فهرست مطالب

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 12 (تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/06/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی اکبر افراسیاب پور صفحه 13
    حسیدیسم شامل تصوف زاهدانه در دین یهود است. در دین یکتاپرستانه یهود زمینه نظریه های وحدت وجود، فیض و تجلی وجود داشته و در آیین حسیدی ظهور پیدا کرده که با تکیه بر تفسیر باطنی کتاب مقدس و پرهیزکاری و عبادت به سوی خداوند حرکت نموده و با راهنمایی صدیق ها که شخصیت هایی مقدس و روحانی بوده اند با اسرار و رموز معنوی آشنا گردیده اند. حسیدی ها دارای رهبرانی مقدس بوده اند که از راه زهد، تقوی، پرهیزکاری و خدمت به محروم ترین و فقیرترین اقشار جامعه، به تبلیغ در راه خداشناسی و عرفان پرداخته و عرفان و تصوف را در جهان یهودیت گسترش داده و قرن های متمادی این شور باطنی را زنده نگه داشته و تا به امروز ادامه داده اند و هنوز به ترویج آن مشغول هستند.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، گنوستیسیزم، صدیق (تسادیک)، سفیروت، تجلی، اسرار حروف، جنبش حبد، اشکنازی
  • عبدالرضا مظاهری صفحه 32
    عارفی که به مقام «جمعیت» رسیده به کمک نیروی «همت» در حالت فنا به تسخیر در عالم می پردازد و فعل او، فعل حق می گردد.
    تسخیری که از بالا به پایین است. «تسخیر بالرضا» است. مثل تسخیر بنده از سوی مولایش. و تسخیری که از پایین به بالاست «تسخیر بالوسیله» است. مانند «قوابل» که حق را مجبور می کنند تا برابر صورت های آنان تجلی کند.
    عارف به نسبت جامعیت او در برخی از حضرات با همت خویش، سبب خلق هر صورتی در هر یک از آن حضرت در جهان خارج می شود. انتقال تخت بلقیس(ع) مصداق خلق جدید و خلق به همت است که البته در همه عالم نیز جریان دارد. و ولی کاملی که بهره ای از اسم اعظم الهی را دارا باشد تمام عالم منقاد اوست.
    و هر کس مثل داود یا سلیمان و... که به او خلافت عطا شده، این تسخیر در عالم نیز عطا شده است. اما تحقق عارف به مقام عبودیت و ندیدن غیری جز حق در جهان، مانع تصرف او در طبیعت می گردد و تصرف را به خداوند که قدرت بالاصاله است واگذار می نماید.
    کلیدواژگان: فنا، تسخیر، تصرف، همت، خلق جدید، قابل، ولی
  • تورج عقدایی صفحه 55

    این مقاله سرآن دارد که بگوید مولانا پیش از روان شناسان کمال، به منش و هویت اصیل انسان می اندیشیده و از این که این موجود اشرف در حل مسایل حیات موی می شکافد ولی از معرفت خویش که سودمندترین معرفت هاست، غافل مانده، درد می برده است.
    بنابراین نویسنده در آغاز از «شخصیت» و چیستی آن به اختصار سخن گفته و زمینه را برای سنجش اندیشه های مولانا با روان شناسان دیگر فراهم آورده است.
    در گام بعدی ساختار اندیشه مولانا را در باب سلامت نفس و چگونگی دست یابی بدان بر رسیده و دو عنصر بنیادین این اندیشه، یعنی «نقص» و «کمال» را بازشناخته و گزارش کرده است. البته برای این که سخن به درازا نکشد و نوشته از حد یک مقاله بیرون نرود، در این نوشته اولین عنصر اندیشه مولانا، نقص، مورد بحث قرار گرفته و آن دیگری، کمال، به نوشته یی دیگر موکول شده است.

    کلیدواژگان: مولانا، شخصیت، روان شناسی کمال، تحقق خود، نقص، کمال، نفس
  • محمدرضا برزگر خالقی صفحه 87
    در این مقاله برآنیم تا درباره تلقی و دیدگاه حضرت مولانا جلال الدین، درباره غم و شادی و معانی و مفاهیم مختلف آن سخنی کوتاه به میان آید؛ بر این اساس، ابتدا به غم و متفرعات آن از قبیل: عوامل غم، عوامل برطرف کننده غم، دهنده غم، محل غم و شادی، فایده و اثر غم و پذیرش آن از سوی عارف پرداخته؛ سپس به واژه شادی و متفرعات آن از قبیل: عوامل شادی، عوامل ثبات در شادی، شادی و موسیقی، شادی و خندیدن طبیعت، توصیه های مولانا برای شاد زیستن، سکوت و کم گویی می پردازیم. و نیز بحثی کوتاه از نظر روایات و عقاید عرفا در این باره آورده شده است.
    کلیدواژگان: مولوی، غم، شادی، مثنوی، قونیه
  • جلیل محمدی صفحه 109
    این مقاله ماخوذ از پایان نامه نگارنده با عنوان «پژوهشی در مراسم، اسطوره ها و عرفان دین زرتشت» است که در آن به نظریه وحدت وجود در عرفان زرتشتی و مقایسه آن با این نظریه در عرفان اسلامی، بودایی و مسیحی پرداخته و کوشش گردیده نشان داده شود که دین و عرفان زرتشتی در دیگر ادیان تاثیر داشته و دستاوردهای فرهنگ ایرانی به حیات خود ادامه داده و تا به امروز به شکل های مختلف به تمدن بشری خدمت کرده است.
    وحدت وجود در نظریه آفرینش زرتشتی دیده می شود که امشاسپندان صفات و جلوه های خدا هستند و دیگر موجودات نیز جلوه های همان صفات به شمار می آیند. تنها نور است که وجود دارد و تایکی «نبودن نور» است و هستی او استقلالی نیست. نور حقیقی نیز خدای یکتا یا اهورامزدا است. همین دیدگاه در نزد عارفان اسلامی، ایرانی و حتی مسیحی و یهودی و... دیده می شود.
    کلیدواژگان: عرفان و تصوف، وحدت شخصی وجود، اشراق، نور، اساطیر، مکاشفه، امشاسپندان
  • کریم شاکر صفحه 133
    در این نوشتار، کلمه سدره المنتهی از حیث لغوی و اصطلاحی و شرح و تفصیل آن در متون اصیل عرفانی مورد بحث و فحص قرار گرفته است. و همچنین با مراجعه به آثار شعرا، به استخراج اشعار مربوط به آن پرداخته شده است. اغلب مفسران بر این باورند که سدره المنتهی نام درختی است بر فلک هفتم که جز پیامبر اسلام در شب معراج هیچ موجودی از آن نگذشته است و جبرئیل در شب معراج پیامبر را تا سدره المنتهی همراهی نمود.
    هر چند در قرآن بحث مفصلی درباره سدره المنتهی صورت نگرفته، اما در کتب عرفانی و تفسیر و احادیث توضیحاتی در این باره داده شده است. که اجماع آن مطالب در این مقاله گردآوری و تدوین شده است.
    کلیدواژگان: سدره المنتهی، جبرئیل، عرش، معراج، قاب قوسین
  • محمدرضا آرام صفحه 151
    در عهد عتیق، نسبت دادن کارهای گناه آلود به انبیاء و مخصوصا حضرت سلیمان (ع) کار غریبی نیست. درآئین یهود، نه تنها عرفان و زهد و حتی عصمت شرط احراز نبوت نیست، بلکه در تورات، به حضرت سلیمان (ع) در حد افراط کارهای قبیح نسبت داده می شود و حتی فرجام کار سلیمان (ع) را فرجامی ناپسند و توام با انحراف از راه راست معرفی می کند که جای بسیار تامل است.
    در قرآن کریم نیز آیات 33-31 سوره مبارکه ص، متحمل تفاسیر گوناگون شده است و متاسفانه بسیاری از تفاسیر و از آن جمله کتب و تفاسیر عرفانی نیز نسبت های نادرست به حضرت سلیمان (ع) داده اند که این پژوهش کوشیده است ضمن نقد و بررسی آراء مفسران و صاحبنظران در این خصوص، به ارائه یک معنای صحیح و تفسیر درست از آیات اقدام نموده و ضمن رد هرگونه اتهام، عرفان و زهد و دیگر خصال نیکوی حضرت سلیمان (ع) در قرآن و روایات را ارائه نماید.
    کلیدواژگان: عرفان، عصمت، سلیمان، قرآن، تورات
  • حسین آریان صفحه 173
    توکل یکی از مفاهیمی است که هم در قرآن، این کلام آسمانی خداوند، هم در سنت پیامبر(ص) و کلام بزرگان دین و همچنین بزرگان و مشایخ تصوف و عرفان در طول تاریخ ساری و جاری بوده است، بلکه همواره انسان یکتاپرست با این مفهوم سر و کار داشته است. گروهی به بهانه اینکه در کلام خود خدا بیان شده است به آن استناد کردند و دست از تلاش و کسب برداشتند و راه خطا رفتند و گروهی در عین واگذاری خود و امور زندگی شان به آن صاحب مطلق، دست از تلاش نیز برنداشتند و انسان را صاحب اراده و اختیار دانسته که با آن در معرض آزمایش الهی قرار می گیرد و در عین حال باید با عشق و اتکا به حق همه کارهای خود را به او واگذار نماید.
    کلیدواژگان: توکل، سلوک، طریقت، توحید، عرفان، تصوف
  • صفحه 195
|
  • Dr. Ali Akbar Afrasiyabpour Page 13
    Hassidism includes devoted Sufism in Judaism. In monistic Jewish religion there are means of monism, grace, and manifestation being depicted in Hassidism tradition, that relying on the core interpretation of the holy book and abstinence and worshiping, one is inclined toward God, and through the instructions put down by pieties who have been holy and spiritual they are acquainted with the spiritual secrets. Hassids had leaders who were sacred and used to publicize deism and mysticism through devotion, piety, abstinence, and serving the most deprived and poor class of society. At the same time, they used to spread mysticism and Sufism in the world of Judaism, and for successive centuries they kept their passion fresh making it continued up to now still keeping their promotion.
  • Dr. Abdurreza Mazaheri Page 32
    A mystic who has been promoted to the rank of “composure” tries to conquer the universe through the annihilating “ambition” and his deed becomes justified.His conquest is top down. A self-willing conquest. Just like the conquest of a slave by his master. And a bottom up conquest that is a conquest through a vehicle. Just like recipients that force the Almighty to manifest Himself before them.The mystic, in proportion to His comprehensiveness in some Excellencies, with his ambition causes creation of any face of Lord in any one of those Excellencies in the outside universe. Transferring the throne of Queen of Sheba is an evidence of a new creation and creation through ambition that of course is flowing all over the universe. A perfect saint who owns a total utility of the attributes of God will obtain the overall obedience of the universe.And anyone who like David or Solomon is assigned as caliph is also awarded the universe conquest, but the devotion of mystic to God and visiting nothing else but God in the universe prevents him from possessing the nature, leaving the possession to the Almighty God as the original power.
  • Dr. Turaj Aqdayee Page 55

    This paper attempts to say that prior to any perfection psychologists Rumi had thought about the original identity and disposition of mankind, and since such a noble creature explores to solve his life issues but ignores to have a self insight that is the most helpful kind of insight, he has been suffering. Thus, the author gives a brief discussion on personality and its nature, paving the way to make an assessment of Rumi s beliefs as compared with other psychologists.Next step would be to recognize and report on the mentality of Rumi about the sanity of soul and how to achieve it plus the two basic elements of his mentality, namely imperfection and perfection. This paper first deals with imperfection, leaving perfection to be discussed in another paper.

  • Dr. Mohammad Reza Barzegar Khaleghi Page 87
    This paper attempts to give a brief discussion of the connotation and viewpoint of Jalal al-Din Rumi toward joy and grief and their different concepts. Thus, first it deals with grief and its derivatives including factors, removing factors of grief, grief making, proper place of joy and grief, use and influence of grief, and acceptance by the mystic; then the paper deals with joy and its derivatives such as joy factors, fixing factors of joy, joy and music, joy and laugh of nature, Rumi s recommendations for a joyful living, and silence and short talks. In addition, there is a brief discussion on the mystic traditions and beliefs respectively.
  • Jalil Mohammadi Page 109
    This paper, derived from the author’s thesis, is titled “A Study over the Customs, Myths, and Mysticism of Zoroastrianism” which deals with the theory of monism in Zoroastrian mysticism as compared with Islamic, Buddhist, and Christian mysticism, attempting to reveal that Zoroastrian religion and mysticism has had some impacts on other religions and that the achievements of the Iranian culture have still been living and serving human civilization in various forms.Monism is found in Zoroastrian theory of creation in which Amshaspandan is deemed to be the characteristics and manifestation of God, assuming that creatures are also the same manifestations. Only light exists and darkness means lack of light whose existence is not independent. True light is the sole God or Ahura Mazda. The same attitude is seen among Islamic, Iranian, and even Christian and Jewish mystics.
  • Karim Shaker Page 133
    In the current paper, the word “Sedratol Montaha” has been discussed and argued in terms of its verbal meaning, expression, and details used in original mystical contexts. Also referring to poets’ works, it has dealt with the poems related to the word. Most critics believe that Sedratol Montaha is the name of a tree in the seventh heaven that no one was able to go through it except the Prophet who was accompanied to Sedratol Montaha by Gabriel. Though there has been no comprehensive discussion mentioned in Quran about Sedratol Montaha, there are some descriptions found in mystical, critical, and Hadith books out of which a collection of the points have been compiled in this paper.
  • Dr. Mohammad Reza Auraum Page 151
    In Old Testament, attributing sinful deeds to prophets, especially Solomon was not something strange. In Judaism, not only is mysticism, Sufism, and even chastity the conditions to gain prophecy, but also in Torah, Solomon is attributed some excessive obscenities with unpleasant endings together with deviation from the right track, that one should have some reflections over it.In Quran, verses 31 to 33 of Saud sura have borne various criticisms including some critics, as well as some mystical critics and books having false attributions to Solomon, for which this paper has endeavored to present a accurate definition and criticism of the above mentioned verses while criticizing the experts comments and critics, and rejecting any accusation while explaining the mysticism, Sufism, and other good manners of Solomon the prophet indicated in Quran and traditions.
  • Hossein Aryan Page 173
    Reliance on God is one of the concepts that has been streaming in the heavenly speech of God in Quran, in the Prophet tradition, speeches by religion leaders, and what mystical and sufi leaders have told in their talks. The monistic human being has always been involved in the concept. A group of people have put aside their jobs using the excuse that God Himself has mentioned that in His words, thus going astray, while there are some group that though they have left the destiny of their jobs and life to the Almighty, they have never sat still because they deemed a sort of authority for themselves and the ability that God has bestowed them for their more faithful and brighter lives, per se depicting monotheism.