فهرست مطالب

دانش و توسعه - پیاپی 24 (پاییز 1387)

مجله دانش و توسعه
پیاپی 24 (پاییز 1387)

  • 246 صفحه، بهای روی جلد: 3,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/11/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابوالقاسم مهدوی، سجاد برخورداری صفحه 11
    امروزه شکاف در نظام های مالکیت فکری در بین کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته، عامل اصلی توجیه کننده شکاف در جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی بین کشورها است. سرمایه گذاران خارجی برای حضور و تداوم حضور در کشورهای میزبان، نیاز به حمایت از حقوق مالکیت فکری خود از سوی کشورهای میزبان دارند. به دلیل آثار قابل توجه حمایت از حقوق مالکیت فکری بر جریان سرمایه گذاری خارجیان به ویژه در کشورهای درحال توسعه از جمله ایران، در این مقاله رابطه بین جریان FDI و شدت IPR در ایران با استفاده از شاخص سنجش شدت IPR بررسی شده است و نتایج نشان از مثبت بودن رابطه بین شدت IPR و جریان FDI در دوره 1368- 1383 دارد که منطبق بر نتایج مطالعات انجام شده در کشورهای در حال توسعه است.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، حقوق مالکیت فکری، سازمان جهانی حقوق مالکیت فکری
  • مصطفی سلیمی فر، روح الله نوروزی صفحه 37
    در بخش نخست مقاله، زمینه های عمده شکاف در برخورداری های شهری- روستایی در سه محور نابرابری های آموزشی، بهداشتی و ناهمگونی در شرایط زندگی با استفاده از شاخص سوفر برای دوره زمانی 2006- 1966 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که در دوره (1976- 1966) نابرابری های شهری- روستایی افزایش یافته، اما در دوره بعد (2006-1976) شکاف شهر و روستا در اغلب زمینه های مذکور به نحو قابل ملاحظه ای کاهش پیدا کرده است. در بخش دوم، عوامل تاثیرگذار بر نابرابری های درآمد شهری- روستایی (به عنوان مهمترین عامل در تعمیق شکاف نابرابری های شهری- روستایی) با استفاده از الگوی خودتوضیح با وقفه های توزیعی (ARDL) و داده های سالیانه در دوره زمانی 2006- 1963 در اقتصاد ایران مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که توسعه صنعتی و رشد شهرنشینی، نابرابری درآمد شهرنشینان و روستاییان را افزایش می دهد. بهبود بهره وری بخش کشاورزی و بهبود فناوری، نابرابری درآمدی را کاهش می دهد. همچنین سیاست های بعد از انقلاب اسلامی موجبات کاهش نابرابری درآمدی را فراهم آورده است.
    کلیدواژگان: نابرابری های شهری، روستایی، شاخص سوفر، الگوی خودتوضیح با وقفه های توزیعی (ARDL)، اقتصاد ایران
  • سیدکمیل طیبی، امیر جباری، روح الله بابکی صفحه 63
    امروزه توسعه گردشگری در تمامی عرصه ها، چه در سطح ملی و منطقه ای و چه در سطح بین المللی مورد توجه برنامه ریزان دولتی و شرکت های خصوصی قرار گرفته است. آگاهی جوامع از این که گردشگری منبع درآمدی ارزی بسیار مناسب و قابل ملاحظه ای در اختیار اقتصادیک کشور قرار می دهد، باعث شده است که گردشگری مفهوم بسیار گسترده ای در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی پیدا کرده و به عنوان یک صنعت تلقی شود. با توجه به تجربه موفق بسیاری از کشورها در زمینه رشد صنعت گردشگری و اهمیت آن در رشد و توسعه اقتصادی این کشورها، مقاله حاضر به بررسی رابطه علی بین گردشگری بین المللی و رشد اقتصادی در ایران، با استفاده از الگوی VAR طی سال های83-1338 و کشورهای OECD به علاوه چین، هنگ کنگ، مالزی، روسیه و تایلند طی سال های 2004-1995 با استفاده از الگوی VAR-Panel می پردازد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، گردشگری، آزمون علی گرنجر، الگوی VAR، Panel
  • محمدحسین مهدوی عادلی، محمدحسین حسین زاده بحرینی، افسانه جوادی صفحه 85
    عملکرد اقتصادی کشورها در طول زمان، تا حد زیادی به محیط سیاسی، نهادی و قانونی آنها وابسته است. این نهادها و سیاست ها، مشخص کننده کیفیت حکمرانی در بین کشورها هستند. در این بررسی به روش داده های ترکیبی (پانل)، شاخص های توسعه یافته جدیدی را به کار می بریم تا تاثیر حکمرانی خوب بر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی را برای نمونه ای 34 کشوری از کشورهای با درآمد متوسط (شامل ایران) بین سال های 1996 تا 2004 برآورد کنیم. نتایج تخمین ها نشان می دهد که حکمرانی خوب از عوامل موثر در جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشورهای با درآمد متوسط است.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، حکمرانی خوب، داده های ترکیبی (پانل)
  • کیومرث فلاحی، عباس منوریان صفحه 103
    در این پژوهش به منظور یافتن راهبردهای مناسب برای کاهش و پیشگیری از پدیده مهاجرت نخبگان (نیروی انسانی)، نظرات مهاجران بالفعل و مهاجران بالقوه در خصوص عوامل کششی و رانشی مقصد و مبداء مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است. داده های به دست آمده از هر دو گروه، طبقه بندی و با یکدیگر مقایسه شده اند و در نتیجه مشخص شده است عوامل اصلی. 1- علمی، آموزشی و پژوهشی 2- اقتصادی 3- فرهنگی، اجتماعی 4- سیاسی – مدیریتی در امر مهاجرت نخبگان در دو جامعه مورد مطالعه، دخیل بوده اند. با توجه به یافته های این بررسی و زیرمجموعه های چهار عامل یاد شده، نقاط قوت و ضعف محیط مبدا و فرصت ها و تهدیدهای محیط مقصد مشخص و در قالب ماتریس SWOT مورد کنکاش قرار گرفته و در نهایت 7 راهبرد ارایه شده اند. نتیجه پژوهش نشان می دهد عوامل سیاسی _مدیریتی، بیش از عوامل دیگر در گریز نخبگان در جامعه مورد بررسی نقش داشته اند. از نوآوری های این تحقیق بررسی دیدگاه های مهاجران بالقوه و مقایسه این دیدگاه ها با نظر مهاجران بالفعل در خصوص عوامل مهاجرت نخبگان و استفاده از ماتریس SWOT برای تعیین راهکارهای مناسب بوده است.
    کلیدواژگان: نخبگان، مهاجران باالقوه، مهاجران بالفعل، عوامل رانشی، عوامل کششی، راهبردهای مناسب
  • نادر حکیمی پور، کامبیز هژیر کیانی صفحه 133
    هدف مقاله تخمین و مقایسه کارایی فنی در بخش صنایع بزرگ (کارخانه ای) در استان های ایران، طی سال های 83-1370 است که از روش تحلیل تابع مرزی تصادفی (SFA)استفاده شده است. در این بررسی با الهام گرفتن از مدل باتیز وکولی (1995)، ضمن اندازه گیری کارایی فنی صنایع مذکور به تفکیک هر استان، عوامل موثر بر عدم کارایی و اختلاف آن در بین استان ها نیز مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد کارایی فنی صنایع بزرگ در دوره بررسی، پایین بوده است. میانگین استانی کارایی صنایع مزبور 374/0 بوده که عملکرد پایینی را نشان می دهد. با وجود پایین بودن متوسط کارایی، برخی استان ها از این لحاظ عملکرد قابل توجهی داشته اند. بالاترین میزان متوسط کارایی به استان خوزستان(760/0) و پایین ترین آن به استان سیستان و بلوچستان (199/0) تعلق داشت. دو عامل دولتی بودن مالکیت واحدهای صنعتی و شدت مصرف انرژی، اثر منفی و اندازه بنگاه (متوسط ارزش افزوده یک واحد صنعتی)، اثر مثبت بر کارایی داشتند. استان هایی نظیر بوشهر و هرمزگان با وجود این که صنایع آنان بطور نسبی از امکانات تولیدی کمتری بهره مند بوده اند، در مقایسه با برخی از استان های برخوردار، سطح کارایی بالاتری داشتند که عمدتا ناشی از نرخ رشد قابل توجه کارایی صنایع آنان در سال های آخر دوره است. با توجه به پایین بودن سطح کارایی فنی در بخش صنایع بزرگ، توانمندسازی مدیریت اقتصادی بنگاه های دولتی در راستای خصوصی سازی و واقعی نمودن قیمت انرژی و مصرف بهینه آن در فرایند تولید این صنایع، از جمله اقدامات مهمی است که در جهت ارتقاء سطح کارایی، باید مورد توجه قرارگیرند.
    کلیدواژگان: کارایی فنی، تابع مرزی تصادفی، صنایع بزرگ کارخانه ای، روش پارامتری و ناپارامتری
  • هادی قوامی، محمدرضا لطفعلی پور صفحه 163
    کارآفرینان نقشی کلیدی در توسعه اقتصادی و تحولات اجتماعی هر جامعه دارند. کارآفرینان به عنوان عناصر اصلی در تسریع توسعه کشورهای در حال توسعه و در تجدید حیات و استمرار توسعه کشورهای صنعتی مورد توجه و مطالعه بوده اند. در شرایط کنونی اقتصاد ایران که با مسائل و نارسایی های مهمی نظیر فرار مغزها، بیکاری یا کم کاری به ویژه در بین دانش آموخته گان دانشگاه ها و نیروی انسانی متخصص، کاهش سرمایه گذاری دولت، عدم تحرک و رشد اقتصادی ناکافی روبرو است، پرورش و آموزش کارآفرینان از اهمیت بیشتری برخوردار است. بنا براین بررسی وضعیت دانش آموخته گان دانشگاه ها از نظر نوع اشتغال می تواند مفید باشد. بر اساس نتایج این پژوهش، احتمال کارآفرینی دانش آموخته گان دانشگاه فردوسی در مقایسه با اشتغال دستمزدی بخش عمومی و خصوصی دانش آموخته گان دانشگاه ها، رابطه ای مثبت با سن و درآمد و نیز با تحصیلات پدر و مادر دانش آموخته گان دانشگاه ها دارد. در حالی که از نظر ارتباط رشته تحصیلی با شغل اصلی رابطه منفی وجود داشته و در میان مردان نسبت به زنان بیشتر است.
    کلیدواژگان: شاغلین دانش آموخته آموزش عالی، بیکاری، وضع شغلی، کارکنان مستقل، کارآفرینی
  • محمود هوشمند، حسین خدادوست صفحه 183
    در این تحقیق، انبوهی از اطلاعات شرکت های موجود در بورس اوراق بهادار کشور در قالب شاخص های قابل اندازه گیری در گروه های مختلف صنایع خلاصه شده و سپس با استفاده از روش تحلیل تاکسونومی عددی، تمام صنایع موجود بر اساس میزان برخورداری از شاخص ها رتبه بندی شده اند. دوره زمانی بررسی، 7 مقطع شش ماهه از ابتدای سال 1380 تا پایان شهریور 1383 را در بر می گیرد. مبانی نظری تحقیق شامل تحلیل عاملی شاخص ها، شناسایی صنایع همگن و در نهایت رتبه بندی صنایع است. تحلیل عاملی برای شناسایی شاخص های وابسته به یکدیگر بکار می رود و شناسایی صنایع همگن و همچنین رتبه بندی صنایع، با تحلیل تاکسونومی عددی انجام می شود. نتایج بررسی نشان می دهد صنعت واسطه گری مالی از بالاترین رتبه و صنعت نساجی از پایین ترین رتبه در رسیدن به اهداف مطلوب برخوردار بوده اند. این موضوع نشان دهنده اهمیت تشکیل پرتفوی در بورس اوراق بهادار است، چرا که صنعت واسطه گری ثابت می کند تنوع بخشیدن به سرمایه گذاری – به ویژه در بلند مدت - می تواند بسیار مطمئن تر و در عین حال پر بازده تر باشد. همچنین ثابت شد برخورداری از شاخص های مطلوب و مورد بررسی برای صنایع مختلف ثبات چندانی ندارد به طوری که تغییر رتبه یک صنعت ممکن است بسیار شدید باشد. اما با توجه به جدول نهایی در نتیجه گیری که میانگین کل دوره ها را نشان می دهد، احتمال برتری صنایع ای که در چند دوره وضعیت خوبی داشته اند بسیار بیشتر است.
    کلیدواژگان: سود هر سهم (EPS)، تاکسونومی عددی، بورس اوراق بهادار، شاخص، سرمایه
  • احمد مدرس، محمدرضا عباس زاده صفحه 205
    در این تحقیق به این موضوع می پردازیم که آیا دقت اجزای سود در پیش بینی خودشان، به بهبود پیش بینی سود می انجامد و می تواند پایداری سود و رابطه سود و جریان های نقدی را توضیح دهد. تئوری این تحقیق می گوید توانایی قوی تر اقلام تعهدی و جریان های نقدی فعلی در پیش بینی اقلام تعهدی و جریان های نقدی آتی با پیش بینی سودهای آتی، پایداری (تداوم) سودها و رابطه سودها جریان های نقدی ارتباط مثبت دارد. نتایج تحقیق نشان داد: سودهای گذشته می تواند سود آتی را با حداقل خطای ممکن پیش بینی کند. همچنین ورود یکی از اجزای سود(نقدی یاتعهدی) به مدل ها، پیش بینی را بهبود می بخشد. این تحقیق نشان داد عملکرد سودها با قابلیت پیش بینی اجزای سود واستمرار آنها رابطه مثبت دارد. به بیان دیگر آن اجزای سود که از استمرار بیشتری برخوردارند یا به تعبیر دیگر از کیفیت بالاتری برخوردارند، می توانند سودها را به نحو مناسب تری پیش بینی کنند. همچنین مشخص گردید تاثیرجزء نقدی در مدل های پیش بینی از اقلام تعهدی بیشتر است. این امر همسو با مطالعات اسلوان (1996) است که می گوید برگشت پذیری سود که قابل انتساب به جزء تعهدی سودهاست در مقابل بخش قابل انتساب به جزء جریان های نقدی سود، از ماندگاری کمتری برخوردار است. به تعبیر دیگر اجزای جریان نقدی سودهای فعلی نسبت به اجزای تعهدی ماندگارترند. تحقیق نشان داد جریان های نقدی توانایی بیشتری در پیش بینی سودها دارد و متقابلا می توان از روی سودها، جریان نقدی و از روی جریان نقدی، سودها را پیش بینی نمود.
    کلیدواژگان: اجرای سود، مجموع اقلام تعهدی، جریان های نقدی عملیاتی، کیفیت سود، پایداری سود
  • بهروز حسنی مهمویی صفحه 241
    زمانی که این مطلب را می نویسم دارای دو ویژگی برجسته است. نخست اینکه پل کراگمن به عنوان برنده جایزه نوبل اقتصاد در سال 2008 معرفی شده اما حدود یک هفته دیگر تا زمان برگزاری مراسم و اعطای جایزه به وی باقی مانده است و دیگر آنکه اقتصاد جهانی در پی یک بحران مالی با شرایط خاصی دست و پنجه نرم می کند. آنچه این دو موضوع را به هم پیوند می دهد آن است که حوزه اصلی فعالیت کراگمن اقتصاد بین الملل است و وی از کسانی است که ضمن انتقاد شدید از عملکرد دولت جرج بوش در ایالات متحده، پیش از این خبر از احتمال وقوع چنین بحرانی را داده بود.
    رکود اقتصادی اخیر که اکنون از آن به عنوان یک رکود جهانی یاد می شود یکی دیگر از شواهدی است که بر اهمیت تحلیل اقتصاد از منظر یک موضوع جهانی و فراگیر تاکید می کند. تحلیلی که علاوه بر ارزش علمی و کاربردی برای اقتصاددانان، دانشمندان بسیاری از حوزه های علمی دیگر را نیز به سوی خود جذب و زمینه بررسی های دقیق تری را فراهم نموده است.
|
  • Abolghasem Mahdavi, Sajjad Barkhordari Page 11
    Nowadays, the gap in intellectual property systems between developing and developed countries may be the main factor in explaining the flow of foreign direct investment. For investing in host countries, foreign investors need their intellectual property rights to be protected. Due to important effects of protecting IPR in conducting FDI especially in developing countries (including Iran), this paper examine the relationship between the flow of FDI and IPR intensity. This is done by using the index of measuring IPR intensity. The results show a positive relation between IPR and FDI in the period: 1989- 2004. These results confirm some other similar studies in developing countries.
  • Mostafa Salimifar, Roh Alah. Noroozi Page 37
    The purpose of this article is to compare the situation of Iran’s rural-urban divergences during the period of 1966-2006. In order to this, several inequality indicators such as Sophere’s index (SI) and Gini coefficient have been employed. Moreover, an autoregressive distributed lag (ARDL) model has been estimated. Obtained results revealed that, urban and rural areas experienced two different periods in this regard. In the first period (1966-1976) city and countryside tended to diverge, so that the socio-economic conditions of the residents in these areas were completely distinguishable from each others. In the second period (1976-2006), which coincided with the upheaval of the Islamic Revolution, rural-urban disparities clearly exhibited a decreasing trend in terms of the majority of the selected indicators. Findings from the estimated model indicate that industrialization and urbanization of the country caused diverging the two areas. Meanwhile, agricultural growth and the Islamic Revolution contributed converging rural and urban areas. At least, two strategic policies affected to faster improvement in the socio-economic conditions of rural residents than that of urban residents; the first one was the emphasis of the state on the pivotal role of agriculture activities in the economic development plans of the country. The second one was pursuing social justice policies by the state throughout the post-revolutionary period. Meanwhile, there is a notable gap between these two areas from the point of view of socio-economic satisfaction yet.
  • Mohammadhossein Mahdavi Aadeli, Mohammadhosein Hosseinzadeh Bahreini, Afsaneh Javadi Page 85
    Now this is undoubtedly recognized that economic performance for each country over time is related to a great extent to its political, institutional and legal environment. In fact, these institutions and policies are that determine the governance quality. In a panel data study, we utilized newly developed indices to examine the effects of good governance on investment (FDI) flows for a sample of 34 middle-income countries over 1996-2004. The results clearly indicate that good governance is an important determinant of FDI inflows.
  • Kewmars Fallahi, Abas Monavaryan Page 103
    In this study, we investigate the reasons for Elites immigration and so-called brain drain. Another aim of this survey is to determine the degree of appropriateness of various strategies. Therefore the study is carried out among two potential and actual groups. The statistical population of potential immigrants included pre-university level students in Tehran and the statistical population for actual immigrants was through the past researches carried out on this issue. The data collected from both groups were classified and compared with each others and the results show that 4 main factors involves in the case of elites immigration in both sample: 1- Scientific, educational and research factor. 2- Economic, welfare and living condition factor 3- Cultural and social factor, and 4- Political-Managerial factor. According to the findings of this research and subgroups of these 4 factors, the advantages and disadvantages of place of origin and opportunities and threats of the destination point were determined and proposed based on the framework of SWOT matrix and finally we suggested some strategies. Also the result of this research shows that political-managerial and social cultural factors have more important role than the other factors in immigration of elites. One of the creativities of this research is to study points of view of potential immigrants and to compare these points of view with the opinions of actual immigrants about the factors of elites's immigration and the use of SWOT matrix in order to determine proper strategies.
  • Nader Hakimipoor, Kambiz.Hozhabr Kiani Page 133
    The purpose of this paper is to measure technical efficiency of the manufacturing sector in Iran's provinces during the period 1991-2004 This analysis focuses on regional comparisons of manufacturing performance and the determinants of technical efficiency among the provinces. The approach used to measure efficiency is stochastic frontier model from battese and coelli (1995) to explore the determinants of the technical efficiency. The summery results show the efficiency levels in the manufacturing are low. The average annual efficiency level for the manufactories of provinces is 0.374 and the average annual growth in technical efficiency is 1.1 percent over the period 1991-2004. Although the average level of the technical efficiency has been low, some provinces have enjoyed a substantial performance in this regard. The highest technical efficiency level recorded is of Khozestan province with 0.76 and the lowest is in Sistan Balouchestan province with 0.199. Surveying effective factors impacting in efficiency, two factors of government ownership of industrial units and energy intensity have negative (positive) impact and enterprise size (average value added of a industrial unit) has the positive (negative) impact on efficiency (inefficiency). The research also shows that provinces such as Boushehr and Hormozgan, have higher efficiency in average comparing mega-industrial provinces and have been experiencing higher industrial efficiency rate in the last years of the studied period. All in all, the most important policy recommendation which can be presented based on the research is that given the low efficiency level in huge industrial sector, efficiency increase can be attainable through economic management empowerment of public industrial enterprises and optimum allocation of production factors in the sector.
  • Hadi Qavami, M. R. Lotfalipour Page 163
    Entrepreneurs have a key role in social changes and economic development. Entrepreneurs have been the main elements in acceleration of development in developing countries and also have been considered as renewing element of life and extension of development in developed countries. For Iran’s current economic situation, which is faced with the important problems like brain flight, unemployment or low employment especially among educated and expert labor force, also decrease in government investment, and the lack of sufficient economic growth, training of entrepreneur is more critical. Hence the study of educated employee's situation, in viewpoint of the type of occupation could be a useful effort. On the basis of the results obtained from this research, the probability of entrepreneur among Ferdowsi University educated, comparing with wage and salary employees in private and public sectors can be defined that, there is a positive relationship between income and age, there is a positive relation between entrepreneur and education of parents, while there is negative relation between vocation and main education discipline. Also entrepreneur is more among men in contrast with women.
  • Mahmood Hooshmand, Hossein Khodadoost Page 183
    In this research, a mass of information of corporations listed in Tehran Stock Exchange has been summarized in terms of measurable indices and then, through numerical taxonomy, all industrial corporations have been ranked and the basis of their degrees of possessing the indices. Time series involved consist of 6 months panels from the beginning of 1380 (Mar. 2001) to the first half of 1383 (Sep. 2004). Theoretical methodology used in the research consists of a factor analysis of indices, and identification of homogenous industries and finally taxonomy. The identification of homogenous and the taxonomy of industries were achieved through numerical taxonomy. According to the research results the investors are in any case advised to make portfolio and not to invest an individual shares. The findings also indicate that during the intended time panels the financial jobbery industries had been of the capital devoting it to buy shares of different kinds, in long term guarantees the investment more and lowers the risk of investment. The results have also shown that having optimal indices has been a relatively stable characteristic of the industries involved and therefor, the investors can make their portfolio through having an eye on the successful industries of the previous periods, because the ranking changes have not been sever in each period.
  • Ahmad Modarres, Mohammadreza Abbaszadeh Page 205
    The purpose of this study is to investigate whether the earning component accuracy in predicting themselves can lead into earning prediction and /or explain the earning durability and the relation between earning and cash flows. The research hypothesis suggest that there is a positive relationship between the prediction power of stronger accruals and current cash flows and the prediction of future earning and earning persistence. The research results show that (1) it is possible to predict future earnings with minimum errors based on previous earning report. Also, including either of cash or accrual items into the model improves the prediction. The results also indicate that (2) there is a positive relationship between the earnings function and prediction power of earning components and their stability. In other words, the earning components which enjoy more stability and/or high quality can predict earning in a more appropriate way. The finding of the study illuminated the fact that the effect of cash flow item in prediction models is much more than the accrual item. This is in concordance with Sloan (1996) who believes that earning return ability which can be broken down into earning accrual item is less endurable than the cash flow item: that is, items of cash flow components of current earnings are more stable than the accrual components. Also, the results indicate that (3)cash flows are more powerful in predicting earnings so it is possible to predict cash flows based on earnings and vice versa.