فهرست مطالب

نشریه عرفان اسلامی
پیاپی 14 (زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/12/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدحسین صایینی صفحه 13
    در این مقال مختصر ضمن طرح مساله «وحدت وجود» خصوصا «وحدت محضه وجود» عرفانی، نگارنده سعی دارد موضوع را از منظر فلسفی خصوصا حکمت متعالیه در دائره وحدت تشکیکی وجود مورد مداقه و مقایسه قرار دهد و از این راه به تحلیل برخی از یافته ها و احیانا نکته ها بپردازد. نظر به اینکه در نهایت مقصد اصلی تامل و امعان نظر در اصل قضیه وحدت وجود که از امهات مسائل عرفانی به شمار می رود بوده و در صورت استمرار این مبحث در شماره های آتی مقصد نهائی تبیین فلسفی وحدت و اصولا تحدید و تعریف این مفهوم در حکمت الهی با اتکا به جایگاه اصلی آن یعنی عرفان و اشراق خواهد بود.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، وحدت محضه وجود، وحدت خاصی، وحدت اخصی، وحدت خاص الخاصی، تشکیک وجود، تشکیک خاصی، عینیت وحدت، اعتباریت کثرت، اقسام وحدت
  • تورج عقدایی صفحه 29

    پیمودن طریق «سلامت نفس» با گام های مولانا از آن روی لذت بخش است که او را راه دانی کارآزموده می یابیم. پیری که می داند چگونه مخاطب را با جهان درونش آشنا و به سوی کمال ترغیب و هدایت نماید.
    او ابتدا از مخاطب می خواهد که از آن چه کرده توبه نماید و ظاهر و باطن خویش را از آلایش ها بزداید تا مزاجش تبدیل یابد و از آن پس جهان را در آینه صاف درونش مشاهده نماید.
    بنابراین به نظر او انسان خواهان تحقق خویش باید دردمند، عاشق، جان گرای، معنی طلب و اندیشه ورز باشد و در عین حال فکرهای مزاحم را از خود براند.
    چنین انسانی دانشور و بصیر است و می کوشد علم خویش را در عمل بیازماید. برای ژرف نگری در خویش، خلوت می گزیند و سکوت را بر پرحرفی ترجیح می نهد. در عین پذیرش جبر و قضا، در تمام مسیرهای جبر برای خویش نقاط اختیار می شناسد. اهل مشورت و بلند همت است و تلاش می کند.
    لذات مادی را فدای لذات معنوی می کند و نهایتا انسانی اخلاقی است و خود را به آهستگی، صبر، تواضع، قناعت و رازداری می آراید.

    کلیدواژگان: سلامت نفس، تحقق خویش، درون، درد، عشق، دانش، بینش، تامل، اخلاق
  • پریسا قربان نژاد صفحه 71
    پس از سلطه و استقرار مغول در آذربایجان، تصوف بومی وسنتی مقید به شریعت و عمل گرا که ویژگی تصوف آذربایجان در دوره های قبل بود، با عنایت به مکتب سهروردی و تصوف خراسان همچنان تداوم یافت، هر چند بر اثر بروز تغییرات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی تحولاتی در آن صورت گرفت، ولی تا نیمه دوم قرن هشتم، چهره اصلی تصوف آذربایجان را تشکیل می داد. در این دوره، تصوف سنتی متصف به مسلک فتوت به دلیل بروز بحران های اجتماعی گسترش بیشتری یافت و حتی در روند تصوف آناتولی نیز مؤثر واقع افتاد.
    به دنبال سقوط بغداد، مرکز اسلام سنتی و پایان یافتن نفوذ معنوی خاندان عباسی، زمینه گسترش تشیع و ارتباط آن با تصوف فراهم آمد و در پی تحولات فکری جهان اسلام در قرن هشتم و آرامش نسبی اوضاع اجتماعی، به نظر می رسد صوفیان آذربایجان به نظریه پردازی وتوجه به مکتب ابن عربی روی آوردند و صوفیانی از این دیار، توانستند با شاگردان ابن عربی مجالست داشته باشند و از آموزه های آن پیروی نمایند. کم کم در اواخر دوره مغولی رگه هایی از اندیشه ایران باستان در قالب مکتب شیخ اشراق در بین خانقاهیان و متصوفه آذربایجان رواج یافت. مقاله حاضر به بررسی نفوذ وگسترش مکتب ابن عربی در میان تعدادی از صوفیان آذربایجان عهد مغول، خواهد پرداخت.
    کلیدواژگان: ابن عربی، شیخ محمود شبستری، وحدت وجود، تصوف، آذربایجان
  • منیره سیدمظهری صفحه 99
    برای کسانی که با تاریخ فرهنگ و ادیان آشنایی دارند اصطلاح فلسفه و عرفان به هیچ وجه بیگانه نیست. هریک از این دو نام به نوعی معرفت و شناخت اشاره دارد که در جریان تاریخ و تحول اندیشه ها نقش عمده و اساسی داشته است. هر مرحله از مراحل گوناگون تاریخ براساس نوعی تفکر فلسفی تحقق یافته است.
    به بیان دیگر، حرکت تاریخ در کلیت خود براساس یک نظام معقول و فلسفی قابل تفسیر و توجیه است، نقش اندیشه های عرفانی و سخنان ژرف و شورانگیز عرفای والامقام هم در تحول زندگی معنوی افراد بشر به هیچ وجه کمتر از افکار فلسفی نمی باشد. هیچ انسان آگاه و آزاده ای را نمی شناسیم که اهمیت اندیشه های عالی و مشاهدات درونی و معنوی بشر را ناچیز و نادیده انگارد. انسان همواره در جست وجوی معنی بوده است و جست و جوی عالم معانی جز از طریق تفکر و مشاهده درونی امکان پذیر نیست. با این حال، این دو دستگاه معرفتی در مبادی، مسائل و غایت تفاوت های اساسی با هم دارند و ما در این گفتار بر آنیم تا امتیازات آن ها را مورد بررسی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: وجود، برهان، شهود، وحدت و کثرت، علیت و تجلی، تمثیل، تنزیه و تشبیه
  • مهدی قدیمی صفحه 125
    عرفان راهی برای وصول به حقیقت، با تاکید برکشف و شهود همراه با تزکیه نفس است. که عرفان را می توان از دو جنبه عملی و نظری مورد توجه قرارداد. و عارف کسی است که عبادت حق را از آن جهت انجام می دهد که او را مستحق عبادت می داند نه از جهت امید ثواب و خوف عقاب.
    در این نوشتار سعی گردیده به تعریف عارف، عرفان، ارکان تصوف، مراحل تصوف، سیر تاریخی تصوف، علل رشد تصوف، عرفان در دنیای اسلام و خارج از اسلام و تاثیر عرفان در مسائل اجتماعی پرداخته شود.
    کلیدواژگان: عرفان، عارف، تصوف، عرفان نظری، عرفان عملی، تاریخ عرفان، جامعه شناسی
  • محمد حنیف صفحه 159
    هر چند مولوی آفرینش داستان را در خدمت بیان اندیشه خود قرار داده است اما داستان های مثنوی سوای درون مایه های شگرفشان از ارزش والایی برخوردارند و در این میان شیوه شخصیت پردازی، پرداخت گفت و گوهای پرکشمکش و اوج در خور ستایش این قصه ها نشان از تبحر مولوی در داستان سرایی دارد.
    ده ها قهرمان و ضد قهرمان داستان های مثنوی به پنج دسته زیر تقسیم می شوند:1 شخصیت های واقعی مقدس از جمله پیامبران، اولیاء الله و فرشتگان.
    2 شخصیت های واقعی عارف و عالم با درجاتی پایین تر.
    3 شخصیت های واقعی سیاسی، علمی و اجتماعی.
    4 شخصیت ها و تیپ های تخیلی در هیبت انسان.
    5 شخصیت ها و تیپ های تخیلی در هیبت حیوانات.
    از میان شخصیت های داستان های مثنوی، اعرابی، جوحی، بوبکر ربانی، بهلول، دلقک یا تلخک بیش از بقیه در داستان های طنز مورد توجه قرار گرفته اند و برخی از آنها همچون اعرابی به آثار دیگر شاعران و داستان سرایان راه یافته و به شخصیت ماندگار ادبیات فارسی تبدیل گردیدند.
    اعرابی در سه قصه اعرابی زنش و خلیفه، اعرابی و فیلسوف و اعرابی و سگش حضور دارد. مولوی در هر یک از این قصه ها علاوه بر توجه به عناصر دراماتیک، ظرایف عرفانی و تمثیلات فلسفی و دینی را نیز مطمح نظر قرار داده است.
    در این مقاله ضمن آشنایی با نام شخصیت های مختلف مثنوی، شخصیت اعرابی در سه قصه مذکور بررسی گردیده و لایه پنهان این قصه پردازی ها بررسی می گردد.
    کلیدواژگان: مثنوی، مولوی، شخصیت، اعرابی، ظرایف عرفانی، درونمایه
  • سوسن آل رسول صفحه 175
    توکل از واژه های قرآنی است که در عرفان به عنوان یکی از منازل سالکین معرفی شده است. در این تحقیق پس از بررسی برروی این واژه از نظر لغت عربی به کار برد و معنای آن در قرآن پرداخته شده است. سپس به سراغ متون عرفانی رفته و محتوای کاملا قرآنی این مقام عارفان را اثبات نموده ایم. در ادامه درباره ارکان توکل و مراتب درجات آن به بحث نشسته ایم.
    کلیدواژگان: توکل، وکیل، عرفان، قرآن، کفایت، ایمان
  • حسین آریان صفحه 193
    «خشیت» و مترادف اصلی آن «خوف» از جمله مفاهیم اساسی عرفان و تصوف اسلامی است که به عنوان یکی از مراحل اصلی سیر و سلوک در مسیر حقیقت و شناخت پیش روی سالک قرار می گیرد. این مفهوم، هم در قرآن این کلام آسمانی هم در سیره پیامبر(ص) و دیگر بزرگان دین و همچنین عرفای نامدار و مشایخ تصوف جایگاه ویژه ای یافته است. با این توضیح که ریشه و خاستگاه تمام مباحث عرفانی به قرآن برمی گردد.
    انسان همواره در مسیر بندگی خود با عقبه ها و موانع بازدارنده گوناگونی روبرو بوده است که هر آینه او را از مسیر بندگی منحرف کرده اند و «خشیت» که نوعی خشوع و حیرت در برابر عظمت خداوند و نعمت و موهبتی بی منت از جانب آفریدگار یکتا بوده است این آفریده ویژه خداوند را در این گردنه های پرخطر سلوک و شناخت رهنمون شده و او را به سلامت و اخلاص به سر منزل مقصود سوق داده است. این نعمت همواره با «رجاء»؛ یعنی امیدواری به رحمت بی کران خداوند، همراه شده تا بنده در سایه آن به یاس و نومیدی از رحمت واسعه اش گرفتار نگردد.
    کلیدواژگان: خشیت، خوف، رجاء، معرفت، قلب، طریقت، تصوف، علم، تقوی
  • صفحه 217
|
  • Dr. Mohammad Hossein Sayeeni Page 13
    While sharing the idea of monism, especially absolute monism, the writer of this paper endeavors to treat and compare the subject philosophically and specifically through the sublime philosophy existing in the unity round of suspicious monism so as to deal with some sort of analysis for the findings and probably points. Since the ultimate objective has been reflection and consideration of the monism premise that are accounted to be the mother of mystical problems, and if continued in the following editions of the book, the ultimate objective of the philosophical explanation of monism and in fact the definition of the concept in the divine philosophy would be based on the true position of that, that is, mysticism and intuition.
  • Dr. Tooraj Aghdayee Page 29

    Going through the way of Sound Spirit through Rumi's steps is enjoyable in a sense that we found him a skillful leader, an old man who knows how to make his addressee with his own internal world and how to encourage him toward perfection.He first wants his subject to repent over what he has done in the past and refurbish his inner and outer self off any contamination in order to change his taste after which he can observe the world via his inner clear mirror.Therefore, in his opinion, a person interested in self actualization should be suffering, lover, self-sacrificing, seeking meaning, and thinker, while at the same time, try to dispel any bothering ideas from his mind.This man is knowledge seeker and scholar trying to test his knowledge in practice. To have introspection, he prefers seclusion and would rather be silent than being talkative. While accepting destiny and determinism, he would recognize some optional points within all the predetermined routes. He cares for consultancy and is of high aspiration plus striving a lot.He loses the materialistic joy to the spiritual one. After all, he is entirely moralist and decorates himself with slow-moving, patience, humbleness, being content, and being reliable.

  • Dr. Parisa Ghorban Nejad Page 71
    After the domination and establishment of Mongols in Azerbayjan, the traditional and indigenous Sufis, who were bound to Shariah and pragmatism known as the features of the former Sufism of Azerbayjan, followed the same track of Sohrevardi and that of Khorasan Sufism. Though it was evolved due to some cultural, social, and political transitions, it made up the main feature of the Azerbayjan Sufism up to the second half of the eighth century. During this era, the traditional Sufism associated with the Fotovvat Principles extended according to some emerging social problems and even it impressed the Anatoly's Sufism in its procedures. Following Baghdad downfall, traditional Islam, and the end of religious influence of Abbassi's dynasty, the means of Shiite development and its link to Sufism was prepared. During the intellectual evolutions of the world of Islam and relative peacefulness of social conditions, it seems that the Sufis of Azerbayjan were appealed to Ibn Arabi's school of thought through theorization insofar as some of the Sufis could sit together with the pupils of Ibn Arabi and follow up his trainings. Step by step, toward the end of Mongol Era, some layers of the ancient Iran beliefs in a form of Sheikh Ishraq school among Dervishes and Sufis of Azerbayjan. The present paper will examine the influence and expansion of Ibn Arabi's School among some of the Sufis of Azerbayjan in Mongol Era.
  • Dr. Monireh Sayyed Mazhari Page 99
    For those who are familiar with the history of culture and religions philosophy and mysticism are not something strange. Each one of them refer to the recognition and identification that in the course of history and evolution of mentalities have played a significant role. Each phase of the various historical processes has come true due to some philosophical belief. In other words, historical movement in its generality could be justified on a basis of a logical and philosophical system. The role of mystical beliefs and the profound and exciting speeches of high rank mystics on the development of spiritual life should not be considered less than philosophical beliefs. We can never find any free and cautious man who ignores the importance of the sublime beliefs and inner observation and spirituality of mankind. Man has been after the meaning for which it is impossible to achieve without thinking and introspection. However, these two recognition systems have major differences in their entry, issues, and destination. We strive to analyze their advantages.
  • Dr. Mehdi Ghadimi Page 125
    Mysticism is a means of achieving the truth through emphasizing the intuition and inspiration together with self-purification. Mysticism could be treated in its theoretical and practical aspects. Mystic is a person who performs his praying because of the fact that believes He deserves praying rather than hoping to receive reward or fearing the consequence.This paper tries to study the definition of mystic, mysticism, Sufism principles, stages of Sufism, historical development of Sufism, reasons behind Sufism development, mysticism inside and outside Islam, and the impact of mysticism on social problems.
  • Mohammad Hanif Page 159
    Though Rumi had employed story telling as a means of sharing his beliefs, Masnavi stories are highly valuable despite their wonderful themes. Meanwhile, characterization, conflicting dialogues, and praiseworthy climax of the stories depict the dexterity of Rumi in story telling.Tens of protagonists and antagonists in Masnavi are categorized in five groups as follows:1. sacred true characters including prophets, divinities, and angels2. mystic and scholar true characters with lower ranks3. political, scientific, and social true characters4. imaginary characters in human figure5. imaginary characters in animal figureOut of characters available in Masnavi stories, characters such as Arabee, Johee, Boubakr Rabbani, Bohloul, and Clown (Dalghak) are attended more than other ones in Rumi's satiric stories. Even some of them such as Arabi have been employed in other poems and authors so much that tended to be of everlasting characters of Persian Literature.Arabi is present in three stories, namely Arabi, His Wife, and Calif; Arabi and Philosopher; Arabi and His Dog. In addition to focusing on dramatic elements, Rumi has taken mystic delicacies, and religious and philosophical parables into account.While it is endeavored to introduce various characters of Masnavi, this paper studies the characteristics of Arabi in the above mentioned stories within their concealed layers.
  • Dr. Susan Al-E-Rasoul Page 175
    Reliance on God is one the Quranic words that is used to mean as one of the devotee's destinations. This paper deals with the word through its application and meaning as used in the Quran after the examination of the word in Arabic language. Then, it mystical contexts are dealt to prove the fully quranic content of this mystical position. As continued, the principles of reliance and its ranking degrees are discussed.
  • Hossein Ariyan Page 193
    Fear and its main synonym dread are two of the basic concepts in mysticism and Sufism that are known to be as one of the major stages of inner behavior and journey on the way of truth and recognition facing a mystic devotee. This concept has got a special position both in the Quran, the divine book, and the Prophet Mohammad's way of life, as well as other religious scholars and well-known mystics, Sufis, and sheikhs. It should be noted that the root and origin of any mystical debates goes back to the Quran.Man in his servitude has always been encountering various deterring and consequences that have distracted him from his worshipping, but fear that is a sort of humbleness and wonder against the magnitude of the Almighty and His freely-given virtue and grace has directed His special creature through the risky bends of inner behavior and recognition process leading man toward his destination in a healthy and purified manner. This blessing has always been coupled with hope to get the never ending blessings from God in whose shelter man could never get entangled with desperation from His extensive blessings.