فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 14، بهار 1386)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 14، بهار 1386)

  • 48 صفحه، بهای روی جلد: 2,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات پژوهشی
  • مرضیه تارویردی، عزیزه شعبانی صفحه 1
    یائسگی نشانه گذر از دوران باروری ورسیدن به ناباروری است. در این دوران علائمی همچون گرگرفتگی و عرق شبانه وبی خوابی و عدم تمرکز و کاهش حافظه و از دست رفتن توده استخوانی و آتروفی واژن و در طولانی مدت افزایش خطرات قلبی و عروقی و اضطراب و افسردگی رخ می دهد. علائم یائسگی از علائمی هستند که می توانند فرد را مستعد افسردگی سازند اما ارتباط علائم یائسگی با مشکلات روانی مشخص نیست از این رو این پژوهش با هدف تعیین مشکلات روانی زنان یائسه و ارتباط آن با مشخصات فردی و اجتماعی با علائم یائسگی زنان یائسه انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی که در سال 1384 در درمانگاه های زنان بیمارستان های تبریزانجام شده است 500 زن مراجعه کننده به کلینیک بیمارستانهای آموزشی تبریز که سابقه عمل جراحی برداشتن رحم و تخمدانها و سابقه بیماری روانی در حال گذشته و استعمال مواد مخدر و سیگار در حال حاضر نداشتند و تمایل به شرکت در این پژوهش را داشتند مورد مطالعه قرارگرفتند. از کلیه زنان در بدو ورود به مطالعه از جمله اندازه گیری اندکس توده بدن، فشار خون، درخواست آزمایشات روتین، معاینه لگنی و ومعاینه پستان بعمل آمد، ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد پرسشنامه افسردگی بک و اضطراب زونگ و حمایت اجتماعی کاسدی و عزت نفس آیزنگ توسط زنان تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار13 spss و آزمونهای تی و همبستگی پیرسون و آنالیز واریانس یک طرفه تحلیل شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد میانگین سنی واحد های پژوهشی(4/10 ± 2/59)سال بود وتحصیلات اکثریت آنان 65 درصد راهنمائی و شغل اکثریت آنان 78 درصد خانه دار بود و میانگین نمره افسردگی در زنان (94 /7 ± 43/19) بود و اکثریت 68 درصد افسردگی متوسط و تنها 24 درصد آنها تحت درمان قرار داشتند و 54درصد آنها اضطراب داشتند و از علائم یائسگی 5/72 درصد گرگرفتگی و 64 درصد درد استخوان و 32 درصد درد پستان و 51 درصد سر درد و 70 درصد کرختی انگشتان و 50 درصد زبر شدن پوست و 42 درصد بی اختیاری ادراری و 21 درصد سوزش ادراری و25 درصد درد زمان مقاربت را گزارش کردند و 72 درصد از کاهش میل جنسی نسبت به قبل از یائسگی شاکی بودند. میزان افسردگی با میزان درآمد خانوار و تعداد فرزندان و هورمونهای جنسی و علائم یائسگی P<0/12 به لحاظ آماری ارتباط معنی داری داشت ولی با تعداد سالهای یائسگی و نحوه سرپرستی با P<0/01 به لحاظ آماری ارتباط معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    این پژوهش نشان داد که افسردگی و اضطراب و اختلال حافظه از عوارض دوران یائسگی است که با برخی از مشخصات فردی و اجتماعی زنان یائسه ارتباط مستقیمی دارد لذا بررسی زنان یائسه جهت درمان به موقع در پیشگیری از عوارض روانی و بهبود کیفیت زندگی آنها و سلامت جامعه از اهمیت به سزائی برخوردار است.
    کلیدواژگان: مشکلات روانی، یائسگی، علایم یائسگی، مشخصات فردی و اجتماعی
  • معصومه خوش کلام، زهرا زارع فضلا الهی صفحه 8
    مقدمه
    استفاده بهینه از امکانات محدود درمانی موجود در کشور یکی از عوامل بهره وری و مدیریت موثر در امر درمان می باشد. با توجه به محدودیت منابع از قبیل پرسنل، تجهیزات و منابع مالی نسبت به سرانه جمعیت کشور، مدیریت هوشمندانه خدمات درمانی در جهت جلوگیری از دوباره کاری و تضییع امکانات ضرورت دارد. بستری های مجدد در موارد غیر از طرح درمان، به نوعی از بین بردن امکانات است زیرا انتظار می رود بیماران در اولین بستری، کلیه خدمات لازم برای درمان را دریافت نموده و با سلامت کامل از بیمارستان ترخیص شوند.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی است و هدف آن بررسی علل مراجعات مجدد بیماران بستری در بیمارستان امام خمینی ارومیه در سال 1383 است که در بستری اول تحت عمل جراحی قرار گرفته اند. به این منظور تعداد 244 پرونده موجود مربوط به این بیماران مطالعه شده و اطلاعات وارد چک لیست گردید و با استفاده از نرم افزار spss مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، علت بستری مجدد 3/21 % بیماران جراحی شده در بستری اول بروز اشکالی در روند درمان است که عبارتند از: عوارض عمل جراحی (73%) عفونت پس از عمل جراحی (2/21%) و عود بیماری به علت درمان ناقص (8/5%) بیشترین درصد مراجعات مجدد مربوط به بخش جراحی (5/63%) و بخش ارولوژی (3/17%) بوده است. متوسط مدت اقامت در بستری اول 1/5 روز و در بستری مجدد4/5 روز بوده است.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به بالا بودن میزان مراجعات مجدد به علت عوارض پس از عمل جراحی لازم است شرایطی که بیمار را دچار عوارض عمل جراحی می کند از جمله ترخیص شتاب زده از بخش های جراحی و نحوه انجام مراقبت های پس از ترخیص از بیمارستان مورد توجه قرار گیرد و امکان ارائه خدمات تخصصی به بیمار در منزل پس از ترخیص توسط پرسنل آموزش دیده فراهم گردد؛ همچنین لازم است مدیریت اتاق عمل و استریلیزاسیون با دقت بیشتر انجام گردد و بررسی عفونت های پس از عمل جراحی جزء رئوس کاری کمیته عفونت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بستری مجدد، عوارض عمل جراحی
  • سیامک شیخی صفحه 12
    مقدمه
    تجارب بالینی مبین این واقعیت است که نشانه های برخی از اختلالات روانی با علائم ضایعات ارگانیک مغزی هم پوشی دارند، هم پوشی موجود، موجب گردیده است که از آزمون های نوروپسیکولوژیک برای تشخیص افتراقی استفاده به عمل آید. آزمون بندر گشتالت یکی از معروف ترین آزمون های نوروپسیکولوژیک است که ساده و سهل الاجرا می باشد.
    روش و
    مواد
    برای اجرای حاضر محقق با هماهنگی دو مرکز تصویرنگاری MRI در تهران تعداد 81 بیمار به عنوان حجم نمونه تحقیق انتخاب شد. نمونه های تحقیق از نظر متغیرهای سن، اختلالات حسی- حرکتی، اختلالات بینائی، پسیکوز و عقب ماندگی ذهنی تحت کنترل قرار گرفتند. از هر یک از افراد گروه نمونه فوق، قبل از انجام تصویرنگاری MRI مغزی، یک مصاحبه بالینی و آزمون بندر گشتالت به عمل آمد و سپس مبادرت به تصویرنگاری با MRI از آنان گردید. در پایان نتایج حاصل با آزمون آماری مک نمار مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    اختلاف معنی داری بین نتایج بندر گشتالت و روش تصویرنگاری MRI در تشخیص ضایعات مغزی مشاهده گردید.در 57% دو روش تصویر نگاری MRI و آزمون بندر گشتالت در تشخیص ضایعات مغری و نیز تشخیص بهنجاری با هم توافق داشته و منطبق بودند. و در 43% با هم توافق نداشتند، در5/8 % ازاین موارد آزمون بندر گشتالت تشخیص ضایعه مغزی داده بود در حالیکه روش تشخیصی MRI تشخیص بهنجاری داده بود، همچنین در 5/34% از موارد، آزمون بندر تشخیص بهنجاری داده بود ولی روش MRI تشخیص ضایعه مغزی داده بود.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این پژوهش می توان نتیجه گیری نمود که آزمون بندر گشتالت می تواند به عنوان یک آزمون غربال گری ضایعات مغزی در کلینیک های روانشناسی به منظور جلوگیری از تصویرنگاری های غیر ضروری از مغز مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آزمون بندر گشتالت، ضایعه مغزی، MRI
  • افسون طلایی، فردین فرجی، حمیدرضا مهاجراتی، ابوالفضل سعیدی فر صفحه 15
    مقدمه
    الگوی غذایی نادرست در سالهای جوانی یکی از عوامل زمینه ساز برای شروع بیماری های مزمن دوران میانسالی می باشد. انتخاب غذای مناسب برای تامین سلامت مطلوب دختران جوان که مادران آینده هستند به توجهی ویژه نیاز دارد. از این رو دوره جوانی یک فرصت طلایی برای انجام هر گونه مداخله در بهبود وضع تغذیه و سلامت را فراهم می کند.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی، رژیم غذایی 100 دانشجوی دختر که بطور تصادفی انتخاب گردیده بودند مورد بررسی قرار گرفتند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه بسامد مصرف خوراک و یاد آمد 24 ساعته برای 2 روز استفاده گردید.
    نتایج
    دختران با نمایه توده بدنی 21.86 ± 1.48 (Kg/m2) دارای دریافت روزانه انرژی بمیزان 2464.27 ± 315.3 (Kcal/day)و درصد اختصاص یافته به کربوهیدرات 7/11 ± 58%، پروتئین 1/4 ± 6/12% و چربی 3/6 ± 4/30% می باشند. میزان دریافتی اسیدهای چرب اشباع، اسید چرب غیر اشباع با یک پیوند دوگانه و اسید چرب غیر اشباع با چند پیوند دوگانه بترتیب 2/3 ± 86/12%، 5/2 ± 65/9%، 9/1 ± 89/7 و مقدار فیبر دریافتی 15.65 ± 3.6 (g/day). برآورد شده است.
    نتیجه گیری
    اگر چه نمایه توده بدنی و درصدهای اختصاص یافته به درشت مغذی ها در گروه مورد بررسی در محدوده مقادیر قابل قبول می باشد ولی مقادیر دریافتی از منابع مختلف اسیدهای چرب، فیبرها وبرخی از زیر مغذی ها مطابق با مقادیر توصیه شده نمی باشند.
    کلیدواژگان: وضع تغذیه، رژیم غذایی، جوانان، نمایه توده بدن، مواد مغذی
  • علی فخاری، محمود فروزشی، سیدمحمدعلی قریشی زاده صفحه 20
    پیش زمینه و هدف
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه والد–فرزندی و ارتباط آن با سلامت روان در دختران سال اول دبیرستان های سال اول تبریز صورت گرفت:
    روش بررسی
    با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایتعداد 400 نفر دانش آموز سال اول دبیرستان انتخاب و با آزمون هایCAM، و GHQ-28 مورد آزمون قرار داده شدند. میانگین سنی آزمودنی ها 15سال بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون T میانگین های وابسته با نرم افزار SPSS-13تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 25/64% دانش آموزان سلامت روان ندارند. 5/8% دارای شکایات جسمانی، 12% اضطرابی و بی خوابی، 8/3% مشکلات کارکرد اجتماعی و 5/15% افسردگی بودند. کمتر از 1% با مادر خود ارتباط طبیعی داشتند 25/79% دارای مشکل ارتباطی خفیف و20% مشکل ارتباطی شدید با مادر داشتند. بین معدل و متغیر های رابطه با مادر (15/0-=r، 01/0< (p، سلامت روان(18/0-=r، 01/0< (p، اضطراب و بی خوابی (20/0-=r، 01/0< (p، ناراحتی جسمانی (12/0-=r، 01/0< (p و افسردگی (20/0-=r، 01/0< (p همبستگی معنی دار وجود داشت.اما بین معدل و کارکرد اجتماعی هبستگی معنی دار وجود نداشت (25/0-=r، 01/0> (p. بین رابطه والد-فرزندی و سلامت روان همبستگی معنی دار وجود داشت (54/0=r، 01/0< (p و فرضیه اصلی پژوهش تایید گردید.
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان داد که میزان اختلالات افسردگی و اضطراب وبی خوابی در بین دانش آموزان دختر سال اول دبیرستان بالا است. این امر باعث تعامل نادرست وعدم رضایت از رابطه دختر با مادر در بیش از79درصد دانش آموزان شده است. ضروری است سلامت روان و مهارت های ارتباطی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: والد فرزندی، سلامت روان، دانش آموزان دختر سال اول دبیرستان
  • امیر علا آغبالی، فرهاد محمودی فر صفحه 27
    میزان بروز سرطانهای دهان در آمریکا حدود 7/7 نفر به ازای هر10000 نفر ومورتالیتی آن6درصدگزارش شده است. ویژگی های این کارسینوم منجر شده تا پژوهش های زیادی برای شناخت اتیولوژی و ضایعات پیش سرطانی مرتبط آن صورت گیرد. در این راستا لکوپلاکیا و پرولیفراتیو ورروکوس لوکوپلاکیا دو ضایعه ای که بیشترین درصد ترانسفرماسیون بدخیمی را بین ضایعات پیش سرطانی دیگر نشان می دهند بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند.ازبین عوامل ا تیولوژیک متعدد این ضایعات ویروسهای گروه پاپیلوما با توجه حضور در مخاط نرمال و شناسائی 24 گونه از آن در ضایعات سر وگردن توجهات زیادی را به خود معطوف کرده اند.تحقیقات متعددی حضور ویروس پاپیلومای انسانی را در ضایعات پیش سرطانی و سرطانی مورد بررسی قرار داده اند. ونتایج بدست آمده تقریبا«مشابه اند.در اکثریت این ضایعات گونه های 16و18 شناسائی شده اند.هدف این مقاله جمع آوری مقالاتی است که در ارتباط را ویروس پاپیلومای انسانی باکارسینوم سلول سنگفرشی لکوپلاکیا وپرولیفراتیو ورروکوس لوکوپلاکیار ا بررسی کرده اند
    کلیدواژگان: کارسینوم سلول سنگفرشی و لکوپلاکیاوپرولیفراتیو ورروکوس لوکوپلاکیا و ویروس پاپیلومای انسانی
  • مهندس رحیم عالی، حسن نانبخش، نادر آقاخانی صفحه 33
    مقدمه
    فناوری نانو واژه ای است که به تمام فناوری های پیشرفته در عرصه کار با مقیاس نانو اطلاق می شود. این فناوری در علوم مختلف توانسته به عنوان تکنولوژی برتر تحولات شگرف را رقم بزند. در این میان علوم پزشکی نیز از این تحولات مستثنا نبوده و این فناوری توانسته انقلابی را در عرصه پزشکی ایجاد کند. امروزه نانو در بحث دارو رسانی، درمان داروهای نامحلول در آب، امکان استشناقی یا خوراکی شدن داروهای تزریقی، حذف اثرات جانبی داروها، تشخیص زود هنگام بیماری ها و درمان بیمارهای لاعلاج ازقبیل ایدز، هپاتیت، سرطان تحولی بزرگ ایجاد کرده است. در این مقاله چیستی و برخی زمینه های کاربردی فناوری نانو در علوم پزشکی تشریح شده است.
    مواد و روش ها
    با توجه به اهمیت فناوری نانو و لزوم توجه به آن در گرایشات علوم پزشکی، این مطالعه که از نوع مطالعات مروریمی باشد صورت پذیرفته است. جهت گرد آوری مطالب از منابع کتابخانه ای و اینترنتی همچنین گزارشات ستاد ویژ فناوری نانو ریاست جمهوری نیز استفاده شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    سرعت زیاد در خدمات درمانی، هزینه های پائین تر، درمان دقیق و اختصاصی تر بویژه در دارو رسانی توانسته فناوری نانو را به عنوان فناوری برتر در ابتدای قرن حاضر تبدیل کند. این امر باعث شده کشورهای مختلف با سرعتی هر چه تمامتر در این حوزه قدم گذاشته و به پیش بروند. با توجه به اینکه این تکنولوؤی در مراحل ابتدائی گسترش و شکوفائی است لذا، لازم است دست اندرکاران امر سیاستگذاری و برنامه ریزی در کشور جهت گیری های توسعه ای در این زمینه را جدی تر در نظر بگیرند.
    کلیدواژگان: فناوری نانو، دارورسانی، مواد کاشتنی، عکس برداری
|
  • Page 1
    menopause is period that fertility changed to infertility. Symptoms like hot flashes and night sweating, atrophic vaginitis, osteoporosis increase of heart disease and possibility of depression result from menopause and cessation of mense. menopausal symptoms may cause depression but existence of a relationship between menopausal symptoms and psychological problems is doubtful. therefore this research is done with the objective of assessing the relationship between individual and social characteristic, menopausal symptoms and psychological problems in postmenopausal women. Methods and materials: in this descriptive correlation research 500 menopausal women who referred to tabriz gynecologic clinics were studied. They had no history of psychiatric disorder, smoking and use of narcotics, hysterectomy or oophorectomy. evaluation for BMI, BP, laboratory test, pelvic and breast examination, beck depression, zong anxiety. questionnaire were done at first. Demographic characteristics, Cassidy social support, uzeng self – steem by interview and menopausal symptoms. data were analyzed by utilizing T test, pearson correlation, one way ANOVA with spss soft ware.
    Results
    finding showed that the mean age and depression score 59.2±10.4 years and 19.43±7.94 respectivly. more than of women have moderate depression 68% and only 24% of them were under consultation and treatment. 54% participants reported anxiety 72.5 % hot flash, 80% bone pain, 27% breast pain, 51 % headache, 64 % memory distribution 78% numbness, 58% skin crewls, 46.4 urinary incontinence, 40 % dysparonia, 84 %complained of low sexual desire. There was significant relationship between mean of depression score and menopausal symptoms, family income, number offspring and sexual hormones (P<0/12) but with mean duration of amenorrea and social support was no significant (P<0/01).
    Conclusion
    according to the result of this research, depression and excitement and memory distribution were complication of menopausal period. That between some of individual and social characteristic menopause women have direct relationship. Then investigation menopausal women is important for prevention of psychological complications and improving quality of life and social health.
  • M. Khoshkalan, Z. Zare Fazlollahi Page 8
    Introduction
    Proper use of health and medical resources is a pivotal issue in our country. High population and low resources requires farsighted management in this area. Unplanned readmissions disturb medical service delivery and cause investment wastage.
    Method
    This research is descriptive survey. The goal of this study is to identify operated inpatient rehospitalization reasons. All of 244 records pertaining to operated impatiens in the year 1383 who rehospitalized during the same year studied.
    Results
    21.3% of patients readmitted because of a problem pertaining to surgery. The first reason for rehospitalization is post surgical complication (73%) and the second is post surgical infection (21.2%). The surgery word has highest readmissions (63.5%). ALOS [1] in first hospitalization is 5.1 day and at the readmission is 5.4
    Discussion
    Patients must receive adequate services after operation,early discharge may cause serious health problems for them. Home care after discharge from hospital by professionals is very important and can cause the decrease of rehospitalization. High attention to sterilization prevents post surgical infections.
  • S. Sheikhi Page 12
    Introduction
    Clinical experiences tell us that there is overlapping of symptoms between some psychological disorders and some organic disorder. These common grounds has prompted the use of tests in Neuropsychology for deferential diagnosis. Bender-Gestalt test is one of the better known tests in Neuropsychology, which is easily and simply done. Method & Material: To carry out this research, the researcher has contacted with two centers of MRI imaging, in Tehran. He has chosen 81 patients as a sample size. Selected persons as samples, in this group were kept under control from the following variables Age, sensory-motor disorders, visual disease, psychosis and mental retardation. Before taking the patients to MRI imaging, they were given a clinical interview and Bender-Gestalt test.
    Results
    The results indicated that there is significant difference between Bender-Gestalt test and MRI imaging in screening of brain lesions and normal cases. In 57% of cases, the two systems were agreed in screening of brain damage and normal cases. in 43% of cases, the two systems did not agree. In 8.5% of these cases, the Bender-Gestalt test indicated brain lesions but MRI method recognized them as normal, and in 34/5% of cases, Bender Gestalt test indicated normal, but MRI method recognized them as brain lesion.
    Discussion
    It came to this conclusion that Bender-Gestalt test can be used as an aid to recognize brain lesions as a screening test in psychology clinics in order to avoid unnecessary imaging of human brain
  • A. Talaei_F. Faraji_H. R Mohajerani_A. Saiedifar Page 15
    Introduction
    Incorrect nutrition pattern in youth years is the One of cause for beginning of chronic disease. We have to attention about girls health through food choices that is the basis for tomorrow mothers. Thus, youth years is a golden time for improving health and nutritional status of them.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, we selected randomly 100 students of university an studied their diet. In order to data collection we used Food Frequency questionnaire and 24-hour Recalls (for 2 days).
    Results
    Body mass index (BMI) of females was 21.86 ± 1.48 (Kg/m2), and the average of energy intake was, 2464.27 ± 315.3 (Kcal/day), carbohydrate 58% ± 11.7, protein 12.6% ± 4.1, fat 30.4% ± 6.3. The daily fat intake was composed of saturated fatty acid (12.86% ± 3.2), monounsaturated fatty acids (9.65% ± 2.5) and poly unsaturated fatty acids (7.89% ± 1.9) and total fiber intake was 15.65 ± 3.6 (g/day).
    Conclusion
    Although, the percentage that allocate to the macronutrients and BMI were in acceptable rang but the amount of fiber and sources of fatty acids dont receive the prescribed amounts.
  • A. Fakhary_M. Farvareshi_M. A Gorashezadeh Page 20
    Background and Objective
    The objective of this research to study the effect of relationship Parent – child On Mental health in Tabriz First high schools girls students.
    Material and Methods
    In this research400 First high school girls students were selected by cluster random sampling From among in Tabriz of schools. The subjects were assessed using GHQ-28 and CAM tests. Ages of average subjects were15 years. The data were analyzed through descriptive statistic, Pearson's coefficient correlation, and T-Test dependent means by SPSS. 13
    Results
    results revealed64% students loss of mental health. Somatic compliance (8/5%), anxiety &insomnia (12%), social function (3/8%), depression (15/5%). Less than % normal relationship with mother 79/25% of the students were mild problems 20% severe relation problems with mother. Significant correlation was found between average and among variables relation with mother (p<0/01,r=-0/15) mental health (p<0/01,r=-0/18), anxiety & insomnia (p<0/01,r=-0/2), somatic c0m pliance(p<0/01,r=-0/12) and depression (p<0/01,r=/2) There was no significant correlation between average and social function (p>0/01,r=-0/25), significant was correlation between parent child relationship and mental health (p<0/01,r=-0/54) and main hypothesis research was approved.
    Conclusion
    This research showed that high prevalence of depression and anxiety & insomnia among first high school girl students. This affair to causes incorrect interaction and loss of relationship satisfaction girls with mother more than 79% thus, necessary should be taken into consideration mental health and relation skills girl students.
  • A. A Aghbali_F. Mahmoodifar Page 27
    Introduction
    Dental follicle as a part of tooth grem can transform to dentigerous cyst. The Aim of this study is deteaon of two epithelial Growth Marer. In these lesions.
    Materials and Methods
    In this descriptive study forty slide of these two lesion preparded and stained By IHC method.
    Results
    Dental follicle (to some extent) and Dentigerous cyst express these markers. Concolusuin: In seems that these lesion can transform to each other.
  • R. Aali, H. Nanbakhsh, N. Agha Khani Page 33
    Nanotechnology to apply on all of the advance technology in nanoscale. This technology create a many change in different science. Today, nano stablish change in druge transfer, imaging and removing of inside effect druge.In this article, has been explaining the application of nanotechnology in medical science.