فهرست مطالب

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 34 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/01/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد عرب، حجت زراعتی، فیض الله اکبری حقیقی، رامین روانگر صفحه 7
    مقدمه
    زلزله یکی از حوادث شایع در دنیاست که گاهی به عنوان مرگبارترین حادثه جهان از آن یاد می شود. ایران نیز به دلیل استقرار در کمربند زلزله آلپ - هیمالیا جزو ده کشور اول زلزله خیز دنیا؛ و یکی از قربانیان همیشگی لرزش زمین می باشد. در شرایط بروز بلایای طبیعی بویژه زلزله، بیمارستانها جزو اولین واحد هایی هستند که ارائه ی خدمات بهداشتی - درمانی بهینه و بموقع آنان می تواند در کاهش مرگ و میر ناشی از زلزله و نجات جان مصدومان نقش حیاتی و تعیین کننده داشته باشد. همچنین آگاهی از محتوای برنامه هایی که برای مقابله با بحران ها طراحی می شود توسط مدیران بیمارستانها و آمادگی آنها برای اجرای آن برنامه ها و دستور العمل ها در مواقع بحران نقش مهم و تعیین کننده در کاهش بار آسیب وارده از زلزله دارد. این مطالعه با هدف تعیین میزان آگاهی و عملکرد مدیران اجرایی و آمادگی بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران در مقابل خطر زلزله و رابطه ی بین آنها در سال 1385 انجام گرفته است.
    روش بررسی
    این پژوهش، مطالعه ای مقطعی؛ توصیفی-تحلیلی ست. جامعه ی پژوهش در این مطالعه،کلیه ی بیمارستانهای آموزشی و غیرآموزشی دولتی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران و مدیران اجرایی آنهاست. جمع آوری داده ها جهت بررسی میزان آگاهی و عملکرد مدیران بیمارستانها و میزان آمادگی این بیمارستانها در مقابل خطر زلزله از طریق چک لیست(وارسی نامه)، پرسشنامه و مشاهده، صورت گرفته است. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار 11/5 SPSS و آزمون آماری همبستگی (ضریب همبستگی اسپیرمن) استفاده شده است.
    یافته ها
    میزان آگاهی مدیران اجرایی بیمارستانها در مقابل خطر زلزله 52/47درصد، عملکرد کلی آنها 69/56درصد، و میزان آمادگی کلی بیمارستانهای تحت مدیریت آنان به طور متوسط 54/49درصد بوده است. همچنین، ارتباط مستقیمی درارتباط بین آگاهی مدیر، عملکرد وی، و میزان آمادگی بیمارستان تحت مدیریت او در مقابل خطر زلزله نشان داده شد؛ ولی تنها رابطه ی میان آگاهی و عملکرد مدیر از نظر آماری معنی دار بود (016/0P=).
    نتیجه گیری
    میزان آگاهی و عملکرد مدیران اجرایی بیمارستانها و میزان آمادگی بیمارستانهای تحت مدیریت آنان در مقابل خطر زلزله، بسیار پایین است. این موضوع، لزوم توجه و رسیدگی بیشتر و اقدام عاجل مسئولین دانشگاه در جهت بهبود حیطه های مورد نظر را یادآور می شود. همچنین، رابطه معنی دار آماری بین آگاهی و عملکرد مدیران اجرایی نشاندهنده لزوم تدوین و اجرای برنامه های آموزشی کوتاه مدت در جهت افزایش دانش و آگاهی مدیران اجرایی بیمارستانها در مقابله با حوادث و خطرات طبیعی از جمله زلزله می باشد.
    کلیدواژگان: آگاهی مدیر اجرایی، عملکرد مدیر اجرایی، آمادگی بیمارستان، زلزله
  • محمدرضا ملکی، معصومه خوشگام، سلیمه گوهری نژاد صفحه 15
    مقدمه
    شرایط رقابت جهانی به گونه ای ست که سازمان ها همزمان ناچار به بهبود کیفیت، افزایش رضایتمندی مشتریان، کاهش هزینه ها، و افزایش بهره وری می باشند.چنین فضایی منجر به پیدایش تکنیک ها و رویکرد های متعدد نظیر مدیریت کیفیت فراگیر، مهندسی مجدد، مهندسی ارزش، تولید ناب و شش سیگما شده است. شش سیگما به عنوان جدیدترین برنامه ی مدیریت کیفیت در جهت افزایش رضایتمندی مشتری و سودآوری مالی به سازمان ها کمک می کند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر اجرای شش سیگما در کاهش مدت اقامت بیماران بستری در بخش ارتوپدی مرکز آموزشی و درمانی فیروزگر با استفاده از آموزش چرخه ی DMAIC به اعضای تیم پروژه می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش به صورت مقطعی طولی ست. جمع آوری داده های مدت زمان بستری قبل از آموزش(در ماه های آذر، دی، بهمن) و بعد از آموزش شش سیگما (در ماه های اسفند، فروردین، اردیبهشت، خرداد، تیر) در یک دوره ی زمانی 7ماهه با استفاده از پرونده های پزشکی صورت گرفته؛ و با نرم افزار آماری MINITAB و آزمون t-test تحلیل شده است.
    یافته ها
    میانگین مدت زمان بستری قبل از آموزش چرخه ی DMAIC در نمونه 200 نفری برابر با 915/7 روز و بعد از آموزش در همان تعداد نمونه برابر با 375/6 روز بود.با استفاده از آزمون مقایسه ی میانگین در دو جامعه، رابطه ی میان آموزش چرخه ی DMAIC و میانگین مدت زمان بستری تایید شد. یافته ها نشان داد که آموزش شش سیگما موجب کاهش مدت اقامت بیماران بخش ارتوپدی شده است. (p value=0/001).
    نتیجه گیری
    برای بهره گیری از شش سیگما در بهبود کیفیت خدمات بیمارستانی، آموزش این ابزار اهمیت دارد.این بر یادگیری توام ابزارها و فرایند DMAIC تاکید دارد واستقرار آن را در سازمان تسهیل می کند.
    کلیدواژگان: شش سیگما، چرخه ی DMAIC، آموزش
  • فرشته علیزاده، سید جمال الدین طبیبی، امیراشکان نصیری پور، محمودرضا گوهری صفحه 21
    مقدمه
    امروزه کیفیت زندگی کاری به عنوان یک مفهوم جهانی در مرحله مدیریت منابع انسانی و توسعه سازمانی مورد تامل قرار گرفته و تامین و ارتقای آن کلید اصلی موفقیت مدیریت هر سازمان به شمار می رود و بهره وری نیز به عنوان عامل کلیدی توسعه اقتصادی کشور ها محسوب می شود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر به روش توصیفی مقطعی انجام شده است. جامعه آماری مدیران بیمارستان های تامین اجتماعی استان تهران (N=10)میباشد. ابزار گرداوری داده ها شامل دو پرسشنامه مرتبط با شاخص های کیفیت زندگی کاری و بهره وری می باشد.
    یافته ها
    در بین شاخص های کیفیت زندگی کاری، فضای کاری در سازمان با میانگین 72/3 در بالاترین وضعیت و طراحی شغل با میانگین 9/2 در پایین ترین وضعیت می باشند و مشارکت در تصمیم گیری با ضریب همبستگی 858/0وP- value =0/002 از نظر آماری بالاترین میزان همبستگی را را با کیفیت زندگی کاری نشان می دهد و امتیازات مادی با ضریب همبستگی 358/0و P-value = 0/31 ارتباط معناداری را با شاخص کیفیت زندگی کاری نشان نداد.از طرف دیگر با توجه به میانگین به دست آمده بین مولفه های بهره وری شناخت شغل با میانگین 4/4 در بالا ترین وضعیت و بازخور عملکرد با میانگین 3/2 در پایین ترین وضعیت می باشند و مولفه توانایی با ضریب همبستگی 664/0وP-Value= 0/036 همبستی مثبت و معناداری را با مولفه بهره وری نشان داد. از بین عناصر کیفیت زندگی کاری صرفا دموکراسی در سازمان با ضریب همبستگی 665/0و P-value = 0/036 همبستگی مثبت ومعناداری را با بهره وری نشان داد.
    نتیجه گیری
    بین کیفیت زندگی کاری با بهره وری مدیریت در بیمارستان های تامین اجتماعی استان تهران رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، بیمارستان، بهره وری، مدیریت، سازمان تامین اجتماعی
  • نادر خالصی، محمدحسن ایمانی نسب صفحه 27
    مقدمه
    شواهد حاکی از عدم استفاده مدیران بیمارستان های کشور از ابزاری استاندارد برای سنجش عملکرد رهبری و شناسایی نقاط قوت و ضعف جهت طراحی پروژه های بهبود است. هدف این پژوهش آن است سنجش عملکرد رهبری در بیمارستان های خرم آباداست؛ تا به ترویج استفاده از سیستم خودسنجی جهت افزایش بهره گیری از پتانسیل رهبری به عنوان مهمترین عامل بهبود کیفیت خدمات بیمارستانی کمک کند.
    روش بررسی
    پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی است. جامعه ی پژوهش بیمارستان های خرم آباد و دو رده مدیران ارشد و میانی آنها بود. برای جمع آوری داده ها از روش کارگاهی استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد Simply Better بوده و از اعتبار و روایی لازم برخودار است. از هر یک از بیمارستان های دانشگاهی، خصوصی و تامین اجتماعی، یک بیمارستان با استفاده از روش نمونه گیری ساده در نمونه ی پژوهش گنجانده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی ارایه شد.
    یافته ها
    میانگین امتیازات بیمارستان های دانشگاهی، تامین اجتماعی، و خصوصی در بعد «رهبری سازمانی»به ترتیب 26درصد، 32درصد و 21درصد؛ در بعد «مسوولیت عمومی و شهروندی» به ترتیب 29درصد، 39درصد و 18درصد؛ و در بعد «خلاقیت، مخاطره و نوآوری» به ترتیب 26درصد، 32درصد و 22درصد بود.
    نتیجه گیری
    بیمارستان های دانشگاهی و خصوصی پیشرفت و بهبود مداوم را در تعداد کمی از فرایندهای رهبری خود آغاز کرده اند. در حالی که بیمارستان تامین اجتماعی پیشرفت و بهبود مداوم را در طیف گسترده ای از فرایندهای رهبری اجرا کرده است. با توجه به این که رهبری نیروی محرکه و پیشبرنده سایر عوامل دستیابی به کیفیت می باشد، پیشنهاد می شود بیمارستان ها نسبت به مستندسازی فرایندهای رهبری، تدوین شاخص هایی برای اندازه گیری میزان پیشرفت آنها، پایش شاخص ها به طور مستمر، شناسایی نقاط قوت وضعف و زمینه های بهبود و اجرای پروژه های بهبود اقدام نمایند. کلید واژه ها:
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، رهبری، خودسنجی
  • محمد اسماعیل انصاری، احمد غضنفری، شهناز انصاری صفحه 35
    مقدمه
    تیم(یارگان) ها به عنوان واحدهای بنیادی سازمان ها و نقاط کلیدی، برای بهبود عملکرد سازمان، مورد توجه قرار گرفته اند. سازمان ها برای ارتقای بهره وری و کسب رضایت کارکنان و ارباب رجوع خود، از تیم های کاری استفاده می کنند. بیمارستان نیز یکی از این سازمان ها می باشد، به طوری که برقراری همکاری و هماهنگی در بین اعضای تیم ها، می تواند در سرعت عملیات نجات بیمار و بهبود سلامت وارائه ی خدمات بیمارستانی نقش داشته باشد. هدف این تحقیق،تعیین و ارزیابی تاثیر عوامل مؤثر در اثربخشی تیم های کاری (جراحی) از دید کارمندان بیمارستان های آموزشی بود.
    روش بررسی
    این مطالعه، یک پژوهش توصیفی- پیمایشی ست. جامعه ی آماری اعضای تیم های جراحی بیمارستان های آموزشی شهر اصفهان است.ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای محقق ساخته است.نمره گذاری آن به شیوه ی لیکرت انجام؛ وروایی آن با کمک استاد ان و کارشناسان تایید، و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 94/0 تعیین شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS باآمار توصیفی(فراوانی، درصد، نمودار، میانگین و انحراف معیار)و استنباطی (آزمونt تک نمونه ای، تحلیل واریانس یک طرفه، آزمون t مستقل، تحلیل رگرسیون چند متغیره و آزمون تعقیبی LSD) انجام شد.
    یافته ها
    آزمون t تک نمونه ای نشان داد که اندازه، هنجارها، وجود اهداف روشن، تناسب وظایف در اثر بخشی تیم کاری(جراحی)به طور معنی داری بیشتر از متوسط تاثیر داشته و انسجام، ترکیب، ارزیابی عملکرد و پاداش و حمایت سازمانی از تیم در اثربخشی تیم جراحی کمتر از متوسط تاثیر داشته است. در تحلیل رگرسیون چندمتغیره، هنجارهای تیم با 5/74 درصد بالاترین تاثیر را در اثربخشی تیم های جراحی داشت و ترکیب تیم با 9/0درصد کمترین تاثیر را در اثربخشی تیم های جراحی برعهده داشت.
    نتیجه گیری
    با ترویج هنجارها، حمایت سازمانی بیشتر و وجود اهداف روشن در تیم می توان اثربخشی تیم های جراحی را افزایش داد. همچنین دیدگاه کارکنان از نظر اندازه، ترکیب، انسجام، هنجارها، اهداف روشن، تناسب وظایف، ارزیابی عملکرد و پاداش و حمایت سازمانی در تیم با تحصیلات، سابقه کاری، جنسیت، سمت شغلی،سن و حجم به یک اندازه تاثیر دارند..
    کلیدواژگان: اثربخشی، تیم های کاری، تیم های جراحی، بیمارستان آموزشی
  • زکیه پیری، شهلا فزونخواه، محمد جبراییلی، مقداد مهاجر صفحه 43
    مقدمه
    پیشرفت های علوم پزشکی و فناوری اطلاعات، سازمان های ارائه کننده ی خدمات سلامت را به محیط های رقابتی و مشتری گرا مبدل کرده است. در چنین محیط هایی فرصت های زیادی در اختیار متخصصان مدارک پزشکی قرار می گیرد که فقط برای کسانی قابل استفاده است که دارای مهارت های لازم باشند. هدف این پژوهش بررسی دیدگاه کارکنان مدارک پزشکی درباره ی مهارت های لازم در بخش مدارک پزشکی بیمارستانهای و آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی تبریز بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی -مقطعی در سال 1386 انجام گرفت. نمونه ی مورد مطالعه 12 مسئول بخش مدارک پزشکی و 48 نفر از کارکنان بخش مدارک پزشکی در 12 بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی تبریز (60 نفر) است. داده ها از طریق یک پرسشنامه ی محقق ساخته با استفاده از متون موجود و با مراجعه حضوری به مراکز جمع آوری گردید. اولویت بندی مهارت های مورد نیاز با توجه به پاسخ نمونه ها و نمره گذاری انتخاب های پنج گانه صورت گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات با نرم افزار آماری SPSS انجام شد.
    یافته ها
    اکثر پاسخ دهندگان مونث(73درصد)؛ میانگین سابقه ی کاری 6 پاسخ دهندگان /8 سال بود. مهمترین مهارت های لازم برای کارکنان مدارک پزشکی به تفکیک سه نوع مهارت اصلی به ترتیب عبارت بودند از: مهارتهای عمومی (شامل توانایی به کارگیری رایانه، سرعت عمل همراه با سرعت بالا، مسئولیت پذیری، خود یادگیری و مدیریت تغییر)، مهارتهای ارتباطی(شامل توانایی ارتباط با مدیران، بیماران، پزشکان)، و مهارتهای اختصاصی (شامل گزارش دهی، پردازش داده ها، مستند سازی، آشنایی با HIS، بازیابی اطلاعات و کد گذاری صحیح).
    نتیجه گیری
    نیاز حیاتی نظام سلامت به اطلاعات و حرکت به سوی پرونده الکترونیک سلامت باعث شده که کارکنان بخش مدارک پزشکی به مهارت های جدیدی نیاز داشته باشند. بازنگری دروس دوره های آموزشی و برگزاری دوره های ضمن خدمت جهت کسب مهارت های مود نیاز و تغییر روش مدیریتی از پرونده ی کاغذی به پرونده الکترونیک سلامت ضروری ست
    کلیدواژگان: مهارت ها، کارکنان مدارک پزشکی، مدیریت اطلاعات سلامت
  • فرزانه اقبال، محمدحسین یارمحمدیان، سیدعلی سیادت صفحه 49
    مقدمه
    ارزیابی عملکرد فرآیندی است منظم، و جامع که در آن فعالیت ها، فرایندها و نتایج حاصله با اهداف و معیارهای تعیین شده سازمانی مقایسه می شود و بر اساس یافته های حاصله می توان نسبت به بهبود وضعیت سازمان بر اساس یک مدل تعالی مانند EFQM اقدام کرد. فرایند ارزیابی به سازمان اجازه می دهد به طور شفاف نقاط قوت و زمینه های قابل بهبود را شناسایی کند و برنامه هایی جهت بهبود ابعاد مختلف تدوین کند. هدف این پژوهش مقایسه ی نتایج ارزیابی عملکرد مدیریت منابع انسانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بر اساس مدل تعالی EFQM با دو رویکرد پرسشنامه و پروفرما بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضرازنوع توصیفی- مقطعی و کاربردی ست. جامعه ی پژوهش 32 نفر مدیران ستادی و معاونان آنان در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1386 است که به صورت سرشماری انتخاب شدند. داده ها توسط دو رویکرد پرسشنامه و پروفرما بر اساس مدل تعالی EFQM جمع آوری؛ و امتیازات کسب شده بر اساس منطق رادار و نرم افزارهای SPSS و EFQM تحلیل شد.
    یافته ها
    مدیریت منابع انسانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در این ارزیابی بر اساس رویکرد پرسشنامه و پروفرما به ترتیب 550 و 516 امتیاز کسب نمود. درصد امتیاز هر کدام از عوامل نه گانه به ترتیب بر اساس رهیافت پرسشنامه و پروفرما به این صورت به دست آمد: رهبری 65و61 درصد، سیاستگزاری80 و 75، کارکنان 60 و 58، منابع 50 و52، فرآیند ها 60 و53، نتایج مشتری 50 و 43، نتایج کارکنان 30و29، نتایج جامعه 60 و 55، و نتایج کلیدی عملکرد50 و52 درصد.
    نتیجه گیری
    با ارزیابی عملکرد بر اساس مدل تعالی EFQM می توان به تشخیص نقاط قوت و فرصتهای بهبود دست یافت تا فعالیتهای الگو برداری روی حوزه هایی متمرکز شود که بیشترین منافع را برای سازمان دارند، و با مداخله در حوزه های بهبود، و پیگیری تغییرات لازم می توان در مسیر تعالی گام نهاد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، مدل تعالی EFQM، مدیریت منابع انسانی
  • حافظ محمدحسن زاده، حسن ابوالقاسم گرجی، فرهاد شکرانه ننه کران، علی ولی نژادی صفحه 59
    مقدمه
    یکی از رایجترین روش های ارزیابی فعالیتهای علمی یک دانشگاه، علم سنجی ست که با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی استنادی همچون Web Of Science (WOS) امکان پذیر است.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی کاربردی با استفاده از روش های علم سنجی و فنون تحلیل شبکه انجام شده است. منبع گردآوری داده ها، پایگاه WOS و جامعه ی آماری 625 مدرک ثبت شده دانشگاه علوم پزشکی ایران تا پایان سال 2007 میلادی است.
    یافته ها
    بیشترین مدرک منتشر شده از دانشگاه علوم پزشکی ایران در این پایگاه مربوط به سال 2006 است. مقالات اصیل از لحاظ نوع مدرک بیشترین تعداد را به خود اختصاص داده اند. از لحاظ موضوعی بیشترین تعداد مدرک مربوط به جراحی است. حوزه ی ایمونولوژی بیشترین همکاری در تالیف را داراست.
    نتیجه گیری
    همکاری در تالیف مشترک بین نویسندگان این دانشگاه از رقم قابل قبولی برخوردار است اماکم بودن تولیدات علمی پژوهشگران آن توجه مسئولین پژوهشی دانشگاه را می طلبد.
    کلیدواژگان: تولید علمی، پایگاه استنادی، همکاری علمی، وبگاه علوم (وب آو ساینس)
|
  • Arab M. *, Zeraati H., Akbari Haghighi F., Ravangard R Page 7
    Introduction
    Earthquake is one of the commonest natural disasters; and sometimes the most dangerous event in the world. In Iran, because of being on Alp-Himalaya earthquake belt, earthquake is common. In earthquake events, hospitals are as the first centers that their providing suitable and timely healthcare are determinant and can save lives and reduce mortalities. Also, having knowledge about hospital programs against natural disasters has an important role in decreasing damages. This study was aimed to determining TUMS hospital executive manager's knowledge and performance; and their hospitals preparedness against earthquake events, and their relationships (2005-2006).
    Methods
    This is a cross-sectional, analytical-descriptive study; explores all TUMS public hospital executive manager's -teaching and non-teaching- knowledge and performance and their hospitals preparedness against earthquake events. A checklist, questionnaires, and observation method were used for data collecting; gathered data were analyzed using SPSS 11.5 software and correlation (Spearman correlation coefficient) tests.
    Results
    In all studied dimensions, average overall knowledge, performance of hospital executive manager's and average overall their hospitals preparedness level to confront earthquake events were (47/52%), (56/69%) and (49/54%), respectively. Manager's performance and their hospitals preparedness against earthquake events have been improved by increasing their knowledge, but only there was statistically significant relationship between manager's knowledge and their performance(P= 0.016).
    Conclusion
    Hospital executive manager's knowledge, performance and their hospitals preparedness to confront earthquake events showed very low. Given the significant relationship between manager's knowledge and performance, it is important to develop and implement short term educational courses for hospital them to improve their performance to confront earthquake events.
  • Maleki M. *, Khoshgam M., Goharinezhad S Page 15
    Introduction
    The competitive condition of the world is such that the organizations make quality improvement, increase customer's satisfaction, reduce costs and increase productivity. Existence of such environment cause the variety technique and approaches such as total quality management, re-engineering, value engineering, lean production and Six Sigma. Six Sigma as the newest program of quality management helps organizations toward increasing customer's satisfaction and financial saving. The objective of this research was to shorten the stay of orthopedic patients who had to undergo a surgical treatment in Firoozgar teaching hospital, based on training DMAIC cycle to project team.
    Methods
    Present research is a cross sectional-longitudinal study. The time period of the project was estimated to be seven months. Length of stay data before training (three months) and after training (four months) collected by patient's dossiers and analyzed by Minitab software, using t-test.
    Results
    The mean of length of stay before training DMAIC in a sample of 200 patients was 7/915 days and after training was 6/375 days. Using the mean comparison indicated that there is a significant relationship between training DMAIC and the mean of length of stay (p-value<0/001).
    Conclusion
    For use of Six Sigma methodologies in quality improvement of hospital services, training is so important. Six Sigma training emphasis on tools learning and DMAIC process that it facilitates the implementation Six Sigma in organizations. ô°û 11 / يپ°û 43 / ى·}پَ 7831 Keywords: Six Sigma, DMAIC cycle, Training, Length of Stay
  • Alizadeh F. *, Tabibi S.J., Nasiri-Pour A., Gohari M.R Page 21
    Introduction
    The quality work life is regarded as a global concept for organizational development and manpower management, and its provision and improvement is considered the main key to the success of any organization. The improvement of the quality work life is in fact considered a skill for the betterment of organizations by senior directors.
    Objective
    To improve the management's productivity of hospital by increasing of the quality work life of the managers.
    Methods
    The present research is carried out in descriptive, cross-sectional method. The study population are the directors of the hospitals of the Social Security Organization of Tehran Province (N=10). The data gathered using two questionnaires, of which the 29-questions questionnaire related to the quality work life based on the quality work life components. (Tatel, Casio, Morton, and the American Management Association, and the 21-item questionnaire were a questionnaire on productivity prepared based on Hersi and Goldsmith Model, scored based on Likret 5-score scale. In order to evaluate the consistency of questionnaires, the alpha method of Cronbakh was used. The alpha coefficient of Cronbakh was 0.86 and 0.89, respectively. The data was analyzed using SPSS software package and Spearman Correlation Coefficient).
    Results
    Among the quality work life components, including materialistic and educational components, democracy in organization, participation in decision making, job design, and work space in organizations, the component of work space was located at the highest position, with an average of 3.72, and job design at the lowest point, with a coefficient of 2.90. Participation in decision making, with a correlation coefficient of 0.858 (P-value=0.002) showed the highest correlation with the quality work life from the statistical point of view, and materialistic privileges with a correlation coefficient of 0.358 (P-value=0.310) showed no correlation (P-value>0.05). On the other hand, given the averages obtained for productivity components, the component of job identification with an average of 4.4 was at the top and performance feedback with an average of 2.3 at the lowest point. The component of capacity, with a correlation coefficient of 0.664 (P- value=0.36), showed a positive and meaningful correlation with the productivity component. Based on the hypothesis put forward, only the component "democracy in organization", with a correlation coefficient of 0.665 (P-value=0.036), showed a positive and meaningful correlation with productivity.
    Conclusion
    There is a significant correlation between the quality work life and the productivity of the management of hospitals of the Social Security Organization of Tehran Province. Productivity could be improved through adopting logical principles and procedures such as encouragement.
  • Khalesi N. *, Imani-Nasab M.H Page 27
    Introduction
    The evidences suggests that Iranian hospital managers do not apply a standard device for assessing leadership performance, and identifying strong and weak points to devise the executive plans required to improve leadership. The present study was aimed to promote the application of self-assessment system through measuring leadership performance at the Khorramabad hospitals, to increase the use of leadership potentials as the most important factor to improving the quality of hospital services.
    Methods
    The present study is a descriptive, cross-sectional research. The study population including of Khorramabad hospitals, as well as middle and senior managers. The workshop method and the Simply Better Standard Questionnaire, having the needed reliability and validity, was used for collecting data.. Among teaching, private, and social security hospitals, one of each group was included in the research thorough simple sampling method. The data are presented by descriptive statistics.
    Results
    The mean scores of studied hospitals: teaching, social security and private in "organizational leadership," dimension were 26%, 32% and 21% respectively; in " citizenship and public responsibility," dimensions were 29%, 39% and 18% respectively, and in "creativity, risk, and innovation" dimension were 26%, 32%, and 22% respectively.
    Conclusion
    According to our findings, the teaching hospital and the private hospital have both started permanent improvements in a few number of their leadership dimensions. The social security hospital, however, has showed a permanent improvement in a wide spectrum of its leadership dimensions. Since leadership proves to be a driving force for other factors to maintain quality, it is suggested that hospitals take actions to document their leadership processes, compile the indices to measure their achievements, constantly make the indices permanent, and identify the strong and weakness points, and grounds for improvement, and conduct improvement plans.
  • Ansari M.E. *, Ghazanfari A., Ansari Sh Page 35
    Introduction
    Teams as the fundamental units of organizations and lever keys are considered for improving the function of organization. For promoting the productivity and acquiring the satisfactory staffs and clients, organizations use working teams. Some organizations are highly dependent teams. Hospital is also one of these organizations, in which establishing cooperation between the members of team can play a role to accelerate patient's life saving operation and his/her improvement. This article aimed to determine and evaluate the effects of effective factors on efficacy of surgical work team's efficacy from employee's point of views in training hospitals.
    Methods
    This study is a descriptive- survey research. Research population was surgical teams of Isfahan teaching hospitals. These teams were made of 6 groups of nurse, aides, and experts in surgery theaters, experts in anesthesia, nurses, anesthesists and surgeons. So, used sampling approach was classified sampling approach. 189 persons of members of surgical teams were selected randomly. Data collecting tools was a researcher made questionnaire, with Lycert scoring. External and content validation was confirmed by of guide and advisor professors, and its constancy was provided by primary study using Cronbach's alpha 0.94 coefficients.
    Results
    Our finding showed that team size, team task fitness, existence of definite goals in team, team, and norms in the efficacy of surgical work teams meaningfully affected more than average: and team cohesiveness, team composition, evaluation of function and the effect of remuneration in team and organizational support of team on the effectiveness, were less than average. By considering that surgical teams were complicated and incongruous one, team composition and team cohesiveness did not affect the efficacy of surgery teams. With multivariable regression analysis, team norms with 74. 5% had the highest amount effect on the efficacy of surgery teams.
    Conclusion
    With promoting team norms, organizational support, and existence of clear goals in teams, the efficacy of surgical teams increase. Also perspectives of members of hospital surgery teams in terms of education, service background, position, hospital, age, and team size and sex, were similar about the effects of mentioned factors.
  • Piri Z. *, Fozonkhah Sh, Jebraeily, Mohajer M Page 43
    Introduction
    The recent advances in medical sciences and information technology (IT), health care organizations turned to the competitive environments and consumer-driven ones. So for successful at expand and continue their activities; they increasingly need to HIM professionals. In this environment exist many opportunities for HIM professionals, but this opportunities are only useable for people who have multi-skills and readiness to dealing with new changes. This research was aimed to examine medical record staffs in Tabriz Medical University Hospitals.
    Methods
    This is a cross-sectional study on 60 managers (12), and staffs (48) of MRD of 12 Tabriz University Hospitals. They completed questionnaires in four categories. To analyze the data, we used SPSS software.
    Results
    The majority of respondents (73%) were female; mean of years of years of practice was 8/6 years. The most important skills of MRP needed sorting at 3 categories: General skills: ability to use computer - speed activity with high accurate - responsibility - "self- learning" - change management; Communication skills: ability to communicate with managements, patients, and physicians; Professional skills: reporting - analysis data - documentation - familiar with HIS - retrieval information -correct coding.
    Conclusions
    In responding to changes occurred at HIM workplace and need to new skills these strategies are needed: The new and suitable definition from the structure of MRD in hospitals; revising and updating of academic education; taking course for training; and changing management works from paper medical record to HER.
  • Eghbal F. *, Yarmaohammadian M.H., Siadat S.A Page 49
    Introduction
    An assess performance is a systematic and comprehensive process about comparing organizations activities and process with achieved results based on EFQM model. Assessing performance process allows organization to identify clearly strength points and designing plans for improvement. Hence, the purpose of the present research was to compare self assessment results based on European Foundation for Quality Management with two approaches of questionnaire and Performa on human resources management at Isfahan University of Medical Sciences (IUMS).
    Methods
    This research was descriptive - cross sectional study, carried out at human resource management of (IUMS) in academic year 2006-2007. Study population is 32 staff managers and their deputies selected by census sampling. Data collecting are a standard questionnaire; and a designed Performa based on EFQM model, and collected data were analyzed using SPSS and EFQM software.
    Results
    Total score of assessment human resource management(IUMS) based on questionnaire and Performa were 550and 516 respectively; and scores percentage for each nine factors were as follows: Leadership 65 and 61, Policy 80 and 75, employees results 50 and 43, employees results 30 and 29, community results 60 and 55, and key performance results 50 and 52 percent.
    Conclusion
    Through EFQM model, we can identify strength points and area for improvement that help organization and activities to focus on most benefits area for organization and intervention and changes are followed.
  • Hassanzadeh H.M. *, A. Gorji H., Shokranehnanehkaran F., Valinejadi A Page 59
    Introduction
    one of common methods for scientific activity assessment is scientometric; this is possible with citation databases like Web Of Science (WOS).
    Methods
    This is a descriptive-applied study. Data were selected via searching in WOS. The research society of the study was 625 records.
    Results
    Most records of Iran University Medical Sciences have published in 2006; and surgery subject area had highest hits. Immunology subject area had highest co-authorships.
    Conclusion
    Although co-authorship among authors of this university has dramatic results, scientific products is very low, therefore research policy-makers should consider this aspect.