فهرست مطالب

مطالعات راهبردی زنان - پیاپی 41 (پاییز 1387)

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 41 (پاییز 1387)

  • مسایل دختران
  • 240 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1387/11/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سرمقاله
    صفحه 7
  • مدیریت بدن و رابطه آن با پذیرش اجتماعی بدن / مطالعه موردی زنان شهر شیراز
    ابوالقاسم فاتحی، ابراهیم اخلاصی صفحه 9
    مقاله پژوهشی حاضر با هدف بررسی نوع ارتباط میان پذیرش اجتماعی بدن و مدیریت بدن، رابطه معنادار میان این دو متغیر را به کمک روش پیمایشی مورد بررسی قرار داده است. حجم نمونه تحقیق400 نفر از زنان 18 تا 40 ساله ساکن در مناطق هشت گانه شهر شیراز بود که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و تصادفی ساده انتخاب شدند. چهارچوب نظری تحقیق براساس عقاید «اروینگ گافمن»، «بوردیو»، «گیدنز» و «نظریه مبادله» شکل گرفته است. نتایج تحقیق با استفاده از آماره های توصیفی و استنباطی نشان می دهد که میانگین مدیریت بدن برابر با 8/62 درصد است که حاکی از میزان بالای توجه زنان به بدن در همه وجوه آن اعم از آرایشی، مراقبت و... است. همچنین بین متغیرهای مصرف رسانه ای، پذیرش اجتماعیبدن و پایگاه اقتصادی- اجتماعی با مدیریت بدن رابطه مستقیم و معنادار و بین متغیرهای دینداری و مدیریت بدن رابطه معکوس و معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت بدن، زنان شیراز، جامعه مصرفی، پذیرش اجتماعی بدن
  • وکیل احمدی، رضا همتی صفحه 43
    هدف از نگارش مقاله حاضر بررسی وضعیت ازدواج و زناشویی و مضیقه ازدواج با روش تحلیل ثانویه و اتکا به داده های سرشماری سال 1385 می باشد.نتایج پژوهش نشان می دهد که نسبت جمعیت ازدواج نکرده به تفکیک گروه های سنی و مناطق شهری و روستایی متفاوت است. همچنین با افزایش سطح تحصیلات، میزان جمعیت ازدواج نکرده افزایش می یابد، البته این افزایش برای هر دو جنس، در مناطق روستایی بیش از مناطق شهری است. نتایج محاسبه مضیقه ازدواج نیز نشان می دهد تا سال 1390، تقریبا مضیقه یا تنگنای ازدواج برای دختران وجود دارد و در دهه 1390 این تنگنا برای پسران خواهد بود، البته شدت این مضیقه خیلی زیاد نیست و جوانان خود را در بازار منعطف ازدواج با توزیع سنی همسران در دسترس و موجود سازگار خواهند کرد.
    کلیدواژگان: ازدواج، مضیقه ازدواج، زنان، تحصیلات جنسی، سرشماری 1385
  • شیدا اعتضای، فاطمه سادات علمدار صفحه 65
    در برخی شرایط، ارتباط کلامی در جامعه، تحت تاثیر ناهنجاری های اجتماعی، مقوله جدیدی به نام زبان مخفی (آرگو) را به وجود می آورد. بررسی این لغات، حوزه های معنایی تابو و مقدس کاربران را مشخص می سازد. استفاده جوانان از این واژگان و نفوذ آن به عنوان خرده فرهنگ جوانان، ارتباط کلامی خاصی را در بین آنها ایجاد می نماید که نیازمند بررسی های علمی است. بدین لحاظ با بهره گیری از مطالعه اسنادی، علل، عوامل و چگونگی نفوذ و گسترش زبان مخفی در بین جوانان و تاثیر جنسیت در این خصوص و نحوه ورود آن به خرده فرهنگ دختران جوان بررسی گردید. نتایج این مطالعه نشان می دهد که جوانان و از جمله دختران، جهت پنهان نگهداشتن افکار و عقاید خود و هم چنین به دلیل قبح استفاده صریح از برخی لغات در چارچوب هنجارها، آداب و رسوم و فضای جامعه، به سوی استفاده از زبان مخفی گرایش پیدا می کنند. گروه های دوستان و محافل دوستانه، پیامک، وبلاگ و... محمل اشاعه این واژگان می باشد. با افزایش این لغات و کاربرد آنها، احتمال ایجاد آنارشیسم زبانی به زبان فارسی دور از انتظار نخواهد بود. پیشگیری از این وضعیت از طریق طرح پسامدی از اصطلاحات و نقد عالمانه وضعیت کنونی، میسر خواهد شد.
    کلیدواژگان: زبان مخفی، دختران، آرگو، تابوی زبانی جنسیت، جامعه شناسی زبان، خرده فرهنگ جوانان
  • رضا اسماعیلی، کامران ربیعی صفحه 97
    نیازهای فرهنگی- اجتماعی از جمله بارزترین نیازهای معنوی است که در حال حاضر، توجه دولت ها، سازمان ها و موسسات فرهنگی- اجتماعی را به خود جلب کرده است، به طوری که تلاش می کنند تا در قالب برنامه های مختلف، طیف وسیعی از این نیازها را پاسخ دهند. توفیق این سازمان ها در وهله نخست منوط به داشتن اطلاعات دقیق از نیازهای احساس شده و ابراز شده توسط مخاطبان می باشد. به همین جهت، انجام مطالعات مختلف جهت سنجش نیازهای اقشار مختلف مردم ضرورت پیدا می کند و نیازسنجی دختران نوجوان به عنوان یکی از اقشار آینده ساز نظام حائز اهمیت می گردد. این پژوهش با روش پیمایش و انتخاب نمونه 502 نفری از دانش آموزان دختر مقاطع راهنمایی و متوسطه شهر اصفهان به شناسایی و گروه بندی انواع نیازهای آنان و سطح بندی این نیازها پرداخته است. نتایج تحقیق نشان می دهد نیازهای عاطفی- روانی در مرتبه اول، نیازهای اجتماعی در رتبه دوم، نیازهای اقتصادی در رتبه سوم و نیازهای فرهنگی در مرتبه چهارم قرار دارند. دختران نوجوان، شرکت در فعالیت های تفریحی (اردو و مسافرت) را به عنوان گزینه اول نیازهای فراغتی اعلام کرده اند. خانواده، مهم ترین گروه مرجع دختران می باشد و آنها تمایل دارند تا مورد توجه بیشتری از سوی خانواده ها قرار گیرند. به بیان دیگر برای آنان همدلی و برقراری روابط صمیمانه اولویت بیشتری نسبت به تزریق پول وتامین امکانات دارد.
    کلیدواژگان: نیازهای فرهنگی، اجتماعی، اوقات فراغت، دختران نوجوان، اصفهان، خانواده
  • مریم فرهمند صفحه 135
    اینترنت، به عنوان یکی از کارآمدترین رسانه های جهانی برای برقراری ارتباط و تعامل بین المللی نقش تعیین کننده ای در انتقال فرهنگ و اطلاعات دارد. در ارتباط با استفاده از این فناوری، کشورهای جهان به دو دسته تولیدکننده و مصرف کننده تقسیم می شوند. امروزه، جوانان بیشترین سهم را در استفاده از این رسانه دارند و فناوری اینترنت نیز متقابلا بر جوانان، تاثیرات مثبت و منفی می گذارد که بررسی این تاثیرات بر حسب جنسیت قابل تامل است. در این نوشتار ازطریق مطالعه اسنادی، تفاوت های جنسیتی در میزان استفاده، نوع کاربری و تاثیرات گوناگون اینترنت بر نوجوانان و جوانان دختر بررسی شده است. نتایج این مطالعه حاکی از آن است که تهدید هویت دختران، اعتیاد اینترنتی، فرهنگ پذیری از طریق اینترنت، درگیری در عشق های مجازی و سوءاستفاده های جنسی، تهدیدات جدی برای کاربران دختر می باشد.
    کلیدواژگان: نوجوانان، دختران، اینترنت، فناوری اطلاعات، هویت، تفاوت های جنسیتی
  • علی اکبر قهرمانی صفحه 171
    این پژوهش گرایش شغلی دانش آموزان دختر پیش دانشگاهی شهر تهران را نسبت به شغل پلیس زن مورد مطالعه قرار داده است. از جمله اهداف مهم این مقاله، شناخت عوامل موثر بر میزان گرایش شغلی دانش آموزان دختر به این شغل است. جامعه آماری مورد مطالعه، کلیه دانش آموزان دختر مراکز پیش دانشگاهی دولتی روزانه شهر تهران بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای379 نفر انتخاب شدند. روش تحقیق، پیمایشی بوده که با تکنیک جمع آوری اطلاعات، از طریق پرسشنامه محقق ساخته، اجرا گردیده است. ارتباط بین متغیرهای مستقل (ویژگی های فردی دانش آموزان، ویژگی های خانوادگی، شناخت از پلیس و منزلت اجتماعی پلیس، رفتار پلیس) با متغیر وابسته (گرایش دانش آموزان دختر به شغل پلیس زن) مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج مهم به دست آمده از پژوهش حاکی از ارتباط معنی دار بین متغیرهای مستقل: معدل، منطقه آموزشی، ویژگی های خانوادگی دانش آموزان (اقتصادی – اجتماعی)، منزلت اجتماعی پلیس، شناخت و آگاهی از پلیس و رفتار پلیس با مردم با متغیر وابسته گرایش دانش آموزان دختر به شغل پلیس می باشد. ارتباط معنی دار بین متغیرهای سن و رشته تحصیلی با گرایش شغلی دانش آموزان دختر به شغل پلیس زن مورد تایید قرار نگرفته است.
    کلیدواژگان: نیروی انتظامی، گرایش شغلی، دانش آموز، شناخت و آگاهی از شغل پلیس، منزلت اجتماعی پلیس، پلیس زن، رفتار پلیس
  • شیوا خلیلی، آمنه بختیاری صفحه 197
    بلوغ مرحله ای بحرانی است که در گذر از این دوره، زیربنای زندگی بزرگسالی فرد پی ریزی می شود. در همه مناطق جهان، با در نظر گرفتن شرایط طبیعی و اجتماعی، دختران زودتر به بلوغ طبیعی می رسند، لذا بین دختران و پسران در آغاز بلوغ تفاوت چشمگیری به چشم می خورد. شناخت تغییرات جنسی، روحی و اجتماعی این برهه حساس از زندگی دختران حائز اهمیت است. بدین لحاظ، این نوشتار با روش مطالعه اسنادی به آسیب شناسی بلوغ دختران پرداخته و ناهماهنگی سرعت رشد بلوغ جسمی جنسی با بلوغ فرهنگی اجتماعی و مشکلات اجتماعی این دوره را مورد توجه قرار می دهند. مطابق نتایج این پژوهش، مناسب ترین شیوه های مواجهه با بحران این دوره، رویکرد فرهنگی تربیتی و ارائه آموزش های غیررسمی به خانواده ها می باشد.
    کلیدواژگان: دختران، بلوغ، بلوغ جنسی، بلوغ روانی، بلوغ اجتماعی، والدین، خانواده
  • چکیده مقالات به عربی
    جمیل ظاهری صفحه 221
  • چکیده مقالات به انگلیسی
    سیدعلی اصغر سطانی صفحه 238
|
  • Abolqasem Fatehi, Ebrahim Ekhlasi Page 9
    The present research paper aims at studying the relationship between body management and the social acceptance of body, evaluating the meaningful relationship between them on the basis of survey method. The samples, selected through multistage simple random cluster sampling, included 400 women, 18-40 years old, living in eight districts in Shiraz, Iran. Theoretically, the paper is based on ideas of Erving Goffman, Bourdiu, Giddens, and Exchange Theory. The results of the paper, obtained through descriptive and inferential statistics, shows that the average of body management is 62.8% which is indicative of a high rate of women’ attention to body in all respects. In addition, there is a direct and meaningful relationship between the variables of media consumption, social acceptance of body, socio-economic status and body management, with the relationship being reverse between the level religiosity and body management.
    Keywords: body management, Shirazi women, consumption society, social acceptance of body
  • Vakil Ahmadi, Reza Hemmati Page 43
    The paper is to study the status of marriage and its limitations on the basis of secondary analysis and the data obtained from the 2006 head count. The results show that the ratio of unmarried population is different concerning age groups, and urban and rural areas. In addition, with the rise of level of education, the level of unmarried population increases, though this increase for both sexes in rural areas is more than that in urban areas. The results of calculating marriage limitations too show that up to 2011 the girls have limitations, while 2011-2021 the boys will have such limitations. However, this limitation is not much intense and the youths will be able to cope with the flexible market of marriage and the age-based distribution of the available partners.
    Keywords: marriage, marriage limitations, women, education, sex ratio, 2006 head count
  • Shida Etezadi, Fatemeh Sadat Alamdar Page 65
    In some circumstances, verbal communication in society creates a new phenomenon called secret language (argo) influenced by social abnormalities. Studying the language will reveal the taboo and sacred meaning domains of language-users. The use of such vocabulary by youths and its influence as a subculture create a special type of verbal communication among them which needs to be studied scientifically. As a result, on the basis of a documentary study, this paper investigates the causes and way of the infiltration and spread of secret language, the impact of gender on it, the way in enters into the subculture of young Iranian girls. The results of the study show that the youth, including the girls, incline towards using secret language to conceal their opinions and ideas because explicit use of some words is at odd with the norms, customs, and atmosphere of a society. Friends groups, parties, SMSs, weblogs, etc are areas in which secret language is used and spread. The increase in the use of such words is a threat for Farsi and may lead to a linguistic anarchy. Preventing the phenomenon is possible only through a scholarly critique of the present situation.
    Keywords: secret language, girls, argo, linguistic taboo, gender, sociolinguistics, youth subculture
  • Reza Esmaili, Kamran Rabii Page 97
    Socio-cultural needs are among the most conspicuous spiritual needs drawing the attention of governments, organizations, and socio-cultural institutions that try to answer these needs by means of a wide range of different programs. The success of these institutions is primarily dependent on access to accurate knowledge of needs felt and expressed by addresses. As a result, to perform various studies it is necessary to assess the needs of different groups of people. Thus, this paper identifies and classifies the needs of middle and high school girls in Isfahan on the basis of survey method and a sample of 502 people. The results show that emotional and psychological needs are at the first level, social needs at the second level, economic needs at the third level, and cultural needs at the fourth. The adolescent girls declared participating in recreational activities as their first recreational need. Family is girls’ most important reference group and they are willing to be attended more by their families. In other words, empathy and intimate relationships are more important for the girls than money and other facilities.
    Keywords: socio, cultural needs, spare time, adolescent girls, Isfahan, family
  • Maryam Farahmand Page 135
    Internet, as one of the most efficient global media for establishing global relations and interactions, has a pivotal role in transferring culture and information. Concerning the use of this technology, world countries can be divided into producer and consumer countries. Nowadays, youths have the most share in using this medium and internet technology, on the other hand, has the most positive and negative influence on youths, especially, on girls. Thus, studying these influences with respect to sex is inevitable. Through documentary study, this paper evaluates the rate of use by different sexes, the type of use and the various influences of internet on adolescent and young girls. The results of the study show the following aftermaths: internet as a threat to the identity of girls, internet addiction, acculturation through internet, involvement into unreal love, and sexual abuse.
    Keywords: adolescents, girls, internet, information technology, identity, gender differences
  • Ali Akbar Qahramani Page 171
    This research studies job trends of pre-university school girls in Tehran towards disciplinary jobs. One of the important goals of this paper is identification of the factor influencing on the rate of job trends of school girls towards disciplinary jobs. The statistical population included all the pre-university daily school girls in Tehran, among whom 379 people were chosen through random cluster sampling. The research method was a survey performed by means of collecting information through a questionnaire designed by the researcher. In addition, the relationship between the independent variable (personal and familial characteristics of students, knowledge of police and their social status, police behavior) and dependant variable (trends of girl students towards police job). The major results attained from the study show that there is a meaningful relationship between independent variables such students’ average grade, residence area, their familial characteristics (social and economic), the social status of police, knowledge of police, the behavior of police toward the public and the dependent variable, i.e. the students’ trend towards police job. No meaningful relationship was found between age and field of study and the students’ job trends.
    Keywords: disciplinary forces, job trends, high school students, knowledge of police job, social status of police, women police, police behavior
  • Shiva Khalili, Ameneh Bakhtiyari Page 197
    Maturity is critical stage in which the basis of one’s life in adulthood is founded. In all areas of the world with respect to natural and social situations, girls reach the age of natural maturity sooner than boys. Thus, there is a great difference between boys and girls at beginning of maturity. It is important to know the sexual, psychological, and social changes of girls in this critical stage of their life. As a result, on the basis of a documentary study this paper pathologically studies girls’ maturity and the disharmony between the rate of physical-sexual maturity and that of socio-cultural maturity and the resultant social problems. On the basis of the results of this research, the best method to confront with the crisis in this stage is an educational-cultural method along with providing the family with non-official trainings.
    Keywords: girls, maturity, sexual maturity, psychological maturity, social maturity, parents, family