فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصادی
پیاپی 85 (زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمداخباری صفحه 1
    پیش‎بینی تورم به عنوان یکی از الزامات سیاست‎گذاری پولی در کشورهایی تبدیل شده است که مقامات پولی آن‎ها سیاست هدف‎گذاری تورم را تعقیب می کنند. چرا که به واسطه استقلال بانک مرکزی از سویی و واگذاری سیاست‎گذاری پولی به این نهاد و از سویی دیگر به واسطه این‎که به‎طور عمده سیاست‎گذاری پولی با وقفه بر روی تورم تاثیرگذار است، لذا مقام پولی می‎بایستی تصویر مناسبی نسبت به تورم آینده داشته باشد، تا با سیاست‎گذاری از قبل بتواند در مسیر هدف‎گذاری انجام رفته حرکت کند.
    در این بین، به‎واسطه محدودیت‎هایی که مدل‎های منفرد پیش‎بینی تورم به همراه دارند، از مدل‎های مختلفی در پیش‎بینی تورم استفاده می‎شود، که هر یک از جهاتی نسبت به دیگر مدل‎ها دارای نقاط قوت و ضعفی هستند. یکی از راه های استفاده از تمامی اطلاعات موجود در پیش بینی تورم، ترکیب مدل‎های مختلف پیش بینی است، که در گزارش حاضر از رویکرد ابتکاری الگوریتم ژنتیک، به منظور ترکیب نتایج پیش بینی تورم شش مدل برای چهار فصل سال 1386 استفاده شده است.
    کلیدواژگان: ترکیب پیش‎بینی ها، الگوریتم ژنتیک، بهینه یابی
  • حمیدرضا ایزدی، مریم ایزدی صفحه 25
    نوسانات نرخ ارز و انحراف آن از مسیر تعادلی، یکی از مهم‎ترین متغیرهای اقتصاد کلان است، که از جنبه های گوناگون بخش‎های مختلف اقتصاد را تحت تاثیر قرار می دهد. با توجه به این‎که نوسانات نرخ ارز و انحراف آن از مسیر تعادلی بر کلیه بخش ‎های اقتصاد، تاثیری مشابه و یکسان ندارد و با توجه به اهمیت شایان توجهی که توسعه صنعتی می تواند بر توسعه اقتصادی کشور داشته باشد، این تحقیق به بررسی و ارزیابی اثر نوسانات نرخ ارز و انحراف آن از مسیر تعادلی بر ارزش افزوده بخش صنعت از سال 1386-1338، می پردازد. در این تحقیق، انحراف نرخ واقعی ارز از مسیر تعادلی بلندمدت با استفاده از مدل کوتانی استفاده شده است. در مرحله بعد، با توجه به ناپایا بودن برخی از متغیرهای مدل با استفاده از تکنیک های جدید هم‎گرایی و مدل خود توضیح با وقفه های توزیعی (ARDL)، تاثیر نوسانات نرخ ارز و انحراف آن از مسیر تعادلی بر ارزش افزوده، بخش صنعت در مدل مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نوسانات، مدل کوتانی، ارزش افزوده بخش صنعت، نرخ ارز
  • رضا تهرانی، مصطفی گودرزی، هادی مرادی صفحه 61
    تبیین ارتباط بین ریسک و بازده و قیمت‎گذاری دارایی های سرمای های، مفهومی است که دهه های اخیر به پارادایم غالب و مسلط در بازارهای سرمای های تبدیل شده است. به‎طوری‎که پس از بیان مدل قیمت‎گذاری دارایی های سرمای های توسط شارپ و لیتنر در سال 1965، این مدل بارها مورد انتقاد و اصلاح قرار گرفته است.
    در این مقاله نسخه دیگری از مدل قیمت‎گذاری دارایی های سرمای های CAPM، در کنار CAPM سنتی در بورس تهران مورد آزمون قرار گرفته است، که حساسیت تغییرات بازده سهم به تغییرات مصرف سرانه را به عنوان معیار ریسک قرار می‎دهد و تحت عنوان مدل قیمت‎گذاری دارایی های سرمای های مبتنی بر مصرف یا به اختصار C-CAPM، شناخته میشود.
    در این مجموعه 184 سهام در بورس اوراق بهادار تهران که از ابتدای سال80 تا پایان سال 85 وقفه معاملاتی طولانی نداشته‎اند، مورد بررسی قرار گرفته‎اند. نتایج نشان می‎دهند با وجود این‎که بتای مصرف از نظر تئوری بایستی یک معیار بهتری از ریسک سیتماتیک باشد ولی عملکرد تجربی مدل قیمت‎گذاری دارایی سنتی، دل‎گرم کننده‎تر بوده و در همه آزمون‎ها موفقیت نسبی داشته است.
    کلیدواژگان: مدل قیمت‎گذاری دارایی‎های سرمایه‎ای سنتی، مدل قیمت‎گذاری دارایی‎های سرمایه‎ای مبتنی بر مصرف، بتای بازار و بتای مصرف
  • ابراهیم حیدری صفحه 83
    این مقاله، فرضیه اساسی انتظارات عقلایی مبنی بر خنثی بودن سیاست پولی یا عدم تاثیر این سیاست بر متغیرهای حقیقی تولید و اشتغال را در اقتصاد ایران طی سال‎های 82- 1345، مورد آزمون قرار داده است. نتایج حاصل از تخمین معادله تولید، اثرگذاری جزء پیش‎بینی نشده حجم پول بر متغیر تولید را در سطح ازمون 5 درصد، رد می کنند، لذا نتایج به‎دست آمده، مؤید این نکته‎اند که سیاست‎های پولی پیش‎بینی شده و منظم در طول دوره مطالعه و در چارچوب روش انتخابی تحقیق و داده های آماری موجود در ایران، بر رشد اقتصادی مؤثر بوده‎اند. افزون بر این نتایج حاصل از تخمین معادله نرخ بیکاری نیز فرضیه اثرگذاری جزء پیش‎بینی نشده حجم پول بر متغیر حقیقی اشتغال را در سطح آزمون 5 درصد رد کرده و بر تاثیرگذاری رشد پیش‎بینی شده حجم پول با یک وقفه زمانی بر اشتغال، تاکید دارند. در مجموع، نتایج این مطالعه دیدگاه پیروان انتظارات عقلایی مبتنی بر عدم اثربخشی سیاست‎های پولی منظم بر متغیرهای حقیقی تولید و اشتغال را، تایید نمی‎کند.
    کلیدواژگان: انتظارات عقلایی، سیاست پولی، خنثایی پول، رشد پیش بینی نشده پول، رشد پیش بینی شده پول، متغیرهای حقیقی
  • حسن درگاهی، رضا انصاری صفحه 117
    این مقاله بر نقش شاخص های تلاطم در بهبود روش شبکه های عصبی برای پیش بینی روزانه دو نرخ ارز دلار و پوند در برابر یورو در بازار ارز تاکید دارد. بدین منظور دو شاخص واریانس و گارچ را به عنوان شاخص های تلاطم نرخ ارز به تفکیک در نظر گرفته و به دو طریق در مدل مورد استفاده قرار می دهیم. بار اول وقفه آن را به وقفه های نرخ ارز اضافه می کنیم و بار دیگر شاخص تلاطم را سطح بندی کرده و با دسته بندی مشاهدات براساس سطح تلاطم، مدل پیش بینی ویژه ای را برای هر دسته از مشاهدات می سازیم.
    نتایج نشان می دهد که مدل های سطوح بالای تلاطم، در مقایسه با مدل مبنا، قدرت پیش بینی نرخ ارز آتی را بهبود می دهند، اما در پیش بینی مدل های سطوح میانی و پایین تلاطم، بهبودی مشاهده نمی شود. بنابراین می توان گفت که در بازار ارز، تلاطم های پایین نرخ ارز برای عاملان اقتصادی خبر جدیدی نیست و در شکل دادن انتظارات برای پیش بینی نرخ ارز نقشی ندارد، در حالی که سطوح بالاتر تلاطم یک اطلاع جدید است.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، شبکه عصبی، شاخص تلاطم، پیش بینی
  • مجید دلاوری، اسماءکریمی کیا صفحه 145
    هدف این پژوهش تجزیه و تحلیل روابط تجربی میان سیاست مالی(مخارج دولتی) و تراز تجاری ایران در دوره 1385-1338 است. برای این منظور، در قالب یک الگوی اقتصادسنجی با بهره‎گیری از روش انگل وگرنجر(1987)، جوهانسون (1988)، ARDL پسران و شین (1998) و فیلپس- ‎‎هانسون (1990)، تاثیرمتغیرهایی چون مخارج دولتی (مؤلفه تقاضای عمومی)، سرمایه گذاری خصوصی و مصرف خصوصی (مؤلفه های تقاضای خصوصی) و دیگر متغیرهای در نظر گرفته شده در مدل، بر تراز تجاری با استفاده از تابع واردات (تصریح سنتی وگسترش یافته)، مورد مطالعه قرار می‎گیرد. نتایج نشان می دهد که اولا: افزایش مخارج دولتی، مصرف خصوصی و سرمایه‎گذاری خصوصی موجب بدتر شدن تراز حساب تجاری می‎شود، ثانیا وجود یک ارتباط بلندمدت میان متغیرهای تشکیل‎دهنده تابع واردات در تصریح گسترش یافته تایید می‎شود.
    کلیدواژگان: تراز تجاری، سیاست مالی، کشش‎های تجاری، تقاضای عمومی، تقاضای خصوصی، ARDL
  • محسن رنانی، رحیم دلالی اصفهانی، علی حسین صمدی صفحه 175
    هدف اصلی این مطالعه، بررسی تاثیر مخارج حفاظت از حقوق مالکیت بر رشد اقتصادی در چارچوب یک الگوی رشد درون زاست. برای رسیدن به این هدف، معادلاتی در جهت رفاه اقتصادی، تولید بخش خصوصی و تولید بخش عمومی تدوین شده است. این مطالعه از چند جهت با سایر مطالعات موجود تفاوت دارد. درون زا در نظر گرفتن ترجیحات، عدم فرض بودجه متوازن (قاعده مالی کسری، به جای قاعده بودجه متوازن)، در نظرگرفتن کارایی نظام حقوقی، ناکارایی بنگاه های دولتی و مخارج حفاظت از حقوق مالکیت به جای احتمال وجود غارت و یا تعداد گروه های هم‎سو، و فرض نرخ رشد لجستیک برای جمعیت، برخی از این تفاوت‎هاست. نتایج نظری نشان داده است که افزایش مخارج حفاظت از حقوق مالکیت، به‎طور حتم نرخ رشد اقتصادی وضعیت یکنواخت را افزایش نمی‎دهد. این نتیجه در مطالعه گونزالز (2007)، به‎صورت نظری و بر اساس نظریه نظم دهی خصوصی نیز به دست آمده است، درحالی که مطالعه حاضر بر اساس دیدگاه تمرکزگرائی قانونی انجام یافته است و مکمل نتیجه حاصل در مطالعه وی محسوب می‎شود. این نتیجه با استفاده ازکالیبره کردن الگوی تدوین شده براساس اطلاعات اقتصاد ایران نیز به دست آمده است. نتایج حاصل از کالیبره کردن الگوی تدوین شده براساس اطلاعات اقتصاد ایران نشان داد که برای رسیدن به نرخ رشد اقتصادی حداقل 2 درصد، به سهم مخارج حفاظت از حقوق مالکیت بیش از 35 درصد نیاز است. این رقم در حال حاضر در حدود 8/5 درصد است. بنابراین می‎توان نتیجه گرفت که با وضعیت فعلی میزان مخارج حفاظت از حقوق مالکیت در اقتصادایران، دسترسی به وضعیت پایا تقریبا«غیرممکن است.
    کلیدواژگان: حقوق مالکیت، حفاظت، رشد اقتصادی، الگوی رشد از نوع رمزی، رشد درون زا، کنترل بهینه، کالیبره کردن، اقتصاد ایران
  • حسین صادقی، مجید صباغ کرمانی، وحید شقاقی شهری صفحه 207
    مطابق ادبیات موجود، وقوع فساد به‎عنوان یک پدیده نامطلوب اجتماعی، علل اقتصادی و اجتماعی متعددی داشته و با توجه به اهمیت موضوع فساد در کشورهای مختلف، در سال‎های اخیر مطالعات گسترده‎ای به‎منظور شناسایی و تبیین علل وقوع آن انجام شده است. باید اذعان داشت که عوامل اقتصادی، عامل اساسی برای تمام ساختارهای اجتماعی بوده و تاثیرات قابل توجهی نیز روی فعالیت‎های فردی و جمعی در وقوع فساد دارند. در این مقاله سعی شده است تا در قالب یک الگوی اقتصادسنجی، با استفاده از داده های ترکیبی مقطعی - سری زمانی 4 ساله (دوره) 50 کشور و با به‎کارگیری روش «پانل دیتا»، ارتباط بین تمرکززدایی و فساد مورد بررسی قرار گیرد.
    نتایج به‎دست آمده حاکی از این است که افزایش تمرکززدایی در ابعاد مختلف، از طریق انتقال قدرت به سطوح پایین‎تر دولت برای کاهش قدرت انحصاری دولت مرکزی، اصلاحات در بخش عمومی و مقررات زدایی و شفافیت قوانین و مقررات، شرایطی را مهیا می‎کند که طی آن مقامات دولتی امکان تبانی و فساد را با بنگاه های اقتصادی بخش خصوصی نخواهند داشت و پیامد این امر نیز تشویق ورود بخش خصوصی به فعالیت‎های اقتصادی است. هم‎چنین نتایج بررسی سایر علل اقتصادی که به‎عنوان متغیرهای کنترلی در مدل مورد استفاده قرار گرفته‎اند، تاکیدی بر ارتباط تنگاتنگ بین شاخص‎های توسعه اقتصادی و انسانی با کنترل و ریشه کنی فساد دارد، به گونه‎ای که با بهبود سطح رفاه اقتصادی جامعه و توسعه علمی و سلامت آن، جامعه به سمت سلامت اداری و اقتصادی نیز هدایت می‎شود.
    کلیدواژگان: فساد مالی و اقتصادی، تمرکززدایی مالی، بخش خصوصی، پانل دیتا
  • سید کمیل طیبی، مصطفی عمادزاده، آزیتا شیخ بهایی صفحه 237
    در این تحقیق تاثیر تجارت خارجی و سرمایه انسانی بر رشد اقتصادی کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی طی دوره 1980-2003 با استفاده از داده های تلفیقی ()، مورد مطالعه قرار می‎گیرد. برای این منظور، الگوی اقتصادسنجی، مبتنی بر مدل رشد سدربم و تیل و با متغیرهای مستقل رشد صادرات صنعتی، رشد واردات صنعتی، رشد مجموع صادرات و واردات صنعتی، رشد سرمایه انسانی، رشد نیروی کار و رشد سرمایه فیزیکی، تصریح شده است.
    نتایج حاصل از تخمین نشان می‎دهد که رشد سرمایه انسانی تاثیرات مثبت و معنی‎داری بر رشد اقتصادی کشورهای عضو سازمان در طی دوره مورد مطالعه داشته است. افزون بر این، رابطه ‎ترکیبی هریک از متغیرهای تجاری با سرمایه انسانی، توانسته است تاثیر مثبت و کاملا معنی‎داری بر رشد اقتصادی داشته باشد. لذا با استناد به نتایج حاصل شده، تاثیر تجارت کالاهای صنعتی بر رشد اقتصادی در کشورهای منتخب، به رشد سرمایه انسانی بستگی دارد.. بنابراین، سرمایه‎گذاری بر منابع انسانی، با ارتقای مهارت‎ها، دانش و توان فنی می‎تواند زمینه نگرش عمیق‎تری به توسعه تجارت و رشد اقتصادی را در کشورهای مورد بررسی فرآهم آورد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، سرمایه انسانی، صادرات صنعتی، واردات صنعتی، سازمان کنفرانس اسلامی
  • الیاس نادران، حسن صدیقی صفحه 257
    اثرگذاری اقتصاد زیرزمینی بر شاخص‎های مهم اقتصادی از جمله GDP رسمی، بیکاری، مصرف، تولید و... این ضرورت را ایجاب می نماید تا با بررسی عوامل اثرگذار بر این پدیده راهکارهای عملی برای جلوگیری و گسترش آن شناسایی و اتخاذ شوند.
    مطالعات انجام شده نشان می‎دهند حجم اقتصاد زیرزمینی در ایران بالا بوده و عواملی چون مالیات‎ها، حجم و کیفیت قوانین و مقررات و عملکرد اقتصاد رسمی از مهم‎ترین عوامل تاثیرگذار بر آن می باشند.
    نتایج الگوی برآوردی مرحله اول این مقاله نشان می دهد، بار مالیاتی کل به لحاظ آماری اثر معنی داری بر اقتصاد زیرزمینی ندارد، اما متغیرهای بار قانونی و مقرراتی و نرخ رشد GDP با علائم به ترتیب مثبت و منفی اثر معنی داری بر اقتصاد زیرزمینی دارند.
    در مرحله دوم متغیر بار مالیاتی کل به دو جزء بار مالیاتی مستقیم و بار مالیاتی غیرمستقیم تفکیک شد. نتایج این الگو نشان می دهد، بار مالیاتی مستقیم اثر معنی‎داری بر اقتصاد زیرزمینی ندارد. اما بار مالیاتی غیرمستقیم اثر مثبت و معنی داری بر اقتصاد زیرزمینی دارد.
    در مرحله سوم متغیر بار مالیاتی مستقیم به اجزاء آن یعنی مالیات بر درآمد، مالیات بر شرکت‎ها و مالیات بر ثروت و متغیر بار مالیاتی غیرمستقیم نیز به اجزاء آن یعنی مالیات بر واردات و مالیات بر فروش تفکیک شد. نتایج این الگو نشان می دهد اجزاء بار مالیاتی مستقیم اثر معنی داری بر اقتصاد زیرزمینی ندارد. در حالی‎که از بین اجزاء بار مالیاتی غیرمستقیم، مالیات بر واردات رابطه معنی داری با اقتصاد زیرزمینی ندارد ولی این رابطه برای مالیات بر فروش معنی‎دار است.
    کلیدواژگان: اقتصاد زیرزمینی، بار مالیاتی کل، بار مالیاتی مستقیم، بار مالیاتی غیرمستقیم، بار قانونی و مقرراتی، نرخ رشد تولید ناخالص داخلی، ARDL
|
  • Page 1
    Inflation forecasting has been one of the requirements for the implementation of monetary policy in countries which their monetary authorities are pursuing inflation targeting regime. However, owing to central bank independence in one hand and as well as the lagged effects of monetary policies on inflation in the other, the monetary authorities should have the sound perspective about the future inflation, regarding the control of economy in the line of predetermined objectives. In this way, due to the limitations of single model, different forecasting models have frequently been used in different empirical studies to produce better forecast comparing to individual forecasting model. Moreover, it is found that simple combinations that ignore correlations between forecast errors often dominate more refined combination schemes. In this article we apply the genetic algorithm heuristic approach to find the optimal combination weights for inflation forecasts.
  • Page 25
    Fluctuation of exchange rate and its deviation from equilibrium path are one of the most important macroeconomic variables that is affected by different side of economical sectors. Whereas, the Exchange rate fluctuation and its deviation from equilibrium path haven’t the same and similar effects on all of the economical sectors, and considering eminent important of industrial development on the development of the country; This paper examines and evaluates the exchange rate fluctuation and its deviation from equilibrium path on value added of industrial sectors. So first we calculate deviation of real exchange rate from long run equilibrium path by use of Cottani’s model Then, in order to calculate short run exchange rate with error correction method framework. In order to avoid non stationery of some of the variables used in these models, and other problems, we have used a new econometric method; integration and auto regressive distribution lag (ARDL); and then considered the effects of exchange rate fluctuations and its deviation from equilibrium path on value added of industrial sectors This paper shows that fundamental hypothesis; posterior reverse relationship between real exchange rate deviation of equilibrium path and value added of industrial sectors; is accepted.
  • Page 61
    Explanation relation between risk and return and capital asset pricing are concepts which is appointed as dominator and major paradigms in capital markets. So far as after offering CAPM by Sharp & Lintner, this model has been revised and criticized frequently. In this paper another version of CAPM has been tested versus traditional CAPM in Tehran Stock Exchange. This version of CAPM measures sensitivity of stock return to consumption percapita and consider it as measure of risk. This model is identified as Consumption based Capital Asset Pricing Model or in abbreviation is C-CAPM. We examine 184 stocks in Tehran Stock Exchange which have not had long deadlock from beginning of 1380 to end of 1385. Despite of the fact that Consumption beta should be a better measure of systematic risk theoretically, but our results show empirical performance of traditional CAPM is more encouraging than C-CAPM, and CAPM had relative success over all tests.
  • Page 83
    This article examines the basic assumption of Rational Expectations Hypothesis on Iran's economy from 1966 to 2003. This assumption suggests the neutrality or ineffectiveness of money policy on the development of real variables of production and employment. The results from estimation of production equation do not support the significant influence of unanticipated component of money growth on the production variable. In other words, the results, support the hypothesis suggesting the significant influence of systematic and anticipated money growth on the economics growth in Iran. Moreover, the results from the estimation of unemployment rate equation, do not support the hypothesis suggesting the significant influence of unanticipated money growth on the real employment variable, whereas support the hypothesis suggesting the significant influence of anticipated money growth during a time lag. In other words, the results of this study do not support the neutral effect of systematic Monetary Policy on real variables of production and employment.
  • Page 117
    The emphasis of this paper is the role of volatility indices on improvement Artificial Neural Networks (ANNs) forecasting models for the daily USD/EUR and USD/GBP exchange rates Two volatility indices are used. First; the realized volatility, which is based on intra-daily data, and second the GARCH volatility. They are applied into the model in two ways. Firstly, the lagged volatility index is added to the model. Secondly, some levels for the volatility are defined and the time series are partitioned according to the level of volatility, and then different models of exchange rate forecasting are built for each level of volatility. The forecasting results demonstrate that the models with low and middle volatility are not preferred to the model without volatility index. However, in case of high volatility, the level models improve forecasting power. This means that high volatility provides new information for foreign exchange market.
  • Page 145
    The aim of this research is to analyse of empirical relationship of fiscal policy and Iranian trade account in the years 1338-1385(1959-2006). In and econometrics model the methods of Engle and Granger (1987), Johansen (1988), ARDL, pessaran and Shin(1998), Philips and Hansen(1990), have been used to find out the effects of variables such as government expenditures(the component of public demand), Private investment and private consumption (the component of private demand), and other related variable, on the trade account. The results show that firstly increase in the government expenditure, private consumption and investment deteriorate the trade account. Secondly, a long run equilibrium relationship between variables composing the import function will be verifid in extended assertion.
  • Page 175
    In this paper, we develop a Ramsey-type endogenous growth model in which government spending on property rights protection is a major determinant of economic growth. This model includes equations for welfare, private and public sectors production. We introduce the legal efficiency into private production function, and X-inefficiency parameter into public production function. Also, we consider the deficit rule for government rather than balanced budget rule. One contribution of this study is that, we compute the optimal share of property rights protection in Steady-State. The other one is considering the preferences as endogenous rather than exogenous. We show that the effect of property rights protection on economic growth depends on the statues of tax system (tax rate), and government fiscal rule. We calibrate the model by using the Iranian economy data set during 1959-2004. The results show that in order to achieve 2 percent growth rate, the share of government spending on property rights protection should be at least 35 percent. This Figure is 5.8 percent at present.
  • Page 207
    Underground economy affects important indexes such as formal GDP, unemployment, consumption, production and etc. Therefore it is necessary to identify elements and factors which affect underground economy to restrict it. Surveys and Studies indicate the size of Iran’s underground economy is high and taxes, quantity and quality of regulations and performance of formal economy are the important factors that affect it. At the first stage, the results of estimated model indicate that the impact of tax burden on underground economy isn’t statistically significant. But there is a statistically significant positive (negative) relationship between regulation burden (GDP growth rate) and the underground economy. In second stage, aggregate tax burden variable in primary model breakdown into its components: direct tax burden and indirect tax burden. Results of The model indicate impact of direct tax burden on underground economy isn’t statistically significant, but indirect tax burden is statistically significant and its relationship with underground economy is positive. In third stage, direct tax burden breakdown into its components: corporation tax, personal income tax, wealth tax. Also indirect tax burden breakdown into its components: commercial tax, excise tax. The results of the model indicate that the impact of direct tax burden components on underground economy isnt statistically significant. But among the indirect tax model the burden components sales tax has a statistically significant relationship with underground economy, while import tax has not.
  • Page 237
    This paper investigates the effect of foreign trade and human capital on economic growth using pooling data for the OIC member countries over the period 1980-2003. For this purpose, the Soderbom-Teal (2003) growth model is re-specified with the variables such as growth of manufacturing exports, manufacturing imports, human capital, labor force and physical capital. The empirical results indicate a positive effect of human capital on economic growth. In addition, an interacted relationship between trade and human capital has significantly affected growth of the selected OIC countries during the period under-consideration. According to the empirical results obtained, the significant role of manufacturing tradable products in economic growth is implemented as a result of human capital effect. Therefore, investment in human resources to improve skill levels of labor force and technology provides the OIC countries with a larger capacity of trade and growth.
  • Page 257
    Underground economy affects important indexes such as formal GDP, unemployment, consumption, production and etc. Therefore it is necessary to identify elements and factors which affect underground economy to restrict it. Surveys and Studies indicate the size of Iran’s underground economy is high and taxes, quantity and quality of regulations and performance of formal economy are the important factors that affect it. At the first stage, the results of estimated model indicate that the impact of tax burden on underground economy isn’t statistically significant. But there is a statistically significant positive (negative) relationship between regulation burden (GDP growth rate) and the underground economy. In second stage, aggregate tax burden variable in primary model breakdown into its components: direct tax burden and indirect tax burden. Results of The model indicate impact of direct tax burden on underground economy isn’t statistically significant, but indirect tax burden is statistically significant and its relationship with underground economy is positive. In third stage, direct tax burden breakdown into its components: corporation tax, personal income tax, wealth tax. Also indirect tax burden breakdown into its components: commercial tax, excise tax. The results of the model indicate that the impact of direct tax burden components on underground economy isnt statistically significant. But among the indirect tax model the burden components sales tax has a statistically significant relationship with underground economy, while import tax has not.