فهرست مطالب

مطالعات روانشناختی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 11، تابستان 1387)

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 11، تابستان 1387)

  • 165 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/02/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جهانشا محمدزاده، حمیدرضا عریضی صفحه 9
    پژوهش حاضر به منظور مقایسه عملکرد دختران و پسران در خرده آزمونهای شناختی، معنایی- نمادی آزمون میکر در دانش آموزان پایه های سوم تا پنجم ابتدایی انجام شد. نمونه پژوهش 292 دانش آموز دختر و پسر را شامل بود. آزمون ساختار هوش میکر 5 خرده آزمون، معنایی- نمادی است که بر اساس الگوی چند عاملی و شناخته شده هوش گیلفورد (1959) ساخته شده است. یافته های مرتبط با تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که تفاوت معنی داری میان پسران و دختران در خرده آزمونهای میکر وجود دارد (001/0P<). همچنین نتیجه تحلیل واریانس معمولی دوگروه در متغیرهای cmr، cmu، css، csr و cms نشان داد که در بیشتر خرده آزمونها تفاوت میان دختران و پسران معنی دار است (001/P<)، اما در بعضی خرده آزمونها این تفاوت معنی دار نیست. برای روایی ملاک از روش روایی همزمان استفاده شد، به این ترتیب بین خرده آزمونهای آزمون میکر و ارزیابی معلم از دانش آموز رابطه معنی داری وجود داشت (001/0p<). نتایج داده های توصیفی نشان داد که میانگین های پسران در همه خرده آزمون ها بالاتر از دختران بود. بر اساس یافته های پژوهش پیشنهاداتی برای بهبود توانایی های شناختی ارائه شد.
    کلیدواژگان: آزمون ساختار هوش میکر، خرده آزمونهای شناختی، معنایی، نمادی میکر، الگوی هوش مکعبی گلیفورد، عملکرد دختران و پسران در آزمون میکر
  • مهرانگیز شعاع کاظمی صفحه 27
    تحقیقات نشان می دهد که جنسیت بر نوع تقاضا و دلیل وابستگی به اینترنت مؤثر می باشد. به گونه ای که روانشناسان معتقدند مردها گرایش دارند برای کسب قدرت، پایگاه اجتماعی، سلطه گری برخط (آنلاین) باشند در حالیکه زنان بدنبال دوستی های حمایت کننده، شریک و همسر رمانتیک آنلاین هستند و از طریق اینترنت ترجیح می دهند هویت واقعی خود را پنهان کنند و به هویت دلخواه خود دست یابند. هدف از مطالعه حاضر بررسی علل احتمالی موجود در وابستگی به اینترنت (چت) ورابطه آن باخود پنداره دانشجویان رشته علوم انسانی دانشگاه الزهرا بود. ازآنجا که وابستگی به اینترنت(چت) یک بیماری سایکوفیزیولوژیک است لذا با نشانه هایی، مانند تحمل و اختلالات تاثیر گذار در رفتار و قطع روابط اجتماعی وافزایش استفاده روزانه از اینترنت همراه است. سؤال اصلی پژوهش این است که:آیا بین چت کردن وخود پنداره دانشجویان وابسته وغیر وابسته به اینترنت رابطه وجود دارد؟
    روش پژوهش از نوع علی مقایسه ای بود و آزمودنی ها به صورت داوطلبانه تمایل به همکاری و شرکت در تحقیق داشتند. نمونه پژوهش از جامعه دانشجویان دختر علوم انسانی به تعداد100 نفر به شیوه داوطلبانه انتخاب و با استفاده از ابزار «خودپنداره راجرز و مقیاس سنجش وابستگی به اینترنت (اعتیاد)» سنجش شدند.
    نتایج تحقیق با استفاده از آزمون آماری t، نشان داد، که بین خودپنداره و وابستگی به اینترنت، خصوصا چت کردن دانشجویان وابسته و غیر وابسته، تفاوت معناداری وجود دارد و هدف عمده آنها از چت کردن نداشتن سرگرمی های مورد دلخواه و متنوع، دسترسی نداشتن به دوست صمیمی، نداشتن شغل و برنامه ای منسجم برای زندگی، قبولی در رشته ای که مورد علاقه آنها نیست و بطور غیر مستقیم آشنا شدن از ویژگی های جنس مخالف بود.
    کلیدواژگان: خودپنداره، چت، دانشجویان دختر
  • زهره محمدی، مرتضی لطیفیان صفحه 39
    این پژوهش به دنبال پاسخ گویی به این سؤال بوده است که آیا ابعاد فرزند پروری والدین قدرت پیش بینی ابعاد هویتی در میان دانشجویان را دارد. به منظور پاسخ به این سؤال از نمونه 242 نفری دانشجویان، اعم از (134 نفر) دختر (108 نفر) پسر استفاده شد که به روش نمونه گیری خوشه ایمرحله ای انتخاب شده بودند، میانگین سنی دختران 89/20 و پسران 25/21 و انحراف معیار سنی آنها به ترتیب برابر با 93/1 و 17/2 بود. ابزار های اندازه گیری در این پژوهش عبارت از مقیاس شیوه های فرزند پروری شیفر و مقیاس هویت(EIPQ) بودند. پایایی ابزارها به روش آلفای کرونباخ و روایی آنها به شیوه تحلیل عامل سنجیده شد.
    به منظور تعیین قدرت پیش بینی کنندگی ابعاد هویتی از طریق ابعاد فرزند پروری والدین از شیوه آماری رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان استفاده شد. نتایج حاصله نشان داد که بعد گرمی- سردی از قدرت پیش بینی کنندگی مثبت و معنا داری برای بعد تعهد داشت در حالی که بعد آزادی- کنترل چنین قدرتی نداشت. ابعاد فرزند پروری والدین قدرت پیش بینی کنندگی معناداری برای بعد جستجوگری نداشته و نتایج نشان داد که بعد گرمی- سردی به تفکیک جنسیت برای هر دو جنس قدرت پیش بینی کنندگی مثبت و معناداری برای بعد تعهد داشته است.
    کلیدواژگان: ابعاد هویت، ابعاد فرزندپروری، دانشجویان دانشگاه شیراز
  • محمدنقی فراهانی، ولی الله فرزاد صفحه 57
    برای بررسی روایی وپایایی پرسشنامه شخصیتی گردون(فراهانی وهمکاران،1383)، 2400 دانش آموز دختر وپسر در شهر تهران در مناطق مختلف آموزشی، فرم تجدید نظر شده 126 آیتمی پرسشنامه شخصیتی گردون را تکمیل کردند. تحلیل عاملی با روش مؤلفه های اصلی و با چرخش واریماکس با گروه پسران نشان داد که 5 عامل اصلی اولیه به مانند مطالعه قبلی به ترتیب در برگیرنده گشودگی، روان نژند خوئی، درونگرائی، وظیفه شناسی و دینداری و نرم خوئی یا سازگاری نام گذاری می شوند. تحلیل عاملی تاییدی بر روی نمونه دختران نشان داد که 5 عامل اولیه به مانند گروه پسران است. پایایی گردون برای دختران و پسران در حد مقبولی نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: روایی، پایایی، پرسشنامه شخصیتی 5 بزرگ ایرانی (گردون)
  • سیدسعید پورنقاش تهرانی صفحه 81
    تحقیق حاضر اثربخشی دو نوع روش درمانی سم زدایی(MD) با متادون و درمان نگهدارنده با متادون را (MMT) بر نشانه های افسردگی و اضطراب افراد وابسته به مواد مخدر مقایسه می کند. در این تحقیق درمان سم زدایی با متادون و درمان نگهدارنده با متادون به عنوان متغیر مستقل و نشانه های افسردگی و اضطراب به عنوان متغیر وابسته می شدند. حجم نمونه تحقیق 100 نفر بوده که هر گروه درمانی 50 نفر را شامل می شود. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ بود که در سه مقطع زمانی قبل از شروع درمان و 45 و 90 روز بعد میان بیماران توزیع و اجرا شد. آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر نشان داد که نشانه های افسردگی گروه MMT، بعد از گذشت 45 روز، کاهش معنادار داشت و بعد از گذشت 90 روز نیز، این کاهش معنادار بیشتر شد. در خصوص نشانه های اضطراب هم همین طور بود. به عبارت دیگر، نشانه های اضطراب گروه MMT بعد از گذشت 45 روز به طور معناداری کاهش یافت که این کاهش معنادار بعد از 90 روز نیز ادامه یافت. در گروه MD نیز نشانه های افسردگی بعد از گذشت 45 روز، کاهش معنادار داشت که این کاهش معنادار بعد از 90 روز نیز همچنان بیشتر شد، نشانه های اضطراب هم در گروه MD، بعد از 45 و 90 روز کاهش معناداری داشت. نتایج حاصله نشان دهنده نقش مؤثر عامل زمان بر اثربخشی این دو نوع درمان بود، اما در تعامل عوامل زمان با گروه و نشانه ها نتایج حاکی از آن بود که گروه به تنهایی عامل موثری بر نتایج تحقیق نبود.
    کلیدواژگان: درمان نگهدارنده با متادون، سم زدایی با متادون، اضطراب، افسردگی
  • لادن فنی، فرشته موتابی، شیما شکیبا، عصمت باروتی صفحه 101
    این پژوهش به منظور بررسی رابطه هوش هیجانی- اجتماعی با سلامت روان و نیز تعیین مؤلفه های هوش هیجانی- اجتماعی پیش بینی کننده ابعاد مختلف سلامت روان در افراد بزرگسال انجام شد. به این منظور 410 نفر از کارکنان وزارت بهداشت در 14 استان کشور به دو پرسشنامه هوش بهر هیجانی بار-اون (EQi) و سلامت عمومی (GHQ) پاسخ دادند. پرسشنامه هوش بهر هیجانی مشتمل بر پنج عامل و 15 مؤلفه است که عبارت هستند از عوامل درون فردی (شامل مؤلفه های خودآگاهی هیجانی، ابراز وجود، احترام به خود، خودشکوفایی و استقلال)، بین فردی (شامل مؤلفه های همدلی، مسئولیت پذیری، روابط بین فردی)، سازگاری (شامل مؤلفه های حل مسئله، واقعیت سنجی و انعطاف پذیری)، مدیریت استرس (شامل مؤلفه های تحمل استرس و کنترل تکانه) و خلق عمومی (شامل مؤلفه های شادکامی و خوش بینی). پرسشنامه سلامت عمومی نیز در چهار مقیاس جسمانی، اضطراب، عملکرد اجتماعی و افسردگی، سلامت روانی عمومی را اندازه می گیرد. داده های حاصل از پرسشنامه هوش هیجانی به تفکیک برای کسانی که نمره بالاتر و پایین تر از نقطه برش 23 در پرسشنامه سلامت عمومی داشتند (94 نفر بالاتر از نقطه برش و 298 نفر پایینتر از نقطه برش) با استفاده از روش رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیری گام به گام نشان داد که در افرادی که در پرسشنامه سلامت عمومی نمره بالاتر از نقطه برش داشتند، مولفه تحمل استرس پیش بینی کننده سلامت روانی عمومی، مؤلفه های کنترل تکانه و مسئولیت پذیری پیش بینی کننده نشانه های جسمی، مؤلفه های خوش بینی و واقعیت سنجی پیش بینی کننده کارکرد اجتماعی و مؤلفه شادکامی پیش بینی کننده علائم اضطراب، افسردگی و سلامت روان به طور کلی بودند. نتایج این پژوهش همچنین نشان داد در افرادی که سلامت روانی عمومی بیشتری دارند مؤلفه تحمل استرس پیش بینی کننده کلیه ابعاد بهداشت روان است و علاوه براین، مؤلفه کنترل تکانه پیش بینی کننده علائم اضطراب، مؤلفه شادکامی پیش بینی کننده علائم افسردگی، واقعیت سنجی پیش بینی کننده نشانه های جسمی و سلامت روان به طور کلی بودند. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان می دهد که هوش هیجانی – اجتماعی، پیش بینی کننده معنادار سلامت روان عمومی است. این نتایج حاکی از این بودند که ارتقاء هوش هیجانی به ویژه مهارتهای مدیریت استرس، مدیریت خلق، و مهارتهای سازگاری باعث افزایش سلامت روانی می شود. همچنین پیش بینی کننده های سلامت روانی عمومی در افراد با سلامت روان بیشتر نسبت به افراد با سلامت روان کمتر متفاوت است. به این ترتیب به نظر می رسد به منظور دستیابی به حداکثر اثربخشی ممکن، باید برنامه های ارتقاء هوش هیجانی متفاوتی برای افراد با سطوح مختلف سلامت روان طراحی شود.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، اجتماعی، سلامت روان، پرسشنامه هوش بهر هیجانی بارون، کارکنان دانشگاه
  • دکترالهه حجازی، علی رضایی شریف، بهزاد شالچی صفحه 125
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس افسردگی دانشجویان (USDI) و همبستگی آن باپیشرفت تحصیلی انجام شده است. از میان دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه تهران، 442 نفر (246 پسر و 196 دختر) در بررسی مشخصات روان سنجی مقیاس USDI شرکت کردند. نتایج حاصل از اعتبارسنجی به دو شیوه همسانی درونی و ثبات زمانی نشان داد که اعتبار مقیاس USDI بر اساس آلفای کرونباخ 93/0 و با استفاده از روش بازآزمایی، 86/0 است. بررسی های مرتبط با روایی محتوا، همزمان، واگرا، پیش بین، تفکیکی و سازه USDI مؤید روایی مقیاس مذکور است. یافته های حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی همانند فرم اصلی نشان داد، سه عامل رخوت و بی حالی، شناختی هیجانی و انگیزه تحصیلی مقیاس USDI را تشکیل می دهند. از این مطالعه چنین نتیجه می شود که مقیاس USDI ابزاری معتمد و روا برای سنجش افسردگی دانشجویان است.
    کلیدواژگان: مقیاس افسردگی دانشجویان (USDI)، ویژگی های روان سنجی، همسانی درونی، روایی محتوا
|
  • Jahansha Mohammadzadeh , Hamidreza Oreizy Page 9
    The present research was conducted to compare the boys and girl's performance in Meeker's Structure of Intellect subscales and the validation of these subscales in 3d to 5th grade elementary school students. The sample was consist of 292 boys and girls students. Meeker Structure of Intellect Test have five symbolic-semantic subscales that are based on the widely recognized, Multifactor model of intelligence developed by Guilford (1959). Results of multivariate analysis of variance showed that there is a significant difference in Meeker's Subscales between girls and boys (P<001). Also, the findings of analysis of variance indicated that there is a significant difference (P<001) between boys and girls in most of Meeker's subscales (csr, css, cmu, cmr and cms). But there were not significant differences in some of the subscales.The concurrent validity method was used for criterion validity which there was a significant correlation between student's teacher rating and Meeker's symbolic-semantic subscales. The results of descriptive data showed that boys means were higher than girl's in all of subscales. Some suggestions presented for increasing of cognitive abilities according to the research findings.
  • Mehrangiz Shoaa Kazemi.Ph.D Page 27
    The conducted research indicated that gender is an effective factor, so far as the type of demand and the reason on internet is concerned. Psychologiss belive that the tendency in men to be "on-line" is motivated by such issues as acquiring powe, social position, domination and sex, while women look for supporting friendship and a romantic partner or spouse. Through internet they prefer to hide their true identity and rather introduce themselves with the identity they wish they really had. The aim of this study was to survey of causes of chatting dependency and that relation with self-concept among female students of alzahra university majoring in humanistic. The chatting dependency is a psycho- physiologic disease, there fore it has some symptoms: tolerans, lack of social relation andmore used of daily internet. The research method was a causal- comparative and the tests were conducted by hose who expressed a tendency to cooperate and participate in conducting this research on a volunteer basis. The research samples were comprised of 100 volunteers, taken from the society of emale students who majored in humanities using the tools of Rogers self-cocept & measure of evaluating the dependence on (addict) the internet. The results indicated that there is significant different between self-conept and chatting behavior students. Analyses of data was T-TEST. The main reason for their tendency toward chatting is lack of desirable and diverse amusements, lack of acces to ba close-friend, unemployment, failure to have a comprehensive plan for life. Admission to a field of study which is not of there personal interest and indirect orientation with the features of opposite sex.
  • Zohreh Mohammadi, Ma, Morteza Latifian Page 39
    The purpose of this study was to determine the predicted power of identity of Shiraz college students by their parents rearing. The sample included 242 shiraz university students (134 female and 108 male) who were selected through clustered-stage-randomized method. The Family Environment Inventory was used to evaluate child rearing dimentions and the Ego Identity Process Questionnaire (EIPQ) was used to assess identity. Cronbach alpha coefficient and factor analysis were used to determine the reliability and validity of the questionnaires respectively. By using simultaneous multiple regression method, predictive power of dimentions of child rearing for identity dimentions were calculated. Results showed that the rejection- acception dimention of child rearing was positive predictor of commitment dimention of identity. control- freedom dimention of child rearing didnt predicted commitment and exploration dimentions.
  • Mohammad Naghy Farahani. , Valiollah Farzd. Page 57
    For studying validity and reliability of GARDOON Personality Questionnaire (Farahani et.al.2004), 2400 girls and boys students in different educational regions in Tehran, completed the 126 revised GARDOON Personality Questionnaire. The promax rotation factor analysis on boys group indicated the 5 principal components as Openness to experience, Neuroticism, Extraversion, Conscientiousness and Religiousness, and Agreeableness. The conformity factor analysis on girls showed the same results. The reliability of GARDOON for girls and boys were acceptable.
  • Saeed Pournaghash. Page 81
    The purpose of the present study was to assess the effects of the drug treatment programs, Methadone Maintenance Therapy (MMT) and Methadone Detoxification (MD), las independent variables on Depression and Anxiety symptoms las deoendent variables in drug dependent individuals. To do so, the General Health Questionnaire (GHQ) was administered to 100 individuals seeking the aforementioned drug treatment programs (50 people per group) at three different time intervals; at the beginning of the treatment, 45 and 90 days afterwards. Repeated measure analysis of variance revealed that, in MMT program, the symptoms of depression was significantly reduced after 45 days and after 90 days this effect was even more robust. Similar results were obtained with regard to anxiety symptoms meaning that in both time intervals anxiety symptoms were significantly diminished. With regards to MD program, depression and anxiety symptoms were also reduced at both time intervals; i.e, at the end of the 90-day program there were a significant reduction of depression and anxiety symptoms. The present results showed that the time factors (45 and 90 days period) were determining factors in the outcome of the program; however, the interaction of the time, group (MMT or MD) and symptoms showed that the factor of group, alone, had no significant effect on the symptoms.
  • Ladan Fata , Fereshteh Mootabi , Shima Shakiba , Esmat Barooti Page 101
    The Present study was designed to investigate Social-Emotional intelligence and its components, as predictors of general mental health dimensions in adults.
    Method
    Bar-on Emotional Quotient Inventory and General Health Questionnaire adiministered 410 Ministry of health officers in 14 provinces throughout Iran. The EQ- i consists of 5 factors and 15 components including intrapersonal (emotional self-awareness, assertiveness, self-regard, self-actualization, independency), interpersonal (empathy, responsibility, interpersonal relations), adaptability (problem solving, reality testing, flexibility) stress management (stress tolerance, impulse control), and general mood factor (happiness, optimism). The GHQ also includes scores for somatic preoccupations, anxiety, social function, and depression. GHQ cut-off point (23) was used to differentiate less mentally healthy (N=94) and more healthy (N= 298) participants to run separate analysis.
    Results
    Stepwise multivariate regression analyses were used for statistical analyses. There was a significant regression effect for EI scales in less healthy group. The best predictors of EI in this group were stress tolerance for general health, impulse control and responsibility for somatic symptoms, optimism and reality testing for social function and happiness for depression, anxiety and general health. Also there was a significant regression effect between EI components and GHQ scales in more mentally healthy group. The best predictors of EI in this group were stress tolerance for all GHQ subscales and total score. Impulse control was found to be predictor of anxiety while depression could be predicted by happiness and realtiy testing was predictor of both social function and general health.
    Conclusion
    Emotional intelligence (EI) is a significant predictor of general mental health, These results suggest that EI enhancement, especially stress management skills, skills in mood-state control and adaptability skills like effective reality- testing for problem solving and flexibility in interpersonal relations, leads to increased mental health. The results revealed somewhat different predictors of mental health for less healthy and more mentally healthy groups. It may also be that such programs will need to be tailored differently to less healthy and more mentally healthy individuals, to maximize intervention benefits.
  • Elahe Hejazi , Ali Rezaei Sharif, Ma, Behzad Shalchi, Ma Page 125
    The purpose of this study was to investigate psychometric properties of university student depression inventory (USDI) and correlation with academic achievement. Sample in this study consists of 442 university students (246 femaleo and 196 males). Exploratory and confirmatory Factor analysis revealed three factors: Academic motivation, cognitive - Emotional and lethargy. Internal consistency and test-re test reliability coefficients were 0.93 and 0.86. Respectively the subscale reliabilities were acceptable. Convergent and divergent validity coefficients were appropriate. From the findings of this study, results shouwed that USDI is a reliable and valid in strument to measure students deression.