فهرست مطالب

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید شاهبندرزاده صفحه 5
    امروزه سازمان ها، زمان، انرژی ومنابع قابل توجهی را صرف ارزیابی عملکرد خود در جهت دستیابی به اهداف استراتژیک تعیین شده می کنند. اما بررسی ها حاکی از آن است که نظام های ارزیابی عملکرد سنتی با شرایط حاکم و ساز و کارهای ارزش آفرین مطرح در سازمان های مدرن امروزی تناسب ندارند و به ارزیابی ارزش حاصل از دارایی های نا مشهودی، مانند دانش کارکنان، روابط سازمان با مشتریان و تامین کنندگان و فرهنگ های نوآورانه وفادار نیستند. در این مقاله، دستاوردهای پژوهشی را در ارتباط با موضوع تدوین مدلی به منظور شناسایی و رتبه بندی شاخص های ارزیابی استراتژیک سیستم بانکی با استفاده از رویکرد جدید به مدل کارت امتیاز متوازن مورد بررسی قرارداده ایم. جامعه مورد بررسی شامل شعب مختلفی از بانک ها در یکی از شهرستان های کشور بوده است. این اطلاعات در طول یک سال جمع آوری و تجزیه وتحلیل شده است. در این رابطه 163 شاخص به طور کلی شناسایی شده که از این تعداد 16 شاخص اصلی به چهار چشم انداز از مدل کارت امتیاز متوازن مربوط بوده که چهار شاخص اصلی مربوط به چشم انداز یادگیری و رشد، سه مورد به چشم انداز فرایند و یادگیری، پنج مورد مربوط به چشم انداز مشتری و چهارمورد به چشم انداز مالی مربوط بوده است. در این مقاله وزن و اهمیت شاخص های زیر مجموعه هر کدام از چشم اندازها نیز تحت عنوان شاخص های فرعی آورده شده است که از این تعداد 127 شاخص از مستندات مالی شعبه استخراج شده است و 36 شاخص نیز از نظر سنجی از خبرگان بانکی به دست آمده است.
    کلیدواژگان: کارت امتیاز متوازن، کارت امتیاز متوازن پایدار(SBSc)، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، فن مجموع سلسله مراتبی وزین شده
  • سید محمد مقیمی، رضا مقدم صفحه 37
    موج گسترده فعالیت های اقتصادی توجه بسیاری از دولت ها را به کارآفرینی جلب کرده است. از طرف دیگر یکی از مهم ترین مهارت های کارآفرین قدرت ارتباطات آن می باشد. از همین رو شناسایی سبک های ارتباطی کارآفرینان هدف پژوهش حاضر می باشد. بنابراین، بررسی رابطه بین ویژگی های رفتاری کارآفرینانه (قاطعیت، اهل عمل، عزم راسخ، رؤیاپردازی، فداکاری، دلبستگی، موشکافی، کنترل سرنوشت کاری، ثروت اندوزی، توزیع ثروت) و سبک های ارتباطاتی کارآفرینان (شامل سبک های کنترلی، برابری، پویا، ساختاری، تفویضی و اجتناب) در صنایع غذایی استان قم، نتیجه تحقیق حاضر می باشد. این تحقیق برخلاف پژوهش های پیشین به این نتیجه رسید که جامعه مورد مطالعه نسبتا کارآفرین بوده و ویژگی های کارآفرینی در آن زیاد است. همچنین بین ویژگی های رفتاری و سبک های ارتباطی کارآفرینان ارتباط وجود دارد، که البته از بین شش سبک ارتباطی مورد آزمون، فقط سبک تساوی با ویژگی های رفتاری کارآفرینان رابطه معنی داری داشت.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، سبک ارتباطی تساوی، سبک ارتباطی پویا، سبک ارتباطی اجتناب، ویژگیهای رفتاری کارآفرینان
  • محمد رحیم اسفیدانی، روح الله نوری، هادی دارمی، مسعود شریعتی صفحه 63
    با ورود فناوری های جدید اطلاعاتی و ارتباطی به حوزه تجارت، استانداردهای تجارت الکترونیکی به یک زبان مشترک تجاری در سطح بین المللی تبدیل شده است تا از طریق کاهش هزینه های مربوط به فرایندهای تجاری، افزایش سرعت مبادله اطلاعات تجاری به بنگاه ها کمک نمایند تا با افزایش رقابت پذیری خود در سطح ملی و بین المللی موانع رشد و حضور خود را در بازارهای جهانی هموارتر نمایند. اما در کشور ما اجرای استانداردهای تجارت الکترونیکی و استفاده از آن ها موانع بسیاری وجود دارد که مهم ترین آن ها آموزش و آگاه سازی می باشد. از این رو لازم است که در خصوص توسعه استانداردهای تجارت الکترونیکی به مقوله آموزش این استانداردها توجه خاصی شود. در ابن مقاله تلاش شده است تا با شناسایی بازیگران تجارت الکترونیکی و استخراج نقش های آنان در حوزه تجارت الکترونیکی، اهداف آموزش آن ها استخرج شده و دوره های آموزشی آنان با توجه به شرایط و ویژگی های خاص هر یک از مخاطبین طراحی و ارایه گردد.
    کلیدواژگان: تجارت الکترونیکی، استانداردهای تجارت الکترونیکی، آموزش تجارت الکترونیکی
  • حسن زارعی متین، قنبر محمدی الیاسی، زینب صنعتی صفحه 87
    پژوهش ها نشان می دهند آموزش ضمن خدمت یکی از راه هایی است که قاعدتا می بایست حس توانمندی کارکنان را پرورش دهد. در این پژوهش، ضمن بررسی رابطه بین آموزش های ضمن خدمت جاری سازمان و توانمندسازی کارکنان، سطح توانمندی کارکنان نیز سنجیده شده است. روش تحقیق به کار گرفته شده توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه آماری تحقیق را کلیه کارکنان رسمی دارای مدرک لیسانس و بالاتر سازمان جهاد کشاورزی استان قم، تشکیل می دهند. داده های مربوط به ساعات آموزش ضمن خدمت کارکنان از شناسنامه های آموزشی آنان استخراج شده، داده های مربوط به سطح توانمندی کارکنان نیز از طریق مصاحبه و پرسشنامه به دست آمده است. همچنین در این تحقیق، متغیر سابقه خدمت نیز به عنوان متغیر مداخله گر وارد معادله شده است که داده های مربوط به آن از طریق بررسی اسناد و مدارک سازمان جمع آوری شده است. نتایج تحقیق نشان می دهند که سطح توانمندی کارکنان مورد بررسی در این سازمان، در تمامی ابعاد بالاتر از میانگین است؛ اما بین سطح توانمندی آنان و ساعات آموزشی ضمن خدمت طی شده، همبستگی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: خودساماندهی (حق انتخاب)، معنادار بودن، آموزش ضمن خدمت
  • حسن درویش صفحه 117
    «رضایت شغلی» نشان دهنده حدی است که افراد از شغل خود راضی هستند و آن را دوست می دارند. برخی افراد از کار خود لذت می برند و آن را به عنوان محور اصلی زندگی خود تلقی می نمایند و برخی از کار خود متنفرند و فقط به خاطر این که مجبورند، آن را انجام می دهند. مطالعه در زمینه علل و پیامدهای مهم نگرش کارکنان در خصوص رضایت شغلی یکی از جنبه های اصلی روان شناسی صنعتی - سازمانی می باشد. مطالعات زیادی به منظور شناخت و درک عوامل موثر بر رضایت شغلی نسبت به سایر متغیرهای سازمانی صورت گرفته است. به علاوه ارزیابی نگرش کارکنان در این خصوص، به عنوان فعالیت عمومی و مشترک در سازمان هایی که مدیران به دنبال رفاه و بهزیستی جسمانی و روانی کارکنان خود می باشند، قلمداد گردیده است. هدف این مقاله بررسی عوامل مؤثر بر رضایت شغلی کارکنان با رویکرد توصیفی نظری است که ضمن مروری بر مهم ترین عوامل مؤثر بر رضایت شغلی کارکنان به سوابق و پیشینه های این موضوع پرداخته، دیدگاه صاحب نظران مختلف را در این حوزه بیان می نماید.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، ویژگی های فردی رضایت شغلی، آثار بالقوه رضایت شغلی، سنجش و اندازه گیری رضایت شغلی
  • حسین خنیفر، حسن اسلامی صفحه 141
    با توجه به اهمیت، نقش و تاثیرات روزافزون روابط عمومی کارآمد و اثربخش، و با عنایت به شکاف موجود میان وضعیت موجود و وضعیت مطلوب واحدهای روابط عمومی، و لزوم طراحی الگوی کارآمد روابط عمومی برای سازمان های دولتی، این پژوهش در صدد نایل شدن به این هدف بوده؛ لذا ضرورت تام دارد تا نسبت به بهبود وضعیت این سازمان ها اقدامات اساسی صورت پذیرد. صاحب نظران و محققین در مطالعات مختلف دریافته اند که روابط عمومی کارآمد، پیشانی و خط مقدم سازمان هاست. در این مقاله که برگرفته از پژوهشی سازمانی است، تلاش می گردد تا ضمن مروری بر ادبیات تحقیق در حوزه روابط عمومی، روش شناسی تحقیق را تبیین و در نهایت با توجه به فرضیات تحقیق، یافته های پژوهشی که از سازمان های دولتی منتخب گردآوری شده است، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته، پیشنهادهایی برای بهبود و ارائه کارآمد روابط عمومی ارائه گردد.
    کلیدواژگان: روابط عمومی کارآمد، مدل شاخگی، عوامل ساختاری، عوامل زمینه ای، عوامل محتوایی
  • محمد خانباشی صفحه 173
    مقاله حاضر به بررسی پدیده جهانی شدن در عرصه بین المللی و تاثیر آن بر سیستم های مدیریت دولتی می پردازد. جهانی شدن با وجود دیدگاه های موافق و مخالف و با همه مزایا و محدودیت هایش به عنوان پدیده ای چندوجهی و منشوری در مسائل سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی آثار و پیامدهای مهمی را بر جای می گذارد و جنبشی است که نمی توان آن را متوقف یا از آن احتراز کرد. سوال مطرح برای اندیشمندان این است که آینده مدیریت دولتی در این عرصه جهانی و پویا چه خواهد بود و نظام های مدیریت دولتی در برخورد با این پدیده از خود چگونه واکنش نشان می دهند؟ در پاسخ به این دست پرسش ها، در بخش دوم مقاله با ذکر مصادیقی از نظام های مدیریتی کشورهای در حال توسعه و مقایسه یافته ها، واقعیت ها، تجربیات و تنگناهای حاکم بر مدیریت دولتی آن ها، تلاش می شود تا شکاف های موجود میان تئوری و عمل مدیریت در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه (کشورهای غربی و غیرغربی) مورد تاکید قرار گیرد. طبعا این گونه تحلیل ها بر غنای تئوری های کنونی می افزاید و به شکل گیری مدل ها و چارچوب های نظری جهت بازسازی محیط جهانی و درک چگونگی تاثیرگذاری متغیرهای مختلف این محیط بر سیستم های مدیریت دولتی، کمک شایان توجهی خواهد نمود.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، مدیریت دولتی، حکمرانی، رویکرد تطبیقی، محیط جهانی
|
  • Page 63
    Electronic commerce standards as a common business role play an important role in the business process cost reduction, improvement the speed electronic data interchange and the improvement of national competitiveness through trade facilitation. E-commerce standards will help the companies to integrate their business process with the global supply chain and markets. Most of Iranian companies aren’t familiar with the main issues of e-commerce standards and training of these companies can facilitate e-commerce development process. So, in this paper the training of e-commerce standard have been analyzed with the benchmarking in the other countries and companies and according to the roles of the e-commerce key players (such as guild, SMEs managers, public managers, e-commerce service providers, …) training objectives have been defined and the needed course specifications designed according to the courses information documents (CID)
  • Page 87
    Employee empowerment, as a modern approach for interior motivation of job, means to release employee's interior powers, to prepare groundwork, and to create opportunities for developing talents, abilities, and individual's competences. This research, based on Whetten and Cameron model, is carried out according to the matter that empowerment is multilateral and five dimensions that are meaningfulness, choice (self-determination), competence, impact and trust are emphasized. With regard to the matter that the education of employees and development of their profession is the main part of empowerment program, the current research aims to study in-service training of Qom Agriculture Organization. To do this, statistic community of officials who have bachelor degree of higher degrees are selected and counted. The results of research reject all assumptions that there is meaningful relationship between in-service education and employee empowerment.(In this research all hypothesis’s P-Value are more than 0/05) However the secondary result that is gained and is very joyful is that the level of employee's capability in all dimensions of psychological empowerment is higher than the average.
  • Page 117
    Job satisfaction indicates the level in which people satisfied their job and like it. Some of the people enjoy their job and consider it as main bases of their life and the others hate their job and do that just because they have to do it. Studies about important reasons and results of employees attitude about job satisfaction is one of main aspect of organizational-industrial psychology. There are many studies about recognition and perception of effective factors of job satisfaction in compare with other organizational variable. In addition to the evaluation of employee's attitude in this regards, expressed as a public and common activity in organization which their managers follow psychological and physical welfare of their own employees. The purpose of this essay is study of effective factors of employee's job satisfaction whit theoretical-descriptive approach, which in addition to reviewing of the most important effective factors of employee's job satisfaction, pay attention to references and history in this subject. And express different professional's point of views in this part.
  • Page 141
    Regarding the incremental importance, role and effects of an effective public relations and the gap between current and ideal situations of public relation units as well as the necessity of designing public relations effective paradigm in public organizations, this article tries to achieve this aim. So, it is necessary to improve the conditions of such organizations fundamentally. Connoisseurs and researchers have found that effective public relations are the leading unit of the organizations. In the research resulted from an organizational survey, it is attempted to review public relations literature and to clarify its methodology. Finally, research findings gathered form public organizations are analyzed with regard to research assumptions and then some recommendations are provided to improve and represent an effective public relation.
  • Page 173
    This article investigates globalization phenomenon in international context and its effects on public administration systems. Globalization despite pros and cons views and with all the advantages and limitations, is considering as a multidimensional phenomenon which affects on political, economic, cultural and social issues and in fact, it is inevitable movement that wouldnt be stopped in any way. The main question for scholars is that what will be happened to public administration in this global and dynamic arena in the future and what will be the reaction of public administration systems against this phenomenon? For finding the answers of this questions, in second part of this article, some evidences from managerial systems in developing countries is reviewing and their findings, realities, experiences and limitations of their public administration systems are compared due to emphasis the existing gaps between theory and practice of management in developed and developing countries. Obviously, these kinds of analyses intensify current theories and will have significant role in formation of models and theoretical frameworks due to reconstruct the global environment and will help to realize the effects of different variables of this environment on public administration systems.