فهرست مطالب

دیابت و متابولیسم ایران - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، پائیز و زمستان 1381)

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، پائیز و زمستان 1381)

  • 65 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1381/08/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله مروری
  • محسن ایمن شهیدی، حسین حسین زاده صفحه 1
    در این مقاله مروری مدل های حیوانی دیابت در دو بخش مدل های شبه نوع 1 و مدل های شبه دیابت نوع 2 معرفی شده اند. مدل های شبه دیابت نوع 1 در دو قسمت مدل های ژنتیک و شیمیایی و مدل های شبه دیابت نوع 2 در چهار قسمت شامل مدل های دیابت نوع 2 در موش، در رت، ناشی از تغذیه و ناشی از تکثیر انتخابی ارائه گردیده از نظر اختلالات متابولیک، وضعیت پانکراس، عوارض دراز مدت و مزیتهای پژوهشی بررسی شده اند.
    کلیدواژگان: دیابت قندی، مدل های حیوانی، آلوکسان، استرپتوزوسین
  • مقالات پژوهشی
  • غلامحسین عمرانی، زهره مظلوم، محمود سوید علی اشرف رشیدی صفحه 11
    مقدمه
    عوارض آترواسکلروز از علل شایع مرگ و میر در بیماران دیابتی نوع 2 است. بر پایه بررسی های همه گیر شناختی، مصرف اسیدهای چرب غیر اشباع امگا 3 باعث کاهش بیماری های قلبی- عروقی می شود. در موردبرخی آثار متابولیک این مواد در بیماران دیابتی نتایج بررسی ها متناقض بوده است. هدف از این مطالعه بررسی آثار متابولیک این ترکیبات در یک گروه از بیماران دیابتی ایرانی بوده است.
    روش ها
    پنجاه بیمار دیابتی (20 مرد و 30 زن) با میانگین سنی 7.3±49 سال به طور تصادفی به دو گروه مورد (Case) و شاهد (control) تقسیم شدند. در ابتدای ورود به مطالعه غلظت های قند و چربی های خون، فشار خون و وزن بیماران اندازه گیری شد. بیماران گروه شاهد رژیم غذایی و بیماران گروه مورد رژیم غذایی و روغن ماهی حاوی اسیدهای چرب غیر اشباع امگا 3 به مدت 3 ماه دریافت کردند. در پایان مجددا پارامترهای اولیه اندازه گیری مقایسه شد.
    یافته ها
    اسیدهای چرب غیر اشباع باعث کاهش معنی دار در غلظت تری گلیسریدهای خون در گروه مورد گردید(P<0.001). وزن، قند خون ناشتا و هموگلوبین گلیکوزیله نیز اگر چه در این گروه کاهش داشتند، در مقایسه با گروه شاهد، این تغییرات بی اهمیت بود. کلسترول تام، HDL و LDL تغییری نداشتند. دوز داروهای کاهنده قند خون در هر دو گروه ثابت نگه داشته شد.
    نتیجه گیری
    اسیدهای چرب امگا- 3 را می توان به عنوان کاهنده تری گلیسریدهای خون در بیماران دیابتی نوع 2 توصیه نمود.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، اسیدهای چرب غیراشباع امگا، 3، روغن ماهی، تری گلیسرید، کلسترول
  • سید ابوالقاسم سجادی، حسین حسین زاده، سید احمد مهاجری صفحه 17
    هدف
    بررسی اثر ساپونین تام چوبک (Acanthopyllum squarrosum) بر جذب انسولین از راه بینی در مقایسه آن با ساپونین کیلایا (Quillaja saponaria)و سدیم کولات به عنوان جذب افزاهایی که قبلا اثر آنها به اثبات است.
    روش ها
    در فرمولاسیون محلولهای مورد استفاده در این آزمایش، انسولین به میزان 2 واحد بین المللی برای هر موش تجویز گردید کربوکسی متیل سلولز (CMC) با غلظت 10% و ماده جذب افزا نیز با همین غلظت به فرمولاسیون اضافه شد. کاهش غلظت گلوکز خون ناشی از تجویز هر فرمولاسیون در 5 رت در حالت ناشتا مطالعه و بررسی شد.
    یافته ها
    اثر جذب افزایی ساپونین تام چوبک از لحاظ آماری اختلاف معنی داری با دو جذب افزای شناخته شده ساپونین کیلایا و سدیم کولات نداشت. درصد قند خون نسبت به قند خون پایه پس از 130 دقیقه از تجویز محلولهای حاوی انسولین و جذاب افزاهای مختلف بدین شرح بود: برای محلول حاوی ساپونین چوبک %36.78 (±%11.06)، برای محلول حاوی ساپونین کیلایا (2.39%±) 27.46% و برای محلول سدیم کولات (14.93%±) 39.94%.
    نتیجه گیری
    می توان گفت که ساپونین تام چوبک دارای خاصیت جذب افزایی قابل ملاحظه ای است و اثر آن با ساپونین کیلایا قابل مقایسه می باشد.
    کلیدواژگان: ساپونین کیلایا، چوبک، سدیم کولات، جذب افزایی، انسولین، تجویز از راه بینی
  • منوچهر نخجوانی، بیژن فرزامی، تقی گل محمدی، اکبر جعفر زاده صفحه 25
    مقدمه
    گلیکوزیلاسیون غیرآنزیمی پروتئنها در دیابت می تواند آثار مخربی بر ساختمان و کارکرد پروتیئنها داشته باشد. بر پایه مطالعات in vito وin vivo، گلیکوزیلاسیون غیر آنزیمی پروتئینها و ترکیبات گلیکوزیله نهایی آنها در ایجاد عوارض ماکروو اسکولار مانند آترواسکلروز و نیز آثار میکروواسکولار از قبیل ریتنوپانی و نفروپاتی، اهمیت دارد.
    روش ها
    برخی ویژگی های بیوشیمیایی و فیزیکی آلبومین گلیکوزیله مانند تحرک الکتروفورتیک، فلورسانس در PH ایزوالکترویک و تشکیل وابسته به زمان ترکیبات گلیکوزیله نهایی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین برای نخستین بار از روش ایزوالکتریک فوکوسینگ برای بررسی گلیکوزیلاسیون آلبومین سرم افراد دیابتی و مقایسه آن با افراد سالم استفاده شد.
    یافته ها
    تحرک الکتروفورتیک آلبومین گلیکوزیله پس از 10 هفته انکوباسیون با گلوکز نسبت به آلبومین طبیعی 21.3% افزایش نشان داد.PH ایزوالکتریک در هفته اول مشاهده گردید. این تغییرات به خوب با تغییرات مشاهده شده در فلورسانس همبستگی داشت. محتوای گلوکز نمونه های آلبومین نگهداری شده تا هفته اول انکوباسیون کاهش یافت اما پس از هفته دوم به تدریج افزایش نشان می داد. اندازه گیری فلورسانس نیز با این روند تغییرات، همخوانی داشت. در بررسی با روش ایزوالکتریک فوکوسینگ، اختلاف معنی داری بین آلبومین سرم افراد دیابتی و آلبومین سرم افراد طبیعی مشاهده شد (P=0.00).
    نتیجه گیری
    افزایش تحرک الکتروفورتیک پس از هفته اول همراه با کاهش همزمان در PH ایزوالکتریک نشان دهنده آن است که تشکیل ترکیبات گلیکوزیله نهایی پس از هفته اول آغاز می شود. کاهش غلظت گلوکز طی هفته اول وافزایش متعاقب آن پس از هفته دوم را می توان به تشکیل و هیدرولیز ترکیبات گلیکوزیله نهایی نسبت داد. شاید بتوان از این روش برای شناسایی وضعیت پایدار دیابت با درجه پیشرفت آن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ترکیبات گلیکوزیله نهایی (AGE)، آلبومین گلیکوزیله، دیابت قندی، ایزوالکتریک فوکوسینگ (IEF)، فلورسانس
  • ایرج نبی پور، فرهاد وفاجو، محمد سعید مهاجری، هومان سلیمی پور، شهرام ابوطالبی، پیمان عندلیب، مجتبی جعفری صفحه 31
    مقدمه

    برای ده ها سال، نقش کاهش غلظت لیپیدهای سرم در پیشگیری از سکته مغزی در هاله ای از ابهام بوده است. اما نتایج کارآزمایی های آینده نگر جدید نشان داده است که مصرف پراواستاتین در کاهش رخداد سکته مغزی موثر است.

    روش ها

    برای آشکار نمودن طیف اختلالات لیپوپروتیینی بیماران سکته مغزی در استان بوشهر طی دو مدت پنج ماهه در 204 بیمار دچار حوادث عروقی مغز(113 مذکر و 91 مونث) که به صورت متوالی که در بیمارستان دانشگاهی فاطمه زهرای بندر بوشهر بستری شده بود، حداکثر تا 48 ساعت پس از وقوع حادثه عروقی مغز از لحاظ غلظت سرمی لیپیدها و لیپوپروتیئن ها بررسی شدند.

    یافته ها

    67.6% از بیماران در دهه های هفتم و هشتم زندگی قرار داشتند. براساس یافته های برش نگاری رایانه ای(Computed tomography) مغز، میزان شیوع سکته مغزی با خونریزی (مجموع خونریزی درون مغزی و زیر عنکبوتیه)، سکته مغزی ایسکمیک و یافته های غیر اختصاصی به ترتیب 24.6، 31.4، و 25% بود. همچنین مواردحمله ایسکمیک گذرا (transient ischemic attack)، 31) %15.2 مورد) بود، سابقه پرفشاری خون 57.5%دیابت قندی 21.4% مصرف دخانیات 51.5% و وجود چاقی مرکزی در 35.8% از بیماران وجود داشت. کلسترول 200? میلی گرم در دسی لیتر در 50.5%، ترکی گلیسرید 150? میلی گرم در دسی لیتر در 32.6% و HDL-C کمتر از 35 میلی گرم در دسی لیتر در 28.4% از بیماران و 130?LDL-C میلی گرم در دسی لیتر در 51.1% بیماران دیده شد. وجود سابقه مصرف دخانیات در مردان با کلسترول 130

    نتیجه گیری

    اختلالات لیپوپروتیینی و غلظت غیرطبیعی لیپیدهای سرم در بیماران با حوادث عروقی مغز استان بوشهر، شیوع بالایی دارند.

    کلیدواژگان: سکته مغزی، حوادث عروقی مغز، هیپرکلسترولمی، دیابت قندی، چاقی تنه ای
  • شهین یار احمدی، باقر لاریجانی، ابراهیم جوادی، فرحناز نیکدوست، ارشمیدس صنعتی صفحه 39
    مقدمه
    نشانگان X قلبی عبارست است از دردهای آنژینی که به علت اختلال حس درد در دستگاه قلبی عروقی بوجود می آید و اغلب دارا آنژیوگرام کاملا طبیعی می باشد. نشانگان مقاومت به انسولین (نشانگان متابولیک (X نیز عامل مهمی در بروز بیماری های عروق کرنری به شمار می رود. بررسی ارتباط بین نشانگان X قلبی و نشانگان مقاومت به انسولین نیاز به تحقیق بیشتری دارد. هدف این مطالعه مقایسه وضعیت هورمونی زنان یائسه در سه گروه مبتلا به نشانگان X قلبی، بیماری عروق کرونری و گروه شاهد بود.
    روش ها
    برای مطالعه، 149 زن یائسه با محدوده سنی 48-58 سال و طول مدت یائسگی مشابه انتخاب شدند. هورمونهای جنسی، انسولین ناشتا، فشار خون و شاخص توده بدن (BMI) در سه گروه فوق ارزیابی و با یکدیگر مقایسه شدند.
    یافته ها
    غلظتFSH، LH، استرادیول و پروژستون در سه گروه یکسان بود. هر دو گروه با درد قفسه صدری(با آنژیوگرافی طبیعی یا غیر طبیعی) BMI بالاتری نسبت به گروه شاهد داشتند. غلظت انسولین ناشتا نیز در این دو گروه نسبت به گروه شاهد بیشتر بود(P<0.01). غلظت انسولین ناشتا در دو گروه با آنژیوگرافی طبیعی و غیر طبیعی تفاوت معنی داری نداشت. غلظت انسولین ناشتا با هیچکدام از متغیرها ارتباط معنی داری نشان نداد. گرچه ارتباط بین میزان انسولین ناشتا و BMI در گروه با آنژیوگرافی غیرطبیعی مبتلا به بیماری عروق کرونر بسیار نزدیک به سطح معنی دار شدن بود(P<0.059).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که زنان با درد قفسه صدری با آنژیوگرافی طبیعی یا غیر طبیعی، دچار هیپرانسولینیسم بوده، نسبت به گروه شاهد چاق تر می باشند. به نظر می رسد هیپرانسولینیسم مکانیسم زیربنایی در هر دو «نشانگان X قلبی» و «نشانگان X متابولیک باشد. این مطلب نیاز به مطالعات تکمیلی دارد.
    کلیدواژگان: نشانگان X، مقاومت به انسولین، هیپرانسولینیسم، یائسگی، رگ نگاری (آنژیوگرافی)
  • فریبا کریمی، ایرج نبی پور، مجتبی جعفری، فرخنده غلام زاده صفحه 45
    مقدمه
    انجمن دیابت آمریکا در سال 1997 توصیه های خود را برای غربالگری همگانی دیابت بارداری تمام زنان باردار تغییر داد و توصیه نمود که غربالگری باید محدود به زنانی شود که دارای عوامل خطرزایی دیابت بارداری هستند. به ویژه انجمن پیشنهاد نمود که انجام غربالگری برای زنانی که کمتر از 25 سال سن دارند؛ دارای وزن طبیعی هستند و تاریخچه خانوادگی دیابت ندارند، مقرون به صرفه نمی باشد.
    روش ها
    تعداد 91 زن باردار در درمانگاه دیابت دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در 24 تا 28 هفتگی بارداری، با آزمون گلوکز 50 گرمی تحت غربالگری قرار گرفتند. آزمون تحمل گلوکز سه ساعته تشخیصی نیز برای زنانی که در آزمون غربالگری دارای گلوکز 140 mg/dl? بودند انجام گردید. وجود حداقل یکی از عوامل خطرزای دیابت بارداری (پیشنهادی انجمن دیابت آمریکا) یا فقدان هر سه عامل، بر پایه نتایج آزمون غربالگری گلوکز 50 گرمی مورد بررسی قرار گرفت و مدل های مختلفی از ترکیب عوامل خطرزای دیابت بارداری براساس نتایج غربالگری سنجیده شد.
    یافته ها
    تعداد 66 نفر (6.9%) دارای نتایج غربالگری با گلوکز 50 گرمی بودند و 16 نفر (1.75%) نیز در آزمون تشخیصی دارای دیابت بارداری بودند. آزمون غربالگری گلوکز 50 گرمی در 95.3% (61.6 نفر) از افرادی که حداقل یکی از سه عامل خطرزای دیابت بارداری، شامل سن بالاتر از 25 سال، شاخص توده بدن بیشتر یا مساوی 27 kg/m2 یا سابقه خانوادگی دیابت را داشتند و در 27.3% (231 نفر) کسانی که سه عامل خطرزای مذکور را نداشتند، نتیجه غربالگری منفی بود [نسبت شانس 7.03: (odds ratio)؛ فاصله اطمینان 95%: 2.23-22.21؛ [P<0.0001.
    نتیجه گیری
    غربالگری انتخابی زنان باردار بر پایه عوامل خطرزای دیابت بارداری، در مواردی که با محدودیت امکانات انجام غربالگری همگانی مواجهیم، خواهد توانست بیشتر موارد با آزمون غربالگری مثبت را به درستی شناسایی نماید و در این میان، سن، شاخص توده بدن و سابقه خانوادگی دیابت، عوامل مهمی برای انتخاب افراد هستند.
    کلیدواژگان: دیابت بارداری، دیابت قندی، غربالگری، حساسیت (sensitivity)، بارداری
  • باقر لاریجانی، مصفا، پیمان شوشتری زاده، ابراهیم جوادی، علیرضا شفایی، علیرضا وثیق صفحه 53
    مقدمه
    دیابت یک اپیدمی نهفته و شایع ترین بیماری ناشی از اختلالات متابولیسم شناخته شده است. نقص در دستگاه ایمنی ذاتی و سلولی از مواردی است که پژوهشگران نسبت به رویداد آن در این بیماری اتفاق نظر دارند، از جمله در منابع به دفعات به نقص در سیستم فاگوسیتی اشاره شده که شامل اختلال کموتاگسی، فاگورستوز و کشندگی (Killing) بوده است. با این حال گزارشهای مربوط به اختلال در فرایند انفجار تنفسی سیستم فاگوسیتی، که از مکانیسم های کشندگی آنها است، ضد و نقیض می باشد. هدف از این مطالعه بررسی فرایند انفجار تنفسی سیستم فاگوسیتی، که از مکانیسم های کشندگی آنها است، ضد و نقیض می باشد. هدف از این مطالعه بررسی فرایند انفجار تنفسی نوتروفیل ها و مونوسیت ها در خون محیطی به طور جداگانه و با استفاده از دو محرک (Formyl-met-leu-Phe) و (Phorbol-12،3-myristate acetate) PMA بوده است.
    روش ها
    از 36 بیمار دیابتی نوع 2 با میانگین سنی 7±53 سال و 20 فرد سالم با میانگین سنی 5±50 سال، 15 میلی لیتر خون محیطی هپارینه گرفته شد. سلولهای فاگوسیتی (نوتروفیل و مونوسیت) با استفاده از گرادیان غلظتی اختصاصی و کشت سلولی کوتاه مدت، به طور خالص (بیش از 95%) از خون محیطی جدا گردید فرایند انفجار تنفسی نوتروفیل ها و مونوسیت ها به طور جداگانه به کمک آزمون (Nitro blue tetrazolium) نیمه کمی و با استفاده از دو محرکPMA و fmlp انجام گرفت.
    یافته ها
    پس از تحریک با PMA در نوتروفیل های افراد دیابتی، فعالیت کمتری در فرایند انفجار در مقایسه با گروه شاهد مشاهده شد (P=0.097) همچنین پس از تحریک باfmlp، نوتروفیل های افراد دیابتی، در مقایسه با گروه شاهد فعالیت کمتری از خود نشان دادند که این تفاوت از لحاظ آماری معنی دار بود (P=0.027) برخلاف نوتروفیل ها، مونوسیت های گروه دیابتی و گروه شاهد، در ارایه پاسخ به محرکها در فرایند انفجار تنفسی تفاوتی نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    بر پایه نتایج به دست آمده، به نظر می رسد عدم پاسخ مناسب به محرکها و ناکارآمد بودن فرایند انفجار تنفسی سیستم فاگوسیتی، می تواند زمینه را برای پیدایش، تشدید و تداوم عفونتها در بیماران دیابتی فراهم سازد.
    کلیدواژگان: دیابت قندی، بیگانه خواری، انفجار تنفسی، PMA، fmlp
  • مهرشاد عباسی، منوچهر نخجوانی صفحه 59
    مقدمه
    گزارشهایی مبنی بر اثر میدانهای مغناطیسی بر هم ایستایی (homeostasis) قند خون وجود دارد اما هنوز توافق نهایی برای رد یا قبول این گزارشها حاصل نشده است. ما در ادامه بررسی های قبلی خود، در این مطالعه اثر میدان مغناطیسی ثابت بر قند خون و وزن گیری حیوان آزمایشگاهی را بررسی می کنیم.
    روش ها
    بیست و هشت موش ماده جوان سویه BALB/C به طور تصادفی به چهار گروه A، B، C و D تقسیم کردیم. گروه20 A روز در میدان مغناطیسی ثابت قرار گرفت، گروه20 B روز در میدان نما قرار گرفت، گروه10 C روز در میدان مغناطیسی بود و سپس از میدان خارج شد و 10 روز پایانی آزمایش را در خارج از میدان سپری کرد، گروه10 D روز در میدان نما و سپس 10 روز در خارج میدان نما بود. قدرت القای میدان مغناطیسی 500 گوس بود و به وسیله دو تیغه آهنربای طبیعی ایجاد می شد. میدان نما به وسیله دو تیغه سنگ سیاه که از جهت ظاهری مشابه آهن رباها بودند، ایجاد گردید. طی آزمایش موشها روزانه وزن می شدند و در پایان 20 روز آزمایش، از موشها نمونه خون اخذ و قند آن تعیین می گردید.
    یافته ها
    وزن گیری موشهای چهار گروه یکسان بود. قند خون گروه C از نظر آماری به طور معنی دار از قند خون گروه های B و D کمتربود. تفاوت قند خون بین دیگر گروه ها از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    با وجودی که در مدت اقامت موشهای آزمایشگاهی در میدان مغناطیسی قند خون آنها تغییر نمی کند، قند خون موشها 10 روز پس از خروج از میدان، از قند خون موشهایی که هرگز در میدان نبوده اند، کمتر است.
    کلیدواژگان: میدان مغناطیسی ثابت، قند خون، وزن گیری
  • حسین فخرزاده، ایرج نبی پور، محمد رایانی، علیرضا وثیق صفحه 65
    هدف
    تخمین شیوع آنژین صدری وانفارکتوس قلبی در جمعیت هیپرلیپیدمیک بندر بوشهر با استفاده از پرسشنامه ROSE و تغییرات الکتروکاردیوگرام کدمینه سوتا.
    روش ها
    طی یک مطالعه مقطعی 1036 نفر از ساکنان 30-64 ساله شهر مورد بررسی قرار گرفتند. مطالعه از سال 1375 تا 1376 به منظور تعیین شیوع دیابت و عوامل خطرزای کرونری انجام شد. تکمیل پرسشنامه ROSE و ثبت الکتروکاردیوگرام (ECG) با 12 اشتقاق در تمام این افراد انجام شد. تحلیل تغییرات الکتروکاردیوگرام براساس کد مینه سوتا انجام شد. آنژین قطعی درجه 1 و 2 معیار تشخیص آنژین صدری و کد 1.1 مینه سوتا یا تاریخچه بروز سکته قلبی، معیار تشخص انفارکتوس قلبی بود.
    یافته ها
    شیوع خام هیپرکلسترولیمی 47.6% و شیوع همسان شده سنی (age adjusted) هیپرکلسترولمی در زنان 50.3% و در مردان 43.9%بود. میانگین غلظت کلسترول در زنان 204.2±49.5 mg/dl و در مردان 195.0±46.1 mg/dl بود (P=0.003). شیوع آنژین صدری 4.9% بود که پس از تطبیق با سن در مردان 5.6% و در زنان 4.6% به دست آمد. شیوع آنژین صدری در افراد مبتلا به هیپرکلسترولمی 6.3% و در افرادی که غلظت کلسترول نرمال داشتند 3.6% بود (P<0.05) آنژین صدری با هیپرکلسترولمی در مردان همراهی قوی داشت (P<0.0005). شیوع خام انفارکتوس میوکارد2.5% بود که پس از تطبیق با سن در زنان 1.6% و در مردان 2.7% محاسبه شد (P<0.05). شیوع انفارکتوس میوکارد در بیمارانی که هیپرکلسترولمی داشتند 4.1% و در افراد با غلظت کلسترول طبیعی 0.9% بود (P<0.05). در تحلیل چند متغیری، انفارکتوس میوکارد با هیپرکلسترولیمی در هر دو جنس همراهی معنی دار داشت (P<0.05). همچنین انفارکتوس میوکارد در هر دو جنس با دیابت و با پرفشاری خون در مردان همراهی داشت (P<0.05).
    نتیجه گیری
    کاهش میانگین کلسترول در جمعیت شهری بندر بوشهر به منظور کاهش شیوع آنژین صدری و انفارکتوس قلبی یک ضرورت است که بدین منظور برنامه ریزی در جهت اصلاح شیوه زندگی در این شهر باید در اولویت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آنژین صدری، انفارکتوس قلبی، هیپرلیپیدمی
|
  • Mohsen Eimen, Shahidi, Hossein Hosseinzadeh* Page 1
    In this article, we review animal models of types 1 and 2 diabetes mellitus. Models of type 1 diabetes are discussed in two parts, genetic and chemical. Models of type 2 diabetes are discussed in four parts – rat and mouse models, dietary induction, and selective breeding. Models are assessed regarding metabolic disturbances, the condition of the pancreas, long-term complications, and research benefits.
    Keywords: diabetes mellitus, animal models, alloxan, streptozotocin
  • Gholamhossein Omrani *, Zohreh Mazlum, Mahmoud Sovid, Ali Ashraf Rashidi Page 11
    Background
    Atherosclerotic complications are one the most common causes of death in patients with type 2 diabetes mellitus. Epidemiological data indicate that the consumption of omega-3 unsaturated fatty acids (O3FA) leads to a reduction in cardiovascular disorders. The metabolic effect of this substance in patients with type 2 diabetes is still a matter of debate, however. The aim of this study was to assess the metabolic effect of O3FA in Iranian diabetic patients.
    Methods
    50 diabetic patients (20 men and 30 women; mean age 49±7.3 years) were randomly allocated to either the intervention (diet + fish oil containing O3FA) or the control group (diet alone). The lipid and glucose levels, blood pressure, and weight of each patient were measured at the beginning of the study. The duration of the study was 3 months. The aforementioned parameters were re-assessed at the end of the study.
    Results
    O3FA consumption was associated with a significant reduction in serum triglyceride levels (p<0.001). Reductions in weight, fasting blood sugar, and glycosylated haemoglobin were noted in the intervention group but were not statistically significant. No changes occurred in total cholesterol, HDL, and LDL levels. The dosage of oral hypoglycaemic agents was unchanged in both groups throughout the study.
    Conclusion
    O3FA may be recommended for the management of hypertriglyceridaemia.
    Keywords: type 2 diabetes_omega_3 unsaturated fatty acids_fish oil_triglyceride_cholesterol
  • Seyyed Abolghassem Sajjadi *, Hossein Hossein, Zadeh, Seyyed Ahmad Mohajeri Page 17
    Objective
    To compare the effect on insulin absorption intra-nasally of Acanthophyllum squarrosum (ASQ) compared with Acanthophyllum saponaria (ASA) and sodium cholate (NAC), which have proven pro-absorptive effects.
    Methods
    The formulation used in this study contained 2IU insulin (per rat), 1% carboxymethylcellulose (CMC) and a pro-absorptive agent at the same concentration. We assessed the hypoglycaemic effect of each formulation in 5 rats in the fasting state.
    Results
    There was no significant difference in the pro-absorptive effects of ASQ, ASA, and NAC. Blood glucose levels 2 hours after administration of insulin, given as a percentage of baseline glucose concentration, were as follows for the three formulations used: ASQ: 36.78±11.06%, ASA: 27.46±2.39%, and NAC: 39.94±14.93%.
    Conclusion
    Acanthophyllum squarrosum has a significant pro-absorptive effect, comparable to that to Acanthophyllum saponaria.
    Keywords: Acanthophyllum squarrosum, Acanthophyllum saponaria, sodium cholate, pro, absorption, insulin, intra, nasal delivery
  • Manouchehr Nakhjavani *, Bijan Farzami, Taghi Golmohammadi, Akbar Jafarnejad Page 25
    Background
    The non-enzymatic glycosylation (NEG) of proteins in diabetes damages both the structure and function of these proteins. In vivo and in vitro studies have shown that NEG of proteins and advanced glycosylation end-products (AGE) contribute to the pathogenesis of both macrovascular, such as atherosclerosis, and microvascular complications, such as retinopathy and nephropathy, in diabetes.
    Methods
    We studied the electrophoretic mobility, fluorescence at isoelectric pH, and time-dependent AGE formation of glycosylated albumin. For the first time, we have used isoelectric focusing to study serum glycosylated albumin in diabetic patients and healthy controls.
    Results
    After 10 weeks incubation with glucose, the electrophoretic mobility of glycosylated albumin increased 21.3% compared with normal albumin. The isoelectric pH of albumin decreased from 4.6 on day 1 to 4.1 on day 7. The increase in electrophoretic mobility was accompanied by the drop in pH during the first week of incubation. These changes correlated well with those observed by fluorescence. The glucose content of the albumin samples decreased during the first week of incubation, but gradually increased thereafter. Fluorescence readings agreed with these observations. Using isoelectric focusing, there was a significant difference between the serum albumin of diabetic and normal individuals (p<0.001).
    Conclusion
    Increased electrophoretic mobility during the first week with a simultaneous decline in isoelectric pH shows that AGE formation begins after the first week. The reduction in glucose concentration during the first week and its subsequent increase during the second week may be attributed to the formation and hydrolysis of AGE. This method may be used to determine the stability or progress of diabetes.
    Keywords: type 2 diabetes_omega_3 unsaturated fatty acids_fish oil_triglyceride_cholesterol
  • Iraj Nabipoor *, Farhad Vafaju, Mohammad, SaId Mohajeri, Houman Salimepour, Shahram Abutalebi, Peyman Andalib, Mojtaba Jafari Page 31
    Background

    Diabetes mellitus, the most common metabolic disorder of childhood, has important physical and emotional complications; this urges the role of patient education and self-monitoring. Diabetes is costly since patients have to do several lab tests and spend a lot on treatment.

    Methods

    150 patients with IDDM entered this cross-sectional study. The metabolic control and degree to which these patients were utilizing available facilities were determined and compared with same surveys from Germany, France, USA, Australia, and Saudi Arabia.

    Results

    91.3% of patients had no glucometer thus were unable to do self-monitoring. HbA1C had been regularly determined in only 8.66%. Insulin therapy was improper or inadequate in 59.1%. The quality of metabolic control was significantly poorer than the other mentioned nations (P< 0.001).

    Conclusion

    The study advocates educational programs for diabetics. Complete insurance coverage and free weekly lab tests are also suggested.

    Keywords: stroke, cerebrovascular accidents, hypercholesterolaemia, diabetes mellitus, abdominal obesity
  • Shahin Yarahmadi, Bagher Larijani *, Ebrahim Javadi, Faarahnz Nikdoost, Arashmidos Sanati Page 39
    Background
    Cardiac X Syndrome is the occurrence of angina pectoris in spite of a normal coronary angiogram, probably due to a disorder of the cardiac sensory nervous system (pain perception). The insulin resistance (metabolic X) syndrome is an important determinant of coronary artery disease. There is a dearth of research on the association between insulin resistance and cardiac X syndrome. We compared the hormonal status of three groups of postmenopausal women: those with cardiac X syndrome, those with coronary artery disease, and healthy controls.
    Methods
    149 postmenopausal women (age range 48-58 years), matched for duration of menopause, were recruited for this study. Gonadotrophin and fasting insulin levels as well as blood pressure and body mass index were measured in all three groups.
    Results
    LH, FSH, oestradiol and progesterone levels were similar in all three groups. Women in the first two groups (that is, those with angina pectoris regardless of the result of coronary angiography) had a significantly higher BMI than controls. Fasting insulin levels were significantly higher in the first two groups compared with controls (p<0.01). There was no difference in fasting insulin level between the normal and abnormal angiography groups. There was no significant correlation between fasting insulin and any of the other variables, even though the association between fasting insulin and BMI in the abnormal angiography-confirmed CAD group very nearly approached statistical significance (p=0.059).
    Conclusion
    Women with angina pectoris, regardless of the outcome of coronary angiography, have hyperinsulinism and a higher BMI than controls. It seems that hyperinsulinism is the fundamental mechanism by which both the cardiac X and metabolic X syndromes occur. Further research is needed to elucidate this matter.
    Keywords: syndrome X, insulin resistance, hyperinsulinism, menopause, angiography
  • Fariba Karimi, Iraj Nabipoor *, Mojtaba Jaafari, Farkhondeh Gholazmzadehi Page 45
    Background
    The American Diabetes Association in 1997 switched its recommendations regarding the screening of pregnant women from universal to risk factor-based screening. The ADA specifically recommended that screening is not cost-beneficial in women under the age of 25, with a normal weight and negative family history of diabetes.
    Methods
    910 pregnant women attending the diabetes clinic at Bushehr University of Medical Sciences were screening for gestational diabetes using a 50-gram glucose challenge test. All the women were 24-28 weeks pregnant at the time of testing. Women with a post-load blood glucose of ≥140mg/dl were referred for a 3-hour oral glucose tolerance test. The presence of ADA risk factors was recorded, as was the absence of all three risk factors, and compared with the results of 50-gram GCT. We evaluated the predictive value of different combinations of risk factors relative to the results of screening.
    Results
    66 women (6.9%) had a positive screening test, with 16 (1.75%) eventually diagnosed with GDM based on OGTT results. GCT was negative in 616 (95.3%) women, who had at least one of the three risk factors – age >25 years, BMI ≥27kg/m2, or a positive family history of diabetes – and in 231 (27.3%) women who had none of these risk factors [odds ratio = 70.3, 95%-CI = 2.23-22.21; p<0.0001].
    Conclusion
    Selective screening of pregnant women will detect most cases of gestational diabetes where resources to implement universal screening are limited. The most important factors in selecting screening candidates are age, body mass index, and family history of diabetes mellitus.
    Keywords: gestational diabetes, diabetes mellitus, screening, sensitivity, pregnancy
  • Bagher Larijani, Nariman Mossafa, Peyman Shoshtarizadeh *, Mehdi Nouraei, Ebrahim Javadi, Ali, Reza Shafaei, Ali, Reza Vassigh Page 53
    Background
    Diabetes is a hidden epidemic and the most common metabolic disorder in the world. Immune dysfunction (cellular and humoural) is one of the consequences of diabetes, including defects of phagocyte function, notably in chemotaxis, phagocytosis, and killing. Results of studies on phagocyte respiratory burst activity, however, have been contradictory. We studied the respiratory burst of peripheral blood neutrophils and monocytes separately in response to formyl-met-leu-phe (fmlp) and phorbol-12,13-myristate acetate (PMA).
    Methods
    36 patients with type 2 diabetes (mean age 53±7 years) and 20 healthy controls (mean age 50±5 years) each provided a 15ml blood sample. Peripheral blood neutrophils and monocytes were separated and purified (>95%) using specific density gradients and short-term culture. We then separately assessed respiratory burst activity in response to fmlp and PMA by the semi-quantitative nitroblue tetrazolium (NBT) test.
    Results
    Following stimulation with PMA, diabetic neutrophils showed reduced respiratory burst activity compared with normal neutrophils (p=0.097). Following stimulation with fmlp, too, diabetic neutrophils showed reduced respiratory burst activity compared with normal neutrophils, which this time was statistically significant (p=0.027). There was no difference between diabetic and normal subjects with regards to monocyte response to either fmlp or PMA.
    Conclusion
    It appears that the diminished response and reduced effectiveness of the phagocyte system in people with diabetes can facilitate the onset, exacerbation, and persistence of infection.
    Keywords: diabetes mellitus, phagocytosis, respiratory burst, fmlp, PMA
  • Mehrshad Abbasi *, Manouchehr Nakhjavani Page 59
    Background
    There are disputed reports of the beneficial effects of magnetic fields on glucose homeostasis. Continuing from our previous work, we studied the effect of a constant magnetic field on blood glucose and weight gain in laboratory mice.
    Methods
    28 young, female bALB/c mice were randomly allocated into four groups A, B, C and D. Group A were placed in a constant magnetic field for 20 days, group B for 20 days in a placebo field, group C for 10 days in a constant magnetic field, after which the field was removed, and group D for 10 days in a placebo field, which was then removed the remaining 10 days of the study. The induction force of the magnetic field was 500 gauss, and was generated by two natural magnet bars. Placebo fields were created by two identical looking bars of granite. The mice were weighed daily and had their blood glucose measured at the end of the 20-day study.
    Results
    Weight gain was similar in the four groups. Blood glucose was significantly lower in group C mice than in groups B and D mice. No other significant difference in blood glucose between the groups was detected.
    Conclusion
    Even though blood glucose remained unchanged whilst mice are inside a magnetic field, the blood glucose of mice 10 days after field removal is lower than in mice that had never been inside a magnetic field.
    Keywords: constant magnetic field, blood glucose, weight gain
  • Hossein Fakhrzadeh *, Iraj Nabepoor, Mohammad Rayani, Ali, Reza Vassigh Page 65
    Background
    We estimated the prevalence of angina pectoris (AP) and myocardial infarction (MI) in the hyperlipidaemic population of Bushehr using the ROSE questionnaire and ECG changes using the Minnesota code.
    Methods
    1036 residents of Bushehr (in southern Iran), aged 30-64 years, were enrolled as part of a 2-year cross-sectional prevalence study of diabetes mellitus and other risk factors for coronary heart disease. All participants completed a ROSE questionnaire and underwent 12-lead electrocardiography. ECG strips were interpreted according to the Minnesota code. The criteria for diagnosing AP was grade 1 or 2 on the angina pectoris diagnostic scale, and for MI, code 1.1 of the Minnesota code or a history of myocardial infarction.
    Results
    The crude prevalence of hypercholesterolaemia was 47.6%, and its age-adjusted prevalence 50.3% in women and 43.9% in men. Mean serum cholesterol was 204.2±49.5mg/dl in women and 195.0±46.1 in men (p=0.003). The prevalence of AP was 4.9%, which, after adjustment for age, came to 5.6% in men and 4.6% in women. The prevalence of AP was 6.3% in subjects with high cholesterol and 3.6% in subjects with normal cholesterol levels (p<0.05). There was a strong association between AP and hypercholesterolaemia in men (p<0.0005). The crude prevalence of MI was 4.1% in subjects with hypercholesterolaemia and 0.9% in subjects with normal cholesterol (p<0.05). In multivariate analysis, MI was correlated with hypercholesterolaemia in both sexes (p<0.05). Similarly, MI in both men and women was associated with diabetes, and in men alone with hypertension (p<0.05).
    Conclusion
    It is imperative to reduce the average cholesterol level of the population of Bushehr in order to decrease the incidence of AP and, ultimately, MI. Interventions to improve people s lifestyle are of one of the effective measures that may be used in this regard.
    Keywords: angina pectoris, myocardial infarction, hyperlipidaemia