فهرست مطالب

تحقیقات علوم قرآن و حدیث - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1386)

مجله تحقیقات علوم قرآن و حدیث
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1386)

  • 200 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/11/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اعظم پویا صفحه 5

    سید محمد حسین طباطبایی یکی از برجسته ترین مفسران معاصر قرآن است.آن چه تفسیر او را از قرآن واجد اهمیت بیش تر می سازد شخصیت چند بعدی اوست. او با وجود تبحر در کلام، فلسفه، فقه، اصول و عرفان اسلامی شیوه ای یکسر متفاوت در تفسیر قرآن را بر می گزیند؛ شیوه تفسیر قرآن به قرآن. نوشته حاضر می کوشد به واکاوی مفاهیم موجود در شبکه مفهمومی ایمان نزد علامه بپردازد و از این رهگذر تصویری سازوار از آن مفاهیم به دست دهد و خلل های موجود در ارایه  آن  تصویر سازوار را باز نمایاند. عرضه تعریفی از ایمان از منظر علامه و جست و جوی مفاهیم این تعریف در تفسیر المیزان، موضوعی است که در جستار آن را محل توجه خود قرار داده ایم.

    کلیدواژگان: ایمان، التزام عملی، عقد قلبی، عمل، عزم، اطمینان، یقین، سکون
  • بتول مشکین فام، ام البنین خالقیان صفحه 27

    موسیقی: قرآن یکی از جنبه های اعجاز بیانی است که می توان از جنبه های مختلفی بررسی کرد. در این جستار به بررسی تاثیر موسیقی و صوت یک کلمه در معنا می پردازیم. با این توضیج که از آن جا که کلمه از حروف تشکیل شده است و حروف صفات اصلی و فرعی متفاوتی دارد و نیز حرکات گوناگونی بر آنها بار می شود، لذا هر کلمه، بسته به نوع حرکات و مد، نوع حروف و صفات و مخارج آن، زیادت و به تبع آن ابدال و ادغام و هم چنین حذف؛ از آوا و آهنگ خاصی برخوردار است که مراد از موسیقی همین نغمه و آوای ایجاد شده است که دلالت های الهام بخشی دارد و مظهز انفعالات نفسانی است و در معنا تاثیرات گوناگونی دارد از جمله: مبالغه در معنا، تکثیر و زیادت، امتداد و پیوستگی، تداعی صداهای خارجی یا حوادث، خارق العاده بودن عملی، ایجاد خوف و اضطراب،بیان غریب بودن، تکرار و پی در پی بودن امری، آشکاری و وضوح، پر سر و صدا بودن امری، حرکت تدریجی، کندی و سستی در حرکت، بیان عدم آمیختگی،رفع ثقلت و سنگینی، سرعت اجابت و عقوبت و... با اثبات تاثیر موسیقی الفاظ بر معنا، عدم ترادف نیز ثابت می شود. این جستار با هدف بررسی یکی از جنبه های اعجاز قرآن و بیان زیبایی های قرآن، به روش و منهج استقرایی و با شیوه مطالعه کتابخانه ای انجام پذیرفت.

    کلیدواژگان: موسیقی واژگان قرآن، صدا وتاه و بلند، ادغام و ابدال، مخارج و صفات، حروف، زیادت و حذف
  • مریم ایمانی، زینب خطی دیزآبادی صفحه 55

    تفسیر فی ظلال القرآن، مهم ترین اثر سید قطب و بیانگر نبوغ و قدرت فکری این نابغه فرزانه است. این تفسیر در میان تفاسیر قرآن کریم رویکردی سیاسی، اجتماعی، حماسی و تربیتی دارد  و مولف آن مفسری متجدد و روش تفسیری او نوین است. آشنایی مفسر با علل و اسباب نزول آیات به وی این امکان را می دهد که پیام ژرف و تفسیر واقعی آیه را دریابد و برداشت های تفسیری خویش را با شرایط و زمینه های نزول هماهنگ سازد. تفسیر آیات با عنایت کامل به مختصات ساختاری و محتوایی آنها به منزله معیاری است که مفسر برای ارزیابی اسباب نزول و بررسی صحت و سقم احتمالی آنها از آن بهره برده است. در این جهت سوال این است که آیا سید قطب در تفسیر فی ظلال القرآن برای اسباب نزول ارزشی قایل بوده یا نه؟ اگر قایل بوده دیدگاه وی درباره آیات نازله در شان ایمه علیه السلام چگونه است؟ در این پژوهش به این پاسخ ها دست یافته ایم: سید قطب به اسباب نزول در تفسیرش می پردازد اما با قصور در خصوص ایمه اطهار علیه السلام در قبال این گونه آیات یا سکوت می کند یا اسباب نزول معارض آن را بیان می دارد.

    کلیدواژگان: سیدقطب، سبب نزول، اهل بیت (ع)، روش تفسیری، فی ظلال القرآن
  • حمیدرضا فهیمی تبار صفحه 81

    تفسیر منسوب به قمی از جمله تفاسیر امامیه است که در قرن چهارم تالیف شده است، در طبقه بندی تفاسیر آن را جزء تفسیرهای روایی و نقلی می آورند، اما بر مبنای متن تفسیر مولف در موارد پر شماری برای رسیدن به فهم آیات اجتهاد کرده است، یعنی وی با تکیه بر دانسته های غیر نقلی کوشیده است مراد آیات را بیابد. در قسمت اول این جستار در این تفسیر می پردازیم و قسمت سوم را به عوامل موثر در اجتهاد مولف اختصاص داده ایم. بر اساس این تحقیق هیچ تفسیری حتی تفاسیر مشهور به روایی و نقلی از اجتهاد مفسران خالی نیست.

    کلیدواژگان: علی بن ابراهیم قمی، تفسیر قمی، اجتهاد در تفسیر
  • مریم قبادی صفحه 119

    تفسیر فرات کوفی تفسیری روایی از قرن سوم و از جمله تفاسیر کهن شیعی است. بخشی از روایات این کتاب، به تطبیق آیات بر اهل بیت 7 اختصاص یافته است؛ تطبیق و جری آیات با مصادیق عینی از مباحث قرآنی در حوزه تاویل است. در این نوشتار با مروری بر تاویل ابعاد و زوایای مختلف آن در لغت و حدیث، و چیستی آن در نگاه عالمان را بررسی می کنیم و سپس به گزارش و تحلیل برخی از این گونه روایات در این تفسیر می پردازیم. در نهایت در این جستار تاکید بر این نکته است که این گونه روایات برای بیان تاویل و اشاره به برخی از مصادیق آیات اند و نه تفسیر آنها.

    کلیدواژگان: تاویل، ظهر و بطن، تفسیر بطن، جری و تطبیق، روایات تاویلی
  • سید رضامودب صفحه 147

    با گسترش اسلام و نیاز به ترجمه قرآن به دیگر زبان ها، ترجمه پذیری قرآن و درستی یا نادرستی آن، نزد مفسران و متکلمان مسلمان،مورد مناقشه بوده است؛ اغلب محقققان، با عنایت به ضرورت و امکان ترجمه، در ترجمه روان، گویا و نوین از قرآن به دیگر زبان ها کوشیده اند؛ ولی در برابر، برخی از محققان به ویژه برخی از محققان معاصر، قرآن را ترجمه ناپذیر می دانند و معتقدند که «ترجمه حرفی» قرآن، یعنی ترجمه کلمه به کلمه، ممکن نیست ترجمه معنوی نیز، حاصل فهم مترجمان است؛ و به علت برخی از پیامدهای ترجمه های نادرست، معتقد به منع ترجمه شده اند که رشید رضا از مفسران بزرگ اهل سنت در دوره معاصر و غازی عنایه از قرآن پژوهان معاصر از جمله آنها هستند. رشید رضا به استناد برخی از مبانی فکری خود در خصوص قرآن و ترجمه آن، ترجمه قرآن را نادرست می داند؛ در این پژوهش، دیدگاه وی را تبیین و نقد می کنیم و می گوییم که «ترجمه حرفی» قرآن گرچه مشکل یا در مواردی، مقدور نیست، ترجمه معنوی قرآن ممکن و ضرورت آن برای ارایه حداکثری مفاهیم آیات و بیان مراد خداوند، برای کسانی که به زبان عربی آشنا نیستند، انکارپذیر نیست؛ هم چنان که نمی باید تردید کرد که ترجمه قرآن از احکام متن اصلی قرآن برخوردار نیست و انحراف و خطای برخی از مترجمان، نمی تواند مستندی بر عدم جواز ترجمه یا ترجمه ناپذیری قرآن باشد و لازم است تا در کنار ترجمه، متن اصلی قرآن، نیز ارایه شود و مترجمان می باید بسیار بکوشند تا ترجمه ای صحیح و روشمند و به دور از هر گونه کژی، به خصوص در آیات اعتقادی، ارایه کنند و از این رو، چنین ترجمه ای ممکن و جایز است؛ گرچه در مواردی از آیات، نوشتن پانوشت ترجمه ها بسیار ضروری است.

    کلیدواژگان: ترجمه ناپذیری قرآن، درستی ترجمه، ترجمه حرفی، رشید رضا، آیات اعتقادی، تعارض و تحریف ترجمه ها
  • حمید محمد قاسمی صفحه 167

    از جمله شیوه های بدیعی که در نهج البلاغه برای حیات بخشیدن به معانی و زنده جلوه دادن مفاهیم به کار گرفته شده شیوه تصویر آفرینی است. در پرتو این شیوه، بسیاری از حقایق دینی و معارف توحیدی در قالب هایی محسوس و عینی به نمایش در آمده اند و موضوع های معنوی و روحی و حالات نفسانی جان گرفته و بر پرده نمایش ظاهر شده اند. تعابیر امام علیه السلام چنان سرشار از تصاویر بیانی و استعاره ها و تشبیهات نغز و جذاب است که سخنان حضرتش در بسیاری مواقع بیشتر به پرده های نقاشی می‌ماند تا کلماتی مجرد و خاموش. این ویژگی شگفت انگیز نهج البلاغه سبب شده است تا خواننده به هنگام مطالعه آن با  صحنه هایی متنوع و زنده و پر تحرک مواجه شود که در پشت هر تصویرش قدرت ابتکار و نیروی خلاق تصویرگر چنین صحنه هایی نمایان است.
         در این جستار، ضمن تعریف مفهوم تصویر و نقش آن در حیات بخشیدن به معانی، به این موضوع بدیع از منظر نهج البلاغه می نگریم و به اقسام تصویر آفرینی در نهج البلاغه اشاره می کنیم و نمونه هایی از سخنان نغز آن حضرت را که در آنها از این شیوه جذاب استفاده شده است ارایه می دهیم.

    کلیدواژگان: تصویر، تجسیم، تشخیص، تخییل
|
  • Azam Puya Page 5

    This article tries analyze the concept of faith in almizan. For this, it finds the concepts which Tabatabai uses to describe “faith” throughout the Quran, like intellectual peacefulness, practical commitment, affirmationassent, obedience, assurance, faithfulness , trust , good deed , etc. Then, it tries to show both the meaning of those concepts in Tabatabais view and the situation of them in the existence of a believer. It also offers Tabatabais definition of certainty and knowledge that are very important in description of faith. Finally , it shows whether or not his conceptual network of faith has consistency. There is a gap between knowledge and action. Some early Muslim theologians have given some different solutions to create a bridge between them. This article tried to find and the bridge and the explain it in Tabatabais view.

    Keywords: faith, practical commitment, mental relatedness, action, assurance, certainty, intellectual peacefulness
  • Batol Meshkinfam, Omol banin khaleghian Page 27

    The music of Quran in one of the features of its text inimatibility that can be studied from different aspects. In this article we have examined the impact of the music of a word on its meaning. The music of the word is the lune of the word due to its main and minor characteristies, its vowels, sustainance of the phonemes, kind of phonemes points of articulation(makharidj) additional words, phonetic changes (Ibdal) contract (idgham) and ellipsin that has different implications and is a display of ones excitments. This has an obvious effect on the meaning expressed as follows: exaggeration in meaning, abundance, growth, continuity been extraordinary or reminiscent of outside sounds and events, causing fear and aniety expressing strangeness, recurrence and relaxation of a movement, fastness of response and penalty, averting its heaviness and also mixture and proving the impact of phonemes on the meaning expressed, it will also be proved that synonymy does not exist at all.

    Keywords: The music of Qur'anic words, the length of the phonemes points of articulation, phonetic change, contract additional words, its ellipsis
  • Maryam Imani, Zeinab Khatti Dizabadi Page 55

    Fi zelal al-Quran the most significant work of seyyed Qutb demonstrates the genious and intellectual power of its celebrated outhor. In this exegesis a political social edifiying epical trend can be traced and its compiler is considered of the modern exegetes. The knowledge of its author about the occasion of revelation enables him to reach the deep meaning and real message of the verses and adjust his own view of the verse with the conditions and causes of its revelation. Interpreting Quran with full consideration of its formal and textual qualifications is a criterion for evaluating the cases narrated as the occasion of revelation. In this article we have examined wether seyyed Qutb has considered the Ahl-al-Bayt. The result was as follows: He takes in to account the occasions of revelation in his commentary but encountered with those about Ahl-al-bayt he is either silent or presents the cases differing from them.

    Keywords: Seyyed Qutb, occasion of revelation Ahlual-Bayt Fi Zelal al Quran, exegetical methods
  • HamidReza Fahimi Ta bar Page 81

    The exegesis attributed to Qumi is one of Imami commentaries compiled in 4th century A.H. and classified as traditional. Nevertheless considering the commentary proper, the exegete in numerous cases has relied on his own independent decision in order to comprehend the meaning of the verses/ i. e/ he has interpreted the verses depending on non-traditional sources. In this article, at first we study Qumis exegesis and its status and next we examine different stimuli for his decision making and finally in the last part of the article we consider various factors influentied on the editor’s judgments. This research shows that in all commentaries, even those known as traditional, we can notice the exegetes independent decision making.

    Keywords: Ali ibn Ibrahim Qumi, Qumi exegesis, independent decision in Qur’anic exegesis
  • Maryam Qubadi Page 119

    Furat Kufi's exegesis is one of the third century traditional exegesis of the early Imamis. part of the traditions in this book is devoted to denotating verses to Ahl-al-Bayt Giving the referent and denotes (tatbiq and Jary) of verses considering outside examples is one of the Qur’anic subjects in the field of esoteric interpretation (táwĪl). In this article we have first examined the meaning of the word 'Ta wil" literally, in hadith and according to different scholars. Then we have studied some of the traditions with esoteric sense in this exegesis. Our focus in this study is on distinguishing between tradition explaining the sense of the verses and those giving the referent while many of the esoteric traditions are of the latter kind.

    Keywords: esoteric interpretation esoteric, exoleric sense referent, denote esoteric Furat Kufi’s exegesis
  • Seyyed Reza Moaddab Page 147

    After Islam prevailed in non-Arab countries and the need for translating Quran arised, translatabity of Quran and the correctness of such an act became a debate for exegetes and theologians. Most scholars considering the necessity and possibility of it, have made a serious and sincere effort to achieve a straightforward and fluent translation. While others especially some of the contemporaries, believe in untranslatability of Quran supposing that literal translation of Quran is not possible while its free translation is affected by the translators understanding. They also insisted on the for bidence of translation due to some uncorrect ones. Rashid Reza and Ghazi Inaya are among those. In this article we have studied this view and criticized it, believing that literal translation of Qur’an difficult or in some cases impossible, its free translation is both possible and essential for conveying the meaning of the verses at most and also Allah’s intention. In addition, there is no doubt that the translated Quran is not subject to the same legal rules of the original text and the translators’ errors and blunders cannot be a good reason for forbidding it. It is also essential to provide the original text of Quran besides its translation, while the translators should try to provide a correct methodological and false less translation especially concening theological verses Giving extra explanations in footnotes is also sometimes crucial.

    Keywords: untranslability, correctness of translation, literal translation, Rashid Reza, theological verses alteration of translation
  • Hamid Muhammad Qasemi Page 167

    One of the incerdible methods used in Nahj al-Balaga for reviving the sense and vitaliging the concept is the method of illustration. Through this method many of the religious facts and monotheistic teachings are demonstrated in practical and perceptible forms and spiritual and different states of mind and spirit are given life. Imam Alis words are so abundant of literal images metaphors and allegories that in many cases it is more like a beautiful picture rather than silent and dead words. In this article we are to define the concept of illustration and its role in giving life to different concepts as well as studying this subject in Nahj al-Balaga. In addition we have categorized different kinds of illustration in Nahj al-Balaga accompanied by examples from Imams words.

    Keywords: dramatizing, personification embodiment illustration