فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی و ارتباطات - پیاپی 10 (زمستان 1386)

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 10 (زمستان 1386)

  • 198 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/10/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالله گیویان صفحه 1

    بی تردید کلیفرد گیرتز از مهم ترین و اثرگذارترین مردم شناسان معاصر است که با برقرار رکدن پیوند بین تفسیر و تبیین قدمی تعیین کننده در ارتقای جایگاه مردم شناسی در میان دانشهای انسانی و اجتماعی برداشتهاست. جایگاه او در مردم شناسی و مطالعه فرهنگ و دین می توان با جایگاه ماکس وبر در جامعه شناسی مقایسه کرد او از طریق تالکوت یارسنز با آرای ماکس وبر آشنا شد و تلاش کرد تفهیم و تفسیر را در شناخت فرهنگ و پدیده های فرهنگی به کار بندد یکی از مهم ترین مواریت نظری و عملی گیرتز را باید تلاشهای او در توضیح رابطه فرهنگ و جامعه دانست. او با قائل شدن استقلال و اولویت برای فرهنگ، از پیش قراولان رویکردی است که کریتین بل آن را فرهنگ گرا - نمادگرا می خواند. ابزار تئوریک کارآمد گیرتز در اتخاذ و توسعه این رویکرد تفسیری و معناگرا، آئین است. با وجود این چنین به نظر می رسد که آرای گیرتز ارائه کند و نشان دهد که او را به چه تعبیر باید یک تفسیر گرا دانست. این قاله با تاکید و مروری بر رویکرد تفسیری گیرتز به فرهنگ و دین و مروری بر یکی از مطالعات میدانی او در جزایر بالی توضیح دهد که او چگونه از آئین به عنوان یک متن برای تفسیر یک فرهنگ استفاده می کند.

    کلیدواژگان: دین، فرهنگ، انسان شناسی تفسیری، کلیورد گیرتز
  • مصطفی ازکیا، حسین میرزایی، احسان جوانمرد صفحه 29

    سمئله محوری این مقاله بررسی رابطه بین تغییرات اجتماعی جامعه روستایی با آثار سینمایی ایران از زمان شکل گیری این هنر تا سال 1357 است. در این رهگذر بررسی چگونگی این رابطه و نیز کیفیت بازتاب واقعیات جامعه روستایی مطمح نظر است. چارچوب نظری این مقاله بر نظریه بازتاب استوار است. مطابق این رویکرد، هنر آینه و انعکاسی از جامعه است و به واسطه جامعه مشروط شده و تعین می یابد. در این مقاله از روش اسنادی برای مشخص کردن تغییرات عمده جامعه روستایی و نیز تفکیک تاریخی سالهای مورد بحث استفاده کرده ایم. برای درک ساختار و کارکرد آثار سینمایی در روند این پژوهش از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که تنها 9 درصد از فیلمهای سینمای روستایی، ذیل کارکرد نشان دادن واقعیت ساخته شده اند. همچنین بررسی ما نشان داد که میان برنامه های حکومت و تغییر کارکردهای سینما در طول دوره مرود بحث رابطه معناداری وجود دارد. اجرای مهم ترین برنامه دولت در روستاها (اصلاحات ارضی) در سال 1341 نقطه عطف مشترک تغییرات اجتماعی جامعه روستایی و تغییر مضامین و کارکردهای سینمای روستایی در طول دوره مورد بحث است. واقعیت گریزی، تبلیغ برای حکومت و اقناع مردم برای پذیرفتن فرهنگ جدید و نگرشهای نو، از مهم ترین کارکردهای سینمای روستایی قبل از انقلاب است. نقد مناسبات ارباب و رعیت در سینمای بعد از اصلاحات ارضی، روشن ترین نمود همبستگی تغییرات اجتماعی، اقتصادی جامعه روستایی با محتوای فیلمهای سینمایی به شمار می رود.

    کلیدواژگان: سینما، روستا، تغییرات اجتماعی، رویکرد بازتاب، واقعیت گریزی
  • سلیمان پاک سرشت، حسین نوری نیا صفحه 51

    مقاله حاضر با هدف بررسی تغییرات ناشی از کاربرد اینترنت در رفتارهای فراغتی کاربران جوان اینترنت در تهران و بر پایه تحلیل ثانویه داده های مربوط به فعالیتهای فراغتی آنان تنظیم شده است. سوال اصلی این است که استفاده از اینترنت چه تاثیری بر میزان زمان اختصاص یافته و الگوی انجام فعالیتهای فراغتی جوانان بر جای گذاشته است؟ یافته های مطالعه در خصوص زمان اختصاص یافته به فعالیتهای فراغتی حاکی از آن است که کاربران اینترنت زمان بیشتری را صرف رفتارهای فرهنگی و فراغتی می کنند. همچنین کارکرد ارتباطی اینترنت موجب ارتقای کیفی و کمی فعالیتهای فراغتی دارای کارکرد غالب اجتماعی با محوریت روابط دوستانه شده است. در بخش فراغت رسانه ای، کاربرد اینترنت تاثیر واحدی ندارد. بدین معنی که این تاثیر در ارتباط با تماشای تلویزیون، از الگوی جایگزینی، در ارتباط با گوش دادن به رادیو، از الگوی دوگانه و در مورد مطالعه کتاب، روزنامه و مجله، از الگوی ارتقاء پیروی می کند. در نهایت کاربرد اینترنت بر رفتارهای فراغتی سرگرم کننده تاثیری ترغیب کننده دارد.

    کلیدواژگان: اینترنت، رفتارهای فراغتی، جوانان، کاربران اینترنتی، مصرف فرهنگی
  • مهدی سلطانی گرد فرامرزی، محمد مهدی رحمتی صفحه 79

    مطالعه سینما به عنوان یک عنصر فرهنگی و اجتماعی، می تواند ما را به عمق لایه های حیات اجتماعی مان برساند. چنین هدفی در مطالعه این مقاله، از طریق کاوش وضعیت بازنمایی مناسبات جنسیتی در فیلمهای سینمایی پس از انقلاب اسلامی دنبال می شود. پرسش آغازین تحقیق این است که نابرابری های جنسیتی چگونه در فیلمهای سینمایی پس از انقلاب بازنمایی و بر ساخت می شوند؟ آیا تصویر دو جنس در این فیلمها در مقایسه با یکدیگر از جهت مواجهه با مقوله های اجتماعی مختلف تفاوت معناداری دارد؟ چارچوب نظری در این تحقیق نظریه فمینیستی است که به کمک آن مناسبات جنسیتی در سینمای ایران بررسی می گردد. در این تحقیق، تعداد 62 حلقه فیلم از سینمای پس از انقلاب به روش تحلیل محتوا مورد بررسی قرار گرفته است که نتایج آن حکایت از تایید همه فرضیات در نظر گرفته شده در این تحقیق دارد. فرضیاتی که موید وجود نابرابری جنسیتی در سینمای ایران به سود مردان و ضرر زنان هستند. سینمای پس از انقلاب بنابر رویکرد نظری فمینیستی، پدرسالاری را در روابط دو جنس بازنمایی و برساخت کرده است.

    کلیدواژگان: جنسیت، مناسبات جنسیتی، پدرسالاری، نابرابری جنسیتی، سینما، بازنمایی، ژانر مردانه
  • یوسف اباذری، شاپور بهیان صفحه 99

    در این مقاله کوشیده ایم دو رمان شازده احتجاب و بره گمشده راعی اثر هوشنگ گلشیری و نیز رمان سووشون سیمین دانشور را بر بستر گفتمانی یک دوره خاص یعنی دهه 40 بازخوانی کنیم. این گفتمان را می توان گفتمان غربزدگی نامید که شامل موتیفهای مختلفی است از قبیل حسرت بر سنت و از دست رفتن یکپارچگی آن، تحقیر روشنفکر طرفدار غرب و کوشش برای دادن تعریفی جدید از او، بیزاری از غرب و عامل کلیه ویرانی ها و مصیبتها چه مادی و چه معنوی دانستن آن و از این قبیل. متنی که کلیه این موتینها را در خود متبلور می کند، کتاب غربزدگی جلال آل احمد است. در این کتاب آل احمد نشان می دهد که غرب از همان آغاز شکل گیری اش در صدد ضربه زدن و نابود کردن جهان اسلام بوده است. و در این راه از انواع حربه ها و دسائس و توطئه ها استفاده کرده است. در نهایت غرب با این ابزار کلیت اسلامی را نابود کرده است. نابودی این کلیت در سووشون به صورت نابودی خانواده زری بازنمایی می شود و در بره گمشده راعی به صورت پراکنده شدن گله و از هم پاشیدن مجموعه و بی اعتبار شدن عمل پیام آوری.

    کلیدواژگان: غربزدگی، ماشین، مجموعه، کلیت اسلامی، غرب، شرق، سنت، خانواده، بزرگ مالکی
  • مانی کلانی صفحه 131

    روح جمعی یا همان اجتماع مطرح شده در نظریات جامعه شناسی کلاسیک و نیز گفتگو هر چند دو مفهوم کلیدی جامعه شناسی و نظریه انتقادی هستند، اما دیر زمانی است که در درون گفتمان مطالعات فرهنگی مورد استفاده قرار می گیرند، ولی پیشینه انسان گرایانه و تا حدی انتزاعی آنها باعث نشده تا مصادیق ملموس و تجربی آنها مرود بحث و بررسی قرار نگیرند، فوکو با مطرح کردن بحث فضاو قدرت و هابرماس نیز از طریق مفهوم کنش ارتباطی تلاش کردند تا این مفاهیم را به شکل عینی تر در علوم اجتماعی طرح کنند. در این مقاله نیز با توجه به اهمیت نشان دادن این موضوع که چنین مفاهیمی فقط موضوعی برای بحثهای روشنفکرانه نخبگان نمی باشند، جهت گیری اصلی پژوهش ارزیابی تجربی این مسئله بوده است که تا چه حد اجتماع همبسته و صمیمی شکل گرفته در پاتوقها و نیز گفتگو در زندگی روزمره جوانان تهرانی حضور دراد و نیز تا چه حد به این مفاهیم آگاهی دارند یا علاقه دارند که آنها را تجربه کنند. بنابراین با توجه به ارزیابی فوق می توان به این سوال پاسخ داد که آیا در متن زندگی هر روزه، تجربه حضور در اجتماعات گوناگون و نیز در کنار آن علاقه به تجربه گفتگوی واقعی با دوستانشان هویتی آزادتر و مستقل تر را برای آنان شکل می دهد یا خیر؟

    کلیدواژگان: زندگی روزمره، گفتگو، فرصتهای زندگی، روزمرگی، شوک، معمولی شدن، بی تفاوتی، از خود بیگانگی، مقاومت دیگری، گفتار، هویت فردی، هویت جمعی، سبک زندگی، تجربه روزمره
  • مهری بهار، علی حاجی محمدی صفحه 163

    مسئله اصلی که در این مقاله مورد توجه بوده است، بررسی چگونگی استفاده دانشجویان دانشگاه تهران از اینترنت با توجه به چارچوب نظری بهره وری و خرسندی است. به عبارتی، دانشجویان چگونه از اینترنت استفاده می کنند و از آن رضایت دارند. برای جمع آوری اطلاعات پرسشنامه آن لاین طراحی شده به کاربران اینترنتی معرفی و پس از دریافت پاسخها به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شده است. در این مقاله مدلهای تحلیل رگرسیون برای پیش بینی استفاده از اینترنت به کار گرفته شده است. تحلیل عامل اجزای اصلی مجر به پنج انگیزه استفاده اینترنت بین پاسخ دهندگان گردید که عبارتند از جستجوی اطلاعات، نظارت، سرگرمی، سودمندی شخصی و تعامل اجتماعی چندین متغیر از جمله جنسیت، سال تحصیلی، مواجهه اینترنت، علاقه و وابستگی و خشنودی و بهره مندی از اینترنت در ارتباط با پنج انگیزه مورد بررسی قرار گرفت. جنسیت به عنوان عامل مهم و معنی دار یافت شد به طوریکه پسران بیشتر از اینترنت برای تعامل اجتماعی و دختران برای جستجوی اطلاعات استفاده کردند. سال اولی ها نسبت به سال چهارمی ها و دانشجویان کارشناسی ارشد / دکتری از اینترنت برای سودمندی شخصی بهره بردند. وابستگی به اینترنت به شکل معنی داری با همه انگیزه های اینترنت همبستگی داشت. همچنین همبستگی معنی دار مثبتی بین خشنودی از اینترنت و انگیزه های سرگرمی، نظارت و اطلاعات وجود دارد. مواجهه اینترنت با سودمندی شخصی، تعامل اجتماعی و سرگرمی همبستگی مثبتی داشته است. مواجهه و خشنودی به طرز معنی داری به علاقه و وابستگی مربوط می شود، اما ارتباطی با همدیگر ندارند.

    کلیدواژگان: رسانه، اینترنت، بهره وری و خرسندی، دانشجویان، انگیزه ها
|
  • abdollah Givian Page 1

    Unquestionably, Clifford Geertz was one of the most important and influential contemporary Anthropologists. Trying to overcome the conflict between interpretation and explanation, he improved the intellectual position of anthropology amongst the humanities and social sciences. With this in mind, his position among Anthropologists can be compared with Max Weber as a Sociologist. Knowing Weber through the American Sociologist Parsons, he tried to apply an interpretative reading of culture and cultural phenomena. His attempts to clarify the relationship between «Society» and «Culture», is one of his valuable legacies. Pointing to culture as an independent entity and being concerned about its priority over society, he improved on an approach called Culturalist – Symbolist by some scholars. An efficient tool at his hand was the concept of ritual. Despite his popularity in other countries, it seems that Iranian students are not sufficiently informed about him. This article is a humble attempt to introduce some of his views and to show in which sense he should be seen as a promoter of an interpretative approach. In doing so, this article reviews his main ideas about culture and religion and through one of his popular experimental works, Cockfight, tries to show how he used a ritual as a text to interpret a culture.

    Keywords: religion, Culture, Anthropology, Clifford Geertz
  • Mostafa Azkia, Hossein Mirzaei, Ehssan javanmard Page 29

    The basic subject of this paper is considering of the relation between social changes of rural society and Iranian Cinematography works from novel up to formation of this art up to 1978. Also it is considered to have a consideration of this relation and quality of rural society realities. Theoretical framework of this essay is based upon the reflexive theory . According to this approach, art including a wide scope of researches based upon this common idea that the art is the mirror of society or the art may be conditional and specified due to the art. Documentary method has been used in this essay for specifying the major changes of rural society and historical separation of considered years as well. For better understanding of the structure and application of cinematography works, we used the qualitative content analysis method. According to the findings of this essay, only %9 of rural cinematography films made for showing the reality. Also we could found out that there is a meaningful relation between governmental programs and any change of cinema applications through the mentioned period. Performing the most important governmental program in villages (Land reforms) in 1962 is a common reference point of social changes in rural society and any changes of concepts and applications of rural cinematography through the mentioned period. The most important outputs of rural cinematography before revolution is hiding of reality, advertising for government and enrichment of people for accepting the new culture and new attitudes. Any criticism of relations between master and man in cinema after (Land reforms) are the clearest results of correlation of social/ economic changes of rural society with the content of cinematography film

    Keywords: Cinema, Village, Social changes, reflexive theory, Hiding of reality
  • Soleiman pakseresht, hossein Noorinia Page 51

    This research aims to study how the time and pattern of leisure and cultural activities is affected by Internet use in youth aged 15-30 years old. The study took advantage of the Youth National Organization’s 2005 data collection on leisure activities which used a national sample of 13000 youths aged between 15 to 30 across the country. The findings show that Internet users have more time for leisure and cultural activities than non-Internet users (31 hours versus 28 hours per week). Other results indicate that the communicative function of the Internet has raised the quality and quantity of relationships of Internet users. The impacts of Internet usage on media consumption has no simple pattern; in regards to television viewing it has a replacement effect, while a positive impact on reading as a leisure activity. It was found that the Internet has increased the time for individual and social activities via expanding the friendship networks of Internet users.

    Keywords: Internet use, Internet users, Leisure, Cultural Consumption, Life Style, Youth
  • Mehdi Soltani Gerdfaramarzi, MohammadMehdi Rahmati Page 79

    Studying cinema as a social and cultural phenomenon can lead us to the under-lying layers of social life. This aim has been pursued in this study through analysis of representation of gender relationships in feature films made after the Islamic Revolution. The opening question of this study is how gender inequality has been constructed in feature films after the Islamic Revolution. How does the way each genders confronts social issues differ meaningfully? The theoretical framework of this study was based on Feminist theory according to which gender relationships have been studied in Iranian cinema. In this study a total of 62 feature films have been analyzed using content analysis and the result proves all the hypotheses. These hypotheses confirm the existence of gender inequality in Iranian cinema in favor of men. Therefore, according to feminist theory, Iranian cinema can be considered patriarchal in regards to representation and construction of gender

    Keywords: gender, gender relationships, feminism, Patriarchy, Gender Inequality, cinema representation, masculine genre
  • yusef abazari, shapoor Behian Page 99

    In this article we have examined three novels, all written in the 1340’s, including Savashun written by Simin Daneshvar, The Lost Lamb of Raie and Prince Ehtejab written by Hushang Golshiri. We have read these novels against the backdrop of the Westoxification discourse, which embodies nostalgic feelings towards tradition and its lost integrity, condemnation of pro-West intellectuals, hatred towards the West as the producer of material and spiritual destruction. The writings of Al-Ahmad often show that the West, from the outset, has tried to degrade and destroy the Islamic world and for this aim has exploited various means and conspiracies, and has in fact succeeded in destroying Islamic totality. This destruction of Islamic totality has been depicted through the destruction of Zari’s family in Savashun and the dispersal of the herd in The Lost Lamb of Raie, and in the disorganization and re-evaluation of messages found in all three novels.

    Keywords: Westoxification, Islamic totality, West, East, tradition, Family, machine, great ownership
  • Mani KAllani Page 131

    Community” and “dialogue” are two basic concepts of Sociology and Critical Theory outlined by classical sociological theories. However, these terms have not historically been used within the discourses of Cultural Studies. Attention has been paid to their humanistic and abstract roots but their tangible and experimental dimensions have not yet been dealt with. Within Anthropological thought also the objective truths of the concepts “community” and “dialogue” have not been addressed although Foucault’s focuses on issues of “power” and “space” and Habermas’ concept of“communicative action” have tried to materialise these issues within social sciences. In this article we show that such issues are not merely subjects of intellectual elite discussions. We adopt an experimental orientation in our methodology to see how much “community” and “dialogue” play an impotant role in the everyday life of Tehrani youth. We ask how much the youth are aware and interested in experiencing these terms within their daily lives. Based on our evaluation we can now conclude wether or not participation in youth gatherings and discussions has resulted in the acquisition of a more free and autonomous identity.

    Keywords: everyday life, Dialogue, everyday opportunities, daily, shock(Gr. Erlebnis), Normalization, indifference, Alienation, resistance, the other, speech, Individual Identity, life-style, everyday experience
  • Mehri Bahar, ali hajimohamad Page 163

    The main concern of this article is to examine Internet use by Tehran University students from the uses and gratifications perspective. In other words, how students use the Internet, and what needs they try to gratify. To understand this, an online questionnaire was designed and introduced to Internet users. The data was then analyzed. In this article regression analysis models were utilized to predict Internet usage. Principle component factor analysis resulted in five motives for using the Internet among respondents. Those were: information seeking, surveillance, entertainment, personal utility, and social interaction. Several variables were investigated in relation to the five motives, including; gender, year in school, Internet exposure, Internet affinity, and Internet satisfaction. Gender was found to be an important and significant factor; males were more likely to use the Internet for social interaction, and females were more likely to use it for seeking information. Freshmen were more likely to use the Internet for personal utility than seniors and graduate students. Internet affinity was significantly correlated with all Internet use motives. There was also a significant positive correlation between Internet satisfaction and Internet use motives for entertainment, surveillance, and information. Internet exposure was positively correlated to personal utility, social interaction, and entertainment. Exposure and satisfaction were significantly related to affinity, but not to each other

    Keywords: media, uses, gratifications, Internet, students, Motivations