فهرست مطالب

نشریه علوم محیطی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/05/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدرضا بمانیان صفحه 1
    گسترش ناموزون شهرها بدون بهر هگیری از توا نهای محی طهای طبیعی، تعادل بین شهر و طبیعت را مختل نموده است. رود در ه های شهری به عنوان یکی از عناصر ساختار اکولوژیکی شهرها می توانند نقش موثری در جهت ایجاد تعادل بین فضای انسان ساخت شهر و طبیعت و ارتباط انسان با طبیعت ایفاء نمایند.
    تهران، دارای موقعیت جغرافیایی خاصی است که ناشی از همجواری با دامنه های البرز و بالطبع آن حضور رود در ه های کوهستانی جاری در بافت شهر می باشد. این رود در ه ها م یتوانند نقش مهمی در زمینه تامین منابع آب شیرین، کریدورهای طبیعی جریان آب و هوا و محی طهای زیست مناسب، فضاهای گردشگری و سبز و استقرار فعالی تهای خدماتی و تفریحی عمومی ایفاء نمایند.
    در حالی که بررسی وضع موجود رود در ه های تهران نشا ندهنده آن است که این رود در ه ها علاوه بر این که سبب ارتقاء کیفیت محیط زیس ت ندارند بلکه به سبب دلایل متعدد خود سبب بروز آشفتگ ی های مختلف شده و کیفیت زندگی را تنزل بخشیده اند. مقاله حاضر با بررسی ادبیات موضوع رود دره ها به بررسی روند برنام هریزی احیای محیط طبیعی رود در ه ها در شهر تهران پرداخته و رود دره ولنجک را به عنوان یک نمونه از این رود در ه ها مورد مطالعه قرار داده و با انجام مطالعات میدانی و بررسی مدارک، بر اساس امکانات و فرص تها،محدودی تها و تهدیدات، راهبردهایی به عنوان پیشنهادهای اولیه به منظوربرنام هریزی احیای محیط طبیعی رود دره ارائه داده است. نتایج تحقیقنشا ندهنده آن است که؛ تعیین حریم برای رود دره، ضابطه مند نمودن ساخت و ساز، ایجاد محورهای پیاده پیوسته، تثبیت جداره های رودخانه، جلوگیری ازاختلاط آبهای آلوده با آب آن، حفاظت و گسترش پوشش گیاهی، حفاظت از دیدها و منظرهای باز و منظرسازی های متعدد و تبدیل آن به مکانی مناسببرای مراسمات مختلف و... م یتوانند در احیای رود دره ولنجک به عنوان یک شریان حیاتی زیست محیط ی، تفریحی و خدماتی در بهبود کیفیت زندگی درشهر تهران به عنوان یکی از آلوده ترین شهرهای دنیا موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: رود دره، احیاء، محیط طبیعی، تهران، ولنجک
  • مهدی کروبی صفحه 15
    جهانگردی طبیعت جزیی تفکیک ناپذیر از توسعه پایدار به حساب می آید و به نوعی از انواع جهانگردی اطلاق می شود که دوستدار محیط زیست بوده و در مقابل جهانگردی متداول قرار م یگیرد. مقاله حاضر مدعی آن است که چنین جهانگردی با شرایط موجود کشور ه مخوانی بسیار دارد و بدین دلیل ضرورتی انکا رناپذیر ب هحساب می آید، زیرا ضمن برخورداری از ویژگی های مثبت جهانگردی، نقاط ضعف آن را به حداقل م یرساند. برای تشریح دقیق موضوع نخست به سابقه جهانگردی اشاره شده است و با ارائه تعریفی جامع از آن، بر اهمیت گاه بدون جایگزین این صنعت تاکید گردیده است، علاوه آن که کوشش به عمل آمده است تا مشخص شود که چرا به یک باره جهانگردی زیست بومی مورد توجه جدی قرار گرفته است و رابطه آن با جهانی سازی از بالا و از پایین چه نوع رابط های است. پس آنگاه با برشمردن ویژگی های کنونی جامعه ایران، نگاه رایج به جهانگردی مورد نقد قرار گرفته، تلاش شده است تا ضمن تاکید بر درستی مباحثی چون هویت و ضرورت پاسداری از ارزش های همیشه مشمول، برخی پیش فرض های نادرست که کشور را از درآمدی چشمگیر، اشتغا لزایی قابل ملاحظه و فواید بسیار ارزشمند جهانگردی به طور کلی و جهانگردی طبیعت به طور ویژه محروم ساخته است رمز گشایی گردد. درعین حال از پیش شر طهایی نیز سخن به میان آمده است که باید به مثابه اصولحفاظتی همواره مد نظر قرار گیرند. در خاتمه با بررسی ابعاد مختلف انقلاب جهانگردی و تحولات عمیق نرم افزاری که از مختصات قرن بیست و یکم میباشد. پیش نیازهای لازم که امکان استفاده از جهانگردی طبیعت را فراهم می آورد برشمرده شوند. در بحث از ضرورت گردشگری طبیعت به مساله فقرمطلق و فقر نسبی، تعداد بیکاران، گرو ه های سنی جویای کار و نسبت آن در جمعیت کشور اشاره شده تا توجه به این صنعت مهم از هر حیث توجیه گردد. در پایان ضمن جمعبندی گزار ه های مهم مقاله در سه گروه اصلی،می باشد
    کلیدواژگان: جهانگرد ی، صنعت جهانگردی طبیع ت، اصول گردشگری طبیع ت، خودکاری فرایند تولید، فقر مطلق و فقر نسبی، انواع جهانگرد
  • سیده مهدیه شرفی، مجید مخدوم، مهدی غفوریان بلوری مشهد صفحه 27
    اجرای پروژ ه های بهره برداری از سرزمین، از جمله احداث کارخان ه ها و توسعه صنایع، مستلزم بررسی استعداد طبیعی سرزمین برای توسعه مورد نظر م یباشد. در همین راستا انجام مطالعات ارزیابی اثرات محیط زیستی، از جمله روش های مطلوب جهت دستیابی به اهداف توسعه پایدار است. ارزیابی اثرات محیط زیستی می تواند به عنوان یک ابزار برنام هریزی جهت سوق دادن اهداف اجرای یک پروژه در راستای قوانین و مقررات محیط زیستی ب هکار گرفته شود. تحقیق انجام شده شامل ارزیابی اثرات محیط زیستی احداث و بهر هبرداری از کارخانه خودروسازی با تاکید بر کاربرد روش رویه مگذاری نقش ه های موضوعی در تلفیق لایه های اطلاعاتی و مکاندار نمودن نتایج حاصل از ماتریس سریع م یباشد. آثار محیط زیستی توسعه مزبور به دو روش رویه مگذاری و ماتریس سریع مورد ارزیابی قرار گرفته است. فرایند طی شده شامل: شناخت پروژه پیشنهادی، شناخت محی طزیست منطقه تحت اثر، شناسایی و پی شبینی اثرات ناشی از پروژه پیشنهادی بر محیط زیست، جم عبندی و تجزیه تحلیل اثرات و در پایان ارائه راهکارهای تقلیل اثرات سوء م یباشد. در روش رویهم گذاری، توان سرزمین جهت استقرار کاربری صنعتی مورد ارزیابی قرار گرفت. لازم به ذکر استکه پروسه ارزیابی توان اکولوژیکی نیز پیش از ارزیابی اثرات توسعه بر روی منطقه پیشنهاد شده از طرف کارفرما جهت احداث کارخانه خودروسازی صورت پذیرفت.به طوریکه طبق نتایج حاصل از رویهم گذاری لایه های اطلاعاتی و مقایسه با مدل اکولوژیکی توسعه صنعتی، 85 درصد از مکان انتخاب شده جهت استقرار کارخانهخودروسازی در مناطق با توان طبقه 1(مناسب) و 15 درصد از آن در مناطق با توان طبقه 2(نسبتا مناسب) قرار دارد. بنا بر این، مکان پیشنهادی توان لازم جهت استقرار کاربری صنعتی را دارا م یباشد. از آنجائ یکه تغییرات در فاکتورهای محیط زیستی در اثر استقرار صنعت در یک منطقه یک امر کاملا شناخته شده م یباشد، با علم به این موضوع، ارزیابی اثرات محیط زیستی احداث و بهره برداری از کارخانه خودروسازی جهت پیش بینی درجه تغییرات در فاکتورهای محیطی انتخاب گردیده تا قبل از وقوع این تغییرات، بتوان آنها را کنترل و مدیریت نمود. آثار محیط زیستی ناشی از احداث و بهره برداری از کارخانه مزبور به روش ماتریس سریع مورد ارزیابی قرار گرف ت.طبق نتایج حاصل از ماتریس، انجام پروژه مذکور به شرط اجرای طرح های بهسازی برای فاکتورهای کیفیت هوا، وضعیت صدا و الگوهای رفتاری جانوران در فاز ساختمانی و فاکتورهای وضعیت صدا، کیفیت هوا، کیفیت آب های سطحی و زیرزمینی و تخریب زیستگاه در فاز بهره برداری بلامانع می باشد. در پایان نتایج حاصل از به طور نسبی مکاندار گردید و مکا نهای Eco-mapping ماتریس سریع به روش حساس به اثرات و پیامدهای ناشی از اجرای پروژه در بخش های مختلف محدوده مطالعاتی پهن هبندی گردید. اولوی تهای زمانی و مکانی اقدامات اصلاح ی، پایش و نظارت نیز در تک تک پهن ه های مطالعاتی تعیین گردید. به طور یکه پهنه شماره 3 (بخش جنوبی محدوده مطالعاتی) بیش از سایر پهنه ها تحت تاثیر آثار منفی پروژهقرار خواهد گرفت و در نتیجه انجام اقدامات مدیریتی در این پهنه نسبت به سایر پهنه ها از اولویت بالاتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: Eco، mapping، ا ارزیابی اثرات محیط زیست ی، ماتریس سریع، روی هم گذار
  • محمد خداوردیزاده، باباله حیاتی، محمد کاوسی کلاشمی صفحه 43
    روستای کندوان از توابع شهرستان اسکو واقع در استان آذربایجان شرقی به دلیل دارا بودن جاذبه های زیاد، از مناطق توریستی و گردشگری مهم کشور میباشد. لذا مطالعه ارزش توریستی آن میتواند در پیش بینی نیازها و رفع کمبودها و توسعه گردشگری در منطقه موثر باشد. هدف این پژوهش برآورد ارزش تفرجی روستای کندوان با استفاده از روش ارزشگذاری مشروط است. برای بررسی عوامل موثر بر میزان تمایل به پرداخت افراد، الگوی لوجیت به روش حداکثر راستنمایی برآورد گردید. داده های موردنیاز از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری با 180 بازدیدکننده از منطقه مذکور جمع آوری گردید. نتایج نشان داد که 83 درصد بازدیدکنندگان، حاضر به پرداخت مبلغی جهت استفاده از روستای مذکور میباشند. همچنین متغیرهای تحصیلات، جذابیت روستا، درآمد و قیمت پیشنهادی اثر معنی داری روی احتمال تمایل به پرداخت افراد دارند ولی متغیرهای سن، جنسیت و اندازه خانوار از لحاظ آماری معنیدار نبوده ولی علائم مورد انتظار را دارا بودهاند. میانگین تمایل به پرداخت افراد 3905 ریال و ارزش تفرجی سالانه روستای کندوان حدود 1171500000 ریال برآورد گردید.
    کلیدواژگان: ارزش تفرجی، ارزشگذاری مشروط، الگوی لوجیت، تمایل به پرداخت، روستای کندوان
  • ابراهیم ایزدی، محمدحسن راشد محصل، اسکندر زند، مهدی نصیری محلاتی، امیر لکزیان صفحه 53
    آترازین مهم ترین علف کش خانواده تریازی نها است که جزو آفت ک شهای بانیمه عمر متوسط طبق هبندی می شود. به منظور بررسی تاثیر بافت و مواد آلی خاک بر تجزیه آترازین، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار در آزمایشگاه تحقیقات علف های هرز دانشکدهکشاورزی دانشگاه فردوسی اجرا شد. بافت خاک در دو سطح (لوم شنی و رس2 و 5 درصد وزنی) عوامل مورد، سیلتی)، مواد آلی (کود دامی) در سه سطح (0بررسی در این آزمایش بودند. برای آلوده کردن خاک به آترازین از انحلال آترازین تجاری در متانول استفاده شد و نمونه ها به نسبت 50 میل یگرم درکیلوگرم خاک آلوده شدند. در طول آزمایش در دمای ثابت 30 درجه 40 و 60 روز در، 20، سانت یگرا د، در شرایط تاریکی و در 4 دوره زمانی 0انکوباتور نگهداری شدند و باقیمانده آترازین در پایان هر دوره خواباندن نمونه هاتعیین شد. تحلیل نتایج، با استفاده از آنالیز رگرسیون و HPLC توسط دستگاهبرازش داده ها به معادله سینتیکی درجه اول انجام شد. نتایج، حاکی از تاثیر معنی دار بافت خاک و مواد آلی بر سرعت تجزیه و نیمه عمر آترازین بود. تجزیه 1/ آترازین در خاک با بافت رس سیلتی، در شرایط عدم کاربرد کود آلی 54138/ برابر خاک با بافت لوم شنی و نیمه عمر آن در دو بافت ب هترتیب 90 و 6روز بود. افزودن 2 و 5 درصد کود آلی در خاک لوم شنی، ضریب تجزیه2 برابر / 1 و 36 / 1 برابر و در خاک رس سیلتی، 54 / 1 و 8 / آترازین را به ترتیب 14121 و 77 روز و / 138 به 57 / افزایش، و نیمه عمر آن را در خاک لوم شنی، از 658 و 38 روز کاهش داد. به طور کلی / در خاک رس سیلتی، از 90 روز به 22نتایج حاصل از این آزمایش نشان دادند که تجزیه آترازین در خاک رس سیلتی به مراتب بیشتر از خاک لوم شنی است و مواد آلی نقش مهمی در سرعت تجزیهآترازین دارند و می توانند به عنوان پالاینده این علف کش در خاک مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آترازین(ایترکس)، بافت خاک، ماندگاری، مواد آلی، نیمه عمر
  • مرتضی سعیدی فرد، سیدمحسن حسینی، حمیدرضا مرادی، محمد نقی پاداشت دهکایی صفحه 65
    گون های آندمیک و نادر است که در (Lilium ledebourii) سوسن چلچراغ ارتفاعات ناحیه داماش در استان گیلان، م یروید و تحت نظارت دقیق سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد. رویشگاه سوسن چلچراغ در منطقه داماش یکی از مناطق حفاظت شده سازمان حفاظت محیط زیست ایران بوده و در طبقه سوم آثارطبیعی، ملی) قرار دارد. یک دلیل کمبود اطلاعات در) IUCN طبقه بندی مورد زیست شناسی و به خصوص بوم شناسی این گونه گیاهی نادر حفاظت شدید و محدودیت های پراکنش مکانی می باشد. به منظور تعیین نیازهای اکولوژیک گونه سوسن چلچراغ یا سوسن سفید رویشگاه این گونه در منطقه داماش مورد بررسی قرار گرفته و منابع اکولوژیک مختلف شامل: ارتفاع از سطح دری ا، جهت جغرافیای ی، شی ب، خاک، پوشش گیاهی و غیره در آن شناسایی شد. بررسی رویشگاه دیگر در منطقه درفک (گیلان) نیز براساس بازدید میدانی و مطالعات پیشین جهت تعیین نیازهای اکولوژیک گونه سوسن چلچراغ انجام گرفت. داده های توپوگرافیک در سامانه اطلاعات جغرافیایی تجزیه و تحلیل و خصوصیات شکل زمین رویشگاه حاصل شد. نتایج بدست آمده تجزیه و تحلیل (منطقی) و عوامل موثر بر پراکنش مکانی سوسن چلچراغ معرفی شد.
    کلیدواژگان: سوسن چلچرا غ، گیلان، ارزیابی اکولوژی ک، سامانه اطلاعات جغرافیایی
  • مهدی مین باشی معینی، حمید رحیمیان، محمد علی باغستانی، حسن محمد علیزاده، میر مسعود خیرخواه، سید حسین ناظر کاخکی، احمد دیه جی صفحه 77
    به منظور بررسی فنولوژی عل فهای هرز مزارع گندم و تعیین یک شاخص مناسب برای پیش بینی این مراحل فنولوژیکی و در نهایت استفاده از آن در بهینه 86 در چهار منطقه زنجان، - سازی کنترل شیمیایی، آزمایشی در سال زراعی 85 کرج، ورامین و محمود آباد انجام شد. برای این منظور بذر 8 گونه ازعل فهای هرز غالب مزارع گندم (پهن برگ و باریک برگ) در سال زراعی قبل جمع آوری شد. این بذور به همراه بذر گندم (رقم مناسب هر منطقه) در چهار منطقه آزمایش ه مزمان با هم کشت شدند. 24 ساعت قبل از کاشت، بر روی بذور علفهای هرز مناسب ترین تیمارهای رفع خواب اعمال شد و از سبز شدن کامل آنها اطمینان حاصل شد. مراحل فنولوژیکی گندم و علف های هرز طیبازدیدهای متوالی ثبت شد و تجمع واحدهای حرارتی بر حسب درجه روز رشد برای هر مرحله از رشد عل فهای هرز و گندم محاسبه گردید. نتایج به دست آمده با زمان توصیه شده برای کاربرد عل فک شهای ثبت شده در ایران برای کنترل علفهای هرز مزارع گندم مقایسه شدند و در نهایت مشخص شد که این شاخص (درجه روز رشد) می تواند به عنوان مبنای مناسبی برای تعیین مراحلرشدی گندم و عل فهای هرز و همچنین زمان دقیق مناسب و کاربرد علفکشها مورد استفاده قرار گیرد ومی توان پیشنهاد کرد که 400 درجه روز رشدبه عنوان نقطه شروع و 1200 درجه روز رشد به عنوان نقطه پایان کاربرد علفکشهای پس رویشی در مزارع گندم در نظر گرفته شود. عل فهای هرزیکه بذر آنها در زمان کاشت گندم خواب ذاتی ندارد می توان از طریق ماخارکردن زمین زراعی و انجام عملیات مکانیکی آنها را کنترل نمود.
    کلیدواژگان: درجه روز رشد، سبز شدن، علف کش، مدیریت عل فهای هرز
  • کورش گلکار صفحه 95
    محیط بصری شه رها از طریق نظام پیچید های از «نشانه»ها، ویژگی های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جوامع خویش را به منصه ظهور م یرسانند. در فرایند تعامل میان انسان و شهر، محیط بصری به مثابه«فصل مشترک» این دو، زمین هادراک، شناخت و ارزیابی محیطی شهروندان و بازدیدکنندگان را فراهم می آورد.
    شهرهای برخوردار از محیط بصری مطلوب قادرند تا با وسعت بخشیدن به تجربه زیباشناختی شهروندان، موجبات ارتقای تصویر ذهنی جامعه از خویش و تقویت غرور مدنی آنان را فراهم ساخته و با اعتلا بخشیدن به وجه ه شهر در سطح ملی و بین المللی، توان رقابتی شهر را برای جذب هر چه بیشتر سرمایه و اقشار خلاق تقویت نماید. هدف این مقاله تبیین اهمیت محیط بصری و منظر شهری، گونه شناسی نق شهای مختلفی که تاکنون منظر شهری بر عهده داشته اس ت، و بازشناسی روند تکاملی مفهوم آن م یباشد. در این مطالعه، مفهوم «محیط بصری شهری» به عنوان مفهومی «دینامیک» که قادر است در انطباق با تحولات پارادایماتیک طراحی شهر ی، به ویژه گفتمان توسعه شهری پایدار و زیبایی شناسی سبز (اکولوژیک) نقش و وظایف نوینی برخود پذیرفته و انتظاراتجدیدی را پاسخگو باشد، معرفی می گردد. یافت ه های این مطالعه نشان می دهد که «محیط بصری شهر» به مثابه یک «مفهوم» از ماهیتی پویا، زنده و تکامل پابنده برخوردار است و قلمرو اطلاق مفهوم مزبور، مستمرا و به موازات بلوغ دانش و هنر طراحی شهری مورد پالایش و صیقل قرار گرفته است. در این مقاله چگونگی زوال «زیبایی شناسی تجریدی» و رویکرد تزیینی به محیط بصری شهر و جایگزینی آن با «زیبایی شناسی بومسازگار» و ظهور رویکرد پایدار به این مقوله بررسی و نتایج در قالب یک چارچوب مفهومی تحت عنوان «سیر تحول مفهوم محیط بصری شهر» ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: محیط بصری، منظر شهری، رویکرد تزیینی، رویکرد پایدار
  • زهرا یعقوب زاده صفحه 115
    نفتالن جزء آن دسته از ترکیبات آروماتیک می باشد که در اکوسیست مهای آبی و خاک ب هوفور دیده می شود. میکروارگانیس مهای تجزیه کننده متفاوتی پتانسیل تجزیه نفتالن را دارا می باشن د. جامعه مورد بررسی بنادر نوشهر و امیر آباد بوده نمون ه ها ابتدا در محیط کشت پایه حاوی املاح معدنی، نفتالن و عناصر کمیاب 24- 30 و دور ه های زمانی 72 °C کشت داده شده و بعد از انکوباسیون در دمای ساع ت، پس از انجام تس تهای اولیه و بیوشیمیای ی، باکتر ی ها در حد جنس و گونه شناسایی شدند. مرجع مورد استفاده جهت شناسایی باکتر ی های جدا شده بوده است. نتیجه تحقی ق، جداسازی چهار گونه از MacFaddin و Austin میکروکوکوس، (Bacillus sp.) باکتر ی های گرم مثبت شامل جنس های باسیلوس میباشد. نتایج (Pediococcus sp.) و پدیوکوکوس (Micrococcus sp.)نشان می دهد که به هنگام استفاده از باسیلوس به منظور تجزیه نفتالی ن، با غلظت 68 درصد / 9/45 رسیده و 5 mM 30 در زمان صفر پس از 312 ساعت به mM 40 در زمان صفر پس از 312 mM درصد کاهش داشته است. و با غلظت 91 درصد درصد کاهش داشته است. بین / 3/43 رسیده و 42 mM ساعت به باکتر ی های آزمایش شد ه، جنس باسیلوس از قدرت تجزیه کنندگی بیشتریبرخوردار بوده است.
    کلیدواژگان: باکتر یهای تجزیه کننده گرم مثبت، دریای خزر، نفتالن
  • روح الله نوری، بیتا آیتی *، حسین گنجی دوست صفحه 123

    در مورد تصفیه (MBBR) راکتور بیوفیلمی با بستر متحرک سورفکتان تها کمتر مورد توجه بوده است. با توجه به مزی تها و کارایی مناسب این سیستم در تصفیه فاضلاب های صنعتی، در این تحقیق از سهراکتور 5 لیتری جهت بررسی و مطالعه راندمان حذف سدیم دودسیل و ستیل تری (SDS) سدیم دودسیل سولفات، (SDBS) بنزن سولفونات در زمان های ماند متفاوت استفاده شد. (CTAB) متیل آمونیوم برماید طبق نتایج، بهترین راندمان در شرایط باردهی ناپیوسته با میزان پرشدگی95 و، 50 درصد حجمی راکتور از آکنه (سنگدان ه های لیکا) به میزان 90 SDS، (COD =900 mg/l در) SDBS 93 درصد به ترتیب برای به دست، (COD =1200 mg/l در) CTAB و (COD =1200 mg/l (در نیز توانایی تجزیه بیولوژیکی راکتور را تایید NMR آمد. نتایج آزمایش کرد. در بررسی نقش پرشدگی راکتورها، با کاهش میزان آکن ه ها به 30 2 درصد بهبود داشت، CTAB و SDBS درصد، راندمان حذف برای تفاوتی در راندمان حذف مشاهده نشد. در بررسی SDS ولی در مورد تاثیر افزایش دما بر راندمان حذف راکتورها، نتایج حاکی از آن بود که افزایش دما تاثیر معن ی داری بر راندمان حذف ندارد. در پایان این تحقیق، مدلسازی بیولوژیکی راکتورها توسط سه مدل استور - کینکانون، خطی و گراو، انجام گرفت که بیانگر تبعیت هر سه راکتور از دو مدل استور-کینکانون و گراو بود.

    کلیدواژگان: مدل بیولوژیکی، MBBR، CTAB، SDS، SDBS
  • حمیدرضا رحمانی صفحه 135
    برای بهر هگیری مجدد از پسا بها نیاز است که به کیفیت آن توجه داشته و برای کاربرد آن در بخ شهای گوناگون روال درستی در نظر گرفته شود. هدف از انجام این تحقیق بررسی کاربرد و تاثیر پساب صنعتی ذوب آهن بر اراضی کشاورزی و گیاه مو از نظر زیست محیطی م یباشد. برای بررسی کیفیت پساب نمون هگیری به صورت فصلی و در هر فصل نمونه مرکب در یک دوره 48 ساعتهانجام شد. بررسی خاک و گیاه با انتخاب اراضی تحت کشت مو صورت گرفت. نمون هگیری از خاک در هر مزرعه در 3 تکرار و از عمق 0 تا 30 سانتیمتری همراه با نمون هگیری خاک شاهد (خاک بکر) و نمون هگیری از اندام هوایی مو و میوه انگور انجام شد. نتایج نشان داد پساب صنعتی واحد مورد بررسی از نظر کلراید، سولفات و، ،BOD، TSS، TDS NO3-،COD پارامترهای برای تخلیه پساب به آب سطحی، چاه جاذب و آب Cd و Cr، Co غلظت آبیاری محدود کننده است. خا کهای تحت آبیاری پساب صنعتی دارای غلظت عناصر سنگین فراتر از خاک شاهد (DTPA قابل جذب (عصاره کشی توسطZn، Mn، Cu بود اما از نظر آماری دارای اختلاف معن یدار نبود وغلظت کل در دامنه غلظت بحرانی این عناصر در خاک قرار داشت. در برگ درخت Cd و فراتر از حد معمول این عنصر در گیاه بود اما در میوه انگور کلیه Mn مو غلظت عناصر دارای غلظت معمول بودند. در کلیه نمونه های گیاهی مورد مطالعه دراراضی کشاورزی اطراف واحدهای صنعتی مورد بررسی غلظت عنصر آهن در نمونه های شسته نشده بالاتر از غلظت عنصر آهن در نمونه های شسته شده بود.
    این مطلب نشان دهنده فرونشست ذرات اتمسفری آهن در اطراف واحد صنعتی مورد بررسی بر سطح اندام هوایی گیاه، علاوه بر جذب آهن توسط ریشه در اراضی تح ت آبیاری با پساب است.
    کلیدواژگان: پساب صنعتی، کیفیت پساب، ذوب آهن، حد مجاز، غلظت بحرانی، فلزات سنگین، گیاه مو
  • غلامحسین ابراهیمی پور، علی ابوالحسنی سورکی صفحه 145
    جدا PG و 02 PG میزان مصرف نفت خام توسط دو سوی ه باکتریایی 01شده از رسوبات خلیج فارس در غلظت های مختلف ازت و فسفات معدنی مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تعیین غلظتهای بهینه ازت و فسفات در مصرف هیدروکربن های نفتی، باکتر ی ها در محیط پایه معدنی حاوی نفت خام به عنوان تنها منبع کربن و با غلظتهای مختلف کلرید آمونیوم (منبع ازت) و دی سدیم فسفات (منبع فسفات) کشت داده شدند. گرماگذاری در دمای 30 درجه سانت یگراد و بر روی شیکر150 دور در دقیقه به مدت 5 روز صورت گرفت. میزان پروتئین کل تولید شده، به عنوان شاخص مصرف نفت، نشان داد که غلظتهای بهینه به PG ازت و فسفات برای تجزیه هیدروکرب ن های نفتی توسط سویه 010 گرم دی سدیم / 0 گرم کلرید آمونیوم و 024 / ترتیب معادل 1460/ 0 گرم کلرید آمونیوم و 024 / معادل 244 PG فسفات و برای سویه 02گرم دی سدیم فسفات به ازای یک گرم نفت خام بود.
    کلیدواژگان: نفت خام، باکتری نفت خوار، خلیج فارس، ازت، فسفات
|
  • Mohammad Reza Bemanian Page 1
    Cities ever-increasing development that has been achieved without getting advantage from natural environment will bring about imbalance condition between urban and natural spaces. River valleys as cities’ ecological elements have always had effective role in creating mutual relation between man-made city spaces and nature. Tehran has special geographical situation as located at the foot of Alborz Mountain. Tehran river valleys originated from Alborz foot in north and continues till south of the city. These river valleys could play important role in paving the way for providing fresh water resources, natural corridor of climate flowing, green open spaces, parks, recreational areas, as well as places for public services activities. While investigating the current situation indicates that Tehran وs River valleys not only do not increase the quality of Environment, but also play a negative role in the context. The present article is going to introduce as environmental revitalization plan for the above mentioned river valleys. Velenjak River Valley as the case study, was case studied through field work research and SWOT analyzing approach. Results of the study indicate that; Determining district for river valley, preventing polluted water (waste water) to be mixed with the river valley و s conservation and expansion of green areas, protecting the open views and perspectives, numerous landscape making, and make it a proper place for various customs, etc…, can play a pivotal role in revitalization of Velenjak River Valley as a vital Environmental, Enter raining, and service corridor in prospering the life quality in Tehran City as one of the most polluted ones in the world.
  • Mehdi Karrobi Page 15
    Eco-Tourism is an unrepeatable element of permanent development. It is a type of tourism that deals with the lovers of nature and is In contrast with the common tourism. In this article I decided to introduce the agreement of this kind of tourism with the current situation in our country; thus its necessity is undeniable, so by mentioning its advantages in tourism, the weak points and disadvantages will be decreased gradually. In order to explain this type of tourism preciously, I introduced some Eco- Tourism backgrounds and defined a comprehensive definition to show the irreplaceable importance of this industry. Furthermore, I attempted to clarify “Why many nowadays pay more attention to Eco-Tourism” and “What is the relationship between Eco- Tourism and globalization, from the upside to the downside of the hierarchy”. Then I mentioned the Iranian society’s present condition. I analyzed the recent and common views about tourism in Iran; and by emphasizing on some discourses about identity and the importance of maintaining our values. I decoded some inaccurate presumptions that influenced the substantial revenue, employment ship, and generally many benefits of tourism- in particular, Eco-Tourism. I recognized some prerequisites that should be supposed as protection (Reserved) protecting. Finally, I investigated variable and different dimensions of tourism revolution and very deep changing of technology that reflect the twenty first century’s features. The existence and importance of prerequisites, would provide the usage of Eco-Tourism. When I discussed about the importance of tourism, I pointed out relative and absolute poverty, the number of unemployed people. the group of people who are seeking job and its ratio in the whole population of the country, in order to emphasize on the importance of this industry. At last, I reviewed the key words of the article.
  • Mahdieh Sharafi, Majid Makhdom, Mehdi Ghaforian Bolori Mashhad Page 27
    All land use development and particularly industrial development need site selection through environmental capability evaluation and environmental impact assessment to be sustainable. In order to This research analyses Environmental Impact Assessment of Automobile Industry which is going to be implemented in Takestan.Environmental impacts of this development have been assessed using both Rapid Matrix and Map Overlay methods. This process consists of: project description, identification of impact assessing discovering and predicting the impacts of project on environment, impact assessment, presenting the works that should be done in order to reduce negative impacts and present environmental management plan. Results of environmental capability evaluation through comparing with ecological model of industrial development by using Geographical Information System show about 85% of the selected site fits with category 1 and 15% of that fits with category 2, so the suggested place has the required capability for this land use type. In the next step, environmental impacts of establishing such factory were evaluated using Rapid Matrix method. According to the results of evaluation, performing mitigation plans are required. Spatial representation of results obtained through Rapid Matrix show that southern part of the studied area is the most affected. Therefore, mitigation measures and rehabilitation plans in this area has more priority with respect to other places.
  • Mohammad Khodaverdizadeh, Babollah Hayati, Mohammad Kavoosi Kalashmi Page 43
    Kandovan village which is located at Osco region in East Azarbayjan province named as one of the important tourism and promenade zone of Iran due to its numerous natural places. Studying tourism value of this place could be useful in predicting needs, remove scarcities and development of tourism. The aim of this research is estimating the outdoor recreation value of Kandovan village with the use of contingent valuation method. For investigating effective variables on willingness to pay of individuals, logit model estimated with the use of maximum likelihood approach. Requested data set were obtained by completing questionnaires and interviewing with 180 individuals who visit mentioned village. Results revealed that 83 percents of individuals were ready for paying as a use of the mentioned village. Also, results showed that variables include education, village absorption, revenue and bid had a significant effect on probability of willingness to pay of individuals but variables include age, gender, family size were not statistically significant but had expected signs. Meanwillingness to pay for each visitor per year was 3905 RLs and annual outdoor recreation value of Kandovan village was 1171500000 RLs.
  • Ebrahim Izadi, Mohammad Hassan Rashed Mohassel, Eskandar Zand, Mehdi Nassiri Mohalati, Amir Lakzian Page 53
    Atrazine is the most important triazine herbicides with moderately persistence in soil. The objective of this investigation was to study the degradation of atrazine (50 ppm) in two soils different in texture. Experiment was conducted in completely randomized design with factorial arrangement and 3 replications. Experimental factors included, soil texture (sandy loam and silty clay) and organic manure (0, 2 and 5percent(w/w)). Soil samples were incubated at 30 oC and dark conditions for 0, 20, 40 and 60 days. At the end of each incubation period, atrazine residue was measured with HPLC. Data was fitted to first order kinetic equation for analysis. Results showed that soil texture and organic manure had significant effects on atrazine degradation rate. Atrazine degradation rate in clay soil with no organic amendment was 1.54 times higher than sandy soil and its half life were 138.6 and 90 days in two soil respectively. Atrazine degradation coefficient increased by 1.14, 1.8 times in sandy loam soil andby 1.54, 2.46 times in silty clay soil with 2 percent and 5 percent organic amendment, and the half-life decreased from 138.6, days to 121.57 and 77 days in sandy soil and from 90, days to 58.22 and 38 days in clay soil. It seems that atrazine degredation in silty clay soil is more than sandy loam soil and soil organic manure have an important role in atrazine bioremediation.
  • Morteza Saeedifard, Mohsen Hosseini, Hamid Reza Moradi, Mohammad Naghi Padasht Dehkaei Page 65
    Lilium ledebourii (Baker) Boiss.(Liliaceae), locally named “Susan -e Chelcheragh” is an endemic and rare species that grows on the high lands of Damash in Gilan Province, and It is under surveillance of DOE (Department of Environment). Habitat of Chelcheragh lily in Damash is one of the protected areas of Iran's DOE and is placed in Category III (Natural Monument) of IUCN. Lack of information about the biology and specially ecology of this rare plant species is because of severe conservation and limited spatial distribution. In order to determine the ecological needs of Chelcheragh lily or white lily, the habitat of this species in Damash was studied and different ecological resources including: elevation, geographical aspect, slope, soil, vegetation cover, etc. Study of the other habitat in Dorfak (Gilan) was performed based on field investigation and literature review which was in order to determine ecological needs of Chelcheragh lily. Topographic data in geographic information system (GIS) was analyzed and land form characteristics were provided. Results were analyzed (logical) and effective factors on spatial distribution of Chelcheragh lily were introduced.
  • Mehdi Minbashi Moeini, Hamid Rahimian, Mohammad Ali Baghestani, Hassan Mohammad Alizadeh, Mir Masood Kheirkhah, Seiid Hossein Nazer Kakhki, Hmad Dieh-Ji Page 77
    In order to study the phenology of weeds in the wheat fields and determining suitable indices for predicting phenology events and using the results for improvement chemical control, a trial was conducted in 2006-2007 growting season at Zanjan, Karaj, Varamin and Mahmoud Abad (Mazandaran). The seeds of weeds (Broadleaved and grasses) were gathered in previous season. For satisfied emergence, the weed seeds were treated for breaking dormancy 24 hr before planting. Phenological events of wheat and weeds were recorded during growth season. Thermal time based on growing degree days (GDD) was calculated for each growth stage. Phenological and thermal time results of wheat and weeds compare with the optimum time application of recommended herbicide for weed control of weeds. Integrated results showed that GDD was a suitable index for determining and predicting of wheat and weeds growth stages. Also GDD could use for precision time of application of herbicides and could recommend that 400 GDD and 1200 GDD were minimum and maximum of herbicide application in wheat fields, respectively. Irrigation of field before planting and tillage applicable for control of the weed seeds without dormancy.
  • Koroush Golkar Page 95
    Semiotically speaking, the visual environments of cities manifest the societie's socio- cultural and economic values through an intricate system of 'signs'. Acting as an "interface" between man and environment, the visual settings of cities set the ground for environmental perception, cognition and evaluation to be made by citizens and visitors alike. The cities blessed with great visual environments enhance the aesthetic experience of their inhabitants, improve the self- image of the concerned communities as well as their image at the national and international level, and foster the cities competitiveness to attract more economic investment and larger number of creative – class- people. This article aims to explain the significance of the city visual environment, to provide a typology of different notions of "Cityscape, and to model the evolutionary trajectory of the concept of visual environment. In this study, the "urban visual environment" is discussed as a dynamic concept, complying with the evolving nature of urban design discourse, the sustainable development paradigm and the Green (ecological) aesthetics model. The findings indicate that urban visual environment, as a concept, has been subject to fundamental change and modification in parallel to the sophistication process of urban design discourse as a whole. The article concludes the increasingly decline of "Abstract Environmental Aesthetics" and its associated cosmetic approach and highlights the rise of "Ecological Environmental Aesthetics" and its pertaining sustainable approach towards urban visual environment. The study, ultimately suggests a conceptual model to encompass and represent different notions of urban visual environment spanning from cosmetic/ ornamental position right through to ecologically sustainable stand.
  • Zahra Yaghoubzadeh Page 115
    Naphthalene is PAHs and is distributed in aquatic and soil ecosystems. Different microorganisms are able to degradate various concentration of naphthalene. Sampling was done from two Noshar and Amirabad harbors. Samples were transferred to Ecological Academy of Caspian Sea and then were cultured in minimal basal medium included naphthalene and trace elements and were incubated in 30°C for 24-72 h. Finally, isolated colonies were identifical as primary and biochemical test. The most important of isolated positive gram bacteria were Bacillus sp, Micrococcus sp and Pediococcus sp. The results showed that concentration of 30, 40 mM of naphthalene after 312h have been decreased to 9/45 (68/8%) and 3045(91/42%) respectively for Bacillus.
  • Rohaolah Noori, Bita Ayati, Hossein Ganjidoust Page 123

    Moving Bed Biofilm Reactor has been taken less attention in treatment of surfactants. In this research with consideration of its advantages and suitable efficiency in industrial wastewater treatment, three 5L-reactors at different retention times were used to investigate the removal efficiency of sodium dodecyle benezene sulfonate (SDBS), sodium dodecyle sulfate (SDS) and cetyl trimethyl ammonium bromide (CTAB). The results indicated that the best removal efficiency in batch loading system with filling ratio of 50% of the reactor volume by LECA (Light Expanded Clay Aggregate) was 90, 95, and 93 percent for SDBS (COD=900 mg/l), SDS (COD=1200 mg/l) and CTAB (COD=1200 mg/l), respectively. NMR test results confirmed biodegradation ability of compounds in MBBR. In the study of filling ratio effect in the reactors, the volumes of the carriers were decreased to 30% and the removal efficiency were improved by 2% for SDBS and CTAB systems but no change was observed for SDS system. In the study of temperature effect no considerable change has been observed in the removal efficiency. Finally, biological modeling of the reactors using Stover-Kinkannon, first order and Grau models have shown that the reactors followed both Stover-Kinkannon and Grau ones.

  • Hamid Reza Rahmani Page 135
    Knowledge of quality and chemical composition of industrial effluent water (EW) for safe and lawful reuses is required. The effect of application of Zob-Ahan (ZA) industrial EW on agricultural land and irrigated grape plants were studied. The compound EW samples were seasonally collected during a twoday period. In addition, the soil and grape plant irrigated with EW were also sampled. Three fields were selected, and in each field soil from 0 to 30 cm, grape plant leaf, and grape samples were collected in three replicates. For each soil, leaf and fruit sample three sub samples were collected and were compounded. Also soil samples of virgin land (control) adjacent each field were collected. In addition the well water in vicinity of EW ponds were sampled seasonally. The results show that the industrial EW COD, TSS, BOD, TDS, NO3-, Cl-, SO4-- and heavy metals concentration of Co, Cr, and Cd is limiting for discharge into absorbtion well and irrigation. The available heavy metals concentration of land irrigated with EW were higher than control (Virgin adjacent land) and total heavy metals concentration of land irrigated with EW were in the critical range. The grape leaf Mn concentration was higher than normal range, but grape fruit heavy metals concentration were in normal range. The heavy metal concentration of Fe in all unwashed plant samples were higher than washed ones. Therefore the air pollution and aerosol fall out of Fe is an additional factor to EW application in land and plant contamination in the vicinity of Zob-Ahan industrial complex.
  • Ali Abolhasani, Gholamhosein Ebrahimipour Page 145
    The effect of nitrogen (N) and phosphate (P) concentrations on crude oil biodegradation by two bacterial strains PG01 and PG02, previously isolated from Persian Gulf, was assessed. In order to determine the optimum concentration of N and P sources for oil consumption bye the isolates, bacteria were cultured in mineral salt medium containing crude oil as sole carbon source and with different concentrations of ammonium chloride (N source) and di-sodium hydrogen phosphate (P source). Culture flasks were incubated at 30 degree centigrade agitating 150 rpm for 5 days. Measuring total protein, as an indicator of petroleum biodegradation, revealed that the optimum N and P concentrations for oil consumption by strain PG01 are equal to 0.146 gram ammonium chloride and 0.024 gram di-sodium hydrogen phosphate per gram crude oil. The other strain, PG02, needed more N source for optimum growth and the results were 0.146 gram ammonium chloride and 0.024 gram di-sodium hydrogen phosphate per gram crude oil.