فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 41 (زمستان 1387)

پژوهشنامه متین
پیاپی 41 (زمستان 1387)

  • 156 صفحه، بهای روی جلد: 7,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • علی اکبر ایمانی صفحه 1
    در این نوشتار کوشش شده است که هجرت انفسی و آفاقی، که از ویژگی های انسان تعلیم یافته در سایه آموزه های اسلامی است، از نظرگاه حضرت امام خمینی بیان شود. افزون بر آن نگاهی به مهاجرتهای مثبت و منفی در حیات مسلمانان افکنده شده و معیارهای هجرت اسلامی طرح شده است. یادکرد هجرتهای سیاسی الهی امام راحل، به ویژه هجرت بزرگ ایشان به سرزمین غرب، یعنی فرانسه، محور دیگر این مقال است.
    کلیدواژگان: هجرت، هجرت انفسی، هجرت آفاقی، مهاجران، امام خمینی
  • سید محمد موسوی بجنوردی، سیدعباس حسینی نیک صفحه 21
    حق تالیف و حق نشر از مسائل مستحدثه ای است که در مفهوم کنونی و معاصرش، در حقوق اسلام سابقه ای نداشته و به تعبیر گویاتر از تولیدات جوامع امروزی است که همگام با تحولات اقتصادی، صنعتی، سیاسی و فرهنگی جدید رشد یافته و به سمت و سوی صنعت نشر، کشیده شده است.
    در مقاله پیش رو، حق تالیف از دیدگاه فقهای شیعه و سنی به همراه ادله مخالفان و موافقان حق تالیف تبیین گردیده که عموم (غالب فقهای متاخر شیعی) حق تالیف را از حقوق عقلائیه برشمرده اند که البته در این راستا نظر فقهی حضرت امام خمینی به نحو مبسوطی ذکر شده است.
    کلیدواژگان: حق تالیف، مالکیت فکری، سیره عقلا، قانونگذاری، ضمانت اجرا
  • فواد پورآرین صفحه 39
    هر یک از انقلابها، و از جمله انقلاب اسلامی ایران، علاوه بر مشترکات، دارای ویژگی های منحصر به فردند که باید جداگانه مورد مطالعه قرار گیرند. درباره ویژگی های انقلاب اسلامی ایران مسائل گوناگونی مطرح شده است که در این مقاله تنها به دو مساله متضاد آن پرداخته شده است:1) چرا مشکلات دوره پهلوی به انقلاب اسلامی منجر شد؟
    2) چرا مشکلات دوره انقلاب اسلامی درک می شود؟
    این نوشته، متکی بر دیدگاه روان شناسی اجتماعی است و در پی آن است که توضیح دهد چرا از دو مقدمه ظاهرا متشابه در دو مساله مذکور دو نتیجه متضاد به دست آمده است.
    کلیدواژگان: انقلاب، انقلاب اسلامی، امام خمینی، مردم، شاه، انگیزه های خفته
  • علیرضا شجاعی زند صفحه 45
    این مقاله به دنبال نشان دادن لزوم عطف توجه به نقش و جایگاه دین در الگوی توسعه جمهوری اسلامی است و آن را از مسیر تامل در اغراض تشکیل حکومت اسلامی دنبال می کند. این کار در گام نخست با تفکیک میان جنبه های مختلف بحث «دین و توسعه» و در گام دوم با طرح و رفع تردیدهای واردشده به نقش آفرینی دین در توسعه انجام می گیرد.
    «نگرش دین به توسعه»، «تاثیر توسعه بر دین» و «نقش دین در توسعه» عناوین جداکننده بحثهای فراوانی است که از اوان تاسیس جمهوری اسلامی در ایران مطرح بوده است. بحث و مدعای این مقال ناظر به «نقش دین در توسعه» است که پس از سپری شدن سه دهه و پشت سر گذاردن مباحث قبلی، اینک به نحو جدی تری مورد پرسش قرار گرفته است.
    فرض این نقش برای دین با سه تردید «سکولار»، «روشنفکرانه» و «عمل گرایانه» مواجه است. مقاله با مروری بر مدعای رویکردهای فوق در این باره، از نقش تاثیرگذار دین در توسعه رفع تردید خواهد کرد و آن را بر مبانی اتخاذ شده هر یک از آنها، یعنی «اقتضائات توسعه»، «اقتضائات روشنفکری» و «غرض از تشکیل حکومت دینی» استوار خواهد ساخت. روش این مقاله در مراجعه به آرا، استنادی و در اثبات مدعا، برهانی منطقی است.
    کلیدواژگان: دین، توسعه، حکومت دینی، سکولار، روشنفکری دینی، عمل گرایان دینی، ایران
  • سید رضاصالحی امیری، امیر عظیمی دولت آبادی صفحه 69
    جهانی شدن به واسطه تغییراتی که در سطوح مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی پدید می آورد برای سیاست فرهنگی کشورها هم محدویت آفرین است و هم فرصت ساز. نقش عمده دولتها در سیاست گذاری فرهنگی و تمایل آنها به حفظ، گسترش و تقویت فرهنگ ملی تحت تاثیر جهانی شدن قرار گرفته و موجب پیگیری نوعی سیاست فرهنگی مبتنی بر تنوع و با تاکید بر ویژگی های فروملی (محلی) و فراملی شده است. از حساسیتهای ملی در سیاست فرهنگی کشورها در پاره ای موارد کاسته شده و کنترل فرهنگی به آرزوی دست نیافتنی تبدیل شده است. تعقیب سیاست فرهنگی در قلمرو ملی در اغلب موارد توفیقی نداشته و بسیاری از فعالیتهای فرهنگی حالت تجاری به خود گرفته است. در مجموع، جهانی شدن هم زمینه (محدوده و قلمرو ملی)، هم محتوا (عناصر و اصول ملی) و هم طراح و مجری (دولت) سیاست فرهنگی را با چالش اساسی و جدی مواجه کرده است. تحت چنین شرایطی، سیاست فرهنگی جمهوری اسلامی ایران نیز در سالهای اخیر شاهد تغییراتی بوده است که در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، فرهنگ، سیاست فرهنگی، دولت
  • فاطمه طباطبایی، مرضیه شریعتی صفحه 95
    اصل تاویل یا بازگرداندن معنا به خاستگاه و منشا اصلی آن از حیثیات و وجوهاتی که خاص جهان بینی عرفانی است غالبا مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. تاویل به موجب جستجوی سرچشمه ها و مبادی آغازین و حقیقی معنا با جهان بینی عرفانی که سیر و صیرورت وجودی اشیاء را به سوی حقایقشان می کاود در یک نقطه به هم می پیوندند. هر دو در پی یافتن افق اعلای مظاهر و آیات ربانی اند. از این رو می توان تاویل را تجلی گاه سلوک عملی و نظری عارف قلمداد کرد، زیرا او معانی را به زبان مرتبه وجودی خویش تاویل می کند و از آنجا که وجود حقیقت واحده ذومراتب است در تاویلات قرآنی نیز با حقیقتی که مثار کثرت است، مواجهیم. حضرت امام ضمن پرداختن به این موضوع این امر را موید جامعیت کلام الهی می دانسته و در کلمات خویش به مبانی و مولفه های آن اشاره کرده اند. لذا در بررسی مولفه های اصل ذومراتب بودن آیات حق در اندیشه امام خمینی(س)، مبانی وجودشناختی و انسان شناختی آن تبیین گشته و ریشه های بنیادی قول به کثرت معنایی آیات قرآن در کلام ایشان تشریح می گردد.
    کلیدواژگان: تاویل، کتاب تدوین و تکوین، تفسیر انفسی، مراتب قضایی قرآن، ظهور و بطون قرآن
  • احمد عابدی، رضا لک زایی صفحه 111
    آنچه در این نوشته به آن اشاره شده است مساله شناخت از منظر حضرت امام خمینی است. آن حضرت شناخت حقیقت را ممکن می داند و معتقد است حقیقت علم وجودی مجرد از ماده و احکام مادی دارد. همچنین، ایشان سرچشمه ای وحیانی و تاریخی قدسی از آن به دست می دهد. حضرت امام تمامی علوم را حضوری می داند و برهان را نیز معیار، محک و ترازوی سنجش صحیح از سقیم تلقی می کند. ایشان حس، عقل، وجدان، فطرت، وحی، قرآن و معارف اهل بیت(ع) را به عنوان راه های شناخت مطرح می کند.
    کلیدواژگان: امام خمینی، شناخت، شناخت شناسی، راه های شناخت
  • هادی وکیلی، الهه هادیان رستانی صفحه 127
    آنچه در این مقاله مورد بحث و بررسی قرار می گیرد، گامهای اساسی سلوک و چگونگی طی منازل و مقامات، از زبان کسی است که خود با پای دل، گام در راه نهاده و کششهای الهی را با عمق وجود خویش لمس کرده است و به عنوان عارفی کامل، علاوه بر سیر و سلوک عرفانی خود، توانست ترسیم گر راهی روشن برای ره پویان راه حقیقت نیز باشد.
    درباره تعداد و تنوع منازل سیر و سلوک، جای سخن فراوان است و عارفان برای سیر و سلوک عرفانی، منازلی را در کتب خود معرفی کرده اند. این منازل از یک منزل گرفته تا هزار منزل و بلکه بیشتر، ذکر شده است.
    البته باید گفت، تعداد و تنوع منازل، متناسب با احصاء اسماء و صفات الهی است. امام خمینی در آثار خویش به تمام مقامات و منازل سیرو سلوک در آثار اغلب عرفا اشاره دارند. ایشان، اختلاف در تعداد این منازل را اعتباری می دانند و به نظر می رسد به گونه ای به جمع نظرات عرفا قائل بوده و چندان مصر نیستند که در اعداد باقی بمانند. ایشان به نوع نگرش و مبنای اعتباری عرفا توجه داشته و هفت اقلیم، هفت شهر عشق، مقامات چهارگانه یا سه گانه و... در نظر ایشان نتیجه ای واحد دارد که در گفتار افراد متفاوت است.
    کلیدواژگان: سیر و سلوک، منازل سلوک، مقامات عرفانی، اسفار اربعه، صد منزل، اهل سلوک
|
  • Ali Akbar Imani Page 1
    Attempts have been made in the present research to study subjective and objective migration – which is among the characteristics of a human being trained in the light of the Islamic teachings – in the viewpoint of Imam Khomeini. Moreover, the positive and negative migrations in the life of the Muslims have been briefly reviewed, while the criteria of Islamic migration have been also mentioned. The political-divine migrations of Imam Khomeini, particularly his great migration to the West, including his migration to France, are also studied.
  • Seyed Mohammad Moosavi Bojnourdi, Seyed Abbas Hosseini Neek Page 21
    Copyright and distribution right are among the new issues, which do not have any precedence in their modern sense in Islamic Law. In other words, they are among the products of the modern society that have developed along with the new economic, industrial, political, and cultural developments and have encompassed the print industry as well.The present paper is an attempt to elaborate on the Shia and Sunni approaches to copyright. Most of the contemporary Shia jurisprudents consider copyright a rational right. Imam Khomeini’s viewpoints in this regard have been discussed in details in the present paper.
  • Foad Pour Ariyan Page 39
    All the revolutions, including the Islamic Revolution of Iran, have some common as well as exclusive features that should be studies independently. The present paper focuses only on two contradictory issues: 1 – Why the problems during the Pahlavi regime led to the Islamic Revolution?2 – Why the problems during the Islamic Revolution are understood?The present paper follows a social-psychological approach. Attempts have been made to explain why two apparently similar issues have led to two contradictory results.
  • Alireza Shojaie Zand Page 45
    The present paper is an attempt to study the role of religion in the development model of the Islamic Republic of Iran. Emphasis has been laid on the objectives of the formation of Islamic government in this investigation.There are different aspects of this issue such as the approach of religion to development, impact of development on religion, and role of religion in development which have been discussed since the establishment of the Islamic Republic of Iran. The main thrust of the present paper is to study the role of religion in development.
  • Seyed Reza Salehi Amiri, Amir Azimi Dolatabadi Page 69
    Due to the changes globalization creates in different economic, political, social and cultural levels, it also creates some limitations for the cultural policies of the countries, but also creates some opportunities. The role of governments in cultural policymaking and their inclination to preserve, promote and consolidate their national culture has been influenced by globalization, causing the persuasion of a kind of cultural policy based on diversity with emphasis on local and transnational features. The national sensitivities regarding cultural policies of the countries have been diminished in certain cases and cultural control – Production, distribution, and consumption of commodities and products – has become an inaccessible aspiration. The persuasion of cultural policies in most cases has been unsuccessful and many of cultural activities have become commercial. However, globalization has seriously challenged the context (national territory), the content (national elements and principles) and the planner and executor (government) of cultural policies. Under the circumstances, the cultural policies of the Islamic Republic of Iran too have undergone some changes over the past few years. The present paper is an attempt to study the impacts of globalization on the cultural policies of Iran.
  • Fatemeh Tabatabie, Marziyeh Shariati Page 95
    The principle of hermeneutic or placing the meaning on its original base and source is among the specific aspects of mystical worldview that has been often discussed. Due to the search for sources and original, true bases of meaning, hermeneutic at a certain point joins the mystical worldview which is a quest for the wayfaring and existential movement of things towards their truths. Both are looking for the sublime horizon of the divine manifestations and signs. Hence, hermeneutic is considered to be the epiphany of practical and theoretical wayfaring of a mystic, for he interprets the meanings in his own existential language and since the single truth has gradation, in the Quranic interpretation too we face a truth which is the springboard of multiplicity. While discussing this issue, Imam Khomeini considers it a confirmation of the comprehensiveness of the divine word and has referred to its bases and aspects in his words. Hence in studying the principle of gradation of the divine verses in the viewpoint of Imam Khomeini, their existential and anthropological principles have been elaborated and the fundamental roots of the idea of semantic multiplicity of the Quranic verses have been illustrated.
  • Ahmad Abedi, Reza Lakzai Page 111
    The present paper is an attempt to study epistemology in viewpoint of Imam Khomeini. Imam considers cognition of truth possible and maintains that the truth of existential knowledge is abstract and distinct from mater and material rules. Also he introduces a revelation source and a sacred history of this knowledge. The Imam believes that knowledge is intuitional and maintains that reason is the criterion for measuring correct from incorrect. Imam Khomeini considers sense, reason, conscience, primordial nature, revelation, the Quran, and the Household of the Holy Prophet (PBUH) as the means of cognition.
  • Hadi Vakili, Elaheh Hadian Rasnani Page 127
    The present paper is an attempt to reproduce the viewpoint of Imam Khomeini about the stages and way of wayfaring, for he has traversed this path and felt the divine enchantments. Moreover, besides being a perfect Gnostic with personal experience of mystical wayfaring, he has depicted a clear path for other wayfarers of the truth path. There are various comments on the number of stages and diversity of wayfaring and the mystics have introduced some stages for their mystical wayfaring. They include one to a thousand stages. However, the multiplicity and diversity of stages is congruent with the enumeration of the divine names and attributes. Imam Khomeini in his works refers to all the stages of wayfaring in the works of most of the mystics. He does not insist on a specific number of stages. He maintains that the result of all those classifications is one.