فهرست مطالب

فصلنامه اندیشه دینی
پیاپی 13 (زمستان 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات فارسی
  • مهدی ابراهیمی صفحه 1
    در این مقاله با محوریت صحیفه سجادیه دعا از سه منظر فیلسوفانه، تجربه گرایانه و عارفانه مورد توجه قرار گرفته و فلسفه و ویژگی های خاص آن به قرار زیر ارایه شده است:الف- دعا در منظر عارفانه زیبا است. زیرا نفس دعا کردن مطلوب است و دعا تابع نتیجه نیست.
    ب- دعا در نگاه عارفانه تابع اذن خداوند است و به همین دلیل دعا کردن لذت بخش است.
    ج- دعا دارای مراتبی است که عبارتند از: دعای تاجرانه – دعا در مرتبه درک تجلی افعالی خداوند - دعادر مرتبه تجلی صفاتی خداوند و دعا در مرتبه تجلی ذاتی خداوند.
    کلیدواژگان: تجلی، دعا، عرفان، صحیفه سجادیه
  • مقاله انگلیسی
  • علیرضا انوشیروانی، فهیمه ناصری صفحه 7
    این مقاله به مطالعه تطبیقی و معرفت شناختی عشق الهی در آثار منظوم دو عارف بزرگ، مولوی و جرج هربرت، می پردازد. این دو شاعر که یکی از فرهنگ اسلامی برخاسته است و دیگری از فرهنگ مسیحی، هیچ قرابتی از نظر زمانی، مکانی و فرهنگی با هم ندارند، معهذا فهم آن ها از عشق الهی بسیار به یکدیگر نزدیک است. مطالعه تطبیقی مثنوی و دیوان مولوی با معبد هربرت حکایت از جهانی بودن این مفهوم دارد. این مقاله با بررسی کوتاه تعاریف عشق الهی در متون فلسفی اسلام و غرب آغاز می شود و سپس به بررسی تطبیقی آن در آثار منظوم این دو شاعر عارف می پردازد. علت اصلی تشابه مفهوم عشق الهی درآثار این دو شاعر به طبیعت این تجربه بر می گردد که همانا عشق به حقیقت مطلق است، عشقی که بشر در تمام عصرها و مکان ها بدون توجه به میراث فرهنگی و ملی در درون خود احساس نموده است.
  • مقالات فارسی
  • سید محمد مهدی جعفری صفحه 17
    سید رضی از دانشمندان و ادبای بزرگ سده های چهارم و پنجم هجری، افزون بر کار بزرگ گردآوری «نهج البلاغه»، در شعر بی مانند و در علم کلام و تفسیر قرآن و علوم بلاغت از توان بالایی برخوردار بود. آثار گرانسنگ او گواه راستینی بر این مدعاست.
    در سده های نخستین تاریخ اسلامی فرقه های کلامی درباره مسایل گوناگون عقیدتی آرای مختلفی داشتند، و هیاهوی بسیاری برای اثبات نظریه های خود به راه انداخته بودند.
    در این نوشتار چند نمونه از آرای کلامی مطرح در آن روزگار را، از دیدگاه سید رضی که مشخصا دیدگاه کلامی عقل گرای شیعه امامیه است، آورده ایم.
    کلیدواژگان: اصول عقاید، ارجاء، اعتزال، وعد و وعید، کفر فاسق، رویت الله، مغفرت کبائر، توبه مرتد
  • محمد ذبیحی صفحه 29
    نوشتار حاضر کوششی است در جهت ارائه دیدگاه ابن سینا درباره نسبت صفات واجب تعالی با ذات واجب الوجود، اهمیت مساله صفات به گونه ای است که می توان گفت جزو اولین و اساسی ترین مباحث کلامی دنیای اسلام به شمار می رود و معرکه آرای مخالفان و موافقان است. بدون تردید دیدگاه های افراطی و تفریطی در این خصوص پیامدهای زیان باری برای جوامع علمی در پی داشته است. در این میان نظریه ابن سینا (اتحاد مفهومی و مصداقی صفات) که از آن به عنوان نظریه ویژه و ممتاز می توان یاد نمود، ازا همیت ویژه ای برخوردار است، این دیدگاه با توجه به این که مقابل نظریه مشهور (اتحاد مصداقی و اختلاف مفهومی صفات با ذات) است کمتر مورد توجه محافل علمی قرار گرفته است، از این رو سعی شده ضمن طرح مجدد و ارائه آن، دیدگاه ملاصدرا پیرامون آن نیز تبیین گردد.
    کلیدواژگان: ذات، صفات، واجب الوجود، اتحاد، مصداق، حیات و اراده
  • فروزان راسخی صفحه 47
    امروزه با گروه های زیادی مواجهیم که دم از معنویت می زنند و به رغم تنوع و تکثری که دارند همگی به نوعی فلسفه جاودانه قایلند که اصول و مبانی آن در طی اعصار دستخوش تغییر و تحول نمی شود. این گروه ها در عین اعتقاد به این سنت جاودانه از فرهنگ غربی متجدد انتقاد می کنند و نقاط ضعف جدی ای را برای آن برمی شمرند، از جمله این انتقادات می توان به نقد گرایش های دوگانه انگارانه و تقلیل گرایانه فرهنگ غربی متجدد اشاره کرد که موجب نفی ایمان و بها دادن افراطی به عقل استدلال گر شده است و این دو عامل، بحران معنوی جهان کنونی را به بار آورده است.
    اما در میان این جریانات معنویت گرا، جریان سنت گرایی در عین اعتقاد به سنت جاودانه و نقد فرهنگ غربی متجدد شیوه نقد گروه های مدعی معنویت را زیر سوال می برد و آن را برخاسته از همان فرهنگ غربی می شمارد. در نهایت مهم ترین نقطه ضعف جریان های معنویت گرا در جهان معاصر از نظر سنت گرایان شیوه التقاطی آن هاست که منجر به جدایی این جریان ها از ادیان الهی و ظهور دین های جدید برساخته بشر شده است.
    در این مقاله ابتدا با معرفی جریان های مدعی معنویت در جهان معاصر خصایص اصلی آن ها را برشمرده ایم. پس از آن، نقد این جریان ها بر فرهنگ غربی متجدد مورد بررسی قرار گرفته و در پایان نقد سنت گرایان بر این شیوه نقد مطرح شده است. به ویژه معیارهای اصالت و معنویت گرایی راستین توسط سنت گرایان مورد تاکید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سنت گرایان، جنبش عصر جدید، فلسفه جاودانه، این جهانی گرایی، دین وحیانی
  • اکبر فایدیی صفحه 67
    بنای منطقی ارسطو به قدری رفیع و متین بود که تا چندین قرن پس از او اکثر دانشمندان آن را از هر جهت کامل می دانستند به گونه ای که قرن های متمادی حاکم بر افکار و آرای مردم اندیشمند بوده است. ابن سینا نخستین کسی است که از روش ارسطو در تدوین علم منطق عدول کرده از جهات گوناگون دگرگونی هایی در منطق ارسطویی به وجود آورد.
    شیخ رئیس علاوه بر کاستن برخی مسایل منطقی از قبیل مقولات و بحث تفصیلی شعر و خطابه و جدل، و جا به جایی برخی دیگر مثل عکس و حد و رسم، ابتکارات و نوآوری های متعددی در علم منطق دارد که به قرار زیر است:1- تبدیل منطق نگاری نه بخشی به منطق نگاری دو بخشی2- تقسیم دلالت وضعی لفظی به سه قسم مطابقه و تضمن و التزام3- بسط و گسترش تقسیم قضیه به حسب جهت و نظام خاص بخشیدن و انسجام نوین آن ها4- جواز اجتماع دو قضیه مطلقه با اختلاف در کم و کیف5- تناسب کمیت حد با ذات محدود و ضعف قاعده ایجاز و اختصار تعریف حقیقی6- ملاک استغنای از تعریف و صعوبت دسترسی به حدود حقیقی اشیا7- قیاس اقترانی شرطی و انواع آن8- فعلیت ثبوت وصف عنوانی موضوع برای ذات آن در باب عقد الوضع9- انعکاس قضیه موجبه ضروریه به صورت موجبه جزئیه مطلقه عامه در این مقاله موارد فوق جمع آوری شده است.
    کلیدواژگان: منطق، دلالت، جهت، تعریف، عکس، قیاس
  • محمدحسین گنجی صفحه 83
    دانش های عقلی ای چون کلام، منطق و فلسفه از آغاز پیدایی خود در میان مسلمانان، هم چنان که موافقان و مروجانی داشته، با مخالفت های شدیدی نیز در میان قشری از متدینان مواجه بوده است. این موضع موافق و مخالف البته منحصر به دیانت اسلام نبوده و در دیگر ادیان چون یهودیت و مسیحیت نیز وجود داشته است. مقاله حاضر کندوکاوی است مختصر در علل و دلایل مخالفت با علم کلام در بین مسلمانان و عمدتا اهل سنت. شیوه بررسی در این مقاله، استقرائی- تاریخی است. ضمن این که پاسخ های اجمالی به دلایل مخالفان نیز ارائه و به محورهای کلی و اساسی و برانگیزاننده موافقت و مخالفت با علم کلام اشاره می شود.
    کلیدواژگان: علم کلام، علوم عقلی، فقه، بدعت
|
  • Dr. Mahdi Ebrahimi Page 1
    This article consists of the following issues:A. Prayers based on their specific characteristics can be categorized from three different points of view: a: Philosophical b: Experimentalc: Mystical B: Prayers are beautiful mystically and are under the supervision of God’s permission. Therefore in this view the nature of praying is desirable and the beauty of prayers is not determined by the content of prayers.C: Prayer are classified into four levels:a: Prayer in a transactional way.b: Prayer in the level of understanding the manifestation of God’s acts.c: Prayers in the level of understanding the manifestation of God’s attributes.d: Prayer in the level of understanding the manifestation of God’s essence.The article examplifies the above mentioned issues extracted from "Sahifeh Sajjadieh".
  • Dr. Seyyed Mohammad Mehdi Jafari Page 17
    Seyyed-e Razi the great 4-5 th centuries A.H. scholar and literary figure was highly competent in scholastic theology, Interpretation of the Quran and rehetorical sciences, apart from his great accomplishment compilation of Nahj-ol-Balaghe. His valuable volumes of works are evidence to this claim. During the early centuries of the Islamic history different sects had diverse views about theological and ideological issues and made much ado to establish their theories. In the article, a number of theological debates, prevalent at that period, are discussed from seyyed-e Razi's perspective which was characterized as the rationalistic paradigm espoused by the Imamiya Shiites.
  • Dr. Muhammad ZabÎhÎ Page 29
    This essay attempts to explain Avicenna’s view of the relation between God’s essence and His attributes. The problem of God’s attributes is much important such that it was held to be the first and the most basic issue of Islamic theology. There is no doubt that some excessive or negligence views concerning the relation of God’s attributes to His essence have misunderstood the issue and reached to some bad consequences. According to the famous and commonly accepted theory, all of God’s attributes having different concepts refer to one extensive that is His essence. Avicenna’s view of the relation of God’s essence to His attributes which is known as the unique theory of God’s attributes is contrary to the commonly accepted view, namely, the extensional identity of attributes without the conceptual identity of them. Unfortunately, Avicenna’s theory because of its eccentric character was neglected by the later philosophers.This article tries to explain Avicenna’s view and compares it to the view of the founder of the Transcendent Philosophy, MullaSadra.
  • Dr. Forouzan Rasekhi Page 47
    Nowadays, we encounter many groups who speak of spirituality and, despite their plurality and varieties, all of them hold that there is (and has been) a philosophia perennis whose fundamentals and principles are not (and will not be) subject to any kind of change and transformation. These groups, while believing in this perennial tradition, criticize the western modern culture and civilization and enumerate their objections to it as its serious weaknesses. They criticize it for, among many others, its dualistic and reductionistic attitudes which, they say, are conducive to rejecting faith and overstating the importance of reason, and these two are, in their own rights, responsible for the spiritual crisis of the present world.However, traditionalism one of these spiritualistic currents and movements, while believing in the Perennial tradition and criticizing the western modern culture and civilization, rejects the way in which New Age Religion, another one of these spiritualistic currents and movements, criticizes the Western modern culture and civilization and regards it as originating in the same culture and civilization. New Age Religion is thought, by traditionalists, to have a very important weakness: its electicistic method which has resulted in its separation from the historical religions and, also, in the rise of newman-made religions.In this paper, Firstly, we introduce the existing spiritual currents and movements; secondly, we list the five elements, the five trends, and the two main characteristics of New Age Religion; thirdly, we discuss this movement's critical attitudes towards western modern culture and civilization; and finally, we deal with the traditionalist's critique of the movement's of criticizing the west.
  • Akbar Faydei Page 67
    The base of Aristotle's logics was so strong that for several centuries after him, most of the scholars considered it perfect from different aspects and it governed thoughts and views of other thinkers. Avicenna was the first one who swerved from Aristotle’s style in the forming of logics and changed Aristotlian logic from different aspects. Avicenna, besides diminishing some logical issues such as categories, full argument about poetry, rhetoric and dialectic, replaced some issues for example conversion, definition and description and introduced numerous creations in logic science as fallows:1- Changing the logic of nine parts to the logic of to parts.2- Division of conventional literal signifying to three parts, correspondence and implication and commitment.3- Extension and expansion the division of propositions by considering modality and their special order and modern flowing.4- Possibility of the consistency of two absolute propositions with difference in quantity and quality.5- Proportion between definition and essence of definiendum and diminishing of abbreviation order in real definition.6- Needing not the definition and difficulty of procurability to real definition of things.7- Hypotetical attributive syllogism and its different kinds.8- Actual ascertainment addressed attribute for subjects essence in subject fetter.9- Reflexiveness of affirmative necessory proposition in the form of general absolute particular affirmative proposition.
  • Dr. Mohammad Hasan Ganji Page 83
    Rational science like Theology (Kalam), Logic and Philosophy have been accepted and spread by some Muslims and have been objected severely by some simple Muslims. Of course this does not only belong to Islam but we can find the same things in other religions such as Judaism and Christianity. In this paper the reasons for opposition against Kalam (Theology) among Muslims has been briefly discussed. The concenteration will be on sunnism. Our approach will be historical. Some oppositions have been responded in this paper.