فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصادی
پیاپی 84 (پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/09/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهران نصیرزاده ترجمه: سید حمیدرضا اشرف زاده صفحه 1
    در این مقاله، تاثیر جهانی شدن (با شاخص جمع صادرات و واردات به GDP)، تعرفه ها، بهره‎وری کل عوامل تولید و نسبت سرمایه به نیروی کار بر سودآوری صنایع بررسی شده است. چون آماری از سود در ایران منتشر نمی‎شود از شکاف قیمت-دستمزد به‎عنوان معیاری از سودآوری استفاده شده است. مدل، با پانل دیتای پویای ناهمگن و به روش میانگین گروهی تلفیقی برآورد شده و نتایج نشان می‎دهد علامت هر چهار متغیر مذکور مثبت است. تعرفه بیش‎ترین و جهانی شدن کم‎ترین تاثیر را بر سود دارند. بنابراین، پیامد‎های کاهش تعرفه ها در قالب الحاق به سازمان جهانی تجارت، سودآوری صنایع را کاهش می‎دهند، در حالی که افزایش حجم تجارت (جهانی شدن) کم‎ترین تاثیر را بر سودآوری دارد.
    کلیدواژگان: سودآوری، تعرفه، جهانی شدن، سازمان جهانی تجارت، برآورد میانگین گروهی داده‎‎های پویای پانل
  • کورش برارپور صفحه 2
    برای ارزیابی عملکرد طرح های اقتصادی- توسعه ای و رتبه بندی آن‎ها در مقایسه با یکدیگر، روش های گوناگونی وجود دارد. این روش ها هم بر رویکردهای کمی است و هم کیفی. اما با توجه به این‎که واقعیت های پیرامون ما بر عدم دقت بنا نهاده شده و روش‎های کمی بر خلاف نامشان، از صحت کافی برخوردار نیستند، بنابراین کارایی لازم در فضای تصمیم گیری کیفی را ندارند و روش های کیفی ارجح ترند. به همین دلیل به‎کارگیری روش‎های کیفی به منظور استفاده از طیف گسترده تری از نظرات افراد خبره در فراگرد تصمیم سازی و تصمیم گیری، سبب ارتقای سطح اعتبار یافته های علمی پژوهش‎گران و افزایش قابلیت اطمینان فضای تصمیم گیری مدیران و سیاست‎گذاران می شود. این مقاله، یافته های مطالعه ای را ارایه می کند که با استفاده از روش تحلیل محتوا، ابتدا با رویکردی سیستمی و تکیه بر «مدل ریاضی اصیل»، به ارزیابی و تحلیل عملکرد طرح های اقتصادی- توسعه ای غرب مازندران پرداخته و در ادامه با استفاده از روش یاگر، به امتیازدهی و رتبه-بندی آن‎ها می‎پردازد. یافته های این پژوهش نشان می دهد طرح های اقتصادی- توسعه ای آن منطقه بیش از آن‎که منفعت زا عمل کنند، گاهی توسع? ناحیه ای و محلی را در آن منطقه به سمت ناپایداری سوق داده اند. ارایه سیاست های بهینه برای انتقال وضع موجود در آن منطقه به سمت موقعیتی مطلوب تر (از نظر پایداری توسعه)، از یافته های تکمیلی این مطالعه است.
    کلیدواژگان: کلمات توسعه پایدار (SD)، سرمایه گذاری، روش تحلیل محتوا، روش رتبه بندی یاگر، غرب‎مازندران
  • منصور خلیلی عراقی، قهرمان عبدلی صفحه 3
    تلفن ثابت همانند تلفن همراه، اینترنت، فاکس و ایمیل، یک وسیله ارتباطی، یا به‎عبارتی کالای شبکه‎ای است که اثرات خارجی شبکه به آن مرتبت است، یعنی با افزایش تعداد استفاده کنندگان، مطلوبیت استفاده کننده افزایش پیدا می‎کند و محرکی برای افزایش ضریب نفوذ است، از این‎رو هر چه ضریب نفوذ بالاتر باشد، اثرات شبکه‎ای تقویت می‎شود. در این مقاله، به بررسی عوامل تاثیرگذار روی ضریب اثرات شبکه‎ای می‎پردازیم. نتایج نشان می‎دهد که عوامل و متغیرهای فنی و اقتصادی در آن مؤثرند. منحنی s شکل نفوذ آن در ایران کامل نیست و ضریب اثرات خارجی شبکه‎ای ضعیف است، لذا گسترش شبکه تلفن ثابت با توجه به منحنی تقاضا، نقش عمده‎ای در افزایش تمایل به پرداخت مردم به تلفن ثابت دارد.
    کلیدواژگان: منبع اطلاعات مختلط، اثرات خارجی شبکه، ضریب نفوذ، منحنی s شکل0
  • حسن درگاهی صفحه 4
    مطالعات تجربی در زمینه اقتصاد رشد نشان‎دهنده رابطه معکوس رشد اقتصادی با وفور منابع طبیعی است، به‎طوری که کشورهای با صادرات مبتنی بر منابع طبیعی بالا دارای رشد اقتصادی پایینی هستند. در این مقاله، ابتدا مبانی نظری بحث شومی منابع مرور شده و نشان داده می‎شود که مهم‎ترین چالش توسعه اقتصادی ایران، کارکرد مکانیزم هایی است که در بلندمدت موهبت منابع را تبدیل به شومی منابع می کند. سپس براساس برآورد معادلات بخش تجارت ایران، آثار رونق نفتی بر ساختار تجارت و رقابت‎پذیری اقتصاد ملی مورد بررسی قرار می‎گیرد. نتایج الگو حاکی از کاهش رقابت‎پذیری اقتصاد ایران در دوران رونق نفتی است، که به‎طور معناداری بر مقدار و ترکیب صادرات و واردات اثر می‎گذارد.
    کلیدواژگان: وفور منابع طبیعی، شومی منابع، رشد اقتصادی، بیماری هلندی، اقتصاد ایران
  • سعید راسخی، المیرا ذبیحی لهرمی صفحه 5
    در حال حاضر، رقابت‎پذیری بین المللی تولیدات از اهمیت ویژه‎ای برخوردار است. در این راستا، مقاله حاضر تلاش دارد تا با توجه به اهمیت و جایگاه صنعت پتروشیمی در تولید و صادرات ایران، مزیت گروه کالاهای این صنعت را طی دوره زمانی 1385-1381، مورد بررسی و اندازه‎گیری قرار دهد. برای این منظور، از شاخص مزیت نسبی آشکار شده (شاخص مرسوم) و شاخص‎های سهم ثابت بازار و شاخص پلان تجاری (شاخص‎های جدید)، استفاده شده است. بر اساس نتایج به‎دست آمده، علی رغم وجود مزیت نسبی ایران در بیش‎تر کالاهای صادراتی پتروشیمی، نرخ رشد شاخص مزیت نسبی آشکار شده اکثر گروه کالاهای پتروشیمی دارای نوسان است. هم‎چنین بر اساس شاخص سهم ثابت بازار، عملکرد رقابتی گروه کالاهای پتروشیمی ایران در بازارهای هدف، معمولا منفی برآورد شده است. سرانجام بر اساس شاخص پلان تجاری، هیچ‎کدام از گروه کالاهای پتروشیمی در کل دوره زمانی مورد بررسی قادر به کسب یا حفظ موقعیت رقابتی نشده‎اند. بدین‎ترتیب، مزیت رقابتی گروه محصولات پتروشیمی طی دوره مورد بررسی دارای روند مشخص و پایدار نیست. با توجه به عوامل مؤثر بر مزیت رقابتی هم‎چو ن تکنولوژی، کیفیت و نوآوری، توصیه می‎شود نوآوری، فعالیت‎های تحقیق و توسعه، انتقال کارای تکنولوژی و سرمایه‎گذاری مستقیم خارجی مورد توجه جدی قرار‎گیرد.
    کلیدواژگان: مزیت رقابتی، شاخص مزیت نسبی آشکار شده (RCA)، شاخص پلان تجاری(TM)، شاخص سهم ثابت بازار(CMS)، صنعت پتروشیمی، ایران
  • محسن رنانی، علیمراد شریفی، رحمان خوش اخلاق، مصطفی دین محمدی صفحه 6

    بخش مهمی از ذخایر نفت منتشر شده در ایران، ذخایر نفت بالقوه‎ای هستندکه در صورت استفاده مناسب از روش‎های ازدیاد برداشت نفت، به ذخایر بالفعل قابل بهره برداری تبدیل خواهند شد. تزریق گاز به میدان‎های نفتی از اصلی ترین روش های حداکثرسازی ازدیاد برداشت نفت در ایران است. در این مطالعه، موضوع تزریق گاز و نقش آن در آینده اقتصاد نفت و گاز ایران در غالب یک تابع رفاه اجتماعی مدل‎سازی می‎شود تا هزینه فرصت تخصیص گاز به مصارف داخل و صادرات گاز در ایران در مقایسه با تزریق گاز در سال‎های 1410-1385، مشخص شود. نتایج این مطالعه نشان می‎دهد تزریق گاز با هدف فشار افزایی مخازن نفت، بر تزریق گاز برای حفظ فشار موجود مخازن نفت، با تداوم وضعیت موجود و پیش بینی شده تزریق گاز، اولویت دارد. با فشار افزایی مخازن نفت برای دست‎یابی به متوسط فشار اولیه مخازن نفت، به‎طور قابل توجهی از ارزش منفی سای های عدم استخراج منابع گاز ایران کاسته می‎شود. در این حالت ارزش سای های عدم استخراج منابع گاز ایران نسبت به سناریوی حفظ فشار موجود مخازن نفت، با تداوم برنامه های موجود تزریق درکشور، به یک چهارم کاهش می‎یابد. در نرخ تنزیل پایین اولویت بهره‎برداری از ذخایرکشور فشار افزایی مخازن نفت کشور است و صادرات گاز در اولویت قرار ندارد. در نرخ تنزیل های بالا، اولویت مطلق تزریق گاز نسبت به صادرات آن و اولویت مطلق سناریوی فشار افزایی مخازن برحفظ فشار مخازن، از بین می‎رود. نرخ تنزیل بالا، با حداکثرسازی رفاه اجتماعی بهره‎برداری از منابع گاز کشور سازگار نیست. عدم اجرای سیاست جامع انرژی، و تداوم رشد مصرف انرژی به ویژه در بخش‎های نهایی مصرف‎کننده، در طول سال‎های آینده موجب خواهد شد تراز گاز کشور هم‎چنان منفی باقی بماند. در این حالت، تزریق گاز به مخازن نفت کشور متناسب با نیاز مخازن برای حفظ فشار موجود، امکان‎پذیر نخواهد بود و صادرات گاز هزینه فرصت بالایی را ایجاد خواهد کرد.

    کلیدواژگان: تزریق گاز، صادرات گاز، ذخایر گاز، مخازن نفت، سیاست انرژی
  • غلامعلی شرزه ای، مهدی احراری، حسن فخرایی صفحه 7
    روش‎ها و الگوهای اقتصاد سنجی متفاوتی، از قبیل تجزیه و تحلیل رگرسیون و سری های زمانی به منظور پیش‎بینی تقاضای آب، به‎طور معمول توسط محققان مختلف مورد استفاده قرار گرفته‎اند. اما در سال‎های اخیر تکنیک جدید شبکه های عصبی به عنوان ابزاری مؤثر و کارا در پیش‎بینی متغیرهای اقتصادی مطرح شده است. در مقاله حاضر، از شبکه عصبی نوع GMDH مبتنی برالگوریتم ژنتیک، الگوهای ساختاری و هم‎چنین سری های زمانی، به منظور مقایسه روش‎های پیش‎بینی تقاضای سرانه آب در شهر تهران استفاده شده است. متغیرهای مورد نظر در الگوهای پیش بینی تقاضای آب عبارتند از مصرف سرانه آب، قیمت آب، متوسط درآمد خانوار و متوسط درجه حرارت سالانه در شهر تهران. نتایج به‎دست آمده حاکی از آن است که پیش -بینی تقاضای آب با استفاده از روش شبکه های عصبی نوع GMDH، نسبت به برآوردهای حاصل از الگوهای ساختاری و سری زمانی، از درجه کارایی بیش‎تری برخوردار است. بنابراین، استفاده از شبک? عصبی مصنوعی در پیش بینی متغیرهای اقتصادی، می‎تواند به عنوان ابزاری در کنار سایر روش‎های پیش بینی مورد استفاده تصمیم‎گیران و سیاست‎گذاران در بخش مدیریت آب قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی GMDH، تقاضای آب شهر تهران، پیش‎بینی الگو‎های ساختاری و سری زمانی
  • سید کمیل طیبی محمد واعظ لیلا ترکی صفحه 8
    در این مقاله، ابتدا به بررسی تحولات نظام پولی بین المللی و معرفی نظریه های متفاوت جریان‎های سرمایه پرداخته می‎شود. بر این اساس، نظریات مهم تحرک سرمایه، از جمله نظریه جریان سرمایه، نظریه پورتفولیو و در نهایت روش پولی تراز پرداخت‎ها مورد بررسی قرار می گیرد. سپس این مقاله یک حالت خاص از نظریه تحرک سرمایه (نظریه فلداشتین- هوریوکا) را مطرح کرده و به بررسی آن در 16 کشور در حال توسعه در طول دوره 2003-1980، می‎پردازد. بررسی این نظریه با استفاده از روش داده های تلفیقی است. هدف این مقاله، بررسی نقش کمک های خارجی و یک‎پارچگی تجاری بر تحرک بین المللی سرمایه در کشورهای منتخب در حال توسعه است. نتایج حاصل از برآورد مدل، از تاثیر‎گذاری مستقیم جذب کمک های خارجی بر کشورهای منتخب دارد. به‎علاوه، یک‎پارچگی تجاری در شرق آسیا نیز منجر به تحرک بیش‎تر سرمایه می شود. با این حال، اثر ترکیبی کمک های خارجی و یک‎پارچگی تجاری بر تحرک سرمایه در شرق آسیا و هم‎چنین آمریکای لاتین نتایج معنی دار اما غیر قابل انتظاری را نشان می دهند. در مقابل، این اثر در غرب آسیا موافق با انتظار است، به طوری که پیامد آن بر بهینه شدن منابع خارجی از طریق ایجاد یک‎پارچگی تجاری در تحرک بخشی سرمایه و توسعه ظرفیت های اقتصادی است
    کلیدواژگان: کمک خارج، یک‎پارچگی تجاری، تحرک بین المللی سرمایه، نظریه فلداشتین، هوریوکا
  • جعفر عبادی صفحه 9
    هدف این مقاله، اندازه‎گیری کارایی فنی و بازدهی نسبت به مقیاس تولید، با استفاده از روش تحلیل پوششی داده هاست. بدین منظور، وضعیت کارایی فنی و بازدهی نسبت به مقیاس منتخبی از شرکت‎های بیمه خصوصی و دولتی در دوره زمانی 1384 و 1385 مورد بررسی قرار می‎گیرد. نتایج به‎دست آمده نشان می‎دهد که با فرض وجود بازدهی متغیر نسبت به مقیاس، شرکت‎های بیمه ایران، توسعه و رازی، در مقایسه با سایر بیمه ها دارای بیش‎ترین میانگین کارایی فنی و بیمه های کارافرین، دی و آسیا دارای کم‎ترین میانگین کارایی فنی هستند. از بین شرکت‎های منتخب، بیمه رازی از مطلوب‎ترین عملکرد نسبت به بقیه شرکت‎ها برخوردار است. به عبارتی این شرکت در سال‎های مورد بررسی کاملا از نظر فنی کاراست و هم‎چنین در مقیاس بهینه اقتصادی (بازدهی ثابت نسبت به مقیاس) قرار دارد. نتایج تحقیق هم‎چنین نشان می‎دهد که شرکت‎های بیمه دولتی (ایران،آسیا،البرز و دانا)، در این دو سال همواره در مرحله بازدهی کاهشی نسبت به مقیاس قرار دارند. لذا سیاست کارا برای این شرکت‎ها، می‎تواند کوچک‎تر کردن مقیاس اقتصادی، همراه با کاهش نهاده های تولید باشد.
    کلیدواژگان: کارایی فنی و بازدهی نسبت به مقیاس، تحلیل پوششی داده‎ها، بیمه‎های خصوصی و دولتی
  • رضا نجارزاده، مهدیه رضا قلی زاده صفحه 10
    جهانی شدن به عنوان بخشی از اقتصاد نوین در سال‎های اخیر موضوع بحث بسیاری از اقتصاددانان بوده و مطالعات زیادی نیز در این زمینه انجام گرفته است. اقتصاد در سطح جهانی به‎سرعت به سمت هم‎گرایی در حال حرکت و ادغام اقتصادهای ملی در اقتصاد بین المللی و وابستگی متقابل اقتصادی کشورها به شدت در حال افزایش است. با توجه به این که رقابت‎پذیری، حیاتی‎ترین مساله در فرایند جهانی شدن است، شناخت مزیت‎های نسبی کشور در بخش‎های مختلف اقتصادی می‎تواند گام مهمی برای افزایش رقابت‎پذیری اقتصاد باشد. با پذیرش ایران در سازمان تجارت جهانی (WTO) به‎عنوان عضو ناظر و آغاز مذاکرات برای عضویت در این سازمان لازم است، هر یک از بخش‎های اقتصادی کشور نسبت به بررسی وضعیت رقابتی خود مطالعاتی را انجام دهند. یکی از صنایع مهمی که بدین منظور باید مورد مطالعه قرار گیرد، صنعت فرش دستباف است. به همین دلیل، این مقاله بر آن است تا با استفاده از روش ماتریس تحلیل سیاست (PAM)، چارچوبی را فراهم کند تا شاخص‎هایی را که در ارتباط با بحث آزادسازی و صنعت فرش دستباف ایران مطرح می‎شوند به‎طور هم‎زمان محاسبه و تحلیل کند. با توجه به ویژگی های ساختاری و تنوع و تخصص‎های منطقه ای گوناگون در خصوص شیوه بافت، طرح و نقشه و رنگ آمیزی فرش‎های ایران، استان آذربایجان شرقی به‎عنوان یکی از عمده‎ترین مراکز تولید فرش دستباف در ایران برای مطالعه حاضر انتخاب شده است. این استان با توجه به پیشینه و خصوصیات ظاهری و ویژگی های بافت منحصر به فرد خود، در حال حاضر فرش دستباف 65 رج چله ابریشمی گل ابریشم کرک را به عنوان فرش برتر تولیدی- صادراتی خود معرفی کرده است. لذا ما در این تحقیق برای ارزیابی اثرات آزاد سازی تجاری بر صنعت فرش دستباف از اطلاعات مربوط به این فرش در سال 1385 استفاده کردیم. نتایج حاکی از این است که شاخص توان رقابت صادراتی برابر با 81/0 و نشان‎دهنده این است که فرش دستباف مذکور در شرایط فعلی در بازارهای جهانی دارای توان رقابت هزینه‎ای است. هم‎چنین شاخص مزیت نسبی بر اساس هزینه واحد که همان مزیت رقابتی واقعی در شرایط رقابت آزاد است، برابر با 83/0 و بیانگر این است که استان آذربایجان شرقی در تولید این فرش دارای مزیت نسبی است.
    کلیدواژگان: تجارت جهانی، فرش دستباف، مزیت نسبی، مزیت رقابتی، ماتریس تحلیل سیاست
|
  • Page 1
    This paper investigates the effects of globalization, (export+import)/gdp, tariffs, total factor productivity and per capita capital stock on industrial profitability. We employ the price-wage gap as a proxy for profitability. Data used has been made of pooled mean group estimation of dynamic heterogeneous panel, a technique recently developed in dynamic panel data literature. Our results show that the signs of all four variables are positive, tariffs have greatest and globalization has lowest impact on industrial profit. Therefore the implication of tariff reduction in the case of accession to WTO is that profitability will be reduced, while increased volume of trade (globalization) has lowest impact on it.
  • Page 2
    There are different methodes for performance evaluation of economic development plans and ranking them in comparison with each other. These methods are founded on both quantitative and qualitative approaches. However, real world events are based upon uncertainty and since quantitative methods, unlike their names, are not accurate enough, they do not seem to be efficient in qualitative decision-making area and qualitative methods can act better. Due to this fact and since qualitative methods aim to use the knowledge and comments of a broad range of experts in the process of decision making, they can improve the validity of scientific findings of researchers and increase the reliability of managers and policy makers decisions. This article presents the results of a study that assesses and analyses the performance of economic development plans with a systemic approach by using the content analysis method and by relying on “an original mathematical model”. In the rest, it tries to rank and grade the plans by Yager Ranking method. The results of this research show that the economic development plans implemented in the region, instead of being beneficial, often have led the regional and local development to unsustainablity. In the end, the study suggests policies for guiding the region towards a more desirable situation (from the aspect of development sustainablity).
  • Page 3
    Land- phone, like mobile, internet and fax is a communication device and has network externality effect. Thus as the penetration coefficient increases, the network effect improves. The transmission of information via the word of mouth is the main source of enhancing the network externalities coefficient. In this article we have investigated the factors affecting the network externality coefficient. The results show the effects of technical as well as the economical factors on this coefficient. The network externality coefficient is low; but since the shape of S curve diffusion of technology has not yet been completed, the expansion of land- phone network due to demand curve has a main role in the people's willingness to pay for the service of land- phone.
  • Page 4
    Empirical evidence seems to indicate that economic growth has varied inversely with natural resource abundance across countries, in which high natural resources dependent economies experience the low economic growth. This paper first reviews the literature of resources curse and shows that the most important challenges of economic development of Iran are those mechanisms that change the blessing of resources to the curse. Then, the impacts of oil boom on trade structure and national competitiveness are studied by estimation of the trade sector equations. The results confirm the competitiveness reduction of the country during the oil boom due to changes of level and combination of exports and imports.
  • Page 6

    Gas injection is assumed as one of the main methods of improving oil recovery in Iranian oil fields. So it's necessary that considerable portion of natural gas produced to be injected into oil reservoirs within next years. gas allocation to various applications will create different opportunity costs. Specifying net benefit function, different opportunity costs are determined in comparison of gas injection during 2006-2031. The results of this study show that the "increasing pressure" scenario of oil reservoirs is prior to the scenario of gas injection to keep the present pressure of oil reservoirs (continuity of current and anticipated situation of gas injection). Discount rate is a major role in selecting the priorities of gas resource allocation in Iran. At low discount rate, gas injection has prior to gas export while at high discount rate gas injection loses its absolute preference to gas export. Absences of compressive energy policy and steady growth of energy consumption specifically in end-user sections would cause the negative gas balance. In this condition gas injection to oil fields would not possible appropriate the oil field necessity for keeping pressure and gas export reveals high opportunity cost.

  • Page 7
    Conventionally, regression and time series analyses have been employed in modeling water demand forecasts. In recent years, the relatively new technique of neural networks (NNS) has been proposed as an efficient tool for modeling and forecasting. The objective of this study is to investigate the relatively new technique of GMDH – Type neural networks for the use of forecasting long – term urban water demand in Tehran city. The data employed in this study includes water consumption (per capita), water price, average household income and the annual average air temperature for the city of Tehran, Iran. The neural networks model, regression model, and time series model have been estimated and compared. The comparison reveals that the neural networks model consistently outperformed the regression and time series models developed in this study.
  • Page 8
    In this paper, we first review shortly movements in international monetary system and various theories of capital flows including portfolio and balance of payments approaches. Then, we will focus particularly on Feldstein- Horioka (F-H) approach by which capital mobility is analyzed for 16 developing countries over 1980-2003 through a panel data method. The main objective of this paper is thus to explore the role of foreign aids and trade integration in international capital mobility through applying F-H approach in the selected developing countries. The empirical results show a significant and positive effect of foreign aids, while integration in East Asia has led to the higher rate of capital mobility in the regional. However, the cross effect of foreign aids and trade integration in East Asia and Latin America is significant but unexpected. In contrast, such effect seems to be significant and expected in West Asia so that this implies the optimal allocation of foreign resources which stimulates capital mobility and improves economic capacities through implementing trade integration.
  • Page 9
    The purpose of this article is the measurement of technical efficiency and returns to scale using data envelopment (DEA) approach. In this study, we have measured efficiency quantity and economies of scale for state owned insurance and private companies for 1384-1385 periods. The results reveal that in the DEA with the assumption of variable returns to scale, Iran, Tosee and Razi companies have the most technical efficiency. In the between selective companies Razi company has the best performance. This company in the 1384 and 1385 years has the strict efficiency and returns to scale is constant. The results also reveal that state-owned companies have the decreasing returns to scale. So; the efficient policy for these companies is to reduce economic scale and decrease inputs.
  • Page 10
    Globalization is a phenomenon of recent times. The world economy is moving towards a more intense & integrated status while at the same time local economies are becoming more interdependent. The fast pace of globalization and how to tackle the offspring ’s of such a movement have become a major challenge for the whole world as a whole in general and for the developing countries in particular. Considering the fact that competitiveness is the corner stone of globalization, it is very important to determine which sectors of an economy can withstand international competition so that domestic resources can be channeled to proper sectors while at the same time bring about the needed improvements and necessary changes to secure the required structural modifications. Since Persian Rug is a major non-oil export of the Islamic Republic of Iran (I.R.I), it is quite important to study and analyze the level of competitiveness of this industry. In this study a Policy Analysis Matrix (PAM) is used to estimate certain indexes to evaluate the ability of the Persian Rug Industry to compete internationally before and after joining the WTO. Persian rugs are woven in different parts of the I.R.I. However, the rugs woven in Eastern Azarbayejan have worldwide reputation. For this reason the rugs woven in this province are chosen for analysis. Although different rugs are woven in this province, the one mostly exported is the hand-woven rug called 65-Radj Cheleh Abrishami Silk Flower. Therefore, our analysis is concentrated on this specific type of rug using the 2006 data. The results indicate that the Export Competitive Index (ECI) for the rug in question is 0.81. Based on this index the 65-Radj Cheleh Abrishami Silk Flower can compete in the world markets. Also the Comparative Advantage Index based on unit costs which is the same as real competitive advantage in a free competitive situation (which is the situation after being accepted to the WTO) for the said rug is 0.83. These numbers show that Eastern Azarbayejan province has a comparative advantage in the production of the rug in question.