فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد - سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، زمستان 1387)

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، زمستان 1387)

  • 144 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/01/25
  • تعداد عناوین: 18
|
  • سید عزت الله معمارزاده، فروزان گنجی، الهام طاهری، علی صالحی صفحه 1
    زمینه و هدف
    کورتیکواستروییدها از جمله داروهایی هستند که بطور شایع در درمان ورم ملتحمه بهاره بکار می روند. ولی منجر به عوارض زیادی برای بیماران می گردند. هدف از این مطالعه ارزیابی اثر میتومایسین C- بصورت موضعی و با دوز پایین در درمان ورم ملتحمه بهاره شدید می باشد.
    روش بررسی
    در یک مطالعه کارآزمایی بالینی، 25 بیمار مبتلا به ورم ملتحمه بهاره شدید به صورت در دسترس انتخاب و بطور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه مورد (13 بیمار) با میتومایسین –C 01/0% و گروه شاهد (12 بیمار) 3 بار در روز به مدت 2 هفته تحت درمان با آب مقطر تحت درمان قرار گرفتند. علایم بالینی (خارش، احساس جسم خارجی، اشک ریزش، ترس نور، ترشحات) و نشانه های بیماری (پرخونی ملتحمه، کراتیت نقطه ای، نقاط ترانتا، ادم لیمبوس) در زمان ورود به مطالعه، 2 هفته و 4 هفته پس از درمان مورد ارزیابی قرار گرفت. اطلاعات بدست آمده با استفاده از آزمون من ویتنی تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    قبل از مداخله بین دو گروه از نظر شدت علایم بالینی و نشانه ها تفاوت معنی دار آماری بین دو گروه مشاهده نشد. بعد از درمان بیماران گروه میتومایسین – C کاهش معنی داری در علایم بالینی در مقایسه با گروه دارونما نشان دادند (05/0P<). دردوره پیگیری پس از اتمام درمان هیچگونه عوارض جانبی در گروه میتومایسین – C مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    استفاده کوتاه مدت از دوز پایین میتومایسین - C بصورت موضعی روشی بی خطر و اثر بخش جهت کنترل علایم حاد در بیماران مبتلا به ورم ملتحمه بهاره شدید می باشد.
    کلیدواژگان: کنژنکتیویتی، ورم ملتحمه بهاره، میتومایسین، C
  • احمد یراقی، حسنعلی سلطانی، سید جلال هاشمی، مهران رضوی، مجید برکتین، بهرام سلیمانی صفحه 8
    زمینه و هدف
    دارو در بیهوشی مورد استفاده در تشنج درمانی الکتریکی (ECT) همراه با معایبی از جمله درد و تورم در محل تزریق، کوتاه بودن مدت تشنج، انقباض زودرس بطنی و برادیکاردی سینوسی هستند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه کتامین با تیوپنتال سدیم از نظر طول مدت تشنج، تغییرات همودینامیکی و مدت زمان ریکاوری در بیماران تحت ECT انجام شد.
    روش بررسی
    این کارآزمایی بالینی دوسویه کور در مرکز پزشکی نور اصفهان بر روی 16 بیمار کاندیدای ECT انجام شد. در یک جلسه ECT از داروی کتامین به میزان mg/kg 1 به همراه میدازولام (گروه K) و در جلسه دوم از داروی تیوپنتال سدیم به میزان mg/kg5/2 (گروه T) استفاده گردید (نیمی از بیماران در جلسه اول تیوپنتال و نیم دیگر کتامین دریافت کردند). طول مدت تشنج بر اساس مانیتورینگ الکتروانسفالوگرام (EEG)، فشارخون سیستولیک، دیاستولیک و تعداد ضربان نبض در دقیقه بیمار قبل از مداخله، بلافاصله و 3، 5،10 و 15 دقیقه بعد از ECT و همچنین فاصله زمانی بین انجام ECT و هوشیاری مجدد تعیین و ثبت گردید. داده ها با استفاده از آزمون های آماری t زوج، مک نمار، ویلکاکسون و آنالیز واریانس مشاهدات تکرار شده مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی و وزنی بیماران به ترتیب 83/10±81/30 سال و 94/10±72/61 کیلوگرم بود. میانگین مدت زمان تشنج در گروه تیوپنتال سدیم 8/5±3/26 ثانیه و در گروه کتامین 4/6±4/32 ثانیه بود (001/0P<). میانگین فاصله زمانی بین ECT و هوشیاری در گروه تیوپنتال سدیم وکتامین به ترتیب 3/1±4/5 و 5/2±5/7 دقیقه بود (01/0P<). در بیماران گروه کتامین، فشار خون سیستولیک در زمان های صفر، 3 و 5 دقیقه بعد از ECT به طور معنی داری از بیماران گروه تیوپنتال سدیم بالاتر بود (05/0P<).
    نتیجه گیری
    کتامین جهت بیهوشی برای ECT می تواند باعث افزایش زمان تشنج، بالا رفتن فشار خون و نبض بعد از بیهوشی شود. همچنین زمان ریکاوری با استفاده از کتامین افزایش می یابد بنابراین کتامین ممکن است جهت بیهوشی در بیماران سایکولوژیک مقاوم به ECT مناسب باشد.
    کلیدواژگان: الکتروشوک درمانی، بیهوشی، تشنج، تیوپنتال سدیم، کتامین
  • عفت فرخی، سید ابوالفتح شیرمردی، ابوالفضل خوشدل، سروش امانی، مهشید سلیمانی، محبوبه کثیری، جهانبخش رهبریان، ندا پروین، نجمه شاهین فرد، زهرا نوع پرست، علی ضامن صالحی، مسعود افضل، محمد امین طباطبایی فر، منوچهر شیرانی، مرتضی هاشم زاده صفحه 16
    زمینه و هدف
    ناشنوایی شایع ترین اختلال حسی - عصبی در انسان می باشد. علیرغم اینکه ژن های مختلفی در ایجاد ناشنوایی نقش دارند اما بیشترین جهش ها در بسیاری از جوامع در ژن کانکسین 26 (GJB2) گزارش شد. لذا این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژی ژنتیک و فراوانی جهش های ژن GJB2 در 45 شجره بزرگ ناشنوایی استان چهارمحال و بختیاری در سال 1387 انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی ژنتیکی، 45 شجره بزرگ ناشنوایی از نظر الگوی توارث، خویشاوندی و تنوع شدت ناشنوایی در بین خواهران و برادران با استفاده از اطلاعات بدست آمده از پرسشنامه ها و ادیوگرام ها بررسی و نوع و فراوانی جهش های ژن GJB2 در 45 پروباند با استفاده از روش تعیین توالی تعیین گردید.
    نتایج
    این مطالعه 73% ازدواج خویشاوندی را نشان داد که معمول ترین آن ها ازدواج بین خویشاوندان درجه 3 با میزان 49% بود که عمدتا بین عموزاده ها دیده شد. الگوی بیماری در 97-94% اتوزومال مغلوب و 6-3% وابسته بهX بود. در ارتباط با نتایج آزمایشات مولکولی، جهش های ژن GJB2 در 11% جمعیت مورد مطالعه مشخص شد که شامل جهش های 35delG، 167delT، 299-300delAT و 363delC بودند.
    نتیجه گیری
    میزان بالای ازدواج فامیلی دلیل افزایش میزان الگوهای اتوزومی مغلوب بوده و زمینه ساز اصلی تولد افراد ناشنوا می باشد. جهش های ژن GJB2 در ایجاد ناشنوایی در استان چهارمحال و بختیاری دخالت کمی دارد.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی ژنتیک، شجره های ناشنوایی، ژن کانکسین 26، ناشنوایی
  • محمود غلامرضا میرزایی صفحه 22
    زمینه و هدف
    متداول ترین راه تشخیص پاراکلینیکی صرع، نوار مغزی (EEG) می باشد. ولی به اینکه موارد منفی کاذب در این روش تشخیصی نسبتا زیاد می باشد (در بعضی از انواع صرع حتی تا 40%) لذا روش های مختلف فعال سازی (Activation) جهت کم شدن این موارد منفی پیشنهاد شده است. این مطالعه با هدف مقایسه میزان روایی در حالت فعال سازی و بدون فعال سازی نوار مغزی در بیماران صرعی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه کلینیکی بر روی 500 بیمار اپی لپتیک که صرع آنها از نظر کلینیکی مسلم بود انجام شد. پس از انجام نوار مغزی اولیه، بیماران با نوار مغزی غیر طبیعی کنار گذاشته شده و بیمارانی که علیرغم بیماری، نوار مغزی طبیعی داشتند به صورت تصادفی در 5 گروه، (یک گروه شاهد و 4 گروه مورد) مورد نوار برداری مجدد با مدل های مختلف فعال سازی شامل تنفس عمیق و تند (HV)، تحریک نوری (PS)، خواب و محرومیت از خواب قرار گرفتند و مجددا EEG شدند. سپس داده ها با استفاده از آزمون آماری کای دو و دقیق فیشر تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    از جمع 500 نفر کل بیماران 386 نفر (2/77%) EEG غیر طبیعی و 114 نفر EEG طبیعی داشتند. در گروه شاهد هیچ مورد مثبت گزارش نگردید. آزمون دقیق فیشر نشان داد که فعال سازی در مثبت شدن EEG موثر بود (01/0P<) ولی میزان مثبت شدن در گروه های فعال سازی تفاوت آماری نداشت (05/0P>). استفاده از مدل های مختلف فعال سازی در صرع تونیک – کلونیک، 3/3%، Absence 5/9% و دیگر انواع صرع 45/12% موارد منفی کاذب را کاهش داد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج گرچه EEG بهترین راه تشخیص پاراکلینیکی انواع صرع می باشد ولی چنانچه بطور معمول و بدون فعال سازی انجام گیرد، منفی کاذب زیادی در آن دیده می شود و چنانچه مدل های مختلف فعال سازی انجام گیرد، روایی بیشتری می توان از آن انتظار داشت.
    کلیدواژگان: صرع، نوار مغزی، فعال سازی، خواب
  • عبدالمجید فدایی، نواب اسلامی، بهمن صادقی صفحه 28
    زمینه و هدف
    فلوراید یکی از مهمترین مواد پیشگیری کننده پوسیدگی دندانی است. با توجه به اجرای برنامه کشوری مصرف دهان شویه در مدارس در سال 1377، این پژوهش با هدف تعیین تاثیر مصرف دهان شویه سدیم فلوراید در دانش آموزان 9 و 12 ساله، قبل و بعد از اجرای طرح در شهرستان شهرکرد و تعیین شاخص DMFT (Decay missed filled teeth) انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی – تحلیلی است که در سال 1385 تعداد 472 نفر از دانش آموزان 12-9 ساله به روش نمونه برداری خوشه ایچند مرحله ای و تصادفی ساده انتخاب شدند. شاخص DMFT، فلوئوروزیس و التهاب لثه از طریق معاینه دانش آموزان گردآوری و با آمار موجود در سال 1377 (ابتدای اجرای طرح 1377) به کمک آزمون آماری مجذور کای مقایسه گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد میانگین DMFT (دندان های دایمی) دانش آموزان 9 ساله در سال 85 (63/0±77/0) در مقایسه با سال 1377 (112/063/0) افزایش داشته است (05/0P<). همچنین میانگین dmft (دندان های شیری) دانش آموزان 9 ساله در زمان قبل از اجرای طرح 28/05/3 و اجرای طرح 059/05 بود (05/0P<). میانگین DMFT دانش آموزان 12 ساله در سال 77، 11/06/0 و در سال 85، 19/08/1 بود (05/0P<). در زمینه عارضه فلوئوروزیس در هر دو گروه 9 و 12 ساله در زمان اجرا و قبل از آن اختلاف معنی داری وجود ندارد (05/0P>).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به نظر می رسد مصرف دهان شویه سدیم فلوراید با روند اجرایی کنونی در بهبودی شاخص های بهداشت دهان و دندان بی تاثیر بوده و پیشنهاد می گردد که ضمن نظارت دقیق بر اجرای طرح دهان شویه سدیم فلوراید از روش های دیگری مثل فیشورسیلانت، فلورزنی آب آشامیدنی، غنی سازی شیر در مدارس، دسترسی مناسب به خدمات دندانپزشکی جایگزین و مد نظر مسئولین بهداشتی در سطح کشور و استان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دانش آموزان، دهان شویه، شاخص دندان کشیده افتاده پر شده، فلور
  • ابراهیم فلاحی، حمیدرضا پور اعتماد، علی فرهادی صفحه 35
    زمینه و هدف
    در رابطه با اثر مکمل های آهن و روی بر اعمال شناختی کودکان نتایج متناقضی وجود دارد. این مطالعه با هدف اثر این مکمل ها بطور جداگانه و توام بر توانایی های تحصیلی دانش آموزان ابتدایی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه بصورت کار آزمایی بالینی دو سو کور بر روی 101 (61 دختر و 40 پسر) دانش آموز ابتدایی انجام گرفت. نمونه ها بطور تصادفی به 4 گروه: دریافت کننده مکمل آهن (20 میلی گرم آهن در روز)، دریافت کننده مکمل روی (20 میلی گرم روی در روز)، دریافت کننده مکمل آهن+روی (20 میلی گرم آهن و 20 میلی گرم روی) و گروه شاهد (هیچ دارویی دریافت نکرد) تقسیم و به مدت 4 ماه مکمل ها را دریافت نمودند. قبل و بعد از دادن مکمل ها توانایی های تحصیلی با استفاده از میانگین نمرات مستمر سه درس (ریاضی، املاء و خواندن) و چک لیست معلم جان کوای (برای محاسبه اعتبار روش اندازه گیری) اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس یکراهه، t مستقل و t زوجی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    به ترتیب قبل و بعد از مداخله میانگین نمرات در گروه دریافت کننده آهن 47/2±29/17 و 35/2±95/17 (05/0P<) و در گروه دریافت کننده روی 8/2±70/17 و 02/2±10/18 (01/0P<)، گروه دریافت کننده آهن و روی 79/1±78/17 و 77/1±38/18 (05/0P<) و گروه شاهد 85/1±31/18 و 60/1±40/18 (05/0P>) بود. تحلیل واریانس یکراهه بر روی تغییر نمرات بدست آمده از عملکرد تحصیلی بین گروه ها تفاوت معنی داری نشان نداد.
    نتیجه گیری
    مصرف مکمل آهن به تنهایی، روی به تنهایی و توام آنها باعث بهبود عملکرد تحصیلی دانش آموزان می شود.
    کلیدواژگان: آهن، دانش آموز، روی، عملکرد تحصیلی، مکمل یاری
  • جواد صفاری چالشتری*، محمد تقی مرادی، عفت فرخی، محمد امین طباطبایی فر، مریم طاهر زاده، فاطمه شایسته، غلامرضا مبینی، مهدی بنی طالبی، سولماز خادمی، گشتاسب مردانی، مهرداد شهرانی، ندا پروین، نجمه شاهین فر صفحه 43
    زمینه و هدف

    سرطان معده شایع ترین سرطان بعد از سرطان ریه در جهان است. ژن P53 یک ژن سرکوبگر تومور است و نقش بسیار مهمی در فرآیند مرگ برنامه ریزی شده سلول ایفا می کند. این ژن مانند یک نگهبان برای سلول است و فرآیند همانند سازی را در DNA آسیب دیده سلول مهار می کند. این مطالعه با هدف بررسی دو جهش شایع ژن مهار کننده سرطان (P53) با استفاده از روش واکنش زنجیره ای پلیمراز-چند شکلی طول قطعه محدود (PCR-RFLP) در بیماران مبتلا به سرطان معده استان چهارمحال و بختیاری در سال 1385 انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- آزمایشگاهی جهش های ژنی درنمونه های پارافینه بیوپسی معده در 38 بیمار مبتلا به سرطان معده در استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. با استفاده از روش فنل کلروفرم DNA استخراج و آزمایشات مولکولی بر روی اگزون های شماره 7 و 8 ژن P53 به روش PCR- RFLP انجام و کدون های 248 و 282 مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    در نتایج حاصل از این بررسی، در کدون های 248 و 282 که از مناطق hot spot ژن P53 به شمار می روند هیچ جهشی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    در استان چهارمحال و بختیاری ارتباط بین سرطان معده با جهش های ژن P53 بسیار ضعیف است هر چند این مطالعه فقط بر روی 38 نمونه بیمار انجام شد. اما با این وجود لازم است مطالعات بیشتری در تمامی مناطق رمز کننده و پروموتر آن در بیماران از جمعیت ها و گروه های قومی مختلف به منظور تشخیص ارتباط واقعی ژن P53 با سرطان معده در این استان انجام شود.

    کلیدواژگان: ژن پی 53، واکنش زنجیره ای پلیمراز، چند شکلی قطعه محدود، سرطان معده
  • نسرین فروزنده، مرضیه فروزنده، معصومه دل آرام، فرانک صفدری، سمیه درخشنده، فاطمه دریس، علی حسن پور دهکردی صفحه 51
    زمینه و هدف
    بیماری اسکیزوفرنیا شدیدترین و مزمن شونده ترین بیماری روانپزشکی است که با اختلال در توانایی های اجتماعی و شغلی همراه است. کار درمانی باعث افزایش اعتماد به نفس، خودسازی و تقویت رفتارهای کاری در بیمار می شود. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر کاردرمانی بر ابعاد مختلف کیفیت زندگی بیماران اسکیزوفرنیک مزمن بستری در بیمارستان سینا انجام شده است.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه کار آزمایی بالینی است که ابتدا بیماران اسکیزوفرن مزمن بستری در بیمارستان سینای فارسان در استان چهارمحال و بختیاری بصورت سرشماری انتخاب و کیفیت زندگی آنان بوسیله پرسشنامه کیفیت زندگی بررسی و سپس بیماران بصورت تصادفی به دو گروه مورد (32 نفر) و شاهد (30 نفر) تقسیم گردیدند. کاردرمانی به مدت 20 ساعت در هفته در طی 6 ماه برای گروه مورد اجرا شد. بعد از اجرای کاردرمانی مجددا کیفیت زندگی بیماران بررسی و اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (t مستقل) تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در بدو مطالعه، تفاوت معنی داری بین میانگین نمره کیفیت زندگی گروه مورد و شاهد، وجود نداشت، بعد از مطالعه این تفاوت در حیطه انگیزه و انرژی و نمره کل کیفیت زندگی بین گروه مورد و شاهد معنی دار بود (001/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که کاردرمانی تنها بر حیطه انگیزه و انرژی کیفیت زندگی بیماران موثر بوده و لازمست از درمان های دیگر در جهت تعدیل یا رفع علایم بیماران اسکیزوفرن و ارتقاء فعالیت های روانی– اجتماعی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی، کیفیت زندگی، کار درمانی
  • حسین فاضلی، محمد محسن حسینی، پرویز محمدی قلایی صفحه 58
    زمینه و هدف
    اشرشیاکلی تولید کننده بتالاکتامازهای وسیع الطیف (ESBL) به علت مقاومت به آنتی بیوتیک های مختلف، مشکلات درمانی زیادی را ایجاد کرده است. هدف از این مطالعه تعیین شیوع اشرشیاکلی های تولید کننده ESBL و الگوهای مقاومت آنتی بیوتیکی آنها بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی – تحلیلی 278 نمونه کلینیکی اشرشیاکلی از بیمارستان الزهرا(س) اصفهان جمع آوری و با کشت در محیط های انتخابی و تست های بیوشیمیایی تایید شد. برای تشخیص ایزوله های ESBL از روش استفاده از دو دیسک آموکسی سیلین به علاوه کلاولانیک اسید و سفوتاکسیم و در آزمون تاییدی (طبق پیشنهادهای NCCLS) حساسیت نمونه ها توسط روش دیسک دیفیوژن به 10 آنتی بیوتیک تعیین گردید. داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای دو تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    از 278 نمونه جدا شده 150 نمونه (9/53%) تولید کننده ESBL بودند. همه سوش ها به ایمی پنم و مروپنم حساس بودند. در مقایسه مقاومت آنتی بیوتیکی بین سوش های تولید کننده ESBL و سوش هایی که قادر به تولید ESBL نبودند، اختلاف معنی داری در مورد کینولون ها و آمینوگلیکوزیدها مشاهده شد (05/0P<).
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای اشرشیا کلی های تولید کننده ESBL و مقاوم به کینولون ها و آمینوگلیکوزیدها، پیشنهاد می شود که شناسایی اشرشیاکلی های تولید کنندهESBL در دستور کار آزمایشگاه های تشخیص طبی قرار گیرد و تجویز سفالوسپورین ها به باکتری های حساس محدود گردد.
    کلیدواژگان: اشرشیاکلی، بتالاکتامازهای وسیع الطیف، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • فرانک صفدری ده چشمه، تهمینه صالحیان، افسانه کاظمیان، نسرین فروزنده، آمنه صفر زاده، علی حسن پور دهکردی صفحه 65
    زمینه و هدف
    روش های غیر دارویی تسکین درد زایمان به علت مزایایی چون نداشتن عوارض سوء بر مادر و جنین، عدم تداخل در سیر زایمان، ساده و ارزان بودن و حتی خوشایند بودن برای مادر به روش های طبی ارجحیت دارند. هدف این مطالعه تعیین تاثیر موسیقی بر شدت درد فاز فعال مرحله اول زایمان زنان نخست زا بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت کار آزمایی بالینی یک سوکور بر روی 60 خانم حامله نخست زا در بیمارستان هاجر(س) شهرکرد انجام شد. نمونه گیری به روش در دسترس انجام و نمونه ها به ترتیب ورود در یکی از دو گروه موسیقی و شاهد قرار گرفتند. ابتدا شدت درد پایه (ابتدای فاز فعال) با استفاده از مقیاس بصری سنجش درد (VAS) در دیلاتاسیون 4 سانتی متر در هر دو گروه اندازه گیری شد مجددا بعد از انجام مداخله نیز شدت درد زایمان در دیلاتاسیون 4 و 6 و 8 و 10 سانتی متر سرویکس در هر دو گروه اندازه گیری و با یکدیگر مقایسه شد. برای گروه موسیقی، موسیقی انتخابی مددجو (پیانو یا صدای امواج دریا) از طریق هدفون هر نیم ساعت و به طور متناوب پخش گردید. اطلاعات با استفاده از آزمون های آماری t مستقل و کای اسکوئر، مدل خطی عمومی و t زوج تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین شدت درد بعد از مداخله در دیلاتاسیون های 4 و 6 و 8 سانتی متر در گروه موسیقی کمتر از گروه کنترل بود (001/0P<). در گروه موسیقی میانگین شدت درد قبل و بعد از مداخله در دیلاتاسیون های 4 و 6 و 8 سانتی متر معنی دار بود (001/0P<). میانگین طول مدت مرحله اول در گروه موسیقی 6/67±46/353 دقیقه و در گروه کنترل 59/96±5/401 دقیقه بود (05/0P<)
    نتیجه گیری
    با توجه به اثرات تسکینی موسیقی و اثرات مثبت آن در کاهش درد زایمان، می توان این روش را به عنوان یک تکنیک ارزشمند بر کیفیت و روند زایمان و کاهش سزارین های بیمورد معرفی نمود.
    کلیدواژگان: درد زایمان، زنان نخست زا، فاز فعال، موسیقی درمانی
  • شهلا ابوالحسنی، اصغر خلیفه زاده، رضوان زرکشان، سید محمد هاشمی صفحه 72
    زمینه و هدف
    درد سینه یکی از نشانه های آزاردهنده و بسیار شایع در بیماری های کرونری قلب است. هدف این مطالعه تعیین تاثیر درمان های تکمیلی بر درد سینه در بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه قلب بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.
    روش بررسی
    در پژوهشی نیمه تجربی تعداد 90 بیمار به روش نمونه گیری آسان انتخاب و در سه گروه 30 نفری ماساژ پشت، جایگزینی صدا و بدون مداخله تقسیم شدند. در ابتدای پژوهش با هر سه گروه مصاحبه شد و پرسشنامه حاوی اطلاعات دموگرافیک، تشخیص پزشکی و میزان داروهای مسکن دریافتی تکمیل گردید. در گروه ماساژ پشت، ماساژ پشت به مدت دو روز و هر روز در دو نوبت انجام گردید. در گروه جایگزینی صدا، پخش نوار کلاسیک به مدت دو روز و هر روز در دو نوبت به میزان 30 دقیفه انجام شد. مقدار دفعات وقوع درد در طول 48 ساعت اول پذیرش ثبت گردید. داده های پژوهش با استفاده از آزمون های آماری کای اسکوئر و آنالیر واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تفاوت آماری معنی داری از نظر وجود درد سینه در ابتدای پذیرش در سه گروه مشاهده نشد. میزان وقوع درد سینه بعد از 48 ساعت در گروه ماساژ پشت و جایگزینی صدا به طور معنی داری کمتر از گروه بدون مداخله بود (01/0P<). تغییرات فراوانی درد سینه بدو پذیرش با بعد از 48 ساعت در گروه ماساژ پشت 3/53% گروه جایگزینی صدا 60% و گروه بدون مداخله 30 درصد بود (05/0P<).
    نتیجه گیری
    انجام ماساژ پشت و جایگزینی صدا جهت بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه قلب، روشی مؤثر در جهت کاهش وقوع درد سینه می باشد.
    کلیدواژگان: بیماران قلبی، جایگزین صدا، درد سینه، ماساژ پشت
  • مریم طاهرزاده فرخشهری، عفت فرخی، جواد صفاری چالشتری، سولماز خادمی، محمد تقی مرادی، سید ابوالفتح شیرمردی، غلامرضا مبینی، ندا پروین، مهدی بنی طالبی، رضا حاج حسینی بغداد آبادی، حبیب الله ناظم، محسن نوربخش، مرتضی هاشم زاده چالشتری صفحه 77
    زمینه و هدف
    ناشنوایی اختلالی هتروژن است که به علت های محیطی یا ژنتیکی رخ می دهد. اخیرا ژن پژواکین (DFNB59) عامل ناشنوایی نوع عصبی معرفی شده است. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی جهش های اگزون 2 و4 ژن DFNB59 در 100 دانش آموز ناشنوا استان چهارمحال و بختیاری انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی – آزمایشگاهی، میزان فراوانی جهش های اگزون 2 و 4 ژن DFNB59 مورد مطالعه قرار گرفتند. DNA به روش استاندارد فنل کلروفرم استخراج شد و حضور جهش های T54I و R183W با استفاده از روش PCR-RFLP به کمک آنزیم های محدود کننده AF1III و SsiI مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    آنزیم های محدود کننده AF1III و SsiI محل شناسایی مربوطه را در کلیه یکصد نمونه مورد مطالعه هضم نمود. همچنبن این اطلاعات نشان داد که جهش های T54I و R183W در ناشنوایان مورد مطالعه وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر و تحقیقات قبلی حاکی از نقش ناچیز جهش های ژن DFNB59 در ایجاد ناشنوایی در استان چهارمحال و بختیاری است. جهت تعیین نقش این ژن در توسعه ناشنوایی نیاز است تا تمامی منطقه رمزکننده و پروموتر ژن مربوطه بر روی تعداد نمونه بیشتر مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ناشنوایی، پژواکین، واکنش زنجیره ای پلیمراز، چند شکلی طول قطعه محدود
  • افسانه کاظمیان، فریده محمد پور، فرانک صفدری ده چشمه صفحه 83
    زمینه و هدف
    لوله بندی یک روش مطمئن، رایج و دایمی تنظیم خانواده است که علیرغم مزایای بسیار فراوان و شکست پایین آن، مشابه روش های دیگر عوارضی بدنبال دارد. این مطالعه با هدف مقایسه پیامدهای روانی و جنسی روش بستن لوله های رحمی با سایر روش های پیشگیری از بارداری در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرکرد انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی- تحلیلی، 384 نفر از زنان واجد شرایط (174 نفر در گروه بستن لوله و 210 نفر استفاده کنندگان از سایر روش ها) مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرکرد در سال های 86-1384 در شروع استفاده از روش پیشگیری (مرحله اول) و شش ماه پس از استفاده از روش (مرحله دوم) مورد ارزیابی قرار گرفتند. اطلاعات از طریق مصاحبه و پرسشنامه ویژگی های فردی و پرسشنامه سلامت روان گلد برگ (فرم 28 سوالی) و پرسشنامه مربوط به اختلالات جنسی (DSM IV) جمع آوری و داده ها با استفاده از آزمون های آماری مجذور کا، t دانشجویی، من ویتنی و مک نمار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    گروه بستن لوله 3/31% در مرحله اول و 7/39% در مرحله دوم اختلال روانی داشتند (05/0P<). اختلال جنسی در گروه لوله بندی به ترتیب در مرحله اول و دوم مطالعه 7/28 و 4/18% بود (01/0P<). در حالی که شیوع اختلالات روانی و جنسی در گروه استفاده کنندگان از سایر روش ها بین دو مرحله اختلاف معنی دار نداشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج لوله بندی بر روی اختلال روانی تاثیر منفی و بر اختلال جنسی تاثیر مثبت می گذارد. لذا لزوم آموزش و مشاوره فردی قبل از انجام لوله بندی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بستن لوله های رحمی، پیشگیری از بارداری، پیامد روانی، پیامد جنسی
  • ابوالفضل خوشدل، رضا ایمانی، ابراهیم ساعدی، سلیمان خیری، مجید حمیدی، کرمعلی کثیری، محمدرضا ملک احمدی، غلامرضا پناهنده، مریم توکلی، حمید روحی بروجنی صفحه 89
    زمینه و هدف
    استرپتوکوکوس پنومونیه شایع ترین علت عفونت های تنفسی باکتریال در جامعه و یکی از علل مهم عفونت گوش میانی، باکترمی و مننژیت است. اطلاعات کمی در مورد مقاومت استرپتوکوکوس پنومونیه به آنتی بیوتیک در ایران وجود دارد. هدف از این مطالعه تعیین شیوع حاملین استرپتوکوکوس پنومونیه و بررسی الگوی مقاومت میکروبی آن به پنی سیلین در کودکان زیر 5 سال سالم مراجعه کننده به مراکز بهداشتی است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی - تحلیلی در فصل تابستان و پاییز سال 86 در شهرکرد انجام گرفت. تعداد 224 کودک سالم زیر 5 سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهرکرد وارد مطالعه شدند. نمونه گیری از کودکان با سواب از ته حلق انجام گرفت و کولونی های استرپتوکوکوس پنومونیه به روش استاندارد جدا گردید و الگوی مقاومت به پنی سیلین با استفاده از دیسک اگزاسیلین مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آمار توصیفی – تحلیلی (آزمون های آماری کای دو و من ویتنی) تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    از 224 کودک سالم زیر 5 سال، 38 نفر (17%) حامل استرپتوکوکوس پنومونیه بودند و میزان مقاومت این میکروارگانیسم به پنی سیلین 9/28% بود. اختلاف معنی داری بین مقاومت آنتی بیوتیکی با جنس و سن بدست نیامد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد داروهای گروه پنی سیلین در جمعیت مورد مطالعه ما هنوز برای درمان عفونت های استرپتوکوکوس پنومونیه داروهای مناسبی هستند.
    کلیدواژگان: استرپتوکوکوس پنومونیه، پنی سیلین، کودکان، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • رضا مسعودی، سید محمد افضلی، شهرام اعتمادی فر، جعفر مقدسی صفحه 96
    زمینه و هدف
    اگر سلامتی یک جامعه را در گرو خدمات پرستار و ماما بدانیم، شناخت و حل موانع و مشکلات ایفای نقش و خودکارآمدی در آموزش بالینی، می تواند شرایط لازم جهت ایفای نقش بهتر و خودکارآمدتر بودن مربیان را فراهم نماید. از این رو این مطالعه با هدف تعیین احساس خودکارآمدی و ایفای نقش مربیان دانشکده پرستاری و مامایی و ارایه راه کارها انجام شده است.
    روش بررسی
    این پژوهش، یک مطالعه توصیفی است که با روش حل مساله انجام شده است. نظرات کلیه مربیان دانشکده پرستاری و مامایی شهرکرد متمایل به شرکت در پژوهش (29 نفر) با استفاده از ابزارهای بررسی که شامل پرسشنامه ایفای نقش و احساس خودکارآمدی بود مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در ارتباط با مشکلات مربوط به ایفای نقش، شاخص ترین مشکل از دیدگاه این مربیان «فراهم نبودن محیط مناسب برای ایفای نقش مربیان در بالین» با امتیاز 57/127 از 145 بود. در ارتباط با مشکلات مربوط به احساس خودکارآمدی شاخصی که کمترین امتیاز را به خود اختصاص داد و در واقع ضعیف ترین احساس خودکارآمدی را در بر داشت، احساس مربوط به «من جهت افزایش اعتماد بنفس خودم، قادر هستم در ارتباط با ایده ها و نظریات خودم در صورت لزوم با مسئولین دانشکده در طول ترم تحصیلی بحث علمی نمایم.» بود که با امتیاز 90 از 116 در آخرین رده قرار گرفت. عوامل موثر در ایفای نقش مربیان شامل تاهل، سن، سابقه کار و میزان تحصیلات و عوامل موثر بر خودکارآمدی مربیان شامل سن و نوع استخدام بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از پژوهش حاضر و دانش، تاهل، سن، سابقه کار و میزان تحصیلات، مهارت و قدرت ایفای نقش یک مربی پرستاری و مامایی را تحت تاثیر قرار داده و توانمندی وی را ارتقاء می بخشد. به هر میزان که این مقوله ها قوی تر باشد، احساس خودکارآمدی مربی پرستاری و مامایی نیز افزایش یافته و تاثیر شگرفی بر کیفیت ایفای نقش وی خواهد گذاشت.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، احساس خودکارآمدی، ایفای نقش، مربی
  • فاطمه شایسته، کیهان قطره سامانی، منوچهر شیرانی، ندا پروین، جواد صفاری چالشتری، مریم طاهرزاده فرخشهری، غلامرضا مبینی، مهدی بنی طالبی، مهرداد مدرسی، مرتضی هاشم زاده چالشتری صفحه 105
    زمینه و هدف
    کلسترول بالای خانوادگی (FH) یک اختلال اتوزوم غالب است که عمدتا به علت جهش های ژن LDLR و ApoB-100ایجاد می شود. تاکنون اساس مولکولی FH بطور مفصل در بسیاری از جمعیت ها تشریح شده است ولی هنوز اطلاعات مولکولی اندکی در ارتباط با FH در ایران موجود است. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی 3 جهش شایع ژنی آپولیپوپروتئین B-100 ((ApoB-100 در یک جمعیت ایرانی است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- آزمایشگاهی مجموعا تعداد 30 نمونه غیر خویشاوند مشکوک به FH از استان چهارمحال و بختیاری در سال 1385مورد مطالعه قرار گرفت. تمامی نمونه ها با استفاده از روش چند شکلی طول قطعه محدود ((PCR-RFLP برای سه جهش شایع ژن ApoB-100 شامل R3500Q، R3500W و R3531C مورد آزمایش قرار گرفتند.
    یافته ها
    هیچکدام از سه جهش شایع ApoB-100 در نمونه های مورد مطالعه با استفاده از روش PCR-RFLP تشخیص داده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج ما نشان داد که سه جهش شایع ژنی ApoB-100 شامل R3500Q، R3500W و R3531C دخالتی در ایجاد FH در نمونه های مورد مطالعه نداشتند. پیشنهاد می گردد جهت تعیین نقش جهش های این ژن در ایجاد FH در استان چهارمحال و بختیاری تعداد بیشتری نمونه FH و گروه جمعیتی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کلسترول بالای خانوادگی، ژن آپولیپوپروتئین B، واکنش زنجیره ای پلیمراز، چندشکلی طول قطعه محدود
  • وضعیت هورمونی بیماران مبتلا به هیرسوتیسم مراجعه کننده به آزمایشگاه در شهرکرد، 1384
    امیر فرهاد کامخواه، ندا پروین صفحه 112
    زمینه و هدف
    هیرسوتیسم اختلال شایعی در زنان است که به صورت افزایش رشد موهای انتهایی در نواحی غیر معمول تظاهر می کند. علل متعددی برای هیرسوتیسم مطرح است که از جمله این علل اختلالات هورمونی بویژه سندرم تخمدان پلی کیستیک، بیماری های تومورال و نوع ایدیوپاتیک آن می باشد. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت هورمونی 127 بیمار مبتلا به هیرسوتیسم مراجعه کننده به آزمایشگاه عمومی انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی 127 بیمار مبتلا به هیرسوتیسم ارجاع شده به آزمایشگاه خصوصی الزهرا(س) در شهرکرد از نظر سطح خونی هورمون های تستوسترون، دی هیدرو اپی آندروسترون سولفات (DHEAS)، 17 هیدروکسی پروژسترون، پرولاکتین، کورتیزول، انسولین، هورمون محرک تیرویید (TSH)، لوتینیزیک هورمون (LH) و هورمون محرک فولیکولی (FSH) با روش رادیوایمونواسی (RIA) و الیزا بررسی و در نهایت اطلاعات بدست آمده با کمک آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بر اساس نتایج این مطالعه در 1/15% افزایش DHEAS، 13% افزایش تستوسترون، 6/11% افزایش هیدروکسی پروژسترون، 7/1% افزایش TSH، 1/8% افزایش پرولاکتین، 2/3% افزایش انسولین و در 8/0% افزایش کورتیزول مشاهده شد. با توجه به یافته های آزمایشگاهی 2/28% (35 نفر) مشکوک به سندرم تخمدان پلی کیستیک و 9/8% معیار هورمونی قطعی این سندرم را نشان دادند. سایر افراد مبتلا به هیرسوتیسم ایدیوپاتیک محسوب شدند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه فراوانی هیرسوتیسم ایدیوپاتیک بیشتر از سایر علل بوده و با توجه به نقش اتیولوژی این اختلال در برنامه درمانی مبتلایان، لزوم انجام بررسی های هورمونی و پاراکلینیکی دقیق تر برای تشخیص مشکل این بیماران مطرح می گردد.
    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، هیرسوتیسم، هورمون
  • سید ابراهیم نوریان، علی اکبر بیگی، حسین طاهری * صفحه 117
    زمینه و هدف

    آنوریسم ایلیاک داخلی، نادر اما بالقوه کشنده است و می تواند به راحتی با سایر بیماری ها اشتباه گرفته شود. اغلب آنوریسم های ایلیاک همراه با آنوریسم های آئورت رخ می دهند و علل آنها دژنراسیون و آترواسکلروز است. آنوریسم شریان ایلیاک داخلی کمتر از نیم درصد تمام آنوریسم های داخل شکمی را تشکیل می دهد. با توجه به امکان بالای پارگی آنوریسم های شریان ایلیاک، درمان باید به صورت تهاجمی انجام شود. در حال حاضر درمان استاندارد این آنوریسم ها رزکسیون و ترمیم جراحی است. معرفی بیمار: بیمار معرفی شده آقای 72 ساله با سابقه شکستگی قدیمی لگن بود که با شکایت وجود ترشحات خون آلود از ناحیه باسن راست مراجعه کرد. در آنژیوگرافی انجام شده تشخیص آنوریسم کاذب شریان ایلیاک داخلی راست مشخص شده و طی یک عمل جراحی با تخلیه هماتوم محل، دیستال و پروگزیمال شریان در محل آنوریسم کاذب لیگاتور شد.

    نتیجه گیری

    تشخیص آنوریسم ایلیاک داخلی به علت نادر بودن و نیز تشکیل در ناحیه عمق لگن مشکل بوده و معمولا به صورت دیررس تظاهر می یابد. تظاهرات آن به راحتی با سایر بیماری ها اشتباه می شود و بایستی این بیماری در تشخیص افتراقی ها مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آنوریسم کاذب، شکستگی لگن، شریان ایلیاک داخلی
|
  • Sazatolah Memarzadeh, Froozan Ganjei, Elham Taheri, Ali Salhi Page 1
    Background And Aim
    In spite of many side effects of corticosteroids on patients, they are commonly used for vernal keratoconjunctivitis (VKC) treatment. Corneal morbidity along with steroid related complications may lead to permanent visual impairment. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effect and safety of low dose of topical mitomycin C (MMC) on VKC.
    Methods
    In this randomized clinical trial study, 25 cases of vernal kerato conjunctivitis that had been referred to ophthalmology clinic of Shahrekord Medical University were selected and divided into two groups. Group 1 received mitomycin C 0.01% (n=13) and group 2 received placebo (n=12) 3 times per day for two weeks. Symptoms (Itching, foreign body sensation tearing, photophobia, discharge) & signs (hyperemia punctuate kereatitis, trantas spots and limbal edema) were recorded on the day of presentation, 2 & 4 weeks after treatment period. Mann Whitney test was used to evaluate severity of symptoms and signs in 2 groups.
    Results
    No statistically significant difference was observed in severity of symptoms and signs at the time of presentation between two groups. After two weeks treatment, patients in the MMC group showed significant decrease in photophobia, tearing, foreign body sensation, discharge, hyperemia, punctuate kereatitis, limbal edema and trantas spots compared to the placebo group (P<0.05). No adverse effect of MMC was observed after two weeks.
    Conclusion
    Short term usage of low dose of topical MMC is an effective and safe way to control acute exacerbations in patients with severe VKC.
  • Ahmad Yaraghi, Hasanali Soltani, Sjalal Hashemi, Mehran Razavi, Majid Barakatin, Bahram Solimani Page 8
    Background And Aim
    The anestheic drugs used in electroconvulsive therapy (ECT) have some defects such as pains and edema at the site of injection or short thiophantal is sometimes used. Duration of convulsion, premature ventricular construction and sinus bradycardia. This study was performed to compare the effects of ketamine and thiopental on duration of convulsion, homodynamic changes, and recovery time in patients undergoing ECT.
    Methods
    This randomized double blind clinical trial was conducted on 16 patients in Noor Medical Center in Isfahan Iran. In the first time of ECT, ketamine 1 mg/kg ketamin (K group) as well as midazolam was administered. In the second time of ECT, 2.5 mg/kg thiopental (T group) was injected instead of thiopental. (Half patients received thiopental at first sescion and the others ketamin). The duration of convulsion observed with EEG monitoring, and systolic blood pressure, diastolic blood pressure and pulse rate before intervention and also immediately after ECT and 3, 5, 10, 15 minutes after ECT were recorded in all patients. Data were analyzed using t test, Chi square and ANOVA.
    Results
    The mean convulsion time in group T was 26.3±5.8 and group K was 32.4±6.4 seconds, (P<0.001). The duration between ECT and awakeness in T group was 5.40±1.3 and in K group was 7.5±2.5 minutes respectively (P<0.01). In group K, Systolic blood pressure. 3 and 5 minutes after ECT were significantly higher than the group T (P<0.05).
    Conclusion
    Ketamine for anesthesia in electroconvulsive therapy can increase duration of convulsion. Elevation of arterial blood pressure and heart rate was seen after ECT with ketamin. Recovery time also prolonged after anesthesia with ketamine. Thus, ketamine may be used for anesthesia in psychological patients with intractable response to ECT.
  • Efat Farrokhi, Sabolfath Shirmardi, Abolfazl Khoshdel, Soroosh Amani, Mahshid Soleimani, Mahboobeh Kasiri, Jahanbakhsh Rahbarian, Neda Parvin, Najmeh Shahinfard, Mortaza Hashemzadeh Chaleshtori Page 16
    Background And Aim
    Hearing loss is the most common sensorineural disorder in human. Despite the contribution of several different genes in causing deafness, mutations in the GJB2 gene have been involved in deafness in many populations. This study aims to investigate genetic epidemiology and frequency of GJB2 gene mutations in 45 big deaf pedigrees.
    Methods
    In this genetic epidemiology study we have investigated 45 big deaf pedigrees concerning inheritance patterns, consanguinity and diversity of deafness severity among siblings using data collected by questionnaires and audiograms. We examined also the frequency and profile of GJB2 gene mutations in 45 probands using direct sequencing strategy.
    Results
    Our study revealed 73% of consanguinity in the deaf pedigrees studied. The most common type of first cousins marriage was found between first cousins who were the children of two brothers. We found autosomal recessive and X-linked recessive pattern in 94-97% and 3-6% of the pedigrees studied respectively. Regarding molecular analysis, GJB2 mutations were found in 11% of population studied including 35delG, 167delT, 299-300delAT and 363delC.
    Conclusion
    A high rate of consanguineous marriage determined in this study could raise the rate of autosomal recessive patterns up to 94-97% of the overall pedigree and would be the main cause to prepare the way for congenital deafness. This study revealed a low contribution of GJB2 gene mutations in causing deafness in Chaharmahal va Bakhtiari province.
  • Mahmood Gholamreza-Mirzaei Page 22
    Background And Aim
    Electroencephalogram (EEG) is the most commonly used main preclinical diagnostic method for epilepsy. However this method has high false negative results (up to 40% in some cases). Therefore different activity methods have been proposed to reduce these false negative results. In this study we aimed to compare the EEG in epileptic patients with ordinary state and different models of activation.
    Methods
    In a clinical study, 114 epileptic patients with normal EEG out of 500 epileptic patients referred to neurology clinic of Hajar hospital in Shahrekord were selected and divided into five equal groups as fallows: control group (without any activation), hyper ventilation (HV), photic (light) stimulation (PS), sleep and sleep deprivation. Then new EEGs were obtained from the patients. Data were analyzed using Chi-square (χ2) and Fisher test.
    Results
    Patients with normal EEGs were selected for EEG activation. Fishers test showed that EEG activation was effective in finding positive EEGs (P<0.01). The χ2 test also demonstrated that the amount of positive EEG had no significant difference among the activation groups (P>0.05). Furthermore our results showed that application of different models of EEG activation reduced the false negative EEGs in tonic – colonic seizure (3.3%), absence (9.5%) and other types of epilepsy (12.4%), respectively.
    Conclusion
    Different models of EEG activation reduce false negative EEGs and increase the validity for diagnosis of epileptic patients. The best results were obtained with sleep and photic (light) stimulation that had lower positive results among all types of activation methods.
  • Abdolmajid Fadaei, Navab Eslami, Bahman Sadeghi Page 28
    Background And Aim
    Fluoride is one of the most important substances which are used to prevent dental caries. Since 1988, sodium fluoride mouthwash has been distributed in primary school to use by students. This study aimed to investigate the effect of using sodium fluoride mouthwash in a population of the students (9 and 12-years old) in Shahrekord and also to determine DMFT (Decay Missed Filled Teeth) index in these students.
    Method
    This cross-sectional study was carried out in Shahrekord in the year 2006. The simple random clustering multistage method was used to select the required sample. The data were collected using interview, questionnaires and student examinations. Data were compared with the pervious data which were collected from the same students in 1998, using Chi-square test.
    Results
    The average DMFT value (for permanent teeth) among 9 and 12-year old students has significantly increased from 1998 to 2006 (P<0.05). In addition, the average dmft value (for milk teeth) among 9 years old students was 3.5±0.28 before using sodium fluoride mouthwash and this value has significantly increased to 5±0.059 in 2006 (P<0.05). There were no significant differences in the fluorosis cases between 9 and 12-years old students before and after using sodium fluoride mouthwash (P>0.05).
    Conclusion
    Using sodium fluoride mouthwash seems to have no effect on DMFT index. It is suggested that other methods such as fisher sealants, water fluoridation, using high quality milk in schools and accessible dental care services should be considered in the province and the country.
  • Ebrahim Fallahi, Hamidreza Pouretemad, Ali Farhadi Page 35
    Background And Aim
    There are contradictory results from the effect of iron and zinc supplementation on cognitive functioning of children. We investigated the effects of supplementation of iron and zinc, alone or in combination, on academic performance of primary school children.
    Methods
    The study was a randomized double-blind clinical trial in which 101 primary school children, (61 females and 40 males) were randomly supplemented for 4 months with iron (20 mg/d), zinc (20 mg/d), iron+ zinc (20 mg of each/d), or nothing. Mean of continuous grades of dictation, mathematics, and reading were used to determine the academic performance and teacher checklist of Jon-Quay was used for validity of the method. Data were analyzed by one-way ANOVA, independent t test, and paired t test.
    Results
    Mean of grades before and after intervention in received iron group, zinc group, iron+ zinc group, and control group were 17.29±2.47 vs. 17.95±2.35 (P<0.05), 17.70±2.8 vs.18.10±2.02 (P<0.01), 17.78±1.79 vs. 18.38±1.77 (P<0.05), and 18.31±1.85 vs. 18.40±1.60 (P>0.05), respectively. One-whey ANOVA did not show any significant difference between academic performance grade changes of groups.
    Conclusions
    Supplementation with iron alone, zinc alone and iron plus zinc improved academic performance.
  • Javad Saffari, Mohamadtaghi Moradi, Efat Farrokhi, Mohamadamin Tabatabaiefar, Mariam Taherzadeh Farrokhshahri, Fatemeh Shayesteh, Gholamreza Mobini, Mahdi Banitalebi, Solmaz Khademi, Mortaza Hashemzadeh Chaleshtori Page 43
    Background And Aim

    Gastric cancer is the most common cause of cancer death world wide after lung cancer. Genetic factors including oncogenes and tumor suppressor genes are always involved in progression of this cancer. The P53 tumor suppressor gene is believed to have a broad role in the cell such as programmed cell death and stop cell replicating damaged DNA which has been summarized as the guardian of the genome. This study aims to determine the frequency of two common P53 gene mutations using PCR-RFLP in gastric cancer in Chaharmahal va Bakhtiari province.

    Methods

    This descriptive – lab based study describes the mutation analysis of paraffin embedded gastric samples from 38 patients in Chaharmahal va Bakhtiari province. We have investigated the frequency of P53 gene mutation in exons 7 and 8 by PCR-RFLP to detect alteration in two common hot spots in codon 248 and 282.

    Results

    We determined no mutation in P53 gene hot spots in codon 248 and 282.

    Conclusion

    We conclude that association of P53 gene mutations with gastric cancer is very low in Chaharmahal va Bakhtiari province. However we have examined only 38 gastric samples and more samples need to be investigated to reveal the contribution of P53 gene mutation in causing gastric cancer in this province. Also it is necessary to study the entire coding region and promoter of the gene in patients from different population and ethnic groups.

  • Nasrin Foruzandeh, Marzieh Foruzandeh, Masomeh Delaram, Somaeh Darakhshandeh, Fatemah Deris, Ali Hasanpour Dehkordi, Faranak Safdari Page 51
    Background And Aim
    Schizophrenia is a severe and chronic disease that causes distress, disability, reduced productivity and lowered quality of life. The occupational therapy can help these patients to increase their self confidence and to strengthen their occupational behaviours. The aim of this study was to find the effect of occupational therapy on some aspects of quality of life in schizophrenic patients bedridden in Sina hospital of Farsan city in Charmahal va Bakhtiary province, Iran.
    Methods
    In this clinical trial study all schizophrenic patients (62 patients) bedridden in Sina hospital were selected and their qualities of lives were assessed by Schizophrenic Quality of Life Scale (SQLS). Schizophrenic patients were divided randomly into case (32) and control (30) groups. Occupational therapy was performed in case group for a period of 20 hours in week for 6 months and then they were assessed again. Quantitative analysis of data was undertaken by using Independent- Student t test.
    Results
    Our results demonstrated that quality of life mean score was not significantly different between two groups in the beginning of the study. Our evaluation in the end of the study showed that occupational therapy had significant effect on some psychosocial aspects of quality of life in case group compared to the control group (P<0.001).
    Conclusion
    Occupational therapy has positive effect on some psychosocial aspects of quality of life in schizophrenic patients, such as motivation. It is essential to use other treatments to control symptoms and signs in these patients.
  • Hosin Fazeli, Mohammad Mohsen Hoseini, Parviz Mohammadi Ghalaei Page 58
    Background And Aim
    Infection by drug resistant organisms such as Extended-spectrum beta lactamase (ESBL)-producing Escherichia coli have caused major therapeutic problems. In this study, prevalence of ESBL positive Escherichia coli in clinical specimens was studied and their antibiotic-resistant patterns were evaluated.
    Methods
    In a descriptive analytical study, 278 clinical isolates of Escherichia coli were obtained from Alzahra hospital in Isfahan, Iran. Phenotypic confirmatory test was used to detect ESBL-producing isolates. The antibiotic susceptibility patterns of ESBL producing isolates were determined using disk diffusion method following the recommendations of the NCCLS. Data were analyzed and evaluated by using Chi-square test.
    Results
    Among 278 clinical isolates, 150 isolates (53.9%) produced ESBL. All strains were susceptible to imipenem and meropenem. Comparing antibiotic resistance between ESBL producing strains and non-ESBL producing strains, significant differences were obtained for quinolones, and amino glycosides.
    Conclusion
    Our study showed high prevalence of ESBL strains (53.9%). More over, most of the ESBL strains were also resistant to quinolones and amino glycosides. Based on our finding, it is recommended that prescription of cephalosporins should be restricted to susceptible isolates. Diagnose of ESBL strains in clinical laboratory also should be considered.
  • Faranak Safdari Dehcheshmaei, Tahmineh Salehiyan, Afsaneh Kazemeyan, Nasrin Frouzandeh, Ameneh Safarzadeh, Ali Hassanpour Page 65
    Background And Aim
    Non-pharmacological methods in labor analgesia are better than pharmacological methods because they are safe for the mother and baby, easy to administer, have great satisfaction, do not interfere with uterine contractions and are not expensive. The aim of this study was to determine the effect of music on pain intensity in primiparous women during the active phase of labor.
    Methods
    A single blind controlled trial was conducted on sixty primiparous women in hajar hospital of Shahrekord patients. Were randomly assigned to two equivalent groups (n=30): music and control. Data were collected by means of questionnaires and Visual Analogue Scale (VAS). First, prior to any kind of intervention, the severity of the base pain (the beginning of the active phase) was measured in two groups by means of VAS in 4 cm dilation. Again, after the experimental group had received intervention, the severity of the labor pains in 4,6,8 and 10 cm cervical dilation was measured and was compared. Women in the music group listened to their choice of soft music with earphones (calming or piano) intermittently each 30 minute during the active phase of labor. Data were analyzed using general linear model, the paired t test, χ2 and independent t-test.
    Results
    There was a significant difference between the severity of the pains pre and post music intervention in 4, 6 and 8 cervical dilation (P<0.001). Comparing between music and control group, to music group had significantly less pain than the control group. In 4, 6 and 8 cervical dilation (P<0.001). The mean duration of first stage of labor in music group was 353.46±67.6 minutes and in control groups was 401.5±96.5 minutes (P<0.05).
    Conclusions
    Findings suggest that music can decrease pain during labor. So introduce music as a technique which will make the labor pains olerable, will decrease its severity without using any drugs, and will decrease unessential caesarean section.
  • Shahla Abolhasani, Asghar Khalifezade, Rezvan Zarkeshan, Smohamad Hashemi Page 72
    Background And Aim
    Chest pain is one of the most prevalent symptoms in myocardial infarction. The object of this study was to determine the effect of complementary therapies on chest pain in patients hospitalized in coronary intensive care unit of selected hospitals of Isfahan Universiry of medical sciences college.
    Methods
    In a quasi experimental research, 90 patients were selected by simple method and were divided into 3 groups of 30 (back massage, sound replacement and no intervention groups). Questionnaire was used to gather information. All three groups were interviewed at the beginning of the research and the questionnaire was completed in admission. In the massage group, massage was applied for two days, two times per day. In sound replacement group, cassette tape was broadcast two times per day for two days. The questionnaire was completed once more at the end of first 48 hours of admission. The research data were analyzed by inference and descriptive statistical methods SPSS software.
    Results
    There was no statistical significant difference between the three groups in the case of chest pain at the beginning of hospitalization (P>0.05). However, there was statistical significant difference in the frequency of chest pain after 48 hours between the three groups (P<0.01). Also there was a significant difference in the frequency of chest pain alteration in admission and after 48 hours (P<0.05).
    Conclusion
    Back massage and sound replacement for the patients hospitalized in coronary care unit, is an effective method for reducing chest pain of the patients.
  • Mariam Taherzadeh Farokhshahri, Efat Farrokhi, Javad Saffari Chaleshtori, Solmaz Khademi, Mohamadtaghi Moradi, Sabolfath Shirmardi, Gholamreza Mobini, Neda Parvin, Mahdi Banitalebi, Mortaza Hashemzadeh Chaleshtori Page 77
    Background And Aim
    Hearing loss is a heterogeneous disorder and may be due to genetic or environmental cause. A novel gene, DFNB59 encods pejvakin has been very recently shown to cause neural deafness. This study aims to determine the frequency of DFNB59 gene mutations in exon 2 and 4 in 100 patients negative for GJB2 mutations in Chaharmahal va Bakhtiari province.
    Methods
    In this descriptive-lab based study we investigated the frequency of DFNB59 gene mutations in exon 2 and 4 of the gene. DNA was extracted from all patients following the standard phenol chloroform procedure. The two mutations T54I and R183W was determined using PCR-RFLP procedure.
    Results
    The AF1III restriction enzyme digested the related restriction site in all of the 100 samples examined. Also, SsiI restriction site were digested in all of the 100 samples. These data indicate that no T54I and R183W mutations were not detected in deaf individuals tested.
    Conclusion
    Based on data from the present study and previous study, we conclude that DFNB59 gene mutations have a very low contribution to deafness in patients in Chaharmahal va Bakhtiari province. However, we examined only 2 DFNB59 mutations in 100 patients and to determine the role of this gene in developing deafness the entire coding region and promoter of the gene need to be investigated in more samples.
  • Afsaneh Kazemeyan, Faredeh Mohammadpour, Faranak Safadari Dehcheshmaei Page 83
    Background And Aim
    Tubal ligation (TL) is a popular, safe, reversible and effective method of birth control. However it has some side effects. In this study, psychological and sexual consequences of TL and other contraceptive methods in women who had referred to Shahrekord health centers in a period between 2005 and 2007 were compared.
    Methods
    In this descriptive and analytical study a total of 384 women (174 in TL group and 210 in other contraceptive methods group) were selected by simple sampling method. Data were collected by interview and demographic questionnaires, GHQ-28 and sexual disorders questionnaires (DSM-IV) at the beginning of the study and six months later. Data were analyzed and evaluated by Mann Whitney U, McNemar, t-student and Chi-square (χ2) tests.
    Results
    Psychological disorder in TL group was 31.3% at the beginning of the study and increased to 39.7% at the end of the study (P<0.05). Sexual disorders in TL group was 18.4% and 28.7% at the beginning and end of the study respectively (P<0.01). There was no significant difference in psychological and sexual disorders for the second group.
    Conclusion
    TL group shows higher psychological and sexual disorders compared to the other contraceptive method groups. We suggest that those women selecting TL method, be informed the negative effects of it.
  • Abolfazl Khoshdel, Reza Imani, Abrahim Saedi, Soleman Kheire, Majid Hamidi, Karamali Kasiri, Mohammad Reza Malekahmadi, Gholamreza Panahandeh, Mariam Tavakoli, Hamid Roohi Boroujeni Page 89
    Background And Aim
    Streptococcus pneumonia is the most common cause of community aquired bacterial respiratory tract infection. It is also a major cause of acute otitis media, bacteremia and meningitis. There is little information on antibiotics susceptibility pattern of Streptococcus pneumonia in Iran. Therefore, the aim of this study was to determine the prevalence of throat carrier and penicillin resistant pattern of Streptococcus pneumonia in children with less than five years old who referred to health centers in Shahrekord.
    Methods
    This descriptive – analytic study was carried out from May to September 2007 in Shahrekord. A total of 224 healthy children, age less than 5 years in health care center in Shahrekord city were studied. Pharyngeal samples were collected by sterile swabs and then inoculated on selected media. After 24hr incubation microbiological tests were performed and then Streptococcus pneumonia was recovered by Optochin test. Data were analyzed using Mann Whitney test.
    Results
    38 out of 224 children (17%), were carriers of Streptococcus pneumonia and its resistance to penicillin was 28.9%. There was significant relationship between age and sex and susceptibility pattern in the children (P<0.05).
    Conclusion
    Penicillin is still an appropriate agent for treatment in Streptococcus pneumonia in our population.
  • Reza Masoudi, Smohamad Afzali, Shahram Etemadifa, Jafar Moghaddasi Page 96
    Background And Aim
    Nursing and midwifery instructors have important roles in improving health in the society, by giving good education to nursing and midwifery students. Nurses and midwifes are members of a hygiene team and they need to acquire high self efficacy and best role performance from their instructors. This paper study was attempt to investigate role performance and self-efficacy perception in nursing and midwifery instructors and the factors which effect on it and then propose some strategies.
    Methods
    The present research is a descriptive study which has been done by a problem-solving procedure. All nursing and midwifery instructors from the Shahrekord nursing and midwifery faculty who were willing to participate in the research (29 people) filled a role performance and self-efficacy perception questionnaire.
    Results
    Most of instructors in our study believe that there is no suitable situation for them to perform their role in the clinic (score of 127.57). Regarding self-efficacy perception, the least score was given to the option of For increasing my self-confidence, I am able to have scientific discussions about my ideas and opinions with the faculty’s authorities during the courses with score of 90. The factors affecting role performance of instructors were marriage, age, work history and education. Factors affecting on self-efficacy of instructors were age and type of employment
    Conclusion
    Based on the data analysis from our study, the factors affecting role performance of an instructor were knowledge, work history and education and the more improvements in these factors makes more role performance and self efficacy in instructors.
  • Fatemeh Shayesteh, Kyehan Ghatreh Samani, Manoochehr Shirani, Nada Parvin, Javad Saffari Chaleshtori, Mariam Taherzadeh Farokhshahri, Gholamreza Mobini, Mahrdad Modarresi, Mortaza Hashemzadeh Chaleshtori, Mahdi Banitalebi Page 105
    Background And Aim
    Familial hypercholesterolemia (FH) is an autosomal dominant disorder caused mainly by mutations in the low-density lipoprotein receptor (LDLR) and apolipoprotein B (ApoB).Until now, the molecular basis of FH has been demonstrated in detail in many populations, but there is still very limited molecular data concerning FH in Iran. The aim of this study was to investigate frequency of 3 common Apo-B100 gene mutations in an Iranian population.
    Method
    In this descriptive –lab based study a total of 30 non-related possible FH subjects from Cheharmahal va Bakhtiari were studies. All samples were tested for 3 common Apo-B100 gene mutations including R3500Q, R3500W and R3531C using PCR-RFLP procedure.
    Result
    None of the common Apo-B100 mutations R3500Q, R3500W and R3531C were detected in samples examined using PCR-RFLP.
    Conclusion
    Our data indicated that Apo-B100 gene mutations have not contribution to FH in samples studied here. However, we examined 3 common Apo-B100 mutations in only 30 patients, and to determine the role of mutations of this gene in developing FH in Cheharmahal va Bakhtiari province, more FH samples/populations needed to be investigated.
  • Hormonal profile in hirsute patients referred to a laboratory in Shahrekord, 2005
    Amirfarhad Kamkhah, Neda Parvin Page 112
    Background And Aim
    Hirsutism is a common disorder in women and is defined as increased growth of terminal hair in abnormal arias. There are different etiologies in hirsute women such as hormonal disorder especially polycystic ovary syndrome, tumoral diseases and idiopathic hirsutism. This study was aimed to delermined the hormonal profile of 127 hirsute women referred to Alzahra laboratory in Shahrekord, Iran.
    Methods
    In this descriptive study, 127 hirsute women who referred to Alzahra laboratory in Shahrekord participated. Blood level of testosterone, DHEASO4, 17 hydroxy progesterone, prolactin, cortizol, insulin, TSH, FSH and LH evaluated with ELIZA and RIA methods.
    Results
    In this study, most of women had 21 until 30 years old and elevation in DHEAS level 15.1% (19 person), 13% blood testeron, 11.6% (14 person) hydroxyl progesterone, 1.7% (2 person) TSH, 8.1% (10 person) prolactin, 3.2% (4 person) insulin and 0.8% (1 person) cortizol. In this study LH to FSH fraction in 28.2% of patient was equal or higher than 2 and suspicious polycystic ovary, in 8.9% of this fraction was equal or higher than 3 that indicated definitive polycystic ovary. Residual person have idiopathic hirsutism.
    Conclusion
    According to this research finding frequency of idiopathic hirsutism was more than other types and regarding to importance of etiologic role in treatment of this disorder, careful hormonal and paraclinical approach in these patients is nessecery.
  • Sabrahim Nouriyan, Aliakbar Baeighi, Hosin Taheri Page 117
    Background And Aim

    Internal iliac artery aneurysms are rare but potentially fatal and can be mistaken with more common medical disorders. Most iliac aneurysms occur in conjunction with aortic aneurysms and their etiology is atherosclerotic and degeneration. This kind of aneurysm includes less than 0.5% of all intra-abdominal aneurysms. Rupture is frequently associated with an exceedingly high mortality rate. Accordingly, these aneurysms are best managed aggressively. They are treated by resection and reconstruction, proximal ligation and over sewing of the distal branches, coil occlusion and endovascular techniques. Currently surgical resection and reconstruction remains the gold standard for definitive management

    Methods

    We present a 72 year old man with an old pelvic fracture history who his chief complaint was bloody discharge from right buttock. His diagnosis in the angiography was right internal iliac artery aneurysm and during a surgery by evacuation his hematoma, the distal and proximal of artery was lighted.

    Conclusion

    Because of their rarity and their depth in the pelvis internal iliac artery aneurysms are difficult to diagnose and tend to present late. Their symptoms easily get conflicted with other disorders and must be considered in differential diagnosis.