فهرست مطالب

Govaresh - Volume:13 Issue: 2, 2008

Govaresh
Volume:13 Issue: 2, 2008

  • 74 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1387/06/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سخن سردبیر
  • لزوم رعایت اصول و اساس تحقیقات بالینی تصادفی کنترل شده و مشاهدات اپیدمیولوژی در ایران بر پایه Consort و Strobe
    صفحه 71
  • مقالات پژوهشی
  • دکترحسن سلمان روغنی، سید محمد محمدی، لیلا ارشدی، رهام سلمان روغنی، عاطفه زارع مهرجردی صفحه 75
  • همایون اوحدی، حجت الله رحیمی، فاطمه اصفهانی، رضا ملک زاده صفحه 81
    زمینه و هدفادعا شده است واکسن سرخک موجب تغییر در بلوغ روده و سیستم ایمنی شده و بر ایجاد بیماری های التهابی روده موثر است و همچنین ترکیبات شیر مادر در زمان شیرخوارگی فعالیت ایمنی مخاطی نسبت به انتی ژن را تنظیم می کنند و نقش پیشگیری کننده در بروز کرون و کولیت اولسرو دارد.
    روش بررسیمطالعه حاضر یک مطالعه مورد-شاهد میباشد. اطلاعات بر اساس مدارک بیماران و پرسشنامه ها که بصورت رودررو برای هر کدام از گروه های بیماران (کولیت اولسرو و کرون) و هر یک از بیماران گروه کنترل (شامل سندرم روده تحریک پذیر و یا بیماری ریفلاکس مری)، از مراجعین زیر 40 سال که به سه کلینیک شهر تهران در سالهای 1387- 1384 مراجعه نموده اند، تکمیل گردید. آنالیز آماری در دو مرحله univariate و multivariate توسط نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام شد.
    یافته هاگروه کولیت اولسرو شامل 143، کرون 148 و کنترل 307 نفر بودند. گروه کولیت اولسرو و کرون نسبت به کنترل به میزان کمتری تغذیه با شیر مادر شده بودند (به ترتیب 1/81% در مقابل 3/88% و 8/83% در مقابل 3/88)، اما این اختلافات معنادار نبود (P-Value به ترتیب 225/0 و 397/0). اختلاف واکسیناسیون علیه سرخک بین گروه کولیت اولسرو و کنترل (93% در مقابل 9/89%) معنادار نبود (121/0P=). گروه کرون و کنترل هر دو به میزان 9/89% واکسینه شده بودند (481/0P=). هیچ رابطه معناداری بین سابقه تماس با سیگار، واکسیناسیون علیه سرخک و تغذیه با شیر مادر در کودکی با وسعت و محل درگیری دستگاه گوارش در کولیت اولسرو و کرون وجود نداشت (05/0P>).
    نتیجه گیریتغذیه با شیر مادر و واکسیناسیون علیه سرخک در کودکی ارتباطی با بروز بعدی کولیت اولسرو و کرون ندارد. هیچ رابطه ای بین سیگار، واکسن سرخک و شیر مادر با وسعت و محل درگیری دستگاه گوارش در کولیت اولسرو و کرون وجود ندارد.
    کلیدواژگان: شیر مادر، واکسن سرخک، بیمارهای التهابی روده، کولیت اولسرو، کرون
  • سیدسعید سرکشیکیان، محمد مینویی، محمدرضا قدیر، سعید یزدانی، هومن هوشنگی صفحه 89
    مقدمه
    خونریزی از واریس های مری یکی از عوارض کشنده هیپرتانسیون پورت است. درمانهای مختلفی برای آن وجود دارد که همگی آنها دارای عوارض زیادی هستند، به جز بندلیگاسیون واریس مری که درمان انتخابی آن بوده و تنها عیب آن قیمت بسیار بالای دستگاه یکبار مصرف موجود است. دراین طرح سعی شده است تا با چند بار مصرف کردن دستگاه موجود، هزینه بندلیگاسیون را به یک صدم کاهش دهیم.
    روش کار
    جهت سوار کردن بندها بر روی دستگاه قطعه مخروطی شکل تحت عنوان دیلاتور طراحی و ساخته شد به جای گرانولهای دستگاه نیز از گره های برای کشیدن بندها استفاده شد. این گره ها ابتدا برروی دستگاه نمونه و اندوسکوپ مورد آزمایش قرار گرفت و در صورت داشتن کارایی نسبی، بر روی بیمار آزمایش شدند. بهترین گره (61) 91 مرتبه بر روی بیمار مورد آزمایش قرار گرفت. برای تامین بندها دستگاه نیز از بندهای واریس همورئید مارک Endo Flex آلمان استفاده شد.
    نتایج
    بندها از لحاظ کارایی و نگهداشتن گردن واریس ها درمحل بر روی بیمار کارایی بسیار قابل قبولی داشتند. قطعه دیلاتور نیز با سرعت و کیفیت بالایی بند ها را بر روی کلاهک دستگاه سوار می کرد. از ده نوع گره طراحی شده، گره هایی که در آزمایش بر روی دستگاه نمونه بندلیگاسیون و اندوسکوپ درصد موفقیت بالایی داشتند بر روی بیمار نیز تست شدند.نتایج این گره ها عبارتند از: .درمیان گره ها گره 61 دارای بالاترین موفقیت پرتاب بند معادل 100% از مجموع 91 پرتاب بر روی بیمار، 14 پرتاب بر روی دستگاه اندوسکوپ و 49 پرتاب بر روی دستگاه نمونه بندلیگاسیون بود لازم به تذکر است که هزینه بندلیگاسیون با دستگاه جدید ده بندی 2500 تومان است که در مقایسه با دستگاه یکبار مصرف موجود ده بندی که 240 هزار تومان است بسیار کمتر می باشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس آزمایشات به عمل آمده طرح موجود با قیمت بسیار پایینی که دارد در کنار کارایی بالای آن امکان استفاده تعداد بسیار بیشتری از بیماران را از این روش درمانی بسیار مفید فراهم خواهد کرد.
    کلیدواژگان: بندلیگاسیون، واریس مری، چند بار مصرف کردن، دستگاه یکبار مصرف، گرانول، گره
  • احمد شواخی، سمیه ضیایی، محمدحسین صومی، محمد میناکاری صفحه 95
    هدف
    یکی از مهمترین اختلالاتی که درسیستم قلب و عروق بیماران مبتلا به سیروز مشاهده می شود طولانی شدن QT است. هدف این مطالعه بررسی اثر داروی پروپرانولول برطول فاصله QT اصلاح شده با تعداد ضربان قلب(QTc) است.
    روش اجرا: 36 بیمار مبتلا به سیروزشامل20 مرد و16 زن(25/1 = زن/ مرد) با متوسط سن 8/3 ± 56 و 40 فرد سالم شامل 25مرد و15 زن (6/1 = زن/ مرد) با متوسط سن 4/2 ± 58 قبل و90 دقیقه بعد مصرف 40 میلی گرم پروپرانولول از نظر تاثیر دارو بر فاصله QTc؛ فشار خون وضربان قلب مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج
    فاصله QTc طولانی یعنی بیش از s1/2 440/0 در27 بیمار (75%) سیروتیک دیده شد؛ در مقابل فقط در دو نفر(5%) از گروه کنترل که از نظر سن وجنس همسان بودند دیده شد.(001/0> P) متوسط فاصله QTc در بیماران سیروتیک 2/1 s 024/0 ± 470/0 بود که بعد از مصرف پروپرانولول به 2/1 s 008/0 ± 44/0 رسید (001/0> P). در بیمارانی که به پروپرانولول پاسخ دادند یعنی کاهش 25% از ضربان اولیه قلب، متوسط فاصله QTc قبل مصرف معادل 2/1 s 005/0 ± 482/0 و بعد مصرف 2/1 s 009/0 ± 430/0 بود (05/0> P) در حالی که در گروه غیر پاسخ دهنده متوسط فاصله QTc قبل وبعد مصرف به ترتیب 2/1 s 012/0 ± 461/0 و 2/1 s 011/0 ± 453/0 بودند (P=NS)
    استنتاج
    مصرف بلوک کننده غیر اختصاصی بتا یعنی پروپرانولول میتواند باعث کاهش فاصله QTc در بیماران سیروتیک شود این اثر با کاهش تعداد ضربان قلب به مقدار 25% ازضربان اولیه در ارتباط است
    کلیدواژگان: پروپرانولول، سیروز، فاصله QT
  • سیدعباس حقایق، مهرداد کلانتری، سیدکمال صولتی، حسین مولوی، پیمان ادیبی * صفحه 99
    زمینه و هدف

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی ویژگی های روان سنجی (پایایی، روایی همزمان وروایی تشخیصی)، پرسشنامه کیفیت زندگی ویژه بیماران مبتلا به نشانگان روده تحریک پذیر (IBS-QOL) که به یک ابزار رایج و بین فرهنگی تبدیل شده است، بود.

    روش بررسی

    به این منظور126 نفر بیمار مبتلا به نشانگان روده تحریک پذیر (براساس تشخیص پزشک متخصص و ملاک های Rome II)، که به درمانگاه بیمارستان های الزهراء ونور شهر اصفهان مراجعه کرده بودند انتخاب شده و به پرسشنامه کیفیت زندگی پاسخ دادند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که هشت خرده مقیاس این پرسشنامه و مقیاس کلی کیفیت زندگی دارای ضرایب همسانی درونی نسبتا قابل قبولی بودند(آلفای خرده مقیاس ها: ملال:88/0، مداخله در انجام فعالیت ها: 67/0،تصویر بدنی: 72/0، اضطراب سلامت:57/0، اجتناب از غذا: 52/0، واکنش اجتماعی: 71/0، نگرانی های جنسی: 76/0، روابط بین فردی: 62/0 و کل مقیاس: 93/0).
    بررسی روایی پرسشنامه در برابر پرسشنامه 36 سوالی کیفیت زندگی ویژه بیماران مبتلا به نشانگان روده تحریک پذیر(IBS-QOL-36)، نشانگر ارتباطی قوی بود (p<0.01، r=0.61). به منظور بررسی روایی تشخیصی، دو گروه سالم (40 نفر) و بیمار (40 نفر)، انتخاب شد. نتایج آزمونt مستقل نشان داد که به جز خرده مقیاس تصویر بدنی، بین میانگین نمرات سایر خرده مقیاس ها وکل پرسشنامه بین دو گروه تفاوت معنادار وجود دارد (05/0 P<).

    نتیجه گیری

    به طور کلی پرسشنامه فارسی از روایی تشخیصی قابل قبولی برخوردار است.

    کلیدواژگان: پرسشنامه، کیفیت زندگی، سندرم روده تحریک پذیر
  • مقاله مروری
  • رضا ملک زاده، آینا ریاحی، علیرضا سجادی صفحه 107
    سرطان معده شایع ترین سرطان دستگاه گوارش می باشد که بخصوص در نواحی شمال غرب کشور بروز بسیار بالایی دارد. در ایران برخلاف کشورهای غربی و ژاپن میزان بروز سرطان معده در طی دو دهه گذشته رو به افزایش بوده است. در شمال غرب کشور نوع کاردیا و در جنوب کشور سرطان غیر کاردیای آن بروز بیشتری دارد.
    مهمترین عامل خطر ساز این بیماری عفونت با هلیکوباکتر پیلوری است. ولی وجود و تاثیر متقابل عوامل متعدد محیطی و ژنتیکی برای بروز سرطان معده ضروری می باشد.
    فقر، مصرف کم سبزی و میوه تازه، بالا بودن میزان نیترات در رژیم غذایی و مصرف زیاد دخانیات از عوامل مهم خطر این بیماری می باشند.
    پیشگیری اولیه با ریشه کنی هلیکوباکتر پیلوری بخصوص در کشورهایی چون ایران که تعداد کثیری از مردم آلوده به میکروب هلیکوباکتر پیلوری می باشند جای تردید دارد.
    استفاده از پپسینوژن به عنوان یک عامل پیش بینی کننده بروز سرطان مورد بررسی می باشد. هم اکنون مطالعات متعددی در رابطه با تعیین دقت اندازه گیری پپسینوژن 1 و 2 سرم در بیماران ایرانی با آتروفی مخاط معده در تنه و آنتروم در دست بررسی می باشد که نتایج این مطالعات و دیگر مطالعات آینده نگر می تواند کمک موثری به شناسایی عوامل خطرساز بیماری و پیش بینی بروز سرطان نماید.
    کلیدواژگان: سرطان معده، ایران، اپیدمیولوژی، هلیکوباکترپیلوری
  • مقاله گزارش مورد
  • مریم رهبان، آرزو استخری، سیداسد الله موسوی، قدرت الله منتظری صفحه 113
    بیماری که گزارش می شود، مرد 72 ساله مورد شناخته شده سیروزکریپتوژنیک از طریق رد علل مختلف و هیستولوژی کبدی است که با تظاهر کلینیکی بارز سندرم هیپرویسکوزیت (Hyperviscosity Syndrome)، مراجعه کرده است. ماکروگلوبولینمی والدنشتروم با الکتروفورز سرم و ادرار و بیوپسی مغزاستخوان کاملا تایید گردید و بعد از شیمی درمانی علایم بالینی بیمار کاملا برطرف شد و مقدار ایمونوگلوبولین سرمی به زیرmg/dl 1000 کاهش یافت. دلیل گزارش این مورد آن است که چنانچه بیمار با سیروز کبدی و علایم هیپرویسکوزیته مراجعه کند، می باید از نظر بیماریLymphoplasmocytic نیز مورد مطالعه قرار گیرد و در بیماران سیروتیک، ماکروگلوبولینمی ایجاد شده به حساب خود سیروز گذاشته نشود.
    کلیدواژگان: سیروز گریپتوژنیک، ماکروگلوبولینمی والدنشتروم، سندرم هیپرویسکوزیتی
  • گزارش همایشهای علمی، خلاصه مقالات دیگر
  • خلاصه مقالات منتشر شده در مجلات بین المللی گوراش و کبد
    صفحه 117
  • خلاصه مقالات فارسی منتشر شده در نشریات علمی و پژوهشی داخل کشور
    صفحه 120
  • گزارش فعالیت های انجمن متخصصین گوارش و کبد ایران تا تیرماه سال 1387
    صفحه 122
  • بخش انگلیسی: مقاله گزارش مورد
  • ناصر ابراهیمی دریانی، علیرضا مومنی، محمدرضا عزیزی اصل، شهرام موفقی صفحه 128
  • خلاصه مقالات به زبان انگلیسی
    صفحات 134-140
|
  • Hasan Salmanroghani, Seyadmohammad Mohammadi, Leyla Arshadi, Roham Salmanroghani, Atefeh Zarremeherdjerdi Page 75
    Background
    The frequency of sonographic report of liver fat infiltration in asymptomatic person is increasing. The aim of this study was evaluation of liver function and detection of frequency of metabolic syndrome and Insulin resistance in asymptomatic persons with fatty liver in sonographic examinations.
    Materials And Methods
    Seventy six patients with fatty liver in sonographic examination and 78 persons with normal sonographic examination who had similar sex, age and body weight were selected. Patients with history of diabetes mellitus, hyperlipidemia, hypertension who took drugs that induced fatty liver such as amiodaron, diltiazem, metotrexate, tamoxifen and patients with positiveserology for HBS-Ag and HCV-Ab were excluded. Blood pressure, BMI, weight, height, liverenzymes, blood lipids, and fasting insulin level and insulin resistance according to HOMAindex were evaluated.
    Results
    Mean age was 44.8±9.79 and 42.54±10.7 years for fatty liver patients and normal persons, respectively. Mean systolic and diastolic blood pressures, weight, height, HDL triglyceride, FBS, ALT, 2-hour postprandial glucose level, fasting insulin level and insulin resistancewere significantly higher in fatty liver patients compared with normal persons Fifty percent of fatty liver patients but only %18 of normal persons had metabolic syndrome criteria.
    Conclusion
    Insulin resistance andmetabolic syndrome are very common in fatty liver persons. It seems that fatty liver is one of the criteria of metabolic syndrome.Patients with fatty liver in sonographic examination should be further evaluated for metabolic syndrome and insulin resistance.
  • Homaun Vahedi, Hojjatolah Rahimi, Fatemeh Esfahani, Reza Malekzadeh Page 81
    Background
    It is claimed that the interaction of altering immune system bowel maturation, and measles vaccine predispose the body to inflammatory bowel diseasesAlso it is proposed that breastmilk components during infancy, regulatemucosal immune activity to antigen and have protective role for ulcerative colitis and Crohn's disease.
    Materials And Methods
    This study was a case-control study. Data were collected from patient's evidences and questionnaires that were filled up by face to face method for each groups of patients (including ulcerative colitis and Crohn's disease) and control groups (including IBS and GERD) They were selected from the patients ‹ 40 years who came to 3 clinics in Tehran during 2005 to 2008.Statistical analysis was performed in two steps univariate and multivariate analysis, using SPSS-16 software.
    Results
    Ulcerative colitis group included 143 patients, Crohn's disease group involved 148 cases and control group included 307 patients. Breastfeeding in Ulcerative colitis and Crohn's groups had been less common than in control group (81.1% versus 88.3% and 83.8% versus 88.3% respectively), but the differences were not significant. (P-Values were 0.225 and 0.397 respectively) The difference between ulcerative colitis group and control group in measles vaccination rate (93% versus 89.9% respectively) was not significant (P=0.121). Both Crohn's disease group and control group had vaccination rate of 89.9% (P=0.481). There was not significant correlation between previous exposure to smoking, measles vaccination and breast feeding during infancy with extent and location of gastrointestinal involvement in ulcerative colitis and Crohn's disease (p›0.05).
    Conclusion
    Breast feeding and measles vaccination during infancy do not correlate with later ulcerative colitis or Crohn's disease in adulthood. There was not any correlation between smoking, easles vaccination and breast feeding with extent and location of gastrointestinal involvement in ulcerative colitis and Crohn's disease.
  • Ahmad Shavakhi, Somayeh Ziyaee, Mohammadhosein Soomi, Mohammad Minakari Page 95
    Background
    Prolongation of QT interval is one of the most important abnormalities in cardiovascular system of cirrhotic patients. The aim of this survey was determination of propranolol effect on frequency adjusted QT interval (QTc).
    Materials And Methods
    Thirty six cirrhotic patients (M/F=20/16, mean age:56 ± 3.8 years) and 40 healthy age and sex matched controls (M/F=25/15, mean age: 58 ± 2.4 years) were evaluated for blood pressure, heart rate and QTc before and 90 minutes after receiving 40 mg propranolol, orally.
    Results
    Prolonged QTc (more than 0.440 s1/2) was seen in 27 cirrhotic patients (75%) in contrast with to 2 (5%) ones in healthy control group (P‹0.001). In cirrhotic group, mean QTc before and after propranolol administration were 0.470 ± 0.024 s1/2 and 0.44 ± 0.008 s1/2, respectively (P‹0.001). In responder patients (those with 25% reduction in basal cardiac rate), mean QTc before and after propranolol administration were 0.482 ± 0.005 s1/2 and 0.430 ± 0.009 s1/2, respectively (P‹0.05). In non-responders, mean QTc before and after propranolol administration were 0.461±0.012 s1/2 and 0.453± 0.011s1/2, respectively (P›0.05).
    Conclusion
    Non-selective beta blockers (such as propranolol) reduce QTc in cirrhotic patients.The effect of propranolol on QTc was related to 25% decrease in heart rate.
  • Seyedabbas Haghayegh, Mehrdad Kalantari, Seyedkamal Solati, Hosein Molavi, Peyman Adibi Page 99
    Background

    This study aimed to evaluate psychometric characteristics (diagnostic validity and reliability) of quality of life questionnaire in irritable bowel syndrome (IBS-QOL) which is a popular inter-cultural measure.

    Materials And Methods

    According to ROME II criteria 126 patients were included by the caring physician in Alzahra and Noor hospital clinics in Isfahan, Iran.

    Results

    Eight scales of the questionnaire and total quality of life measure showed good internal reliability (Cronbach alpha=0.93 for the whole questionnaire,0.88 for dysphoria,0.67 for activities interference, 0.72 for body image, 0.57 for health worry, 0.57 for food abstinence, 0.71 for social reaction, 0.76 for sexual worry, 0.62 for interpersonal relations). The validity was measured against another quality of life questionnaire (IBS-QOL-36) and a significant correlation was found (r=0.61. p‹0.01). To evaluate diagnostic accuracy 40 patients were compared with 40 healthy subjects. Except for body image scale other parts of questionnaire and the global quality of life were significantly different between these two groups (p‹0.05).

    Conclusion

    Generally, Farsi version of IBS-QOL questionnaire was found to be a valid and reliable mean to study patients with irritable bowel syndrome.

  • Reza Malekzadeh, Alireza Sadjadi, Ayna Riahi Page 107
    Gastric cancer is the most common GI cancer. It has a very high incidence rate in the northeastern Iran.Contrary to western countries and Japan, the incidence of gastric cancer has been increasing in Iran during the past two decades. Helicobacter Pylori infection is the most important risk factor for developing gastric cancer. However, the presence and influence of other environmental and genetic cancer is considered necessary. Poverty, low consumption of fresh fruits and vegetable, high nitrate in the food and heavy smoking are among the most important risk factors. Primary prevention with H. Pylori eradication especially in countries like Iran where a large number of people are infected is still in doubt. Using Pepsinogen as a predictive factor for gastric cancer is still under investigation. Currently, there are several studies assessing the precision of measuring serum Pepsinogen 1 and 2 in relation with mucosal atrophy of gastric body and antrum in Iranian patients. The results of these studies and other prospective investigations can be a big help in identification of gastric cancer risk factors and prediction of its incidence.
  • Maryam Rohban, Arezou Estakhri, Seyedasadollah Moosavi, Ghodratollah Montazeri Page 113
    The coexistence of Waldenstrom´s macrglobulinemia and cryptogenic cirrhosis has been rarely reported.We describe a 72-year-old man with compensated cryptogenic cirrhosis whose major clinical presentation was hyperviscosity syndrome. Serum protein electrophoresis revealed the presence of an IgM-kappa spike. Lambda light chain was found in urine. Bone marrow biopsy was performed, which showed at least 22%infiltration with atypical plasma cells. No bone lesion was found. ByWaldenstrom´smacroglobulinemia diagnosis, patient treated with melphalan, thalidomide and dexamethasone. After three weeks of treatment, his symptoms disappeared and serum immunoglobuline M decreased below 1000 mg/dl.
  • Naser Ebrahimi, Daryani, Alireza Momeni, Mohammadreza Aziziasl, Shahram Movafaghi Page 128
    Aggressive fibromatosis or desmoid tumors, histologically indicated by small bundles of spindle cells in a fibrous background, are uncommon benign tumors without metastasis. They are recurrent and aggressive and their recurrence and severity is exacerbated following surgical operation. Based on previous reports, these tumors rarely present as intra-abdominal abscesses. Herein, a 54-year-old woman is presented who was referred with abdominal pain, fever, high ESR, and leukocytosis. On further evaluation, an intra-abdominal abscess was detected adjacent to splenic flexure of colon. Two months following antibiotic therapy, she came back with the same clinical presentation. In CT-scan, an abdominal mass was detected. Based on a CT-guided biopsy, presence of esenteric fibromatosis was reported. The patient underwent a surgical operation and the tumor was resected.