فهرست مطالب

نشریه علوم محیطی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، بهار 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/02/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدرضا لبافی حسی نآبادی، اسدالله حجازی، فریبا میقانی، حمیده خلج، محمدعلی باغستانی صفحه 1
    روش ه مارز کده-آگار برای بررسی توانایی دگرآسیبی ارقام گندم بر رشد گیاهچ ه عل فها یهرز پیچک صحرایی (Triticum aestivum)مورد (Secale cereale) و چاودار (Convolvulus arvensis)استفاده قرارگرفت. آزمایش طی سال 1384 بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در آزمایشگاه بخش تحقیقات عل فها یهرز موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور انجام شد. در این آزمایش اثر 4 رقم گیاهچه گندم: شیراز و نی کنژاد (ارقام با قدرت رقابت بالا) و طبسی و16 و 24 بر طول، 8، روشن (ارقام با قدرت رقابت پایین) در 4 تراکم: 0گیاهچه، ریش هچه و ساق هچه عل فها یهرز پیچک صحرایی و چاودار موردبررسی قرار گرفت. ارقام گندم باعث کاهش صفات مذکور در چاودارشدند. بالاترین تراکم گیاهچ ه های گندم یعنی 24، حداکثر کاهش را درطول گیاهچه، ریش هچه و ساقه چه این عل فهرز ایجاد نمود. تمام ارقام گندم،به ویژه در بالاترین تراکم، باعث کاهش طول گیاهچه و ریش هچه پیچکشدند، در حالیکه طول ساق هچه این علف هرز تحت تاثیر تراکم و رقمگندم افزایش یافت.
    کلیدواژگان: گندم، عل فهرز، دگرآسیبی، روش ه مارز کده، آگار
  • فرهنگ مظفر، سیدباقر حسینی، محمد سلیمانی، عباس ترکاشوند، علی اکبر سرمدی صفحه 11
    طر حهای هادی روستایی، به عنوان نخستین تلاش سازمان یافته و فراگیر ملی برای ساماندهی کالبدی روستاهای کشور، از سال 1367 تا پایان سال 1385 برای بیش از 16440 روستا تهیه و در بیش از 7670 روستا به اجرا درآمده است. به رغم تعامل غیر قابل انکار محیط طبیعی روستاها و طرح های توسعه، همچون طر حهای هادی روستایی؛ ارزیابی قابل استنادی از اثرات اجرای طر حهای هادی، بر محیط زیست سکونتگا ه های روستایی کشور، در دست نیست. بر این اساس، تحقیق حاضر، ضمن تعریف معیارهایی برای ارزیابی پیام دهای طر حهای هادی روستایی بر محیط زیست روستاها، بر اساس منابع مرتبط، چند نمونه از طرح های اجرا شده در روستاهای کشور را موردبررسی قرار داده است. از اهم یافت ه ها،می توان به فقدان یا نقص مطالعات محیطی به هنگام تهیه ی طر حها و همچنین، پی شبینی نکردن اثرات اجرای پروژ ه های دهگانه، بر محیط طبیعی و محیط زیست روستاها، به هنگام تهیه و سپس، اجرای طر حها اشاره کرد. در نهایت، بر اساس یافت ه های حاصل از مطالعات میدانی و جم عبندی نتایج، رهنمودهایی برای بازخورد طر حها و اصلاح رویکرد آنها نسبت به مداخله در محیط طبیعی و محیط زیست روستاها، ارائه شده است. مه مترین آنها، عبارت است از، اصلاح شرح خدمات تهیه طر حها و سوق دادن آنها به سمت اولویت بخشی به مطالعاتمحیطی و همچنین، رویکرد بوم محور در تهیه و اجرای طرح ها.
    کلیدواژگان: ارزیابی، اثرات محیطی، طرح هادی
  • وهاب واع ظزاده، علی ماشینچیان مرادی، عباس اسماعیلی ساری، سید محمدرضا فاطمی صفحه 33
    غلظت سموم کشاورزی ارگانوکلره شامل لیندان، هپتاکلر، آلدرین،دیلدرین و ددت در بافت عضله دو ماهی کپور و سفید در ایستگاه های جنوب غربی دریای خزر (آستارا، هشتپر، انزلی، کیاشهر و رامسر) اندازه گیری شد. در این تحقیق از دستگاه گاز کروماتوگراف مجهز به آشکار ساز Gas Chromatographs Electron Capture تسخیر الکترون استفاده شد. بیشترین غلظت اندازهگیری شده Detectors (GC-ECD)11 میل یگرم در کیلوگرم بر / مربوط به ماهی کپور در ایستگاه انزلی با 9640 میلیگرم در کیلوگرم بر پایه وزن تر) بود. غلظت / پایه وزن چربی (3350 میل یگرم در / آلدرین در تمام نمونه ها غیر قابل تشخیص (کمتر از 001کیلوگرم بر پایه وز نتر) بود. میانگین غلظت هر سم در تمام نمون ه ها اندازه-2 میل یگرم در کیلوگرم بر پایه وزن چربی / گیری شد که هپتاکلر با 64790 میلیگرم در کیلوگرم بر / بالاترین غلظت را به خود اختصاص داد (0722پایه وزن تر). در ایستگاه آستارا، هی چیک از سموم در نمونه های موردمطالعه تشخیص داده نشدند. با توجه به میزان جذب قابل قبول روزانه هر سم، مصرف ماهی کپور Acceptable Daily Intake(ADI)ایستگاه های انزلی و رامسر و ماهی سفید ایستگاه هشتپر از نظر آلودگی به سم هپتاکلر و ماهی سفید ایستگاه کیاشهر از نظر آلودگی به سم دیلدرین خطرناک ارزیابی شد. غلظت سموم کشاورزی ارگانوکلره در ماه ی هایمورد مطالعه نشان می دهد که علاوه بر غلظتهای ذکر شده در بالا غلظت (MRL) سم ددت در ماهی سفید ایستگاه رامسر نیز از حد بیشینه باقی مانده تجاوز می کند. Maximum Residue Limit
    کلیدواژگان: سموم کشاورزی ارگانوکلره، ماهی کپور، ماهی سفید، دریای خزر
  • علی چراتی آرایی، ملیحه خانلریان خطیری صفحه 41
    ،200، 100، این تحقیق به منظور بررسی تاثیر غلظ تهای مختلف سرب [0بر جوانه [Pb(NO3) 800 و 1000 میکرومول بر لیتر از منبع 2، 600، 400زنی وهمچنین تاثیر محلولهای غذایی بدون سرب و حاوی سرب کم، متوسط وبر محتوای [Pb(NO3) 200 و 400 میکرومول بر لیتر از منبع 2، 100، زیاد [0PF و Hyola پروتئین و پرولین در ریشه و اندام هوایی دو رقم کلزا (4017045.91)، میزان انباشتگی یون سرب و ارزش تحمل این دو رقم نسبت به سرب در محیط کشت به روش هیدروپونیک با استفاده از محلول غذایی هوگلند انجام گرفت. آنالیز آماری داده ها با استفاده از روش تجزیه واریانس یک طرفهودر قالب طرح آماری بلوک های کاملا تصادفی انجام شد. نتایج بدست آمده، 400، در غلظتهای سرب 200 Hyola در این پژوهش نشان داد که در رقم 800 و 1000 میکرومول بر لیتر کاهش درصد جوان هزنی معن یدار است. و، 600 کاهش درصد جوانه زنی در غلظتهای مختلف سرب معن یدار نیست. PF در رقم افزایش غلظت سرب محلول غذایی در هر دو رقم کلزا موجب کاهش طولریشه شد و با توجه به میانگین طول ریشه، ارزش تحمل به سرب در رقم تعیین گردید. مقدار پروتئین ریشه در هردو رقم با PF بیشتر از رقم Hyola افزایش غلظت سرب محلول غذایی، افزایش معنی داری یافت. مقدار پروتئین کاهش Hyola اندام هوایی با افزایش غلظت سرب محلول غذایی، در رقمافزایش نشان داد. درصد افزایش مقدار پروتئین در ریشه رقم PF ولی در رقم بود. مقدار پرولین درریشه و اندام هوایی هردو رقم با Hyola بیشتر از رقم PF افزایش غلظت سرب محلول غذایی، افزایش یافت. درصد افزایش مقدار پرولین بود. با افزایش غلظت PF بیشتر از رقم Hyola در ریشه و اندام هوایی رقمسرب محلول غذایی، تجمع یون سرب در ریشه و اندام هوایی هر دو رقم بیشتر Hyola افزایش یافت. انباشتگی سرب در ریشه و اندام هوایی رقم بود. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش به نظر می رسد که گیاه PF ازرقم برای آلایش زدائی خاکهای آلوده به سرب از توانائی Hyola کلزا بویژه رقمبالقوه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: سرب، جوانه زنی، پروتئین، پرولین، ارزش تحمل، انباشتگی
  • علیرضاخداشناس، علیرضا کوچکی، پرویز رضوانی مقدم، امیر لکزیان صفحه 53
    نماتدها و باکتر ی های خاکزی نقش مهمی در کارکرد خاک ایفا می کنند و به همین جهت اهمیت ویژه ای در کشاورز ی دارند. برای ارزیابی اثر فعالی تهای کشاورزی در بوم نظام اصلی کشاورزی استان خراسان بر نمات دها و باکتر ی های خاکزی، مطالع های در سه منطقه شیروان، مشهد و گناباد انجام شد. مزارع گندم کم نهاده و پرنهاده به عنوان سیست مهای کشاورزی همراه با سیستم طبیعی هر منطقه جهت انجام مطالعه مد نظر قرار گرفتند. مصرف نهاد ه های کشاورزی ملاک انتخاب مزارع بود، ب هطوری که مزارع گندم کم نهاده و پر نهاده در هر منطقه، به ترتیب بر اساس کمترین و بیشترین مقدار مصرف نهاد ه ها انتخاب شدند. نمونه برداری خاک در هر یک از مزارع پرنهاده، کم نهاده و نیز سیستم طبیعی انجام گرفت و درصد مواد آلی، تعداد نماتد و تعداد باکتری قابل کشت خاک تعیین گردید.
    درصد مواد آلی خاک در همه مناطق و سیستم های مورد مطالعه پائین بود ولی تحت اثر فعالیت های کشاورزی افزایش نشان داد. تعداد نماتدها تحت تاثیر مواد آلی و رطوبت خاک و نیز میانگین حرارتی سالیانه بوده و در سیست مهای کشاورزی برتری قابل توجهی نسبت به سیستم طبیعی در هرمنطقه داشت. میانگین تعداد نماتدها در 100 گرم خاک خشک در 184 و 132، در، سیست مهای طبیعی شیروان، مشهد و گناباد به ترتیب 166 459 و 1067 و، سیست مهای کم نهاده شیروان، مشهد و گناباد به ترتیب 550 1084 و 485، در سیستم های پرنهاده شیروان، مشهد و گناباد به ترتیب 348 بود. فعالی تهای کشاورزی در مزارع گندم بر باکتر ی های خاکزی تاثیر منفی نداشته و در بعضی از مناطق تعداد باکتر ی های قابل کشت خاکزی در سیست مهای کشاورزی نسبت به سیستم طبیعی برتری معنی داری داشت. نتایج حاصله نشان داد که در حال حاضر فعالی تهای کشاورزی در مناطق مورد مطالعه، باعث بهبود شرایط برای نماتدها و باکتر ی های خاکزی شده و تعداد نماتدها و باکتر ی های خاکزی را نسبت به سیستم های طبیعی این مناطق افزایش داده است.
    کلیدواژگان: نماتدها، باکتر یهای خاکزی، مواد آلی خاک، گندم
  • مهرزاد کشاورزی فرد، علی ماشینچیان مرادی، سید محمدرضا فاطمی، عباس اسماعیلی ساری صفحه 65
    سموم کشاورزی ارگانوکلره به علت خاصیت تجمع پذیری، سرطانزایی و تاثیر این سموم بر سیستم عصبی ماهیان و انسان، دارای اهمیت زیادی هستند.در این مطالعه، غلظت سموم ارگانوکلره (لیندان، هپتاکلر، آلدرین، دیلدرین و ددت) در سواحل جنوبی دریای خزر در ایستگا ه های (آستارا، هشتپر، بندرانزلی، کیاشهر، رامسر، چالوس، نور، فریدون کنار، خزرآباد ساری و بندر ترکمن) در بافت عضله ماهی ازون برون اندازه گیری شد. در هر ایستگاه سه عدد ماهی ازون برون صید شد و بعد از آماده سازی نمون ه ها، غلظت 3/ سموم در آنها انداز هگیری شد. سم هپتاکلر با میانگین غلظت 933 میل یگرم در کیلوگرم وزن چربی بالاترین میزان و سم آلدرین با میانگین 0> میل یگرم در کیلوگرم وزن چربی کمترین میزان را به خود / غلظت 288اختصاص داده اند. میانگین غلظت سموم اندازه گیری شده به ترتیب آلدرین< دیلدرین< لیندان< ددت< هپتاکلر بود. با تطبیق غلظ تهای به دست آمده در این مطالعه با میزان بیشینه حد مجاز 1 هر سم، مشاهده شد که غلظت هپتاکلر در ایستگا ه های آستارا، هشتپر، بندر انزلی، رامسر، چالوس، نور، فریدون کنار و همچنین میانگین غلظت سم هپتاکلر در ده ایستگاه نمون هبرداری شده، از میزان بیشینه حد مجاز تجاوز کرده است. همین طور غلظت سم ددت در ایستگا ه های چالوس و بندر ترکمن، بالاتر از بیشینه حدمجاز بود.
    کلیدواژگان: سموم ارگانوکلره، ماهی ازون برون، دریای خزر، آلودگی
  • سیدمحمود عقیلی، پونه رسولی، لیلا عبدلی صفحه 75
    مطالع های جهت بررسی وضعیت ماهیان رودخانه های الموت و طالقان (درحوضه آبریز رودخانه سفیدرود) با استفاده از دستگاه الکتروشوکر واثرات احتمالی احداث سد مخزنی بر روی ماهیان این دو رودخانه در مهرماه 1379 صورت گرفت. 9 گونه متعلق به 7 جنس و 3 خانواده شناساییSalmo trutta، Oncorhynchus mykiss، Nemachilus: شدند،B.mursa، B.capito، ،Barbus lacerta، bergianus،Alburnoides و Leuciscus cephalus، Capoeta capoetaجمعیت نسبتا کمی در ایران دارد، لذا B.mursa. bipunctatusنیز B.capito م یبایست نسبت به حفظ زیستگا ه های آن اقدام نمود. گونه به دلایل دارا بودن ارزش های صید ورزشی و همچنین ارزش اقتصادی درحوضه جنوب خزر تحت فشار صیادی بوده و می بایست تمهیدات لازم در S.trutta جهت حفظ این گونه صورت گیرد و به دلیل ای نکه زیستگاه بالای سد است خطر کمتری آن را تهدید می کند. سایرگون ه ها دارای فراوانی مناسبی در منطقه مورد بررسی هستند. باتوجه به اهمیت رودخانه سفید رود به عنوان یکی از مه مترین زیستگا ه های آبی حوضه جنوب دریای خزر برای گون ه های مهم ماهیان با ارزش اقتصادی دریای خزر که به این رودخانه وابست هاند و باتوجه به وجود سد مخزنی منجیل بر روی این رودخانهو برداشت بیش از حد آب برای کشاورزی و آبزی پروری ازاین رودخانه نباید تاثیراحداث سد درمنطقه الموت یا طالقان را تنها بر روی ماهیان این منطقه بررسی نمود، بلکه م یبایست تمام حوضه رودخانه سفید رود را در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: دریای خزر، حوضه آبریز، سد الموت، فون ماهیان، حفاظت
  • جواد میرزایی، مسلم اکبر ینیا، سیدمحسن حسینی، مهرداد کهزادی صفحه 85
    به منظور بررسی و مقایسه عکسل العمل تنوع و غنای گون ه های علفی وچوبی به عوامل فیزیکوشیمیایی خاک و نیز فیزیوگرافی در جنگل های زاگرس میانی، منطق های به مساحت 170 هکتار از این جنگ لها واقع در منطقه حفاظت شده ارغوان در استان ایلام انتخاب گردید. سپس به صورت جنوبی، (n = تصادفی سیستماتیک پلا تهایی را در جهت های شمالی (24 پیاده و اطلاعات مربوط به پوشش، خاک و (n = و غربی (13 (n = 20) عوامل فیزیوگرافیک برداشت شد. نتایج حاصل از آنالیز های همبستگی نشان داد که در دامنه جنوبی تنوع گون ه های علفی با مقدار رس و شن همبستگی منفی و با سیلت همبستگی مثبت دارد. در دامنه شمالی تنوع گون ه های علفیبا ارتفاع از سطح دریا همبستگی منفی داشت. در دامنه غربی تنوع گون ه های علفی با شوری، و ارتفاع از سطح دریا همبستگی منفی و با درصد آهک همبستگی مثبت داشت. نتایج همچنین نشان داد که گونه های چوبی در تمامی دامن ه ها نسبت به عوامل فیزیکی عکس العمل بیشتری نشان می دهند.
    نتایج این تحقیق بیان می دارد که در ارزیابی های اکولوژیکی به منظور بررسی رابطه بین عوامل محیطی با پوشش در منطقه زاگرس برای پوشش علفی بیشتر فاکتورهای خاکی و برای بررسی گون ه های چوبی بیشتر فیزیوگرافی و شکل زمین مد نظر قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، غنا، خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک، زاگرس، ایلام
  • علیرضا آستارایی، ثمانه آریابد صفحه 95
    شیرابه زباله دارای عناصر مغذی کم مقدار است که می تواند مورد استفاده گیاه قرار بگیر د. عناصر مغذی کم مقدار در حد کفایت برای چرخه رشد گیاه لازم است و نقش مهمی در افزایش عملکرد کمی و کیفی محصولات کشاورزی دارن د. اثر شیرابه زباله بر رشد و غلظت عناصر کم مقدار آهن، م س، رو ی، منگنز 40 و 60 درصد حجمی شیرابه به آب) هر کدام، گیاه فلفل با 4 تیمار (صفر، 20با 3 تکرار به صورت طرح کاملا تصادفی در آزمایش گلخان های مورد بررسی قرار گرف ت. بیشترین وزن تر گیاه در تیمار شیرابه 40 درصد مشاهده شد که نسبت به شاهد 86 درصد افزایش داش ت. بیشترین ارتفاع بوته نیز در این تیمار مشاهده شد که نسبت به شاهد افزایشی معادل 107 درصد داش ت. افزایش درصد شیرابه تا 40 درصد تاثیر مث بتی بر تعداد شاخه های فرعی ایجاد شده در بوته فلفل داشت به طوری که بیشترین تعداد شاخه های فرعی با 80 درصد افزایش در تیمارشیرابه 40 درصد نسبت به شاهد مشاهده شد. مقادیر آه ن، مس و منگنز در گیاه با افزایش درصد شیرابه مصرفی روند افزایشی داشتند به طوری که تیما ر 60 31 و 6 درصد افزایش نشان دادن د. اما، درصد شیرابه نسبت به شاهد به ترتیب 6 با وجود تفاوت های موجود بین تیمارهای آزمایش ی، اختلاف در سطح احتمال 5 درصد معن ی دار نشد. بیشترین مقدار آهن، مس و منگنز خاک بعد از برداشت گیا ه، در تیمار 60 درصد مشاهده شد که احتمالا مقدار و تجمع زیاد عناصر آهن، مس و منگنز در گیاه این تیمار به دلیل محدودیت در رشد گیاه و غلظت بالای نمک و عناصر میکرو در خاک می باشد. مقدار روی در گیاه نیز با افزایش درصد شیرابه مصرفی افزایش داشت به طوری که تیمار 60 درصد شیرابه افزایش معنی داری مع ادل 46 درصد نسبت به شاهد نشان داد. بیشترین مقدار روی در خاک نیز بعد از برداشت گیاه در تیمار آزمایشی 60 درصد مشاهده شد که مقدار و تجمع روی بالا در گیاه احتمالا به دلیل غلظت بالای روی در خاک این تیمار اس ت. به طور کلی کاربرد شیرابه تا سطح 40 درصد حجمی شیرا به به آب برای گیاه فلفل در این آزمایش اثرات مثبتی در پارامت ر های رشدی گیاه داشت وبر اساس استاندارد های موجود میزان تجمع آه ن، مس، منگنز و روی آن درخاک آزمایشی پایین تر از حد مجاز بوده.
  • علی ابوالحسنی سورکی، غلامحسین ابراهیمی پور، حسین کرمانیان صفحه 107
    به منظور جداسازی باکتر ی های قادر به رشد بر روی ذغال سنگ آزمایشات غربال سازی صورت گرفت که با استفاده از ذغال سنگ به عنوان تنها منبع کربن، در مجموع 7 سویه باکتریایی جداسازی گردید. نتایج حاصل از بررسی پروتئین کل تولیدی، به عنوان شاخصی از مصرف هیدروکرب نهای ذغال سنگی، در محیط پایه معدنی و ذغال سنگ به عنوان تنها منبع کربن نشان داد که مخلوط باکتریایی نسبت به تک تک ایزول ه ها دارای کارایی بالاتری برای تجزیه ذغال سنگ م یباشند. جهت بررسی میزان محلو لسازی ذغال سنگ ب هوسیله کنسرسیوم باکتریایی بدست آمده در محیط پایه معدنیو ذغال سنگ یا ضایعات ذغا لشویی به عنوان تنها منبع کربن (1 درصد وزن به حجم) کشت داده شد و به مدت 15 روز بر روی شیکر 150 دور در دقیقه و دمای 25 درجه سانت یگراد قرار داده شد. اسپکتروفتومتری مایع رویی حاصل از سانتریفو ژ این کشت 15 روزه، اختلاف میزان جذب نور1 برای / (طول موج 450 نانومتر) نسبت به شاهد بدون باکتری را 475 0 برای ذغال سنگ سخت، نشان داد. / ضایعات ذغال شویی و 832 آزمایشات وزن سنجی نیز محلول سازی ذغال سنگ بوسیله این کنسرسیوم باکتریایی را تایید نمود.
    کلیدواژگان: ذغال سنگ، محلول سازی، پسماند ذغال شویی، سوخت بیولوژیک
  • بهروز بهروزی راد، بهرام حسن زاده کیابی صفحه 113
    شناسایی و مقایسه فصلی تنوع و تراکم پرندگان آبزی تالا بهای بین المللی کلاهی و تیاپ در چهار فصل سال از پائیز 1380 تا تابستان 1381 انجام گرف ت. در مجموع 96 گونه پرنده از 27 خانواده در این تالا بها شناسایی ش د، که 57 گونه از آنها آبزی و کنار آبزی بودند. 20 گونه از پرندگان آبزی از 5 خانواده پلیکان، باکلان، فلامینگو، کاکایی و پرستو دریایی مورد شمارش قرار گرفتند. کلیه گون ه های پرندگان آبزی از مهاجران 4 فصل ویا عبوری دو تالاب بودند وپرنده بومی آب زی در تالا بها شناسایی نشد. تنوع وتراکم پرندگان در فصل زمستان حداکثر ودر فصل تابستان حداقل بود از گون ه های آبزی در معرض تهدید به انقراض گونه IUCN ثبت شده در کتاب سرخ (Vu جهانی (آسیب پذیر در منطقه به صورت مهاجر فصلی در زمستان دیده Pelecanus crispus شد. وابستگی پرندگان آب زی به محیط زیست تالا بهای کلاهی و تیاپ از نظر تغذی ه، استراحت و پناهگاه بود. پرندگان آبزی شناسایی شده متعلق به ماهی خواران، همه چیز خواران و فلیتر کنندگان بودند. در بین با 9 گونه (Sternidae) خانوده های پرندگان آب زی پرست وهای در یایی بیشترین تنوع و فلامینگو و دارقاز(باکلان) با یک گونه حداقل تنوع رادرمنطقه داشتند.
    کلیدواژگان: خو ر، تالاب، جمعیت، تنو ع، تراکم، کلاهی، تیاپ
|
  • Mohammad Reza Labbafi, Assadollah Hejazi, Fariba Meighani, Hamideh Khalaj, Mohammad Ali Baghestani Page 1
    The 'equal compartment-agar method' was used to evaluate the allelopathic potential of wheat (Triticum aestivum) cultivars on the seedling growth of field bindweed (Convolvulus arvensis) and rye (Secale cereale). The experiment was carried out during 2005 at the Weed Research Department of the Iranian Crop Protection Research Institute, in a factorial form on a completely randomized design with three replications. Wheat cultivars in four levels (Shiraz and Niknejad, as more competitive cultivars; Tabasi and Roshan, as less competitive cultivars) and the density of wheat seedlings on four levels − 0 (control), 8, 16 and 24 − were considered as factors. Mean comparison showed that higher seedling density (at 24) had the greatest effect on decreasing rye growth (seedling, radicle, and hypocotyl) and all of the wheat cultivars showed a decrease in seedling, radicle and hypocotyl length in comparison with the control. All the wheat cultivars, especially at the highest density, decreased seedling and radicle length, but increased the hypocotyl length of field bindweed.
  • Farhang Mozaffar, Seyed Bagher Hoseini, Mohammad Soleimani, Abbas Tarkashvand, Ali Akbar Sarmadi Page 11
    Rural Guide Projects, Are the main comprehensive plans for development of country areas in Iran. Since 1987, more than 16440 projects have been provided and about 7670 projects have been implemented. In Spite of great interaction between natural environment of country areas and development plans, there is no evaluation about the impact of this plans on the natural environment of rural areas. This research, on the basis of some essential criterions, has explored some implemented projects. The main achievements are: 1. Lack of environmental studies in project designs and preparations. 2. Having no ideas about the impact of projects on natural environment of rural areas in two phases: project design and project implementation. Finally, some guidelines are suggested as feedbacks of projects to correct their strategies and tactics about intervention in natural environment of rural areas. Main guidelines are:1. Correction of project checklists.2. Giving priority to environmental studies.3. Localization in preparation and implementation of projects.
  • Vahab Vaezzadeh, Ali Mashinchian Moradi, Abbas Esmaili Sari, Seyyed Mohammadreza Fatemi Page 33
    Organochlorine pesticides including lindane, heptachlor, aldrin, dieldrin and DDT were analized in muscle tissue of two commercial fish species, (Cyprinus carpio and Rutilus frisii) from five stations in the southwest Caspian Sea (Astara-Hashtpar-Anzali-Kiashahr and Ramsar). There was no pesticide contamination in fish samples of Astara. Heptachlor in muscle tissue of Cyprinus carpio from Anzali had the highest concentration (11.964 mg/kg - lipid weight basis) among all fish samples. Mean level of each pesticide was calculated in all fish samples. The results showed that among other pesticides, heptachlor is the main contaminant in southwest of Caspian Sea (2.6479 mg/kg - lipid weight basis). Generally, in comparison with Acceptable Daily Intake (ADI) established by FAO/WHO, the levels of heptachlor in muscle tissue of Cyprinus carpio from Anzali and Ramsar, Rutilus frisii from Hashtpar and level of dieldrin in muscle tissue of Rutilus frisii from Kiashahr can have health risk to consumers. The concentration of above mentioned pesticides in the same fish samples are higher than Maximum Residue Limit (MRL). In addition, level of DDT in muscle tissue of Rutilus frisii from Ramsar exceeds the MRL values.
  • Ali Cherati Araei, Maliheh Khanlarian Khatiri Page 41
    This research has been conducted in order to study the effect of lead at different concentrations [0, 100, 200, 400, 600, 800, 1000 mM Pb(NO3)2] on germination and different concentrations of lead [0, 100, 200, 400 mM Pb(NO3)2] on the protein and proline contents and Pb2+accumulation in root, shoot and index of tolerance (TI) of two varieties of oilseed rape (PF 7045.91 and Hyola 401) in hydroponic culture. Samples were digested (wet digestion) using a mixture of nitric and perchloric acid which was used for the concentration of lead. The protein and proline contents were determined using a spectrophotometer (UV) model Hitachy U–2000. Statistical methods as a completely randomized block design have been used for analysis of data through a one-way analysis of variance procedure. Lead decreased seed germination in both varieties, though the reduction in Hyola 401 was greater than in PF 7045.91. Root length in both varieties decreased as the concentration of lead increased. The index of tolerance of Hyola401 was greater than that of PF 7045.91. Pb increased root protein in both varieties. The shoot protein of PF 7045.91 increased with increasing Pb while it decreased in Hyola 401. The percentage of increase for root protein in PF 7045.91 was greater than in Hyola 401. Pb increased root and shoot proline in both varieties. The percentage of increase for root and shoot proline in Hyola 401 was greater than in PF 7045.91. By increasing the lead concentration of the nutrient solution, Pb2+accumulation in root and shoot of both varieties was increased in comparison with control. Pb+2 accumulation in roots and shoots of Hyola 401 was greater than for PF 7045.91. As a result, it has been concluded that oilseed rape particularly Hyola cultivar could possibly be used for the phytoremidation of lead in polluted soils.
  • Alireza Khodashenas, Alireza Koocheki, Parviz Rezvani Moghadam, Amir Lakzian Page 53
    Soil nematodes and bacteria play an important role in soil function. In order to evaluate the effects of agricultural practices on these organisms, a study was conducted in winter wheat fields of Shirvan, Mashhad and Gonabad, three regions of Khorasan Province. In each region, high and low input fields of winter wheat were selected, along with a natural system for comparison. Use of agricultural inputs was the criterion for the selection of low and high input fields in each region. Soil sampling was undertaken on fields and natural systems. Organic matter and the number of nematodes and culturable bacteria in soil samples were measured. The percentage of soil organic matter in all systems was low but, in agro-ecosystems, it was greater than in natural systems. Results showed that organic matter, soil moisture and mean annual temperature has an affect on soil nematodes. The number of nematodes in agro-ecosystems was reater than in natural systems in all three regions. The mean number of soil nematodes in 100g dry weight of soil in the natural systems of Shirvan, Mashhad and Gonabad was 166, 184 and 132, respectively; in the low input systems of Shirvan, Mashhad and Gonabad it was 550, 459 and 1067, respectively and in the high input systems of Shirvan, Mashhad and Gonabad it was 348, 1084 and 485, respectively. Agricultural practices had no negative effects on soil bacterial numbers and the number of soil bacteria increased in some agro-ecosystems. Results showed that agroecosystems improved the conditions for nematodes and bacteria and increased the number of these organisms in soil.
  • Mehrzad Keshavarzi Fard, Ali Mashinchian Moradi, Abbas Esmaili Sari, Seyyed Mohammad Reza Fatemi Page 65
    Organochlorine pesticides are very important, due to their carcinogenic and delayed toxic function and their effect on nervous system of fish and human. In this study concentration of organochlorine pesticides including Lindane, Heptachlor, Dieldrin, Aldrin and DDT was measured in muscle tissues of stellate sturgeon of southern coasts of the Caspian Sea from Astara, Hashtpar, Bandare Anzali, Kiashahr, Ramsar, Chalous, Noor, Feraidoun Kenar, Khazarabade Sari and Bandare Turkman stations. In sampled stellate sturgeon, Heptachlor with an average concentration of 3.933 mg/kg on lipid weigth basis and Aldrin with an average concentration of <0.288 mg/kg on lipid weigth basis had the highest and lowest concentrations, respectively. The order of these pesticides according to average of concentration are as follow: Heptachlor > DDT > Lindane > Dilderin > Aldrin. Comparison of measured concentrations with Maximum Residue Limit (MRL) established by FAO/WHO showed that the average concentration of Heptachlor in all sampling stations exceeded the MRL value, also concentrationof DDT in samples from Chalous and Bandare Turkman exceeded the MRL value.
  • Seyed Mahmoud Aghili, Pooneh Rasooli, Leila Abdoli Page 75
    A study was conducted to determine probable impacts of construction of Alamut Dam on the status of the fish community of the Alamut and Taleghan Streams in autumn 2000. The fish species found were: Alburnoides bipunctatus, Barbus capito, B.lacerta, B.mursa, Capoeta capoeta, Leuciscus cephalus, Salmo trutta, Onchorhynchus mykiss, Nemachilus bergianus. B.capito and B.mursa are both highly prized taxa in terms of their population status and for sport fishing; the latter needs full habitat protection to survive. Salmo trutta will face little impact from the Alamut Dam construction since its habitat is mainly confined to a stretch of river well upstream of the construction site. It should be kept in mind, however, that the Manjil (Sefid Rud) Dam has some affect on the operation of the Alamut Dam, both being constructed on the same water body. Therefore, any interpretation of the possible impact of the Alamut Dam on hydrobiology of the area must be focused on the entire water basin ecology.
  • Javad Mirzaei, Moslem Akbarinia, Seyed Mohsen Hosseni, Mehrdad Kohzadi Page 85
    The aim of this study was to assess the relationship between biodiversity and the richness of woody and ground vegetation species, soil physicochemical and physiographic characteristics of the Zagros forests. This study was conducted at Arghavan reservoir in the North of Ilam Province in Iran. For this study, plots with a systematic distribution across the northern (n =24), southern (n =20) and western (n =13) aspects were selected and vegetation, soil and physiographic data were measured. Results showed that, in the southern aspect, ground vegetation diversity had a negative relationship with clay and sand while it had positive correlation with silt. In the northern aspect, ground vegetation diversity had a negative correlation with elevation above sea level. In the western aspect, ground vegetation diversity had a positive correlation with CaCo3 while it had negative correlation with salinity and elevation above sea level. Results also showed that, in all the aspects, woody species only had a relationship with physical factors. These results suggest that in ecological studies for assessing the relationship between vegetation and environment, soil factors should be measured for the assessment of ground vegetation and, for woody species, physical and physiographic factors.
  • Alireza Astaraei, Samaneh Aria Bond Page 95
    Municipal solid waste (MSW) leachate contains micro elements that can be used by plant. They are essential for plant growth cycle at sufficient level and impose a vital role in increasing yields of most agricultural crops. Greenhouse experiment was carried out with four treatments (control, 20%, 40%, 60% leachate to water (V/V) ratios) with three replications by using a completely randomized design to study the effect of (MSW) leachate on growth and concentration of Fe, Cu, Zn and Mn in green chilli plant. Plant fresh biomass and plant height were highest in 40%(MSW) leachate, with an increase of 68% and 107% respectively compared to control. Number of branches in 40%(MSW) leachate showed an increase of 80% compared to control indicating a positive impact of (MSW) leachate application of up to 40% on these parameters. Fe, Cu, Mn concentrations in plant showed an increasing trend with increasing the percentage of (MSW) leachate to water. As 60% (MSW) leachate increased Fe, Cu, Mn concentrations by 6%,31%,6% respectively when compared to control, but no significant changes were observed between the treatments. Highest Fe, Cu, Mn contents in soil after plant harvest were observed in (MSW) leachate of 60% indicating, their highest uptake and concentrations in plant for this treatment, probably due to limited plant growth. Highest Zn were observed in plant and soil of 60% (MSW) leachate treatment, as Zn concentration in plant showed 46% increase compared to control, probably, due to its highest soil content for this treatment. In general, application of (MSW) leachate up to 40%(V/V) leachate to water ratio for green chilli had a positive impact on plant growth parameters and concentrations of Fe, Cu, Zn, Mn in plant and soil (except Fe).However, their concentrations were much less than their standard critical values and therefore leachate applications in calcareous soils is recommended while considering soil EC and plant tolerance.
  • Ali Abolhasani, Gholamhosein Ebrahimiopour, Hosein Kermanian Page 107
    Screening experiments were carried out to isolate bacterial strains capable of solubilizing coal tailings for use in biofuel production from these byproduct wastes. Using enrichment in medium containing coal as sole carbon source, seven bacterial strains able to grow on coal hydrocarbons were isolated. The bacterial consortium was then cultured in mineral salt liquid media containing 1% (w/v) hard coal or coal tailings and incubated for 15 days at 25 degree centigrade on an orbital shaker (150 rpm). Spectrophotometric analysis of supernatants resulted from centrifugation of cultures showed 1.475 increases in absorbance at 450 nm for coal tailing and 0.832 for hard coal, compared to blank lacking bacteria. Gravimetric measurements also performed wich confirmed the solubilization of coal by bacteria.
  • Behrouz Behrouzi Rad, Bahram Hasan Zadeh Kiabi Page 113
    Tiab and Kolahy estuaries are regarded as part of the Ramsar sites, that are located in the delta of Rud Shirin, Rud Shour and Minab River 37o 05' N 56o 50' E. The total area of the region is about 20000 ha. In this study, 96 species from 27 families of the birds of Iran were recognized at these wetlands.Fifty seven species were waterbirds. Species of White and Dalmation Pelicans,Great Cormorant, Greazer Flamingo and some Gulls and Terns were counted monthly in this survey. All species were migrant birds. Density of birds population in Kolahy was 2/99 and in Tiab 3,00 per hectare. There was no significant statistical difference between populations and species diversity of any known species in both estuaries. The bird's population in both wetlands were maximum in winter and minimum in summer, from which 60% were Fish-eating, 35% omnivores and the remaining were Planktoneater. Dalmation Pelican Pelecanus crispus, one of the threatened species observed in winter in both estuaries. Diversity of Sternidae with 9 species was more than the other bird family and Phoenicopterus ruber and Phalacrocorax carbo with one species werethe families with lowest bird species number.