فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 63، تابستان 1387)

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 63، تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/04/18
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مقاله پزوهشی
  • محمدباقر اولیاء، مهرداد شکیبا صفحات 3-8

    با توجه به گسترش فرهنگ تحقیق و ارایه نتایج کارهای پژوهشی در قالب مجلات علمی پژوهشی و کمبودهایی که در این زمینه احساس می شود، بر آن شدیم تا مروری بر مطالعات مرتبط با امر داوری مقالات داشته باشیم. شکی نیست که سرنوشت آکادمیک و نتیجه زحمات بسیاری از اعضای هییت علمی به شکلی با نحوه داوری و قضاوت سایر همکاران گره خورده است. ضمن تاکید بر اینکه امر قضا و داوری در کلیه شیون دارای اهمیت و حساسیت خاصی است، شایسته است کلیه داوران محترم تعمق بیشتری روی موضوع قضاوت نموده و مبانی تیوریک داوری مقالات علمی را در حد امکان مورد بحث قرار دهند. فرآیند داوری مقالات یک مقوله حسی و ادراکی (Intuitive) نیست بلکه نیاز به آموزش و تجربه ای دارد که کسب آن همیشه آسان نیست. هیات تحریریه مجلات، نیاز به نظر دقیق و کارشناسانه داوران دارند. سیوال ما این است که این تجربه چگونه حاصل می شود و پاسخ این است که معمولا این تجارب با" سعی و خطا" به دست می آیند. که الزاما آسان تر از روش های علمی موجود هم نیست. با چنین دیدگاهی سعی کردیم نظرات مختلف را در این خصوص از منابع پزشکی استخراج نموده و با جمع بندی این نظرات آن را به شکل مقاله برای اعضای محترم هیات علمی دانشگاه های ایران که در امر مهم داوری مورد دعوت قرار می گیرند،منتشر سازیم. یک داور ایده ال به منظو ارتقا کیفیت مقالات باید سوالات خوب و سازنده ای از نویسنده بپرسد و با ارایه نظرات خود از چاپ مقالات بی کیفیت و Non-Senseجلوگیری نماید. ارایه این نظرات به معنی قدرناشناسی از داورانی که تا کنون با صرف وقت بسیار، با مجلات کشورمان یا مجلات بین المللی همکاری داشته اند، نیست. ما اعتقاد داریم این یک گام و شاید گام نخست برای بهبود کیفیت داوری در کشورمان توسط ما به عنوان هیات تحریریه یا داور مجله باشد و همانند سایر مقوله های علمی و اجتماعی همواره راه بهتر شدن و ارتقا یافتن را برای آن باز می بینیم.

  • محسن تقوی شوازی، مهدی لطیف، نصرالله بشردوست صفحات 9-14
    مقدمه

    گرافی قفسه سینه یکی از متداولترین و در دسترس ترین ابزارها جهت تشخیص بزرگی و نارسایی قلب است.(CTR) Cardio Thoracic Ratioیکی از پارامترهای گرافی قفسه سینه است که از آن برای تشخیص بزرگی قلب در گرافی ساده استفاده می شود. اکوکاردیوگرافی از دقیق ترین و حساس ترین روش های غیرتهاجمی جهت بررسی بیماری های قلب است ولی روشی پر هزینه بوده و تمام مراکز درمانی به آن دسترسی ندارند. این مقاله با هدف تعیین ارتباط بیماری های قلبی با وضعیتCTR جهت جلوگیری از انجام اقدامات پاراکلینیکی پر هزینه تر نظیر اکوکاردیوگرافی انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه تحلیلی– مقطعی در سال های 86-1385 روی بیماران مراجعه کننده به درمانگاه یا بستری شده در بخش های داخلی، جراحی و قلب بیمارستان های شهدای کارگر و گودرز انجام شد. نمونه مورد بررسی شامل 172بیمار (74 نفر مرد و 98 نفر زن) با رنج سنی 40 تا 77 سال بود که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. از بیماران گرافی قفسه سینه و اکوکاردیوگرافی همزمان به عمل آمد و بر اساس وضعیت CTR، یافته های به دست آمده از اکوکاردیوگرافی با استفاده از نرم افزار آماریSPSS و آزمونهای آماریChi-square test وFisher exact test وT test ارزیابی شدند.

    نتایج

    میانگین سنی، فراوانی اختلالات دریچه ای میترال، آئورت، تریکوسپید (نارسایی و تنگی)، فراوانی دیسفانکشن دیاستولیک و سیستولیک در بیماران CTR بیشتر از 50 درصد بیش از بیماران با CTRکمتر از 50 درصد است.
    هیپرتروفی بطن چپ (LVH)، افزایش ابعاد بطن چپ و بطن راست سبب افزایش CTR می شود.
    جنس، ابعاد دهلیز چپ و دهلیز راست و افیوژن پریکارد تاثیری روی CTR ندارد.

    نتیجه گیری

    (CTR) پارامتر دقیقی در گرافی قفسه سینه می باشد. CTRبیشتر از 50 درصد بیانگر پاتولوژی های عمده قلب است که در این موارد اکوکاردیوگرافی جهت بررسی بیشتر توصیه می گردد.

  • مهدیه مصلایی پوریزدی، شهریار اقتصادی، فاطمه کاسب، محمد افخمی اردکانی، فاطمه حسینی صفحات 15-23
    مقدمه

    دیابت نوع دو یکی از شایع ترین بیماری های آندوکرینی در جهان است که در نتیجه اختلال در ترشح یا عملکرد انسولین ایجاد می شود. با توجه به اینکه کنجد و فرآورده های حاصل از آن از قبیل ارده و حلوا ارده به عنوان یک غذای بومی در بین مردم یزد مصرف می شود و نیز توجه به خواص مفید روغن کنجد، به خصوص تاثیر آن بر سطح قند و پروفایل لیپیدی سرم، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مصرف روغن کنجد بر پروفایل لیپیدی و قند خون بیماران دیابتی نوع دو مراجعه کننده به مرکز تحقیقاتی- درمانی دیابت یزد در سال 1386 انجام گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش نیمه تجربی بر روی 25 بیمار دیابتی نوع دو انجام شد. گروه مورد مطالعه، میانگین سنی 28/6 ±52/51 سال، طول مدت ابتلا به دیابت 03/5±08/7 سال، نمایه توده بدنی 001/3±28/27 کیلوگرم بر مترمربع و قند خون ناشتای 93/51±04/181 میلی گرم در دسی لیتر داشتند. به بیماران مقدار 30 گرم در روز روغن کنجد به مدت 42 روز داده شد. این مقدار روغن جایگزین روغن مصرفی قبلی آنها گردید. سرم ناشتای 12 الی 14 ساعته بیماران در ابتدا و در پایان مطالعه پس از جمع آوری، جهت اندازه گیری متغیرهای مطالعه که شامل قند خون ناشتا، HbA1c و لیپیدهای خون (تری گلیسرید، کلسترول تام، LDL HDL-) بودند، با استفاده از روش های آزمایشگاهی مرتبط تجزیه گردید. برای ارزیابی دریافت مواد غذایی در سه نوبت (ابتدا، وسط و پایان مطالعه) از بیماران 24 ساعت یادآمد خوراک گرفته شد. نتایج به دست آمده با استفاده از آزمون های آماری t زوج، آنالیز واریانس با اندازه-گیری های تکراری (ANVA-Repeated measure) مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند.

    نتایج

    نتایج به دست آمده حاصل از یافته های مطالعه ما نشان داد که مصرف روغن کنجد به مدت 6 هفته باعث کاهش معنی داری در میزان قند خون ناشتا(93/51±181 به mg/dl 65/39±154) هموگلوبین گلیکوزیله (2±6/9 به 7/1±4/8 درصد)، کلسترول تام (4/31±6/226 به mg/dl 8/37±8/199) و LDL (5/34±9/123به mg/dl 5/32±5/95) در گروه مورد مطالعه گردید.

  • محمدرضا امینی پور، ابوالفضل برخورداری، محمدحسن احرام پوش، علی محمد حکیمیان صفحات 24-30
    مقدمه

    همزمان با استفاده روزافزون از سرب، مشکلات وعوارض بهداشتی و زیست محیطی متعددی از جمله عوارض سیستم اعصاب مرکزی و کم خونی افزایش یافته است. سرب در بیماریزایی وایجاد مسمومیت های شغلی نقش به سزایی دارد. این مطالعه به منظور تعیین غلظت سرب خون کارگران برحسب فاکتورهای دموگرافیک ومقایسه آن با حدود مجازانجام گرفت.

    روش بررسی

    در یک مطالعه توصیفی- مقطعی کلیه کارگران معدن سرب و روی کوشک یزد مورد بررسی قرار گرفتند. پس از خون گیری از 490 نفرکارگر، بخشی ازخون به آزمایشگاه تشخیص طبی جهت تعیین فاکتورهای خونی به روش روتین ارسال و پنج سی سی خون جهت تعیین غلظت سرب به آزمایشگاه تخصصی وزارت متبوع تحویل گردید. غلظت سرب براساس استاندارد انستیتو ملی ایمنی و بهداشت حرفه ای ((NIOSH و باروش جذب اتمی تعیین مقدار شد.

    نتایج

    بر اساس نتایج تحقیق میانگین، حداقل و حداکثر سرب خون به ترتیب: mg/dl 49/9 و 116 و در 7 /45 درصد افراد بیش از حد مجاز بود. همچنین با افزایش سن و سابقه کار میزان سرب خون نیز افزایش یافته است. ولی اختلاف از نظر آماری معنی دار نمی باشد. از طرفی میزان سرب خون بر حسب محل کار متفاوت بود. به طوری که در واحدهای تغلیظ نسبت به بخش اداری و خدمات بالاتر بوده و اختلاف معنی دار می باشد (048/0p=). بر اساس استاندارد(BEI) سطح خونی سرمی، غلظت سرب خون در 7/45 درصد نمونه ها بالاتر از حد مجاز و بیشترین مقدار (μg/dl 6/54) دربین کارگران تغلیظ بود. در اکثریت قریب به اتفاق کارگرانی که سرب خون آنها از حد مجاز بالاتر بوده، میزان هموگلوبین خون آنها کمتر از 13 گرم بر دسی لیتر اندازه گیری شد که اختلاف آنها از نظر آماری معنی دار بوده است.

    نتیجه گیری

    محل کار مهمترین عامل موثر در افزایش و کاهش سرب خون و متعاقب آن تغییر فاکتورهای خونی می باشد. بنابراین توجه به تغییرات گلبول های قرمز و هموگلوبین کارگران در معرض، باید به طور جدی مورد توجه مسئولین بهداشت حرفه ای و طب کار صنعت در معاینات دوره ای و غربال گری قرار گیرد.

  • مطهره گلستان، صدیقه اخوان کرباسی، محمود فلاح تفتی، محمود شرف الدینی صفحات 31-35
    مقدمه

    چاقی یک مسئله مهم بهداشتی در سراسر دنیا است. چاقی، اضافه وزن و لاغری اختلال شایع تغذیه ای در کودکان و نوجوانان در کشورهای در حال توسعه می باشد. هدف از این مطالعه بررسی شیوع چاقی، اضافه وزن و لاغری در دانش آموزان مقطع راهنمایی شهر یزد بود.

    روش بررسی

    در یک بررسی مقطعی 794 نفر دانش آموز دوره راهنمایی که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. BMI آنها تعیین گردید و از چارت رشد NHNESIII که مورد قبول WHO می باشد استفاده شد. BMI بیش از صدک 95 به عنوان چاقی، 95-85 اضافه وزن و کمتر از 5 به عنوان لاغری در نظر گرفته شد.

  • لیدا فدایی زاده، کیوان سعیدفر، کتایون نجفی زاده، محمدرضا مسجدی صفحات 36-43

    می گردید.

    روش بررسی

    به مانند مرحله اول ISAAC، مرحله سوم این طرح در ایران توسط مرکز تحقیقات سل و بیماری های ریوی در دو شهر تهران و رشت و بر اساس روش کار بین المللی و هماهنگی کامل با مرکز جهانی ISAAC اجرا گردید. برای مطالعه حاضر داده های گروه سنی 13-14 سال شهر تهران (مرحله سوم) مورد بررسی قرار گرفت. جهت آنالیز آماری، ابتدا توصیفی از اطلاعات موجود به دست آمد و سپس میزان توافق دو پرسشنامه کتبی و ویدیویی با استفاده از تست کاپای کوهن محاسبه گردید.

    نتایج

    از مجموع 3100 نوجوان مورد مطالعه 4/52% مذکر و 6/47% مونث بودند که متوسط سن آنها 6/13 سال برآورد شد. اگرچه پرسش های دو پرسشنامه با هم توافق کامل نداشتند، با این حال فراوانی و ارقام به دست آمده از پرسشنامه ویدیویی نسبت به پرسش معادل آن در پرسشنامه کتبی کمتر بود. ضرایب توافق کاپا برای کلیه موارد بین 06/0 تا 21/0 متغیر محاسبه گردیدند (متوسط 12/0) که بدین ترتیب در رده خیلی ضعیف (Poor) قرار می گیرند.

    نتیجه گیری

    علاوه بر این مطالعه، توافق پایین دو پرسشنامه در اکثر مطالعات دیگر ISAAC نیز نشان داده شده است. اگرچه عواملی مانند زبان، فرهنگ، تفاوت دیدگاه، منطقه سکونت و... بر میزان توافق اثر دارند ولی به نظر می رسد بازنگری بر روی این دو پرسشنامه و رفع ایرادات موجود در روش اجرای طرح ضروری است تا بدین ترتیب دقت و اعتبار روند جمع آوری داده ها و تخمین شیوع آسم، افزایش یابد.

  • محمدباقر اولیاء، سعیده رضوانی نژاد، حسین سلیمانی صفحات 44-48
    مقدمه

    آرتریت روماتوئید (RA) شایع ترین بیماری اتوایمیون مفصلی است. استئوپوروز عارضه شناخته شده بیماری RA می باشد.
    هدف از این مطالعه تعیین ارتباط بین یافته های رادیوگرافیک و دانسیته استخوانی در بیماران RA می باشد.

    روش بررسی

    70 بیمار مبتلا به RA (مطابق با معیارهای ACR سال 1987(در این مطالعه مقطعی وارد شدند. دانسیته استخوانی نواحی لومبار و فمور به وسیله روش DEXA اندازه گیری شد. رادیوگرافی از هردو دست تمام بیماران انجام شد و براساس معیار نمره دهی (Score Larsen) تقسیم بندی گردید.

    نتایج

    65 بیمار زن (9/92%) و 5 بیمار مرد (1/7%) در مطالعه وارد شدند. میانگین T-Score فمور در این بیماران 06/1- و ناحیه لومبار 56/1- بود. براساس T-Score لومبار 50% بیماران در گروه C، Larsen Score (grade 4 و 5) دچار استئوپوروز و 33% بیماران دچار استئوپنی بودند. Larsen Score بالا با BMD پایین فمور(035/0P= 45/0-(Correlation coefficient= و لومبار (Correlation 36/0coefficient=- 02/0 P=) مرتبط بود.

    نتیجه گیری

    Bone Mineral Density(BMD) پایین در بیماران RA با Larsen Score بالاتر و تخریب بیشتر مفصلی همراه است.

  • سمیه جعفری ندوشن، مهرداد شکیبا، محمدحسن لطفی صفحات 49-55
    مقدمه

    دهیدراسیون موضوعی است که در دهه های اخیر ذهن بسیاری از محققین را به خود مشغول کرده است. آب مهم ترین ماده تغذیه ای است که اغلب به راحتی و رایگان در اختیار بشر است و کمبودآن اکثرا ناشی از غفلت ما در حفظ تعادل آب است. کمبود آب می تواند در دراز مدت اثرات بدی بر سیستم های حیاتی بدن بگذارد، در حالی که این مساله به سادگی قابل پیشگیری است.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی روی 230 نفر از افراد بزرگسال جامعه شهری یزد(از بین دانشجویان، پرستاران، کارمندان و کارگران) که با روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شده بودند، انجام شد. وزن مخصوص ادرار در ساعات 12-10 صبح (با دو روش رفرکتومتر و Dip stick) اندازه گیری و رنگ ادرار آنها برحسب چارت 8 رنگ ادراری ثبت شد و سپس وزن مخصوص ادرار با عاملهایی نظیر رنگ ادرار، نوع مایعات مصرفی، تعداد دفعات تشنگی و دفع ادرار در روز موردتجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    در پایان تحقیق مشخص شدکه براساس تعریف،1/96% افراد مورد مطالعه درجاتی ازکم آبی دارند و حدود 7/69% آنها کاملا دهیدره (1020≤ وزن مخصوص ادرار) و8/4% از کل افراد دچار دهیدراسیون شدید هستند. میانگین وزن مخصوص ادرار (اندازه-گیری شده با روش رفرکتومتر) در جامعه مورد مطالعه 69/5±1021 بود. دانشجویان میانگین وزن مخصوص بالاتری داشتند(45/5±1023). رابطه وزن مخصوص ادرار با رنگ ادرار، تعداد دفعات تشنگی و دفع ادرار معنادار بود اما با نوع مایعات مصرفی رابطه ای نداشت.

    نتیجه گیری

    درصد بالایی از جمعیت مورد مطالعه ما دچار درجاتی از دهیدراسیون بودند که این مساله نگران کننده است. می توان به مردم توصیه کردکه نسبت به مصرف مایعات کافی بیشترحساس باشند و زمانی را برای نوشیدن اختصاص دهند، با توجه به ارتباط قوی بین وزن مخصوص و رنگ ادرار در بررسی وضعیت هیدراسیون پیشنهاد می کنیم که از رنگ ادرار به عنوان یک شاخص سهل الوصول جهت تخمین زودرس وضعیت دهیدراسیون استفاده شود. به طوریکه افراد سعی کنند ادرار خود را بی رنگ نگاه دارند.

  • حیدر نوروزی نیا، فرهاد حشمتی، علی حسنی افشار، علیرضا ماهوری، ابراهیم حسنی، فیروز امیدی صفحات 56-60
    مقدمه

    کاهش شنوایی به دنبال جراحی پدیده ای است که به ندرت گزارش می شود. میزان شیوع آن متفاوت بوده و بین 3 تا 92 درصد گزارش شده است. این ضعف شنوایی اغلب ساب کلینیکال بوده و بدون ادیومتری قابل تشخیص نیست. هدف از اجرای این طرح تعیین میزان تغییرات شنوایی در بیمارانی است که با بی حسی نخاعی تحت عمل جراحی قرار گرفته اند.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی 40 بیمار مرد کاندید عمل جراحی هرنی اینگوینال تحت بی حسی نخاعی به شیوه آسان در دسترس انتخاب شدند. قبل از عمل، سنجش شنوایی از هر دو گوش بیماران انجام شد. روز اول، پنجم، پانزدهم و دو ماه بعد از عمل نیز مجددا از بیماران سنجش شنوایی به عمل آمده و نتایج ثبت گردید.

    نتایج

    از کل بیماران، 13 نفر (5/32%) دچار کاهش شنوایی بودند. از این تعداد، 12 نفر (92%) کاهش شنوایی در فرکانس های پایین و یک نفر (8%) در فرکانس متوسط داشتتند. از این تعداد 9 بیمار (69%) در اودیومتری روز پنجم و 2 بیمار (5/15%) در اودیومتری روز پانزدهم بدون هیچ درمانی بهبودی حاصل کرده بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از مطالعه نشان می دهد که کاهش شنوایی پس از بی حسی نخاعی مشکل جدی نبوده و می تواند خود به خود بهبود یابد. به نظر می رسد سردرد و کاهش شنوایی بعد از بی حسی نخاعی با یکدیگر ارتباط داشته باشند.

  • محمد رحیمیان، مهدی کریمی، محمدحسن لطفی، نادر نوری ماجلان، فروغ سادات نورانی، کتایون پرنده صفحات 61-65
    مقدمه

    دیالیز صفاقی یکی از انواع درمان جایگزینی کلیه است که در بسیاری از مبتلایان به مرحله نهایی نارسایی کلیه انجام می گیرد. دیالیز صفاقی عوارض مختلف مکانیکی و عفونی دارد که می توان به اختلالات عملکرد کاتاتر و پریتونیت اشاره کرد. این عوارض در کنار عامل زمینه ای منجر به دیالیز، هزینه اقتصادی و روانی قابل توجهی به بیمار وارد می کند. این مطالعه به منظور بررسی عوارض دیالیز صفاقی در بخش دیالیز بیمارستان شهید رهنمون یزد طی ده سال گذشته طراحی شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت گذشته نگر و براساس یک مطالعه کوهورت تاریخی انجام شد. پرونده بیماران و گزارش های مکتوب واحد دیالیز صفاقی بیمارستان شهید رهنمون در 161 بیمار از سال 1997 لغایت 2006 مورد بررسی قرار گرفت و اطلاعات لازم استخراج و براساس تست های آماری مناسب تجزیه و تحلیل صورت گرفت.

    نتایج

    161 بیمار (102 مرد و 59 زن) با میانگین سنی 37/49 سال (دامنه2 تا 88 سال) که اکثریت آنها (6/41%) در گروه سنی 59-40 سال بودند، دراین مطالعه قرار گرفتند. در این مطالعه6/41% بیماران پریتونیت، 8/6% عفونت محل خروج کاتاتر و 3/9% عارضه محل نامناسب کاتاتر را تجربه کردند. شیوع پریتونیت در زنان بالاتر بود (002/0P=). دیابت تاثیری بر مرگ نداشت. اما فشار خون به عنوان یک فاکتور محافظتی عمل نمود.

    نتیجه گیری

    احتمال ابتلا زنان به عوارض پریتونیت و قرار گرفتن نامناسب محل کاتاتر، همچنین عفونت محل کاتاتر بیش از مردان ولی احتمال مرگ و میر در مردان به طور معنی داری بیش از زنان بوده است.

  • مهدیه مجیبیان افسرالسادات طباطبایی، محمدرضا حاجی اسماعیلی، لیلا کوچک یزدی، منصوره نصیریان، مهین افلاطونیان صفحات 66-70

    اندازه گیری ارتفاع رحم و اولتراسونوگرافی تعیین می گردد. اندازه گیری سریال ارتفاع و مقایسه آن با LMPبا دقت زیادی بیان کننده سن حاملگی است. امروزه در طی حاملگی به دفعات از سونوگرافی استفاده می شود که بیمار را متحمل هزینه بالا می کند. در حالی که می-توان در حاملگی برای ارزیابی رشد جنین و تخمین سن حاملگی از روش ارزان، قابل اعتماد و آسان اندازه گیری سریال ارتفاع رحم استفاده کرد. ما در این مطالعه بر آن شدیم که دقت اندازه گیری ارتفاع رحم و سونوگرافی را در تخمین سن حاملگی در مقایسه با LMP ارزیابی کنیم.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت مقطعی در فاصله 6 ماه، بر روی 140 زن باردار، بر اساس معیارهای از پیش تعیین شده که به درمانگاه تخصصی زنان و زایمان بیمارستان دکتر مجیبیان و بیمارستان شهید صدوقی یزد مراجعه کرده بودند، انجام شد. سن حاملگی جامعه مورد بررسی بر اساس اندازه گیری ارتفاع رحم، یافته های سونوگرافی (F.L،BPD) ارزیابی و با LMP مقایسه گردید. اطلاعات جمع آوری شده را با برنامه را یانه ای SPSS و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسن مقایسه کردیم.

    نتایج

    تفاضل میانگین سن حاملگی تخمین زده شده به وسیله سه روش LMP و اندازه گیری ارتفاع رحم و سونوگرافی در نوبت اول و دوم با استفاده از آزمون Paired samples بررسی گردید که اختلاف مشاهده شده از نظر آماری معنی دار و از نظر بالینی قابل چشم پوشی بود.

  • داود شجاعی زاده، فاطمه استبصاری، کمال اعظم، عزیزالله باطنی، داود مصطفایی صفحات 71-79
    مقدمه

    دیابت یک مشکل بهداشتی مهم و پر هزینه است که تقریبا تمام گروه های سنی را در تمام کشورها تحت تاثیر قرارمی دهد. افزایش شیوع دیابت ناشی از تغییرات مستمر درسبک زندگی از قبیل رژیم غذایی نامناسب، عدم فعالیت فیزیکی و چاقی، مصرف سیگار و استرس است که اغلب با شهرنشینی، مکانیزه شدن و صنعتی شدن ارتباط دارد. دیابت یک بیماری پرهزینه هم برای مبتلایان به بیماری و هم برای سیستم مراقبت های بهداشتی درمانی است. این پژوهش به سهم خود سعی داردکه، نحوه ارتباط ریسک عوامل سبک زندگی را با بیماری دیابت نوع دو بسنجد.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع مورد- شاهدی بوده که از طریق نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 140 بیمار دیابتی نوع دو به عنوان گروه مورد (case) و تعداد 140 نفر از افراد سالم همراهان سایر بیماران به عنوان گروه شاهد (Control) مورد بررسی قرارگرفتند. افراد از هر دو جنس، 64 - 30 ساله بودند. محل پژوهش بیمارستان شهید رجایی شهرستان تنکابن بود. پرسشنامه های مورد استفاده شامل: پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، تغذیه، فعالیت فیزیکی، مقابله در برابر استرس و مصرف سیگاربود. ازنرم افزارهای SPSS 11.5 و Excel جهت محاسبات آماری و برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های T-Test وChi-Square استفاده شد.

    نتایج

    پس از آنالیز متغیرها با توجه به داده های جمع آوری شده مشاهده شد که ارتباط آماری معنی داری بین میزان فعالیت فیزیکی، میزان مقابله در برابر استرس، نوع تغذیه و مصرف سیگار و بیماری دیابت نوع دو وجود دارد(0001/0 (P.

    نتیجه گیری

    از نتایج مطالعه چنین برمی آیدکه بیماری دیابت نوع دو با عواملی مثل تغذیه نامناسب، مصرف شیرینی و قند، عدم مصرف میوه، سبزی، ماهی، پروتئین و همچنین عدم تحرک فیزیکی، عدم قدرت مقابله و کنترل استرس رابطه دارد.

  • گزارش مورد
  • حسین سلیمانی صالح آبادی، محمود کریمی، محمدباقر اولیاء، محمدرضا جوادپور صفحات 80-83

    بیماری بهجت یک بیماری مزمن است که سیستم های مختلف بدن را درگیر می کند. از نظر بالینی با آفت های دهان و ژنیتال، ضایعات پوستی و تظاهرات چشمی، عصبی و گوارشی بروز می کند. شیوع درگیری نورولوژیک در بهجت بین 30-3/5 درصد و شایع-ترین محل درگیری ساقه مغز و گانگلیون های قاعده مغز است. تظاهرات شایع شامل علایم پیرامیدال، فلج اعصاب مرکزی، سندرم سودوبولبار و علایم مخچه ای است. درگیری نورولوژیک به صورت ضایعه شبه تومور نادر است. در این مقاله به معرفی یک مورد بیماری بهجت همراه با ضایعه شبه تومور می پردازیم.
    بیمار آقای 33 ساله ای است که بعد از 2 سال از تشخیص بیماری بهجت و یک هفته قبل از بستری دچار تشدید آفت، عدم تعادل در راه رفتن و بی اختیاری ادرار شده بود. در MRI انجام شده ضایعه ای هیپردنس در مخچه و توده ای در بصل النخاع با اثرات فشاری گزارش شد. بیمار با تشخیص واسکولیت و ضایعه تومور مانند در زمینه بیماری بهجت تحت درمان با پالس متیل پردنیزولون و سیکلوفسفامید قرار گرفت و پس از بهبود قدرت عضلانی اندام ها و عملکرد اسفنگتری، با درمان نگهدارنده کورتیکواستروئید مرخص شد.

  • علی اکبر اکابری، پریچهر کفایی، حسین حاج حسینی صفحات 84-87

    بکرنووس یا خال بکر، ناحیه پیگمانته ای از پوست است که به طور اکتسابی غیر قرینه و پایدار ایجاد می شود. شواهدی از افزایش حساسیت به آندروژنها در ایجاد آن دیده شده است. این ضایعه اکثرا به صورت یک طرفه دیده می شود و دو طرفه بودن آن بسیار نادر است. همراهی این ضایعه با سایر آنومالی های تکاملی نیز به ندرت گزارش شده است. این گزارش مربوط به خانم 20 ساله ای است که از حدود 12 سالگی دچار ضایعه بکرنووس وسیع و دو طرفه همزمان به هیپوپلازی پستان چپ شده است.

|
  • M. Taghavi Shavazi, M. Latif, N. Bashardoost Pages 9-14
    Introduction

    Chest X–Ray is one of the most common method of imaging. Cardio Thoracic Ratio ( CTR ) is one of the parameters of Chest X–Ray that is used for determining cardiac enlargement. Echocardiography as compared to Chest X–Ray is expensive and all centers dont have it, but it can determine heart size, valvular diseases, Ejection Fraction, Left Ventricular Hypertrophy (LVH), Pericardial effusion and diastolic dysfunction very well. So, this research was done in order to compare CTR with Echocardiographic findings and precent expensive investigations in the future.

    Methods

    In this cross-sectional analytical study from Sep 2006 to Sep2007, CTR of 172 patients referring to Shohadaye Kargar and Goodarz hospitals was determined from their Chest X–Rays and echocardiography was done later. Data was analyzed with SPSS software and statiscal tests such as Chi-square and Fisher exact tests were used.

    Results

    The results of this research wereas folows: 1- The mean age for the patients with increased CTR was higher than patients with normal CTR. 2- Left Ventricular Hypertrophy (LVH) and increases of left and right ventricular diameters increased the CTR. 3- There was no statistical relation between sex, pericardial effusion, left and right atrium diameters and CTR. 4- Patients with increased CTR had more valvular heart diseases, systolic and diastolic dysfunction than patients with normal CTR.

    Conclusion

    Increased CTR is one of the signs of cardiac pathologies and therefore echocardiography is advisable for more evaluation of patients with increased CTR.

    Keywords: Cardio Thoracic Ratio(CTR), Chest X–Ray, Echocardiography
  • M .Mosallaieepour Yazdi, Sh. Eghtesadi, F. Kaseb, M .Afkhami Ardakani, F. Hoseini Pages 15-23
    Introduction

    Type II Diabetes is one of the most prevalent endocrine diseases in the world that results from a combination of insulin resistance and ß-cell failure. Regarding importance of nutritional factors in management of diabetes, this study was designed to explore the effect of sesame oil on blood glucose and lipid profile in type II diabetic patients at Yazd Diabetes Research Center in 2007.

    Methods

    A quasi-experimental study was conducted on 25 patients with type II diabetes mellitus (age: 51.5±6.28y BMI:27.3±3kg/m2 disease duration:7.08±5.03y Fasting blood glucose level: 181±51.9mg/dl). Subjects received 30 g/day sesame oil for 6 weeks. Sesame oil was supplied to the patients, who were instructed to use it in place of other cooking oils for 42 days. Plasma glucose, glycated hemoglobin (HbA1c), lipid profiles [Total cholesterol (TC), low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C), high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C) and triglycerides (TG)] were measured at baseline and after 45 days of sesame oil substitution. 24 hours dietary recalls were obtained at the start , middle and end of study. Data was analyzed using analysis of variance with repeated measures and paired t-test.

    Results

    Following 42 days intake of sesame oil, there were significant decrease in FBS (181±51.93 vs 154±39.65 mg/dl), HbA1c (9.64 ± 2 vs 8.4 ± 1.74 percent), TC (226.68 ± 31.4 vs 199.8 ± 37.87 mg/dl), LDL-c (123.9 ± 34.56 vs 95.53 ± 32.54 mg/dl) compared to pre-treatment values. (P <0.05) . Blood TG level decreased after intake of sesame oil but this difference was not significant (P=0.2).Also, the changes of HDL-c levels were not significant (P=0.1).

    Conclusion

    Sesame oil consumption results in considerable decrease in blood sugar, HbA1c and blood lipid levels (TC and LDL-C) in type II diabetics. Keywords: Sesame oil, FBS, HbA1c, TC, TG, LDL-c, HDL-c, Type II diabetes.

  • MR. Aminipour, A .Barkhordari, MH .Ehrampoush, AM. Hakimian Pages 24-30
    Introduction

    The extensive use of Lead has led to health problems including CNS, anemia and other occupational poisoning among workers. To determine the blood lead levels in relation to demographic factors, this study was carried out.

    Methods

    In this cross sectional study, 490 workers at Kooshk Lead and Zinc mine were selected and blood samples were taken. The blood lead levels were assessed according to the NIOSH standard using atomic absorption.

    Results

    The mean, minimum and maximum of blood lead levels were 49, 9 and 116 mg/dl, respectively. The blood lead levels in 45.7 percent of workers was more than permissible limit. The blood lead level was not significantly related to age and history of work. The lowest and highest levels of blood lead were 9 & 116 mg/dl, respectively. In contrast, significant relationship was seen between the location of work and blood lead level. The results showed that in the majority of workers with blood lead levels higher than standard limit, there was a significant relationship between the blood Lead levels and the hemoglobin concentration. The blood lead level in 45% of samples was more than Iranian standards.

    Conclusion

    The work location was the main factor affecting the blood lead levels. Attention should therefore be focused on the alteration of RBC and Hemoglobin levels during periodic medical examination of workers

    Keywords: Blood Lead level, Hemoglobin, Threshold limit value, Atomic absorption, Mine workers
  • M. Golestan, S. Akhavan Karbasi, M . Fallah Tafti, M. Sharafaddini Pages 31-35
    Introduction

    Obesity is an emerging major public problem throughout the world. Obesity, over weight and under weight are the most frequent nutritional disorders in children and adolescents in developing countries. The objective of this study was to assess the prevalence of obesity, over weight and under weight in adolescent students in Yazd.

    Methods

    In a cross sectional study, weight and height of 794 guidance school students was collected and BMI [wt (kg)/ht(m2)] determined. The National Health and Nutrition Examination Survey III growth chart which has been adopted by World Health Organization wasused and BMI>95 percentile as obesity, BMI>85 and <95 as over weight and BMI<50 as under weight were defined.

    Results

    Prevalence of underweight13.9% (male 9.8% , female 18%), over weight 12.9% (male17.2 , female 8.8%) and obesity 6.5% (male 8.8%, female 4.3%) was significant .( P< 0.001)

    Conclusion

    Prevalence of obesity , overweight and underweight in adolescents of Yazd is of concern and prevalence of underweight is significantly higher in girls as compared to boys .

    Keywords: Obesity, Overweight, Underweight, Adolescents, BMI
  • L. Fadaizadeh, K .Saeedfar, K. Najafizadeh, MR .Masjedi Pages 36-43
    Introduction

    International study on asthma was conducted to study the prevalence of Asthma symptoms among 13-14 year old children using written and video questionnaires during the early 90's. The aim of the present study (ISAAC) was to evaluate the agreement between the two questionnaires which were self-completed by the children.

    Methods

    This study, which was a part of the third phase of International Study of Asthma and Allergy in Childhood (ISAAC) and performed exactly similar to phase1, was performed by National Research Institute of Tuberculosis and Lung Diseases (NRITLD) in two cities of Iran Rasht and Tehran. All stages of the study were performed in accordance with ISAAC protocol. The present study discusses data related to children of Tehran. A total of 3100 school children aged 13-14 years were questioned about asthma symptoms using written and video questionnaires of ISAAC study. For statistical analysis, initially a descriptive study of the available data was performed. Thereafter, chance corrected agreement between the two questionnaires was evaluated using Cohen’s Kappa co-efficiency.

    Results

    Of the total of 3100 children, 52.4% were male and 47.6% female, with a mean age of 13.6 years. Although the questions discussed in the two questionnaires were not exactly similar, the results of the video questionnaires showed a statistically significant lower positive response to asthma symptoms as compared to the written version. Kappa co-efficiency ranged between 0.06- 0.21 (mean=0.12), which is considered poor for all variables.

    Conclusion

    Positive responses to having asthma symptoms were significantly higher using the written questionnaire compared to the video questionnaire. Similar to previous studies, agreement between the two was considered poor for all variables. Although factors such as language, culture, dwelling area, e.t.c. have special effects on results of these questionnaires, results indicate that the two questionnaires should be further studied and validated for this special group of patients in order to reach a better interpretation of prevalence of asthma symptoms.

    Keywords: Asthma, ISAAC, Video questionnaire, Written questionnaire, Cohen’s Kappa agreement co-efficient
  • MB. Owlia, S .Rezvani Nejad, H .Soleymani Pages 44-48
    Introduction

    Rheumatoid arthritis (RA) is the most common autoimmune joint disease. Osteoporosis is a well-known consequence of RA.

    Objective

    The aim of the present study was to determine the interrelationship between radiographic findings and bone mineral density (BMD) in patients with RA.

    Methods

    70 patients with established RA (according to 1987 ACR criteria) were included in a cross-sectional study. BMD at lumbar vertebrae and hip were measured using DEXA machine. Plain radiographs of both hands of all patients were examined and scored according to the Larsen scoring system.

    Results

    Sixty-five females (92.9%) and five males (7.1%) enrolled in the study. Mean of T-score in these patients was -1.06 in femoral region and -1.56 in lumbar regions. According to lumbar T-score, 50% of patients who were graded in group C Larson score (grade 4, 5) had osteoporosis and 3.33% of patients in this group had osteopenia. A high radiologic Larson score was associated with low BMD at hip and lumbar regions. Age was positively associated with low BMD.

    Conclusion

    Higher radiologic Larson score was associated with reduced BMD in our RA patients. Because of high prevalence of osteopenia in group B (grade 2, 3 Larson score), we suggest routine bone densitometry in this group and taking into consideration anti-resorptive therapy. However, more studies are required to establish and confirm the results.

    Keywords: Rheumatoid arthritis, Bone Mineral Density, Hand radiography, Larson Score
  • S .Jafary Nodushan, M .Shakiba, MH. Lotfi Pages 49-55
    Introduction

    Water is an essential nutrient for life. It comprises 75% of total body weight in infants,60% in adult males and 50% in adult females. Decrease in body water is commonly known as dehydration. Acute or chronic dehydration is a common condition in some population groups, especialy the elderly and those who participate in physical activity in warm enviroments. Potential consequences of dehydration include constipation,urinary tract and respiratory infection,urinary stone disease and there might also be an association between a low habitual fluid intake and some carcinomas,cardiovascular disease and diabetes. Many indices have been investigated to establish their role as markers of dehydration status. Body mass changes,blood indices,urine indices and bioelectrical impedance analysis have been used most widely, but current evidence and opinion tend to favour urine indices as the most convenient and sensitive methods.

    Methods

    This cross sectional study was done for estimating the prevalence of dehydration in adult population(students,nurses,officials,workers)in Yazd. These persons were selected randomly. Urine samples of two hundred and thirty persons were obtained at 10-12 AM,and urine specific gravity measured by refractometer (all of the samples)and dip stick (some samples).

    Finding

    According to this study,96.7% of our population had some degree of dehydration.69.7% of them were significantly dehydrated(urine SG>1020) and 4.8% of them were severely dehydrated (urine SG>1030) and the mean specific gravity was 1021±5/65. This study evaluated other factors that could probably indicate hydration status like urine colour, type of drink,frequency of urination and frequency of thirst per day.

    Conclusion

    High percentage of our population were dehydrated which was not correlated to the type of drink but was correlated to urine colour, frequency of urination and frequency of thirst. So, regular monitoring of urine to keep if clear or light yellow is a simple way to prevent dehydration.

    Keywords: Dehydration, Urine specific gravity, Refractometer, Urine color
  • H. Noroozinia, F. Heshmati, A. Hassani Afshar, AR .Mahoori, E. Hassani, F .Omidi Pages 56-60
    Introduction

    Hearing loss after surgery is reported rarely. Its prevalence rate is different and reported to be between 3-92%. Hearing loss is often subclinical and not diagnosed without audiometry. The aim of this study was to determine rate of hearing changes after spinal anesthesia in patients undergoing surgery with spinal anesthesia.

    Methods

    In this descriptive study, forty male patients scheduled for repair of inguinal hernia under spinal anesthesia were selected by simple sampling method. Before surgery, audiometry was performed for both the ears of the patients. Audiomatery was performed again by the audiometry specialist on day one, five, fifteen and two months after surgery.

    Results

    Hearing loss was observed in 13 (32.5%) patients. Hearing loss in 12 patients (92%) was in low hearing frequency range and 1 patient (8%) was in mid hearing frequency. Hearing loss in 8 patients (61%) was ipsilateral and in 5 patients (39%) was bilateral. Hearing loss in 9 patients (69%) on 5th day and 2 patients (5/15%) on 15th day resolved spontaneously.

    Conclusion

    Results of this study conformed that hearing loss after spinal anesthesia is not a serious problem and can resolve spontaneously. It seems that there is relationship between hearing loss and headache.

    Keywords: Hearing Loss, Spinal Anesthesia, Audiometry
  • M. Rahimian, M. Karimi, MH. Lotfi, N .Noori majelan, F .Nourani, K. Parandeh Pages 61-65
    Introduction

    Peritoneal dialysis is an established form of renal replacement therapy used in many patients with end – stage renal disease . Peritoneal dialysis has different complications This study was conducted in order to evaluate its complications and different survival probabilities of factors in Shahid Rahnemoon hospital .

    Methods

    In this retrospective, historical cohort study, reports of 161 patients on peritoneal dialysis (Shaheed Rahnemoon hospital, dialysis department) from 3.Dec.1997 to 20.May.2007 were evaluated. Required data was gathered and analyzed by specific statistical tests.

    Results

    The mean age of patients was 49.37 years (2 to 88 years) and most of them (41.6%) included in 40-59 years age group category. Peritonitis, exit site infection and catheter malposition was seen in 41.6% , 6.8% and 9.3% of patients ,respectively.Rate of peritonitis in females was more than males (p=0.002). Diabetes mellitus had no effect on death rate, but hypertension had a protective role.

    Conclusion

    Peritonitis ,exit site infection and catheter malposition is more prevalent in females, but mortality rate is significantly higher in males.

    Keywords: Dialysis, Peritoneal dialysis, Complications
  • M. Mojibian, A .Tabatabaei, MR. Hajiesmaeili, L. Koochak Yazdi, M .Nasirian, M .Aflatoonian Pages 66-70
    Introduction

    Estimation of gestational age is an essential component of prenatal care. Gestational age is estimated by Last Menopausal Period, fundal height and ultrasonography. Serial measurment of fundal height and comparison with LMP predicts the G.A more accurately. Since nowadays, ultrasonography is used more frequently during pregnancy, patients have to bear more expenses. But we can use serial measurement of fundal height for determination of G.A. This method is cheap, reliable and easy for assessment of G.A and fetal growth in pregnancies without serious complications. In this study, we compared the accuracy of Fundal Height Measurement And Ultrasonography for estimation of gestational age.

    Methods

    In this cross sectional study we investigated and compared the accuracy of fundal height measurement and ultrasonography in estimation of G.A. A total of 140 pregnant mothers were selected from patients referring to gynecology and obstetrics clinic of Doctor Mojibian and Shahid Sadughi hospitals in Yazd. Gestational age of these patients were estimated two times measurement of fundal height and ultrasonography. Collected data was analyzed with SPSS11.5 program and Pearson correllation statistical test.

    Results

    This pregnant mothers were identified by some criteria. In these mothers, the G.A was estimated by ultrasonography (BPD,FL) and measurement of fundal height at G.A of 22-25 weeks, 22-25 weeks, and then at G.A of 25 to 28 weeks.

    Conclusion

    The results showed that measurement of fundal height like sonography has a high a high rate of accuracy for estimation of G.A.

    Keywords: Ultrasonography, Gestational age, Fundal height, Last menauposal period (LMP)
  • D .Shojaeizadeh, F. Estebsari, K. Aezam, A. Batebi, D .Mostafaei Pages 71-79
    Introduction

    Diabetes is a significant and expensive health problem which had influenced all the ages in almost all the countries. Increasing prevalence of this disease has been caused by continued changes in lifestyle such as unsuitable nutrition, lack of physical activities and fatness which is often related to modern city life, mechanization and industrialization. It is an expensive disease, both for patients and the health and hygienic care systems. This research tried to examine the relationship between lifestyle risk factors and type II diabetes.

    Methods

    This research was a case-control type by random sampling and studying140 diabetes type II patients as case group and 140 healthy people accompanying some other patients as the control group at Tonekabon Shahid Rajaei hospital. People were of both sexes, between 30 and 64 years of age and Tonekabon residents. The questionnaire used included demographic, nutritional, physical activities, stress tolerance and smoking status information. The SPSS 11.5 and excel software were used for statistic calculation and for analysis of data, T and Chi-Square tests were applied.

    Results

    By analyzing the data collected, there was a meaningful statistical relationship between physical activities, stress residence, nutrition, smoking and the diabetes type II disease (P-value<0.0001). Also, there was no meaningful statistical relationship between diabetes type II disease and factors such as sex, marital status, economical and social status(P-value>0.05).

    Conclusion

    Results imply that some risk factors important in diabetes type II include unsuitable nutrition such as having too much of sweets and sugar,lack of fruits, vegetables, fish, proteins and also lack of physical activities, stress tolerance and control.

    Keywords: Diabetes Type II, Life Style, Nutrition, Physical Activity, Smoking, Stress
  • H. Soleymani, M .Karimi, MB. Owlia, MR. Javadipour Pages 80-83
    Introduction

    Behcet's disease is a chronic disease with multisystem involvement characterized clinically by oral and genital aphthae, cutaneous lesions and ophthalmologic, neurologic and gastrointestinal manifestation. Nervous system involvement occurs in 5.3 – 30% of patients, mostly in brain stem and basal ganglia. The common manifestations are pyramidal signs, central nervous plegia, pseudobulbar syndrome and cerebellar signs. Tumor-like lesion is a rare CNS involvement.We report a rare case of brain tumor-like lesion. Case : The patient was a 33 year old man with Behcet's disease complaining of urinary incontinency and imbalance beginning one week before admition. Physical examination showed oral ophthae, ataxia and spastic parapelegia. His brain MRI (T2) showed a hyperdense lesion in cerebellum and a space occupying lesion pressing the medulla.The patient was treated with high dose of methyl prednisolone and cyclophosphamide followed by oral corticosteroids. Weakness and plegia resolved. He was discharged in good condition.

    Keywords: Behcet, 's disease, Neurobehcet, Tumor- like
  • AA. Akaberi, P. Kafaie, H. Hadji Hosseini Pages 84-87

    Becker's naevus shows itself as a pigmented area of skin which is aquired , persistant and asymmetrical and sometimes shows evidence of increased androgen sensitivity. Colocalization with other developmental anomalies is reported rarely. We report a 20 year old woman who developed an extensive and bilateral Becker naevus since the age of 12 year and had left breast hypoplasia, too.

    Keywords: Becker, 's naevus, Breast hypoplasia