فهرست مطالب

Information Technology Management - Volume:1 Issue: 1, 2008

Journal of Information Technology Management
Volume:1 Issue: 1, 2008

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عادل آذر، کریم بیات صفحه 3
    ادبیات گسترده ای در زمینه تمرکز بر فرآیندهای کسب و کار یا جهت گیری فرآیند های کسب وکار (BPO) در سازمان ارائه شده است. هر یک از اندیشمندان این حوزه به یکی از ابعاد فرآیند محوری اشاره کرده اند، ولی تا کنون یک مدل فراگیر از ابعاد وشاخص های فرآیندمحوری وارتباط بین آنها ارائه نشده است. در این تحقیق، ابتدا با بررسی ادبیات در زمینه فرآیند های کسب و کار، ابعاد وشاخص های فرآیند محوری شناسایی ودر گام بعد،با استفاده از یک متدولوژی تحلیلی نوین تحت عنوان مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM)روابط بین ابعاد و شاخص های فرآیند محوری تعیین وبصورت یکپارچه مورد تحلیل قرار گرفته است.نتیجه منجر به طراحی «مدل فرایند محوری کسب وکار»شده است.نتایج تحقیق نشان می دهد که مدل یکپارچه فرآیند محوری در برگیرنده شش بعد شامل ساختار، باورهاو نگرش، چار چوب، استراتژی های عملیاتی، مدیریت عملکردو بهروری فرآیند است، که این ابعاد با یکدیگر در تعامل هستند.
    کلیدواژگان: فرآیند محوری، مدل سازی ساختاری تفسیری، ماتریس وابستگی نفوذ، نمودارتعاملات
  • احمد جعفرنژاد، احمد رضا قاسمی صفحه 19
    یکی از مقولاتی که طی سالیان اخیر ذهن پژوهشگران علم مدیریت، بالاخص حوزه مدیریت فناوری را بخود مشغول ساخته، رویکرد دارائی محور و به تبع آن راهبرد سرمایه های فکری در اتخاذ فناوری می باشد. از جمله اهداف این تحقیق شناسایی و تبیین نقاط قوت و ضعف هریک از روش های کسب فناوری و تعیین ارتباط آن با ابعاد سرمایه های فکری بوده است. نتایج حاصل از مطالعه آماری صورت گرفته نشان از تفاوت معنادار مابین راهبرد فعلی و مطلوب اکتساب فناوری و همچنین عدم توجه کافی به سرمایه های انسانی و ارتباطی و توجه ضعیف به سرمایه ساختاری در مؤسسات مورد مطالعه بوده است. در پایان با استفاده از یکی از روش های تصمیم گیری چند معیاره، اقدام به رتبه بندی راهبرد اکتساب فناوری با توجه به ابعاد سرمایه های فکری از منظر پاسخگویان شده است. به نظر می رسد وجود نگرشی جامع بر سرمایه های سازمانی اعم از سرمایه های مشهود یا فیزیکی و سرمایه های نامشهود(سرمایه فکری، سرمایه اجتماعی،...) چهارچوب مناسب تری در جهت تعیین راهبرد اکتساب فناوری را مهیا سازد.
    کلیدواژگان: مدیریت فناوری، پارک های علم و فناوری، راهبرد اکتساب فناوری، سرمایه فکری
  • حسین رحمان سرشت، امیر افسر صفحه 37
    نقش تسهیم اطلاعات در دستیابی به رقابت پذیری موضوعی است که در سطوح مختلف اعم از شرکت، کسب و کار و زنجیره تامین در سالهای اخیر مورد توجه بسیاری از محققان قرار گرفته است. در این تحقیق، اثر تسهیم اطلاعات بر استراتژی های رقابتی و عملکرد زنجیره تامین مدنظر است. بدین منظور، با توجه به مزیت های رقابتی صنعت فولاد در ایران، زنجیره تامین فولاد (شامل شرکت های فولاد مبارکه، فولاد خوزستان و ذوب آهن اصفهان) برای بررسی انتخاب شده و نظرات 95 نفر از مدیران و کارشناسان شرکت های مذکور به عنوان نمونه مورد بررسی قرار گرفته اند. سپس از روش مدل یابی معادلات ساختاری برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج تحقیق نشانگر آن است که تسهیم اطلاعات با استراتژی های رقابتی زنجیره تامین رابطه مستقیم ومعنی داری داشته و استراتژی های رقابتی زنجیره تامین نیز رابطه مستقیم ومعنی داری با عملکرد زنجیره تامین دارند.
    کلیدواژگان: تسهیم اطلاعات، زنجیره تامین، استراتژی های رقابتی، عملکرد
  • فرج الله رهنورد، جلیل خاوندکار صفحه 49
    امروزه روابط برون سپاری در حوزه خدمات فناوری اطلاعات در سازمان های محلی نه یک گزینه بلکه یک ضروت استراتژیک محسوب می شود تا سازمان ها بتوانند بر وظایف اصلی خود تمرکز نمایند و با کاهش هزینه های عملیاتی و ریسک فناوری، منابع برون سازمانی را در خدمت اهداف سازمانی خود قرار دهند. در این پژوهش، سازمان های محلی استان زنجان که حداقل در یک زمینه به برون سپاری خدمات فناوری اطلاعات اقدام کرده اند، به عنوان جامعه آماری انتخاب و تاثیر اشتراک دانش مبتنی بر برون سپاری با رویکرد اقتضایی در این سازمانها مورد مطالعه قرار گرفته است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که اشتراک دانش در پرتو متغیرهای وضعی، موفقیت راهبرد برون سپاری را تحت تاثیر قرار می دهد. به سخن دیگر، رابطه اشتراک دانش به عنوان یک متغیر مستقل با توفیق در برون سپاری به عنوان متغیر وابسته از یک سو از متغیر میانجی به نام شراکت پذیری تاثیر می پذیرد؛ و از سوی دیگر، قابلیت سازمانی در این ارتباط در نقش متغیر تعدیل کننده ظاهر می شود. بنابرین، برون سپاری خدمات فناوری اطلاعات زمانی موفقیت آمیز خواهد بود که از طریق رابطه شراکت پذیری هر یک از طرفین در دانش یکدیگر سهیم شوند و با تقویت قابلیت های سازمانی خود برای کاربرد دانش کسب شده در سازمان خود تلاش نمایند.
    کلیدواژگان: برون سپاری، اشتراک دانش، قابلیت سازمانی، شراکت پذیری، دانش صریح و ضمنی
  • شمس سادات زاهدی، جواد بی نیاز صفحه 65

    اگر بخواهیم از مزایای خدمات الکترونیک حداکثر بهره را ببریم و در زمینه فناوری های اطلاعات و ارتباطات در رد? کشورهای پیشگام قرار بگیریم، لازم است تا کاربردهای مختلف فناوری های اطلاعات و ارتباطات را به بهترین نحو در کشور استقرار دهیم. برنامه ریزی برای استقرار این کاربردها بدون ارزیابی و سنجش آنها اثربخش نخواهد بود. بنابراین سنجش کیفیت خدمات الکترونیک یکی از راهکارهایی است که به ما این امکان را می دهد تا از کیفیت استقرار کاربردهای مختلف فناوری های اطلاعات و ارتباطات اعم از تجارت الکترونیک، دولت الکترونیک، بانکداری الکترونیک، آموزش الکترونیک، و... آگاه شده و با استفاده از این بازخور در جهت بهبود وضعیت کشور در این زمینه تلاش کنیم. در این مقاله پس از بررسی ادبیات مربوط به سنجش کیفیت خدمات الکترونیک، مدل «ای کوال» بعنوان مدل برگزید? پژوهش تشریح شده و سپس با استفاده از این مدل کیفیت خدمات الکترونیک شرکت قطارهای مسافری رجاء ارزیابی شده است. نتایج تحقیق حاکی از بالا بودن رضایت کاربران در بسیاری از شاخص ها است و در چندین شاخص نیز، همانند برخی شاخص های بعد «تعامل خدمات»، رضایت کاربران در سطح پایینی ارزیابی شده است.

    کلیدواژگان: دولت الکترونیک، سنجش کیفیت خدمات الکترونیک، ای کوال، شرکت قطارهای مسافری رجاء
  • امیر مانیان، محمود صارمی، ابوذر عرب سرخی صفحه 83
    امروزه برنامه ریزی استراتژیک فناوری اطلاعات یکی از عوامل اساسی یکپارچگی کسب و کار و فناوری اطلاعات و حصول مزیت رقابتی می باشد. با وجود اهمیت این موضوع، باز هم شاهد گزارش شکست های متعدد شرکت ها در این حوزه هستیم. یکی از دلایل نرخ بالای شکست برنامه ریزی استراتژیک در سازمان ها، توجه بیش از حد به یک عامل و عدم توجه کامل به سایر عوامل سازمانی می باشد. در این راستا، ارزیابی آمادگی سازمان برای همراستایی استراتژیک باید به عنوان نقطه اولیه و شروع فعالیت طرح های جامع فناوری اطلاعات مورد توجه قرار گیرد. در این تحقیق نسبت به ارایه مدلی مفهومی برای سنجش میزان آمادگی سازمان جهت برقراری این همراستایی اقدام می کنیم. در این راستا مدل ها و چارچوب های مختلف همراستایی مورد ارزیابی قرار گرفته و بعد از بررسی همه جانبه، مدل لوفتمن به عنوان مدل مبنایی جهت سنجش آمادگی سازمان برای همراستایی استراتژیک تعیین گردید. در ادامه با مطالعه تطبیقی سایر چارچوب ها و مدل های همراستایی، مدل پیشنهادی بهبود داده شده و در نهایت برای کاربرد در سازمان های داخلی بومی سازی شده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک فناوری اطلاعات، سیستم های اطلاعاتی، همراستایی استراتژیک فناوری اطلاعات و کسب و کار
  • علی محقر، کارو لوکس، فرید حسینی، آصف علی منشی صفحه 105
    در تجارت جهان رقابتی، پیچیده و به سرعت در حال تغییر اطلاعات محور، وجود بینش صحیح و بهنگام از فعالیت ها و شرایط تجارت برای کنترل میزان سلامت و مطابقت با نرم های تجاری ضرورت دارد. مسلما اطلاعات برای داشتن این بینش نقشی حساس بازی کرده و می تواند به تنهایی مفید واقع شود مشروط بر آنکه راهنمایی کننده، متمرکز، بهنگام و به سادگی قابل دسترس بوده و هر دو جنبه کلان (استراتژیک) و خرد (عملیاتی) شرکت را نشان دهد.به خاطر پیشرفت فناوری اطلاعات، تکنولوژی های هنر گونه نظیر هوش تجاری- BI توسعه داده شده اند تا برای ما ترکیب فوق را آماده کنند. این مقاله برای خواننده دیدگاهی از هوش تجاری و اهمیت استراتژیک آن فراهم می کند. مقاله هم چنین تشریح می کند که BI چگونه می تواند تکنولوژی موثری در صنایعی نظیر بانکداری برای انجام دادن موضوعات حساسی مثل بازرسی و کشف تقلب باشد. متدولوژی بر پایه BI، در فرم معروف به مدل BI بر ای بازرسی و کشف تقلب مطرح و در انتهای مقاله به همراه جزییات آن برای حل موضوعات یادآوری شده به روش موثر و کارا بیان می گردد.
    کلیدواژگان: هوش تجاری، تقلب، ردیابی تقلب، تکنیک های تحلیل داده
  • محمدرضا مهرگان، علیرضا فراست صفحه 121
    در این مقاله یک الگوریتم ترکیبی برای حل مساله طراحی مقاوم با چندین متغیر پاسخ ارائه شده است. الگوریتم ارائه شده، ترکیبی از شبکه های عصبی و تکامل توام ژنتیکی است که در آن شبکه های عصبی به عنوان تقریب زننده تابع، نگاشت بین متغیرهای فرایند را تقریب زده و الگوریتم تکامل توام مدل ساخته با هدف مقاوم ساختن متغیرهای پاسخ فرایند، را حل می نماید و نتایج این الگوریتم با الگوریتم ژنتیک مقایسه می شود. روش پیشنهادی در یک مطالعه موردی فرایند ریسندگی اپن اند مورد آزمایش قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بهینه سازی مقاوم، شبکه های عصبی، الگوریتم تکامل توام ژنتیکی، الگوریتم ژنتیک، مهندسی کیفیت
|
  • Page 3
    In today’s business world, organizations are continually striving to streamline their operations, increase their ability to respond to the market conditions and find new opportunities to differentiate themselves from their competitors; these conditions have caused them to focus more on business processes and customers. Every research has just discussed one dimension of this process, but they have failed to provide a comprehensive and integrated model including all the dimensions and indicators of business process and the interactions and interconnectedness among them. This paper reviews the literature related to business processes to identify the dimensions and indicators of business processes and then employ an advanced methodology called interpretive structural modeling approach to design an integrated and total business process orientation model. The results indicate that the comprehensive model of business process orientation includes six interactive and interconnected dimensions: structure, belief and attitudes, framework, operations strategy, performance management and process productivity: Reach ability matrix, driver power- dependence matrix and calibration diagram show that process belief and attitude is the key dimension affecting other dimensions. On the other hand, process productivity has the highest level of dependence on other dimensions and functions as an output for business process orientation modeling.
  • Page 19
    In the recent years, asset based view & consequently intellectual capital strategy in technology acquisition strategy has been seriously considered by scholars of management science especially in the field of management technology. One of the reasons of this research is to identify & explain strength & weakness of each technology acquisition strategy & explanation of its relationship with intellectual capital. Result of this field study shows significant difference within present & desirable technology acquisition strategy. At the end by using a multi attribute decision making based on survey of intellectual capital & technology acquisition questionnaire, we ranked different technology acquisition strategy. It seems a holistic approach in organizational assets including tangible & intangible assets (social capital, intellectual capital etc…) can be a better framework for selecting technology acquisition strategy.
  • Page 37
    The role of information sharing in achieving competitiveness has been the hub of attention of many recent researches at different level of company business and supply chain. In this research, the impact of information sharing on competitive strategies and the performance of supply chain is emphasized. To do so, regarding to competitive advantage of steel industry in Iran, the steel supply chain consists of the three companies of "Mobarakeh Steel", "Khuzestan Steel", and "Isfahan Steel" was selected and the opinion of 95 managers and experts of these companies were surveyed. Int the next stage, the structural equation modeling was used to analyze the data. The results indicate that there is a meaningful and positive relation between information sharing on competitive strategies of supply chain and also the same relationship between competitive strategies of supply chain and performance of supply chain.
  • Outsourcing, Knowledge Sharing, Partnership, Organizational Capability, Implicit Knowledg, Explicit Knowledge Page 49
    Nowadays, Outsourcing relationship in the area of information technology for local organizations is not an option, but a necessity strategy. By outsourcing, organizations can focus on core functions, decrease their operational costs and technology risk, and to use external sources to achieve the organizational objectives. In this research, local organizations in Zanjan province which have outsourcing experience in the area of information technology, were selected as statistical population, to study the effect of knowledge sharing based on outsourcing with regards to contingency approach. Findings of this research showed that knowledge sharing with regards to situational variables, leads to influence success of IT outsourcing. To put it in other words, relationship between knowledge sharing as independent variable and success of IT outsourcing as a dependent variable, is influenced by partnership and organizational capabilities. Therefore, IT outsourcing is a successful strategy if partners through partnership to share their organizational knowledge and by enhancing their organizational capabilities to use the transferred knowledge in an effective way.
  • Page 65

    The paper reveals the findings of a case study in "Raja Passenger Trains Company". This company has been established in 1996 and is affiliated to the Railways of Islamic Republic of Iran. Raja Company is currently resorting to the skills and experiences of over 3000 staff, and the number of passengers has been increased since its establishment. One of the Raja's policies to facilitate ticket sales is to provide a computer-based ticket reservation system and selling ticket through Internet. The findings of our research show high level of customer satisfaction in many indicators yet weak in some others, paper concludes with some suggestions to improve the quality of Internet ticket sales in Raja Company.

  • Page 83
    These days, achieving IT-business integration and gaining competitive advantage essentially rely on successful development of information technology strategic plan. According to the importance of the subject, whether or not a company achieves its goals effectively and implement IT master plan successfully depends on the investigating all the factors affecting on IT-business alignment. This investigation is the primary step. Therefore in this research we sought to propose a conceptual model to evaluate the organizational readiness for establishing such alignment. In this regard firstly we conduct a thorough literature review to study previous models and frameworks related to such subjects. After that the Luftman’s model is chose as a core and basic model till we used benchmarking to revise it with compare to the other frameworks and models. Finally the proposed model was used in a case study to evaluate the organizational readiness for establishing IT-business alignment.
  • Page 105
    In today?s competitive, complex and rapidly changing business world, based on information, it is very essential to have timely and accurate insight of business conditions and activities to check whether they are healthy and according to business norms. Information obviously plays a critical role to have this insight and it can only be of avail, if it is directional, focused, timely and easily accessible and also if it gives both the macro/strategic and the micro/operational view of the company. Due to the advancement in information technology, state-of-the-art technologies like business intelligence (BI) have been developed to provide us the above features. This paper provides reader an insight of BI and its strategic importance. It also explains how BI can be effective technology in industries like banking to overcome critical issue like fraud discovery and detection. The methodology, based on BI, in the form of model named BI model for fraud discovery and detection has been devised and suggested at the end of paper along with it its details for overcoming the above mentioned issue in more effective and efficient manner.
  • Robust Optimization, Neural Networks, Co Evolution Genetic Algorithm, Genetic Algorithm, Quality Engineering Page 121
    In this study, a hybrid algorithm is presented to tackle multi-variables robust design problem. The proposed algorithm comprises neural networks (NNs) and co-evolution genetic algorithm (CGA) in which neural networks are as a function approximation tool used to estimate a map between process variables. Furthermore, in order to make a robust optimization of response variables, co-evolution algorithm is applied to solve constructed model of process. Results of CGA are compared with genetic algorithm (GA). This algorithm is tested in a case study of open-end spinning process.