فهرست مطالب

پیک نور (علوم انسانی) - سال یکم شماره 1 (بهار 1382)

فصلنامه پیک نور (علوم انسانی)
سال یکم شماره 1 (بهار 1382)

  • 101 صفحه، بهای روی جلد: 6,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1382/02/20
  • تعداد عناوین: 17
|
  • سرمقاله
  • سخن سردبیر
    صفحه 2
  • مقاله
  • ضرورت رویکرد به نظام آموزش باز و از راه دور و استفاده از فناوری های نوین در سازماندهی فرایند یادگیری - یاددهی
    عیسی ابراهیم زاده صفحه 3
    تطابق اراده سیاسی دولتی با تقاضای اجتماعی برای آموزش عالی وعدم تطابق موقعیت اقتصادی کشور برای تحمل هزینه ها و ایجاد اشتغال برای دانش آموختگان حالت تنش و عدم تعادلی به وجود آورده است که تغییر گسترده ای را نسبت به شرایط محیطی قدیم ایجاب می کند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، آموزش باز و از راه دور، سیاستهای اموزشی، مدیریت تغییر فناوری ارتباطی
  • نظریه های نوسازی قدیم و جدید
    پیوترز تومپکا ترجمه: دکتر غلامرضا ارجمندی صفحه 11
    نظریه های نوسازی و همگرایی محصول دوره بعد از جنگ جهانی دوم هستند هردوی آنها در پاسخ به طرح جدید تقسیم جامعه انسانی به سه جهان متمایز صورت بندی شده اند. جهان اول از جوامع صنعتی توسعه یافته، جهان دوم از جوامع سوسیالیست (پیشین) و جهان سوم مرکب از جوامع پسا استعماری جنوب و شرق است.
    کلیدواژگان: همگرایی، تکامل گرایی، تجدد جعلی، صنعتی شدن، نوسازی، پساکمونیسم
  • نظر مهاتما گاندی درباره آموزش عالی و بازتاب آن در قرن 21
    جان ورگیس ویلانیلام ترجمه: دکتر توفیق ه، سبحانی صفحه 24
    در این مقاله کوشش شده است که نشان داده شود مهاتماگاندی، رهبر سایسی و مردمی هند، درباره آموزش عالی هم نظرات خاصی داشت و معتقد بود که سوادآموزی بدون آموزش حرفه ای برای جامعه مفید نیست. گاندی معتقد بود که تحصیلات عالی منطبق با واقعیات اجتماعی واقتصادی هند نیست.
    کلیدواژگان: گاندی، آموزش عالی، سواد آموزی، آموزش حرفه ای، کاردستی، عبادت، بیکاری، تعلیمات آزاد
  • خودآموزی, مطالعه مستقل و نقش آن در یادداری دانش آموختگان تربیت بدنی
    ابوالفضل فراهانی صفحه 30
    شیوه های نوین تعلیم و تربیت معطوف به انتقال مسئولیت یادگیری از یاددهنده به یادگیرنده است خودآموزی و مطالعه مستقل یکی از شیوه های یادگیری فعال است که در پایداری یادگیری (یادداری) برخی درسها و رشته های تحصیلی موثر است هدف این پژوهش نیمه تجربی بررسی اثر خودآموزی و یادگیری فردی در یادداری دانش اموختگان تربیت بدنی است.
    کلیدواژگان: آموزش از راه دور، آموزش حضوری، تربیت بدنی، یادگیری مستقل، یادگیری موثر، یادداری دانش آموختگان
  • مکاتباتی درباره شیوه تصحیح شاهنامه (و متون دیگر)
    محمدرضا نصیری صفحه 39
    برگزاری جشن هزاره تولد حکیم ابوالقاسم فردوسی در 1313 شمسی سبب شد که اثر جاودان حکیم توس، شاهنامه، مورد توجه قرار گیرد و گامهایی در راه تدوین شاهنامه ای مورد اطمینان و نزدیک به آنچه حکیم فردوسی سروده بوده است برداشته شود.
    کلیدواژگان: شاهنامه، کتاب شناسی، اسناد، واژه گزینی، تصحیح متون
  • منصب کلانتر د راوایل دوره قاچار
    هوشنگ خسروبیگی صفحه 55
    منصب کلانتر از جمله مهمترنی مناصب اداری شهرها در دوره قاجاریه است این منصب تا حد زیادی جانشین مناصب رئیس شهر در دوره مغول و پیش از آن است هدف این مقاله بررسی مختصر جایگاه و ویژگی های این منصب در اوایل دوره قاجار (1264 - 1210 ه -ق) بانگاهی به سابقه آن در دوره های گذشته است.
    کلیدواژگان: رئیس، کدخدا، کلانتر، کلانتر بلوک، کلانتر ده، کلانتر ایل، وظایف کلانتر
  • ساختار پیرنگی داستان سیاوش
    اسدالله جعفری صفحه 64
    پیرنگ، طرح، شالوده و اسکلت بندی هر استان است ارتباط پیرنگ باعناصر داستانی بدین قرار است که حادثه و شخصیت پس از تاثیر گذاری بر یکدیگر و شکل گیری جریان داستان، پیرنگ (هسته) داستان را پدید می آورند پیرنگ در دو سبک ادبی تراژدی و کمدی نمود می یابد. داستان سیاوش در شاهنامه فردوسی نیز داستانی دراماتیک و تراژیک است.
    کلیدواژگان: پیرنگ، سیاوش، شاهنامه، فردوسی، تراژدی، درام
  • قم شهر اسلامی
    نفیسه مرصوص صفحه 71
    از آنجا که قم یکی از شهرهای تاریخی ایران و نیز مرکزیت جهان تشیع است شناخت ساختار تاریخی و چگونگی پیدایش و مراحل تکوین آن به عنوان الگوی شهر ایران باستان و از سوی دیگر، الگوی اولیه شهر اسلامی دارای اهمیت خاصی است باوجود تحقیقات ارزشمند مهندس احمد سعیدنیا و مارسل بازن در مورد قم همچنان در بررسی تاریخی ابهاماتی باقی مانده است.
    کلیدواژگان: قم، تاریخ، دوره اسلامی، تاریخ ایران، تاریخ شیعه
  • مراجع و تازه های علمی
  • آثار انتشار یافته در زمینه آموزش بازو از راه دور در دانشگاه پیام نور (1)
    حکیمه دست رنجی صفحه 75
    هدف از درافکندن این طرح در مجله پیک نور، به عنوان یکانه مجله تخصصی در زمینه آموزش باز واز راه دور در ایران، معرفی آثار مرجع و نیز تازه های نشر (اعم از کتاب و مقاله) در ایران و جهان و نیز انعکاس اخبار علمی کنفرانسها و سمینارها و مجامع علمی در زمنیه آموزش از راه دور و دانشگاه های باز است.
  • به سوی الکترونیکی کردن آموزش باز و از راه دور (2)
    حکیمه دست رنجی صفحه 80
    در این بخش در صدد معرفی اجمالی تازه ترین دستاوردهای فرهنگی در زمینه آموزش از راه دور هستیم. بنابراین، در این شماره به معرفی کتاب به سوی الکترونیکی کردن آموزش باز و از راه دور (دهلی نو، 2002 م) پرداخته ایم. برای آگاهی خوانندگان خلاصه ای از مقدمه و پیش گفتار سرویراستار و آغاز بحث گردآورندگان تحت عنوان بافت متغیر تحصیلات عالیه در قرن 21 ترجمه شده است.
  • قطره ای از دریا, معرفی یک رشته تحصیلی از دانشگاه مجازی از اینترنت (3)
    حکیمه دست رنجی صفحه 83
    سیستم آموزش از راه دور به دلیل ویژگی های خاص خود بیش از نظام سنتی، قابلیت انطباف با رهاوردهای تکنولوژیک را دارد. بنابراین ارتباط با شبکه های اینترنتی و آشنایی با دانشگاه های مجازی (دانشستان) که از طریق شبکه اینترنت برنامه خود را ارائه می کنند، ضروری می نماید.
  • گزارش
  • تاریخچه آموزش از راه دور در جهان
    فاطمه ملک افضلی صفحه 86
    نظام آموزش از راه دور از آغاز نیمه دوم قرن بیستم پا به عرصه وجود گذاشت یکی از عوامل پیدایی این شیوه آموزش را یم توان پیشرفت فناوری دانست، هدفها، نظام آموزشی، تعداد دانشجویان و روش کار این دانشگاه ها با دانگشاه های سنتی تفاوت فراوان دارد. در ایران نیز این نظام با تحول در آموزش مکاتبه ای در سال 1352 آغاز شد.
    کلیدواژگان: آموزش از راه دور، آ/وزش مکاتبه ای، فناوری ارتباطات، رسانه ها
  • آموزش باز در ایران
    سید محمد میردامادی صفحه 89
    دانشگاه پیام نور با هدف ارتقاء سطح علمی جامعه و پاسخگوی به نیازهای تخصصی از طریق آموزش نیمه حضوری، در سال 1367 با مجوز شورای عالی انقلاب فرهنگی شروع به کار نموده و نقش موثری را در توسعه آموزش عالی کشور به عهده گرفته است دانشگاه در ابتدای فعالیت آموزشی خود با 29 مرکز آموزشی در شهرهای مختلف کشور و در 4 رشته تحصیلی اقدام به پذیرش دانشجو نمود.
    کلیدواژگان: دانشگاه پیام نور، منطقه، مرکز، واحد، رشته تحصیلی، سال تحصیلی، دانشجو، دانشپذیر، دوره فراگیر
  • خبرها
  • شانزدهمین کنفرانس انجمن آسیایی دانشگاه های باز در کره جنوبی
    صفحه 101