فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب غنایی - پیاپی 10 (بهار و تابستان 1387)

پژوهشنامه ادب غنایی
پیاپی 10 (بهار و تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/02/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عباسعلی آهنگر صفحه 5
    در این مقاله ساخت سازه ای درونی و شیوه ی اشتقاق نحوی گروه فعلی هسته ای(VP core) در زبان فارسی بر اساس برنامه کمینه گرا(Minimalist Program) مبتنی بر نظریه ی چامسکی (1995) مورد بررسی قرار می گیرد. گروه های فعلی هسته ای زبان فارسی با توجه به ماهیت لازم یا متعدی بودن هسته ی واژگانی ترکیب سازه ای گوناگونی دارند. در این بررسی بحث خواهد شد که در اشتقاق ساخت سازه ای گروه فعلی هسته ای و در نهایت جمله یا بند (اصلی/ درونه ای) در این زبان عملیات، اصول و روابط نحوی ویژه ای مانند:گزینش(Select(tion)، ادغام(Merge(er)، اصل هسته (Headedness) Principle)، رابطه ی متممی((complementhoodو رابطه ی تتایی(thematic relation)دخیل هستند و باعث تولید اشتقاق های زبانی همگرا(convergent) می شوند. به علاوه، نشان داده خواهد شد که در ساخت گروه فعلی هسته ای زبان فارسی، رابطه هسته- هسته موجود بین فعل هسته متعدیو هسته سازه های متمم گروه اسمی و گروه حرف اضافه ای با هسته متمم بندی (clausalcomplement) متفاوت است.
    کلیدواژگان: گروه فعلی هسته ای، عملیات گزینش، عملیات ادغام، رابطه ی متممی، رابطه ی تتایی
  • حسین حسین پورآلاشتی، پروانه دلاور صفحه 27

    دراین مقاله، موسیقی شعر فروغ فرخزاد، بانگاهی سبک شناسانه مورد بررسی قرار گرفته است. باتوجه به اینکه طبیعی بودن، جزء مولفه های اساسی در همه‎ی عناصر شعری اوست موسیقی نیز در بافتی کاملا طبیعی وحسی ارائه شده که در این نوشتاربه برجستگی وتمایز وزن شخصی(موسیقی بیرونی)شعر او ونیز به نقش قافیه وردیف به عنوان ارکان موسیقی کناری و برجستگی خاص موسیقی درونی به خصوص تکرار در همه سطوح، پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، شعر، فروغ فرخزاد، موسیقی شعر
  • شهلا شریفی، آرزو مولوی وردنجانی صفحه 53
    این تحقیق به بررسی روابط مفهومی میان واژگان زبان می پردازد. روابط مفهومی انواع روابطی را تشکیل می دهند که در نظام معنایی زبان میان واژگانی یافت می شوند که چه بسا در ابتدا مستقل از هم به نظر برسند اما در عمل و در حقیقت ارتباط تنگاتنگی میان آن هاوجود دارد. در مورد تعداد این روابط و گستردگی آن ها تحقیقات قابل توجهی انجام شده است. در این تحقیق، سعی شده است تا با کمک آزمون روانشناختی تداعی معنایی به تشخیص پربسامدترین روابط مفهومی میان پاره ای واژگان زبان فارسی نائل شویم. نتایج این تحقیق نشان می دهد که روابط سلسله مراتبی(شمول معنایی)، روابط نقشی، تقابل معنایی، با هم آیی و هم معنایی بیشترین درصد انواع پیوندهای واژگانی را در میان داده های تحقیق حاضر به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: مفهومی، ذخیره واژگان ذهنی، آزمون تداعی معنایی
  • مهدی شریفیان، سارا رضا پور صفحه 67
    بی هیچ شکی، نیما از برجستگان شعر معاصر فارسی است که امروزه نام او بر پیشانی شعر مدرن فارسی می درخشد. شعر معاصر فارسی در سه حوزه ی شعر نیمایی، سپید و موج نو همچون جویباری به جریان خود در حوزه ی ادب معاصر ادامه می دهد اما راه و رسم نیما طرفداران بیشتری دارد و به نظر می رسد به اوج هنری خود نزدیک می شود. اما چرا و چگونه این سنت ادبی مدرن راه خود را گشود و علی رغم تمامی ناملایمات به راه خود ادامه داد. در مقاله ی حاضر به راز جاودانگی و تعمیم روش نیمایی در شعر پرداخته و به محسنات، ابتکارات و خلاقیت های هنری نیما اشاره شده است. آنچه مسلم است نوآوری نیما صرفا در کوتاه و بلند کردن مصراع ها و حذف تکراری قافیه نبوده و نیست، ابتکار نیما که شیوه ی او را ماندگار و پرطرفدار کرده همانا در مضامین و محتوای شعری اوست. در شعر نیمایی فرم و مضمون با هم حرکت می کنند و از آغاز تا پایان تصور ذهنی روشنی به خواننده منتقل می کنند.
    مقاله ی حاضر به بررسی مضامین نو و ابتکاری شعر نیما اشاراتی کلی دارد.
    کلیدواژگان: نیما، شعر نو، فرم، مضمون، شکل ذهنی
  • مختار کمیلی، منصوره آرین فر صفحه 83
    حمله ی شیر به گاو در کلیله و دمنه (پنجاتنترا) با اسطوره ی هندی«سوما و میترا» و اسطوره میترایی «گاو و میترا» و نیز اسطوره ی زردشتی«گاو و اهریمن» وجوه مشترکی دارد و این مطلب را به ذهن متبادر می کند که در ذهن سازندگان داستان، اساطیر ناخودآگاه فعالیت کرده اند و کارکرد شیر و گاو اسطوره ها را به قهرمانان این داستان منتقل نموده اند(حاصل خیزی طبیعت). شیر خورشید است و گاو، طبیعت سرسبز که بی اعمال قدرت خورشید، حیات جریان ندارد.
    کلیدواژگان: اسطوره، کلیله و دمنه، شیر، گاو، میترا، سوما، ریبهو، ویشنو، حاصل خیزی
  • عباس کی منش صفحه 93
    شعر زبان اسرار دل است ومخلوق عاطفه های حساس؛ وشاعری نوعی کیمیاگر ی است در طیف خیال، با واژگان زبان بر تشبیه، استعاره، مجاز، کنایه، ای هام، تناقص (Paradox) اغراق، سجع، جناس وسایر صنایع لفظی ومعنوی است که همه از عوامل زیبایی آن به شمار می رود.
    شاعر برای انتقال عواطف خود به دیگران وبرای متاثر ساختن آنان، از زبان یاری همی جوید واین کار گزینش واژه هایی را از محفظه ی ذخیره ی الفاظ ایجاب می کند ونیز کنارهم چیدن آنها را، به گونه ای که آهنگی خاص از آن حاصل آید، بدیهی است که ترکیب و تلفیق این واژگان با یکدیگر موسیقی کلام شاعر را شکل می دهد و نوعی گره خوردگی میان واژگان و موسیقی ساختمان شعر را پی می ریزد. معانی مجازی، استعاری و نظایر آنها جمال شعر را دل فریب تر ودلخواه تر در می آورد. این هماهنگی کلمات وموسیقی در همه ی دیوان امواجی حیرت انگیز پدید آورده است چه در قصیده ی مدیحه ی سلطان محمود و چه در قصیده ی رثائیه ی او.
    قصیده ی فرخی در رثای محمود غزنوی یکی از شاهکارهای مراثی در شعر فارسی است که در فضایی غمگنانه تصویر شده و یکی از زیباترین قصایدی است که شاعری مبتکر از سر اخلاص با سوز و درد از خود به یادگار گذاشته است.
    تدبیر شاعرانه ی فرخی در همخوانی اوزان با مضامین، دلیل چیرگی او است در موسیقی و به کار داشت بحور مختلف با گزینش اصطلاحات موسیقایی چون آواء اصول، بانگ، زار، سرود، سماع، شهناز، عشاق، نوا و به کار بردن آلات موسیقی همانند ارغنون، بربط، رباب، دود، زخمه، زیر، قانون و نیز ذکر نام موسیقیدانان بزرگ در دربار محمود چون بو عمرو، بو نصر ویا آوردن نام موسیقیدانان پیش از روزگار خود چون سرگب و سرکش همه و همه دائره المعارف اطلاعات او را در موسیقی تضمین می کند.
    فرخی آن شاعر توانایی است که انتقاد از دستگاه حکومت را در قالب های شعر فارسی با بلند نظری خاص یک شاعر وارسته در کارگاه تحلیل مورد بحث قرار داده است. این سخنور معنی آفرین برای نرم کردن دل امرا از بحور نامطبوع استفاده کرده است. غرض آن است که گفته آید خشونت را با خشونت وزن به گونه ای مبتکرانه نرمی و لطافت بخشیده است هرچند که دل سنگین ممدوح به نرمی نگراید واین ابتکاری است که در حوزه ی شعر فارسی کمتر توان دید قصیده ی امیر یوسف گواه گفته ماست.
    اگر چه آمیختن تهنیت با تسلیت پیش از فرخی سابقه داشته ولیکن او را در این معنی به سخندانی وسخن شناسی کمتر همتا توان یافت.
    این سخن شناس توانا در بازی با اوزان مختلف شعر فارسی برای عاجز کردن شاعران معاصر خود چیرگی خالصی نشان داده و پیوند سبک سخنوری را با موسیقی در شعر خود طراحی نموده است و بدین شگرد شاعرانه شیخ شعر فارسی – سعدی- را در طیف جاذبه ی مضامین و موسیقی شعر خود به استادی الهام بخشیده و سبب گزینش اوزان کوتاه او با مضامین و موضوعات گوناگون گردیده است. فرخی استادی است چیره دست در تلفیق مضمون با موسیقی.
    کلیدواژگان: کیمیاگر، فرخی، موسیقی، شعر، سوز، سخن
  • عباس ماهیار صفحه 111
    این مقاله به معرفی ملک شاه حسین سیستانی و آثار او پرداخته است. ملک شاه حسین سیستانی یکی از شاهزادگان صفاری سیستان است که به گفته ی خود او نسبش به عمرو لیث صفاری می رسد. او در نیمه دوم سده دهم و نیمه اول قرن یازدهم می زیسته است. کتاب تذکره خیر البیان و کتاب احیاء الملوک دو اثر ارزنده به جا مانده از این شاهزاده سیستانی است.
    تذکره خیرالبیان تذکره ای است عمومی در شرح احوال ادیبان و شاعران از قدیم الایام تا زمان مولف. وملک شاه حسین آن را در مقدمه و دو فصل و خاتمه و ختم خاتمه تالیف کرده است. بخش خاتمه آن به سبب احتوای بر شرح احوال معاصران مولف از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    و کتاب احیاء الملوک برای معرفی بزرگان تاریخ سیستان از قدیم ترین ازمنه تا زمان مولف است و در یک مقدمه و سه فصل و خاتمه تالیف شده است و بخش خاتمه آن به سبب حضور مولف در جریان حوادث و وقایع از ارزش بیشتری برخوردار است. در خاتمه ی مقاله مثنوی های مولف و دیوان او معرفی می شود.
    کلیدواژگان: ملک شاه حسین سیستانی، تذکره خیرالبیان، احیاء الملوک
  • محمد علی محمودی صفحه 121
    به واسطه ی وجود برخی شباهت ها میان روایت بوف کور و شیوه ی جریان سیال ذهن و به خصوص به دلیل وجود گونه ای از تک گویی در این رمان، ممکن است تصور شود- چنان که برخی تصور کرده اند- که این رمان یک رمان جریان سیال ذهن است. هدف ما در این مقاله معرفی شیوه ی جریان سیال ذهن وتک گویی درونی وبررسی رمان بوف کور براساس معیارهای آن بوده است.
    بر مبنای ویژگی های مشترکی که در رمان های معروف جریان سیال ذهن دیده می شود و نیز براساس تعاریفی که صاحب نظران بر جسته برای این شیوه ارائه کرده اند،تلاش کرده ایم تا در تعریفی دقیق، شاخصه هایی را برای این گونه از رمان شناسایی کنیم که رمان جریان سیال ذهن را از غیرآن جدا می کند. سپس براساس این معیارها به بررسی رمان بوف کور پرداخته ایم تا روشن شود که این رمان به شیوه ی جریان سیال ذهن نوشته نشده است.
    کلیدواژگان: بوف کور، جریان سیال ذهن، تک گویی درونی، لایه ی پیش گفتاری ذهن، روایت
  • دکتربهزاد معینی سام صفحه 145
    تاکنون مقالات و کتب بسیاری به شرح تاریخ اصفهان پرداخته اند اما در میان این آثار به تحول تاریخی و ریشه ی این واژه به ندرت اشاره شده است. از آنجا که بسیاری از نام مکان های جغرافیایی به علت روایات مختلف، مورد تردید است و در موارد بسیاری برای پی بردن به شکل اصیل این گونه واژه ها، تحول آوایی آن به کمک ما می آید؛ در نتیجه، در بررسی این مقاله ابتدا بر متون جغرافیای تاریخی نویسندگان پیش از اسلام و بعد از اسلام تکیه شده، سپس در مورد تحول آوایی نیز از نظریات زبانشناسان مطرح آلمانی موجود در منابع کتابخانه ای، استفاده کرده ایم. در این مقاله، در آغاز به ذکر خلاصه ای از تاریخچه و واژه ی اصفهان همراه با معنی آن در متون تاریخی پرداخته ایم و به دنبال آن به تحول آوایی دو واژه ی «سپاه و اسب» به صورت بازسازی شده از هند و اروپایی تا فارسی نو اشاره شده است. در نتیجه گیری هم بر اساس تحول آوایی این دو واژه، سپاه را با واژه ی اصفهان مرتبط دانسته ایم.
    کلیدواژگان: جی، اسپادانا، اسپه دان، فارسی باستان، اوستا
  • تقی وحیدیان کامیار صفحه 157
    هنر حکیم توس و تشخیص زبانی و سبکی او، اثری را پدید آورد که یکی از بزرگترین و بی نظیرترین آثار حماسی جهان شد و امروز ما به واسطه ی آن برخود می بالیم و آن را فرماندگاری زبان و هویت ایرانی می دانیم. از وجوه برجسته ی کلام حکیم توس در شاهنامه، کاربرد کنایه است که از یک سو سخن است و از سوی دیگر نقاشی. کنایه نقاشی زبانی است، یعنی سخن را تا حد تصویر اعتلامی بخشد و می تواند مفهوم پیام را نشان دهد و دو بعدی است و دو منظره را نشان می دهد و به گفته ی سارتر، پیکاسو در حسرت آن بود و آرزو می کرد قوطی کبریتی بسازد که هم خفاش باشد و هم قوطی کبریت (سارتر، 1352: 21) در این مقاله به استفاده از این شگرد هنری در داستان رستم و اشکبوس پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: کنایه، هنر، نقاشی، رستم، اشکبوس
|
  • Dr. A. A. Aahangar Page 5
    In this article we will discuss the internal structure and the mode of syntactic derivation of the verbal phrase core in Persian language based on the minimalist program which itself is derived from ‘Chomsky’s theory 1995’ The core verbal groups of Persian language keeping in view the transitive and intransitive nature of core words from which several other words can be formed. In this research we will be discussing the derivational structure of the core verbal groups which come at the end of a sentence or in between a paragraph. There are certain particular syntactical groups of this functional language which are involved and help in making convergent derivations for example Guzinish {select(tion)}, Idgham {merge(er)}, Asle Haste {Headedness, Principle}, Rabiteye Mutamim {complementhood} and Rabiteye Tatai {thematic relation}. Moreover it will be indicated that while making the core verbal groups of the Persian language – the relation of the core – the core of the transitive verbal words and the core structure of the complementary group of nouns and prepositions is different from that of the clausal complement.
  • Dr H. Hussainpur Aalashti-P. Dilawar Page 27

    In this article Furughe Farrukhzad’s music of poetry is discussed with a stylistic perspective. Keeping in view that being natural is the fundamental component of all her poetic elements. In addition to this music is illustrated and intertwined in a natural and tangible way throughout her poetry. Moreover in this article the prominence and the distinction of the external components and the role of rhyme and prosodic schemesof her poetry which work as the pillars of musicality and are the prominent characteristics of internal music especially created by repetation will be also discussed.

  • Dr Sh. Sharifi -A. Maulavi Wardanjani Page 53
    This research is about the conceptual relationship between words. The conceptual relationship gives rise to many kinds of relations which in the meaningful system of language are words which in the beginning seem to be autonomous but actually while functioning there is a tightly packed relation between them. Considerable research has taken place regarding the number of relations and there extension. In this research with the help of semantic associational mental test it is tried to identify the most frequent conceptual relation between some Persian words. The findings of this research show that hierarchical relations (including semantic) functional relations, semantic comparison and words with similar meanings have focused on more than hundred connecting words in the data of the present research.
  • Dr M. Sharifiyan-S. Reza Pur Page 67
    Undoubtedly Nima is an eminent poet of contemporary persian poetry whose name shines as a jewel in the crown of modern poetry.The contemporary persian poetrydivided into three divisions known as ‘Sher e Nimai’, ‘Sipid’and ‘Mauj e Naw’continues in a stream like form in the field of contemporary literature. But Nima has a good number of supporters and it seems that he has reached the highest peak of the art of poetry. The question arises why and how this modern literary tradition instead of all the hardships made its way and continued. In this article we have tried to point out the secrecy of Nima’s everlasting poetry and his style which is universally accepted. Moreover the beauty and innovation in Nima’s poetry will be discussed.The fact is that Nima’s poetry is not only appreciated due to the long and short hemistiches or repeated rhyming words but it is admired due to the innovation brought in the theme and contents by him. The form and contents of Nima’s poetry move together and enlightens the mind of the reader.The innovative contents of Nima’s poetry will also be discussed in this article.
  • Dr M. Kumaili -M. Aarian Far Page 83
    The attack of the lion on the cow in the tale Kalila and Dimna (Panchatantra) has a similarity with a few myths such as the Hindu Myth ‘Sooma and Mitra’, Mithraism myth ‘The cow and Mithra’, and the Zoroastrian myth ‘The cow and Satan’. These myths make us suggest that these tales were unintentionally present in the minds of their writers. The productive role of the lion and the cow have transferred the myths to the original characters of this tale. (productivity of fertility). The lion is the son and the cow is the greenery which without the powerful function of the sun cannot exists.
  • Dr A. Kaimanesh Page 93
    Poetry is the secret language of the heart and people have sensitive emotions.Poetry is a kind of alchemy in the spectrum of thought with a language having similes, metaphors, allegory, allusion, anagram, paradox, exaggeration, alliteration, homonymsand several other figures of speech, which together become the factor of beautifying it. By the help of the language a poet impresses and conveys his emotions to others. He selects the words from his word store case and arranges them in such a way that particular music occurs. It is obvious that the arrangement of these words creates music in poetry and harmony occurs between the words and the music. The allegorical and metaphorical meanings beautify poetry and makes it alluring. Harmony of words and music in all the Diwans have brought astonishing undulation whether an ode composed in the praise of Sultan Mahmood or whether composed in his mourn. The elegy for Mahmood Ghaznavi is a master piece composed by Farrukhi in Persian which is pictured in a gloomy atmosphere and is one of the most beautiful ode, where the innovative poet has sincerely shown his grief and sorrow for Mahmood.The poetic foresight of Farrukhi bringing harmony between the poetic meter and the contentsclearly shows his expertise in music. He while using different meters selected the musical terms and has brought them in his poetry such as: bang(call,cry), zar(loud), surood(song), sama’(ecstasy), shehnaz(kind of iranian music), ushaq(kind of Iranian music),nawa (melody), and by using the names of various musical instruments such as arghanun (kind of an rgan,spinet),barbat(lute),rabab(viol),zakhme(plectrum),zeer(high pitched),ghanoon(an old stringed instrument). He has also brought the names of the musicians of Mahmood’s court such as Bu Amr,Bu Nasr, and the names of the musicians who lived before him like Sargab, Sarkhash hame, and all other encyclopaedic. information which has been given in his poetry shows his knowledge of music. Farrukhi is such a capable poet who with the magnanimity of a virtuous poet criticises the government in his poetry. To soften the hearts of the rulers this innovative poet has used unusual meters believing that harshness could only be removed by using such coarse meters. But in vain, the stone hearts of the lauded rulers did not turn soft. Such an innovation is less found in Persian poetry.The ode composed by Farrukhi for Amir Yousuf is a witness to what is said. The intermixing of felicitation and condolence was accustomed before Farrukhi but no one can compete him in his literary skill.By using different Persian meters this rhetorician has left the other contemporary poets far behind and has shown excellent mastery in poetry. He has very nicely merged eloquence and music in poetry and in this way he has inspired the expert poet Sadi Shirazi to select short meters with a variety of topics.It can therefore be said that Farrukhi is the master to merge the contents with music
  • Dr A. Mahyar Page 111
    Undoubtedly the main objective of organizing the glorious convention in Sistan and Baluchistan is to know the great and eminent scholars of this region. Keeping in view the above mentioned point this article is an introduction of Malik Shah Hussain e Sistani and his literary works. Malik Shah Hussain was one of the Saffari Prince of Sistan. According to the Prince himself his ancestry goes back to Amru Laith Saffari.He lived in the second half of the tenth century and the first half of the eleventh century.Tazkira e Khair ul Bayan and the book Ahya ul Mulook are the two major works of Malik Shah Hussain. Tazkira e Khair ul Bayan is a general biography of all the scholars and poets from the ancient times till the author’s period. This Tazkira consists of a preface, two chapters and a conclusion. The concluding chapter is of much importance as it comprise the life histories of the authors contemporary’s. The book Ahya ul Mulook contains the introduction of great historical personalities from the ancient times till Malik shah Hussain’s period.This book consists of a preface, three chapters and a conclusion. The concluding part of this book is of more importance as all the events and incidents which are narrated by the author had occurred during his period therefore it seems to be more authentic. At the end of this article Malik Shah Hussain Sistani’s Diwan and his Mathnawi’s are introduced to the readers.
  • Dr M. A. Mahmudi Page 121
    Due to some similarity among the tale The Blind Owl and the mental process specially due to the existence of individual exposure in this novel it may be imagined as some people think that this novel is an indeterminate mental process. The objective in writing this article is to introduce the mental process and inner individual exposure and a complete study of the novel The Blind Owl on the basisof its criterion. Concerning the mutual characteristics seen in the famous novels acquainted with the indeterminate mental situation, moreover keeping in view the definition given by scholars and knowledgeable people regarding this means it is tried to give an accurate explanation regarding the outstanding aspects of the novel, that a novel separates the mental process from the rest. Therefore, basing on such standards I have tried to study the novel The Blind Owl so that it could be clearly shown that this novel has not been written in an indeterminate mental situation.
  • Dr B. Moini Saam Page 145
    Till now several books and articles have been written explaining the history of Isphahan,but throughout these works little has been written about the historical changes and the root of this word. The names of many geographical places are still unknown due to different narrations. We can easily find out the original names of many places with the help of the phonetic changes in their names. To write this article at first all the geographical text written by the pre Islamic or Islamic authors was collected, secondly the view of different German linguists regarding phonetic changes was gathered from different books available in the libraries. In the beginning of this article a brief history and the meaning of the word Isphahan is being given. This information is collected from different historical sources.Moreover the phonetic changes from the Indo European till the Modern Persian era in the two reconstructed words ‘Sipah’(army) and ‘Asb’(horse) have also been pointed out. As a conclusion it can be said that on the basis of the phonetic changes in the above mentioned words it is apprehended that the word Sepah is linked to Isphahan.
  • Dr T. Wahidiyan Kamyar Page 157
    The art of the philosopher of Toos, his style and knowledge of language has given rise to one of the biggest and unique epic poems of the world Today it is due to this great work that we all are proud of ourselves and consider it as the enduring dignity of language and identity of the Iranian’s. Due to the outstanding discourse of the philosopher of Toos in Shahnama it is the use of allusion which on one hand is poetry and on the other is a painting. Allusion is an oral painting, which means that it glorifies the poetry to the height of a painting and it clearly delivers sense of the message. It is two dimensional and shows two different views. According to Sartar, Picasso always longed to make a match box which could also be a bat(Sartar 1352:21) In this article using this artful technique, the story of Rustam and Ashkboos is analyzed.