فهرست مطالب

غدد درون ریز و متابولیسم ایران - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 43، اردیبهشت 1388)

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 43، اردیبهشت 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/02/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • تبسم قنواتی، محمدجعفر شاطرزاده یزدی، شاهین گوهرپی، علی اصغر ارسطو صفحه 1
    مقدمه
    به نظر می رسد فقدان حس عمقی در بیماران مبتلا به نوروپاتی محیطی دیابتی(DPN) منجر به عدم تعادل وضعیتی و در نتیجه تحت تاثیر قرار گرفتن کیفیت عملکردها و فعالیت های روزانه ی زندگی آن ها می شود. مطالعه ی حاضر با هدف مقایسه ی تعادل عملکرد در بیماران مبتلا به DPN با افراد سالم انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تعادل 15 بیمار مبتلا به DPN (که نوروپاتی آن ها به وسیله ی مقیاس DNE تشخیص داده شده بود) و 15 فرد سالم که از نظر جنس، سن و BMI با افراد گروه سالم جور شده بودند، به وسیله ی مقیاس سنجش تعادل عملکرد Berg ارزیابی شد. علاوه بر نمره ی کلی تعادل عمکرد (BBS)، 5 گروه از آزمون های این مقیاس بر اساس تاثیر احتمالی فقدان حس عمقی بر عملکردهای مختلف مورد توجه بیشتری قرار گرفتند که عبارتند از توانایی انتقال کنترل شده ی وزن (CWS)، توانایی جابه جایی (T) و توانایی حفظ تعادل در شرایط مختلف وسعت سطح اتکا (BOS) و اطلاعات بینایی (V).
    یافته ها
    مقایسه ی دو گروه نشان دهنده ی افت قابل ملاحظه ی نمره های BBS، CWS، T، BOS و V در بیماران مبتلا به DPN نسبت به افراد سالم بود (05/0>p). در گروه بیماران هم چنین همبستگی منفی معنی دار (در سطح 001/0) قوی تا خوب بین نمره ی مقیاس DNE با نمره های BBS، CWS، T، BOS و Vبرقرار بود (ضریب پیرسون به ترتیب: 88/0-، 91/0-، 76/0-،70/0- و 89/0-).
    نتیجه گیری
    DPN باعث اختلال تعادل عملکرد شدیدی در بیماران مبتلا به دیابت می شود که ممکن است آن ها را در معرض خطر افتادن هنگام انجام فعالیت های روزانه زندگی قرار دهد و این اختلال با شدت یافتن بیماری وخیم تر می شود. این بیماران برای کنترل تعادل بر اطلاعات بینایی تکیه می کنند.
    کلیدواژگان: ثبات وضعیتی، تعادل عملکردی، نوروپاتی دیابتی
  • مرضیه سعیدی صفحه 11
    مقدمه
    سندرم متابولیک با عوامل ژنتیک و شیوه ی زندگی مانند پرفشاری خون مرتبط است، با این وجود نظرات متناقضی در این خصوص وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط سندرم متابولیک با پرفشاری خون در بیماران دیابتی مراجعه کننده به بیمارستان فاطمه الزهرا نجف آباد می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی و توصیفی تحلیلی که در بیماران دیابتی مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان فاطمه الزهرا نجف آباد انجام شد، 66 بیمار به طور تصادفی مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات مربوط شامل فشار خون، نمایه ی توده ی بدن، قند خون، پروفایل چربی ها، محیط شکم، سن، جنس، سابقه ی فامیلی، مدت ابتلا به دیابت و میزان فعالیت فیزیکی از پرونده ی بیماران استخراج شد. بیماران با فشارخون برابر یا بیشتر از 90/140 مبتلا به پرفشاری خون در نظر گرفته شدند. ابتلا به سندرم متابولیک بر اساس شاخص های (ATP) III تعیین شد. اطلاعات نرم افزار SPSS و آزمون های تی و مجذور خی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    سندرم متابولیک در افراد مبتلا به پرفشاری خون نسبت به افراد با فشار خون طبیعی شایع تر بود (3/93% در مقابل 7/62%، 02/0p<). میانگین فشار خون سیستولی و دیاستولی در افراد دچار سندرم متابولیک نسبت به افراد بدون سندرم متابولیک بالاتر بود (20/25±85/136 در مقابل 00/28±25/121 و 00/17±63/81 در مقابل 96/11±00/72 میلی متر جیوه).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان دهنده ی نیاز به غربالگری برای سندرم متابولیک در بیماران دیابتی دچار پرفشاری خون است تا بتوان شیوع بیماری های غیرواگیر را در جامعه کنترل نمود.
  • گیتا شفیعی، فرزاد حدائق، فریدون عزیزی صفحه 17
    مقدمه
    این مطالعه به منظور تعیین بهترین شاخص چاقی برای پیش بینی دیابت نوع 2 در زنان ایرانی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در یک جمعیت ایرانی، 2801 زن غیردیابتی 78-20 ساله وارد مطالعه شدند. در طول 5/3 سال (11 ماه تا 3/6 سال) توانایی متغیرهای چاقی مرکزی]دور کمر WC))، نسبت دور کمر به باسن (WHR) و نسبت دور کمر به قد (WHtR) نسبت به نمایه ی توده ی بدن (BMI) در پیش بینی بروز دیابت بر اساس معیارهای انجمن دیابت آمریکا در سال 2003- ارزیابی شدند. به منظور تعیین نسبت شانس (OR) بروز دیابت در چارک های شاخص های تن سنجی، از یک الگوی چند متغیره بعد از تعدیل برای متغیرهای سن، فشارخون، سابقه ی خانوادگی دیابت، تری گلیسرید و C- HDL (الگوی1) و الگوی دیگر بعد از تعدیل برای متغیرهای الگوی 1 و تحمل گلوکز مختل (الگوی2) استفاده شد. آزمون راک (ROC) پس از تعدیل برای سن به منظور تعیین توانایی شاخص ها در پیش بینی بروز دیابت استفاده شد.
    یافته ها
    در طول 5/3 سال، 114 زن غیردیابتی (1/4%) دیابتی شدند. در الگوی 1، OR (با فاصله ی اطمینان 95%) بروز دیابت در بالاترین چارکBMI، WC، WHR، WHtR نسبت به کمترین چارک به ترتیب (9/10-1/2) 8/4، (1/17-6/2) 7/6، (7/24-3) 7/8 و (6/20-1/3) 8 افزایش یافت. در الگوی 2، OR در چهارمین چارک متغیرهای تن سنجی کاهش یافت ولی همچنان معنی دار بود] (2/7-3/1) 1/3: BMI، (3/8-1/1) 1/3 WC:، (8/11-3/1) 4: WHR و (8/8-2/1) 3/3: [WHtR. در مقایسه با BMI، WHtRسطح زیر منحنی بزرگ تری داشت (72/0 در مقایسه با 69/0، 05/0 P<) و تفاوتی بین سایر متغیرها با BMI وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    از یافته های این پژوهش چنین به نظر می رسد که در زنان ایرانی، WHtR بهتر از BMI بروز دیابت را پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: چاقی شکمی، دیابت نوع 2، نسبت دور کمر به قد، نمایه ی توده ی بدن
  • مریم شیرین زاده، راهبه شاکرحسینی، آناهیتا هوشیارراد صفحه 25
    مقدمه
    رژیم درمانی بخش مهمی از برنامه ی درمان بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 است. با وجود شواهد فراوان تاثیر رژیم درمانی در درمان دیابت، تغییر رژیم غذایی و حفظ آن برای بیماران مبتلا به دیابت مشکل است و بیشتر بیماران مبتلا به دیابت به خوبی از توصیه های رژیمی پیروی نمی کنند. مطالعه ی حاضر با هدف تعیین ارزش تغذیه ای و کفایت دریافت مواد مغذی، در گروهی از بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 در زمستان سال 1383 انجام شد.
    مواد و روش ها
    57 نفر از بیماران (34 مرد و 23 زن) مبتلا به دیابت نوع 2 در دامنه ی سنی 65-35 سال برای شرکت در مطالعه انتخاب شدند. ارزیابی تن سنجی شامل قد، وزن و BMI از تمام بیماران در طول یک ماه مطالعه، در 2 نوبت (شروع و پایان) و ارزیابی مصرف مواد مغذی شامل دریافت روزانه ی انرژی، درشت مغذی ها، فیبر، ویتامین های A، بتاکاروتن، E، C و کلسیم، روی، منیزیم و سلنیوم با استفاده از پرسشنامه ی یادآمد 24 ساعت خوراک در 4 نوبت غیر متوالی انجام شد.
    یافته ها
    میانگین دریافت انرژی بیماران به طور متوسط کمتر از توصیه های RDA برای هر دو جنس بود. میانگین دریافت انرژی در مردان به طور معنی داری بالاتر از زنان بود (02/0> p). میانگین درصد انرژی حاصل از کربوهیدرات (4/7±4/53%) مطابق توصیه ها، درصد انرژی حاصل از پروتئین (2/3±4/15%) مطابق توصیه ها اما نزدیک به دامنه پایین حاشیه ی مرزی، و درصد انرژی حاصل از چربی (5/6±1/31%) بالاتر از توصیه های رژیم غذایی محتاطانه بود. میانگین دریافت فیبر و ریزمغذی ها کمتر از RDA بود.
    نتیجه گیری
    غذای مصرفی بیماران مبتلا به دیابت مطابق با توصیه های RDA نیست. به نظر می رسد نیاز به آموزش بیماران برای افزایش آگاهی و بهبود نگرش و عملکرد آن ها در مورد غذای مصرفی روزانه شان وجود داشته باشد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، کفایت غذایی، مواد مغذی
  • علی احمدی، جعفر حسن زاده، عبدالرضا رجایی فرد صفحه 33
    مقدمه
    از جمله اهداف درمانی مهم در بیماران دیابتی، کنترل متابولیک و ارزیابی مراقبت ها و درمان است. این مطالعه با هدف بررسی و تعیین میزان دستیابی به این اهداف در استان چهارمحال و بختیاری انجام شد.
    مواد و روش ها
    این بررسی یک مطالعه ی توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی است. جامعه ی پژوهش، تمام افراد مبتلا به دیابت نوع 2 در استان چهارمحال و بختیاری و حجم نمونه ی مورد نظر 256 نفر بود. نمونه گیری به روش تصادفی دو مرحله ای انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سن افراد مورد بررسی 6/8±8/54 سال و میانگین و انحراف معیار مدت زمان ابتلا به دیابت در آن ها 8/5±4/7 سال بود. میزان دستیابی به اهداف مطلوب کنترل: HbA1C، کلسترول، تری گلیسرید، فشارخون سیستولی، فشارخون دیاستولی، HDL-C در مردان، HDL-C در زنان، LDL-C و BMI به ترتیب 2/1%، 6/73%، 37%، 4/39%، 9/79%، 4/61%، 4/35%، 6/62% و 1/31% بود.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه شاخص های کنترل پرفشاری خون، هموگلوبین گلیکوزیله، نمایه ی توده ی بدن و سطح تری گلیسرید سرم در وضعیت مناسبی نبودند. برنامه ریزی مداخله ای برای دستیابی به اهداف کمیته ی کشوری دیابت و علت یابی پایین بودن این شاخص ها، از اولویت های مدیریت دیابت در استان چهارمحال و بختیاری به شمار می رود.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، ارزشیابی، مراقبت، کنترل متابولیک، استان چهارمحال و بختیاری
  • مهرانگیز ابراهیمی ممقانی، سیدرفیع عارف حسینی، مهدیه گل زرند، اکتبرعلی عسگرزاده، مرتضی واحد جباری صفحه 41
    مقدمه
    سندرم متابولیک مجموعه ای از اختلال ها متابولیک است که با افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی ارتباط دارد. هدف از مطالعه ی حاضر تعیین اثر زرشک سیاه فرآوری شده بر برخی اجزای سندرم متابولیک بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 57 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 در یک کارآزمایی بالینی به طور تصادفی به سه گروه تقسیم شدند: 1) گروه مصرف کننده ی زرشک سیاه فرآوری شده (19 نفر) 2) گروه مصرف کننده ی سرکه سیب (19 نفر) و 3) گروه شاهد (19 نفر). قد، وزن، غلظت کلسترول تام، HDL-C، LDL-C، تری گلیسرید، گلوکز و انسولین در ابتدای مطالعه و پایان هفته ی هشتم اندازه گیری شد و نمایه ی توده ی بدن (BMI)، نسبت کلسترول تام بهHDL-C و مقاومت انسولینی برآورد شد.
    یافته ها
    میانگین BMI، غلظت کلسترول تام، تری گلیسریدها و گلوکز سرم در گروه زرشک سیاه فرآوری شده تغییر نکرد درحالی که غلظت سرمی LDL-C (44/35±48/22 میلی گرم در دسی لیتر) و نسبت کلسترول تام به HDL-C (87/4±56/2) کاهش و HDL-C (58/20±33/12 میلی گرم در دسی لیتر) به طور معنی داری افزایش یافت (05/0>P). در گروه مصرف کننده ی سرکه سیب هیچ گونه تغییری در الگوی لیپیدی یافت نشد. افزایش معنی دار در غلظت انسولین و مقاومت به انسولین در هر سه گروه یافت شد (001/P<) که مستقل از اثر زرشک سیاه فرآوری شده و سرکه ی سیب بود.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه ی حاضر حاکی از اثر مفید زرشک سیاه فرآوری شده بر وی برخی اجزای سندرم متابولیک است
    کلیدواژگان: زرشک سیاه، سرکه ی سیب، LDL، C، HDL، C، تری گلیسرید، گلوکز و انسولین
  • انوشه حقیقی صفحه 49
    مقدمه
    امکان همراهی بیماری های اتوایمیون با هم و بروز هم زمان چند بیماری در یک فرد وجود دارد. همراهی بیماری های تیروئید با دو بیماری لوپوس اریتماتوی سیستمیک (SLE) و آرتریت روماتوئید (RA) یکی از بارزترین این همراهی ها است. مطالعه ی حاضر با هدف تعیین میزان این همراهی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه ی مورد شاهدی 200 نفر از بیماران مراجعه کننده به درمانگاه روماتولوژی بیمارستان شهید محمدی بندر عباس از خرداد 83 تا دی ماه 1384 مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران به سه گروه مبتلایان به SLE (59 نفر شامل 1 مرد و 58 زن)، مبتلایان به RA (75 نفر شامل 5 مرد و 70 زن) و گروه شاهد (66 نفر شامل 7 مرد و 59 زن)که از مبتلایان به استئوآرتریت و کمردرد های غیر التهابی بودند، تقسیم شدند. در این سه گروه هورمون های تیروئید و آنتی بادی های ضد تیروئید به روش الایزا اندازه گیری شد.
    یافته ها
    هیپوتیروئیدی تحت بالینی در 7/10% مبتلایان به RA و 2/10% بیماران SLE وجود داشت اما همه بیماران گروه شاهد از نظر اختلال تیروئید سالم بودند (05/0>P). هیپوتیروئیدی بالینی در 8% گروه RA و 2/15% گروه مبتلا به SLE وجود داشت در حالی که هیچ یک از افراد گروه شاهد هیپوتیروئید نبودند (05/0>P). هیپرتیروئید (گریوز) تنها در یکی از مبتلایان به RA دیده شد. شیوع Anti-Tpo Anti Tg مثبت هم در گروه RA و SLE بیش از کنترل به دست آمد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که احتمال بروز اختلال های تیروئید در مبتلایان به لوپوس و RA بیشتر از گروه شاهد است.
    کلیدواژگان: اتوایمیون، SLE، RA، تیروئید
  • مرتضی تقوی، محمدرضا شریفیان، علی افشار کارگر صفحه 57
    مقدمه
    با توجه به شواهد بالینی و آزمایشگاهی موجود به نظر می رسد که هیپوتیروئیدی مادرزادی و اکتسابی می توانند سبب کاهش شنوایی شوند. ارتباط کاهش شنوایی و هیپوتیروئیدی مادرزادی قطعی است ولی همچنان اختلاف نظر در مورد کاهش شنوایی در هیپوتیروئیدی اکتسابی وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی این ارتباط است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، 50 بیمار مبتلا به هیپوتیروئیدی اولیه با 50 فرد سالم در گروه شاهد با شرایط سنی و جنسی مشابه مقایسه شدند. تمام بیماران در مرحله هیپوتیروئیدی بالینی و قبل از شروع درمان با تیروکسین ارزیابی شدند. ارزیابی شنوایی شامل معاینه های معمولی گوش و تیروئید و انجام آزمون آستانه ی درک مکالمه، شنوایی سنجی در تون های مختلف، قدرت تمایز مکالمه، رفلکس شنوایی و تمپانومتری بود.
    یافته ها
    آستانه ی شنوایی در هر دو گوش در تمام فرکانس ها در گروه بیمار بالاتر از گروه شاهد بود. میزان وقوع کم شنوایی در فرکانس های 4000،2000 و 8000 دسی بل در گوش چپ و در فرکانس های 4000 و 8000 دسی بل در گوش راست در گروه بیمار بیشتر از گروه شاهد بود. کاهش شنوایی، خفیف تا متوسط و از نوع حسی عصبی و قرینه بود. میانگین آستانه ی درک مکالمه در گوش راست و چپ در گروه بیماران به ترتیب 15 و 1/15 و در گروه شاهد 6/10 دسی بل در هر دو گوش بود است. میانگین قدرت تمایز مکالمه ی گوش های راست و چپ در گروه بیمار 97 و در گروه شاهد 99 دسی بل بود.
    نتیجه گیری
    ارتباط مشخصی بین هیپوتیروئیدی اکتسابی و کاهش شنوایی وجود دارد.
    کلیدواژگان: کاهش شنوایی، آستانه ی شنوایی، هیپوتیروئیدی اکتسابی
  • زهره بهرامی، مهدی هدایتی، محمد تقی خانی، فریدون عزیزی * صفحه 63
    مقدمه

    نارسایی های تیروئید به ویژه در مناطق دچار کمبود ید، در زنان نسبت به مردان شیوع بیشتری دارد. در این پژوهش، اثر تستوسترون بر وزن و عملکرد تیروئید در موش های صحرایی اخته شده و طبیعی تحت درمان با رژیم کمبود ید، مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 42 موش صحرایی نر، نژاد ویستار که 70 روز سن داشتند به وزن 300-250 گرم انتخاب شدند. موش ها به 6 گروه 7 راسی: گنادکتومی شده با تزریق تستوسترون (C+T)، گنادکتومی شده بدون تزریق تستوسترون (C+NT)، و سالم بدون تزریق تستوسترون (N)، تغذیه شده با رژیم کمبود ید و گنادکتومی با تزریق تستوسترون (ID+C+T)، تغذیه شده و با رژیم کمبود ید گنادکتومی بدون تزریق تستوسترون (ID+C+NT)، تغذیه شده با رژیم کمبود ید و سالم بدون تزریق تستوسترون (ID+N) تقسیم شدند. پس از سه هفته به موش های گروه های (C+T) و (ID+C+T) روزانه ی صفاقی تستوسترون انانتات به میزان 1 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و به مدت نه هفته تزریق شد. در پایان، وزن تیروئید موش ها اندازه گیری و میزان تستوسترون، T4، FT4، T3، TSH سرم و غلظت ید ادرار سنجیده شد.

    یافته ها

    میزان تستوسترون در گروه های C+NT و ID+C+NT نسبت به گروه های دیگر کاهش معنی داری یافت (001/0p<). در گروه های دچار کمبود ید، TSH، T3 و وزن تیروئید نسبت به گروه های دارای ید، افزایش معنی دار و T4، FT4و ید ادرار کاهش معنی داری را نسبت به گروه های دارای ید نشان دادند (001/0p<). سه گروه دارای کمبود ید و گروه ID+C+NT، دارای TSH و وزن تیروئید بیشتر و FT4 کمتری نسبت به دو ID+C+T و ID+N بودند (01/0p<). گروه C+NT، TSH بیشتر و FT4 کمتری نسبت به دو گروه C+T و N داشت (01/0p<).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این بررسی، تستوسترون از افزایش اندازه ی تیروئید و کاهش تیروکسین آزاد، در موش های گنادکتومی تحت رژیم کمبود ید می کاهد. این مساله می تواند کاهش بروز گواتر را در مردان نسبت به زنان در نواحی دچار کمبود ید نشان دهد.

    کلیدواژگان: تستوسترون، تیروئید، کمبود ید، موش های صحرایی اخته
  • محسن خلیلی، محمدرضا واعظ مهدوی، زهرا کیاسالاری، فریبا انصاری صفحه 71
    مقدمه
    با توجه به وجود شواهد متعدد مبنی بر اثر کاهنده ی لیپید حب مقل و آثار سودمند آن بر متابولیسم، در این بررسی اثرهای هیپوگلیسمیک و هیپولیپیدمیک این گیاه در مدل تجربی دیابت قندی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    56 موش های صحرایی نر به طور تصادفی به چهار گروه شاهد، شاهد تیمار شده با حب مقل، دیابتی، و دیابتی درمان شده با مقل تقسیم بندی شدند. دو گروه تیمار شده با مقل، پودر گیاه مخلوط شده با غذای استاندارد موش (25/6%) را به مدت دو ماه بدون محدودیت دریافت نمودند. میزان گلوکز، تری گلیسرید، کلسترول تام، LDL-C و HDL-C سرم قبل از بررسی و در هفته های چهارم و هشتم پس از بررسی تعیین شد.
    یافته ها
    میزان کاهش وزن موش های دیابتی درمان شده با مقل پس از دو ماه به 2/2±8/7% رسید که در مقایسه با کاهش وزن موش های گروه دیابتی (2/2±8/29%) تفاوت معنی داری را نشان داد (05/0 P<). در پایان ماه دوم، مقدار گلوکز سرم در گروه دیابتی و دیابتی درمان شده نسبت به گروه شاهد افزایش معنی داری پیدا کرد (01/0 P<)، نکته قابل توجه افزایش کمتر گلوکز در گروه دیابتی درمان شده نسبت به گروه دیابتی بود (05/0P<). سطوح تری گلیسرید و کلسترول تام سرم در موش های دیابتی نسبت به شاهد افزایش مشخص اما غیر معنی دار از نظر آماری نشان داد. کاهش بارز و معنی دار کلسترول در گروه دیابتی درمان شده نسبت به گروه دیابتی قابل توجه بود. در نهایت، به ترتیب تغییرات متوسط کاهشی و افزایشی لیپوپروتئین های LDL-C و HDL-C منجر به تشکیل یک نسبت بسیار مناسب از HDL-C/LDL-C شد که این نسبت در گروه های شاهد، درمان شده و دیابتی درمان شده به ترتیب 24 و 248% به دست آمد که نسبت به گروه شاهد تفاوت معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    تجویز خوراکی و درازمدت گیاه مقل در مدل تجربی دیابت قندی ضمن جلوگیری از کاهش شدید وزن موش ها قادر به ایجاد اثرهای هیپوگلیسمیک بارز است و موجب تغییرات مطلوب و سودمند در سطح لیپیدهای خون می گردد، به طوری که نسبت HDL-C/LDL-C به عنوان یک شاخص بسیار با اهمیت در این حیوانات افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: حب مقل، گلوکز، لیپید، دیابت قندی، موش صحرایی
  • فرین بابایی بالدرلو، مینو ایلخانی پور، رضا حیدری، صمد زارع، ایرج برنورسی صفحه 79
    مقدمه
    دیابت قندی اغلب با درد نوروپاتیک مزمن همراه است. مطالعه ها نشان داده اند که استرس اکسیداتیو نقش مهمی در پیدایش بسیاری از تغییرات نورولوژیک و رفتاری در بیماری دیابت ایفا می کند. بنابراین بررسی تاثیر آنتی اکسیدان ها در تسکین درد نوروپاتیک دیابتی حایز اهمیت است. در این مطالعه اثر ضد دردی ملاتونین در موش های صحرایی دیابتی بررسی شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از 32 راس موش صحرایی نر نژاد ویستار با محدوده ی وزنی 20±200 گرم استفاده شد. حیوانات به چهار گروه هشت تایی: شاهد، ملاتونین، دیابتی و دیابتی تیمارشونده با ملاتونین تقسیم شدند. القای دیابت با تزریق داخل صفاقی 50 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن استرپتوزوتوسین (STZ) انجام شد. ملاتونین 10 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت داخل صفاقی، 21 روز بعد از القای دیابت و به مدت دو هفته تزریق شد. در پایان دوره ی تیمار، رفتار دی فازیک درد در حیوانات، به کمک آزمون فرمالین 5/0% و بر مبنای دو پاسخ خودبه خودی flinching و licking طی 60 دقیقه ارزیابی شد. در این پژوهش، شاخص پراکسیداسیون لیپیدها و فعالیت آنزیم های گلوتاتیون پراکسیداز و کاتالاز در عقده های ریشه ی خلفی L4-S3 نخاع نیز اندازه گیری شد.
    یافته ها
    تزریق فرمالین به پنجه ی پای موش های دیابتی منجر به افزایش تعداد دفعه های flinch در واحد زمان در هر دو مرحله ی حاد و مزمن درد در مقایسه با موش های شاهد شد. تیمار موش های دیابتی با ملاتونین این شاخص را تا حد موش های غیردیابتی کاهش داد. مدت زمان کل licking ناشی از درد فرمالین در هر دو مرحله ی حاد و مزمن درد در موش های دیابتی به طور معنی دار بیشتر از موش های شاهد بود (05/0p<). تزریق ملاتونین به موش های دیابتی، این مدت زمان را در هر دو فاز آزمون فرمالین به طور معنی دار (05/0p<) در مقایسه با گروه دیابتی کاهش داد. اختلاف معنی داری در شاخص های مذکور بین گروه ملاتونین و شاهد وجود نداشت. آزمایش هموژنای عقده های خلفی نشان دهنده ی افزایش سطح پراکسیداسیون لیپیدها و کاهش فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز و کاتالاز در موش های دیابتی در مقایسه با گروه شاهد بود. تجویز ملاتونین به موش های دیابتی، میزان این شاخص ها را تعدیل نمود.
    نتیجه گیری
    این یافته ها بیانگر مداخله استرس اکسیداتیو در بروز درد در بیماری دیابت است و ملاتونین به عنوان یک آنتی اکسیدان، قادر به کاهش درد در هر دو مرحله ی حاد و مزمن در حیوانات مبتلا به دیابت است.
    کلیدواژگان: دیابت، ملاتونین، درد، نوروپاتی محیطی، استرس اکسیداتیو
  • پروین بابایی، ارسلان دمیرچی، فاطمه هنرمند، رحیمه مهدی زاده صفحه 89
    مقدمه
    کاهش استروژن تخمدان با تغییرات نامطلوب ترکیب بدنی و ذخایر چربی شکمی همراه است که این امر علاوه بر عوارض سوء متابولیک، منجر به تغییر الگوی توزیع چربی بدن می شود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 70 سر موش صحرایی ماده (با میانگین وزن 82/15±73/170 گرم) به 7 گروه 10 تایی شامل یک گروه شاهد، دو گروه شم جراحی، دو گروه اوارکتومی شده، یک گروه اوارکتومی شده ی تیمار شده با استرادیول و یک گروه اوارکتومی شده ی شاهد تزریق (دریافت کننده ی حلال استرادیول) تقسیم شدند. ابتدا چربی احشایی گروه شاهد پس از بیهوشی برداشته و توزین شد (پیش آزمون). سپس به منظور تعیین اثر اوارکتومی بر وزن بدن و چربی احشایی، دو هفته پس از جراحی یک گروه اوارکتومی شده و یک گروه شم کشته شدند و چربی احشایی آن ها نیز توزین گردید. گروه اوارکتومی شده ی تیمار شده با استرادیول، 30 میکروگرم 17 بتا- استرادیول والرات به ازای هر کیلو گرم وزن بدن به روش تزریق زیر جلدی به مدت هشت هفته و هفته ای پنج روز دریافت کردند و به گروه شاهد تزریق، هم حجم استرادیول، حلال استرادیول تزریق شد. وزن بدن و چربی احشایی تمام گروه ها در پایان هشت هفته مورد بررسی قرار گرفت. به منظور ارزیابی تفاوت میانگین وزن بدن و چربی احشایی قبل و بعد از اوارکتومی از آزمون تی همبسته و برای مقایسه بین گروه ها از آزمون آنوا استفاده شد. سطح معنی داری آماری 05/0 P< تعیین شد.
    یافته ها
    بین میانگین وزن بدن و چربی احشایی گروه اوارکتومی شده با شم و هم چنین بین گروه دریافت کننده ی استرادیول با گروه شاهد تزریق بعد از دو هفته اختلاف معنی داری مشاهده نشد؛ در حالی که 8 هفته بعد از تزریق استرادیول، بین میانگین وزن بدن و چربی احشایی گروه های اوارکتومی شده و شم اختلاف معنی دار بود(05/0p<). باوجود کاهش معنی دار وزن بدن گروه دریافت کننده ی استرادیول در مقایسه با گروه شاهد تزریق (05/0p<)، میزان چربی احشایی تفاوت معنی داری نشان نداد.
    نتیجه گیری
    مدت زمان کاهش استروژن متعاقب حذف تخمدان ها، یکی از عوامل مهم و اثرگذار بر افزایش وزن بدن و چربی احشایی است. در این مطالعه، تزریق زیر جلدی استرادیول منجر به کاهش معنی دار وزن بدن شد اما تاثیر معنی داری بر توده ی چربی احشایی نداشت.
    کلیدواژگان: موش صحرایی، اوارکتومی، 17 بتا، استرادیول، وزن بدن، چربی احشایی
|
  • T. Ghanavati, Mj Shaterzadeh Yazdi, Sh Goharpey, Aa Arastoo Page 1
    Introduction
    Proprioceptive loss in diabetic peripheral neuropathy patients (DPN) has been known to cause postural imbalance, which may affect the quality of functions and activities of daily living of these patients. The aim of this study was to compare functional balance in diabetic neuropathic patients and normal subjects.
    Materials And Methods
    Fifteen DPN patients whom neuropathy was diagnosed by Diabetic Neuropathy Examination (DNE) and 15 healthy gender-, age- and BMI-matched, subjects were evaluated using the Berg Balance Scale (BBS). In addition to the overall functional balance, five groups of BBS tests based on the probable effects of proprioceptive loss on various functions were taken into more consideration. These test groups were: The ability to control weight shifting (CWS), ability to transfer (T), and ability to control balance under different base of support (BOS) and visual (V) conditions.
    Results
    Comparison of the two groups showed significant decreases in BBS, CWS, T, BOS, and V scores the DPN patients, compared to healthy controls (P<0.05). There were significant negative (sig. level: 0.001) good to strong correlations between DNE score and BBS, CWS, T, BOS, and V, Scores (Pearson’s correlation coefficient: -0.88, -0.91, -0.87, -0.76, and -0.70, respectively) in patients.
    Conclusion
    To control their balance, DPN patients rely on visual information, and the current findings demonstrate that DPN results in a functional imbalance, exposing these patients to the danger of falling during of their daily living activities, the condition becoming more acute as severity of neuropathy aggravates.
    Keywords: Postural control, Functional balance, Diabetic neuropathy
  • M. Saeidi Page 11
    Introduction
    Athough a controversial issue, the Metabolic Syndrome (MS) is known to by be related to certain genetic and lifestyle factors such as hypertension. The object of this study is to evaluate the prevalence of MS and its association to hypertension among diabetic patients with and without hypertension, in the Fatemeh Zahra hospital in Najafabad, Iran.
    Materials And Methods
    This cross-sectional descriptive study was performed on diabetic patients referring to the Fatemeh Zahra Hospital, of whom 66 subjects were randomly selected and data was obtained from their hospital files, including systolic and diastolic blood pressure, Body Mass Index (BMI), Fasting Blood Sugar (FBS), lipid profiles, waist circumference, age, sex, family history and history of diabetes. Patients with blood pressure 140/90 were considered hypertensive. MS was confirmed according to the Adult Treatment Panel (ATP) III criteria. Data was analyzed with SPSS software using the independent Student t- test, regression and chi-square, P<0.05.
    Results
    MS was more prevalent in hypertensive than in normotensive patients (93.3% vs 62.7%, p<0.02). Mean systolic and diastolic blood pressures were higher in MS patients than in patients without the syndrome, (136.85±25.20 vs 121.25± 28.00 and 81.63±17.00 vs 72.00±11.96 respectively).
    Conclusion
    The findings of this study indicate the need for MS screening among diabetic hypertensive patients and importance of primary and secondary prevention of hypertension in order to curtail the impending epidemic of non-communicable diseases in our society.
    Keywords: Metabolic syndrome, Hypertension, Diabetes mellitus, Prevalence
  • Page 17
    Introduction
    The aim of this study was to determine which indicator of obesity index is the best predictor of type 2 diabetes mellitus in Iranian women.
    Materials And Methods
    In an urban Iranian population, we examined 2801 females, aged ≥ 20 years who were non-diabetic at baseline. Over a median 3.5 year (11months to 6.3y) follow up, we compared the ability of central obesity indicators [waist circumference (WC), waist-to-hip ratio (WHR), waist-to-height ratio (WHtR)] to body mass index (BMI) in the prediction of type 2 diabetes, based on American Diabetes Association 2003 criteria. To estimate odds ratio (OR) of developing diabetes associated with each quartile of anthropometric variables, we used a multivariate model adjusted for age, hypertension, triglycerides, HDL-C, family history of diabetes (model 1) and a full model adjusted for the variables in model (1) plus abnormal glucose tolerance at the baseline (model 2). Receiver operator characteristic (ROC) analyses were used to determine the predictive power of each indicator in the development of type 2 diabetes, after adjustment for age.
    Results
    During our follow up, 114 individuals developed diabetes (4.1%). The OR (95% CIs) of developing diabetes increased to 4.8 (2.1-10.9), 6.7 (2.6-17.1), 8.7 (3.0-24.7), 8.0 (3.1-20.6) for the highest quartiles of BMI, WC, WHR and WHtR compared to the lowest quartile in model (1) respectively. In model (2) the ORs (95% CIs) of the fourth quartile of anthropometric variables decreased, compared to value in model (1), but remained significant [BMI: 3.1 (1.3-7.2), WC: 3.1 (1.1-8.3), WHR: 4.0 (1.3-11.8), WHtR: 3.3 (1.2-8.8)]. Compared to BMI, the WHtR had a higher area under ROC curve (0.72 vs 0.69 P<0.05), while there was no difference between ROCs of BMI and other anthropometric variables.
    Conclusion
    In Iranian women, WHtR is a better predictor of type 2 diabetes than BMI.
    Keywords: Abdominal obesity_Type 2 diabetes_Waist_to_height ratio_Body mass index
  • M. Shirinzadeh, R. Shakerhosseini, A. Hoshiyar Rad Page 25
    Introduction
    Nutrition therapy is an important component of treatment for type 2 diabetic patients. Despite of strong evidence on the effect of diet therapy on diabetes treatment, changes in dietary intakes are difficult for these patients, and often they do not follow dietary recommendations appropriately. This study was conducted to assess the nutritional value and adequacy dietary intakes, in a group of diabetic patients in fall 1383 (Jan-Feb 2004).
    Materials and Methods
    Fifty-severn diabetic patients (34 males and 23 females), age range 35-65 years, were recruited for this study. Anthropometric measurements including - at the weight, height and body mass index (BMI), were obtained twice, during a one-month period, beginning and end of the study. Daily nutrient intakes of energy, macronutrients, fiber, vitamin A, Beta Carotene, vitamin E, C, calcium, zinc, magnesium and selenium were assessed by a 24-hour recall questionnaire on four non-consecutive days during the study.
    Results
    The mean for energy intake was less than RDA recommendations in both genders, being significantly higher in males than females (p<0.02). The mean contribution of carbohydrate to total energy (53.4±7.4%), was comparable to RDA recommendations, while energy percentage from protein (15.4±3.2%) was close to the lower range of the recommendations and energy percentage from fat (31.1 ± 6.5%), was higher than the recommendations for a prudent diet. Mean intakes of fiber and micronutrients were less than RDAs.
    Conclusion
    Food intake of these patients did not conform to the RDAs. Diabetic patients need to be educated in order to increase their knowledge, improve attitudes and implement changes in behavior regarding their daily food intake.
    Keywords: Type 2 diabetes_Adequacy of diet_Nutrients
  • A. Ahmadi, J. Hasanzadeh, A. Rajaeifard Page 33
    Introduction
    Diabetes mellitus (DM) is a major cause of morbidity and mortality affecting millions of people worldwide, making metabolic control & care assessment in these diabetics very important. The aim of this study was to identify and determine metabolic control rate and care assessment among type 2 diabetics in Chaharmahal & Bakhtiyari Province.
    Materials And Methods
    In this 2008 Analytic- Descriptive (Cross-sectional) study, 256 patients with diabetes type 2 were selected by a two stage random sampling data were analysed by Software SPSS 13.
    Results
    Mean age of patients was 54.8±8.6 years and their mean duration of disease was 7.4 ± 5.8 years. Extent of achievement of aims in control and care of metabolic care and assessment among patients was 1.2% 73.6%, 37%, 39.4%, 79.9%, 61.4%, 35.4%, 62.6% and 37.7% in Hba1c, cholesterol, triglycerides, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, HDL in men, HDL in women, LDL and BMI, respectively.
    Conclusion
    Hypertension, HbA1c, BMI and triglyceride levels were inappropriately controlled, requiring intervention planning and implemention for control of these factors in this province.
    Keywords: Type 2 diabetes_Assessment_Evaluation_Care_Metabolic control
  • Ebrahimi, Mamaghani, Arefhosseini, Golzarand, Aliasgarzadeh, Vahed, Jabbary Page 41
    Introduction
    Metabolic syndrome is complex of metabolic disorders that correlates with cardiovascular disease. This study aimed at investigating the effect of processed Berberis vulgaris (B.vulgaris) on some metabolic syndrome components.
    Materials And Methods
    Participants, type2 diabetics, were recruited in a randomized controlled clinical trial (n = 57) and randomly assigned into three groups: 1) processed B.vulgaris (n =19), 2) apple vinegar group (n =19) and 3) control group (n =19). Height, weight, serum total cholesterol, HDL-, LDL-cholesterol, triglycerides, glucose and insulin concentrations were measured at baseline and at the end of the 8th week and BMI, total/HDL-cholesterol ratio and insulin resistance were estimated.
    Results
    Processed B.vulgaris group showed no significant effects on BMI, total cholesterol, triglycerides and glucose concentrations, whereas LDL-cholesterol concentration (22.48±35.44mg/dl) and total/HDL-cholesterol ratio (2.56±4.87) significantly decreased and HDL-cholesterol concentration (12.33±20.58mg/dl) increased (P<0.05). No significant effect on lipid profiles was found in the apple vinegar group. Increased insulin concentration and insulin resistance was observed in all of these groups (P<0.001), independent of processed B.vulgaris and apple vinegar effects.
    Conclusion
    Findings of the present study showed the beneficial effects of processed B.vulgaris on certain atherosclerosis risk factors.
    Keywords: Berberis vulgaris, Apple vinegar, LDL, C, HDL, C, Triglycerides, Glucose, Insulin
  • A. Haghighi Page 49
    Introduction
    Autoimmune diseases are caused by immune systems reacting against self antigens. One important feature of autoimmune diseases is the tendency for overlap, such that an individual with a specific syndrome is more likely to simultaneously develop a second syndrome. Autoimmune thyroid disorders are frequently associated with autoimmune diseases of other organs such as Rheumatoid Arthritis (RA) and Systemic Lupus Erythematosus (SLE). The aim of this study was to evaluate the occurrence of thyroid disorders in patients with RA or Systemic Lupus Erythematosus (SLE).
    Materials and Methods
    In this case-control study, 200 patients with diagnoses of RA or SLE, referred to the rheumatology clinic of Shahid Mohammadi hospital (Bandar abbas- Iran) between May 2004 and December 2006 and following thyroid investigations were categorized in 3 groups (T3, T4, TSH, Anti TPO, and Anti TG) 57 patients with RA, 59 patients with SLE and 66 patients with mechanical low back pain or osteoarthritis as controls.
    Results
    Sub clinical hypothyroidism was more frequent in the RA (10.7%) and SLE (10.2%) groups than in controls (0%) (P<0.05). Clinical hypothyroidism was found in 8% of RA patients & 15.2% of SLE patients. None of the controls had clinical hypothyroidism (P<0.02). Hyperthyroidism (Graves disease) was found in only 1 patient with RA (1.13%) (P>0.05). Anti TG & Anti TPO were found more frequently in RA and SLE cases than in controls.
    Conclusion
    Autoimmune thyroid disorders are more frequent in patients with RA and SLE than in controls.
    Keywords: Autoimmune, Systemic Lupus Erythematosus, Rheumatoid Arthritis, Thyroid
  • M. Taghavi, Mr Sharifian Page 57
    Introduction
    Both clinical and laboratory evidence confirm that hearing loss can result from congenital and acquired hypothyroidism. There is a confirmed correlation between congenital hypothyroidism and hearing loss, but significant controversy still surrounds the association between acquired hypothyroidism and hearing loss.The aim of this study was to evaluate this relationship.
    Materials And Methods
    Fifty patients with confirmed primary hypothyroidism, were studied and compared with 50 age- and sex- matched controls. All patients were evaluated in the hypothyroidism state before treatment with thyroxine. Auditory assessments included: Toutine ENT examinations, speech reception threshold, pure tone audiometry, speech discrimination score, acoustic reflex and tympanometery.
    Results
    The hearing thresholds in all frequencies in both ears of the case group were higher than in controls. Also hearing loss frequencies, i.e. 2000, 4000, 8000 dB in the left and 4000, 8000 dB in the right ears in the case group, were higher than in controls. Hearing loss was symmetric, sensory neural and mild to moderate. Mean speech reception threshold in the right and left ears in the case group were 15 and 15.1 respectively and in controls, 10.6 dB for both the right and left ears. Mean speech discrimination score in the right and left ears in the case group was 97 and in the control group was 99 dB.
    Conclusion
    Results demonstrate a strong correlation between acquired primary hypothyroidism and hearing loss.
    Keywords: Hearing loss, Hearing threshold, Acquired hypothyroidism
  • Z. Bahrami, M. Hedayati, M. Taghikhani, F. Azizi Page 63
    Introduction

    The prevalence of goiter, especially in iodine deficient regions, is higher in women than men. This investigation was conducted to determine the effect of testosterone on thyroid weight and function in iodine deficient normal and castrated rats.

    Materials And Methods

    Male Wistar rats were divided into 6 groups, of 7 animals each: Castrated, hormone treated (C+T), castrated, non-hormone treated (C+NT), normal (N), iodine deficient diet, castrated, hormone treated (ID+C+T), iodine deficient diet, castrated, non-hormone treated (ID+C+NT), iodine deficient diet, normal (ID+N). Three weeks after castration, the C+T and ID+C+T groups received daily intraperitoneal injections of 1 mg/kg testosterone enontate, for 9 weeks. At the end, of the study, we measured thyroid weight and serum testosterone, T4, free T4, T3 and TSH and urinary iodine concentrations.

    Results

    Serum testosterone levels significantly decreased in the C+NT and ID+C+NT groups (p<0.001). In ID groups, serum TSH, T3 and thyroid weight levels significantly increased and serum T4 and free T4 levels significantly decreased as compared with the iodine sufficient groups (p<0.001). The ID+C+NT group, had higher serum TSH and thyroid weight and lower serum freeT4 than the ID+C+T and ID+N groups (p<0.01). The C+NT group had higher serum TSH and lower serum free T4 than C+T and N groups (p<0.01).

    Conclusion

    These results suggest that testosterone decreases thyroid enlargement and serum free T4 levels in ID castrated rats, which may explain the lower incidence of goiter in men than women in iodine deficient regions.

    Keywords: Testosterone, Thyroid, Iodine deficiency, Castration
  • M. Khalili, Mr Vaez Mahdavi, Z. Kiasalari, F. Ansari Page 71
    Introduction
    Considering the beneficial anti-lipidemic effects of Commiphora Mukul (CM) (ashwagandha) on metabolism, the hypoglycemic and hypolipidemic effects of this plant were investigated in an experimental model of diabetes mellitus.
    Materials And Methods
    Fifty-six male Wistar rats were randomly divided into 4 groups, i.e. control, CM-treated control, diabetic, and CM-treated diabetic groups. The treatment groups received oral administration of plant-mixed pelleted food (6.25%) for two months. Serum glucose, triglyceride, total cholesterol, LDL- and HDL- cholesterol levels were determined before the study, and at 4 and 8th weeks after the experiment.
    Results
    The weight loss (%) in CM-treated diabetic rats (7.8± 2.2%) compared to diabetic (29.8 ± 2.2 %) ones showed a significant difference (P< 0.05). Serum glucose levels in diabetic rats increased significantly, compared to CM-diabetic animals (0.05), and in both groups compared to controls (0.01). Triglyceride and cholesterol levels in the diabetic group increased non significantly, but in CM-treated diabetic rats, these levels decreased more significantly. Finally, in CM-treated control and the CM-diabetic animals, mild decrease in LDL and increase in HDL, demonstrateds a suitable HDL/LDL ratio in CM-treated control (24%) and CM-diabetic rats (248%) as compared to controls.
    Conclusion
    Oral chronic administration of CM diminished the weight loss of animals with STZ inducted diabetes (STZ-groups) more significantly. Also, a marked hypoglycemic effect was seen in CM-treated rats. Feeding animals with CM leads to appropriate changes in blood lipid profiles i.e. high ratio of HDL/LDL.
    Keywords: Commiphora mukul, Glucose, lipid, Diabetes mellitus, Rat
  • F. Babaei, Balderlou, M. Illkhanipour, R. Heidari, S. Zare, I. Bernousi Page 79
    Introduction
    Diabetes mellitus is often accompanied by chronic neuropathic pain. Studies indicate that oxidative stress has an important role in the appearance of neurological and behavioral changes in diabetes. Necessitating researching therefore the antioxidants effects in alleviation of diabetic neuropathic pain.
    Materials And Methods
    In this study, 32 male Wistar rats weighing 200±20 g were used, and were divided into four groups: Control(C), melatonin(M), diabetic(D) and melatonin-treated diabetic(MD). Experimental diabetes was induced by intraperitoneal injection of 50 mg/kg streptozotocin (STZ). Melatonin was injected (10 mg/kg/day, i.p.) for 2 weeks, after 21 days of diabetes induction. At the end of administration period, nociceptive biphasic behavior in rats was assessed using the 0.5% formalin test, and then observed for up to 60 min, according to spontaneous flinching and licking responses. In this study, lipid peroxidation levels, glutathione-peroxidase and catalase activities were measured in spinal L4-S3 dorsal root ganglia. Experimental data were then statistically analyzed.
    Results
    Formalin-evoked flinching increased in both acute and chronic phases of pain in diabetic rats as compared to non-diabetic ones, whereas administration of melatonin reduced flinching frequency in both phases in MD rats. Total time of licking in diabetic rats was significantly (p<0.05) more than the control rats in both acute and chronic phases of pain melatonins injection significantly reduced this time in both phases of pain in the MD as compared D group, whereas was no significant difference between M and C rats in the indices mentioned. Assessment of dorsal root ganglia homogenates indicated an increase in Lipid peroxidation levels and a decrease in GSH-Px and CAT activities in the D group as compared to the controls (C). While melatonin administration ameliorated these in diabetic rats.
    Conclusion
    Results suggest that oxidative stress contributes to appearance of pain in diabetes and melatonin, as an antioxidant, is effective in reducing the acute and chronic pain in diabetic rats.
    Keywords: Diabetes, Melatonin, Pain, Peripheral neuropathy, Oxidative stress
  • P. Babaei, A. Damirchi, F. Honarmand, R. Mehdizadeh Page 89
    Introduction
    Estrogen deficiency is associated with unfavorable changes in body composition and abdominal fat deposition. The consequences of these changes lead to metabolic abnormalities and differential fat distribution.
    Materials And Methods
    Seventy female Wistar rats (weight: 170.73±15.82gr mean±SD) were divided into 7 groups:Intact(one group),sham (two groups), ovariectomized (two groups), ovariectomized, receiving estradiol valerate(one group) and ovariectomized, receiving sesame oil (one group).The intact rats were anesthetized and visceral fat was then taken from the abdominal cavity and weighed immediately. Two weeks after operation, one group of ovariectomized rats and one group of sham rats were sacrified and visceral fat was measured. The estradiol receiving ovariectomized group and vehicle group were given equal volumes of 17β-estradiol(30μg/kg, sc, 5 d/wk) and sesame oil for 8 weeks, respectively. After 8 weeks, all animals were sacrificied and intra- abdominal fat depots were dissected and weighed. Data were analyzed with one-way ANOVA and post-hoc and using paired t test. The differences were considered significant at P<0.05.
    Results
    After two weeks of surgery, the ovariectomized rats showed insignificant increase in body weight and visceral fat weight, whereas, after eight weeks, body weight increased significantly in ovariectomized rats (P<0.05). Estradiol replacement decreased body weight and visceral fat weight, however this decrease was only significant in body weight(P<0.05).
    Conclusion
    The results indicate that estrogen deficiency following ovariectomy leads to increase in both body weight and visceral fat, showing that replacement of this hormone could decrease body weight without affecting visceral fat.
    Keywords: Rat, Ovariectomy, 17β estradiol, Body weight, Visceral fat