فهرست مطالب

ایرانی آموزش در علوم پزشکی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1387)

مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مرضیه اکبرزاده، مهدیه زنگی آبادی، مرضیه معطری، حمیدرضا طباطبایی صفحه 195
    مقدمه
    آموزش خودآزمایی پستان توسط همسالان، موقعیت مناسبی را برای شکل گرفتن رفتارهای بهداشتی برای ورود به دوره بزرگسالی فراهم می آورد. هدف از این مطالعه، مقایسه تاثیر آموزش خودآزمایی پستان توسط همسالان و پرسنل بهداشتی بر آگاهی و نگرش دانشجویان بود.
    روش ها
    در این پژوهش نیمه تجربی، 112 دانشجو از دو دانشکده دندان پزشکی و مدیریت دانشگاه علوم پزشکی شیراز بطور تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه قرار گرفتند. از آنان پیش آزمون و دو پس آزمون گرفته شد. ابزار گردآوری اطلاعات، آزمون سنجش آگاهی در مورد سرطان پستان و خودآزمایی، و نگرش نسبت به خودآزمایی پستان بود. از هر کلاس 4 تا 5 نفر به عنوان آموزش دهنده همسال انتخاب و آموزش دیدند. دانشجویان گروه اول توسط همسالان و گروه دوم توسط پرسنل بهداشتی بطور مجزا با جزوه آموزش دیدند. در پایان جلسات آموزشی پس آزمون اول و 6 هفته بعد پس آزمون دوم به عمل آمد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از آزمون آماری t زوج و مستقل، آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر و آزمون تجزیه عامل انجام شد.
    نتایج
    اختلاف معنی دار آماری بین میانگین نمره آگاهی و نگرش دو گروه بلافاصله بعد از آموزش وجود داشت، بطوری که میانگین نمره آگاهی افراد گروه آموزش توسط همسال بالاتر از میانگین نمره آگاهی افراد گروه آموزش توسط پرسنل بهداشتی بود، ولی تفاوت آماری معنی داری بین نگرش دو گروه 6 هفته بعد از آموزش وجود نداشت. نمره آگاهی و نگرش قبل، بلافاصله و 6 هفته بعد از آموزش در دو گروه تفاوت معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    اثربخشی آموزش خودآزمایی پستان به دانشجویان توسط همسالان بیشتر از پرسنل بهداشتی است. پیشنهاد می گردد این شیوه آموزشی، بخصوص در آموزش بهداشت خودآزمایی بیشتر مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش، خودآزمایی پستان، همسالان، پرسنل بهداشتی، آگاهی، نگرش
  • رضا برزو *، محمود صفری، مسعود خداویسی، بی تا ترکمان صفحه 205
    مقدمه

    متناسب بودن برنامه آموزشی پرستاران با وظایف آنان بر بالین امری اجتناب ناپذیر است. این مطالعه به منظور بررسی نظرات پرستاران شاغل در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی همدان پیرامون کاربردی بودن آموزش های دوره کارشناسی پرستاری صورت گرفت.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی و مقطعی، 172 نفر پرستار دانش آموخته شاغل در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی همدان که دارای شرایط و معیار های پژوهش بودند، انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ای که حاوی اطلاعات دمو گرافیک و برنامه های آموزشی دوره کارشناسی پرستاری بود، استفاده گردید. این اطلاعات شامل دروس پایه، اصلی، تخصصی، کارآموزی و کارآموزی در عرصه دوره کارشناسی پیوسته پرستاری بود که پس از تکمیل آن توسط پرسنل پرستاری، با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    بیشترین و کمترین میانگین امتیازات در دروس پایه، به ترتیب متعلق به فیزیولوژی (79/2) و آمار حیاتی مقدماتی و روش تحقیق در پرستاری(62/1)، در دروس اصلی، داروشناسی (45/3) و اصول اپیدمیولوژی و مبارزه با بیماری ها (58/2) و در دروس تخصصی، پرستاری بیماری های داخلی و جراحی 1 و 3 (46/3) و پرستاری بهداشت جامعه 1 (34/2) بود. بیشترین و کمترین میانگین امتیاز در کارآموزی، پرستاری بیماری های داخلی و جراحی 1 (38/3) و پرستاری بهداشت جامعه (33/2) بود. در خصوص کارآموزی در عرصه، بیشترین و کمترین میانگین امتیاز مربوط به دروس پرستاری بیماری های داخلی و جراحی 3 و 4 (38/3) و پرستاری بهداشت جامعه (35/2) بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه بر کاربرد دروس و کارآموزی های مربوط به پرستاری داخلی و جراحی، بیشتر از سایر دروس تاکید شده و دروس زیربنایی مانند فیزیولوژی، آناتومی، داروشناسی، فرایند یادگیری و اصول آموزش به مددجو نیز از دیدگاه پرستاران شاغل کاربرد داشته است، به نظر می رسد که لازمست در برنامه ریزی آموزش پرستاری به این دروس توجه بیشتری شود. ضرورت مطالعات وسیع تر برای ارزیابی برنامه آموزش پرستاری دروس جدید و قدیم توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آموزش پرستاری، برنامه درسی پرستاری، پرستاران شاغل
  • مهرنوش پازارگادی، مهناز خطیبان، طاهره اشک تراب صفحه 213
    مقدمه
    ارزشیابی عملکرد اعضای هیات علمی پرستار، پیچیده و دشوار اما ضروری است. روسای دانشکده ها، معاونین آموزشی و اعضای هیات علمی پرستار، مسوولیت برنامه ریزی، انجام و اصلاح ارزشیابی دارند. یافتن دیدگاه مشترک آنان در تبیین ارزشیابی عملکرد دارای منزلت ویژهای است. هدف این مطالعه، تبیین و توصیف ارزشیابی عملکرد اعضای هیات علمی پرستار بود.
    روش ها
    در مطالعه کیفی حاضر، داده های مورد نیاز توسط دو روش مصاحبه فردی نیمه ساختاریافته با صاحب نظران و مشاهده خط مشی های موجود، رویه ها و فرمهای مربوط به ارزشیابی گردآوری شد. در مجموع محتوای 22 مصاحبه فردی و 26 سری مواد موضوعی مورد تحلیل کیفی محتوا با رویکرد قراردادی قرار گرفت. روش نمونهگیری مصاحبه‪شوندگان، هدفمند و در مورد اسناد ارزشیابی از سرشماری استفاده گردید.
    نتایج
    شرکتکنندگان دیدگاه های وسیعی نسبت به ارزشیابی عملکرد اعضای هیات علمی پرستار داشتند که پس از تجزیه و تحلیل، این دیدگاه ها و محتوای مستندات موجود در سه درونمایه اصلی قرار گرفتند: حیطه شایستگی های فردی عضو هیات علمی، حیطه فرایند اجرا و حیطه برایند کاری. مواردی که جزو مفهوم ارزشیابی عملکرد نبود ولی بر آن تاثیر داشت، تحت عنوان عوامل سازمانی طبقه‪بندی شد.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر، بر پیشنهاد صاحب نظرانی که موافق ترکیبی از نظام مبتنی بر ویژگی های فردی، نظام مبتنی بر رفتار و نظام نتیجه مدار برای ارزشیابی عملکرد هستند، تاکید میکند، منتهی بجای ویژگی های فردی، به شایستگی های عضو هیات علمی توجه میکند که قابل ارتقا و اصلاحپذیر هستند. در ضمن، توجه به برخی عوامل سازمانی که می توانند بر ارزشیابی عملکرد تاثیر بگذارند، اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی عملکرد، اعضای هیات علمی پرستار، مطالعه کیفی، تحلیل محتوا
  • آرش حدادگر، علیرضا یوسفی، مسیح صبوری، جورج ریچارد صفحه 229
    مقدمه
    شناخت ریشه های تردید در انتخاب رشته تخصصی و برطرف کردن آن کمک می کند تا فرد بتواند انتخاب درستی انجام دهد. هدف این مطالعه تعیین مشخصات روان سنجی نسخه ایرانی مقیاس تردید در انتخاب تخصص بالینی به صورت تحت شبکه در بین دانشجویان یا دانش آموختگان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و همچنبن تعیین نگرش شرکت کنندگان نسبت به پرسشنامه مزبور بود.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی، با استفاده از آزمون تردید در انتخاب تخصص ریچارد، سوالات پرسشنامه ایرانی تردید در انتخاب تخصص بالینی تهیه شد. روایی صوری توسط کارشناسان آموزشی و روایی فرهنگی با کمک ترجمه و ترجمه معکوس مورد تایید قرار گرفت. سوالات پرسشنامه پس از تکمیل نسخته تحت شبکه، مورد تحلیل عاملی قرار گرفت. نظرات افراد در مورد پرسشنامه (شفافیت سوالات، جذابیت سایت، راحتی تکمیل پرسشنامه، تعداد سوالات شخصی) پرسیده شد.
    نتایج
    پنجاه هشت نفر در مطالعه شرکت کردند. برای پایایی پرسشنامه عدد قابل قبولی 84/0 به دست آمد. دو سوال حذف و 5 سوال اصلاح شد. سوالات در 4 عامل (تردید کلی، تعویق تصمیم گیری، موانع تصمیم گیری و نامصمم بودن) جای گرفتند که عامل موانع تصمیم گیری مشابه نمونه آمریکایی بود. ضمنا کاربران از کیفیت پرسشنامه تحت شبکه رضایت داشتند و 100 درصد تکمیل آن را مفید دانستند.
    نتیجه گیری
    اجرای پرسشنامه تحت شبکه تردید در انتخاب تخصص بالینی امکان پذیر است. تفاوت این مطالعه با نمونه آمریکایی، از نظر اختلاف فرهنگی، دشواری آزمون پذیرش دستیار در دو کشور و همچنین عدم دقت در برگرداندن سوالات و کافی نبودن حجم نمونه قابل توجیه است. با توجه به عدم وجود مشاوران شغلی در دانشگاه ها، راه اندازی یک سیستم اینترنتی راهنمایی شغلی، همراه با یک مشاور می تواند به دانشجویان پزشکی در انتخاب بهتر تخصص خود کمک کند.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری شغلی، تردید شغلی، تخصص بالینی، مشاوره شغلی، تحلیل عاملی
  • فریبا حقانی، رویا ملاباشی، سپیده جمشیدیان، مهرداد معمارزاده صفحه 239
    مقدمه

    گرایش آموزش پزشکی به سمت پزشکی سرپایی و درمانگاه هاست و تاثیر محیط فیزیکی بر فرایند یاددهی- یادگیری انکارناپذیرست. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی مطلوبیت شاخص های مربوط به محیط فیزیکی درمانگاه های بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام گرفت.

    روش ها

    در یک مطالعه توصیفی، کلیه درمانگاه های آموزشی وابسته به بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (33 درمانگاه) به روش سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها، چک لیستی محقق ساخته متشکل از مشخصات درمانگاه، ویژگی های کیفی درمانگاه و ویژگی های کمی بود. درمانگاه ها به صورت مستقیم توسط پژوهشگر مورد مشاهده قرار می گرفت. کلیه اطلاعات جمع آوری شده توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. داده ها در قالب شاخص های توصیفی گزارش شده است.

    نتایج

    در درمانگاه های مورد مطالعه بالاترین درصدهای فراوانی به حیطه میزان روشنایی (100 درصد) و تسهیلات (8/78 درصد) و چینش صندلی ها (8/84 درصد) اختصاص داشت و پایین ترین درصدهای فراوانی مربوط به وجود دیوارها با عایق صوتی (صفر درصد)، و دسترسی به منابع آموزشی مانند اینترنت و رایانه (3 درصد) و دسترسی به کتابهای مرجع (1/6 درصد) بود.

    نتیجه گیری

    وضعیت محیط فیزیکی درمانگاه های بررسی شده در حیطه دسترسی به منابع آموزشی در وضعیت ضعیف، در حیطه فضاهای داخلی، وضعیت تهویه و وجود تسهیلات در وضعیت متوسط، در حیطه وضعیت روشنایی در وضعیت بسیار خوب می باشد. با توجه به عدم وجود مطالعات کافی در زمینه محیط فیزیکی، به ویژه در حیطه آموزش درمانگاهی، بر ضرورت انجام مطالعات مشابه تاکید می شود.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، آموزش درمانگاهی، محیط آموزشی، محیط فیزیکی، فرایند یاددهی، یادگیری
  • خوشه خالقی نژاد، زهرا عباس پور، پوراندخت افشاری، یوسف علی عطاری، عبدالرحمن راسخ صفحه 247
    مقدمه
    در سال های اخیر، برای تقویت زندگی زناشویی، به برنامه های قبل از ازدواج اهمیت داده می شود. این پژوهش برای تعیین نیازهای آموزشی قبل از ازدواج از دیدگاه زوجین متاهل مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهرستان مشهد انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی و مقطعی بر روی 223 زوج (446 نفر) از زوجین متاهل مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهر مشهد در سال 86-1385 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای شامل دو فرم بود. فرم اول، شامل 8 سوال مربوط به اطلاعات دموگرافیک واحدهای پژوهش و 4 سوال مربوط به نظرات نمونه ها در مورد نحوه برگزاری کلاس ها بود و فرم دوم، شامل 47 سوال در 7 زمینه باروری، تنظیم خانواده، بیماری های مادرزادی، پیشگیری از سرطانهای شایع زنان و مردان، روابط جنسی، روابط با همسر و خانواده، قوانین اسلامی و حقوقی بود و 2 سوال باز به سایر نظرات زوجین می پرداخت. برای بررسی نتایج از آمار توصیفی و t-test استفاده گردید.
    نتایج
    نیاز به آموزش در هر دو گروه در تمام حیطه ها بالاتر از حد متوسط بود. مقایسه نمرات آموزشی در 7 زمینه آموزشی تفاوت آماری معنی داری بین زنان و مردان را نشان نداد. بیشترین نیاز در هر دو گروه در زمینه روابط با همسر و خانواده ابراز شد (در گروه خانم ها 067/0±97/3 و آقایان 077/0±95/3).
    نتیجه گیری
    زوجین مایل هستند آموزش ها در زمینه روابط با همسر و خانواده (بهداشت روان) پررنگ تر شود و تعداد جلسات آموزشی به سه تا چهار جلسه افزایش یابد. خانم ها و آقایان، نیاز به تهیه برنامه ها آموزشی و برگزاری جلسات آموزشی در زمینه اولویتها را احساس کرده بودند.
    کلیدواژگان: نیاز آموزشی، مشاوره قبل ازدواج، دیدگاه، زوجین
  • علی اکبر زینالو، ماندانا شیرازی، فرشید علاءالدینی، حسن توفیقی، عبدالکریم پژومند، حسن صیرفی، شاهین آخوندزاده، محمدتقی طالبیان، فخرالدین تقدسی نژاد، علیرضا احمدی صفحه 255
    مقدمه
    یکی از مناسب ترین شیوه های نیازسنجی، سنجش نیازهای فراگیران و تنظیم برنامه های آموزشی منطبق با نظرات آنان است. هدف این مطالعه، تعیین عناوین و محتوای برنامه های آموزش مداوم پزشکان عمومی در پنج موضوع منتخب توسط دست اندرکاران آموزش پزشکی و گروه هدف منطبق بر نیازهای واقعی پزشکان عمومی برای تجدید نظر در برنامه ریزی آموزش مداوم کشور بود.
    روش ها
    در این پژوهش مقطعی، کاربردی و تولید محصول، 700 پزشک عمومی تحت پوشش دانشگاه های علوم پزشکی استان تهران مورد بررسی قرار گرفتند. پرسشنامه ای شامل دو قسمت دموگرافیک و 80 سوال علمی در مورد آگاهی در زمینه پنج موضوع فارماکولوژی بالینی، بیماری های پوست، مسمومیت ها، اورژانس ها و پزشکی قانونی، با استفاده از لیست یا پیک آموزش دیده و ارجاع مستقیم به مطب ها ارسال و جمع آوری شد. برای گروه هدف در هر موضوع سه عنوان و جمعا پانزده محتوای آموزشی استاندارد تدوین گردید.
    نتایج
    در گروه پزشکی قانونی، بین خبرگان و گروه مورد مطالعه تقریبا ارتباط کامل وجود داشت. در گروه پوست، پزشکی قانونی و اورژانس، بعضی از پنج اولویت اول دو گروه با هم تلاقی داشتند. در گروه فارماکولوژی هیچ تلاقی و اشتراک نظر بین خبرگان و گروه مورد مطالعه دیده نشد. در گروه مسمومیت ها در سه انتخاب برتر بین دو نظر نیز هیچ اشتراک نظر دیده نشد.
    نتیجه گیری
    نیازهای آموزشی واقعی پزشکان عمومی در دریافت اطلاعات جدید برای افزایش توانایی آنان در ارائه خدمات بهداشتی و سطح دانش ندانسته های علمی آنان با آنچه که خبرگان و متخصصین تصور می کنند، متفاوت است. طراحی محتوی آموزشی گروه های هدف بهداشتی، مبتنی بر کاستی های واقعی دانش و عملکرد آنان بر اساس نظرسنجی و آگاهی سنجی علمی آنان صورت گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه های آموزش مداوم، نیازهای آموزشی، پزشکان عمومی، آموزش پزشکی، تعیین محتوا، صاحب نظران، گروه هدف
  • طاهره طولابی، فاطمه جنانی، ابراهیم قربان محمدی صفحه 263
    مقدمه
    ارزشیابی وضعیت برنامه آموزشی از دیدگاه دانش آموختگان می تواند موجب شناسایی نواقص این برنامه ها شده و امکان اصلاح را فراهم نماید. پژوهش حاضر با هدف تعیین تناسب اهداف برنامه های آموزشی با نیازهای حرفه ای از دیدگاه دانش آموختگان دانشکده پرستاری و مامایی خرم آباد انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی از نوع پیمایشی در سال 86-1385 روی 407 نفر دانش آموختگان پرستاری و مامایی سال های 84-1378 انجام شد. پرسشنامه ای مشتمل بر اطلاعات فردی، تناسب اهداف برنامه های آموزشی با نیازهای حرفه ای و عناصر موثر بر کیفیت برنامه های آموزشی از دیدگاه دانش آموختگان به وسیله پست ارسال و بطور خودایفا تکمیل گردید. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمونهای آمار توصیفی و مجذور کای تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    بیشتر دانش آموختگان پرستاری (9/72 درصد) و مامایی (4/72 درصد)، توانایی خود در مراقبت از بیمار را در حد زیاد ارزیابی نموده و کاربرد دروس کارآموزی را بیش از دروس عملی و تئوری در کارآیی حرفه ای موثر دانستند. از دیدگاه دانش آموختگان، مهارت های کسب شده در طول تحصیل، در حد متوسطی پاسخ گوی نیازهای حرفه ای آنان در محیط کار بود و عدم کسب مهارت های لازم، دانش آموختگان پرستاری (1/37 درصد) را بیش از مامایی (4/22 درصد) تحت فشار روانی قرار داده بود. بیشترین عناصر موثر بر کیفیت برنامه های آموزشی از دیدگاه دانش آموختگان، استفاده از اساتید و مربیان مجرب، امکانات آموزش بالینی و فضای مناسب، شیوه های تدریس بکار گرفته شده، امکانات آموزشی دانشکده و منابع علمی بود.
    نتیجه گیری
    نیازهای حرفه ای دانش آموختگان پرستاری و مامایی در برنامه آموزشی، بطور جامع پوشش داده نمی شود. لزوم تغییر در برنامه آموزشی و فراهم نمودن تمهیدات لازم برای دستیابی به اهداف حرفه ای و تربیت نیروی انسانی ماهر و مولد، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، نیاز حرفه ای، اهداف، دانش آموختگان، پرستاری، مامایی، دیدگاه
  • فاطمه عرفانیان، طلعت خدیوزاده، نیره خادم، محمد خواجه دلویی صفحه 275
    مقدمه
    یکی از مهم ترین موانع استفاده از آی یودی (Intra Uterine Divice-IUD)، عدم ارائه مشاوره مطلوب است. از آن جایی که بکارگیری روش های نوین آموزش برای ایفای موثرتر نقش ماماها در ارائه مشاوره لازم می باشد، این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر دو روش آموزش مرسوم و ایفای نقش بر میزان مهارت دانشجویان در مشاوره صورت گرفت.
    روش ها
    در این مطالعه تجربی، 62 دانشجوی مامایی بطور تصادفی به دو گروه آموزش با ایفای نقش و مرسوم، تخصیص داده و برنامه آموزشی چهار ساعته در زمینه مشاوره آی یودی را دریافت نمودند. در ابتدا و انتهای مطالعه، مهارت دانشجویان در مشاوره ارزیابی گردید. ابزار گردآوری داده ها، فرم خودارزشیابی توانایی انجام مهارت و ای وارسی ارزشیابی عملکرد دانشجو در مشاوره قبل و بعد از گذاشتن آی یودی بود. مقایسه ها با آزمون های مجذور کای، دقیق فیشر، t-student، من ویتنی، t زوج در نرم افزار SPSS انجام شد.
    نتایج
    میانگین نمره مشاوره قبل و بعد از آی یودی گذاری در پیش آزمون بین دو گروه تفاوت آماری معنی داری نداشت اما در پس آزمون، اختلاف آماری معنی داری در هر دو مهارت بین دو گروه وجود داشت. بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون هر گروه، در هر دو مهارت، اختلاف آماری معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    یادگیری بیشتر مهارت مشاوره با آموزش به روش ایفای نقش است. بکارگیری این روش آموزشی برای آموزش مهارت های مشاوره ای به دانشجویان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش، ایفای نقش، آموزش مرسوم، مهارت، مشاوره، آی یودی، غربالگری
  • حمیدرضا کوهستانی، نیره باغچقی صفحه 285
    مقدمه
    گزارش کردن اشتباهات دارویی باعث حفظ ایمنی بیمار و همچنین به عنوان یک منبع اطلاعاتی با ارزش برای پیشگیری از اشتباهات دارویی در آینده است. هدف از این مطالعه، تعیین علل گزارش نکردن اشتباهات دارویی در دانشجویان پرستاری بود.
    روش ها
    برای انجام این پژوهش توصیفی و مقطعی، کلیه دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی اراک انتخاب شدند. نظرات دانشجویان پرستاری در مورد علل گزارش نکردن اشتباهات دارویی با استفاده از پرسشنامه 17 عبارتی بر اساس مقیاس پنج درجه ای لیکرت اندازه گیری گردید. این پرسشنامه شامل سه حیطه ترس از پیامدهای گزارش دهی (10 عبارت)، عوامل مدیریتی (4 مورد) و فرایند گزارش دهی (3 مورد) بود. داده ها با نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    دانشجویان پرستاری تخمین زدند که 75 درصد از اشتباهات دارویی توسط دانشجویان پرستاری گزارش می شود. در میان علل مورد بررسی، حیطه ترس از پیامدهای گزارش دهی بیشترین امتیاز (13/4) را داشت. از ده عبارت موجود در حیطه ترس از پیامدهای گزارش دهی، عبارت ترس از نمره ارزشیابی و پیامدهای آموزشی، بالاترین علت گزارش نکردن اشتباهات دارویی بود. از چهار عبارت موجود در حیطه عوامل مدیریتی، دانشجویان با عبارت عدم وجود بازخورد مثبت به دنبال گزارش دهی اشتباه دارویی، بالاترین موافقت را داشتند.
    نتیجه گیری
    بعضی از اشتباهات دارویی در دانشجویان گزارش نمی شود و ترس از پیامدهای گزارش دهی و عوامل مدیریتی دو علت مهم گزارش نکردن اشتباهات دارویی در دانشجویان پرستاری است. از آنجا که گزارش دهی اشتباهات دارویی می تواند باعث بهبود ایمنی بیماران شود، مربیان پرستاری باید یک واکنش مثبت در قبال گزارش دهی اشتباهات دارویی در دانشجویان پرستاری داشته باشند.
    کلیدواژگان: اشتباهات دارویی، ایمنی بیمار، گزارش کردن، دانشجویان پرستاری، دیدگاه
  • غلام حسین محمودی راد، فاطمه الحانی، منیره انوشه صفحه 293
    مقدمه
    شرایط موثر بر آموزش و یادگیری درس اصول و فنون پرستاری می تواند در کسب شایستگی مهارت های اولیه بالینی تاثیر داشته باشد. هدف این مطالعه، تبیین تجارب و نظرات دانشجویان و مربیان پیرامون درس فن پرستاری است.
    روش ها
    این پژوهش کیفی از نوع تجزیه و تحلیل درون مایه ای (آنالیز تم ها) بود. در این مطالعه 15 دانشجوی پرستاری، چهار مربی پرستاری، سرپرستار بخش جراحی و دو پرستار دانش آموخته دانشکده محل تحقیق، بر اساس نمونه گیری مبنی بر هدف، انتخاب و مورد مصاحبه قرار گرفتند. کلیه مصاحبه ها روی کاغذ پیاده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    با استفاده از تحلیل دست نوشته ها (آنالیز تمی) تعداد قابل توجهی درون مایه اولیه و هفت درون مایه اصلی که هر یک چند درون مایه فرعی داشتند، استخراج شد. درون مایه های اصلی شامل: عوامل آموزشی، استاندارد نبودن نحوه انجام تکنیک ها و فاصله تئوری و بالین، انگیزه، نیروی انسانی، ارتباطات، عوامل مدیریتی، تجهیزات و فضای فیزیکی بود که این درون مایه های اصلی و فرعی با جملاتی از بیانات نمونه های پژوهشی در مطالعه توضیح داده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش حاکی از نقص ارتباطات در محیط آموزشی و تعامل بین استاد و دانشجو و پایین بودن سطح انگیزه در بین مربیان و دانشجویان پرستاری است که از اصول اساسی برای آموزش و یادگیری صحیح هستند. مسوولین آموزش پرستاری روی این جنبه از فرایند آموزشی و رفع عوامل ایجادکننده آن توجه بیشتری مبذول بدارند.
    کلیدواژگان: اصول و فنون پرستاری، مهارت های بالینی، تعامل، استاد، دانشجو، پژوهش کیفی
  • معصومه منگلی، طاهره رمضانی، صدیقه منگلی صفحه 305
    مقدمه
    تغییرات جسمی و عاطفی دوران بارداری زمینه را برای مشاجرات خانوادگی و خشونت، که با خطراتی چون زایمان زودرس، نوزاد نارس و افسردگی بعد از زایمان همراه است، آماده می کنند. مطالعه حاضر به منظور تعیین تاثیر آموزش تغییرات طبیعی دوران بارداری و نحوه سازگاری با آنها بر رضایت مندی زناشویی زنان باردار مراجعه کننده به مراکز خدمات بهداشتی- درمانی شهرستان شهر بابک انجام شده است.
    روش ها
    این پژوهش نیمه تجربی با طراحی یک گروهی قبل و بعد از آموزش انجام گرفت. داده ها به کمک پرسشنامه ENRICH (Enriching،Relationship،Issues،Communication، and Happiness) از 112 زن باردار که معیارهای ورود به مطالعه را داشته به صورت تصادفی طبقه ای از سه مرکز بهداشتی نمونه گیری گردید. مداخله به صورت ارائه یک پمفلت آموزشی بود و رضایت زناشویی قبل و یک ماه بعد از مداخله گردآوری گشته و با بهره گیری از شاخص های آمار توصیفی و آزمون های ویلکاکسون، t، من یو ویتنی، ANOVA و کروسکال والیس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    مقایسه میانگین نمرات، افزایش معنی داری، در بعد از دریافت اطلاعات نشان داد چنان که امتیاز رضایت مندی زناشویی از 28±8/168 به 2/18±3/187 افزایش یافت. در مقایسه میانگین تفاوت نمرات بر حسب متغیرهای رتبه بارداری، سن بارداری، وضعیت اشتغال زن باردار و همسر او، نگرانی در مورد زیبایی و برخورداری از حمایت اطرافیان نیز تفاوت معنی داری دیده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق ضرورت آگاهی زوج ها از تغییرات طبیعی دوران بارداری را مطرح می سازد که با انجام این مهم، مراقبین بهداشتی می توانند نقش فعالی در افزایش رضایت مندی زناشویی داشته باشند.
    کلیدواژگان: بارداری، آگاهی، تغییرات طبیعی، سازگاری، رضایت مندی زناشویی، پرسشنامه ENRICH
  • علیرضا مهری دهنوی صفحه 315
    مقدمه
    در مقطع کارشناسی ارشد، در سال های 86 و قبل، علاوه بر آزمون کتبی، از داوطلبان رشته های مختلف مانند مدیریت توان بخشی و آموزش پزشکی، برای مصاحبه هم دعوت به عمل می آمد. در این مطالعه سعی شده علاوه بر تعیین نقش مصاحبه در پذیرش دانشجویان رشته های آموزش پزشکی و مدیریت توان بخشی در سال های 85 و 86 به ارتباط بین مصاحبه و امتحان کتبی هم پرداخته شود.
    روش ها
    در این مطالعه، نمرات مصاحبه، کتبی، کل و مواد کتبی به تفکیک از کارنامه ها استخراج و سپس با استفاده از نرم افزار آماری MINITAB-15 پارامترهای آماری مانند میانگین، انحراف معیار و همبستگی بین نمرات محاسبه شده است. سعی شد با استفاده از ضریب همبستگی و توزیع پراکندگی، نتایج آزمونهای آموزش پزشکی و مدیریت توان بخشی مورد بررسی قرار گیرند. در این بررسی، ارتباط مصاحبه با امتحان کتبی و نقش آنها در پذیرش این داوطلبان بررسی گردید.
    نتایج
    مقادیر ضرائب همبستگی بین نمره مصاحبه و نمره کتبی در آزمون های آموزش پزشکی نسبت به این ضرائب در آزمون مدیریت توان بخشی بالاتر بود که مبین وجود ارتباط نزدیک تر خطی بین نمره مصاحبه و نمره کتبی در آزمون آموزش پزشکی است. در آزمون های مدیریت توان بخشی، ضرائب همبستگی و توزیع پراکندگی نشانگر عدم ارتباط منطقی بین نمرات مصاحبه و نمرات کتبی است.
    نتیجه گیری
    با توجه به بالا بودن ضریب همبستگی نمرات مصاحبه و دروس کتبی در آزمون پزشکی، به نظر می رسد گروه مصاحبه کننده از همان مطالب آزمون کتبی استفاده نموده اند در حالی که در گروه توان بخشی، نمی توان به ارتباط معنی داری بین مصاحبه و امتحان کتبی پی برد که احتمالا مواد استفاده شده در مصاحبه و امتحان کتبی متفاوت بوده اند. عدم یک نواختی تغییرات در دو مجموعه آزمون آموزش پزشکی و مدیریت توان بخشی حاکی از عدم هماهنگی مصاحبه در گروه های مختلف است. بنابراین، باید پارامترهای آزمون مصاحبه از حالت کیفی به سمت کمی سوق پیدا کند. مصاحبه ها باید از حالت تجمعی و کیفی به صورت ساختاری، چندگانه و انفرادی درآیند.
    کلیدواژگان: مصاحبه، پذیرش، کنکور، کارشناسی ارشد، آموزش پزشکی، مدیریت توان بخشی، جنسیت
  • حسین نامدار، آزاد رحمانی، حسین ابراهیمی صفحه 323
    مقدمه
    اثرات آموزش مهارت های ارتباطی با الگویی خاص بر مهارت دانشجویان پرستاری در برقراری ارتباط با بیماران روانی کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. هدف این پژوهش تعیین تاثیر یک الگو برای آموزش مهارت های ارتباطی به دانشجویان پرستاری با بیماران روانی بود.
    روش ها
    این پژوهش شبه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود که 49 دانشجوی سال آخر پرستاری در دو گروه شاهد (24 نفر) و تجربی (25 نفر) در آن شرکت نمودند. پس از اجرای پیش آزمون، مهارت های ارتباطی دانشجویان گروه های تجربی با الگوی در نظر گرفته شده برای آموزش مهارت های ارتباطی و دانشجویان گروه های شاهد با روش مرسوم به مدت 12 روز بالینی تحت آموزش قرار گرفتند. در نهایت، پس از اتمام دوره آموزشی، میزان پیشرفت مهارت های ارتباطی دانشجویان دو گروه مقایسه شد. برای جمع آوری داده ها از یک چک لیست تلفیقی استفاده و مهارت دانشجویان در مصاحبه با بیماران روانی مشاهده شد. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمونهای ویلکاکسون و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    دو روش آموزش مهارت های ارتباطی باعث ارتقای مهارت ارتباطی دانشجویان با بیماران روانی شده بودند. در مقایسه دو روش، الگوی در نظر گرفته شده برای مهارت آموزی به صورت معنی داری سطح بالاتری از مهارت های ارتباطی را در دانشجویان پرستاری ایجاد نموده بود.
    نتیجه گیری
    علی رغم اینکه مشخص شد که الگوی در نظر گرفته شده برای مهارت آموزی تاثیر زیادی در ارتقای مهارت های ارتباطی دانشجویان پرستاری دارد، اما با توجه به کم بودن شواهد در این زمینه، انجام مطالعات بیشتر توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: مهارت آموزی، مهارت های ارتباطی، بیماران روانی، دانشجویان پرستاری
  • ابوالفضل وقار سیدین، زهره ونکی، شهین طاقی، زهرا ملازم صفحه 333
    مقدمه

    پرورش تفکر انتقادی و فراشناخت از مهم ترین اهداف آموزش پرستاری است. این مطالعه برای بررسی تاثیر راهبرد پرسشگری متقابل هدایت شده در گروه همتایان بر مهارت های تفکر انتقادی و فراشناختی دانشجویان پرستاری طراحی گردید.

    روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، گروه تجربی شامل30 دانشجوی ترم شش پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند بودند. در این گروه دو واحد درسی با استفاده از راهبرد پرسشگری متقابل هدایت شده در گروه همتایان و در گروه شاهد که شامل 28 دانشجوی پرستاری بودند، همان دو واحد درسی به شیوه معمول سخنرانی ارائه گردید. مهارت های تفکر انتقادی با استفاده از پرسشنامه مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا (فرم ب) و آگاهی فراشناختی توسط پرسشنامه آگاهی فراشناختی قبل و بعد از مداخله در دو گروه بررسی شد. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت. آمار توصیفی و نیز آزمون های آماری t مستقل، t زوج، مجذور کای، من ویتنی و کاپا در این مطالعه بکار گرفته شد.

    نتایج

    اجرای راهبرد پرسشگری متقابل هدایت شده در گروه همتایان سبب افزایش معنادار نمرات مهارت های تفکر انتقادی در گروه آزمون نسبت به گروه شاهد گردید. علی رغم افزایش میانگین نمره کلی آگاهی فراشناختی گروه تجربی در مرحله بعد از مداخله، اختلاف میانگین نمره کلی آگاهی فراشناختی در مراحل قبل و بعد گروه آزمون با گروه شاهد تفاوت معناداری نشان نداد.

    نتیجه گیری

    بکارگیری راهبرد پرسشگری متقابل هدایت شده در گروه همتایان در آموزش دانشجویان پرستاری می تواند منجر به توسعه مهارت های تفکر انتقادی، به عنوان یکی از رسالت های مهم آموزش عالی گردد.

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، آگاهی فراشناختی، پرسشگری متقابل هدایت شده، گروه همتایان، دانشجویان پرستاری
  • محمدرضا یزدان خواه فرد، شهناز پولادی، فرحناز کمالی، نسرین زحمتکشان، کامران میرزایی، شرافت اکابریان، سیامک یزدان پناه، طیبه جمند، طیبه غریبی، رزیتا خرم رودی صفحه 341
    مقدمه
    آموزش بالینی فرایند پیچیده ای است که تحت تاثیر عوامل و متغیرهای زیادی قرار می گیرد. هدف این پژوهش، تعیین عوامل تنش زای آموزش بالینی از دیدگاه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بوشهر بود.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، تعداد 334 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود. پرسشنامه از دو بخش ویژگی های فردی و 60 سوال پیرامون عوامل تنش زای آموزش بالینی در پنچ حیطه تشکیل شد. داده ها با نرم افزار SPSS و به صورت توزیع فراوانی، میانگین و انحراف معیار و با آزمون های مجذور کای و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    حیطه های تجارب تحقیرآمیز، محیط آموزشی، تجربیات بالینی، احساسات ناخوشایند، و ارتباط بین فردی به ترتیب از درجه تنش زایی بالایی برخوردار بودند. بیشترین عوامل تنش زا به ترتیب شامل: تذکر استاد در حضور پرسنل و پزشکان، عدم وجود امکانات رفاهی در بخش، مشاهده زجرکشیدن بیماران بدحال، نگرانی از انتقال بیماری واگیردار، و عدم حمایت استاد از دانشجو بود.
    نتیجه گیری
    دانشجویان علوم پزشکی در معرض عوامل تنش زای متعددی قرار دارند. ایجاد یک سیستم حمایتی در طول سال اول تحصیلی و بهبود آن در تمام طول دوره آموزش بالینی برای مهارت های مقابله ای موثر ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تنش، آموزش بالینی، دانشجویان علوم پزشکی، دیدگاه
|
  • Marzieh Akbarzadeh, Mahdieh Zangiabadi, Marzieh Moattari, Hamidreza Tabatabaei Page 195
    Introduction
    Training breast self-examination by peers provides an appropriate situation in order to form proper health behaviors during the adolescence age. The aim of this study was to compare the effect of training breast self-examination by peers and health care personnel on student's knowledge and attitude.
    Methods
    In this quasi-experimental study, 112 students from two schools of dentistry and management of Shiraz University of Medical Sciences were selected randomly and were allocated in two groups. They were taken a pre-test and two post-tests. Data gathering tool was an assessment test evaluating their knowledge about breast cancer and self-examination and their attitude toward breast self-examination. Four or five students from each class were selected and trained as peer instructors. Students of the first group were trained by peers and the students in the second group were instructed by health care personnel separately using booklet. At the end of educational sessions, the first post-test, and after 6 weeks, the second post-test were taken. Statistical analysis was performed using paired t-test and independent t-test, repeated measure ANOVA, and factor analysis test.
    Results
    There was a significant difference between knowledge and attitude scores of the two groups immediately after education, so that, the mean score of knowledge in the group trained by peers was higher than the one educated by health care personnel. But, no significant difference was observed between the attitude scores of the two groups, 6 weeks after education. Comparing the knowledge and attitude scores, before, immediately after and 6 weeks after education showed a significant difference in each group.
    Conclusion
    The efficacy of training breast self-examination by peers is higher than by health care personnel. It is recommended to employ this educational method more, especially in training self-examination.
    Keywords: Education, Breast self, examination, Peers, Health care personnel, Knowledge, Attitude
  • Reza Borzou, Mahmoud Safari, Masoud Khodavisi, Bita Torkaman Page 205
    Introduction

    The appropriateness of nurse's educational program to their tasks in clinical practice is an inevitable fact. This study was performed to investigate the viewpoints of nurses employed in hospitals affiliated to Hamedan University of Medical Sciences towards the applicability of nursing curriculum presented during Bachelor of Nursing course.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 172 graduated nurses who were employed in hospitals affiliated to Hamedan University of Medical Sciences and met the inclusion criteria, were selected. A questionnaire containing demographic data and nursing educational programs was used for data gathering. This information included basic, main, specialized, and training courses as well as field training in nursing curriculum. After completing the questionnaires by nursing personnel, the data was analyzed by SPSS software.

    Results

    The highest and the lowest mean scores belonged to physiology (2.97), and vital statistics and research methods (1.62) in basic courses pharmacology (3.45), and principles of epidemiology(2.58), in main courses medical surgical diseases nursing 1 & 3 (3.46), and community health nursing 1 (2.34) in specialized courses, respectively. The highest and lowest mean scores in training courses belonged to medical surgical diseases 1 (3.38) and community health nursing (2.33), respectively. Regarding the field training course, the highest and the lowest mean scores belonged to medical surgical diseases 3 & 4 (3.38), and community health nursing (2.35), respectively.

    Conclusion

    Based on the results of this study and considering the fact that most graduated nurses would be employed in medical surgical and critical wards at the beginning of their jobs in hospitals, it is recommen-ded to pay more attention to medical surgical and critical courses in future curriculum planning in addition to conducting more studies in this field.

    Keywords: Nursing education, Nursing curriculum, Employed nurses
  • Mehrnoush Pazargadi, Mahnaz Khatiban, Tahereh Asktorab Page 213
    Introduction
    Performance evaluation (PE) of nurse faculty members is complicated and difficult but seems necessary. Deans of the faculties, their educational assistants, and faculty member nurses are responsible for planning, performing, and revising evaluation. Finding their common views in developing PE is of special importance. The aim of this study was to elucidate and describe PE of nurse faculty members.
    Methods
    In this qualitative study, the required data was gathered through two methods of semi-structured interview with experts and examining the existing policies, procedures, and evaluation documents. Totally, the contents of 22 individual interviews and 26 series of subject materials went under qualitative content analysis using arbitrary approach. Purposive sampling and census methods were used for selecting the interviewees and evaluation documents, respectively.
    Results
    Participants had a wide-ranging perspective toward the PE of faculty member nurses. Having the analysis done, these perspectives and the content of the existing documents were placed in three major themes: individual qualifications of faculty member, performance process, and practice outcome. The items which were not in the concept of PE but had an effect on it were categorized as organizational factors.
    Conclusion
    Findings of the current study confirms the suggestions of the experts, who agree a combination of individual attributes, behavior, and result-based systems for PE. But, it considers the qualifications of faculty members which are improvable and modifiable instead of individual attributes. Besides, paying attention to some organizational factors which affect PE is a matter of importance
    Keywords: Performance evaluation, Faculty members, Nurse, Qualitative study, Content analysis
  • Arash Hadadgar, Alireza Yousefi, Masih Sabouri, George Richard Page 229
    Introduction
    Diagnosis and management of specialty choice indecision is an important part of career guidance and support for medical students. Determining causes of indecision and resolving them helps students to make an optimum decision. The aim of this study was to determine the psychometric properties of a Persian version of the specialty indecision scale as an on-line questionnaire for medical student and graduates of Isfahan University of medical sciences, and also to determine the attitude of the participants towards this questionnaire.
    Methods
    In this cross-sectional study, using Richard's specialty indecision questionnaire, the Iranian version of the questionnaire for clinical specialty indecision was developed. Face validity and cultural validity were confirmed by educational experts, and translation, back translation method, respectively. Then, the participants completed the online version of the questionnaire. Afterward, the questionnaire's items were factor analyzed. At the end, Subjects were asked about the questionnaire (clarity of the questionnaire, attractiveness of the website, user friendliness of the questionnaire, number of personal questions).
    Results
    Fifty eight subjects participated in this study. The reliability of the questionnaire was acceptable (0.84). Two questions were omitted and five were revised. Items were grouped in 4 factors (general indecisiveness, postponing, barriers, and lack of determination) one of which (barriers) was similar to the American version. The subjects were also satisfied with online questionnaire and 100% of them thought completion of the tool was useful.
    Conclusion
    This study showed that conducting a web based specialty indecision questionnaire is possible. It had differences with the American version both in number of factors and the items placement. These differences are justifiable in terms of the differences in cultural backgrounds and residency admission processes in the two countries. Also, lack of attention to translating the questions and inadequacy of sample size could be other reasons for these differences. With regard to the fact that there are no career counselors in Iranian universities, operating a web based career guidance system, along with introducing a counselor, may help medical students in specialty choice decision making.
    Keywords: Career decision making, Indecision, Clinical specialty, Career counseling, Factor analysis
  • Fariba Haghani, Roya Mollabashi, Sepideh Jamshidian, Mehrdad Memarzadeh Page 239
    Introduction

    The trend of medical education is going toward ambulatory medicine and clinics and the effect of physical environment on teaching-learning process is undeniable. This study was performed to determine the frequency distribution of physical environment indices in educational clinics of hospitals affiliated to Isfahan University of Medical Sciences.

    Methods

    In a descriptive study, all educational clinics affiliated to Isfahan University of Medical Sciences (33 clinics) were investigated through census sampling method. The data gathering tool was a researcher-made checklist including features of a clinic and its qualitative and quantitative characteristics. Clinics were directly observed by the researcher. The data was analyzed by SPSS software and reported through descriptive indices.

    Results

    The highest frequencies in the clinics under investigation belonged to the domains of light (100%), facilities (78.8%), and arrangement of seats (84.8%). The lowest frequency percentages belonged to the existence of anti-acoustic walls (0%), access to educational resources such as internet and computers (3%), and access to reference books (6.1%).

    Conclusion

    The physical environment of the investigated clinics was evaluated as weak regarding access to educational resources, as average regarding the existence of internal room, conditioning and access to facilities, and as very good in regard to the amount of light. Due to the lack of study in the field of physical environment, especially in clinical education, it is recommended to conduct further studies.

    Keywords: Medical education, Ambulatory medicine, Educational environment, Physical environment, Teaching, learning process
  • Khousheh Khaleghinejad, Zahra Abbaspour, Pourandokht Afshari, Yousefali Attari, Abdorahman Rasekh Page 247
    Introduction
    In recent years, premarital programs are considered important in order to promote the quality of married life. This study was performed to determine the educational needs in premarital stages from the viewpoints of married couples referring to health care centers of Mashhad.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed on 223 couples (n=446) referring to health centers in Mashhad during the years 2006-2007. The data gathering tool was a questionnaire containing 2 forms. The first form included 8 demographic questions and 4 questions related to sample's viewpoints about the way of holding sessions. The second form included 47 questions on 7 areas including fertility, family planning, congenital diseases, prevalent cancer prevention, sexual relationships, relationship with spouse and family, and Islamic and legal issues and 2 open questions were dedicated to other viewpoints of couples. Descriptive statistics and t-test were used for analyzing the data.
    Results
    The need to education in all areas was higher than average in both groups. Comparing the scores in 7 areas showed no significant difference between males and females. The most important need in both groups was concerning the relationship with spouse and family (3.970.067 in females and 3.950.077 in males).
    Conclusion
    Couples have a tendency for more education in the field of relationship with spouse and family, and are willing to increase the number of educational sessions to 3 or 4. Males and females had felt the need for providing educational programs in the mentioned priorities.
    Keywords: Educational need, Premarital counseling, Viewpoint, Couples
  • Aliakbar Zeynalou, Mandana Shirazi, Farshid Alaeddini, Hassan Tofighi, Abdolkarim Pajoumand, Hassan Seyrafi, Shahin Akhoundzadeh, Mohammad Taghi Talebian, Fakhreddin Taghaddosinejad, Alireza Ahmadi Page 255
    Introduction
    One of the most appropriate methods for needs assessment is to assess learner's needs and arrange the educational programs based on their viewpoints. The aim of this study was to determine the topics and content of Continuing Medical Education (CME) programs in five selected subjects by medical education experts and target group, based on the real needs of General Practitioners (GPs) in order to revise CME national programs.
    Methods
    In this cross-sectional applied study, 700 GPs covered by Medical Sciences Universities in Tehran province were studied. A questionnaire consisting of two parts of demographic features and 80 scientific questions regarding their knowledge in five domains of clinical pharmacology, skin diseases, toxicology, emergencies, and forensic medicine was used. The questionnaires were delivered to physician's offices by trained personnel using a list or by direct referral to offices and then gathered. Three topics in each subject and 15 standard educational contents in total were developed for the target group.
    Results
    There was almost a complete relationship between the opinion of experts and target group in forensic medicine. Some of the first five priorities of the two groups overlapped in skin diseases, forensic medicine, and emergencies. No common viewpoints were observed between experts and target group in pharmacology. In toxicology, there was no common viewpoint in the first three selections of the two groups.
    Conclusion
    Real educational needs of GPs in receiving new information in order to promote their competencies and knowledge were different from those considered by experts. It is recommended to design the educational content for the target groups in the health care field based on their real deficiencies in knowledge and practice and by assessing their views and knowledge.
    Keywords: CME programs, Educational needs, General Practitioners, Medical education, Content selection, Expert, Target group
  • Tahereh Toulabi, Fatemeh Janani, Ebrahim Qurbanmohammadi Page 263
    Introduction
    Evaluating the educational programs from the viewpoints of graduates may identify the weaknesses of such programs and provide the opportunity for their improvement. This study was performed to determine the appropriateness of educational programs for professional needs from the viewpoints of graduates of Khorramabad School of Nursing and Midwifery.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed in the years 2006-2007 on 407 nursing and midwifery graduates who had graduated during 1999-2005. A questionnaire containing items about demographic data, appropriateness of educational programs objectives for professional needs, and factors influencing the quality of educational programs was sent to participants by mail and completed by them. The data was analyzed by SPSS software using descriptive statistics and Chi-square.
    Results
    Most of the nursing (72.9%) and midwifery (72.4%) graduates evaluated their competencies in taking care of patients as high. They also evaluated the training courses more effective on professional efficacy compared to practical and theoretical courses. From the graduate's points of view, the acquired skills during their academic years fulfilled their professional needs moderately, and lacking the essential skills made the nurses more strained than the midwives (37.1% and 22.4%, respectively). Factors affecting the quality of educational programs were reported by the graduates to be qualified faculty members and instructors, facilities for clinical education, educational environment, used teaching methods, educational facilities of the school, and the availability of scientific resources.
    Conclusion
    professional needs of nursing and midwifery graduates are not fully covered by educational programs. It seems necessary to change the educational programs and provide required means and facilities in order to achieve the professional objectives and train skilled and productive human resources.
    Keywords: Educational program, Professional needs, Objectives, Graduates, Nursing, Midwifery, Viewpoint
  • Fatemeh Erfanian, Talat Khadivzadeh, Nayereh Khadem, Mohammad Khajedelooie Page 275
    Introduction
    One of the most important barriers for using IUD (Intra Uterine Device) is inadequate provision of appropriate counseling. Since, employing new training methods is necessary for enhancing midwives` roles in providing appropriate counseling, this study was performed to compare the effect of two methods of traditional training and role playing on students’ skills in counseling.
    Methods
    In this experimental study, 62 midwifery students were randomly allocated in role playing and traditional training groups to participate in a 4 hour workshop about counseling skills for IUD clients. Before and after the workshop student's skills in counseling were assessed. The data gathering tools included a self evaluation form and evaluation checklists for assessing students’ performance in counseling before and after IUD insertion. Comparisons were made using Chi square, Fisher exact text, t-student, Man-Whitney, paired t-test, and Wilcoxon by SPSS software.
    Results
    The mean of student's score in counseling before and after IUD insertion was not different between the two groups in pretest, but the post-tests of the 2 groups in both skills were significantly different. There was a significant difference between pretest and posttest scores in both groups regarding the two skills.
    Conclusion
    Teaching by role playing leads to a better learning of counseling skills. Employing this educational method is recommended for training counseling skills to students.
    Keywords: Training, Role play, Traditional training, Skill, Counseling, IUD, Screening
  • Hamidreza Kouhestani, Nayereh Baghcheghi Page 285
    Introduction
    Reporting medication errors leads to saving patient's wellbeing and safety and also is counted as a valuable information source for preventing further mistakes in future. The aim of this study was to determine the causes for refusing to report medication errors from the viewpoints of nursing students.
    Methods
    All nursing students of Arak University of Medical Sciences (n=76) were selected to participate in this descriptive cross- sectional study. Using a 17 item questionnaire based on 5-point Lickert scale, nursing student's viewpoints toward refusal in reporting medication errors were investigated. This questionnaire included 3 domains of fear from reporting consequences (10 items), administrative factors (4 items), and reporting procedure (3 items). Data was analyzed by SPSS software.
    Results
    Nursing students estimated that 75% of medication errors were reported by them. Among all causes under investigation," fear from reporting consequences" had the highest score (4.13) among all. From 10 existing items in the domain of "fear from reporting consequences", "fear from evaluation score", and "academic consequences", were main causes for refusing to report medication errors. Among 4 items in the domain of "administrative factors", students had most agreement with the item of "lack of appropriate feedback following reporting medication fault".
    Conclusion
    Some medication errors are not reported by the students and fear from reporting consequences and administrative factors are two main factors for refusing to report medication errors in nursing students. With regard to the fact that reporting medication errors could enhance the patient's immunity, nursing instructors should react positively towards the reports of medication errors by nursing students.
    Keywords: Medication errors, Patient\'s Safety, Reporting, Nursing students, Viewpoint
  • Gholamhossein Mahmoudirad, Fatemeh Alhani, Monireh Anoosheh Page 293
    Introduction
    The situations affecting teaching and learning nursing fundamental course may influence acquiring competencies in primary clinical skills. Several reasons have been mentioned for this problem. The aim of this study was to describe the experiences and viewpoints of nursing students and instructors on nursing fundamental course.
    Methods
    This was a qualitative study using thematic analysis method. Fifteen nursing students, 4 nursing instructors, the head nurse of operating ward, and two nurses graduated from the university in which the study was performed, were selected through purposive sampling and interviewed. All interviews were transcribed, analyzed.
    Results
    Using thematic analysis, a significant number of preliminary themes and 7 main themes each having few other sub-themes, were extracted. The main themes included educational factors, not respecting the standards in performing the techniques, the gap between theory and practice, motivation, human resources, communications, management staff, equipments, and physical environment. These main themes and other sub themes have been explained in the main article using direct statements of study samples.
    Conclusion
    The results of this study revealed problems in communication in educational environment and interaction between instructor and students as well as lack of motivation among nursing instructors and students. These are the main principles of the appropriate teaching and learning. It is recommended that nursing education administrators pay more attention to these aspects of educational process and remove the causing factors.
    Keywords: Nursing fundamentals, Clinical skills, Interaction, Instructor, Student, Qualitative research
  • Masoumeh Mangeli, Tahereh Ramezani, Sedigheh Mangeli Page 305
    Introduction
    Physical and emotional changes during pregnancy, could lead to family arguments and violence which may cause untimely delivery, premature neonate, and post partum depression. This study was performed to determine the effect of educating about common changes of pregnancy period and coping with them on marital satisfaction of pregnant women referring to health centers of Shahrbabak.
    Methods
    This quasi-experimental study was performed using one group design, with pre and post tests. Data was gathered by Enriching, Relationship, Issues, Communication and Happiness (ENRICH) question-naire from 112 pregnant women who met the entrance criteria and were selected by random stratified sampling method from three health centers. The intervention was as introducing an educational pamphlet. The marital satisfaction was evaluated before and one month after intervention. Then, the data was analyzed using descriptive statistics indices, Wilcoxon, t-test, Mann Whitney U test, ANOVA, and Kruskal Wallis test.
    Results
    Comparing the mean scores demonstrated a significant enhancement after receiving information, so that the marital satisfaction score increased from 168.828 into 187.318.2 points. In comparing the mean differences based on variables of gravidity, gestational age, employment status of pregnant woman and her spouse, beauty concerns, and enjoying familial support also a significant difference was observed.
    Conclusion
    The results of this study signify the necessity of couple's awareness about common changes during pregnancy period. Hence, by doing so, health providers can play an active role in increasing marital satisfaction.
    Keywords: Pregnancy, Awareness, Common changes, Adaptation, Marital satisfaction, ENRICH questionnaire
  • Alireza Mehri Dehnavi Page 315
    Introduction
    In 2007 and the years before, the Ministry of Health and Medical Education invited MS volunteers in different disciplines such as rehabilitation management and medical education for interview in addition to written exam. This study tried to determine the role of interview in student's admission in medical education and rehabilitation management during the years 2006 and 2007 and also the association between interview and written exam.
    Methods
    In this study, the scores of interview, written exam, total exam, and written exam materials were extracted separately. Then, statistical parameters such as mean, standard deviation, and correlation between scores were calculated by MINITAB-15 software. It was tried to investigate the medical education and rehabilitation management examination results using correlation coefficient and frequency distribution. This study also investigated the association between interview and written exam and their role in student's admission.
    Results
    The correlation coefficient between interview and written exam scores in medical education examinations was higher than the ones for rehabilitations management which demonstrates a closer linear correlation between interview score and written exam score in medical education examination. Correlation coefficient and frequency distribution in rehabilitation management examination, showed no logical relation-ship between interview and written exam scores.
    Conclusion
    Considering non-equivalent changes appeared in medical education and rehabilitation manage-ment examinations, we can learn about lack of coordination in interviews of different groups. Therefore, it seems that it is better to change the interviews more toward structural, multi-aspect, and individual instead of accumulative and qualitative.
    Keywords: Admission, Entrance exam, Master in Science, Medical education, Rehabilitation management, Gender
  • Hossein Namdar, Azad Rahmani, Hossein Ebrahimi Page 323
    Introduction
    The effects of teaching communication skills using a specific model on nursing student's skill in communicating with mental patients has less been a subject of investigation. The aim of this study was to determine the effect of a communication skill's teaching model on nursing student's communicating with mental patients.
    Methods
    This quasi-experimental study was conducted as pretest-posttest design, on 49 senior nursing students in two groups of control (24 students) and experiment (25 students). After performing the pretest of communication skills, both groups spent 12 days of clinical education for communication skills. The experiment group was taught using the mentioned model and the students of control group had the traditional training. After finishing the educational course, student's progress in communication skills in the two groups was compared. An integrated checklist was used for gathering data. Student's skills in interviewing mental patients were observed and the results were analyzed by SPSS software using Wilcoxon and MannWittney tests.
    Results
    Both methods of training improved student's communication skills with mental patients. Comparing the two methods, the mentioned training model showed a significantly higher level of improvement in nursing student's communication skills.
    Conclusion
    In spite of the significant effect of the mentioned model on improving nursing student's communi-cation skills, due to the lack of enough evidence in this regard, conducting further studies in this area is recommended.
    Keywords: Training, Communication skills, Mental patients, Nursing students
  • Abolfazl Vaghar Seyyedin, Zohreh Vanaki, Shahin Taghi, Zahra Molazem Page 333
    Introduction

    Fostering critical thinking and Metacognition is one of the most important objectives in nursing education. This study was designed to investigate the effect of guided reciprocal peer questioning on nursing student's critical thinking and Metacognition skills.

    Methods

    In this quasi experimental study, the experiment group included 30 nursing students in their 6th semester in Birjand Islamic Azad University. Two credit courses were presented in this group using guided reciprocal peer questioning. In the control group which included 28 nursing students, those two credit courses were presented using the routine lecture method. California Critical Thinking Skills Test (CCTST) (form B) was used for evaluating critical thinking skills, and metacognition was evaluated before and after interven-tion by metacognitive awareness questionnaire. The statistical analysis was done by SPSS software. Descrip-tive statistics, t-independent test, paired t-test Chi-square, Mann Whitney, and Kappa were used in this study.

    Results

    Performing guided reciprocal peer questioning led to a significant increase in critical thinking skills scores in the experiment group compared to the control group. In spite of the increase in the mean score of metacognitive awareness of the experiment group, comparing the mean difference of pre and post tests in the two groups showed no significant difference.

    Conclusion

    Using guided reciprocal peer questioning in the education of nursing students may lead to developing critical thinking skills as one of the important missions of higher education.

    Keywords: Critical thinking, Meta, cognitive awareness, Guided Reciprocal Peer Questioning, Nursing students
  • Mohammadreza Yazdankhah Fard, Shahnaz Pouladi, Farahnaz Kamali, Nasrin Zahmatkeshan, Kamran Mirzaei, Sherafat Akaberian, Siamak Yazdanpanah, Tayebeh Jamand, Tayebeh Gharibi, Rozita Khorramroudi Page 341
    Introduction
    Clinical education is a complicated process which is affected by several factors and variables. Thus the aim of this study was to determine the stressing factors in clinical education from the viewpoints of students of Boushehr University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 334 students of Boushehr University of Medical Sciences were selected thorough census. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire. This question-naire consisted of two parts of demographic data and 60 questions about stressing factors in clinical educa-tion in five areas. Data was analyzed by SPSS software using frequency distribution, mean, standard devia-tion, and Chi², variance analysis test.
    Results
    The humiliating experiences, educational environment, clinical experiences, unpleasant emotions, and interpersonal relationships areas were high stressing factors respectively. The most stressing factors were as teacher's notification in front of personnel and physicians, lack of facilities in ward, watching patients suffering from pain, solicitude about contagious disease transmission, and lack of teacher support respectively.
    Conclusion
    Medical students are exposed to a variety of stressor factors. Thus establishing a supportive system during the first academic year and improving it throughout clinical education is necessary to equip medical students with effective coping skills.
    Keywords: Stress, Clinical education, Students, Medicine, Viewpoint