic agenesis is a very rare cause of permanent neonatal diabetes. In this paper, two male patients with neonatal hyperglycemia are reported. They were very sensitive to insulin and malabsorption syndrome gradually appeared in them. The first patient had hyperglycemia on the third day of life and steatorrhea, edema and anemia appeared during first two months. The second one was brought at 10 days of life but her mother had noted to fatty and frequent stools. Anemia and edema appeared during admission. Sonography in the first patient reported normal pancreas and caused delay in diagnosis, but CT-scan was useful for correct diagnosis in the second patient. Hyperglycemia accompanied by insulin sensitivity, malabsorption signs and symptoms, lack of anomalies and low birth weight should be assumed as pancreas agenesis and CT-scan is useful way for diagnosis.
  • Bita Bozorgmehr, Valeh Hadavi, Mohammad Hassan Kariminejad Page 1283
    Cardiofaciocutaneous (CFC) syndrome is a rare genetic disorder. It characterized by a distinctive facial appearance, cardiac and cutaneous abnormalities and mental retardation. The heart defects include pulmonic stenosis, septal defect, hypertrophic cardiomyopathy and rhythm disturbances. Ectodermal abnormalities include sparse, friable and curly hair, hyperkeratotic skin lesions and a generalized ichthyosis-like condition. We are reporting a 5-year-old boy with mental retardation, bitemporal narrowing, down slanting palpebral fissure, depressed nasal bridge, coarse face, sparse and brittle hair, high frontal hairline, hypohidrotic and dry skin, atopic dermatitis. We believe that our patient is a case of cardiofaciocutaneous syndrome.