فهرست مطالب

نامه مفید - پیاپی 67 (شهریور 1387)

مجله نامه مفید
پیاپی 67 (شهریور 1387)

  • نامه حقوقی
  • 160 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/04/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قانون حاکم بر الزامات خاص غیر قراردادی
    نجادعلی الماسی، مرضیه افضلی مهر صفحه 4
    الزامات ناشی از فعل غیر و الزامات ناشی از مالکیت یا حفاظت از اموال در مبحث تعارض قوانین، جزء دسته الزامات خارج از قرارداد هستند و تعیین قانون حاکم بر این مسئولیت های خاص امری ضروری است. با توجه به پذیرش قاعده عمومی حل تعارض یعنی اعمال قانون محل وقوع فعل زیانبار در مورد این دسته ارتباط از سوی اکثر حقوق دانان، در بیشتر موارد که محل وقوع فعل زیانبار عامل تعیین کننده ای برای تشخیص قاعده حل تعارض الزامات ناشی از فعل غیر و ناشی از دارا بودن اشیاء است، حکومت این قانون بر این نهاد حقوقی قابل قبول می باشد، اما در مواردی که عوامل ارتباط دیگری غیر از محل وقوع فعل زیانبار در الزامات ناشی از فعل غیر بیشترین و نزدیک ترین ارتباط را با حادثه و طرفین آن دارد، لازم است دادگاه، قانون مناسب دیگری را قابل اعمال بر دعوی بداند تا از نارسایی های ناشی از اعمال مطلق نظریه سنتی قانون محل وقوع فعل زیانبار و دشواری مربوط به تعیین محل وقوع فعل زیانبار اجتناب شود. بنابراین، نظریه «قانون مناسب الزامات غیر قراردادی» به خوبی در کنوانسیون های لاهه مربوط به قانون حاکم بر مسئولیت های ناشی از حوادث جاده ای و قانون حاکم بر مسئولیت ناشی از محصولات تولیدی منعکس شده است.
    کلیدواژگان: الزامات خاص غیر قراردادی، الزامات ناشی از فعال غیر، الزامات ناشی از دارا بودن اشیاء تعارض قوانین، قانون مناسب
  • نوع طلاق مبتنی بر عسر و حرج
    محمدعلی انصاری، محمدحسن صادقی مقدم صفحه 30
    با اصلاح ماده 1130 قانون مدنی توسط کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی در سال 1361 و ورود قاعده عسر و حرج (به عنوان یک قاعده ثانویه) به این ماده و تعریف عسر و حرج و تعیین مصداق به رای آن در اصلاح ماده فوق الذکر در سال 1381 توسط مجلس شورای اسلامی تحول عمیقی در حقوق خانواده و به خصوص مبحث طلاق بوجود آمده است. یکی از انتقادات وارده بر این اصلاحات عدم تعیین نوع طلاق حرجی است. در اینکه طلاق حاکم (غیر از طلاق به خاطر غیبت زوج) رجعی است یا بائن، حتی قبل از اصلاح ماده 1130، مورد اختلاف فقهای عظام و نویسندگان حقوقی بوده است. اما با ورود قاعده عسر و حرج به مبحث طلاق و عدم تعیین نوع طلاق حرجی در قانون، اختلافات فقهاء، نویسندگان حقوقی و دادگاه ها ظهور و بروز بیشتری پیدا کرده است. در اینکه نوع طلاق حرجی چیست، چهار نظر ابراز شده است. بعضی آن را خلع، گروه دیگری آن را رجعی، دسته ای آن را بائن (غیر از موارد مصرحه در فقه و قانون مدنی) و در نهایت جمع دیگری تعیین نوع طلاق حرجی را از اختیارات حاکم دانسته اند. در این نوشته هر چهار نظر مورد بررسی قرار گرفته و نظری که با موازین فقهی، حقوقی و عقلی انطباق بیشتری دارد انتخاب و معرفی گردیده است.
    کلیدواژگان: عسر و حرج، طلاق حرجی، رجعی، خلع، بائن خاص
  • مطالبه بهای شرط؛ تضمینی جدید برای جبران تخلف از شرط و نقد رویکردی سنتی
    حسین سیمایی صراف صفحه 57
    شرط یکی از منابع مهم تعهد در فقه امامیه و حقوق ایران است. تخلف از شرط توازن معاملاتی را به هم می ریزد. از همین رو طرف زیاندیده به ضمانت اجراهای تخلف روی می آورد تا دوباره قرارداد را متعادل سازد. ضمانت های مندرج در قانون مدنی که به پیروی از فقه وضع شده اند، گاه از تامین این هدف ناتوان بوده و حتی به ضد خود تبدیل می شوند. در این مقاله با نقد رویکرد سنتی و ارائه تحلیلی جدید از ماهیت شرط بر این باوریم که شرط گاه حق دینی ایجاد کرده و ذمه مشروط علیه را به خود مشغول می سازد وگاه حق عینی پدید آورده و معاملات معارض با خود را باطل و دست کم غیرنافذ می سازد.
    کلیدواژگان: بهای شرط و تقویم آن، حق دینی و عینی
  • حمایت از نشانه های جغرافیایی در موافقت نامه تریپس و حقوق ایران
    شوکت شایسته صفحه 71
    زعفران ایران با سهم نود و شش درصدی در بازار جهانی زعفران و نیز فرش دستباف ایران با جایگاه نخست در تجارت فرش دستباف جهان، مدت ها است در معرض خطر بزرگی قرار گرفته اند.
    زعفران های ایرانی پس از صدور به اسپانیا، بسته بندی شده و با عنوان «زعفران اسپانیا» فروخته و حتی صادر می شوند. همچنین فرش های هندی با الگو برداری از طرح فرش های ایرانی و به عنوان «فرش ایران» در جهان عرضه می شوند. برای جلوگیری از این گونه رویدادها بود که در سال 1383، قانون حمایت از نشانه های جغرافیایی ایران با الهام از موافقت نامه تریپس به تصویب رسید.
    آشنایی با مفهوم نشانه های جغرافیایی نظیر زعفران و فرش ایران و بررسی چگونگی حمایت از این نشانه ها در موافقت نامه تریپس و مقایسه آن با قانون ایران هدف این پژوهش است.
    کلیدواژگان: نشانه جغرافیایی، علامت، سمبل، مبداء جغرافیایی، رقابت غیر منصفانه
  • تاملی بر نقش و جایگاه سازمان های غیر دولتی در دعاوی کیفری زیست محیطی
    محمدحسین رمضانی قوام آبادی صفحه 91
    توسعه صنعتی در جهان، طبیعت را دگرگون ساخته و صدمات جبران ناپذیری به محیط زیست بشری وارد کرده است. نظر به وضعیت خاص محیط زیست باید تدابیر موثری اتخاذ کرد. رویکرد کیفری یکی از این تدابیر است. با این حال بدیهی است که تعیین ذینفع با بزه دیده جرایم زیست محیطی اهمیت زیادی دارد چرا که محیط زیست، قربانی ساکتی است که توان دفاع از خود را در هیچ دادگاهی ندارد. پس با تعیین ذینفع در این نوع جرایم بهتر می توان حمایت موثر از محیط زیست را تضمین کرد. افزون بر این، چنین اقدامی می تواند راهکارهای لازم جهت تقویت نهادهای جامعه مدنی به منظور مشارکت آن ها در پیشگاه مراجع قضایی را فراهم کند. این مقاله بر آن است تا با کاوشی مختصر در قوانین و مقررات ایران به نقش موجود و مطلوب سازمان های غیر دولتی بپردازد.
    کلیدواژگان: جرم زیست محیطی، سازمان های غیر دولتی، ذینفع، بزه دیده، جرم انگاری
  • تصدی کفالت ریاست جمهوری در حقوق ایران با نگاهی به حقوق فرانسه
    جواد تقی زاده صفحه 111
    در صورت فوت، عزل، استعفا، غیبت یا بیماری بیش از دو ماه رئیس جمهور و یا در صورت پایان دوره رئیس جمهور و عدم انتخاب رئیس جمهور جدید یا امور دیگری از این قبیل معاون اول رئیس جمهور با موافقت رهبری کفالت ریاست جمهوری را بر عهده می گیرد. کفالت ریاست جمهوری در فرانسه با رئیس سنا است و در صورت مانعیت وی بر عهده دولت قرار می گیرد. طول دوره کفالت در ایران حداکثر پنجاه روز و در فرانسه حداکثر سی و پنج روز است. در دوره کفالت ریاست جمهوری در ایران نمی توان وزیران را استیضاح کرد یا به آنان رای عدم اعتماد داد و نیز نمی توان برای تجدید نظر در قانون اساسی و یا امر همه پرسی اقدام نمود. با تفاوت های جزیی، محدودیت هایی مشابه محدودیت های دوره کفالت ریاست جمهوری در ایران برای دوره کفالت ریاست جمهوری در فرانسه تعیین شده اند.
    کلیدواژگان: کفالت، رئیس جمهور، قانون اساسی، ایران، فرانسه
  • اصل تناسب جرم و مجازات؛ چرائی و چگونگی آن
    جعفر یزدیان جعفری صفحه 139
    اصل تناسب جرم و مجازات، به عنوان یکی از اصول حاکم بر تعیین مجازات ها، در سال های اخیر مورد توجه بیشتری قرار گرفته است. علت اصلی این امر را باید گسترش رویکردهای مکافات گرایانه در فلسفه مجازات دانست. در این پژوهش سعی بر آن است ابتدا مبنا و ریشه تناسب جرم و مجازات در فلسفه مجازات بررسی گردد، سپس شیوه متناسب ساختن مجازات با جرم تحلیل شود.
    کلیدواژگان: تناسب، جرم، مجازات، مکافات گرائی
  • چکیده مقالات به انگلیسی
    صفحه 157
|
  • Applicable Law on Special Extra-Contractual Obligations
    Nejad Ali Almassi, Marzieh Afzali Mehr Page 4
    Vicarious liabilities and obligations arising from ownership or protection of property are included in the category of "Extra-Contractual obligations" in conflict of laws and ascertaining the applicable law on these special obligations is necessary. In view of the acceptance by most jurists of the general choice of law rule of the lex loci delicti commissi to this "connecting factor", in most cases where the place of the occurrence of the alleged act is the determining factor for ascertaining the conflict rule on vicarious liabilities and obligations arising from possession of property, the application of the lex loci rule to this legal institution is acceptable, but in some cases where other connecting factors have the most significant connection to the incident and to the parties, it is necessary for the court to determine another proper law to prevent troubles resulting from exclusive application of the traditional doctrine and from the difficulty of ascertaining the place of the occurrence of the tort. So, the doctrine of "the proper law of the tort" has been reflected in the Hague Conventions on the applicable law to traffic accidents and products liability.
    Keywords: Special Extra, Contractual Obligations, Vicarious Liability, Obligations Arising from Possession of Property, Conflict of Laws, Proper Law
  • The Type of Divorce Based on Hardship
    Mohammad Ali Ansaripoor, Mohammad Hassan Sadeghi Moghaddam Page 30
    In the course of an amendment to the Civil Code in 1982, a rule known as the rule of hardship (‘usr wa haraj) was inserted in Article 1130 of the Code. According to the new law “hardship” may be invoked by a woman to ask the court for divorce. The concept of hardship was further defined and exemplified by a law in 2002. The hardship rule has had a deep and fundamental impact on the Iranian law of divorce since its introduction. One of the shortcomings of the new development is that the type of hardship divorce has not been determined. Consequently, there is a difference of opinion among jurists, lawyers and courts in whether this divorce is revocable (raj‘i), where the marriage is not dissolved fully and so the husband can resume his marital life, or is irrevocable (bai’n), where the marriage is dissolved completely. This paper examines the different opinions and judgments in this regard. One group maintains that a hardship divorce is revocable. Another group believes that it is khul‘(a divorce that a woman gets in return for the payment of an agreed sum to her husband). A third group argues that the determination of the type of divorce should be left to the court. The last group supports the view that such a divorce is irrevocable. This paper concludes that the last opinion is the strongest one.
    Keywords: Divorce, Hardship, Revocable Divorce, Irrevocable Divorce
  • Seeking of Price of Condition, a New Guarantee for Compensation of Breach of Condition: A Critique of Traditional Approach
    Hosain Simaei Sarraf Page 57
    In accordance with the established theory of Islamic jurisprudence reflected in the Civil Code, the guarantees to enforce a condition in the event of a failure to perform it are to compel the person who has undertaken to execute the condition to do so and the right to rescission for the person in whose favour the condition is made. This article seeks to demonstrate that the above mentioned guarantees are not adequate, but on the contrary they sometimes cause losses. In order to remove this shortcoming, the theory of “Assessment of Condition” has been put forward. However, the theory is encountered by a number of juridical impediments. After addressing these impediments and establishing the theory, the effects of the theory will be considered in three different types of conditions.
    Keywords: Condition, Assessment, Price of Condition
  • The Protection of Geographical Indications in TRIPS Agreement and Iranian Law
    Shokat Shayesteh, Abdolrasoul Ghadak Page 71
    Iranian Saffron has a share of 96% in the international market and also Iranian hand-woven carpet has the first rank in the international trade of hand-woven carpets. These products have recently been exposed to a great risk: Iranian Saffron is being packaged and sold and even exported under the label of "Spanish Saffron" after its exportation from Iran to Spain. Also Indian carpets which have the design of Iranian carpets are being presented as "Iranians Carpets". In order to avoid such events, the Iranian law on the protection of geographical indications inspired by TRIPS was passed in 1383. This research analyzes the notion and the way of the protection of geographical indications according to the TRIPS agreement and Iranian law.
    Keywords: Geographical Indication, Mark, Symbol, Geographical Origin, Unfair Competition
  • A Reflection on the Role of NGOs in the Environmental Criminal Proceedings
    Mohammad Hosein Ramazani Ghavamabadi Page 91
    The industrial development in the world has changed nature and caused irreparable damage to human environment. Due to the special state of the environment, it is necessary to take more effective measures. The criminal approach is one of these measures. However, it is clear that the determination of the victim of the environmental crimes or locus standi is very important; environment is a silent victim which cant defend itself in any court. Thus, through recognition of the locus standi we can better guarantee the effective protection of the environment. Furthermore, this determination may provide the necessary mechanisms for developing the civil society institutions in order to participate in judicial proceedings. This article tries to briefly study the laws and regulations of Iran in order to locate the existing and optimal roles of the NGOs.
    Keywords: Environmental Crimes, NGOs, Locus Standi, Victim, Incrimination
  • Administrating of the Presidency's Interim in Iranian Law with a Look to French Law
    Javad Taghizadeh Page 111
    In case of death, dismissal, resignation, absence or sickness exceeding a period of two months and or in case of lasting the period and non-election of the new president or other reasons like these the first deputy of the president is responsible for the presidency's interim with the Leader's consent. The presidency's interim in France is entrusted with the Senate president and in case of his hindrance will be rested on the Government. The interim duration in Iran is fifty days and in France is thirty-five days maximum. During the period of presidency's interim it is impossible to interpolate the ministers nor give a vote of non-confidence, nor any attempt shall be made to revise the Constitution or referendum. With minor differences, the same restrictions in the presidency's interim in Iran apply in France as well.
    Keywords: Interim, President, Constitution, Iran, France
  • The Principle of Proportionality between Crime and Punishment
    Jafar Yazdian Jafary Page 139
    Proportionality between crime and punishment as one of the principles governing punishment has attracted more attention in recent years. The main cause of this development is the spread of retributivist approaches to philosophy of punishment. This article researches firstly the origin of proportionality in philosophy of punishment and secondly analyses the manner of making punishment proportionate to crime.
    Keywords: Proportionality, Crime, Punishment, Retributivism