فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1387)

نشریه مطالعات ملی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1387)

  • 206 صفحه، بهای روی جلد: 18,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/10/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • جهانگیر معینی علمداری صفحه 3

    در مقاله حاضر از پدیدارشناسی برای مطالعه تاریخ ایران استفاده شده است. پدیدارشناسی، مانند سایر رویکردها، چشم انداز خاصی در اختیار پژوهشگر قرار می دهد. نویسنده، در بخش نخست مقاله، اصول و مبانی این روش شناسی را توضیح می دهد، سپس نوع نگاه آن را به تاریخ تشریح و سرانجام، در بخش پایانی فایده مندی آن را برای تجزیه و تحلیل مسائل تاریخ ایران بیان می کند. نگارنده مقاله معتقد است پدیدارشناسی تاریخ در مقایسه با سایر روش شناسی ها، با مقتضیات تاریخ ایران سازگاری و تناسب بیشتری دارد. همچنین در این جستار توضیح داده شده که چرا پدیدارشناسی برای نگارش «تاریخ مردم ایران» قابلیت های استثنایی دارد.

    کلیدواژگان: اکو، استعلا، پدیدارشناسی، تاریخ، زیست جهان، زمان درونی، آگاهی تاریخی
  • عباس رضایی نیا صفحه 21

    ایجاد نقش برجسته های صخره ای یکی از سنت های خاور نزدیک باستان است که حاکمان وقت برای جاودان ساختن خواست ها و اندیشه های خود از آن بهره برده اند. این یادمان های ارزنده تاریخی نه فقط اطلاعات گرانبها در خصوص سبک های هنری آن زمان در اختیار پژوهشگران قرار می دهند، بلکه داده های ارزشمندی هستند که می توان به کمک آن ها حوادث تاریخی، اوضاع سیاسی، مذهبی و نظام های اجتماعی آن زمان را بازسازی کرد.نقش برجسته ها در حقیقت برگ هایی از کتاب مصور تاریخ، فرهنگ و هنر ایران هستند که در پس آن، اندیشه های فراوانی نهفته و تا امروز تمام مفاهیم آن ها به درستی آشکار نشده است. نقش برجسته ها در تحقیقات و مطالعات ایرانی از اهمیت بسیاری برخوردار است. شناخت و تفسیر صحنه های نقش برجسته ها، همواره از موضوعات مورد بحث محققان بوده و از جنبه های مختلفی مطالعه و تحقیق شده است. در این مقاله، نگارنده بر آن است با بررسی و تامل در نقش برجسته ها، بخشی از اندیشه حکومت های حاکم بر سرزمین ایران را بکاود.

    کلیدواژگان: نقش برجسته صخره ای، سبک های هنری، سیاست، مذهب، اشکانیان، الیماییان، ساسانیان
  • حسین گودرزی صفحه 45

    مذهب از عناصر کلیدی هویت ملی به حساب می آید و از دیرباز نقشی مهم در انسجام ملت ها برعهده داشته است. این نقش آفرینی در دوره های پیش از مدرنیته فراگیرتر و در کنار حکومت و نهاد سیاست رکن اساسی بوده است. در ایران، ملازمه بسیار نزدیکی بین جامعه و دین و ارکان و عناصر آن از دوره باستان به این سو برقرار، و یکپارچگی و استقلال ملی ایران اغلب در گرو وحدت مذهبی و اتحاد دین و دولت بوده است. در این مقاله، تلاش شده است کارکردهای هویت بخش مذهب شیعه در دوره صفویه در جایگاه رکن هویت ملی تبیین شود. رسمیت یافتن مذهب شیعی و تاسیس دولت ملی، دو رکن فرومانده هویت ملی به شمار می آید که با انقلاب صفوی تکمیل شد. مذهب شیعه در راستای تکوین هویت ملی شش کارکرد مهم برعهده داشته است:ایجاد وحدت مذهبی در کشور، نقش آفرینی به عنوان نظام تشابه ساز و تمایزبخش؛ ناسیونالیسم مذهبی؛ حفظ استقلال، ایجاد نظام حقوقی و نظام مشروعیت بخش برای حکومت صفوی.بدین سان تاسیس دولت ملی، مستقل، فراگیر و متمرکز ایران در کنار رسمیت یافتن مذهب تشیع به تقویت و رشد فرهنگ عمومی مشترک در سراسر ایران انجامید و این سه، پایه های بازآفرینی هویت ملی ایراینان را رقم زدند. در این مقاله، کارکرد هویت بخش مذهب تشیع در مقام رکن هویت ملی در دوره صفویه بررسی شده است.

    کلیدواژگان: دین، مذهب، شیعه، صفویه، هویت ملی، دولت ملی
  • علی مرشدی زاد صفحه 73

    در این مقاله نمادها و آیین های پس از انقلاب اسلامی ایران بررسی می شود. فرضیه پژوهش حاضر این است که انقلاب اسلامی به دلیل ماهیت انقلابی و اسلامی و تعارضات موجود میان ارزش های اسلامی و ملی که به علت تناقض میان ارزش های رژیم پهلوی و ارزش های انقلابی به وجود آمد، باعث نفی برخی ارزش های ملی (نمادها و آیین ها) شد و ارزش هایی پدید آمد که بیشتر تداعی کننده جهانگرایی اسلام بود. در این مقاله، با تمرکز بر نمادهای موجود در تمبرهای پست، اسکناس ها، مجسمه ها و نیز نمادهای ملی، مانند سرود ملی و پرچم و پرداختن به آیین هایی همچون نوروز، عاشورا، بیست و دوم بهمن (روز پیروزی انقلاب اسلامی)، روز قدس، هفته وحدت و... میزان توجه به عناصر هویت ایرانی کاوش می شود. علت کاهش توجه به نمادها و آیین های ملی به عنوان واکنشی در مقابل ایدئولوژی باستانگرایانه دولت پهلوی قلمداد می شود که در سال های نخستین پیروزی انقلاب اسلامی چشمگیر بود و به تدریج از شدت آن کاسته شد. موارد بررسی شده نشان می دهند طی این فرایند سی ساله، میزان توجه به نمادهای ملی افزایش یافته است؛ ولی هنوز هم نیاز به توجه بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: ملی گرایی، نمادهای ملی، آیین های ملی، هویت ملی، همبستگی ملی ایران
  • سید حمدالله اکوانی صفحه 99

    مقاله میزان گرایش به هویت ملی و قومی عرب های خوزستان را بررسی می کند. تمام عرب های بالای هجده سال و دست کم دیپلم هفت شهر اهواز، آبادان، خرمشهر، سوسنگرد، شادگان، ملاثانی و اروندکنار جامعه آماری پژوهش را تشکیل می دهند. فرضیه اصلی تحقیق این است که عرب های خوزستان به هویت ملی و قومی گرایش فراوانی دارند. وضعیت اقتصادی و میزان همگرایی افراد افزایش می یابد گرایش آنان به عناصر هویت ایرانی و اسلامی نیز زیاد می شود. برای بخش گرایش به هویت ملی، مولفه های تعلق سرزمینی، تعلق به ملت، اعتماد به مسئولان و دستگاه اجرایی (دولت) و زبان فارسی در نظر گرفته شده است. هویت قومی نیز براساس دو شاخص «آداب و رسوم فرهنگی» و «زبان محلی» سنجش شده است. در این پژوهش ضریب همبستگی «درآمد اقتصادی» و عناصر هویت ملی نیز مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج به دست آمده نشان می دهد عرب ها نه تنها گرایش بسیاری به هویت ایرانی و اسلامی دارند، بلکه به هویت قومی خود نیز علاقه دارند و علاقه به هویت قومی آنان باعث کاهش گرایش به هویت ملی نمی شود. ضمن آنکه منشا برخی ناهمگرایی ها را باید در بررسی شاخص های عینی، همچون مشکلات اقتصادی و اجتماعی و به تبع آن «احساس محرومیت نسبی» جست نه در مولفه های ذهنی و تمایزگرایانه.

    کلیدواژگان: هویت ملی، هویت قومی، همگرایی ملی، محرومیت نسبی، عرب های خوزستان
  • جلیل عزیزی، سیدسعید زاهد صفحه 127

    تعلق خاطر به سرگذشت تاریخی جامعه و اقلیمی که مردم در آن زیست می کنند، در بسیاری جوامع از عناصر مهم هویت بخش به شمار می رود. این دو عامل، به خصوص در استان فارس که از پیشینه تاریخی پرشکوه و جغرافیای متنوع برخوردار است، بسیار مهم و موثر می باشد. امروزه که دستگاه های ارتباطی، مانند تلفن، ماهواره و اینترنت جامعه جهانی را به صورت دهکده جهانی در آورده است، دریافت میزان تعلق خاطر جوانان به این دو عامل و عوامل موثر بر آنان از اهمیتی خاص برخوردار است. این مقاله که نتیجه پژوهشی تجربی در این زمینه می باشد، به دنبال پاسخگویی به سوالات زیر است: آیا جوانان شیراز در این دو بعد از هویت، دچار مشکل می باشند یا خیر؟ چه عواملی با این فرایند مرتبط است؟ میزان اثرگذاری هر یک از متغیرهای مستقل بر احساس تعلق به این دو بعد از هویت چه مقدار می باشد؟
    نمونه آماری این پژوهش چهارصد نفر از جوانان شهر شیراز (دانش آموزان سال سوم متوسطه) می باشد. نتایج نشان می دهد تنها 5 درصد از پاسخگویان در بعد تاریخی و 10 درصد در بعد جغرافیایی دچار اختلال هستند و متغیرهای احساس تعلق به جامعه، مشروعیت نظام سیاسی، اعتقاد به مفید بودن مشارکت اجتماعی، برنامه درسی مدارس، ارتباط با دیگران، روایت هویت ملی و شرکت در فعالیت های فوق برنامه با هویت جغرافیایی و تاریخی رابطه معنادار بسیاری دارند.

    کلیدواژگان: هویت، هویت ملی، هویت تاریخی، هویت جغرافیایی
  • علی ربیعی صفحه 149

    استفاده از اینترنت و مواجهه با فضای مجازی در میان جوانان ایرانی روز به روز در حال افزایش است. تاثیرپذیری از این فضا به لحاظ گستردگی اینترنت و دسترسی همگان، حتی افرادی که در نقاط دوردست با امکانات محدود زندگی می کنند، پدیده ای است که در جامعه ایران امروز در حال فزونی است. اگرچه رسانه های نوین در فرایند ارتباطات می توانند دارای تاثیرات مثبت و منفی باشند، این مقاله تنها بر جنبه های بحران زای این فرایند تاکید کرده است و یکی از آثار فضای مجازی را در جوامع، به خصوص جوامع درحال گذار، ایجاد بحران هویت فردی، گروهی، قومی و دینی می داند. این مطالعه همچنین تغییرات هویتی در سطوح مختلف و بحران ناشی از آن را در مواجهه با رسانه های نوین، به خصوص فضای مجازی بررسی کرده است.در این جستار، نخست هویت و فضای مجازی تعریف و تبیین شده، سپس بحران هویت و نظریه های مرتبط با آن بررسی شده و در نهایت، زمینه های این بحران با توجه به نتایج تحقیقات در جامعه امروز ایران مطالعه شده است.
    بررسی ها نشان می دهد براساس یک تقسیم بندی نسلی، نسل سوم بیشترین کاربران اینترنتی در ایران بوده و بیش از نسل های دیگر در معرض آثار ناشی از اینترنت همچنین درمی یابیم که رسانه های نوین، عامل تغییرات در نهادهای هویت ساز شده اند و فضای مجازی عوامل معناساز هویتی را دستخوش تغییر نموده است.

    کلیدواژگان: هویت، بحران، بحران هویت، فضای مجازی، ایران
  • معرفی و نقد
  • نقش آمریکا در ملت سازی: از آلمان تا عراق
    اردشیر نوریان صفحه 177
|
  • Jahangir Moeini Alamdari Page 3

    Author Proposes Phenomenology as an appropriate approach for the study of Iran’s history. To begin with, he describes the fundamental principes of phenomenological methodology. Then, in second section, he explains, in outline, basic characteristics of phenomenological approach to history. Finally, he tests these matters against some historical problems of Iranian historiography. Generally speaking, for author, phenomenology in comparison with other methodologies, is more appropriate and consistent with Iran’s historical particularity. Also, he points out how phenomenology can help historians to write history of Iranian people.

    Keywords: Intentionality, Ego, Transcendence, Life world, Phenomenology of history, Internal time
  • Abbas Rezaeenia Page 21

    Building rock reliefs is one of the traditions in ancient Near East by which then governors eternalized their demands and thoughts. These valuable historic relics not only give researchers worthy information about the styles of the art of that time but they are also valuable data by which we can restore the historical events, political conditions, and religious as well as social systems of the time. Rock reliefs are ,infact, leaves of the pictorial book of Iranian art and culture behind which one can discover lost of hidden thoughts not fully and clearly perceived to the moment. Rock reliefs are of considerable significance in Iranian studies and researches so that understanding and interpretation of their scenes have always been among the subjects studied by researchers from different aspects. In this paper, the author intends to study part of the thoughts of the governors on the land of Iran by scrutinizing the rock reliefs.

    Keywords: Rock relief, styles of the art, politics, Religion, Arsacid, Elymaean, Sassanids
  • Hossein Goudarzi Page 45

    Religion (Mazhab) is considered as one of the key factors in the creation of national identity and it has undertaken a great role in the solidarity of nations from long times ago. This function was more widespread in the pre-modern eras and it has been a vital mainstay together with the government and political institutions. In Iran and from the ancient era up to the present time, there has been a very close association between society and religion and between its basics and elements; and Iran’s integrity and national independence has often been reliant upon religious unity and integration of religion and government. This paper tries to explain the identity-making functions of Shia' as a mainstay of national identity. The recognition of Shia' and establishment of national government are considered as two neglected pillars of national identity which were completed by the Safavid revolution. In the process of the emergence of national identity, Shiism has undertaken six important roles including; creating religious unity in the country; acting as a similarity-making and distinguishing system; religious nationalism; preservation of independence; establishment of a legal system, and also establishment of a legitimizing system for Safavid regime.

    Keywords: religion (faith), religion, shiism, Safavid, national identity, national government Iran
  • Ali Morshedizad Page 73

    Islamic Revolution of Iran because of its revolutionary and Islamic nature, and the conflicts between Islamic and Iranian norms and values, has witnessed a negation of "national" values. In the shadow of this negation, pre-revolutionary symbols and rituals were negated. The alternative symbols and rituals that replaced the old one were mostly cosmopolitan Islamic ones. This article will review these changes in relation to national symbols and rituals. In this article, rituals such as "Nowrooz", "Ashoora", the anniversary of Islamic Revolution, The Qods Day, The Unity Week, and such symbols used on stamps and banknotes, monuments and so on are discussed to understand the share national symbols have in these fields. The case study shows that the representation of national symbols and rituals after Islamic Revolution has been low, but this representation has become better through this 30 years process.

    Keywords: Nationalism, National symbols, National rituals, National identity, National solidarity, Iran, Islamic revolution
  • Seyed Hamdallah Akvany Page 99

    In this article; the author tries to explore the amount of inclination toward national and ethnic identities among the Arabs of Khuzestan province. Statistical population includes all Arab adults having at least secondary certificate. The main hypothesis is that the Arab ethnic group of Khuzestan incline towards both national and ethnic identities. There is a meaningful correlation between economic condition and the amount of integration towards national identity of this ethnic group .The more income of the individuals increases; the more they incline towards Iranian-Islamic identity. For inclination towards national identity the components include territorial belonging; belonging to the nation; confidence to the officials and executive apparatus and Farsi language. The ethnic identity has been measured on the basis of two indexes: "cultural customs and traditions" and "ethnic language". The results show that the Arabs not only highly incline towards Iranian-Islamic identity but also are integrated in their ethnic identity and their concern about their ethnic identity does not decrease their inclination toward national identity. Meanwhile the origins of some fragmentations should be explanated in such concrete indexes as economic and social problems followed by "relative deprivation"; not in subjective ones.

    Keywords: National identity, Ethnic identity, National integration, Relative Deprivation Circle, Arabs of Khuzestan
  • Jalil Azizi, Seyed Saeed Zahed Zahedani Page 127

    The integrity of people to their previous episode both sociological and ecological reveals itself identity- bearing. These two factors have profound effects on Fars province especially with regard to its marvelous historical- geographical texture. Nowadays the youth and their dependence on the factors mentioned have gained a high status especially in our global world with satellites and internet which have resulted in extensive migration to abroad. This article seeks to find answers for the following questions. Are the youth feel problem with regard to these two factors in Shiraz? What are the factors influencing them? To what extent these factors influence culture- bounding? The sample included 400 individuals form Shiraz (at high school level, third level). The results show that 5 percent from historical view and 10 percent from ecological feel problem . The results also indicate that geographical and historical identity have highly significant in relation with being integrated in society, legacy of political organization, believing in positive role in society, curriculum of school, interrelationships with others, national identity.

    Keywords: Identity, National identity, Historical identity, Geographical identity, Youth identity, Shiraz
  • Ali Rabiee Page 149

    There is an increasing interest among Iranian youth in using internet and cyberspace. Due to the widespread use of internet in different parts of the country, including less developed areas, the consequences of such phenomenon deserve much attention. Though the development of modern media can bring about both positive and negative consequences, the present paper attends only to the negative ones, i.e. the resulting identity crisis. In particular, it focuses on identity crisis at the individual, group, social, ethnic and religious levels. At the same time, the author focuses on identity changes and the resulting crisis of using modern media, in particular cyberspace. First, identity, crisis and cyberspace are defined; next, identity crisis and the related theories are reviewed. At the end, based on the available research, the possibility of the crisis will be investigated in Iran. The investigations reveal that, based on a classification of generations, the third generation interacts more with the internet; hence, they are more probable to suffer from its negative consequences, in particular identity crisis. At the same time, there appear some signs of the identity crisis at the individual ethnic level. Further, it was found that the modern media has made lots of changes in the sources based on which people’s identity was formed. Another finding is that a number of networks are being formed based on the users’ ethnic groups. Moreover, some changes are taking place in the way users attribute themselves to the ethnic and national identities. It seems such identity changes paves the way for other types of crisis in the country.

    Keywords: Identity, Crisis, Identity crisis, Cyberspace, Yputh
  • American's Role in Nation-Bulding: From Germany to Iraq
    Ardeshir Noorian Page 177