فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی بیرجند - سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 36، پاییز 1387)

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 36، پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/08/11
  • تعداد عناوین: 14
|
  • فاطمه توسلی، جمیله شریفیان عطار، نیره قمیان، مهدی طالبی، منور افضل آقایی صفحه 5
    زمینه و هدف
    75% از زنان در سن یائسگی و 40% حول و حوش سن یائسگی دچار گرگرفتگی می شوند. اختلالات خواب و خلق در زنانی که گرگرفتگی دارند، به مراتب بیشتر از افرادی است که گرگرفتگی را تجربه نکرده اند. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر گاباپنتین که یک داروی ضد تشنج می باشد، در کاهش تعداد دفعات و شدت گرگرفتگی زنان یائسه انجام شد. روش تحقیق: در این کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی شده، تعداد 100 خانم یائسه که در روز 7 بار یا بیشتر، گرگرفتگی توام با تعریق داشتند، به طور تصادفی در گروه گاباپنتین (آزمون) روزانه 300 میلیگرم یا دارونما (شاهد) به مدت هشت هفته درمان قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها فرم بازنگری، پرسشنامه و فرم مشاهده بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری 2004 PASS و SPSS و آزمونهای آماری کای دو، تی و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. سطح معنی داری 05/0P≤ در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بعد از 8 هفته درمان با 300 میلیگرم گاباپنتین در روز، 56% کاهش در تعداد گرگرفتگی و 50% کاهش در نمره ترکیبی گرگرفتگی (ترکیبی از تعداد و شدت گرگرفتگی در یک نمره) نسبت به قبل از درمان مشاهده شد. در گروه دارونما این کاهش به ترتیب 12% و 15% نسبت به قبل از درمان بود. تعداد گرگرفتگی، 8 هفته بعد از درمان در گروه آزمون 4/0±88/5 و در گروه شاهد 52/0±4/9 و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (001/0P<)؛ در گروه آزمون (گاباپنتین) تعداد گرگرفتگی نسبت به گروه شاهد، کاهش نشان داد. 8 هفته بعد از درمان، شدت گرگرفتگی در گروه آزمون 32/0± 6/4 و در گروه شاهد 66/0± 76/7 و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (001/0P<)؛ شدت گرگرفتگی در گروه آزمون نسبت به گروه شاهد کاهش نشان داد؛ همچنین 8 هفته بعد از درمان نمره ترکیبی گرگرفتگی در گروه آزمون 66/0±6/10 و در گروه شاهد 84/0±98/16 به دست آمد؛ این اختلاف نیز از نظر آماری معنی دار بود (001/0P<)؛ در گروه آزمون تعداد و شدت گرگرفتگی به میزان قابل توجهی نسبت به گروه شاهد کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه می توان اذعان نمود که گاباپنتین در درمان گرگرفتگی دوران یائسگی مؤثر است و می تواند به عنوان یک درمان انتخابی در کاهش گرگرفتگی در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: گرگرفتگی، گاباپنتین، زنان یائسه
  • کلثوم دلدار، عفت ناظمی، مهدی بلالی مود، سید احمد امامی، امیرهوشنگ محمدپور، محسن تفقدی، رضا افشاری صفحه 11
    زمینه و هدف
    مسمومیت با سرب، شایعترین مسمومیت شغلی است که ممکن است بر خانواده کارگران در معرض سرب، بویژه فرزندان آنها اثر بگذارد. مهمترین اثر غیر قابل برگشت سرب، بر روی سیستم عصبی در حال رشد و تکامل آنها می باشد. عوارض بسیار شدید و گران بودن داروهای پایین آورنده سرب خون، ممکن است باعث عدم تکمیل دوره درمان در بیماران گردد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر عصاره گشنیز بر میزان دفع سرب در کودکان 3 تا 7 ساله انجام شد. روش تحقیق: در این کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی شده، 32 کودک 3 تا 7 ساله که والدین آنها در محل کار خود در معرض سرب بودند، به طور تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. گروه درمان، عصاره گشنیز و گروه شاهد، دارونما را به مدت چهارده روز دریافت کردند. غلظت سرب خون و ادرار 24 ساعته در ابتدای مطالعه و چهارده روز بعد از آن اندازه گیری شد. جهت جمع آوری اطلاعات نیز پرسشنامه هایی طراحی و استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمونهای تی مستقل و تی زوجی در سطح معنی داری 05/0P≤ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سنی و وزنی 32 کودک مورد مطالعه به ترتیب 46/1±9/4 سال و 74/4±32/17 کیلوگرم بود. 4/59% کودکان پسر بودند. طول مدت مواجهه والدین کودکان مورد مطالعه با سرب، به طور متوسط 63/5±14/9 سال بود. میانگین غلظت سرب خون کودکان در ابتدای مطالعه g/Lμ 19/57±81/163، میانگین غلظت سرب ادرار g/Lμ 12/48±97 و میانگین کلیرانس سرب نیز L/day 009/0±012/0 بود. در ابتدای مطالعه بین دو گروه آزمون و شاهد، از نظر غلظت سرب خون (87/0=P)، غلظت سرب ادرار (73/0=P) و کلیرانس سرب (96/0=P) تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت. بعد از گذشت دو هفته مصرف عصاره یا دارونما، میزان سرب خون کودکان گروه عصاره به طور معنی داری کاهش پیدا کرد (006/0=P)، مقدار سرب ادرار (038/0=P) و کلیرانس سرب نیز به طور معنی داری افزایش یافت (019/0=P) ولی مشابه همین تغییرات معنی دار در گروه دارونما نیز مشاهده شد (به ترتیب 034/0=P، 021/0=P و 009/0=P). اختلاف آماری معنی داری بین غلظت سرب خون (93/0=P)، غلظت سرب ادرار (93/0=P) و کلیرانس کلیوی سرب (77/0=P) در انتهای مطالعه بین دو گروه وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این تحقیق احتمالا نمی توان گشنیز را در مورد دفع سرب مؤثر دانست. افزایش دفع کلیوی سرب در هر دو گروه کودکان مورد مطالعه ممکن است ناشی از عوامل دیگری همچون بهبود و ارتقای رژیم غذایی به دنبال آموزشهای ضروری ابتدای مطالعه باشد.
    کلیدواژگان: مسمومیت، سرب، کودکان، گشنیز
  • محمد عباسی تشنیزی، قاسم سلطانی، علیرضا کرمرودی، علی آذری، حمیدرضا عزیزی فارسانی صفحه 20
    زمینه و هدف
    در حال حاضر عمل جراحی عروق کرونر با استفاده از پمپ قلبی- ریوی (on-pump) یا بدون استفاده از آن (off-pump) انجام می گردد. بیمارانی که تحت عمل جراحی عروق کرونر با روش بدون پمپ (OPCAB) قرار می گیرند، پتانسیل بیشتری جهت انعقاد خون دارند و احتمال ترومبوز در عروق پیوندی آنها زیاد است؛ برای مقابله با این عارضه و کاهش حوادث ایسکمیک، از داروهای ضد فعالیت پلاکتی از جمله تیکاوپیدین در اغلب مراکز دنیا استفاده می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوارض تجویز زودهنگام تیکلوپدین پس از عمل جراحی عروق کرونر در روش OPCAB انجام شد. روش تحقیق: این مطالعه نیمه تجربی (کارآزمایی بالینی) بر روی 300 بیمار بستری در بخش جراحی قلب بیمارستان امام رضا (ع) وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد. بیمارانی که در چهار ساعت اول پس از عمل کمتر از cc/h 100 درناژ داشتند، در دو گروه 150 نفره قرار گرفتند. در گروه اول (آزمون) مصرف تیکلوپدین به مدت چهار هفته ادامه یافت؛ در گروه دوم (شاهد) تیکلوپدین تجویز نگردید. به افراد هر دو گروه قبل و بعد از عمل آسپیرین داده شد. پیگیری بیماران با استفاده از تلفن بعد از ترخیص از بیمارستان طی 6 تا 12 ماه انجام شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون کای دو در سطح معنی داری 05/0P≤ مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    هیچ کدام از بیماران گروه اول احتیاج به عمل مجدد به علت درناژ نداشتند. میزان درناژ بیماران گروه تیکلوپیدین در 24 ساعت اول mL 423±1005 و در گروه شاهد mL 400±950 بود. میزان تزریق خون و تعداد بیمارانی که خون به آنها تزریق شد در هر دو گروه تقریبا مساوی بود. مرگ و میر بیمارستانی در گروه تیکلوپدین 2/1% و در گروه شاهد 2/3% بود (314/0=P). اختلافی در میزان مرگ و میر و یا حوادث قلبی- عروقی در طی شش ماه در دو گروه مشاهده نشد. خونریزی از دستگاه گوارش در گروه تیکلوپیدین 5/2% و در گروه شاهد 9/0% گزارش شد (234/0=P).
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان داد که تجویز تیکلوپدین بر اساس روش فوق میزان خونریزی پس از عمل را افزایش نمی دهد.
    کلیدواژگان: تیکلوپدین، جراحی عروق کرونر، جراحی بدون پمپ
  • شهریار احمدپور، یوسف صادقی، جواد حامی، حسین حقیر صفحه 26
    زمینه و هدف
    اختلالات متابولیسم مس (cu) از مشخصات دیابت نوع یک به حساب می آید. هیپرگلیسمی و افزایش تولید رادیکال های آزاد در دیات نوع یک منجر به افزایش سطح پلاسمایی مس و در نتیجه تشدید دوباره تنش اکسیداتیو می گردد. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثرات آنتی اکسیدانی انسولین و اسید اسکوربیک بر میزان سطح پلاسمایی مس در رت های دیابتیک شده انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه تجربی بر روی 30 سر رت نژاد ویستار انجام شد. دیابت نوع یک توسط یک دوز داخل صفاقی استرپتوزوتوسین (mg/kg 60) ایجاد شد. پس از گذشت چهار روز رت هایی که استرپتوزوتوسین دریافت کرده بودند، هیپرگلیسمی واضح و ثابت mg/dL 350 > را نشان دادند. پس از گذشت شش هفته، حیوانات به پنج گروه شاهد، دیابتیک، دیابتیک درمان شده با اسید اسکوربیک، دیابتیک درمان شده با انسولین و دیابتیک درمان شده با انسولین/اسیداسکوربیک تقسیم شدند؛ پس از دو هفته درمان، سطح پلاسمایی مس با روش جذب اتمی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    سنجش پلاسمایی مس در گروه دیابتیک بدون درمان نشان داد که دیابت کنترل نشده، باعث افزایش قابل توجه میزان پلاسمایی مس نسبت به گروه شاهد می گردد (05/0>P)؛ در حالی که در گروه های دیابتیک تحت درمان با اسید اسکوربیک، اسیداسکوربیک/ انسولین و انسولین، میزان پلاسمایی مس اختلاف معنی داری نسبت به گروه شاهد نشان نداد (05/0
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که درمان با انسولین و اسید اسکوربیک به صورت منفرد یا ترکیبی می تواند سطح پلاسمایی مس را در رت های دیابتیک در حد نرمال حفظ نماید.
    کلیدواژگان: دیابت نوع یک، انسولین، اسید اسکوربیک، سطح پلاسمایی مس، رت
  • میترا مودی، غلامرضا شریف زاده صفحه 32
    زمینه و هدف
    ازدواج و تشکیل خانواده یکی از مهمترین رخدادهای زندگی هر فرد می باشد که اگر در شرایط مناسب و با آگاهی کافی صورت گیرد، اثرات مهمی بر سلامت فردی و اجتماعی می گذارد؛ به همین منظور در بیشتر جوامع، مشاوره قبل از ازدواج مورد توجه است و بر ای آن برنامه ریزی دقیقی صورت می گیرد. در این برنامه، زوجین با مسائل بهداشت باروری آشنا می شوند و این امر به ارتقای سطح سلامت آنان کمک مؤثری می نماید. این مطالعه با هدف تعیین میزان تاثیر آموزش قبل از ازدواج بر میزان آگاهی و نگرش بهداشتی زوجهای شرکت کننده در کلاسهای مشاوره قبل از ازدواج انجام شد. روش تحقیق: این مطالعه نیمه تجربی از نوع قبل و بعد بر روی 250 زوج شرکت کننده در کلاس های آموزش مشاوره قبل از ازدواج انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه خودساخته ای بود که بر اساس اهداف مطالعه طراحی شد و روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. این پرسشنامه شامل سه بخش اطلاعات فردی، آگاهی (27 سؤال) و نگرش (18 سؤال) بود و در دو مرحله قبل و بعد از برنامه آموزشی مشاوره قبل از ازدواج که به صورت سخنرانی ارائه می شد، تکمیل گردید. داده های جمع آوری شده، با استفاده از آزمون آماری تی زوجی، آنالیز واریانس یک طرفه و کای اسکوئر در سطح معنی داری 05/0P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین سن زوجین مورد مطالعه 4±4/22 سال بود. آگاهی 2/83% از زوجین، قبل از مداخله ضعیف، 16% متوسط و 8/0% خوب بود. بعد از مداخله آموزشی آگاهی 4/60% ضعیف، 6/31% متوسط و 8% خوب بود (001/0P<)؛ میانگین نمره آگاهی قبل از مداخله 8/4±7/8 بود که بعد از مداخله به 5±4/12 رسید (001/0P<)؛ میانگین نمره نگرش نیز قبل از مداخله 9/4±6/42 بود که بعد از مداخله به3/4±5/47 افزایش یافت (001/0P<)؛ میانگین نمره آگاهی و نگرش قبل و بعد از مداخله در حیطه های بهداشت باروری، تنظیم خانواده و بیماری های ژنتیک و معلولیتها از نظر آماری تفاوت معنی داری را نشان داد (001/0P<).
    نتیجه گیری
    در این پژوهش با وجود آن که میانگین نمره آگاهی و نگرش در زوجین مورد مطالعه بعد از مداخله آموزشی افزایش یافته بود ولی این افزایش در سطح آگاهی بسیار بالا نبود؛ به طوری که نمره آگاهی زوجین مورد مطالعه تنها 3/4% افزایش داشت و پس از مداخله آموزشی تنها 8% آنان از آگاهی خوبی برخورداربودند؛ بنابراین توصیه می شود برای رسیدن به تغییر رفتار نسبتا پایدار در افراد و ارتقای سطح سلامت زوجین جوان، بر کیفیت کلاسهای آموزشی تاکید بیشتری شود
    کلیدواژگان: مشاوره قبل از ازدواج، آموزش، آگاهی، نگرش، زوجین، بیرجند
  • سید سعید مظلومی محمودآباد، نوشین روحانی تنکابنی صفحه 40
    زمینه و هدف
    بیماری های دهان و دندان از جمله شایعترین بیماری های مردم دنیا هستند که معمولا در سنین نوجوانی آغاز می شود و رعایت بهداشت دهان و دندان در طی این دوران تاثیر بسیار زیادی بر کاهش این بیماری دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل مرتبط با بهداشت دهان و دندان براساس الگوی اعتقاد بهداشتی در دانش آموزان دختر دبیرستانهای شهر یزد انجام شد. روش تحقیق: در این مطالعه مقطعی (توصیفی- تحلیلی) که در سال تحصیلی 85-1384 انجام شد، تعداد 201 نفر از دختران دبیرستانی شهر یزد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شده بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ای که بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی طراحی شده بود، استفاده گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آمار توصیفی و نیز آزمونهای همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس و آزمون توکی در سطح معنی داری 05/0P≤ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    سن دانش آموزان بین 14-17 با میانگین 85/0±2/15سال بود. میانگین نمره موانع درک شده دانش آموزانی که شغل پدرشان کارمند بود، 77/9 و در آنهایی که شغل پدرشان کارگر بود، 35/11 به دست آمد. آزمون آماری آنالیز واریانس ارتباط معنی داری را بین این دو مورد نشان داد (306/5=F، 2=df، 006/0=P). 5/65% دانش آموزان یک بار در شبانه روز مسواک می زدند؛ 5/37% در شبانه روز از نخ دندان استفاده می نمودند و 1/11% هر شش ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه می کردند. در بررسی رابطه بین نمره شدت درک شده و نمره رفتارهای بهداشت دهان و دندان، آزمون همبستگی پیرسون ارتباط معنی داری بین این دو مورد نشان داد (148/0=r، 036/0=P)؛ همچنین این آزمون ارتباط معنی داری را بین نمره موانع درک شده و نمره نحوه رفتار نشان داد (176/0-= r، 012/0=P) ولی در مورد حساسیت و منافع درک شده، همبستگی معنی دار با رفتار مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه شدت و موانع درک شده همبستگی معنی داری با رفتار مورد نظر داشتند. بین حساسیت و منافع درک شده با رفتار، همبستگی معنی دار مشاهده نشد؛ همچنین میانگین نمره اکتسابی دانش آموزان در مورد شدت، حساسیت و منافع درک شده خوب بود ولی رفتار متناسب با آن مطلوب نبود. به نظر می رسد عوامل دیگری علاوه بر این اعتقادات در بروز و نحوه رفتارهای بهداشت دهان و دندان مؤثرند؛ بنابراین بررسی های گسترده تری در این زمینه مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: بهداشت دهان و دندان، الگوی اعتقاد بهداشتی، دانش آموز دبیرستانی، دختر، یزد
  • مریم کشاورز، محمد شریعتی، غلامرضا بابایی صفحه 48
    زمینه و هدف
    نتایج تحقیقات مختلف، بیانگر بروز بیشتر عوارض و پیامدهای نامطلوب در زنان باردار چاق است. شیوع چاقی در سنین باروری به طور نگران کننده ای در حال افزایش است؛ بنابراین تعیین میزان چاقی و بررسی ارتباط آن با عوارض بارداری باید مورد توجه قرار گیرد. روش تحقیق: در این مطالعه هم گروهی، زنان باردار به محض تشخیص بارداری از مراکز بهداشتی، درمانی و مطب های خصوصی شهر شاهرود به درمانگاه زنان بیمارستان فاطمیه ارجاع داده شدند. چاقی به نمایه توده بدنی ≤30 کیلوگرم بر متر مربع اطلاق می شد و بر اساس اندازه گیری وزن و محاسبه نمایه توده بدنی در ابتدای بارداری، زنان به دو گروه چاق و غیر چاق تقسیم شدند. تمامی زنان بدون بیماری سیستمیک قبلی بودند و تا زمان ترم تحت مراقبتهای معمول بارداری قرار گرفتند. اطلاعات فردی و کنترل بارداری در هر دو گروه در پرونده های مخصوصی ثبت شد و از فرم بازنگری مخصوصی جهت تعیین وضعیت اقتصادی استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمونهای غیرپارامتریک، آنالیز واریانس، کای دو، فیشر، تی، من ویتنی، رگرسیون خطی و ضریب همبستگی در سطح معنی داری 05/0< مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مجموع تعداد 1194 زن باردار مورد بررسی قرار گرفتند؛ شیوع چاقی 6/13% (162 نفر) به دست آمد. زنان چاق، مسن تر بودند و تعداد بارداری بالاتری داشتند. بر اساس مدل آنالیز واریانس و با در نظر گرفتن عوامل مخدوش کننده ای مانند سن و تعداد بارداری، چاقی عاملی مستقل در بروز عوارض پره اکلامپسی (001/0P<) فشار خون بارداری (006/0P<) و هیدرآمنیوس (001/0P<) بود. میزان سزارین به طور معنی داری در زنان چاق بالاتر بود (001/0P<).
    نتیجه گیری
    در این تحقیق، با وجود ارائه مراقبتهای بارداری مناسب، بروز عوارض بارداری در زنان چاق بالاتر بود؛ بنابراین به منظور بهبود کیفیت برنامه های مراقبتی و کاهش عوارض دوران بارداری، شروع برنامه های مراقبتی، قبل از بارداری توصیه می شود. بدون شک کاهش وزن قبل از بارداری به عنوان یک اقدام بهداشتی آسان و کم هزینه در زنان در سنین باروری که به منظور دریافت خدمات بهداشتی و تنظیم خانواده به واحدهای بهداشت خانواده مراجعه می کنند، مؤثر و همراه با صرفه اقتصادی خواهد بود.
    کلیدواژگان: زنان باردار، چاقی، عوارض مادری جنینی و نوزادی
  • امید شکری، رضا دستجردی، زهره دانشورپور، زیبا غنایی، حسن رضا زین آبادی، فریبرز گراوند صفحه 54
    زمینه و هدف
    توجه به تفاوتهای جنسیتی برای بسیاری از محققانی که کوشیده اند بهزیستی روان شناختی را مفهوم سازی کنند، از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش تفاوتهای جنسیتی بر مقیاسهای بهزیستی روان شناختی- پس از کنترل متغیر همگام سن- انجام شد. روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 376 دانشجو (158 پسر و 218 دختر) مقیاسهای بهزیستی روان شناختی ریف (1989) را کامل کردند. به منظور بررسی تفاوتهای جنسیتی در مقیاسهای بهزیستی روان شناختی (استقلال، تسلط محیطی، رشد فردی، روابط مثبت با دیگران، هدف در زندگی و پذیرش) از تحلیل کواریانس (ANCOVA) استفاده گردید. سطح معنی داری 05/0P≤ در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس از نظر آماری، تفاوتهای جنسیتی معنی داری را پس از کنترل متغیر سن در مقیاسهای رشد فردی و روابط مثبت با دیگران نشان داد؛ به عبارت دیگر، دختران در مقایسه با پسران در مقیاسهای رشد فردی و روابط مثبت با دیگران نمرات بالاتری گزارش کردند؛ در حالی که در مقیاسهای استقلال، تسلط محیطی، هدف در زندگی و پذیرش بین دو جنس تفاوت معنی داری از نظر آماری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه، ضرورت بازشناسی نقش تفاوتهای جنسیتی در بررسی مقیاسهای بهزیستی روان شناختی را مورد تاکید قرار می دهد. تلویحات این تحقیق برای متخصصان سلامت روانی مورد بحث قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: تفاوتهای جنسیتی، مقیاسهای بهزیستی روان شناختی
  • سعید کلباسی، سید علیرضا سعادتجو، شهناز طبیعی، محمدرضا گرامی صفحه 62
    زمینه و هدف
    میکروآلبومینوری یکی از عوارض بیماری دیابت است که در بیماران دیابتی نوع 2 بیشتر از نوع 1 اتفاق می افتد و علت عمده مرحله پایانی بیماری کلیوی (ESRD) در تمام دنیا محسوب می شود؛ مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع میکروآلبومینوری در بیماران دیابتی نوع 2 و ارتباط آن با سطح چربی های خون (کلسترول و تری گلیسیرید)، فشار خون، هموگلوبین A1C، سن، جنس، مصرف سیگار و مدت زمان ابتلا به دیابت انجام شد. روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی (مقطعی)، تمامی پرونده های موجود در درمانگاه تخصصی دیابت کسری و بیمارستان ولی عصر (عج) وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در فاصله زمانی فروردین ماه 1384 لغایت اسفندماه 1385 مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات لازم شامل سن، جنس، میزان فشار خون، مدت ابتلا به دیابت، میزان چربی خون و... در یک فرم بازنگری ثبت گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمونهای آماری کای دو و رگرسیون لجستیک در سطح معنی داری 05/0P مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این مطالعه، در مجموع 964 پرونده مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفتند. بیشتر افراد مورد مطالعه (8/30%) در گروه سنی 51-60 سال قرار داشتند. میانگین سنی در افراد مورد بررسی 4/1253 سال بود و بیشتر آنان (3/57%) زن بودند. 361 نفر (4/37%) سابقه کشیدن سیگار و 267 نفر (7/27%) سابقه فشار خون بالا داشتند. در 87 نفر (9%) از افراد مورد بررسی، میکروآلبومینوری گزارش شد. در بیشتر این بیماران (6/60%)، مدت ابتلا به دیابت کمتر یا مساوی 5 سال بود. میانگین مدت زمان ابتلا به دیابت 8/486/5 سال به دست آمد. سطح کلسترول و تری گلیسیرید در بیشتر افراد مورد مطالعه بیشتر از حد طبیعی (به ترتیب 5/55% و 9/63%) و میانگین آن به ترتیب 66213 و 142214 میلیگرم بر دسی لیتر برآورد گردید. نتیجه آزمون رگرسیون لجستیک (گام به گام) رابطه معنی داری را بین متغیرهای مدت ابتلا به دیابت (001/0=P)، سابقه مصرف سیگار (02/0=P)، ابتلا به فشار خون بالا (001/0=P) و تری گلیسیرید بالا (01/0=P) را با ابتلا به میکروآلبومینوری نشان داد ولی رابطه بین متغیرهای سن و جنس با ابتلا به میکروآلبومینوری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این تحقیق می توان اذعان نمود که مدت زمان ابتلا به دیابت، فشار خون بالا و مصرف سیگار از عوامل خطر مهم در بروز میکروآلبومینوری می باشند؛ همچنین میکروآلبومینوری می تواند به رده سنی وابسته باشد. در این خصوص مطالعات بیشتر با حجم نمونه بیشتر توصیه می شود.
    کلیدواژگان: فشار خون بالا، دیابت، هموگلوبین A1C، کلسترول بالا، تری گلیسرید بالا، میکروآلبومینوری
  • عصمت شبان، محمدرضا میری، ماندانا فرساد صفحه 69
    زمینه و هدف
    ویتیلیگو یک اختلال دپیگمانته اکتسابی است که با از دست دادن ملانوسیت ها در اپیدرم و سطوح مخاطی و بافتهای دیگر بدن مشخص می شود. این بیماری ممکن است یک اختلال اتوایمیون همراه با آنتی بادی هایی بر علیه ملانوسیت ها باشد. این مطالعه با هدف تعیین خصوصیات جمعیت شناختی بیماران ویتیلیگو مراجعه کننده به درمانگاه پوست بیمارستان آموزشی ولی عصر (عج) بیرجند انجام شد. روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی، 300 بیمار با تشخیص بالینی ویتیلیگو که از سال 1381 الی 1386 به درمانگاه پوست بیمارستان آموزشی ولی عصر (عج) بیرجند مراجعه کرده بودند، از نظر خصوصیاتی مانند سن، جنس، سابقه فامیلی، محل ضایعات و شکل درگیری و برخی بیماری های همراه مثل هالوندوس، آلوپسی آره آتا و درگیری موها (لکوتریکیا) مورد بررسی قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری کای دو در سطح معنی داری 05/0P≤ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 300 بیمار مورد مطالعه، بیشترین فراوانی مربوط به زنان بود. 6/23% سابقه فامیلی مثبت داشتند. بیشترین محل های درگیر، اندام و صورت بودند و شایعترین شکل، درگیری ژنرالیزه بود. از بیماری های همراه هالوندوس در 6/6% و آلوپسی آره اتا در 33/1% و درگیری موها در 11% موارد دیده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که در این تحقیق، زنان بیشترین افراد درگیر و مناطق در معرض دید بدن مثل اندام و صورت بیشترین مناطق درگیر بودند، بررسی علل پیدایش بیماری، پیشرفت و گسترش آن امری مهم به نظر می رسد تا با کاهش موارد بیماری و انتخاب درمان مؤثر از عوارض روحی- روانی و اجتماعی آن کاسته شود.
    کلیدواژگان: ویتیلیگو، جمعیت شناختی، بیماری پوستی
  • علی قلعه ای ها، علیرضا رحیمی، نسرین متین نیا، فرشید شمسایی، محمد کاظم ضرابیان، فریدون فرزان، سعید افضلی صفحه 73
    زمینه و هدف
    میزان تولد بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی در جهان در زمستان و بهار 5% تا 8% بیشتر از میزان تولد در جمعیت کلی است که علل این پدیده ناشناخته است. مطالعه حاضر با هدف تعیین فصل تولد در بیماران اسکیزوفرنی انجام شد. روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که به صورت مقطعی انجام شد، 654 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی که از سال 1378 تا 1383 در بیمارستان سینای شهر همدان بستری شده بودند و بیماری آنها بر اساس معیارهای تشخیصی DSM-IV تعیین شده بود، مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای بود که شامل سؤالات مربوط به اطلاعات فردی بیمار و سؤالات مرتبط با اهداف مطالعه بود. داده ها جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار (10) SPSS و با به کارگیری آمار توصیفی، استنباطی در سطح معنی داری 05/0P≤ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    381 نفر از افراد مورد مطالعه مرد و 273 نفر زن بودند. بیشتر نمونه ها در فصل بهار (2/46%) و زمستان (8/31%) و کمترین آنها (6/7%) در فصل تابستان متولد شده بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان دهنده تاثیر متغیرهای فصلی در ابتلا به بیماری اسکیزوفرنی می باشد؛ به طوری که میزان ابتلا به بیماری در متولدین فصول بهار و زمستان بیشتر از تابستان و پاییز است.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی، فصل تولد، علائم مثبت و منفی
  • محمدحسین باقیانی مقدم، سهیلا عیوضی، سید سعید مظلومی محمودآباد، حسین فلاح زاده صفحه 78
    زمینه و هدف
    فشار خون یک بیماری مزمن بدون علامت است که بسیاری از افراد بالای 35 سال را در جهان گرفتار کرده است و مهمترین عامل تمام بیماری های قلبی- عروقی، سکته ها، حملات قلبی، بیماری کلیه و... می باشد؛ همچنین اولین عامل ایجادکننده ناتوانی و مرگ می باشد و قابل درمان نیست ولی لازم است مدیریت شود. لازمه مدیریت فشارخون، خود تنظیمی است که به عنوان فرایند روحی و جسمی تعریف می شود که فرد را برای رسیدن به هدفی مدیریت می نماید. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل مرتبط با خودتنظیمی فشارخون در بیماران مبتلا به پرفشاری خون بر اساس مدل رفتار مبتنی بر هدف انجام شد. روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که به صورت مقطعی انجام گرفت، تعداد 200 نفر از مراجعه کنندگان به مراکز بهداشتی، درمانی شهر یزد، طی دو مرحله انتخاب شدند. ابتدا مراکز بهداشتی به روش خوشه ایانتخاب و سپس از هر مرکز، بیماران به روش تصافی ساده مورد بررسی قرار گرفتند. پرسشنامه به روش مصاحبه تکمیل گردید. روایی محتوی این پرسشنامه از طریق پانل خبرگان و ثبات درونی (پایایی) آن با استفاده از آلفای کرونباخ (83/0=α) تعیین شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری (5/11) SPSS.WIN. و آزمونهای ضریب همبستگی، من ویتنی، کروسکال والیس و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    5/45% از افراد مورد مطالعه مرد و 5/54% زن بودند. میانگین سالهای ابتلا به فشارخون 6/7±7/8 سال بود. هدف 5/61% از بیماران برای مراجعه به مرکز بهداشت کاهش فشارخون و هدف 5/38% آنها نگهداری فشار خون بود. بین تمام متغیرهای مدل رفتار مبتنی بر هدف به استثنای یکی از آنها (هیجانات منفی پیش بینی شده) رابطه معنی دار آماری مشاهده گردید (001/0P<). بین خودتنظیمی فشار خون و تمام متغیرهای مدل و جنس بیماران نیز رابطه معنی دار آماری وجود داشت (001/0P<).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این تحقیق، مدل رفتار مبتنی بر هدف قادر است بیش از 52% از عوامل مرتبط با خودتنظیمی فشارخون را توضیح دهد؛ بنابراین می توان آن را به عنوان پایه و اساسی برای مداخله های آموزشی جهت کاهش و کنترل فشار خون در بیماران مبتلا به پرفشاری خون مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: فشارخون، مدل رفتار مبتنی بر هدف، خودتنظیمی
  • می نور لمیعیان، علیرضا حیدرنیا، فضل الله احمدی، سقراط فقیه زاده، مریم آگیلار وفایی صفحه 88
    زمینه و هدف
    سرطان پستان شایعترین سرطان زنان در ایران است. تشخیص زودرس این بیماری در موفقیت آمیز بودن درمان، کاهش میزان مرگ و میر، کاهش بار بیماری و هزینه های درمانی ناشی از تشخیص دیرهنگام آن بسیار مؤثر است. در کشور ما، علل عمده مرگ و میر و سایر پیامدهای ناگوار این بیماری ناشی از مراجعه دیر هنگام زنان است. تاکنون چگونگی این رفتار بررسی نشده است. این تحقیق به منظور انجام مطالعه ای کیفی برای روشن سازی مفهوم کنترل و پیشگیری از سرطان پستان و مؤلفه های تاثیرگذار بر آن روی زنان شهر تهران انجام گردید. روش تحقیق: تحقیق با طراحی رویکرد کیفی و به روش Grounded Theory بر روی زنان در یک طیف گسترده و با انتخاب نمونه ها به صورت هدفمند انجام شد و مفهوم کنترل و پیشگیری بیماری سرطان پستان از طریق مصاحبه های عمیق نیمه سازمان یافته (گروهی و فردی) بررسی گردید. جمع آوری داده ها آن قدر ادامه یافت تا اشباع داده ها حاصل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل مقایسه ای مداوم انجام شد.
    یافته ها
    تحقیق بر روی 31 نفر زن در سنین 05/8± 49 سال، شامل 8/54% شاغل، 1/45% خانه دار، 3/48% با سطح تحصیلات متوسط و 27% متاهل، انجام شد. دو روند مؤثر بر رفتار زنان در قالب عوامل فردی به عنوان روند تعیین کننده رفتار کنترل سرطان پستان و عوامل اجتماعی به عنوان موارد تاثیرگذار بر این رفتار شناسایی شدند. سه مقوله نگرش نامطلوب نسبت به رفتار، درک ناکافی از خطر و ناکارآمدی درک شده از داده ها استحصال گردید. مفاهیم مذکور همان موانع و ناکامی هایی هستند که در فرایند رفتار کنترل سرطان پستان با تصویر رفتار منفعل ممکن است بروز کند.
    نتیجه گیری
    کنترل مفهومی چندبعدی و دارای ابعاد و زمینه های فردی و اجتماعی است اما درجه انتخاب ارادی فردی بالاست؛ پس از تجزیه تحلیل نهایی داده ها، نگرش نامطلوب نسبت به کنترل و پیشگیری از سرطان پستان به عنوان متغیر مرکزی و ترغیب آگاهانه برای اصلاح آن تشخیص داده شد. ارتقای سلامت زنان که نیمی از جمعیت فعال کشور را تشکیل می دهند، از ملزومات توسعه پایدار به شمار می رود و تدوین راهکارهای مناسب به منظور هوشیارسازی نسبت به تهدیدات سلامتی، رسالت آموزش بهداشت می باشد. لازمه برنامه ریزی مؤثر آموزشی در این زمینه توجه به ساختار نگرش زنان می باشد و به نظر می رسد بررسی های کیفی بهتر از روش های کمی می توانند موقعیتهای رفتاری را تبیین و به طراحی مداخلات آموزشی کمک نمایند. استخراج مفهوم کنترل و پیشگیری از سرطان پستان به روش های کمی متداول و مقایسه آن با نتایج این تحقیق پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، گراندد تئوری، ترغیب، نگرش، آموزش سلامت
  • زهره آذرکار، سید حسن گلبویی موسوی، محمود زردست صفحه 103
    موکور مایکوزیس مهلک ترین بیماری قارچی سیستمیک است که در زمینه بیماری دیابت یا نقص ایمنی بروز می کند. شایعترین شکل درگیری رینوسربرال است. در صورت عدم تشخیص و درمان بموقع، مرگ و میر بالایی دارد. در این مقاله یک بیمار دیابتی که دچار عفونت موکور مایکوزیس شده بود، گزارش می شود. بیمار جوانی 26 ساله با سابقه سه ساله اعتیاد به کریستال و زمینه بیماری دیابت که تحت درمان با انسولین بود، با شکایت تورم چشم و صورت، تب و حال عمومی بد و با تشخیص اولیه سلولیت اربیت ارجاع شد. در معاینه، بیمار دچار پروپتوزیس چشم راست، تورم و اکیموز چشم راست، ترشح خونی یک طرفه از سمت راست بینی و تنگی نفس بود. در مخاط بینی ضایعه نکروتیک سیاهرنگ به چشم می خورد. از ناحیه نکروتیک بیوپسی تهیه و با رنگ آمیزی PAS تشخیص موکور مایکوزیس تایید شد. بیمار در ICU بستری شد و تحت درمان آنتی بیوتیک وسیع الطیف و آمفوتریسین B با دوز mg/kg 1 قرار گرفت؛ روز بعد بیمار دچار اختلال هوشیاری شد و با وجود درمان، پس از سه روز فوت نمود.
    کلیدواژگان: موکور مایکوزیس، دیابت، رینوسربرال
|
  • F. Tavassoli *, J. Sharifian Attar, N. Ghomian, M. Talebi, M. Afzal Aghaei Page 5
    Background And Aim
    Hot flash affects approximately 75% of women at menopausal age and 40% of perimenopaursal ones. Those who experience hot flashes have higher rates of sleep and temper disturbances than women not affected by hot flashes. The present study was done to investigate whether treatment with an anticonvulsant drug such as gabapentin would be effective in reducing hot flash frequency and severity in menopausal women.
    Materials And Methods
    In a clinical-trial study 100 postmenopausal women with an average of seven or more hot flashes per day, which were accompanied by sweating, were randomly divided into case group(receiving 300 mg of gabapentin daily) and control group(receiving placebos) for a period of 8 weeks. The obtained data was analysed by means of statistical soft wares PASS 2004, SPSS, using statistical tests 2, t, and Mann- Whitney; at P≤0.05 as the significant level.
    Results
    After 8 weeks of treatment with gabapentin a reduction of 56% in hot flash frequency and 50% reduction in its composite score (frequency and severity combined into one score) from baseline were observed. In the control group (taking placebos) the decrease was 12% and 15% compared to before treatment respectively. After eight weeks of treatment the number of hot flashes was 7.88±0.4 and 9.4±0.52 in the case and control groups respectively; the difference was statistically significant(P<0.001).Besides, after eight weeks of treatment composite score of hot flash(i.e its frequency and severity) was 10.6±0.66 and 16.98±0.84 in the case and control groups respectively, which was statistically significant(P<0.001).In the case group frequency and severity of hot flashes were obviously lower than their levels in the control group.
    Conclusion
    Gabapentin is effective in treating hot flash and can be considered as an alternative therapy to reduce the disorder.
  • K. Deldar *, E. Nazemi, M. Balali Mood, Sa. Emami, Ah. Mohammadpour, M. Tafaghodi, R. Afshari Page 11
    Background And Aim
    Lead (Pb) poisoning is the most common occupational poisoning that may affect family members of lead workers specially their children. The most important and irreversible effect of lead poisoning in children is on the developing of central nervous system and its evolution. High cost and severe side effects of chelating agents may result in incomplete treatment of lead poisoning in some cases. The aim of the present study was to assess the effect of Coriandrum Sativum l. (Cilantro) extracts on renal lead excretion in 3-7 year old children.
    Materials And Methods
    In this randomized, case–control clinical trial, 32 children aged 3-7 years whose parents were lead-exposed workers were randomly divided into 2 groups. The test group received Cilantro extract and the controls were given placebos for 14 days. Blood and urine lead concentrations were determined at the beginning of the study and 14 days later. Questionnaires were designed and used for data collection. The obtained data were analyzed by T-student and Paired t-test using SPSS version 11.5 Numerical data were shown as mean ± SD and P≤0.05 was taken as the significant level.
    Results
    Mean age and weight of the children was 4.9±1.46 years and 17.32±4.74 kg respectively and 59.4% of them were males. Duration of father's exposure to Pb at work was 9.14±5.63 years. Blood and urine Pb concentrations and renal lead clearance of children were 163.81±57.19, 97±48.12 µg/L and. 012±.009 L/day, respectively at the beginning of the study. There were no significant differences in blood (P=0.87), urine (P=0.73) Pb concentrations and renal excretion of lead (P=0.96) between the two groups. After two weeks use of Cilantro, the mean blood lead concentration decreased (P=0.006), urine lead concentration increased (P=0.038) and renal excretion of lead increased significantly (P=0.019). But similar significant changes were observed in the control group (P=0.034, 0.021 and 0.009, respectively). There were no significant differences in blood lead concentration (P=0.93), urine lead concentration (P=0.93) and renal lead clearance (P=0.77) between the two groups at the end of the study.
    Conclusion
    According to the results of this study, it seems that Coriandrum Sativum is not effective in lead elimination. Increasing renal lead elimination in both groups of children may be due to other factors like improvement of nutrition following the necessary educations at the beginning of this study.
  • M. Abbasi *, Gh. Soltani, Ar. Karamrudi, A. Azari, Hr. Azizi Farsani Page 20
    Background And Aim
    Nowadays coronary surgery is done by means of cardiopulmonary pump (on-pump) or without using it (off-pump). Patients who undergo off-pump coronary artery bypass graft surgery (OPCAB) may be potentially hypercoagulable with an increased risk of graft thrombosis in their transplanted vessels. To counteract this complication and reduce ischemic events, antiplatelet drugs including ticlopedin is used in most therapeutic centres of the world. The purpose of this study was to determine the side effects of early ticlopedin administration after OPCAB.
    Materials And Methods
    This clinical trial study was done on 300 patients admitted to cardiosurgical ward of Imam Reza hospital affiliated to Mashhad University of Medical Sciences between 2005 and 2007. Those clients whose postoperative drainage was less than 100cc/h were divided into two groups with 150 cases in each. The first group took ticlopedin for four weeks, but the second group (control) was not administered the drug. Aspirin was administered preoperatively and postoperatively to all patients. Telephone follow-up was made 6 to 12 months after being discharged. The obtained data was statistically analysed by means of 2 at the significant level P≤0.05.
    Results
    None of the patients in the first group required re-operation for mediastinal hemorrhage. Mean chest tube drainage was 1005±423 in ticlopedin group and 950±400 mL in patients who had not received ticlopedin. The total number of blood units transfused and the number of patients receiving blood transfusions was almost similar in the two groups. In-hospital mortality was 1.2% in ticlopedin group and 3.2% in the control group (P=0.314). No group difference in mortality or adverse cardiac events were observed during 6 months. Gastrointestinal bleeding occurred in 2.5% of ticlopedin patients but in 0.9% of the controls.
    Conclusion
    The study showed that ticlopedin administration does not increase postoperative mediastinal hemorrhage.
  • Sh. Ahmadpour *, Y. Sadeghi, J. Hami, H. Haghir Page 26
    Background And Aim
    Perturbations in copper (Cu) metabolism are characteristic of diabetes type I. Hyperglycemia and increased free radicals generation result in increased Cu plasma levels and leads to oxidative stress. The aim of this study was to determine the antioxidant effects of ascorbic acid on Cu plasma levels in streptozotocin (STZ) induced diabetic rats.
    Materials And Methods
    This study was done on 30 male wistar rats. Diabetes type I was induced in the rats by single intraperitoneal injection of streptozotocin (60 mg/kg). Four days after diabetes induction the animals showed hyperglycemia (>350mg/dL). After six weeks, the animals were divided into five groups as follows: controls, diabetics, diabetics treated with ascorbic acid, diabetics treated with insulin, and diabetics treated with insulin + ascorbic acid. Treatment was administered for two weeks and then plasma cu level was determined by atomic absorption method.
    Results
    The results showed that in uncontrolled diabetes Cu plasma level increased significantly compared to of its level in the control group (P<0.05); whereas diabetic rats treated with insulin, insulin+ ascorbic acid or ascorbic acid showed no significant difference in Cu plasma level compared to those of control group (P>0.05).
    Conclusion
    The results of this study indicate that treatment with insulin or ascorbic acid alone or in combination can preserve Cu plasma at normal level in diabetic rats.
  • M. Moodi *, Ghr. Sharifzadeh Page 32
    Background And Aim
    Marriage and establishing a family is one of the most important events of everyone's life which has significant effects on personal and social health if it occurs appropriately and is intertwined with enough knowledge. To reach these positive effects, pre-marriage consultation is taken into consideration and it is accurately planned. Under such an instructional program, couples are familiarized with fertility health problems and this promotes their health level significantly. This study aimed at determining the effect of pre-marriage consultation classes.
    Materials And Methods
    This pre-post quasi-experimental study was done on 250 couples attending pre-marriage instruction classes. Means for data collection was an autonomous questionnaire which had been designed according to the aims of the study and its reliability and validity had been confirmed. The questionnaire consisted of three sections; namely demographic questions, knowledge questions (27 cases), and attitude questions (18 cases). The questionnaire was filled out in two stages; i.e. before and after pre-marriage consultation program which was presented in lectures. Then, the effect of such an instruction was analyzed by means of statistical paired T-test, one-way variance analysis, and Chi-square.
    Results
    Mean age of the couples under study was 22.4±4 years. According to the results of the study, 83.2% of the couples had weak knowledge, 16% average knowledge, and 0.8% had good knowledge before intervention. After instructional intervention the knowledge of 60.4% was weak, 31.6% had average knowledge and 8% benefited good knowledge; thus, the difference was statistically significant (P<0.001). Moreover, mean knowledge was 8.7±4.8 before intervention but it reached 12.4±5 after intervention (P<0.001). Mean attitude increased from 42.6±4.9 (before intervention) to 47.5±4.3 after invention; (P<0.001). The study also showed that the difference in mean knowledge and attitude before and after intervention regarding fertility, family planning, genetic diseases, and disabilities was statistically significant (P<0.001).
    Conclusion
    Although mean knowledge and attitude of the couples under study increased after instruction the increase was not so high in knowledge (only 4.3%) and after intervention only 8% of the couples gained acceptable knowledge. Thus, in order to develop a relatively stable behavior in young couples it is recommended that the quality of the instructional classes would be overemphasized.
  • Ss. Mazloomi Mahmoodabad *, N. Roohani Tanekaboni Page 40
    Background And Aim
    Oral diseases are among the most prevalent diseases in the world, which usually begin during adolescence but oral health can reduce them to a great extent. This cross-sectional study which aimed at determining factors related to oral health in high school female students in Yazd on the basis of HBM (Health Belief model) was used as a framework in order to analyze the related factors of oral health behavior (OHB) during the school year 2005-2006.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional (descriptive and analytical) study 201 female high school students in Yazd were surveyed. Multistage randomized sampling was used. Means of data collection was a questionnaire designed according to oral health beliefs or OHB (perceived severity, susceptibility, benefits, barriers). The obtained data was analyzed by means of SPSS software, descriptive statistics, and Pearson coefficient tests, variance analysis, and Tukey test; and P0.05 was taken as the significant level.
    Results
    The subjects of the study aged 14-17 years with a mean of 15.2±0.8 years. Mean of perceived barriers of the students whose fathers were clerks was 9.77 and that of students whose fathers were labourers was 11.35.Statistical variance analysis test showed a significant relationship between these two (P=0.006, df=2, F=5.306). Most (65.5%) of the students brushed once a day, 37.5% of them used dental floss, and 11.1% saw a dentist every 6 months. Pearson coefficient test showed a significant relationship between perceived severity and oral health behavior/ OHB (P=0.036, r=0.148). Besides, perceived barriers were correlated with OHB (P=0.012, r=-0.176). No significant association was found between sensitivity and perceived benefits on one hand and behavior on the other.
    Conclusion
    In this study, perceived severity and barriers showed a significant correlation with the expected behavior. There was no significant relationship between sensitivity and perceived benefits with behavior. Moreover, it was found that mean grade of the students at perceived “severity”, “sensitivity”, and “benefits” was favorable but their behavior was not favorable with regard to it. It seems as if other factors, beyond these beliefs, are effective in the occurrence and quality of oral health behavior. Therefore, more extensive research is recommended in respect of this.
  • M. Keshavarz *, M. Shariati, Gr. Babaee Page 48
    Background And Aim
    According to various studies, obese women, have an increased risk of a number of pregnancy complications and adverse pregnancy outcomes. Worryingly, the prevalence of obesity is rising during pregnancy. The present study was done to determine the incidence of obesity and its relationship to pregnancy complications.
    Materials And Methods
    In this prospective study, all pregnant women in their early stage were referred to women’s clinic of Fatemiyeh Hospital by all health care centers and private clinics as soon as diagnosed. Obesity was defined as having a body mass index (BMI) of ≥30 kg/m² or more. So, pregnant women were divided into obese and non-obese cases according to BMI. All the women had no previous systematic diseases and received routine prenatal care until their labor. Demographic and pregnancy data were obtained on arrival and were recorded in special files; and the cases’ economic status was determined by means of a special checklist. The obtained data was analysed by means of non-parametric variance analysis of, chi-square, Fisher exact t- test, Mann Whitney U, linear regression, and correlation co-efficient; and P≤0.05 was taken as the significant level.
    Results
    Totally 1194 pregnant women were studied. Prevalence of obesity was %13 (162 pregnant women). Obese women were older and had more childbirth. According to variance analysis and confounding factors including age and parity, obesity was found to be an independent factor in the occurrence of pre-eclampsia (P<0.001), gestational hypertension (P<0.01) and hydramnios (P<0.001) as well. Cesarean rate in obese women was greater and significant (P<0.001).
    Conclusion
    Results confirmed that despite appropriate prenatal care, obesity was associated with an increase in pregnancy complications. So in order to improve the quality of care, pre-conceptual care is recommended. Weight losing, as an easy and inexpensive procedure in women who refer to the health centers to receive health care and family planning service, is essential and is recommended.
  • O. Shokri *, R. Dastjerdi, Z. Daneshvarpour, Z. Ghanaie, H.R. Zeinabadi, F. Geravand Page 54
    Background And Aim
    Gender differences are of intrest to numerous researchers trying to conceptualise psychological well-being. This study was conducted to determine the role of sex discrepancies in psychological well-being scales- adjusting to age as a covariate variable.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytical study, 376 students (158 males and 218 females) filled out Riff’s Scales of Psychological Well-being. Analysis of covariance (ANCOVA) was used to examine gender differences in the scales of psychological well-being (i.e. autonomy, environmental mastery, personal growth, positive relations with others, and purpose in life and self-acceptance).
    Results
    Results of ANCOVA showed statistically significant gender differences in scales of positive relations with others and personal growth. In other words, the results indicated that female students scored higher on positive relations with others and personal growth than male students while, no significant gender differences were found on autonomy, environmental mastery, purpose in life and self-acceptance.
    Conclusion
    The findings emphasize the need to recognize the role of gender differences studying scales of psychological well-being. Implications of these findings are discussed with mental health professionals.
  • S. Kalbasi *, Sa. Saadatjoo, Sh. Tabiee, Mr. Gerami Page 62
    Background And Aim
    Diabetic microalbuminuria is one of the complications of diabetes, which has a higher incidence in type II diabetics than in type I patients. The disorder is accounted the principal cause of the end stage of renal disease (ESRD) across the world. The present study was carried out aiming at determining the prevalence of diabetic microalbuminuria in type II diabetics and its relationship to blood lipids (cholesterol, triglyceride) level, hemoglobin A1C, age, sex, and smoking.
    Materials And Method
    In this descriptive –analytical study, all patient's files (between March 2005 and March 2007) available in Kasra Specialized diabetic clinic and Vali-e-Asr hospital, affiliated to Birjand University of Medical Sciences, were studied. Requisite information including age, sex, blood pressure, diabetic period, blood lipids level etc, was recorded in a review-form. Then, the obtained data was analysed at the significant level P≤0.05 by means of the statistical software SPSS using Student-t and Chi-square at the significant level P<0.05.
    Results
    Totally, the files of 964 patients were surveyed. 30.8% of the patients aged between 51 and 60 years.361 cases (37.4%) were women.267 cases (27.7%) had a history of smoking and 74.3% a history of hypertension. Besides, 87 patients (9%) suffered microalbuminuria. In most of the cases (60.6%) the period of having diabetes was less than or equal to five years. Mean time of having diabetes was 5.86±4.8 years. Cholesterol and triglyceride levels were higher than normal (55.5% and 63.9% respectively) and their mean values were estimated 213±66mg/dL and 214±142mg/dL respectively. Logistic regression test showed a significant difference between variables such as period of having diabetes (P=0.001), and hypertriglyceridemia (P=0.01) with microalbuminuria (P<0.05); but no significant relationship was found between age and sex to this disorder.
    Conclusion
    Admittedly, based on the findings of this study, time span of having diabetes, hypertension, and smoking are among the important risk factors triggering the occurrence of microalbuminuria. However, more studies with a larger sample size are recommended.
  • E. Shaban *, M. Miri, M. Farsad Page 69
    Background And Aim
    Vitiligo is an acquired depigmentation disorder that is recognized by loss of melanocytes in epidermis, mucosal surfaces and other body tissues. Vitiligo might be an autoimmune disorder with anti-melanocytic antibodies. This study aimed at determining demographic characteristics of vitiligo cases referring to dermatology clinic of Vali-e-Asr educational hospital in Birjand.
    Materials And Methods
    In this descriptive study 300 patients with clinical diagnosis of vitiligo who had referred to the dermatology clinic of Vali-e-Asr hospital between 2002 and 2007 were evaluated with regard to characteristics such as age, sex, familial history, sites of lesions, form of involvement and some of its associated diseases such as halonodus, alopecia areata and hair involvement (leukotrichia).
    Results
    Out of 300 patients analyzed, most were females. 23.6% had positive familial history. Most sites of lesions were limbs and face and the most common form was generalized involvement. In association with vitiligo, halonadus in 6.6% alopecia areata in 1.33% and hair involvement in 11% were observed.
    Conclusion
    Considering that the majority of cases were females and the fact that the external areas of the body such as hands, feet, and face were the mostly involved sites; studying the genesis of the disorder, development and distribution of it seems important so that by decreasing the number of cases and prescribing an effective treatment the emotional, psychological and social complications of the disease would eventually decrease.
  • A. Ghalaeiha, Ar. Rahimi, N. Matinnia *, F. Shamsaei, Mk. Zarrabiyan, F. Farzan, S. Afzali Page 73
    Background And Aim
    Birth rate of patients with schizophrenia during the winter and spring months is 5%-8% higher worldwide than their rate in the general population, although the reasons are unknown. The aim of this study was to determine birth season of schizophrenic patients hospitalized in Sina hospital of Hamedan city between 1999 and 2004.
    Materials And Methods
    In this descriptive- analytical (cross-sectional) study, 645 schizophrenic cases who had been hospitalized in Sina psychiatric center of Hamedan city between 1999 and 2004 and their disorder had been determined based on Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders criteria (DSM-IV) were surveyed. Means of data collection was a questionnaire consisting of personal history queries and queries regarding the aims of the study. The obtained data was analysed by means of SPSS (10) software and using descriptive-inferential statistics at the significant level P≤0.05.
    Results
    The subjects included 381 men and 273 women. Most cases had been born in spring (46.2%) and winter (31.8%), and the least births (7.6%) belonged to summer.
    Conclusion
    The results showed the effects of seasonal variations on the occurrence of schizophrenic patients’ births as their births had a higher frequency in spring and winter rather than in summer and autumn.
  • Mh. Baghiyani Moghaddam *, S. Ayvazi, Ss. Mazloomi Mahmoodabad, H. Fallahzadeh Page 78
    Background And Aim
    Hypertension is a chronic asymptomatic disease which is one of the most public health problems afflicting many of people over 35 years old in the world. The disease is the most important cause of all cardiovascular diseases, stroke, heart attack, renal disease, etc. It is also the primary contributor to disability and mortality, which is usually incurable but it must be managed. Management of the disease requires a certain degree of self-regulation, which is defined as the mental and physical processes that manage a person in order to achieve a goal. The purpose of this study was to investigate the factors related to hypertension self-regulation based on the model “goal directed behavior”.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried out on 200 patients referring to health centers of Yazd Township, who were selected in two stages. First, the health centers were selected through cluster sampling in Yazd Township and then the patients were selected by means of simple sampling methods in the health centers. Data was gathered using a questionnaire whose reliability and validity were approved on the part of experts; and its alpha was 0.83 (a=0.83).The obtained data was analysed by means of the statistical software SPSS.WIN (11.5) using coefficient correlation, Mann-Whitney, Kruskal-Wallis, and regression tests.
    Results
    Out of the 200 subjects, 45.5% were men and 54.5% women. Mean years of being hypertensive was 8.7 ±7.6. About 61.5% of the patients indicated that their reason for referring to health centers was to reduce their blood pressure and 35.5% wanted to maintain their current blood pressure. There was a significant statistical relationship between all the variables of Model of Goal Directed Behavior except one (predicted negative emotions) (P<0.001). Moreover, there was a significant relationship between hypertension self-regulation of the cases and all the variables with the sex of the patients (P<0.0001).
    Conclusion
    The results of this study showed that the Model of Goal Behavior can explain over 52% of hypertension self-regulation cases. Therefore, this Model can be a basic Model for educational intervention to decrease and control hypertension in patients.
  • M. Lamyian *, Ar. Heidarnia, F. Ahmadi, S. Faghihzadeh, M. Aguilarvafaie Page 88
    Background And Aim
    Breast cancer is the most prevalent cancer among Iranian women. Early diagnosis of the disease is vitally important in successful treating of it and reducing its mortality and care-cost burden. In our country,the major causes of mortality and other unfavorable complications of the disease are due to late referring of women. So far, the nature of this behavior has not been studied. The present qualitative study was done on a number of Tehran women to clarify the concepts of breast cancer control and prevention; and factors affecting this procedure.
    Materials And Methods
    A content analysis with a qualitative approach (Grounded Theory) was conducted in depth on 31 women through semi-structured (individual and group) interviews. Data collection continued to saturation point. Data analysis was done by means of constant comparative analysis method, using theoretical sampling and constant comparison analysis
    Results
    The study was done on 31 females aged 49±8.05, of whom 54.8% were in employment and 45.1% were housewives. Education level was average in 48.3% of the cases and 27% of them were married. Individual and social factors were the two effective categories that shaped the women’s behavior, which regarded women’s early detecting behavior and respective factors were classified into 3 categories: Inappropriate attitude toward behavior, Inadequate risk-perception, and inefficient perceived data. The mentioned concepts are the same obstacles and frustrations which may occur in detecting breast-cancer behavioral procedure, together with a shade of subjective behavior.
    Conclusions
    Controlling is a multidimensional concept which has individual and social aspects but individual intentional rate is higher. After final analysis of the obtained data, inappropriate attitude towards control and prevention of breast cancer was taken as the central variable and conscious persuasion was recognized as the corrective factor. Health promotion of women, who make up half of the active population of the country, is one of the requirements of stable development and planning appropriate methods to warn women of health risks is among health education missions. The indispensable factor in this respect is attention to women's attitude construct and qualitative studies seem to define behavioral situations better than quantitative methods; and, thus, help planning educational interventions. Therefore, it is suggested that defining the concept of breast-cancer control and prevention according to routine quantitative methods and comparing it with the results of the present study should be taken into account.
  • Z. Azarkar *, Sh. Golboeei Mousavi, M. Zardast Page 103
    Mucormycosis is the most fatal systemic fungal disease which is precipitated by diabetes or immunodeficiency state. The most common form of the disease is the rhinocerebral involvement. The disease has a high rate of mortality if not diagnosed in time and treated properly. This article presents Mucormycosis in a diabetic. The case was a 26 year old young male with diabetes mellitus being treated with insulin; who was presented with fever, facial and right eye swelling, general bad condition, having a 3 year history of heroin (crystal) addiction, and referred with initial diagnosis of cellulites. On examination, it was found that the case had right eye proptosis and ecchymossis, unilateral bloody discharge of nose and dispnea. Moreover, black necrotic lesion was found in nasal mucosa. Biopsy of necrotic tissue was done and staining with PAS was performed, which proved the existence of rhinocerebral mucormycosis. The patient was taken to ICU and was Administered broad spectrum antibiotic treatment and 1mg/kg amphotericin B. But the next day, in spite of the treatment, the patient got dementia and deceased three days later.