فهرست مطالب

فصلنامه اندیشه دینی
پیاپی 25 (زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات فارسی
  • مسلم محمدی صفحه 1
    امیل دورکیم جامعه شناس نامدار فرانسوی با بنیان گذاری مکتب جامعه گرایی، دین و اخلاق را در پرتو جامعه، ترجمه و توجیه نموده است.
    او افراد را موجوداتی صرفا منفعل و تصمیم پذیر و بدون برخورداری از هویت و شخصیت ذاتی می انگارد که در صورت هم بسته شدن با یک گروه و حزب، صورت و کمال انسانی به خود می گیرند.
    هم چنین دین نماد و سمبل جامعه است و تنها از آن رو که سبب اجتماع مردم در برخی عقاید و مناسک مشترک است اعتبار می یابد، تا بدان جا که در فرجام، دین مخلوق و دست ساز جامعه می گردد. در مجموع، گزاره های بنیادین و متافیزیک اعتبار و شخصیت نمی یابند جز در گرو خواست و خرد جمعی. در این پژوهش اثبات خواهد شد که تن دادن به خواست و اراده جمعی و ترجمه های گوناگون و گاه متناقض جوامع، به نسبیت گرایی و پلورالیسم دینی و اخلاقی می انجامد و در نتیجه، هیچ گزاره ارزشی و اعتقادی را نمی توان برخوردار از ثبات، عینیت و حسن یا قبح راستین دانست و ارزش آن ها در حد یک قرارداد اجتماعی تنزل می یابد.
    علاوه این که، عدم هم گرایی دورکیم با اکثریت جامعه، به پارادوکس و خودستیزی و در نهایت، به نفی جامعه گرایی خواهد انجامید.
    کلیدواژگان: دورکیم، دین، اخلاق، فرد و جامعه
  • مقاله انگلیسی
  • محمدعلی شمالی صفحه 7
    یکی از مهم ترین مباحث فلسفه اخلاق این است که خاستگاه اخلاق کجاست و یا به عبارت دیگر، اخلاق بر چه امر یا اموری مبتنی می باشد. در این باره نظریه های مختلفی هم چون نظریه مبتنی بر قانون طبیعی، نظریه مبتنی بر سرشت انسان، نظریه مبتنی بر نیازها، نظریه مبتنی بر توافقات میان اشخاص ارایه شده است. نظریه مختار در این مقاله دارای مشترکات زیادی با نظریه دوم و سوم بوده و در واقع از امتیازات هر دو نظریه برخوردار است و در عین حال سعی می کند تا از اشکالات آن ها اجتناب کند. در این مقاله علاوه بر تبیین ماهیت امر اخلاقی و تفاوت آن با آداب و رسوم، به خاستگاه اخلاق پرداخته و ضمن ارزیابی جایگاه حب ذات در اخلاق، سعی می شود تا جایگاه میل های اصیل انسانی در شکل گیری اخلاق و فرآیند تصمیم گیری اخلاقی بیان شود. در این مقاله هم چنین عوامل دخیل در داوری اخلاقی از یکدیگر بازشناخته شده و توضیح داده می شود چگونه مفاهیم اخلاقی از ملاحظه رابطه میان سرشت انسان، افعال و صفات اختیاری و تاثیرات مثبت یا منفی آن ها بر وی انتزاع می شوند.
  • مقالات فارسی
  • علی اصغر هادوی نیا صفحه 21
    حجم وسیعی از گنجینه تفسیری، خود را بر اسلوب تفسیر ترتیبی محدود نموده است. در گذشته، اسلوب تفسیر موضوعی نیز غالبا درباره موضوع های درون قرآنی مورد استفاده قرار گرفته است. شهید صدر به عنوان مبتکر و طراح تفسیر موضوع برون گرا توانست بر گستره تفسیر قرآن کریم بیفزاید. در این مقاله، تلاش شده است که در موارد ذیل گامی به پیش برداشته شود:الف. استخراج مراحل مختلف تفسیر موضوعی برون گرا و رتبه بندی آن جهت آشکارسازی منطق خاصی که در این روش به کار می رود.
    ب. توجه و تاکید بر این نکته که اساسا تفسیر موضوعی برون گرا (بر خلاف تفسیر ترتیبی و تفسیر موضوعی درون گرا)، آن گونه که در این جا مطرح می گردد، به عنوان یک روش فهم (و نه صرفا یک اسلوب تفسیری) قابل طرح است.
    ج. در این جا تلاش می شود که روش تفسیر موضوعی برون گرا، با تکیه بر مبانی تفسیری قرآن مطرح گردد. اما می توان گفت که روش مزبور به عنوان یک روش فهم از تمامی متون اسلامی از جمله روایات در نظر گرفته شده است.
    د. شهید صدر، اگر چه مبتکر روش تفسیر موضوعی برون گرا می باشد، به نظر می رسد که به مهم ترین دست آورد این روش یعنی «امکان دست رسی به علوم اسلامی»، نظر نداشته اند؛ بلکه شاید بتوان گفت که ایشان با تکیه بر برخی مبانی فلسفی، منکر این امر گردیده اند که اساسا بتوان از آموزه های اسلامی، علم اسلامی را کشف نمود. این مقاله درباره امکان مزبور سخن می گوید.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، تفسیر ترتیبی، تفسیر موضوعی درون گرا و برون گرا، تفسیر علمی، جامعیت و خاتمیت، تقسیم کار
  • محمدعلی رضایی اصفهانی صفحه 51
    قواعد تفسیر از دیرباز در تفاسیر و کتب علوم قرآن فریقین مطرح بوده است. یکی از این قواعد «قاعده جری» است که اجرای آن در تفسیر آیات، یکی از راهکارهای تداوم حیات و جاودانگی قرآن است. نویسنده بر آن است که با استفاده از دلایل عقلی، آیات قرآن و احادیث اهل بیت(ع)، این قاعده را اثبات کند. البته در این راستا مستندات حدیثی قاعده، مورد بررسی سندی و دلالتی قرار گرفته، سپس مرز آن از قواعد همخوان جدا شده و کاربردهای این قاعده با مثال های قرآنی و حدیثی روشن گشته است.
    نویسنده در این نوشتار از دیدگاه های دانشمندان شیعه و اهل سنت استفاده کرده، تلاش نموده است قاعده جری را به صورت مقارنه ای مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: جاودانگی قرآن، قاعده جری، تطبیق
  • عین الله خادمی صفحه 67
    برخلاف تصور برخی نویسندگان، شیخ در آثار مختلف خویش درباره نظام فیض، نظریه واحدی ارائه نداده است، بلکه با تامل در مکتوبات او در می یابیم که شش اختلاف- تبیین نظام فیض براساس نظام ثنایی یا ثلاثی با استفاده از مولفه علم یا تعقل، دفاع از نظریه تجلی به عنوان بدیل نظریه فیض، انکار و اثبات فاعلیت برای حضرت حق، عقل فعال و صادر اول و اختلاف درباره تعداد عقول- را می توان در آثار او رصد کرد. در تحلیل و رمزستانی اختلاف دیدگاه های شیخ الرییس، شش نظریه ذیل شایان بررسی است: ناظر بودن نظریه های مختلف به امکان پیدایش کثیر از واحد، توجیه و جمع آرای شیخ، تعین نظریه شیخ در الاشارات به عنوان آخرین دیدگاه او، ناهماهنگی میان دیدگاه های شیخ در مکتوبات متعددش، سیر تحول نظریه شیخ از خلق به تجلی، تمایل ابن سینا به ابداع نظریه نوین و عدم توفیقش. به زعم نگارنده، به جهت برخی نقایص پنج نظریه اول و برخی نقاط قوت نظریه اخیر، در مجموع، نظریه ششم بر سایر نظریه ها برتر است.
    کلیدواژگان: نظام فیض، ابداع، تجلی، عقل اول، عقل فعال
  • محسن جوادی، علیرضا معظمی گودرزی صفحه 91
    در این مقاله، سخن در بررسی ارزش معرفت شناختی راه و طریق اهل شهود است. در مقدمه تاریخچه، واژه شناسی و فرق میان تصوف و عرفان بیان خواهد شد. مفاهیم کلیدی که معرفت شناسی عرفانی با توجه به آن ها صورت می گیرد توضیح داده شده، دیدگاه عالمان و فیلسوفان مسلمان در مورد جایگاه شهود عرفانی مطرح می گردد. سپس ارزش معرفت شناختی شهود عرفانی از دیدگاه آیات و روایات بیان می شود و بالاخره، خطا ناپذیری مشاهدات عرفانی مورد بحث قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: عرفان، معرفت، شهود، خطاناپذیری
  • شهین اعوانی صفحه 117
    این مقاله به بررسی نقادانه کتاب سعادت نامه، یکی از آثار سعدالدین محمود بن عبدالکریم بن یحیی شبستری (متوفی 720ق)، سراینده کتاب معروف گلشن راز می پردازد.
    مقاله حاضر، ضمن تحلیلی انتقادی از نقد شیخ شبستری بر فلاسفه ای که از آن ها در سعادت نامه نام برده شده است، مقایسه ای میان سعادت نامه و گلشن راز، به عمل می آورد، و تقدم و تاخر زمانی نگارش این دو کتاب را مورد بررسی و تحلیل قرار می دهد و نشان می دهد که بر خلاف آن چه مشهور است، شبستری کتاب سعادت نامه را قبل از کتاب گلشن راز نوشته است. در گلشن راز آن دغدغه های سخت نسبت به فلسفه و کلام و فیلسوفان دیده نمی شود. این مقاله به بررسی این امر نیز خواهد پرداخت.
    کلیدواژگان: شبستری، گلشن راز، سعادت نامه، فلسفه و کلام، ابن سینا، فلسفه مشاء، ناصرخسرو
|
  • Moslem Mohammadi Page 1
    French famous sociologist, Emile Durkheim, founded socialism and studied ethics and religion in a sociological method. In his thought, man qua man is interactive without any identity and responsibility; he arrives at his personality through living in a group or a party and takes the position of a man. Religion, furthermore, is regarded only as a social symbol that its function is restricted in gathering people of common believes and rituals. In this way, we can argue that it is a product of society. Fundamental and metaphysical propositions will generally be of authority only in regard to popular agreement. In this paper it is argued against socialistically interpretation of ethics and religion. Agreeing with common tendencies of a group which in many cases contradicts the other tendencies, surly leads to religo-ethical pluralism and relativism without any right and permanent fundamental propositions in the field. Since every group has its own desires and demands, there cannot be found universal judgments in ethics and religion. Durkheim's lack of agreement with majority, in addition, leads to a self-contradictory and opposes socialism.
  • Dr. Ali Asghar Hadavinia Page 21
    A large quantity of the interpretational treasure of Quran is limited to the ordinal interpretational style. I n the past the thematically interpretational style is used in the internal Quranic themes. Martyr Seyyed Muhammad Bagher Sadr, the initiator and the sketcher of external thematically interpretation could increase in the extent of interpretation of Quran. This article tries to move ahead in these points:1: To derivate different stages of the external thematically interpretation and making a hierarchy of them for revealing the particular logic which is used in this method.2: To pay attention and to emphasize that the external thematically interpretation proposed here (contrary to the ordinal and the internal thematically interpretational style) is designable as a method of understanding (not only as an interpretational style). 3: We try to set forth for discussion the external thematically interpretation method through the interpretational bases of Quran. But this method has been beard in mind as a method of understanding in all of Islamic texts, including traditions. 4: Martyr Seyyed Muhammad Bagher Sadr, didn’t pay attention to the most important result of this method, the possibility of accessing to Islamic sciences. Perhaps we can say he denied the possibility discovery of Islamic science through of Islamic literature. This article discusses about this possibility.
  • Dr. Mohammad Ali, Rezai Isfahani Page 51
    Interpretation rules have been posed in the different books of interpretation and sciences of Quran among the two great sects of Islam for a long time. One of these rules is the “currency” (Jary) rule whose application in interpretation of Quran’s verses is one of the techniques for keeping permanency of Quran’s life and eternity. We will try to prove this rule using rational proofs, Quran’s verses and the traditions of Ahl-al-Bayt. In this course the chain and implication of the traditional ground if this rule is investigated. Then its border is differentiated from other congruent rules and mentioning Quranic and traditional examples, the applications of this rule is clarified. In this article we have used the views of Shi’ite and Sunni scholars to do a comparative study on this rule.
  • Dr. Ein, Allah Khademi Page 67
    Contrary to what some say, Ibn Sina has not presented one single view on the structure of emanation. Rather it can be found six contradictory in his different works concerning emanation: justifying the structure based upon a dual or threefold structure using conscious or intellection, arguing for self-disclosure as an alternative view for emanation, different views in attributing a kind of causality to the Divinity, active intellect and firs emanation, and finally ambiguity on the number of intellects.One can propose six explanation for finding these contradictions in Ibn Sina's works: 1- These are can be emanated from unity. 2- One can justify and harmonize his different views. 3- One can say that his final and accepted view is what one can find in al- Isharat. 4- His views are contradictory and can not be harmonized. 5- He had an evolutionary line of though from the theory of creation to the theory of self- disclosure. 6- His tendency toward a new looking and his lacking of successfulness in the field. This paper considering the faults of the first five views and some strong position in the last, has agreed with the last.
  • Dr. Mohsen Javadi, Alireza Moazzami Godarzi Page 91
    This paper deals with the epistemological status of the mystical intuition. After preliminary remarks on the meanings of Irfan (mysticism) and Tasawof (Sufism), the key mystical concepts used as the essential tools for the study of cognitive status of mystical intuition are explained in details. Different views of Muslim scholars on the cognitive structure of mystical intuition are discussed and assessed in the light of the Noble Quran and Hadiths. Finally the infallibility of mystical intuition is dealt with and rejected as such.
  • Dr. Shahin Aawani Page 117
    This article is a critical examination of The Book of Happiness (sa'ådat-nåme), which is one of the works of Sad al-Din Mahmud ibn 'Abd al-Karim ibn Yahya Shabistari (d.720 A.H.), the composer of the well known The Rose Garden of Mystery (gulshån-e råz). In particular, the present article analyzes Shaykh Shabistari's criticism of philosophers and theologians, and compares the contents of The Book of Happiness and The Rose Garden of Mystery. The author of the present article wishes to establish that, contrary to the predominant scholarly opinion, The Book of Happiness must have been written before The Rose Garden of Mystery. The preoccupation with theology, philosophy, and philosophers which is to be found in The Book of Happiness is unbecoming of the lofty station of (the later) Shabistari.