فهرست مطالب

خردنامه صدرا - پیاپی 55 (بهار 1388)

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 55 (بهار 1388)

  • 112 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/04/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سرمقاله
    صفحه 2
  • امکان فلسفه شهودی
    علی شیروانی صفحه 4
    مقصود از فلسفه شهودی در این مقاله، نظامی هستی شناختی بر پایه روش عقلی استدلالی است که یافته های شهودی در تعین بخشی به آن نقشی قابل توجه دارد، یعنی مابعدالطبیعه یی که در عین پایبندی به برهان عقلی در تصدیق و تکذیب گزاره های خود، از یافته های شهودی در شکل دهی به آموزه های خود بهرمند میشود.
    در برابر کسانی که فلسفه شهودی را ترکیبی متناقض و در نتیجه امری ناممکن میشمارند، کوشیده ایم با برشماری انحاء گوناگون بهر مندی فیلسوف از یافته های شهودی خود یا دیگران (از قبیل: تعیین سمت و سوی پژوهش، گشودن افقهای جدید، طرح مسائل جدید، کمک در ظهور فرضیه فلسفی و...) که همگی بیرون از حوزه داوری و سنجش درستی و نادرستی گزاره های فلسفی است، نشان دهیم که شهود میتواند تاثیر قابل توجهی بر یک نظام هستی شناختی بنهد، بی آنکه به تعقلی بودن آن یعنی پایبندی روش شناختی به استدلال عقلی در مقام داوری گزاره های خود آسیبی وارد آورد.
    همچنین با نشان دادن نمونه هایی از انحاء یادشده تاثیرگذاری شهود در حکمت اشراق سهروردی و بویژه حکمت متعالیه ملاصدرا، این دو نظام فلسفی نمونه های تحقق یافته یی از فلسفه شهودی بشمار آمده اند. در طی مقاله، وجوه برتری فلسفه شهودی بر فلسفه بحثی صرف که بیبهره از یافته های شهودی است، نیز معلوم میگردد.
    کلیدواژگان: فلسفه، فلسفه شهودی، حکمت اشراق، شهود، حکمت متعالیه
  • نقد و بررسی قاعده اصلح در اندیشه کلامی
    امیر شیرزاد صفحه 21
    یکی از مهمترین قاعده های کلامی قاعده وجوب رعایت اصلح بر خدای متعال است. این قاعده رابطه تنگاتنگی با قاعده لطف دارد. تصویر کلامی از رعایت اصلح بیشتر ناظر به بندگان و عباد و در امور دینی آنهاست. براهین آن نیز مبتنی بر حسن و قبح ذاتی و عقلی است. اشاعره و حکما هریک از موضعی متفاوت این نظریه را مورد انتقاد قرار داده اند. اشاعره حسن و قبح را ملاک فعل الهی ندانسته و حکما ضمن قبول حسن و قبح ذاتی افعال، آن را درباره افعال الهی جاری دانسته اند. نقد دیگر حکما ناظر به تصویرسازی قاعده اصلح است که نگاه جامع به آفرینش ندارد. در این مقاله نخست به تصویر قاعده اصلح و براهین آن و سپس به نقد و بررسی آن خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: بدیهی، حسن و قبح، اصلح، لطف
  • خیال مشایی، خیال اشراقی، و خلاقیت
    نادیا مفتونی صفحه 32
    تعریف ارسطو از خیال سرآغاز مفهوم سازی های فیلسوفان از آن است. فارابی، ابن سینا و سهروردی آن را بسط فراوان داده اند. فارابی خیال را با سه نوع کارایی: حفظ تصاویر محسوسات، تصرف در آنها و محاکات محسوسات و معقولات توسط آنها تعریف میکند. ابن سینا آنچه را فارابی خیال و متخیله مینامید در چهار قوه متمایز با اسامی خیال، متخیله، واهمه و حافظه مفهوم سازی میکند. سهروردی ادراک خیالی را نوعی علم حضوری اشراقی میداند و آن را بر اساس مشاهده مثل معلقه تبیین میکند. کاملترین نظریه خیال برای مفهوم سازی خلاقیت، نظریه فارابی است که چهار مرتبه متمایز خلاقیت خیال بر اساس آن قابل تعریف است البته این مراتب در خیال اشراقی هم تحقق دارد و تفاوت آن با خیال مشائی صرفا در نحوه تبیین است.
    کلیدواژگان: چیستی خیال، خیال اشراقی، خلاقیت خیال، خیال مشائی، محاکات
  • نظام احسن از دیدگاه صدرالمتالهین
    مهدی نکویی سامان صفحه 45
    مسئله احسن بودن نظام هستی، همواره برای بسیاری از متفکران، بویژه فیلسوفان و متکلمان اسلامی مورد توجه بوده است و بحثهای دامنه داری از دیرزمان بین دو طیف از اندیشمندان، بعنوان منکران و موافقان رخ داده است. این مسئله اکنون نیز با توجه به رشد فکری و علمی بشر درباره نظام پیچیده و دقیق جهان هستی مورد توجه است. بحث نظام احسن از طرفی به علم و حکمت و غایتمندی افعال الهی بستگی دارد و از طرف دیگر میتواند پاسخی برای شبهات مربوط به نقایص و شروری که در جهان هستی مشاهده میکنیم، باشد. از اینرو کنکاش در این زمینه میتواند در رشد و اعتلای معرفت دینی و نگاه عقلانی به دین نقش اساسی داشته باشد. از سوی دیگر، ضرورت اعتقاد به کمال و علم و قدرت الهی ایجاب میکند که شبهات گوناگونی که درباره شرور و وجود نقصها و کاستی های نظام آفرینش مطرح می شود را مدافعان خردورز و دینباور با دفاع عقلی و فلسفی پاسخ گویند و نظام احسن و حکیمانه نظام خلقت و عادلانه بودن نظام تکوین و تشریع را با براهین عقلی مورد تبیین و اثبات قرار دهند.
    این نوشتار با بررسی مفهوم «نظام احسن» ضرورت و زمینه طرح این بحث در فلسفه را مورد توجه قرار داده و به تبیین دیدگاه ملاصدرا و بررسی دلایل مدافعان این نظریه و منکران آن پرداخته است، بدین دلیل که این موضوع هم از جنبه کلامی و دینی اهمیت دارد و هم بعنوان یک بحث کاملا فلسفی میتواند در تحکیم مبانی نظری الهیات و کلام اسلامی کاربرد داشته باشد و در مباحث مهم کلامی نظیر بحث شرور و بحث غایتمندی افعال الهی، برهان نظم و جهان شناختی، بحث علم و قدرت و حکمت حق تعالی مورد توجه قرار گیرد. با این رویکرد، این نوشتار به تبیین این مسئله و طرح و مبانی فلسفی آن پرداخته و قریب به ده دلیل را صورتبندی و ارائه نموده است و در پایان نیز به نقد و بررسی برخی شبهات نظام احسن پرداخته است.
    کلیدواژگان: نظام احسن، علم عنایی، فیض، غایتمندی افعال خداوند، امکان اشرف، حکمت الهی، قدرت الهی، وجود حق تعالی، خیر
  • تعالی و حلول در فلسفه ملاصدرا
    محمد سعیدی مهر، شهناز شایان فر صفحه 64
    در نظام وحدت شخصی وجود، برخی جنبه های بظاهر حلولی به خدا نسبت داده می شود که عبارتند از: اتصاف به صفات محدثات و ممکنات، عینیت حق با اشیاء، خدا بعنوان مجموع عالم، تلقی عالم بعنوان نعت، جهت، حیثیت و شان برای حق که موهم نسبتی حلولی میان ممکنات و ذات حق از قبیل حلول عرض برای محل است. در این مقاله، اشکالات مبتنی بر ای هام حلول در نظام وحدت شخصی وجود از زبان ملاصدرا مطرح می شود و سعی بر آن است تا بر پایه برخی آراء و مبانی فکری ملاصدرا در باب وحدت شخصی وجود، برای اشکالات مذکور پاسخهایی ارائه شود. این پاسخهای مبنایی عبارتند از: تمایز میان وجود لابشرط مقسمی و وجود لابشرط قسمی (وجود منبسط) و اسناد جنبه های حلولی به وجود منبسط و ماهیات امکانی بعنوان خاستگاه جنبه های حلولی که بر پایه آن وجود منبسط نیز بسبب ارتباطش با وجود مقید، بالعرض دارای جنبه های تشبیهی میگردد. همچنین عدم سرایت احکام ممکنات، از جمله تقابل قرب و بعد به واجب، یکی دیگر از پاسخهای مبنایی است که بر اساس آن تقابل قرب و بعد و نیز تلازم قرب و حلول و تلازم بعد و تباین در باب حق تعالی نفی می شود بگونه یی که نزدیکی او، بنحو حلولی و دوری او بنحو تباین نیست. افزون بر آن، تعالی غیرمجامع، تعالی مجامع سنخی، تعالی مجامع شخصی (یا تعالی شانی) و تعالی معرفتی بعنوان صور تعالی معرفی میشوند که بر اساس آن به تبیین نحوه تعالی خدا نسبت به ممکنات در فلسفه مبتنی بر وحدت شخصی وجود صدرایی پرداخته میشود.
    کلیدواژگان: تعالی، وحدت تشکیکی وجود، وجود منبسط، حلول، وحدت شخصی وجود، ملاصدرا
  • نگرشی جدید بر مبنای «السمعیات الطاف فی العقلیات»
    پروین نبیان صفحه 78
    مقاله حاضر در جستجوی آن است که با معناشناسی عقل و مراتب مختلف آن و بتبع آن عقلیات و سمعیات و تفاوت معنایی آن با منقولات، تبیین درستی از رابطه بین عقلیات و سمعیات ارائه نماید. اگرچه تاکنون بسیاری از اندیشمندان درباره رابطه بین ایندو سخن گفته اند و بظاهر ناسازگاری و تعارض میان عقلیات و نقلیات را اثبات نموده اند، اما از آنجا که این سخنان بدون توجه به تفاوت معنایی دو واژه منقولات و سمعیات بوده است، شاید کمتر حق مطلب در این مورد ادا شده باشد.آنچه در این مقاله تبیین می شود این است که در نتیجه استماع حضوری از الگوی معصوم دین (نه تنها نقل قول غایبانه از ایشان) و بهر مند شدن از تعالیم او، فضای عقل به نور الهی منور گشته و در این فضای نورانی حقیقت کلام الهی و منقولات ادراک میشود.
    بعبارت دیگر، میتوان گفت سمعیات لطفی هستند برای فعلیت مراتب بالاتر عقل تا رسیدن به مرحله شهود (و حتی مشاهده) و رشد ادراکات عقلی که رسیدن به مراتب بالاتر عقل نیز خود عامل اصلی برای ادراک منقولات (قرآن و احادیث و روایات) و ادراک بالاتری از سمعیات است. اهمیت این مطلب هنگامی روشن می شود که معانی قرآن و احادیث و روایات و سمعیات را تنها معانی ظاهری ندانسته و ادراک معانی باطنی این متون و کلام را نیز بعنوان بزرگترین نعمت باطنی خداوند متعال، به حکم نتیجه گیری از دو آیه کریمه قرآن: «و اسبغ علیکم نعمه ظاهره و باطنه» و «ثم لستسئلن یومئذ عن النعیم»، واجب و ضروری بدانیم.
    کلیدواژگان: عقلیات، منقولات، ظاهر، سمعیات، قیم کتاب، باطن
  • هستی در ملاصدرا و پارامنیدس
    ناهید حجازی صفحه 87
    صدرالمتالهین معروف به ملاصدرا (979 1050 ه. ق.) و پارمنیدس (510 340 ق.م.) دو چهره فلسفی بسیار مهم هستند که با نوآوری در مهمترین مسائل فلسفی، تاثیر فراوانی در تفکر فلسفی داشته اند، با آنکه یکی متعلق به آغاز تفکر فلسفی یونان باستان است و دیگری برخاسته از دوره یی با تفکر دیگری که در اوج خود قرار دارد و درباره «هستی» نظریه هایی گاه نزدیک به هم و گاه متفاوت دارند. در این مقاله ابتدا دیدگاه، جهانبینی و روش دو فیلسوف درباره «هستی» بررسی میشود، سپس نشان داده می شود که هستی برای آنها چیست و چگونه گاهی به هم نزدیک و گاه از یکدیگر دور میشوند. آن دو به هم نزدیک میشوند اولا در اینکه هردو «هستی» را حقیقی دانسته اند و اساس پدیده ها را بر «وجود» بنا نهاده اند و هرچه جز آن را غیراصیل شمرده اند؛ دوم اینکه اثبات اصالت آن را با استدلال منطقی ممکن میدانند و سوم اینکه با آنکه تحلیلهای آنها متفاوت است، اما شناخت در تفکر آنها بنیادی هستی گرایانه دارد و برای آنها میان اندیشه و هستی توافق است: اندیشه هستی را درمییابد و هستی امری انتزاعی و ذهنی نیست. از یکدیگر دور میشوند هنگامی که نوع «هستی» و نحوه اصالت و تحقق آن را بیان میکنند، زیرا هریک هدف خاصی را دنبال میکند.
    کلیدواژگان: هستی، تشکیک وجود، ملاصدرا، جهان، پارمنیدس
  • معرفی کتاب
    صفحه 95
|
  • The Possibility of Intuitive Philosophy
    Ali Shirwani Page 4
    In this paper, by intuitive philosophy, the writer means an ontological system which is based on a rational-inferential method in the individuation of which intuitive findings play a significant role. In other words, it is a metaphysical philosophy which, while depending on rational arguments in the affirmation and rejection of its propositions, benefits from intuitive findings in the formation of its teachings.In contrast to those who believe that intuitive philosophy is a controversial combination of various theories and, as a result, an impossible issue, the writer has tried to show that intuition can have a significant effect on an ontological system without damaging its conceptuality – i.e. methodological reliance on rational reasoning when judging its propositions. In doing so, he has referred to various ways of a philosopher’s use of his or others’ intuitive findings (such as determining the direction of research, opening new horizons, posing new problems, helping in the formulation of philosophical hypotheses, etc.), which are all out of the domain of the judgment and evaluation of the truth or falsity of philosophical propositions.Moreover, by presenting some examples of the above-mentioned types of the effects of intuition on Suhrawardi’s Ishraqi philosophy and, particularly, Mulla Sadra’s Transcendent Philosophy, the writer has considered these two philosophical systems as actual examples of intuitive philosophy. He has also referred to the superiorities of this kind of philosophy to a purely discoursive one, which is void of intuitive perceptions and findings.
  • A Critical Study of the Principle of the Best in Theology (Kalam)
    Amir Shirzad Page 21
    One of the most important theological principles is the principle of the necessity of the observance of the best to Almighty God. It is in close relationship to the principle of favor. The theological picture of the observance of the best is mainly related to God’s servants and their religious affairs. Its arguments are also based on essential and rational goodness and evil. Both the Ash‘arites and philosophers have criticized this theory from different angles. The former do not consider goodness and evil as the criteria for divine acts, and the latter, while accepting the essential goodness and evil of acts, believe that this theory applies to divine acts. Philosophers have also criticized the picture making of the principle of the best, which lacks a comprehensive view of creation. In this paper, the writer will first deal with the picture of this principle and its arguments and then criticize and examine it.
  • Peripatetic Imagination, Ishraqi Imagination, and Creativity
    Nadia Maftooni Page 32
    Aristotle’s definition of imagination is the beginning of philosophers’ conceptualizations of this issue. Farabi, Ibn Sina, and Suhrawardi have greatly extended this concept. Farabi defines imagination with three types of function: preserving the pictures of sensibles, manipulating them, and imitations of sensibles and intelligibles by pictures. Ibn Sina conceptualizes what Farabi called imagination and imaginal faculty in four distinct faculties called the faculty of imagination, imaginal faculty, the faculty of estimate, and memory. Suhrawardi believes that imaginal perception is a kind of Ishraqi presential knowledge and clarifies it based on the observation of suspending images. The most perfect theology of imagination for the conceptualization of creativity is that of Farabi, based on which the four different levels of the creativity of imagination are definable. However, these levels are also realized in Ishraqi or Illuminative imagination, which differs from Peripatetic imagination only in the way it is clarified.
  • The Best Order in Mulla Sadra's View
    Mahdi Nekui Saman Page 45
    The issue of being as the best order has always attracted the attention of many thinkers and Islamic philosophers and theologians in particular. Moreover, for a long time, there have been several extensive discussions in this regard between two groups of thinkers: those who deny it, and those who agree with it. This subject is also the center of attention today considering man’s philosophical and scientific growth concerning the complicated and accurate order of the world of being. The discussion of the best order, on the one hand, depends on the knowledge, wisdom, and purpose beyond divine acts and, on the other, can be a response to the ambiguities regarding the defects and evils that we observe in the world of being. Therefore, research in this respect can play an essential role in the growth and promotion of religious knowledge and a rational view of religion. Moreover, the necessity of believing in divine perfection, knowledge, and power pushes rational and religious defenders to respond to the various questions which are posed concerning the existence of evils, defects, and shortcomings of the system of creation relying on rational and philosophical principles, as well as clarify and demonstrate the philosophical and the best order of creation and the justness of the order of being and Shari‘ah by means of rational arguments.The writer of this paper, through a study of the concept of “the best order”, has paid attention to the necessity and background of propounding this discussion in philosophy, explained Mulla Sadra’s view in this regard, and examined the reasons of those who are for and against this theory. This is because this issue is of great importance from both theological and religious aspects and can also have certain functions in the consolidation of the theoretical bases of Islamic theology as a completely philosophical issue. Besides, it can be of great significance in important theological discussions regarding such topics as the evils, teleological nature of divine acts, the argument of order and cosmology, and the knowledge, power, and wisdom of Almighty Truth. Accordingly, the writer has tried to clarify this issue and pose its philosophical design and basis. In doing so, he has developed and presented some ten reasons and, finally, criticized and examined some of the ambiguities concerning the issue of “the best order”.
  • Transcendence and Immanence in Mulla Sadra's Philosophy
    Muhammed Saidimehr, Shahnaz Shayanfar Page 64
    In the system of the individual unity of being certain seemingly immanent aspects are attributed to God. These include qualifying Him with the attributes of created and contingent beings, and assuming the identity of the Truth with objects, God as the entire world, and the world as the quality, direction, configuration, and mode of the Truth, which imply an immanent relation between contingent beings and the essence of the Truth, such as the immanence of accident for place. In this paper, the objections concerning the ambiguity of immanence in the individual unity of being are quoted from Mulla Sadra, and the writer has tried to provide some responses to them based on some of his ideas and philosophical fundamental principles in this regard. These basic responses include the following: the distinction between the existence of the non-conditioned as the source of division and the non-conditioned divided existence (unfolded existence), the attribution of immanent features to unfolded existence, possible quiddities as the origin of immanent aspects depending on which the unfolded existence, due to its relation with determined existence, develops comparative aspects. Moreover, the impossibility of the generalization of the judgments of possible things, such as the opposition between proximity and distance, to the Necessary is one of the fundamental responses according to which the opposition between proximity and distance, as well as the necessity of proximity and immanence, and the necessity of distance and diversity concerning Almighty Truth are negated, so that His proximity is not in the form of immanence and His distance is not in the form of diversity. In addition, non-associational transcendence, the classical associational transcendence, the individual associational transcendence (or modal transcendence), and epistemological transcendence are introduced as different forms of transcendence, according on which the mode of God’s transcendence in relation to possible things in philosophy based on Sadrain individual unity of being is clarified.
  • A New View of the Meaning of al-Samiyyat al-taf fi al-aqliyyat
    Parvin Nabiyan Page 78
    The present paper intends to provide a correct explanation of the relation between intellectual and traditional sciences by means of studying the semantics of the intellect and its various levels, intellectual sciences, traditional sciences, and its conceptual difference from transmitted sciences. Apparently, many thinkers have talked about the relation between them and demonstrated the incompatibility and contrast between intellectual and transmitted sciences. However, since their conclusions have been reached without paying any attention to the semantic difference between the two terms “transmitted” and “traditional” sciences, they might not be completely correct. This paper explains that, as a result of the personal hearing of the words of the infallible model of religion (not only quoting him without being present at the time he said his words) and benefiting from his teachings, the realm of the intellect is illuminated by the divine light, and in this luminous atmosphere the truth of divine words and transmitted sciences is perceived.In other words, we can say that traditional sciences are a grace for the actualization of the higher levels of the intellect until reaching the level of intuition (and even observation) and the growth of intellectual perceptions. Reaching the higher levels of the intellect itself is the main factor in the perception of transmitted sciences (the Qur’an, hadith, and narrations) and a higher understanding of traditional sciences. The importance of this issue becomes clear when we do not limit the meanings of the Qur’an, hadiths, narrations, and traditional sciences to their external meanings and believe that it is necessary to understand the internal meanings of these texts and words, as the greatest internal gift given by Almighty God, and as emphasized in the two noble verses of the Qur’an, “Do ye not see that Allah has subjected to your (use) all things in the heavens and on earth, and has made his bounties flow to you in exceeding measure, (both) seen and unseen? Yet there are among men those who dispute about Allah, without knowledge and without guidance, and without a Book to enlighten them!” (Luqman: 20) and “Then, shall ye be questioned that Day about the joy (ye indulged in!)” (al-Takathur: 8).
  • Being in Mulla Sadra and Parmenides
    Nahid Hijazi Page 87
    Mulla Sadra (979-1050 AH) and Parmenides (510-340 BC) are two of the most distinguished figures in the field of philosophy who have influenced philosophical thought with their innovations concerning the most important philosophical issues.Although one belongs to the era of the beginning of philosophical thought in ancient Greece and the other rose in a period in which his different thought was in its culmination, their theories of “being” are sometimes very close to and sometimes far from each other.Here, the writer first deals with the approaches, worldviews, and methods of the two philosophers regarding “being”. Then she reveals what the meaning of this issue for each of them is and describes how they sometimes come close to and sometimes go far from each other in this regard. Firstly, both of them agree that “being” is real, base phenomena on “being”, and maintain that anything other than it is unoriginal. Secondly, both believe that it is possible to demonstrate the principiality of “being” by means of logical reasoning. Thirdly, although their analyses are different, knowledge enjoys an ontological basis in their philosophies. For them, there is an agreement between thought and being; thought perceives being, which is not an abstract and mental issue. Nevertheless, Mulla Sadra and Parmenides move away from each other when they explain the kind of “being” and the mode of its principiality and actualization. This is because each of them follows a specific purpose.