فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 40 (پاییز 1387)

پژوهشنامه متین
پیاپی 40 (پاییز 1387)

  • 160 صفحه، بهای روی جلد: 7,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات
  • سیدجواد امام جمعه زاده، هجرت ایزدی صفحه 1
    در این مقاله سعی شده است که به نحو اختصار دیدگاه های منتقدان سیاست مدرن مورد بررسی قرار گیرد به طوری که در ابتدا با تشریح فلسفه سیاسی مدرن به بسترهای رشد نظام سیاسی مدرن پرداخته شده و پس از آن نظریه های منتقد سیاست مدرن مورد بررسی قرار گرفته است. منتقدان سیاست مدرن پست مدرنیست ها به همراه جامعه گرایان از منظری اومانیستی و به بیان بهتر مدرنیستی، سیاست مدرن را به چالش کشیدند. از سوی دیگر، سنت گرایان از منظری اشراقی به نقد سیاست مدرن پرداختند و علم گرایی و فردگرایی افراطی مدرنها را مردود دانستند. بنیاد گرایان نیز در مقابل مدرنیزم جنایتهای بزرگ به نام اسلام مرتکب شدند. انقلاب اسلامی در اواخر دهه هفتاد میلادی با رویکردی وحیانی و افق شیعی سیاست مدرن شرق و غرب را به چالش کشید و افق نوینی در حیات سیاسی بشردر جهان باز کرد. از آنجا که انقلاب اسلامی در پیوند با افق روشن مهدوی خویش را تعریف می کرد پایان تاریخ و به عبارت دیگر تمامیت غرب را نفی کرد و در مقابل هویت خود را در چهارچوب ولایت فقیه تعریف کرد.
    کلیدواژگان: سیاست مدرن، پست مدرنیزم، جامعه گرایان، سنت گرایان، بنیاد گرایان، انقلاب اسلامی
  • احمد باقری صفحه 27
    بی تردید مالکیت و چگونگی نقل و انتقال آن منشا تحقق بسیاری از قراردادهاست به گونه ای که با گسترش معاملات و همراه با تنوع آنها، امروزه شکلهای پیچیده تری به خود گرفته و قراردادهای نوپیدایی را که پیش تر سابقه فقهی حقوقی نداشته اند، به وجود آورده است. در این میان تبیین ویژگی های مالکیت بر اساس مبانی فقهی حقوقی پذیرفته شده، می تواند ملاک و شاخص تعیین کننده در تصحیح یا بطلان معاملات نوظهور باشد. در فقه اسلامی و به ویژه فقه امامیه در اینکه دوام یکی از ویژگی های ملکیت قلمداد گردد، اختلاف نظر وجود دارد. اما با پذیرش ملکیت موقت و تقویت نظریه ای که منکر دائمی بودن مالکیت است، می توان به مشروعیت قراردادهایی چون بیع زمانی رای داد.
    این جستار نیز با همین فرضیه و با واکاوی نظر امام خمینی، از یک سو ادله بطلان آن را مورد نقد و بررسی قرار داده است و از دیگر سو علاوه بر تبیین مصادیق مالکیت موقت در فقه اسلامی، به عمومات و اطلاقات ادله به منظور اثبات مشروعیت آن استناد شده است.
    کلیدواژگان: ملکیت، ملکیت موقت، وقف، اجاره، بذل حیلوله، اجاره به شرط تملیک
  • سید محمد موسوی بجنوردی، نرجس فیروزآبادی صفحه 49
    در قانون مجازات اسلامی، خصوصا ماده 49 آن، بین مراحل رشد اطفال و میزان مسئولیت کیفری آنان هیچ تفکیک و تمایزی قائل نشده اند. در حالی که اشخاص قبل از رسیدن به سن بلوغ شرعی از مسئولیت کیفری مبرا می باشند، و به محض رسیدن به سن بلوغ مسئولیت کامل پیدا کرده و مانند بزرگسالان مورد مجازات قرار می گیرند. سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که در فاصله یک روز چه اتفاق مهمی رخ می دهد که دیدگاه قانونگذار نسبت به فرد عوض می شود و آثار و پیامدهای مهمی متوجه شخص می گردد. سوال دیگر اینکه آیا سن بلوغ اعلام شده مربوط به پسر و دختر می تواند دقیقا معیار بلوغ قرار گیرد یا نه؟ در این مقاله مسئولیت کیفری کودک در فقه امامیه و قانون بیان، به تفکیک سن اهلیت جنایی و مسئولیت کیفری پرداخته شده و مقاله با نگاهی به کنوانسیون حقوق کودک به پایان رسیده است.
    کلیدواژگان: کودک، رشد جزایی، اهلیت جنایی، مسئولیت کیفری (بلوغ کیفری)
  • شجاعی زند، حسینعلی فجری صفحه 63
    در پژوهش حاضر تلاش شده تا دلایل ظهور و گسترش تحلیل گفتمان و قابلیتهای آن در قیاس با سایر رویکردها، با استناد به تصریحات محققین، استنباطهای منطقی و مرور یک مطالعه موردی درباره گفتمان هژمونیک شده در انقلاب اسلامی، یعنی اصولگرایی شیعی در ایران، مورد مداقه قرار گیرد. به نظر می رسد عواملی چون اهمیت یافتن فرهنگ و سیاست، رونق جامعه شناسی معرفت، چرخش زبانی و اقبال به زبان شناسی از یک سو و نقصان رویکردهای موجود در بررسی پدیده های فرهنگی اندیشه ای، از سوی دیگر، موجب اقبال به تحلیل گفتمان به مثابه نظریه و روش بوده است.
    کلیدواژگان: گفتمان، تحلیل گفتمان، پدیده های اجتماعی، پدیده های فرهنگی، اندیشه ای، چرخش زبانی
  • محمدرضا طالبان صفحه 91
    «ردیابی فرآیند» تکنیکی است که در آن تحلیل گران کیفی تلاش می کنند که مکانیسمهای علی ای را مشخص نمایندکه متغیر تبیینی را به یک پیامد یا معلول پیوند می دهد. روش شناسان متاخر به این تحلیل گران کمک کرده اند تا درک و شناخت صوری تری از این تکنیک در تحقیقات تطبیقی کیفی و مطالعات موردی ارائه دهند. «تحلیل واقعه- ساختار»، بهترین و بسط یافته ترین تلاشها برای ترسیم نمودار صوری روایت پردازی های غیرصوری به شکل ردیابی فرآیند می باشد.
    از سویی دیگر، جوهر مطالعات موردی در جامعه شناسی کلان عبارت است از آشکار کردن روایتهای تاریخی به شیوه «ردیابی فرآیند» که در آن، یک روایت تاریخی مرکب و پیچیده را به مراحل، رخدادها یا حوادثی تجزیه می کنیم که به صورت توالی علی به یکدیگر متصل شده اند. در خصوص انقلاب اسلامی ایران، به کارگیری تکنیک ردیابی فرآیند معطوف به بیان جزئیات حوادث و وقایعی است که منجر به تکوین انقلاب گردیده است. مرور تبیینهای انقلاب اسلامی ایران نشان داد که این تکنیک، بنا به اهداف مطالعه و چشم انداز نظری محقق، به صورت متفاوتی عرضه شده است. برخی، مثلا بر اساس اهداف مطالعه و رویکرد نظری اتخاذ شده شان فقط به وقایع نقاط عطفی و مهم در انقلاب ایران اشاره کرده اند و از روایت پردازی تفصیلی کلیه حوادث مرتبط چشم پوشیده اند. در صورتی که دیگران، ضمن ارائه وقایع نقاط عطفی و مهم که مورد تاکید محققان دسته قبل بود، سعی کرده اند به حوادث و وقایع تاریخی بیشتری که منجر به انقلاب ایران شده است، بپردازند.
    کلیدواژگان: تحلیل درون موردی، ردیابی فرآیند، مکانیسم علی، تحلیل واقعه، ساختار، انقلاب ایرانی
  • سیدمحمود علوی صفحه 117
    نقش قواعد فقه در تنظیم اندیشه فقیه و توان او بر استنباط احکام انکارناپذیر، و از این رو در خور اهتمام است. علی رغم فعالیتهای با ارزشی که در این زمینه صورت گرفته است هنوز تا کار بایسته و شایسته فاصله زیادی وجود دارد و جا دارد که پژوهشگران عرصه علوم اسلامی با همتی والا به ابعاد مختلف آن بپردازند تا بستری برای تبدیل آن به رشته ای از علوم اسلامی فراهم گردد و از عرصه تالیف و نگارش به صحنه تدریس و تحقیق در حوزه های علمیه و دانشگاه ها پا نهد. در این نوشتار تفاوت قواعد فقه با قواعد اصول از دیدگاه صاحب نظران مورد بحث و نقد قرار گرفته و در پایان دیدگاه امام خمینی به عنوان نگاه برتر برگزیده شده است.
    کلیدواژگان: قواعد فقه، قواعد اصول، استنباط، تطبیق، قواعد آلی، قواعد استقلالی
  • سید مرتضی مبلغ صفحه 135
    امام خمینی یکی از عارفان برجسته ای است که در آثار مختلف خود، در باب سیر و سلوک عرفانی بحث نموده و از منازل و مقامات این راه عظیم، پرده برداشته است. این مقاله در صدد بررسی و تبیین ویژگی های نظریات امام در بحث سیر و سلوک عرفانی است. بدین منظور، علاوه بر بررسی و تبیین ابعاد نظریه سلوکی ایشان، اعم از موارد اختصاصی یا مواردی که بر آن تاکید ویژه داشته اند، به مواردی که دیدگاهی متفاوت یا مغایر با سایرین داشته اند نیز اشاره شده است.
    عمده نظریات اختصاصی امام، مربوط به رابطه معرفت و عمل، حجابهای عرفانی، منازل و مقامات، ارتباط شریعت و حقیقت، تشبیه و تنزیه، رازهای عرفانی و نحوه بیان و انتقال حقایق اخلاقی و عرفانی به دیگران است که این نوشتار به تبیین و تشریح مختصات آنها می پردازد.
    کلیدواژگان: امام خمینی، نظریه سلوکی، معرفت و عمل، حجاب و پارادوکس حجاب، منازل و مقامات، تشبیه و تنزیه، رازهای عرفانی
|
  • Seyed Javad Imam Jomehzadeh, Hejrat Izadi Page 1
    The present paper is an attempt to briefly discuss the viewpoints of the critics of modern politics. The critics of the modern politics of the postmodernists along with communitarians challenge modern politics from a humanistic or modernist viewpoint. On the other hand the traditionalists criticize the modern politics from an illuminative approach, rejecting the extremist scientism and individualism of the modernists. On the other hand the fundamentalists have committed grave crimes in the name of Islam. The Islamic Revolution in late 1970s through a revelational and Shii approach challenged the modern politics of he East and West, opening a new horizon in man's life. Since the Islamic Revolution defined itself in the light of the bright horizon of Mahdism, it negated the theory of the end of history or the totality of the West and on the other hand defined itself within the framework Wilayat Faqih.
  • Ahmad Baqeri Page 27
    Without any doubt ownership and the way of its transfer is a source of many transactions. With the expansion of transactions and their diversity, today ownership has become more complicated creating new kind of contracts which did not have any jurisprudential-legal precedence. Hence elaboration of the characteristics of ownership on the basis of jurisprudential-legal principles can be an index and criterion for validity or invalidity of the newly emerged transactions. There are differences of opinion in Islamic jurisprudence particularly in Imamiyeh jurisprudence about permanency as a characteristic of ownership. But by accepting the temporary ownership and strengthening the theory that denies permanency of ownership, one can accept the legitimacy of such contracts as the beizamani. The present paper is an attempt to review the viewpoints of Imam Khomeini and ritically study the reasons for the invalidity of the said theory and on the other hand besides explaining the referents of temporary ownership in Islamic jurisprudence it refers to the general reasons to prove is legitimacy.
  • Seyed Mohammad Moosavi Bojnourdi, Narjes Firozabadi Page 49
    There is no distinction between the stages of growth of the children and degree of their penal responsibility in the Islamic Penal Code, particularly in Article 49, while every individual before attaining the age of religious maturity is delivered from penal responsibility.As soon as an individual attains the age of maturity he or she is fully responsible and is punished for any offense. The question is:what happens in a single day that the legislator changes his viewpoint that causes significant consequences for the person who attains maturity. Another question is whether the announced age can be a precise criterion for the maturity of boys and girls? The present paper is an attempt to study the penal responsibility of the children in Imamiyeh jurisprudence with distinction between age of penal competency and criminal responsibility and in conclusion the Convention of the Children Rights is also reviewed.
  • Alireza Shojai Zand, Hosseinali Qajari Page 63
    The present paper is an attempt to study the reasons for the emergence and spread of discourse analysis and its capabilities compared to other approaches, by relying on the statements of researchers, logical inferences and case study of the hegemonic discourse in the Islamic Revolution, that is, Shii principlism. It seems that factors such as culture and politics, promotion of sociology of knowledge, and attention to linguistics on the one hand and shortcomings of theexisting approaches to the study of intellectual-cultural phenomena on the other have caused more attention to discourse analysis as a theory and method.
  • Mohammad Reza Taleban Page 91
    Process tracing is a technique through which the qualitative analysts try to determine the causal mechanisms which connect the elaborative variable to a consequence or effect. The recent methodist have assisted these analysts to offer a more formal understanding of this technique in comparative qualitative research and cases studies. The analysis of event-structure is the most expansive attempt for drawing the formal diagram of informal narratives in the form of processtracing. On the other hand, the essence of case studies in macro sociology is exposing the historical narratives through process tracing in which one complicated historical narrative is divided into stages and episodes which have been connected to each other in a causal sequence.Regarding the Islamic Revolution application of process tracing is about expression of details of the events that led to the culmination of the Revolution. A review of the elucidations of the revolutionindicates that this technique on the basis of the objectives and theoretical framework of the researcher has been presented in a different manner. Some analysts, for instance, on the basis of the objectives and theoretical framework of their study have only alluded to the turning-points and significant events in the course of the Islamic Revolution and have overlooked the narration of the details of all the events. Whereas others while presenting the said events have discussed more historical events that have led to the victory of the revolution.
  • Seyed Mahmoud Alavi Page 117
    The role of jurisprudential rules in the thought and power of inference of the jurisprudent is an undeniable fact. Despite attempts made in this field thus far, it is still necessary to discuss variousaspects of this problem to prepare the grounds for the introduction of a new discipline in Islamic studies. The present paper is an attempt to study the differences between the rules of jurisprudence and rules of principles of jurisprudence from the viewpoints of jurisprudents,specially those of Imam Khomeini.
  • Seyed Morteza Mobalegh Page 135
    Imam Khomeini as a renowned mystic has discussed mystical wayfaring in his works, unveiling different stages and positions in this wayfaring.The present paper is an attempt to study the characteristics of Imam Khomeini's viewpoints on wayfaring. Thus besides explaining his wayfaring viewpoints, whether the special cases or the cases he had specially emphasized upon, those cases which are different from otherstoo have been discussed in this paper.The main points of Imam Khomeini's viewpoints are about relationship between knowledge and practice, mystical veils, positions and stages, relationship between Sharia and truth, mystical secrets, and way of expression and impartation of ethical and mystical truths to others.These issues are discussed in the present paper.