فهرست مطالب

نوآوری های آموزشی - پیاپی 27 (پاییز 1387)

فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 27 (پاییز 1387)

  • 168 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/08/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بی بی عشرت زمانی، سیدامین عظیمی صفحه 7
    این پژوهش با هدف بررسی چگونگی بهره گیری از فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) برای انجام دادن تکالیف درسی دانش آموز مندرج در کتاب های راهنمای تدریس (معلم) علوم دوره ابتدایی کشور انگلستان صورت گرفته است. منظور از فاوا، به کارگیری انواع وسایل الکترونیکی مانند: دوربین، ویدئو، وسایل صدابرداری، رایانه و اینترنت است. جامعه آماری، شامل کتاب های راهنمای تدریس علوم (معلم)، پایه های اول تا ششم ابتدایی از انتشارات Ginn می باشد. واحد تحلیل، تکالیف درسی بود. یافته های پژوهش نشان می دهد، حتی از پایه اول ابتدایی، در بیش از یک سوم تکالیف، از دانش آموز خواسته می شود از فاوا استفاده کند. کم ترین میزان استفاده از فاوا به پایه دوم تعلق دارد و بیش ترین درصد استفاده از آن، مربوط به پایه های پنجم و ششم (42%) می باشد. نوع فناوری توصیه شده نیز برای شش پایه دبستان متفاوت است. به طوری که در تکالیف پایه های اول دبستان از وسایل صوتی و تصویری مانند رادیو، دوربین عکاسی و ویدئو، و در پایه های بالاتر، از فناوری های پیچیده تری مانند چندرسانه ای ها و شبکه جهانی استفاده می شود. به عبارت دیگر، در پایه های پایین تر برای جلب توجه دانش آموز و نیز برای افزایش سواد رایانه ای و کمک به آموزش از فاوا استفاده می کنند، اما در پایه های بالاتر، برای تقویت روحیه پژوهشی و پژوهش محوری، تولید دانش و محصولات جدید از این فناوری بهره می گیرند
    کلیدواژگان: راهنمای تدریس (معلم)، دوره ابتدایی، فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، کتاب های درسی علوم، انگلستان
  • محمد سلطانی فر صفحه 37
    نوجوانان که اصلی ترین مخاطبان اینترنت به شمار می آیند، در مورد امکانات و شیوه استفاده صحیح از اینترنت آموزش نمی بینند و از سوی دیگر قدرت چندانی در گزینش، انتخاب، پردازش و تجزیه و تحلیل درست اطلاعات و داده های دریافتی ندارند. این مشکل، در آشنا نبودن متولیان آموزش (والدین و مربیان دانش آموزان) با تکنولوژی های نو ارتباطی و اطلاعاتی ریشه دارد. بنابراین آگاهی متولیان برنامه ریزی درسی نسبت به این ضعف و ناتوانی می تواند آنان را به برنامه ریزی دقیق برای کسب آموزش سواد اینترنتی والدین و مربیان سوق دهد.
    سواد اینترنتی در سه لایه دارد؛ اول، برنامه ریزی شخصی در شیوه استفاده از اینترنت؛ دوم، شناخت ویژگی های پیام و سوم، تحلیل و نقد پیام. در پژوهش حاضر وضعیت سواد اینترنتی در لایه اول، میان سه گروه دانش آموزان، مربیان و والدین آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونه آماری، 359 دانش آموزان دختر و پسر سال سوم دبیرستان هستند که کاربر اینترنت بوده اند. این دانش آموزان از پنج منطقه شهر تهران شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز انتخاب شدند و پرسشنامه ای برای سنجش سواد اینترنتی میان آنها، مربیان(112نفر) و والدینشان (718نفر) توزیع شد. نتایج این پژوهش توصیفی نشان می دهد:1. در توانایی استفاده از اینترنت میان دانش آموزان، مربیان و والدین آنها تفاوت معنادار وجود دارد.
    2. میزان استفاده دانش آموزان از اینترنت بیشتر از مربیان و والدین آنهاست.
    3. در اولویت برنامه های مورد استفاده از اینترنت، میان دانش آموزان، مربیان و والدین آنها تفاوت معنادار وجود دارد.
    4.در برنامه ریزی شخصی برای استفاده از اینترنت، میان دانش آموزان، مربیان و والدین آنها تفاوت معنادار وجود ندارد.
    58/6 درصد دانش آموزان در خصوص استفاده از اینترنت با افراد ذی صلاح مشاوره داشته اند.
    44/10 درصد والدین دانش آموزان کاربر اینترنت، فقط قادرند به اینترنت وصل شوند و این میزان در میان مربیان آنها 31/32 درصد است.
    تفاوت سطح سواد اینترنتی در میان سه گروه دانش آموزان، مربیان و اولیا نشان می دهد والدین و معلمان نمی توانند در مورد چگونگی استفاده از اینترنت به دانش آموزان آموزش لازم را ارائه دهند و مرجعی برای نوجوانان به شمار نمی آیند.
    والدین و به خصوص مربیان باید توانمندی و سطح سواد اینترنتی و رسانه ای خود را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: سواد اینترنتی، سواد رسانه ای، دانش آموزان، مربیان، والدین، نوجوان، اینترنت
  • جعفر محمودی، سروش نالچیگر، سیدبابک ابراهیمی، محمدرضا صادقی مقدم صفحه 61
    حرکت جهانی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه برای تغییر ساختار آموزشی، با دگرگونی جوامع از جوامع سنتی به جوامع دانایی محور و بهره گیری از شرایط نوین ارتباطی پدید آمده است. مسئولان کشور تغییر شرایط جهانی و نیاز به تغییر در نظام آموزشی کشور را به خوبی درک کرده اند، و این امر به وضوح در اسناد مصوب وزارت آموزش و پرورش به چشم می خورد. مسئولان به خوبی آگاهند که آنچه در جامعه دانایی محور ارزش محسوب می شود، تولید علم و دانش است. می توان مدارس هوشمند را فضایی آموزشی در نظر گرفت که تحقق جامعه دانایی محور را میسر خواهد ساخت.
    در این مقاله با بهره گیری از روش تحقیق پیمایشی، چالش های توسعه مدارس هوشمند در ایران مورد بررسی قرار گرفته، و راهکارهایی برای رفع این چالش ها ارائه خواهد شد.
    کلیدواژگان: مدرسه هوشمند، جامعه دانایی محور، آموزش، یادگیری
  • معصومه صمدی صفحه 79
    مطالعات انجام شده در زمینه آموزش ریاضی حاکی از این است که آموزش ریاضی به ندرت توانایی حل مساله را در دانش آموزان ایجاد کرده است. این موضوع متخصصان آموزش ریاضی را وادار کرد که به آسیب شناسی این پدیده بپردازند.آنان در پی انجام مطالعاتی دراین زمینه دریافتند که لازمه موفقیت در حل مسائل ریاضی، علاوه بر اکتساب اصول مفاهیم ریاضی، مجهز بودن به راهبرد های خود تنظیمی است. هدف از این تحقیق بررسی اثر بخشی فوری (اثر بخشی بعد از آموزش) و تداومی (اثر بخشی در طول زمان)تاثیر آموزش راهبرد های خودتنظیمی بر خودتنظیم گر نمودن یادگیرندگان و عملکرد آن ها در حل مساله ریاضی است. تعداد 181 دانش آموز دختر پایه سوم راهنمایی از مدارس دولتی سه منطقه شهر تهران با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شد و به روش تصادفی در گروه های آزمایشی و کنترل قرار گرفتند. از پرسشنامه راهبرد های خودتنظیمی و آزمون حل مساله ریاضی به عنوان پیش آزمون، جهت اجرا در دو گروه استفاده شد. گروه آزمایشی حدود 8 هفته راهبرد های خودتنظیمی را در متن آموزش ریاضی دریافت و گروه کنترل به روش سنتی آموزش دریافت کردند. در پایان آموزش و با فاصله یک ماه پس از آموزش هر دو گروه مجددا آزمون خودتنظیمی و فرم موازی آزمون حل مساله ریاضی دریافت کردند. نتایج نشان داد که بعد از آموزش تفاوت معنی داری در راهبرد های خودتنظیمی و آزمون حل مساله ریاضی گروه آزمایشی ایجاد شده است. گروه آزمایشی بعد از گذشت یک ماه برتری خود را در هر دو حوزه راهبرد های خودتنظیمی و حل مساله ریاضی حفظ کرده بودند.
    نتیجه گیری
    راهبردهای خودتنظیمی قابل آموزش و یادگیری هستند و در صورت آموزش صحیح اثرات آن ها در طول زمان پایدار است.
    کلیدواژگان: خودتنظیمی، یادگیری، حل مسئله ریاضی
  • خسرو رشید، محمود مهرمحمدی، علی دلاور، مریم فطریفی صفحه 97
  • رقیه صادق زاده، مرتضی منادی صفحه 125
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نمادهای هویت ملی در کتاب های درسی دوره آموزش متوسطه انجام شده است. نماد های هویت ملی که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته اند، شامل پرچم، سرود ملی، تقویم رسمی، جشن های ملی، هنر ایرانی، مکان های تاریخی، دفاع از سرزمین، نخبگان و مشاهیر ملی است. بدین منظور با بهره گیری از روش تحلیل محتوا، کتاب های تاریخ و ادبیات فارسی دوره متوسطه رشته علوم انسانی در سال 1385 مورد بررسی، تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    نتایج پژوهش نشان می دهد، آموزش هویت ملی در کتاب های درسی مورد نظر ناقص و گذرا بوده، و در میان دروس، صفحات و تصاویر این کتاب ها به نمادهای هویت ملی توجه متعادلی نشده است. از آنجا که پس از خانواده، نهاد آموزش و پرورش در شکل گیری شخصیت دانش آموزان نقش اصلی دارد و کتاب های درسی، محور کار مدارس می باشد، لازم است برای تکوین هویت ملی دانش آموزان در این کتاب ها، بیشتر به نمادهای هویت ملی توجه شود.
    کلیدواژگان: نمادهای ملی، هویت ملی، کتاب های درسی، دوره متوسطه
  • مهین چناری صفحه 137
    سقراط فیلسوف یونانی به معلم اول شهرت دارد. روش وی که به روش سقراطی معروف است، در بسیاری از حوزه های آموزشی، از دبستان تا دبیرستان، کلاسهای فلسفه در دانشگاه و دانشکده های حقوق بکار گرفته شده است. تنوع استفاده از روش سقراطی بر اهمیت این روش دلالت دارد.
    نقدهای بسیاری درباره ی سقراط ارائه شده است. توجه به این نقدها به فهم درست دیدگاه سقراط و ارزیابی آن کمک می کند. بعلاوه، چنین انتقاداتی عنصری کلیدی برای تصمیم گیری درباره نحوه بکارگیری روش سقراطی در تعلیم و تربیت کنونی است.
    در مقاله حاضر ابتدا روش سقراطی مورد بررسی قرار گرفته و دو عنصر کلیدی آن، یعنی استنطاق و به بن بست کشاندن مخاطب توضیح داده می شود. سپس دو جنبه متمایز تحت عنوان تناقض در روش سقراطی، با استناد به گفتگوهای سقراط مورد بحث قرارمی گیرند. در این مقاله، نشان داده می شود که گرچه در دوران معاصر، در موارد متعددی سقراط و روش وی مورد توجه قرار گرفته است، اما هر کدام، تنها به یکی از جنبه های مذکور توجه نموده اند و به عبارت دیگر، ثقل توجه خود را بر یک جنبه قرار داده اند. در نهایت، مقاله حاضر به تاسی از این نوع توجه، یعنی با عنایت به یکی از جنبه های این روش، کاربرد آن را در تربیت شهروندی از منظری جدید مد نظر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: سقراط، روش سقراطی، استنطاق، تناقض های سقراط، تربیت شهروندی
  • چکیده مقاله ها به زبان انگلیسی (Abstracts)
    صفحه 157
|
  • Bibi Eshrat Zamani, Seyyed Amin Azimi Page 7
    The main purpose of this paper was to study how students use ICT when doing their homeworks according to the handbooks of England primary school's science teachers. By ICT, the researchers mean different kinds of electronic instruments such as digital camera, video, sound recorder, computer and internet. The population included the handbooks of England primary school's science teachers from grade one to six which were published by Ginn publisher. The unit of analysis was student's homework. Findings of this study indicated that for doing more than one third of homeworks, ICT was needed. The Least utilization of ICT belonged to grade two students and the most use of ICT belonged to fifth and sixth grade students (42%). The Kind of advised technology was different for each grade. In Grade One, students had to use radio, digital camera and video for doing their homework, but in fifth and sixth grade, they had to use internet and multimedia for doing their tasks. At lower grades, ICT was used for attracting the student's attention and increasing their computer literacy. However, at higher grades, ICT was used to rehearse the student's research interest and knowledge construction.
  • Mohammad Soltanifar Page 37
    Adolescents, who are considered the main users of the internet, are not trained on the facilities and correct use of it. On the other hand, they are not skillful in selecting, processing, and analyzing the received information and data. However, the main problem is unfamiliarity of parents and teachers with new communication and information technologies. Therefore, awareness of this weakness can lead us to carefully plan for internet literacy education of parents and teachers.Internet literacy has three layers: first, personal planning on how to use the Internet; second, recognizing characteristics of a message; and third analysis of the message. The present study has assessed the internet literacy only at its first layer among three main groups; that is, students, their teachers and parents. The participants included 359 Tehran third grade high school students (girls and boys) who were internet users, their teachers (112) and parents (718). They were selected from among north, south, east, west, and center of Tehran and a questionnaire was distributed among them to assess their internet literacy. The results showed that only 10.44% of internet user student's parents and 32.31% of their teachers could connect to the internet. Therefore:1. There was significant differences among students, their teachers and parents in terms of their ability to use internet, 2. Students used internet more frequently than their teachers and parents,3.There was significant differences among students, their teachers and parents in terms of the priority of used internet programs4.There was not significant differences among students, their teachers and parents in terms of personal planning to use the internet.5.6.58% of students consulted qualified people on how to use the internet.In sum, the three groups (students, their teachers and parents)' differences on the internet literacy levels shows that neither parents, nor teachers are able to train students on how to use the internet and generally are not considered as a reference source for them. Therefore, parents and especially teachers should increase their internet as well as media literacy and their related abilities.
  • Jafar Mahmudi, Soroosh Nalchigar, Seyed Babak Ebrahimi Page 61
    Societie's change from traditional to knowledge-based ones and the need to use the new communicative conditions leads in universal movement in the developed and developing countries to change the educational structure. The country’s authorities understood the change in global circumstances well and this is realized in the ministry of education’s approved documents. The authorities are completely aware that in a knowledge based society, it is worth to produce science and knowledge. Smart schools can be considered as an educational setting which makes the fulfillment of knowledge based society possible. In this paper, using the survey research method, the smart schools’ development challenges in Iran would be investigated and some strategies would be offered to meet these challenges.
  • Masume Samadi Page 79
    The studies on math education indicates that math education hardly creates the solving problem ability among the students. This led the math education experts to try to find out the etiology of this phenomenon. Following some studies in this regard, they found out that the success on math problem solving ability requires not only the acquisition of the principles of math concepts, but also, the self-regulatory strategies. In this study, we tried to investigate the immediate and sustainable effectiveness of self-regulation strategies instruction on self-regulatory skills of learners and their performance on math problem solving. The sample contained 181 third grade guidance school students (all girls) who were selected by multiple cluster sampling from Tehran educational districts 1, 6 & 19. Then, they were randomly assigned as experimental and control groups. Before instruction, two groups received two pre-test, one was self-regulated learning questionnaire and the other was math problem solving test. Then, experimental group received instruction on self-regulatory strategies for 8 weeks and control group received instruction in the traditional method. Finally, after one month instruction, the two groups (Experimental and control groups) received again two post-tests, one was self-regulated learning questionnaire and the other was math problem solving test. The results showed no significant differences between the two groups in pretest. However, in the post test, there was significant differences between the experimental and control groups on the self-regulatory strategies and math problem solving ability to the benefit of experimental group. So, we could say that self–regulation strategies could be learned and if correctly instructed, it would have a long-lasting effect.
  • Khosrow Rashid, Mahmud Mehrmohammadi, Ali Delavar, Maryam Ghatrifi Page 97
    This research studies the stages of aesthetic development among Tehrani students. Total sample size was 156 students including 5 age groups (7-9,9-11,11-13,13-15, 15-17 years old). Two primary goals were considered: (1) determining the stages of aesthetic development of the Tehrani students, and (2) determining the ability of these students to differentiate the aesthetic from the nonaesthetic hand-paintings. To determine the stages of aesthetic development, 8 paintings, 2 samples from each of the 4 different famous styles, were selected. Each student was asked to watch all the 8 paintings, one by one, and explain in writing whatever they could perceive about the paintings. After careful statistical analysis of the data, different aesthetic development stages were recognized. To investigate the second goal of this research, 20 painting subjects were chosen. Four different designs were developed for each of the 20 paintings subjects, that is, 80 designs in total. Each student was asked to put the four paintings in each of the 20 categories in descending order (i.e, the most beautiful to the ugliest). The scoring criteria was so that one total score was assigned to each student for his/her aesthetic ability. The results showed three essential stages in aesthetic development which were called: Objectivism (7-9,9-11,11-13 age groups), Story telling-Affectivism (13-15 age group), Evaluation-Symbolism (15-17age group). Other results showed that with increasing the age, the ability to identify aesthetic paintings from nonaesthetic ones increases. Comparing the findings of this research with findings from researches in other countries (for example, Housen,1992 and Parsons,1987) indicates similarities and differences on the aesthetic development stages in different countries.
  • Roghaieh Sadeghzadeh, Morteza Monadi Page 125
    In this research we tried to investigate the national identity symbols in the secondary school textbooks. The national identity symbols investigated in this study included the flag, the national anthem, formal calendar, national parties, Iranian art, historical places, defending the country, elites and the national celebrities. The result shows that national identity education in the above mentioned textbooks was incomplete and there was not a balanced attention to national identity symbols among the lessons, pages and pictures of these textbooks Because education system, other than the family has an important role in developing the students’characters, and textbooks constitute the base of school works, so it is necessary to pay more attention to national identity symbols in these textbooks to gradually develop the student's national identity.
  • Mahin Chenari Page 137
    Socrates is known as the first teacher. His method, named as Socratic method is used in many contexts, from elementary school, high school, university philosophy classes to law schools. The diversity of Socratic method usage signifies the importance of this method. There are several criticisms on the Socrates. These criticisms should be taken into account if we are to fully understand and be able to appraise critically his point of view. Moreover, such criticisms are key elements to decide on the ways of using Socratic method in the present education. In this paper, first, Socratic method would be examined and two elements of it, i.e., interrogation and to bring interlocutors to aporia, would be explained. Then, two distinct aspects of Socrates dialogues would be discussed as Socratic paradoxes. It would be shown that although nowadays, Socrates and his method is considered in many cases, however, in each case, attention was paid to only one of these aspects. Finally, in this paper, regarding the attention to just one aspect of this method, we would consider it’s application to civic education from a new perspective.