فهرست مطالب

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 6 (بهار 1379)

  • تاریخ انتشار: 1379/01/13
  • تعداد عناوین: 4
|
  • محمد انواری* صفحات 75-93

    جهان در حال حرکت است و محیط و کلیه عوامل موجود در آن نیز در جریان این حرکت، تغییرات اساسی نموده اند، اما بخش دولتی و سازمانهای وابسته به آن از جمله بیمارستانهای بخش دولتی هنوز نتوانسته اند خود را با این حرکت همگام کنند بنابراین دوگانگی حاصل از این تغییرات، مشکلات اساسی برای اداره کنندگان بیمارستانها بوجود آورده است. از جمله پارامترهای موثر در نحوه اداره امور بیمارستانها، عوامل فرهنگی - اجتماعی است که اثرات آن از طرف جامعه بر مدیران و متقابلا از جانب مدیران به سوی جامعه خواهد بود.
    این پژوهش حاصل تلاش و کوشش مستمری است که درخصوص تاثیر عوامل فرهنگی - اجتماعی بر نحوه اداره امور بیمارستان در محدوده سال 1373 بعمل آمده است. انجام این تحقیق به روش توصیفی - تحلیلی و بر روی 75 نفر از مدیران بیمارستانهای آموزشی دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور که به صورت تصادفی انتخاب شده اند، می باشد. از این جامعه آماری 33 بیمارستان مربوط به تهران و 42 بیمارستان مربوط به سایر استانهاست. اطلاعات مورد نیاز تحقیق، با کمک پرسشنامه دو برگی که شامل 39 سوال می باشد، به صورت حضوری به مدیران بیمارستانهای موردنظر ارایه و پس از تکمیل شدن جمع آوری شده است. اطلاعات جمع آوری شده، پس از استخراج با بهره گیری از محاسبات آماری، رسم نمودار و جداول یک و دو بعدی انجام گردیده و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از برنامه کامپیوتری PE2 و SPSS استفاده شده است. مهمترین عوامل فرهنگی - اجتماعی موثر در عملکردمدیران به ترتیب ایمان و اعتقاد، محبت و دوستی، اطلاعات و دانش فنی، ارزش قایل شدن برای شخصت انسان، و امنیت و ثبات شغلی معین شدند.

    کلیدواژگان: عوامل فرهنگی اجتماعی، بیمارستان، جامعه، مطالعه تحلیلی توصیفی
  • قربانعلی محمدی نژاد* صفحات 94-144

    سازمانهای بیمه گر باتوجه به افزایش تعداد بیمه شدگان و هزینه های خدمات درمانی برای بازپرداخت مطالبات واحدهای طرف قرارداد با مشکل مواجه می باشند. به نحوی که تاخیر در بازپرداخت هزینه های بیمارستانهای طرف قرارداد موجب بی رغبتی آنان در پذیرش بیمه شدگان شده است.
    سازمانهای بیمه گر ایران به منظور جبران کسری مالی و جلوگیری از افزایش آن اقدام به محدودکردن دامنه تعهدات خود در قبال بیمه شدگان نموده اند. علاوه بر آن، میزان سهم بیماران (فرانشیز) را افزایش داده اند. سازمانهای مذکور اختلاف بین درآمد و هزینه خدمات درمانی خود را ناشی از پایین بودن میزان حق سرانه بیمه و افزایش هزینه های خدمات درمانی می دانند.
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که روش اجرای آن توصیفی بوده و به صورت مطالعه تطبیقی انجام گرفته است. گردآوری داده ها با مطالعه اسناد مدارک، کتب و مقالات و از طریق بانکهای اطلاعاتی صورت گرفته است. الگوی پیشنهادی با استفاده از نظرات کارشناسان خبره بخش بهداشت و درمان کشور و یافته های مربوط به سایر کشورهای مورد مطالعه طراحی گردیده و جهت آزمون الگوی مذکور از تکنیک دلفی استفاده شده است.
    تعرفه خدمات درمانی و اقلام دارویی در کشورهای کانادا، آلمان، ژاپن، فرانسه و انگلیس و کره جنوبی غالبا بر مبنای قیمت تمامش ده و احتساب سود تعیین می گردد و فعالیت بیمارستانها در جهت هماهنگی با نظام بازار سوق داده می شود. ولی در کشورهای جمهوری اسلامی ایران ، پاکستان و ترکیه تعرفه ها در بخش دولتی با احتساب یارانه های دولت و زیر قیمت تمام شده تعیین می گردد.
    سازمانهای بیمه گر در کشورهای کانادا، آلمان، فرانسه، کره جنوبی، ژاپن و انگلستان در مقایسه با کشورهای جمهوری اسلامی ایران، ترکیه، پاکستان و اندونزی از قدرت اعمال نفوذ بیشتری بر بیمارستانها برخوردارند و در تعیین میزان تعرفه های مختلف نقش قوی تری را ایفاء می نمایند.
    پرداخت قطعی مطالبات بیمارستانهای طرف قرارداد در کشورهای آلمان، انگلستان، اندونزی، کروه جنوبی و ژاپن و کانادا حداکثر طی مدت 2 ماه و در کشور ایران با تاخیر زیاد صورت می گیرد.
    سازمانهای بیمه گر در کشورهای مورد پژوهش از شیوه های کنترلی نظیر برقراری نظام ارجاع بیماران، پزشک خانواده، تعیین دامنه تعهدات و سهم بیمار، جریمه و لغو قرارداد در قبال بیمارستانها استفاده می نمایند.
    براساس الگوی پیشنهادی پژوهش تعرفه باتوجه به نظر مصرف کنندگان در قالب گروه بیماریهای همگن و هزینه روز بستری و براساس ویژگیهای مناطق مختلف تعیین می گردد. علاوه بر این قیمت تمامش ده خدمات بیمارستانی و الگوی مصرف خدمات درمانی بیمه شدگان از عوامل موثر بر الگوی پیشنهادی هستند. کاربرد الگوی پیشنهادی در هر دو شیوه درمان مستقیم و غیرمستقیم میسر می باشد و استقلال سازمانهای بیمه گر از دولت و عرضه کنندگان خدمات درمانی موجب افزایش کارایی و اثربخشی است.

    کلیدواژگان: خدمات بیمارستانی، سازمانهای بیمه ای، تکنیک داخلی
  • معین الدین شریفانی*، سید جمال الدین طبیبی صفحات 145-175

    با هدف بهبود نظام اورژانس کشور، پژوهشی تحت عنوان «مطالعه تطبیقی سیستم اورژانس چند کشور انتخابی و ارایه الگویی مناسب برای ایران» با روش توصیفی تطبیقی انجام گرفته است. اهمیت این پژوهش از آن روست که مطالعه علل مرگ و میر و معلولیت ها در جوامع مختلف نشان می دهد که عمده ترین علل مرگ و ناتوانی مربوط به بیماریهایی است که نیازمندمراقبت های پزشکی اورژانس هستند و یک سیستم فعال اورژانس می تواند نقش موثری در ارتقاء سلامتی آحاد جامعه ایفا نماید. هرچند ایران را می توان در زمره نخستین کشورهای دارای سیستم اورژانس نوین محسوب نمود، ولی طی سالیان گذشته، به علل گوناگون نتوانسته پوشش فراگیری در سطح جامعه ایجاد نماید. در نتیجه کشور در حال حاضر با مشکلات و نارسایی های مختلفی در این زمینه روبروست و نیازمند انجام تحولات اساسی در سیستم اورژانس پزشکی می باشد.
    بر این اساس پژوهشگر به منظور استفاده از تجارب کشورهایی که در این خصوص موفق بوده اند، به مطالعه تطبیقی ارکان اصلی از سیستم اورژانس در کشورهای آلمان، فرانسه، آمریکا، استرالیا و ایران پرداخت. حاصل مطالعه منجر به طراحی الگویی مناسب با شرایط خاص ایران گردید. این ارکان شامل: سازماندهی کل سیستم اورژانس و عناصر اصلی زیرمجموعه آن یعنی نیروی انسانی، آموزش نیروی انسانی، سیستم حمل و نقل، سیستم ارتباطات و آموزش مردم می باشد. این الگو به نظرخواهی اساتید، صاحبنظران، متخصصان و کارشناسان سیستم اورژانس گذاشته شد و پس از انجام تحلیل های لازم به ارایه الگوی نهایی منجر گردید.

    کلیدواژگان: سیستم اورژانس، مطالعه توصیفی تطبیقی، ایران، برنامه
  • پوران رئیسی* صفحات 176-191

    اهداف اصلی مطالعه حاضر عبارت بودند از: 1- بررسی اثرات استرس بر عملکرد مدیران و مترون پرستاری بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران و شهید بهشتی؛ 2- ارایه تحلیل از اثرات استرس و بر بهره وری افراد مورد پژوهش. جهت نیل به اهداف فوق الذکر 100 پرسشنامه بین مدیران و مترون های پرستاری 53 بیمارستان در شهر تهران توزیع گردید. در این مطالعه نمونه گیری انجام نشد. مجموعا 88 نفر (43 مدیر و 45 مترون پرستاری) در این پژوهش شرکت نمودند. نتایج حاصله نشان داد که میزان شیوع استرس در بین افراد شرکت کننده 34/31 درصد و به تفکیک در جامعه مدیران 51/19 و در جامعه مترون ها 18/43 درصد بود. یافته ها نشان داد که عوامل استرس زای محیطی در ایجاد استرس های مدیران و مترونها نقش به سزایی دارد. در بررسی اثرات استرس بر عملکرد مدیران نتایج نشان داد که استرس موجب از بین رتفن تمرکز فکر جهت تصمیم گیری موثر و کاهش کیفیت کار آنها شده است.
    در مترون های پرستاری نیز از بین رتفن تمرکز فکر جهت تصمیم گیری موثر از پیامدهای استرس شناخته شد. اگر تمرکز فکر داشتن جهت تصمیم گیری موثر و ارایه کار با کیفیت را از عوامل موثر بر بهره ور بودن مدیران و مترون های پرستاری در بیمارستانها به حساب آوریم می توان چنین استنباط نمود که استرسهای گزارش شده توسط این افراد عاملی موثر در کاهش بهره وری آنها می باشد و فقدان سلامت در افرادمورد مطالعه که از تداوم این استرسها حاصل گردیده یا خواهد گشت تهدیدی مجدد برای بهره وری مدیران و مترون ها خواهد بود. باتوجه به یافته های این پژوهش لزوم حذف عوامل استرس زای شغلی و تامین بهداشت روانی مدیران و مترون های پرستاری در بیمارستانهای مورد مطالعه کاملا مشهود است.

    کلیدواژگان: استرس، بیمارستان، مدیران، مترونها، عوامل محیطی، سلامت روانی
|
  • M Anvari* Pages 75-93

    World is continually developing and all materials and environment in it are fundamentally developing along with this alteration. However, the public sector and organizations related especially public hospitals have not been able to keep pace with this movement yet. So, the paradox resultant from these alterations has encountered hospital authorities with substantial problems. Of the effective parameters on the management of hospitals, are socio-cultural factors in which managers affect society and mutually society does so. This research is the result of an endeavor in assessment of the effect of socio-cultural factors on the management of hospitals in 1994. As an analytical-descriptive study, it has been performed on 75 managers of educational hospitals in universities of medical sciences of Iran which had been selected randomly. Thirty-three of hospitals were selected from Tehran and the remaining 42 were from other provinces of the country. Research data were collected via a two-sheet questionnaire including 39 questions. Questionnaires were scattered to hospital managers and were collected after being completed. Data were extracted using statistical calculations, graphs and unidimensional and two-dimensional tables. They were analyzed by Pe2 and SPSS statistical programs. The most significant socio-cultural factors affecting the performance of managers were: faith, love and friendship, technical knowledge and information, respecting human character, job stability and job security, respectively.

    Keywords: socio-cultural factors, hospital, society, analytical-descriptive study
  • Gh Mohamadi Nejad* Pages 94-144

    Regarding an increase in the number of insured people and costs of treatment services, insurance organizations encounter problems in paying claims of their contractees. So that a delay in the payment of contractee hospital costs has made them reluctant in accepting and visiting the insured people. In order to compensate their fiscal deficit and prevent its increase, insurance organizations in Iran have restricted their commitments in front of insured people. Besides, they have increased the amount of money (franchise) paid by patients. These organizations believe that the difference between the income and costs of treatment services is because of low insurance cost per capita and increase of costs of treatment services. This research is an applied study and its administration is descriptive and is conducted as a comparative study. Data are collected from the study of documents, books, articles and information banks. The proposed plan in devised considering the opinions and comments of qualified experts in health care sectors and findings of other countries under this study. The Delphi technique is used to test the mentioned plan. Tariffs for treatment services and medicines are usually determined in Canada, Germany, Japan, France, England and South Korea based on fixed prices and calculated profit, and hospital activities are made in agreement with bazaar system. However, the tariff in public sectors is determined in Islamic republic of Iran, Pakistan and Turkey regarding the governmental subsides and below the fixed prices. Insurance organizations are more influencing in countries of Canada, Germany, France, South Korea, Japan and England in comparison with Iran, Turkey, Pakistan and Indonesia and play more powerful role in determining different tariffs. Definite paying of claims in contractee hospitals in Germany, England, Indonesia, South Korea, Japan and Canada lasts at most two months, but it is done with great delay in Iran. Insurance organizations in countries under our study employ control methods such as setting reference systems of patients, family physician, determining commitment area and the patient portion, and penalizing and nullifying contract of hospitals. Based on proposed plan in this study, tariffs are determined considering opinions of users in homogenized diseases' groups, hospitalization costs, and the features of different areas. Besides, factors such as fixed prices of hospital services and use pattern of treatment services for insured people affect the proposed plan. The proposed plan is applied in both direct and indirect treatment and the independence of insurance organizations from the government and providers of treatment services increases the usefulness and efficiency.

    Keywords: hospital services, insurance organizations, Delphi technique
  • M Sharifani*, J Tabibi Pages 145-175

    The present descriptive-comparative study intends to improve the emergency system in the country. This study is significant because the study of mortality and disabilities in different societies displays that the most major causes of them are related to the diseases that are in the need of emergency medical cares and a dynamic emergency system can play an influencing role in improving the health conditions of people. Iran is considered as one of the countries possessing novel emergency system however this system has not been able, for different reasons, to completely cover the society in recent years. Thus, it is now encountered with various problems and deficiencies and so some fundamental evolutions in medical emergency system are needed. Hence, in order to take the advantage of experiences of countries that were leading in this area, the researcher has conducted a comparative study of main building blocks of emergency system in countries of Germany, France, United States of America, Australia and Iran. The study resulted in designing an appropriate plan suitable for specific conditions dominant in Iran. These building blocks included organizing whole emergency system and main members of it that were: human forces, training the human forces, transportation system, communication system, and training the public. It was asked from academic members, experts, specialists and authorities of emergency system to express their opinions on the plan. After analysis required, the final plan was proposed.

    Keywords: emergency system, descriptive-comparative study, Iran, plan
  • P Raesi* Pages 176-191

    The present study intended to: 1) investigate the effect of stress on the performance of managers and matrons in hospitals affiliated to Iran, Tehran and Shahid Beheshti medical universities, 2) analyze the effects of stress on the efficiency of individuals under study. For this purpose, 100 questionnaires were distributed among managers and matrons in 53 hospitals in Tehran. There was no sampling in this research. Eighty-eight individuals (43 managers and 45 matrons) participated. The results indicated that the level of stress was 31.34% for all participants, 19.51% for managers and 43.18% for matrons separately. Findings showed that environmental factors caused stress in managers and matrons. Analyses of stress effects on the performance of managers displayed that stress eliminates concentration needed for decision making and reduces the quality of their works. Concentration elimination needed for effective decision making was recognized as stress result in matrons, too. If we consider "concentration elimination needed for effective decision making" and "qualified work" as the influencing factors in efficiency of managers and matrons in hospitals, then we can conclude that the reported stresses by these individuals are the factors that influence their efficiency and reduces it and lack of health in these studied individuals that is or will be the result of continuing stress, is a repeated threat to the efficiency of managers and matrons. Regarding the results of this study, the necessity of removing factors causing job stresses and providing mental health for the managers and matrons in studied hospitals are revealed.

    Keywords: stress, hospital, managers, matrons, environmental factors, mental health