فهرست مطالب

Strides in Development of Medical Education - Volume:5 Issue: 2, 2009

Strides in Development of Medical Education
Volume:5 Issue: 2, 2009

  • 104 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/03/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پژوهشی
  • منوچهر مهرام، بهروز مهرام، سیدنورالدین موسوی نسب صفحات 71-79
    زمینه و هدف
    سال هاست که ارائه دروس تئوری به دانشجویان به شیوه سنتی سخنرانی ادامه دارد و هر دو گروه اساتید و فراگیران از کم بازدهی و کسل کنندگی کلاس ها ناراضی اند. با توجه به تجربه کم ارائه دروس تئوری بالینی به شیوه بحث گروهی دانشجو- محور در گروه های کوچک، این مطالعه به منظور مقایسه میزان یادگیری به این شیوه با روش سخنرانی صورت گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی، دو شیوه سخنرانی و بحث گروهی در گروه های کوچک (6 تا 8 نفره) در تدریس درس تئوری کودکان در چهار دوره از دانشجویان پزشکی زنجان آزمایش گردید. بعضی عناوین به صورت سخنرانی و برخی نیز به صورت بحث گروهی دانشجو- محور تدریس شدند. در خاتمه همه کلاس ها کوئیز به عمل آمد که نتایج آنها و همچنین نتایج آزمون های پایان ترم در دو شیوه تدریس مقایسه گردیدند.
    یافته ها
    میانگین درصد پاسخ های صحیح در کوئیزهای آخر کلاس های به شیوه بحث گروهی و سخنرانی، به ترتیب 84 و 45 درصد بود که اختلاف معنی داری را نشان داد (0001/0=P) ولی مقایسه میانگین درصد پاسخ های صحیح به سؤالات آزمون های پایانی در دو شیوه به ترتیب بالا به میزان 67درصد و 65درصد، اختلاف معنی دار نشان نداد (19/0=P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این بررسی و مطالعات مشابه، یادگیری در شیوه بحث گروهی عمیق تر و مؤثرتر به نظر می رسد ولی این عمق یادگیری را در آزمون پایانی نمی توان دریافت که احتمالا می تواند به دلیل اشکالات مربوط به نوع طراحی سؤالات و تاکید بر محفوظات فراگیران باشد.
    کلیدواژگان: بحث گروهی، گروه کوچک، سخنرانی، روش تدریس، دانشجوی پزشکی
  • علی اکبر خقدوست، آرین اسماعیلی صفحات 80-87
    مینه و
    هدف
    با ارزیابی نمرات دانشجویان و نمره امتحانات جامع کشوری می توان به طور غیرمستقیم وضعیت سیستم آموزشی دانشکده پزشکی و گروه های آموزشی را ارزیابی نمود. در این مطالعه نحوه آموزش و میزان و نوع همبستگی درونی نمرات دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان به تفکیک مقطع تحصیلی با در نظر گرفتن جنس و سن ورود به دانشگاه بررسی گردید.
    روش کار
    با مطالعه هم گروهی تاریخی، نمرات درسی و سایر اطلاعات دانشجویان پزشکی ورودی سال های 1374 لغایت 1382 از آموزش کل گرفته شد و ده شاخص پیشرفت تحصیلی برای هر دانشجو تعریف شد. از روش های مدل رگرسیون خطی و آلفا-کرونباخ جهت بررسی میزان همبستگی درونی نمرات و از آنالیز فاکتوریال و نمودار دندروم برای بررسی میزان همخوانی شاخص های پیشرفت تحصیلی دانشجویان استفاده شد.
    یافته ها
    در تمامی دوره ها به جز امتحانات جامع کشوری، دختران موفق تر بودند. هر چند که همبستگی درونی نمرات آقایان، بیش از خانم ها بود، نمرات دانشجویان پسر در دروس تخصصی علوم پایه به نمره علوم پایه ایشان بیشتر مرتبط بود. همچنین همبستگی درونی نمرات آقایان به خصوص در دروس بالینی بیش از خانم ها بود. با افزایش سن ورود به دانشگاه، موفقیت تحصیلی دانشجویان کم می شود. همچنین نمرات دانشجویان در دروس مختلف همخوانی کمی با امتحانات جامع کشوری دارد. همخوانی درونی نمرات دوره کارآموزی و کارورزی، پایین تر از سایر مقاطع مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    همخوانی نمرات درسی در مقاطع بالینی پایین تر بود که ممکن است به دلیل کم اعتبارتر بودن نمرات این مقاطع باشد. برخلاف بالاتر بودن شاخص های موفقیت تحصیلی دختران، به نظر می رسد در اکثر شاخص ها، ثبات نمرات دانشجویان پسر بیشتر باشد.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، همبستگی درونی، ارزشیابی موفقیت تحصیلی، دانشجوی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
  • سیدمحمدحسین حسینی، محمدحسین احمدیه، معصومه عباسی شوازی، شهین اسلامی فارسانی صفحات 88-93
    زمینه و هدف
    یکی از مهم ترین دلایلی که بعضی از دانشجویان از تلاش خود نتیجه مطلوبی به دست نمی آورند، نداشتن مهارت های مطالعه است. با توجه به نقش مهارت های مطالعه در کاهش خستگی، اضطراب، صرفه جویی در وقت و افزایش انگیزه دانشجویان که موجب یادگیری بهتر و پیشرفت تحصیلی آنها می شود، این مطالعه با هدف بررسی وضعیت مهارت های مطالعه در دانشجویان و تعیین اولویت های آموزشی جهت برگزاری کلاس های ارتقاء مهارت های مطالعه انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی همه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشکده بهداشت یزد (240 نفر) مورد بررسی قرار گرفتند. از این تعداد 192 نفر پرسش نامه را تکمیل و عودت دادند. داده ها با استفاده از پرسش نامه استاندارد، پس از تایید روایی و پایایی آن جمع آوری گردید.
    یافته ها
    از مجموع 30 نمره مهارت مطالعه، میانگین (انحراف معیار±) نمره کل مهارت مطالعه دانشجویان 1/20 (2/4±) به دست آمد. بیشترین میانگین (انحراف معیار±) مربوط به نمره یادداشت برداری کلاسی 1/5 (2/1±) و کمترین آن مربوط به مدیریت وقت 6/2 (3/1±) بود. اکثریت افراد (7/54 درصد) دارای مهارت مطالعه متوسط، 6/14 درصد ضعیف و تنها 7/30 درصد از دانشجویان دارای مهارت مطالعه خوب بودند. دانشجویان به طور متوسط در شبانه روز 5/2 ساعت مطالعه می کردند. بین نمره مهارت مطالعه با سن، جنس، رشته تحصیلی، ترم تحصیلی، روزانه یا شبانه بودن، تعداد ساعات مطالعه در شبانه روز و معدل ترم قبل آنها از نظر آماری رابطه معنی داری دیده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که فقط 7/30 درصد از دانشجویان از نظر مهارت مطالعه در وضعیت خوبی بودند، توصیه می شود از طرف دانشگاه در آغاز ورود، کلاس های آموزشی برنامه ریزی شده و مدون جهت افزایش مهارت های مطالعه دانشجویان تشکیل شود. اولویت های آموزشی تشخیص داده شده در این مطالعه به ترتیب، مدیریت وقت، امتحان دادن، تمرکز، خواندن و یادداشت برداری کلاسی می باشند.
    کلیدواژگان: مهارت مطالعه، دانشجو، دانشگاه بهداشت
  • اشرف ادهمی، سکینه محمدعلیزاده صفحات 94-101
    زمینه و هدف
    مشاوره می تواند عامل مؤثری برای حل بسیاری از مسائل دانشجویان باشد. ارائه ناکافی راهنمایی و مشاوره، دستیابی به اهداف آموزشی را دچار مشکل می نماید. این مطالعه به منظور تعیین نظرات دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان در مورد عملکرد اساتید در زمینه مشاوره و راهنمایی تحصیلی صورت گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، دانشجویان سال آخر کلیه رشته های دوره روزانه و شبانه شش دانشکده دانشگاه علوم پزشکی کرمان (490 نفر) به سؤالات پرسش نامه ای پژوهشگر-ساخته، که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته بود، پاسخ دادند.
    یافته ها
    براساس دیدگاه دانشجویان از حداکثر امتیاز چهار، بیشترین میانگین امتیاز عملکرد به «امضاء و کنترل فرم انتخاب واحد و سایر فرم ها» (47/3) و بعد از آن به «حضور استاد مشاور در ساعات اعلام شده» (19/3) و «صحبت با دانشجو در مورد مقرارت و ضوابط آموزشی» (15/3) و کمترین آن به «نقد افت تحصیلی»، «تشویق دانشجو در رفع نقاط ضعف تحصیلی» و«نقد پیشرفت تحصیلی» (به ترتیب 3/2، 35/2 و 4/2) اختصاص یافت. تنها 7/20 درصد از دانشجویان کاملا می دانستند که از استاد مشاور در چه زمینه ای و چگونه کمک بگیرند؛ 4/23 درصد معتقد بودند که مشاوره ناکافی موجب مشکل تحصیلی آنها شده بود و 3/24 درصد از مشاوره اصلا راضی نبودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد هر دو گروه درگیر مشاوره، با وظایف استاد راهنما و جایگاه مشاوره آشنایی لازم را ندارند و یا اساتید به وظایف خود به خوبی عمل نمی کنند. به منظور بهبود ارائه خدمات مشاوره و راهنمایی لازم است به مشاوره به عنوان یک موضوع علمی که نیاز به آموزش دارد توجه شود و این مسئولیت به کسانی محول شود که صلاحیت های علمی لازم را کسب کرده باشند.
    کلیدواژگان: دانشجو، دانشگاه علوم پزشکی، راهنمایی و مشاوره تحصیلی، اساتید، عملکرد
  • شهرام براز پردنجانی، مالک فریدونی مقدم، محمدرضا لوری زاده صفحات 102-112
    زمینه و هدف
    ارتقای کیفیت آموزش بالینی، مستلزم بررسی مستمر وضعیت موجود، شناخت نقاط قوت و اصلاح نقاط ضعف است. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت آموزش بالینی از دیدگاه دانشجویان پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران صورت گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی در سال تحصیلی 84-83 از کلیه دانشجویان ترم آخر کارشناسی پیوسته پرستاری و کاردانی مامایی (250 نفر) خواسته شد که پرسش نامه ای 36 سؤالی را به صورت خود ایفا تکمیل نمایند.
    یافته ها
    مهم ترین نقاط قوت آموزش بالینی بر اساس میانگین نمرات به ترتیب مربوط به «حضور به موقع دانشجو در بخش» (06/89)، «حضور به موقع مربی در بخش» (05/85)، «رعایت پیش نیاز های دروس کارآموزی» (5/82)، «برخورد مناسب مربی با دانشجو» (1/74)، «علاقمندی مربی بالینی به کار»(92/73)، «سابقه کار بالینی مربی» (1/73) و مهم ترین نقاط ضعف آموزش بالینی به ترتیب مربوط به «استفاده از وسایل کمک آموزشی در محیط بالینی» (84/9)، «تعداد کافی دانشجو در بخش» (91/14) و «وجود امکانات رفاهی» (68/19) بودند.
    نتیجه گیری
    گرچه برخی از ابعاد عرصه های آموزش بالینی خوب و عالی است، اما تقویت جنبه های مثبت و اصلاح نقائص می تواند گامی مؤثر در راستای ارتقای کیفیت آموزش بالینی باشد و با ارزیابی های مکرر عرصه های بالینی و مقایسه وضعیت موجود با وضعیت قبل و یا بعد، نقاط ضعف و قوت مؤثر در آموزش بالینی شناسایی گردد.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، دانشجو، پرستاری، مامایی
  • حمیده علیرمضانی، مصطفی جوادی، عباس عباس زاده، هادی رنجبر، مهدیه قضوی صفحات 113-119
    زمینه و هدف
    کتابخانه ها از بخش های اصلی دانشگاه هستند و داشتن کتابخانه هایی با کیفیت بالا باعث بهبود آموزش و پژوهش در دانشگاه و جامعه می شود. سنجش کیفیت خدمات در سیستم های آموزشی در جهت بهبود ارائه خدمات، اهمیت ویژه ای دارد. این پژوهش به منظور بررسی کیفیت خدمات ارائه شده توسط کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی کرمان از دید دانشجویان و اعضای هیات علمی صورت گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه 200 نفر از اعضای هیات علمی و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه استاندارد LibQUAL+TM بود که بعد از اطمینان از روایی و پایایی آن، مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین نمره رضایت کلی از خدمات کتابخانه مرکزی 13/6 از حداکثر 9 بود. در بین ابعاد سه گانه کیفیت خدمات کتابخانه ای، بیشترین میزان رضایت به ترتیب مربوط به «کنترل اطلاعات» (98/5)،«مؤثر بودن خدمات» (96/5) و «فضای کتابخانه» (89/5) بود. اعضای هیات علمی نسبت به دانشجویان از کیفیت خدمات کتابخانه مرکزی در همه ابعاد راضی تر بودند اما این اختلاف معنی دار نبود. بیشترین میزان مراجعه به کتابخانه مرکزی و استفاده از منابع آن یک بار در ماه بود.
    نتیجه گیری
    هرچند نتایج پژوهش نشان دهنده رضایت نسبی اعضای هیات علمی و دانشجویان از کیفیت خدمات ارائه شده به آنها است اما برای افزایش کیفیت خدمات کتابخانه باید برنامه ریزی بهتر و منسجم تری صورت گیرد. افزایش کیفیت خدمات کتابخانه می تواند موجب ارتقاء سطح علمی اعضای هیات علمی و دانشجویان و ارتقاء دانش و آموزش پزشکی گردد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، طرح LibQUAL، خدمات کتابخانه، عضو هیات علمی، دانشجو
  • محمدرضا حق شناس، کوروش وحیدشاهی، میترا محمودی، لیلا شهبازنژاد، نیکو پروین نژاد، اعظم عمادی صفحات 120-127
    زمینه و هدف
    آزمون های چند گزینه ای رایج ترین انواع آزمون ها در آموزش پزشکی می باشند که از درجه پایائی بالایی برخوردارند، اما مسئله روایی محتوا، روایی ساختار، توزیع سطح دانش و رعایت اصول ساختاری آنها همواره مورد توجه محققین قرار داشته است. در این مطالعه کیفیتآزمون های چند گزینه ای دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران از نظر توزیع سطح دانش و رعایت اصول ساختاری مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی کلیه سؤالات آزمون های کتبی چند گزینه ای یک نیم سال تحصیلی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران مورد بررسی قرار گرفت. سؤالات از نظر سطح دانش (در سه سطح یاد آوری، فهم، کاربرد) و ساختار به کمک چک لیستی که مبتنی بر اصول میلمن برای طراحی ساقه و گزینه های سؤال بود، ارزیابی گردید.
    یافته ها
    از مجموع 1478 سؤال مربوط به 25 آزمون، سؤالات مربوط به دروس علوم پایه، فیزیوپاتولوژی و کارآموزی به ترتیب 7/28، 7/18 و 6/52 درصد بود.
    77/4 درصد سؤالات در تاکسونومی I و بقیه در تاکسونومی II و III طراحی شده بود. از نظر اشکالات ساختاری 46 درصد سؤالات بدون اشکال و بقیه یک یا چند اشکال ساختاری داشتند. تاکسونومی و اشکالات ساختاری آزمون های دروس کار آموزی و فیزیوپاتولوژی به طور معنی داری از دروس علوم پایه کمتر بود (به ترتیب 023/0= Pو 001/0=P). سؤالات با تاکسونومی بالاتر اشکالات ساختاری کمتری داشتند.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد، کیفیت آزمون های چند گزینه ای مورد مطالعه از نظر توزیع تاکسونومی و رعایت اصول ساختارMCQ بین آزمون های مقاطع مختلف متفاوت بوده و در برخی موارد نیازمند اتخاذ تدابیر اصلاحی می باشد.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، آزمون چند گزینه ای، تاکسونومی، اصول میلمن
  • لیلا مصلی نژاد، سعید سبحانیان صفحات 128-134
    زمینه و هدف
    پیشرفت های گسترده علمی و فن آوری همراه با منسوخ شدن سریع یافته ها و اطلاعات قبلی ملزم نوعی تعلیم است که در آن دانش آموزان به طور مداوم درگیر یادگیری و حل مسئله باشند و از رویارویی با تغییرات لذت ببرند. این مطالعه با هدف مقایسه تفکر انتقادی در دو گروه از دانشجویان آموزش مجازی و سنتی صورت گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی دو گروه 40 نفری از دانشجویان سال آخر رشته کامپیوتر دانشگاه شیراز (آموزش مجازی) و دانشگاه آزاد اسلامی (آموزش سنتی) شرکت کردند. ابزار گردآوری داده ها، آزمون تفکر انتقادی واتسون و گلیزر بود که شامل 80 سؤال، در پنج بخش مهارت استنباط، تشخیص پیش فرض ها، مهارت نتیجه گیری، تعبیر و تفسیر و مهارت ارزشیابی می باشد.
    یافته ها
    میانگین (انحراف معیار±) نمره کل تفکر انتقادی در گروه آموزش مجازی 77/36 (59/3±) بیش از گروه آموزش سنتی 15/35(94/6±) بود اما تفاوت معنی دار آماری نداشتند. در بخش های پنجگانه، تنها در بخش مهارت تعبیر و تفسیر، میانگین نمره گروه آموزش مجازی (9/7) از گروه سنتی (95/6) به طور معنی داری بیشتر بود (0001/0=P).
    نتیجه گیری
    با توجه به تقویت تفکر انتقادی در آموزش های مجازی و نظر به مزایای مختلف این نوع آموزش چون اعتماد به نفس، خود اتکایی و یادگیری مستقل، پیشنهاد می گردد که این نوع آموزش در کنار آموزش سنتی و یا جایگزین آموزش دروس تئوری در ارائه دروس دانشگاهی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، آموزش سنتی، تفکر انتقادی
  • محمد ضرابیان، فرشته فرزیان پور، حسن رزمی، محمدرضا شریفیان، صدیقه خدمت، محمدسعید شیخ رضایی، کاظم آشفته، علویه وحید صفحات 135-142
    زمینه و هدف
    ارزیابی درونی فرآیندی است که با گردآوری اطلاعات و قضاوت برای پیشرفت فعالیت های آموزشی سرو کار دارد. توجه به برخی از اصول مربوط به اندازه گیری آموزشی و گردآوری اطلاعات باعث می شود که بتوان فرآیند یاد شده را بهتر درک کرد. در این مطالعه به ارزیابی درونی گروه آموزشی اندودانتیکس دانشکده دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران که آموزش و تربیت دانشجویان در دوره های دکترا و دوره های تخصصی را عهده دار است، پرداخته شده.
    روش کار
    این بررسی توصیفی با الگوی ارزیابی درونی در ده گام و با نه حوزه شامل مدیریت و سازماندهی، هیات علمی، فراگیران، نیروی انسانی و پشتیبانی، فضاهای آموزشی، پژوهشی و...، تجهیزات آموزشی، پژوهشی و... دوره ها، برنامه های آموزشی، فرآیند تدریس و یادگیری، بیماران و رضایت مندی دانش آموختگان انجام شده است. داده ها با استفاده از مشاهده، مصاحبه، پرسشنامه و چک لیست جمع آوری گردید.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده بر اساس تعریف وضعیت مطلوب، عمدتا به صورت کیفی و در مواردی نیز به صورت کمی می باشد. میانگین کل نتایج ارزیابی درونی گروه آموزشی اندودانتیکس دانشکده دندان پزشکی در کل نه حوزه 7/73 درصد یعنی نسبتا مطلوب بود در خصوص موارد کمی میانگین نتایج به دست آمده در حوزه هایی مثل هیات علمی و فراگیران، مطلوب (به ترتیب100 و 8/77 درصد) و فضاها و تجهیزات آموزشی (هر دو مورد، 46درصد)، نامطلوب ارزیابی شد
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، فضاها و تجهیزات آموزشی که به عنوان ضعیف ترین حوزه ها شناسایی شدند نیاز به توجه و رسیدگی جدی دارند.
    کلیدواژگان: ارزیابی درونی، گروه آموزشی، اندودانتیکس، دانشکده دندان پزشکی
  • سایر مقالات
  • فریبا فرهادیان، مینا توتونچی، طاهره چنگیز، فریبا حقانی، شهرام اویس قرن صفحات 143-147
    زمینه و هدف
    شناسایی نیازهای آموزشی و سطح مهارت اساتید در امر تدریس، برنامه ریزی رشد و تعالی آنان را بهبود می بخشد. این مطالعه با هدف سنجش نگرش اساتید دروس عملی نسبت به سطح مهارت و نیاز آموزشی آنان در مورد روش های تدریس دروس عملی صورت گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی 83 نفر از مدرسان دروس عملی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب و پرسشنامه ای روا و پایا شامل 14 گویه در زمینه سطح مهارت ونیاز آموزشی موضوعات مربوط به روش های تدریس دروس عملی را تکمیل کردند.
    یافته ها
    میانگین (انحراف معیار) نمره مهارت اساتید 71/2 (4/0) از حداکثر 4 بود. سطح مهارت 9/38 درصد اساتید در زمینه تفسیر و تحلیل سؤالات آزمون،5/53 درصد در زمینه روش های ارزشیابی مهارت های عملی، 8/52 درصد، در زمینه طراحی آزمون های عملکرد و 9/47 درصد آنان در مورد تهیه فیلم آموزشی، پایین (میانگین نمره کمتر از 5/2) بود. میانگین (انحراف معیار) نمره کل نیاز آموزشی 45/3 (89/0) از حداکثر 5 بود، بر این اساس اساتید در همه 14 موضوع مطرح شده، نیاز آموزشی داشتند. اولویت های نیاز آموزشی به ترتیب مربوط به تفکر انتقادی، روش های ایجاد انگیزه و منابع اطلاع رسانی بود.
    نتیجه گیری
    اساتید نیاز به آموزش و ارتقاء مهارت در مورد تدریس دروس عملی را ابراز داشتند. با توجه به نیازهای آموزشی و مهارت اعلام شده،به نظر می رسد که کارگاه های روش تدریس و ارزیابی دانشجو نیاز به اصلاح و بازنگری دارد و مباحث کارگاه باید متناسب با نیاز آموزشی اساتید طراحی و از روش های مختلف آموزشی استفاده شود.
    کلیدواژگان: آموزش عملی، اعضای هیات علمی، روش های تدریس، مهارت، نیازسنجی
  • زهره خزاعی، طیبه خزاغی*، میثم بابایی صفحات 148-151
    زمینه و هدف

    دانشگاه ها می توانند با ارزیابی درونی وبیرونی وضعیت آموزشی خود، نقاط ضعف وقوت را تعیین و راهکارهای مناسب برای ارتقای کیفیت آموزش انتخاب نمایند. این مطالعه با هدف تعیین عوامل آموزشی و دموگرافیک تاثیر گذار بر موفقیت و شکست دانشجویان پزشکی بیرجند در امتحانات جامع علوم پایه صورت گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی رده و رتبه تمام دروس مورد آزمون و میانگین نمره امتحان جامع 150 دانشجوی شرکت کننده در امتحان جامع علوم پایه از پرونده های آموزشی استخراج و نظرات آنان در مورد عوامل موثر بر موفقیت در امتحانات به وسیله پرسشنامه جمع آوری گردید.

    یافته ها

    افراد مجرد، با سهمیه مناطق، کم سن، طول دوره علوم پایه 5/2 سال و معدل کل دوره علوم پایه بیشتر یا مساوی با میانگین کل، در امتحان جامع موفق تر بودند. این دانشگاه در درس های بافت شناسی و حشره شناسی از رده قابل قبول و متوسط به رده بسیار خوب و در درس های آناتومی، بهداشت، انگل شناسی، معارف اسلامی و ویروس شناسی از رده متوسط به رده بسیار خوب ارتقاء یافته است.متوسط قبولی این دانشگاه در امتحانات جامع علوم پابه تمام دوره ها37/92 درصد بود.

    نتیجه گیری

    سیاست های آموزشی دانشگاه موجب حرکت رو به رشد در زمینه پیشرفت علمی دانشجویان شده است و بر اساس نظرات دانشجویان، عواملی چون برنامه ریزی بهتر و جدی تر، رعایت انضباط آموزشی، استفاده از منابع معرفی شده از سوی وزارتخانه و ترغیب دانشجویان به استفاده از کتب به جای جزوه در موفقیت آنان موثر بوده.

    کلیدواژگان: امتحان جامع علوم پایه پزشکی، عوامل، پیشرفت تحصیلی
  • افشین صرافی نژاد، سیامک نجاریان، علی اکبر حقدوست صفحات 152-154
|
  • Manoochehr Mahram, Behrooz Mahram, Seyyed Nouroddin Mousavinasab Pages 71-79
    Background and Objective
    It has been years that the traditional method of lecture is used for teaching and both teachers and students are unsatisfied with this method’s tediousness and low efficacy. According to low experience in teaching theoretical clinical courses via student-based group discussion in small groups, this study was performed to compare learning resulted from the aforementioned method and lecture.Methods In this semi-experimental study, lecture and group discussion in small groups (6 to 8 members) were tested in theoretical course of pediatrics in four series of students in Zanjan School of Medicine. Some topics were taught using lecture while others were taught using student-based group discussion. At the end of all classes, quizzes were given to the students; the results from these quizzes and final exams were compared in both teaching methods.Results The mean percentage of correct answers in quizzes in methods of group discussion and lecture were 84% and 45%, respectively, which was significantly different (P=0.0001). The mean percentage of correct answers to the questions in final exams was 67% and 65% for group discussion and lecture accordingly while there was no significant difference(P=0.19).
    Conclusion
    Regarding the results of this study and similar researches, learning via group discussion seems to be more profound and effective, but this profundity was not present in the final exam, which may be due to the defects in designing questions and emphasizing on students’ memorized content.
  • Ali-Akbar Haghdoost, Aryan Esmaeili Pages 80-87
    Background and Objective
    Assessing students’ grades in their courses and in national comprehensive exams may help us in the assessment of educational status of different departments indirectly. In this study, the internal consistency of medical students’ scores in Kerman University of Medical Sciences was assessed.
    Methods
    In a historical cohort study, students’ grades and other information for entrance years between 1995 and 2003 were extracted from the central admission office and 10 indicators for educational achievement were defined for each student. Having used Cronbach's alpha and linear regression, we checked the internal consistency of scores. Also, we used factorial analysis and related graphs (Dendrogram) to evaluate the consistency between factors of students’ educational achievement.
    Results
    Females were more successful in all series of students except for national comprehensive exams. Although internal consistency in males’ scores was more than females’, males’ scores in specific courses of basic sciences were more related to the scores of their basic sciences comprehensive exams. In addition, internal consistency in males’ scores was more than females’ especially in clinical courses. Higher age at entering university could cause a decrease in educational success. Students’ grades in various courses had slight consistency with national comprehensive exams. Moreover, the internal consistency of scores during clerkship and internship were significantly lower than the other phases.
    Conclusion
    Lower consistency of scores in clinical courses may imply lower validity of these scores. Unlike higher educational success in females, it seems that stability in males’ scores was greater in most indicators.
  • Seyyed Mohammad Hossein Hosseini, Mohammad Hosein Ahmadieh, Masume Abbasi Shavazi, Shahin Eslami Farsani Pages 88-93
    Background and Objective
    One of the most important factors which prevent students from achieving their attempts’ desirable result is lack of study skills. Study skills are effective on decreasing tiredness and anxiety, saving time and increasing students’ motivation, leading to better learning and educational improvement. This study was conducted to evaluate the students’ study skills and to determine educational priorities in order to hold improving study skills classes.
    Methods
    In this descriptive study, all bachelor students in Yazd school of public health (240 students) participated. Data was collected using a valid and reliable questionnaire. 192 questionnaires were completed and returned.
    Results
    According to our findings, the mean (±SD) score of all 30 study skills was 20.1(±4.2). The highest mean score (±SD) which was 5.1(±1.2) belonged to taking class notes; while the lowest mean score which was 2.6(±1.3) belonged to time management. Most of the students’ study skills were of moderate level (54.7 %) and 30.7% were weak whereas only 30.7% were considered good. The mean daily studying duration was 2.5 hours. There was no significant statistical relationship between study skills and age, sex, field of study, semester, doing morning or evening courses, daily studying duration, and Grade Point Average of the previous term.
    Conclusion
    As only 30.7% of all students were considered good regarding study skills, it is suggested to hold organized and continuous educational courses to improve study skills. Defined factors in this study are time management, taking exam, concentration, reading and taking notes, in order of priority.
  • Ashraf Adhami, Sakineh Mohammad Alizadeh Pages 94-101
    Background and Objective
    Consultation is an effective factor in solving students’ problems. Providing insufficient guidance and consultation may prevent achieving educational goals. This study was conducted to evaluate students’ points of view about faculty members’ performance in providing consultation and educational guidance, Kerman University of Medical Sciences.
    Methods
    In this cross-sectional study, senior students of all fields in 6 schools of Kerman University of Medical Sciences (490 members) were asked to fill in a researcher-made questionnaire which its validity and reliability were already confirmed.
    Results
    According to the students’ point of view, among maximum score of 4, the highest mean score belonged to “signing and controlling course selection and other forms” (3.47). This was followed by “presence of the consultant professor in announced hours” (3.19) and “speaking with students about educational rules” (3.15). The least scores were given to “analysis of educational slump”, “encouraging students to correct educational pitfalls”, and “analysis of educational improvement” (2.3, 2.35, and 2.4 accordingly). Only 20.7% of the students completely knew in what fields and how to get help from their consultant professor. 23.4 percent believed that lack of enough consultation led to their educational problems while 24.3% were not satisfied with consultation at all.
    Conclusion
    Our findings showed that students and faculty members are not familiar with consultant professors’ duties and consultation. Probably, consultant professors don’t do their duties appropriately. To improve the quality of consultation and guidance, it is necessary to consider consultation as a scientific entity which needs education and a scientifically competent responsible
  • Shahram Baraz Pordanjani, Malek Fereidooni Moghadam, Mohamadreza Loorizade Pages 102-112
    Background and Objective
    Promoting quality of clinical education necessitates continuous evaluation of the current situations, identifying strengths, and improving weaknesses. This study was designed to assess clinical education status according to the nursing and midwifery students’ point of view in Tehran University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive study which was conducted in 2004-5, all senior nursing students who were doing a Bachelor of Science and senior midwifery students who were doing technician’s Course (250 students) were asked to complete a 36 item questionnaire in a self-administered way.
    Results
    The most important strengths of clinical education (according to mean scores) were “on time presence of the student in the ward” (89.06), then “on time presence of the instructor in the ward”, (85.05), “considering the pre-requisite clerkship courses”, (82.5), “proper instructors’ behavior with students”, (74.1), “clinical instructor’s interest in working”, (73.92), and “instructor’s clinical track record” (73.1). The most significant weaknesses of clinical education were related to “use of audiovisual aids in clinical atmosphere”, (9.84), “enough number of students in the ward”, (14.91), and “having facilities”, (19.68).
    Conclusion
    Although some aspects of clinical education were good and excellent, improving positive aspects and modifying the weaknesses may be an effective step in promoting quality of clinical education. Repetitive assessments of clinical fields and comparing the current situation with the previous or next ones can reveal the strengths and weaknesses of clinical education.
  • Hamideh Ali Ramezany, Mostafa Javadi, Abbas Abbaszadeh, Hadi Ranjbar, Mahdieh Ghazavi Pages 113-119
    Background and Objective
    Libraries are among main parts of universities as libraries of high quality lead to improvement in education and research within universities and the society. Assessing quality of services in educational systems is important to improve quality of provided services. This study was conducted to assess the quality of services provided by the central library of Kerman University of Medical Sciences from the faculty members and students’ point of view.
    Methods
    In this study, 200 faculty members and students of Kerman University of Medical Sciences were chosen using stratified random sampling. The data was collected using LibQUAL+TM standard questionnaire after its validity and reliability were confirmed
    Results
    Our findings showed that the mean score of general satisfaction of the central library’s provided services was 6.13 out of 9. Among the three aspects of library service quality, information control was the most satisfactory factor (5.98) which was followed by efficacy of services (5.96) and the library’s atmosphere (5.89). Faculty members were more satisfied with the central library’s provided services in all aspects compared to students, although this difference was not significant. The most frequent referral to the central library and using references was once a month.
    Conclusion
    Although the findings of this study were suggestive of faculty members and students’ relative satisfaction of provided services, improving quality of services necessitates better and more organized planning. Improvement of library service quality can lead to promoting faculty members and students’ scientific level in universities of medical sciences, medical knowledge, and medical education.
  • Mohammadreza Haghshenas, Kourosh Vahidshahi, Mitra Mahmudi, Leyla Shahbaznejad, Nikoo Parvinnejad, Aazam Emadi Pages 120-127
    Background and Objective
    Multiple Choice Questions (MCQs) are the commonest form of exams in medical education which are highly reliable; however their structural and content validity, taxonomy and structural principles have always been considered by researchers. This study was designed to evaluate quality of MCQs in the school medicine, Mazandaran University of Medical Sciences, regarding taxonomy and structural principles.
    Methods
    In this descriptive study, all MCQs of written exams held during a whole semester in the school of medical in Mazandaran University of Medical Sciences were evaluated. All questions were assessed according to taxonomy (in three levels of recall, comprehension, and application) and structure using a checklist which was based on Millman’s principles for designing stem and choices of questions.
    Results
    Among 1478 questions related to 25 exams, questions related to lessons of basic sciences, physiopathology, and clerkship were 28.7%, 18.7%, 52.6% respectively. 77.4 percent of questions were in Taxonomy I and the rest were designed in Taxonomy II and III. 46 percent of all questions had no structural problems while the rest had one or more structural problems. Taxonomy and structural problems in exams related to clerkship and physiopathology were significantly less than basic science lessons (p=0.023 and p=0.001 respectively). Questions of higher taxonomy had less structural problems.
    Conclusion
    Our present study showed that the quality of MCQs regarding structural principles and taxonomy were different in exams of different levels which necessitate further revisions.
  • Leili Mosalanejad, Saeed Sobhanian Pages 128-134
    Background and Objective
    Developments in science and technology together with rapid obsolescence in findings and previous information necessitates a type of education in which students are continuously engaged in learning and problem solving and enjoy interfacing changes. This study was aimed to assess critical thinking in students of virtual and traditional education.
    Methods
    In this cross-sectional study, two groups including 40 senior computer students from Shiraz University (virtual education) and 40 ones from Islamic Azad University (traditional education) participated. Data was collected using Watson Glaser Critical Thinking Test including 80 questions in five subscales including inference, recognition of assumptions, deduction, interpretation and evaluation of arguments.
    Results
    The mean score (± SD) of critical thinking which was 36.77(± 3.59) in virtual education happened to be higher than traditional education’s mean score which was 35.15(±6.94) while there was no significant difference. In all five subscales of critical thinking, the mean score of interpretation skill was significantly higher in virtual education (7.9) compared to 6.95 for traditional education (p=0.0001).
    Conclusion
    Considering improvements of critical thinking in virtual education and according to its multiple advantages like adding to one’s self confidence, self esteem and independent learning, it is suggested to use this type of education alongside the traditional method or as a replacement for teaching theoretical lessons in university courses.
  • Mohammad Zarrabian, Fereshte Farzianpour, Hasan Razmi, Mohammadreza Sharifian, Sedighe Khedmat, Mohammadsaied Sheykh-Rezaee, Kazem Ashofteh, Alavie Vahiad Pages 135-142
    Background and Objective
    Internal evaluation is a process concerning information collection and judgment in order to improve educational activities. Considering some facts related to educational measurement and collecting information will lead to a better understanding of the mentioned process. In this study, we conducted the internal evaluation of the endodontics department in Tehran University of Medical Sciences, which is responsible for training dentistry students and residents.
    Methods
    In this descriptive study, internal evaluation was conducted using 10 steps in 9 fields including management and organization, faculty members, learners, human resources and support, educational, research, and other atmospheres, facilities regarding education, research, etc., courses, educational programs, teaching and learning process, patients and finally graduates’ satisfaction. Data was collected using observation, interview, questionnaire, and checklist.
    Results
    According to the definition of satisfactory, results of this study were mostly qualitative and in some cases they were quantitative. The average result of the internal evaluation of the endodontics department in the school of dentistry, considering 9 fields, was 73.7% which was considered as approximately satisfactory. The results for fields like faculty members and learners were satisfactory (100% and 77.8% respectively). Atmospheres and educational facilities were unsatisfactory (both were 46%).
    Conclusion
    According to the results, atmospheres and educational facilities which were identified as the weakest fields need more consideration and investigation.
  • Fariba Farhadian, Mina Tootoonchi, Tahereh Changiz, Fariba Haghani, Shahram Oveis Gharan Pages 143-147
    Background and Objective
    Identifying faculty member's educational needs and level of their skills in teaching affairs would improve planning for faculty members’ development and sublimity. This study was performed to assess attitude of faculty members who are teaching practical courses towards their educational needs and level of skills in teaching methods of practical courses.
    Methods
    In this descriptive study, 83 faculty members teaching practical courses in Isfahan University of Medical Sciences were selected by stratified random sampling and completed a reliable and valid questionnaire consisted of 14 items about educational needs and skill level of teaching methods in practical courses.
    Results
    The mean (±SD) score of faculty member's skill level was 2.71(±0.4) out of four. Faculty members’ skill level was low (mean score less than 2.5) in analysis and interpretation of the test questions (38.9%), evaluation methods of practical skills (53.5%), designing performance tests (52.8%) and making educational films (47.9%). Mean (±SD) total score of educational needs was 3.45(±0.89) out of five. According to these results, faculty members were in need of all 14 aforementioned items. Educational needs included critical thinking, motivating methods and information resources in order of priority.
    Conclusion
    Faculty members expressed need for education and improving their skills in teaching practical courses. Considering mentioned educational needs and skills, it seems that teaching method and student assessment workshops need to be revised and the content of the workshops should be designed according to faculty members’ educational needs together with implementing different educational methods.
  • Zohreh Khazaie, Thayebeh Khazaie, Meisambabaie Pages 148-151
    Background and Objective

    By using internal and external evaluation of educational status, universities can define their strengths and weaknesses; meanwhile they can select appropriate strategies to improve quality of education. This study was conducted to determine effective educational and demographic factors in Birjand medical students’ success and failure in basic sciences comprehensive exams.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, ranks and grades of the exams of all courses and the mean score of basic sciences comprehensive exam of 150 students were extracted from their educational files. Their opinions about effective factors in achieving success in exams were collected using a questionnaire.

    Results

    According to our findings, unmarried, young students, with regional quota and length of basic science duration less than 2.5 years, having a Grade Point Average equal or more than their total average were more successful in comprehensive exams. The ranking of the university changed from acceptable and moderate to very good in courses of insectology and histology while in anatomy, public health, parasitology, theology, and virology it changed from moderate to very good. The acceptance rate in this university was 93 to 100%.

    Conclusion

    The educational policies of the university have motivated a forward growth in the student's academic achievement. According to the students’ point of view, certain factors such as better and more serious planning, following educational discipline, using references introduced by the ministry, and urging students to use books rather than simple notes are effective on student's success.

  • Afshin Sarafi Nejad, Siamak Najarian, Ali Akbar Haghdoost Pages 152-154
    A new world of distance education demands new thinking. Key components to complete the distance educational system require that institutions determine how the process is designed, delivered, integrated and supported. To have a better chance to develop online education in Iran, the academic staff should mention a lot of punctual notes in order to prepare the material which is going to be published as the online course.As a rule, teachers must pay careful attention to the common principles and standards in virtual education. Moreover, they must improve their skills in designing and editing course contents.In the process of virtual education, taking five exact steps can lead us to achieve the main educational goal that is effective learning. These five steps include analysis, instructional design, interface design, development, online testing and evaluation.The key to success in virtual education concerns serious attention to the quality of educational content and the capability to reuse learning objects. It is definitely necessary for the country’s higher educational system to consider this fact having a specialized and scientific view