فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصادی
پیاپی 67 (زمستان 1383)

  • تاریخ انتشار: 1383/11/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حمید ابریشمی، محمد هادیان صفحه 1
    هدف از این مقاله معرفی یک مدل رشد درون زا برای بررسی ارتباط بین رانت جویی، رشد اقتصادی است. در حالی که مدل های کلاسیک به اهمیت نیروی کار و سرمایه در رشد اقتصادی تاکید دارند، مدل های رشد درون زا به اهمیت ترتیبات نهادی و ساختاری در تبیین رشد اقتصادی اشاره می کنند. مشکلی که در خصوص بررسی تجربی اثرات رانت جویی بر رشد اقتصادی و جود دارد، عدم امکان اندازه گیری رانت جویی است. این موضوع سبب شده که محققان از جانشین های مختلف برای. این متغیراستفاده نمایند. در این مقاله از نرخ متوسط تعرفه. اختلاف بین نرخ ارز در بازار رسمی و غیررسمی و اندازه دولت به عنوان جانشین فعالیت های رانت جویانه استفاده شده است. براوردها نشان می دهد که اثر این متغیرها بر رشد اقتصادی، طی سال های 80- 1338 در ایران منفی بوده است.
    کلیدواژگان: رانت جویی، رشد اقتصادی، دل های رشد درون زا، ترکیبات ساختاری، مکتب انتخاب عمومی
  • غلامعلی رئیسی اردلی، حسن کلباسی، مهدی رئیسی صفحه 29
    در این مقاله، شاخص تجارت در، ن صنعت (IIT) ایران با استفاده از معیار گروبل و لوید، بر اساس طبقه بندی شش رقمی کدهای تعرفه ای (HS) محاسبه گردیده و به عنوان متغیروابسته مدل رگرسیونی تجارت درون صنعتی به کار گرفته شده است. در مطالعه حاضر، برای بررسی دقیق تر و کسب نتایج قابل اطمینان، از روش برآورد پانل برای بررسی عوامل تعیین کننده تجارت درون صنعت به تفکیک عوامل خاص کشوری، در دوره زمانی 2001-1997 استفاده گردیده است. بر اساس نتایج این مطالعه، تشابه درآمد ناخالص ملی و اندازه بازار دو کشور موجب تقویت تجارت درون صنعت متقابل آنها می شود.، از طرف دیگر تفاوت در سطوح درامدی و اندازه بازار کشورهاIIT را محدود می کند. همچنین تجارت درون صنعت با مسافت بین دو کشور همبستگی منفی دارد. متغیرعدم توازن تجاری هیچ گونه اثر معنی داری برIIT ندارد. در مجموع نتایج مطالعه حاضر، نشانگر اهمیت عوامل تعیین کننده خاص کشوریIIT است. این در حالی است که نظریه های تجارت درون صنعت، اصولا ویژگی های صنعتی را مدنظر قرار می دهند.
    کلیدواژگان: تجارت درون صنعت، مشاهدات ادغام شده، عوامل خاص کشوری
  • جعفر عبادی، محمدنبی شهیکی تاش * صفحه 61

    در این تحقیق به دنبال بررسی ساختار بازار کالاهای صادراتی کشاورزی ایران (پسته، خرما، انگور و سیب) هستیم. برای بررسی تحولات در بازارکالاهای فوق به سنجش تمرکز جهانی بازارهای مزبور در طی دو ره زمانی 1961- 2001 میلادی پرداخته ایم. این مقاله درصدد بررسی ساختار بازار کالاهای صادراتی فوق از حیث رقابتی یا انحصاری بودن، مشخص نمودن تمرکز جانب عرضه در این بازارها و ارزیابی اثر تمرکز بازار جهانی این محصولات در درآمد ارزی ایران است. نتایج بررسی اثر سهم بازار 4 کالای کشاورزی ایران (پسته، خرما. انگور و سیب) نشان دهنده آن است که تنها سهم بازار پسته کشور تاثیرمعنی داری در تمرکز بازار جها نی داشته است و در هیچ یک از این بازارها، تمرکز بازار جهانی اثر معنی داری در متوسط قیمت جهانی نداشته است. همچنین ساختار بازار، تنها در بازار پسته تاثیر مثبت بر درآمد ارزی ایران داشته و در بازارهای دیگر ساختار بازار تاثیر معنی داری در درامد ارزی نداشته است.

    کلیدواژگان: صادرات، ساختار با زار، تمرکز، ا نحصار موثر، کالاهای کشاورزی
  • مرتضی سامتی، سعید صمدی، سارا قبادی صفحه 91
    با نگاهی کوتاه در ادبیات جدید اقتصادی. به این نکته حائز اهمیت می رسیم که تورم، بیکاری نقش مهمی در عرصه اقتصاد داشته است و در ایران دو معضل بیکاری و تورم همواره باعث به وجود آمدن مشکلات در اقتصاد و جامعه گردیده است. مقاله حاضر به دنبال آن است که به برآورد نرخ بهینه بیکاری و مقایسه آن با نرخ طبیعی پرداخته و سپس نگاهی کوتاه به عملکرد و پیش بینی برنامه سوم توسعه در مورد دستیابی به نرخ بیکاری مطلوب می اندازد. برای این منظور با ارائه یک چهارچوب نظری، به کارگیری منحنی آرمی که نشات گرفته از منحنی لافر استء به برآو رد نرخ بهینه بیکاری 9/6 درصد برای اقتصاد ایران پرداخته است و سپس با استفاده از تحقیقات جرج پری، گوردون با تاکید بر انتظارات قیاسی، نرخ بیکاری طبیعی 6/10درصد برای اقتصاد ایران محاسبه گردید. نتایج کسب شده فرضیه معنی دار بودن اختلاف میان نرخ بیکاری طبیعی، نرخ بهینه بیکاری را تایید می کند و همچنین عملکرد و پیش بینی نرخ بیکاری در اقتصاد کشور در سال های اخیر، در جهت رسیدن به بیکاری بهینه در این تحقیق برآورد زده می شود. آمار، اطلاعات مورد استفاده از منابع آماری معتبر. برای دو ره زمانی 1379- 1350 به دست آمده اند.
    کلیدواژگان: بیکاری، منحنی آرمی، منحنی فیلیپس، تورم، انتظارات تورمی، مخارج سرمایه گذاری بخش خصوصی، مخارج عمرانی بودجه عمومی دو لت، پس انداز ملی، تولید ناخالص ملی
  • علیرضا عرفانی، احمد جعفری صمیمی صفحه 117
    تا اواخر دهه 70 میلادی، این باور وجود داشت که از سیاست پولی می توان برای یکنواخت کردن نوسانات دورهای تجاری بهره جست. اما با طرح مفهوم انتظارات عقلایی در اقتصاد کلان، موضوع اثرگذاری سیاست ها بر متغیرهای واقعی مورد چالش قرار گرفت. در حال حاضر تقریبا اکثر اقتصاددان ها بر بی تاثیر بودن تغییرات حجم پول بر متغیرهای واقعی در بلند مدت اتفاق نظر دارند هرچند در خصوص اثرات کوتاه مدت ان بر متغیرهای و اقعی چنین اتفاق نظری وجود ندارد. ابرخنثی بودن پول به معنای عدم تاثیر تغییرات نرخ رشد حجم پول بر متغیرهای واقعی در بلند مدت است. پیشرفت های اخیر که در خصوص ویژگی های متغیرهای سری زمانی به، جود امده است. اعتبار ازمون های بکاررفته برای ازمون خنثی بودن پول را زیر سوال برده است. در این مقاله با استفاده از ر و ش فیشر و سیتر همراه با داده های سری زمانی 338 1- 1381 اقتصاد ایران، خنثی بودن و ابر خنثی بودن پول مورد ازمون قرار گرفت. یافته ها نشان می دهند که پول در اقتصاد ایران خنثی بوده است. اما ابرخنثی بودن پول برای اقتصاد ایران، در دوره تحت بررسی، را نمی توان پذیرفت.
    کلیدواژگان: خنثی بودن پول، ابر خنثی بودن پول، ازمون فیشر و سیتر، ایران
  • خدیجه نصراللهی صفحه 139
    گر چه نرخ واقعی داخلی ارز- دو کالایی از لحاظ نظری به شکل نسبت قیمت کالاهای قابل مبادله به غیرقابل مبادله قابل تعریف است (به منظور تعیین درجه رقابت پذیری این دو بخش) اما در عمل اندازه گیری صحیح آن در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران مشکل است. معمولآ اطلاعات لازم برای محاسبه شاخص های پایه مخارجی نرخ واقعی داخلی ارز- دو کالایی در قالب آمار سالانه قابل دسترس است ولی آمار غیرتجمعی GDP برحسب ارزش افزوده بخش های اقتصادی، مورد نیاز برای محاسبه شاخص های پایه تولیدی در اغلب کشورها قابل دسترس نیست. از اینرو در محاسبه شاخص های پایه تولیدی نرخ واقعی داخلی ارز از روش های جایگزین استفاده می شود. در این صورت شاخص های پایه تولیدی و مخارج نرخ و اقعی داخلی ارز- دو کالایی در کشورهای در حال توسعه ممکن است به طور معنی داری نسبت به یکدیگر واگرا باشند. برای کشورهایی که اطلاعات مربوط به GDP بر حسب بخش های اقتصادی در دسترس است. محاسبه شاخص های پایه تولیدی به عنوان یک معیار کنترل نمونه های پایه مخارجی مورد استفاده قرار می گیرد با توجه به تاثیر متفاوت عوامل مختلف بر نرخ داخلی و خارجی ارز. این سوال مطرح می شود که از بین انواع مختلف نرخ های واقعی ارز. اندازه گیری کدامیک به شکل صحیحتر امکان پذیر بوده، کدامیک برای ایران مناسب تر است؟
    کلیدواژگان: نرخ موثر داخلی ارز، قانون قیمت واحد، رقابت پذیری داخلی و خارجی
  • حسین عباسی نژاد، احمد تشکینی صفحه 181
    مطالعات زیادی در دهه های اخیر، در خصوص تورم در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه انجام شده است. اگرچه یک درک عمومی در خصوص مفهوم تورم وجود دارد، ولی در خصوص علل آن بین اقتصاددانان اتفاق نظر وجود ندارد. در این تحقیق از داده های 0 8-338 1 (1 0 0 2- 0 96 1) برای انجام تجزیه و تحلیل استفاده شده است. برای بررسی ارتباط بلندمدت بین نرخ تورم، سیاست های پولی از سه روش اقتصاد سنجی همچون روش انگل- گرنجر، روش خود توضیح برداری با وقفه های گسترده (ARDL) و روش یوهانسن- جوسیلیوس استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که رشد 10 درصدی حجم پول منجر به افزایش سطح عمومی قیمت ها به میزان 3 درصد خواهد شد. همچنین فرضیه پولی بودن تورم در اقتصاد ایران پذیرفته نمی شود، در ضمن تولید 9 شاخص قیمت کالاهای وارداتی و نرخ ارز از عوامل مهم اثرگذار بر نرخ تورم در اقتصاد ایرانند. نتایج حاصل از روش تابع عکس العمل و تجزیه واریانس نشان می دهد که پول در اقتصاد ایران متغیری درون زاست و بنابراین مقامات پولی قادر به کنترل آن نیستند. سرانجام نتیجه دیگر به دست آمده از این روش آنست که، چون اثرات تورمی ناشی از اعمال سیاست پولی در یک دوره ظاهر نمی شود، بنابراین سیاست پولی فعال توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: تورم، حجم پول، سیاست پولی، روش همگرایی
  • مجید صامتی، علیرضا کرمی صفحه 213
    یکی از مهمترین بخش های اقتصاد ایران که حدو د 4/1 تولید ناخالص داخلی و 30 درصد جمعیت فعال کشور را به خود اختصاص داده. بخش کشاورزی است. بخش کشاورزی ابزار قوی برای کشورهای در حال توسعه (از جمله ایران) به شمار می رود که توسط آن به رشد و توسعه اقتصادی دست یابند. همچنین رشد تولید در این بخش موجب کاهش فقر در این کشورها گردیده است. از طرفی از مهمترین عوامل موثر در ارزش افزوده کشاورزی هزینه های دولت در این بخش است. در این پژوهش سعی شده با بررسی تاثیر هزینه های دولت در بخش کشاورزی بر فقر روستایی در کشور اهمیت این بخش بیش از پیش مشخص شود. بنابراین در ابتدا به معرفی مدل مورد نظر پرداخته می شود که این مدل با استفاده از روش2SLS براورد می گردد. این مدل بر اساس سیستم معادلات همزمان و تاثیر متقابل متغیرها بر روی یکدیگر طراحی شده است. در پایان به استناد مدل مذکور، ضرائب محاسبه شده نتیجه گیری می شود که هزینه های دو لت در بخش کشاو رزی تاثیر به سزایی در ارزش افزو ده این بخش و در نهایت فقر رو ستایی در کشور دارد. بنابراین پیشنهاد می گردد هزینه های دو لت در بخش کشاو رزی در سال های اینده با رشد بیشتری افزایش یابد.
    کلیدواژگان: ارزش افزوده بخش کشاورزی، روستایی، خط فقر، ضریب جینی
  • اکبر کمیجانی، رضا بوستانی صفحه 235
    طی سال های اجرای برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی رابطه رشد نقدینگی و تورم دچار تحول شد و رابطه قوی و مستقیمی که تا قبل از برنامه سوم بین این دو متغیروجود داشت، در طول برنامه سوم مشاهده نگردید. هدف اصلی مقاله حاضر آزمون ثبات رفتار تابعی تقاضای پول در سال 1379 و پس از آن است. جهت نیل به این هدف، تکنیک همگرایی جوهانسن- جوسیلیوس (0 99 1) و داده های سالانه 1339 تا 1381 مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج حاصله حاکی از آن است که حجم نقدینگی (M2) با تولید ناخالص داخلی. نرخ تورم و نرخ ارز در بازار موازی ارز، همگراست. همچنین مقدار ضریب جمله تصحیح- خطا (16%.) نشان می دهد که علی رغم وجود تعادل بلندمدت در بازار پول. حرکت به سمت تعادل در این بازار به کندی صورت می گیرد. نتایج آزمون های CUSUM و CUSMSQ حاکی از آن است که فرضیه صفر مبنی بر باثبات بودن ضرایب را در سطح معنی داری پنج درصد نمی شود رد کرد. به عبارت دیگر می توان پذیرفت که تابع تقاضای پول در ایران باثبات است.
    کلیدواژگان: تابع تقاضای پول، ثبات، همگرایی، مدل تصحیح، خطا، آزمون های ثبات
  • صمد رحیمی سوره، حسین صادقی صفحه 259
    این تحقیق ضمن بررسی تطبیقی رهیافت های پارامتری و ناپارامتری در برآو رد کارایی، اقتصاد مقیاس، ان را به طور موردی در سطح طرح های مرتعداری سه استان کشور مورد توجه قرار می دهد. در این طرح ها مراتع با هدف حفظ، اصلاح و احیا به صورت اسناد بلندمدت، قابل تمدید به مر تعداران (دامداران) واگذار می شود. نتایج حاصل از رهیافت پارامتری نشان می دهد که: الف- ظرفیت ارتقا،، کارایی فنی در طرح های مرتعداری به میزان 33 درصد وجود دارد ب- بازدهی فزاینده نسبت به مقیاس بر فرایند تولید حاکم است. ج- حس تعلق، احساس مالکیت، شیوه های بومی مدیریت، تقسیم بندی مراتع در پایداری انها تاثیر مثبتی دارد د- افزایش تعداد دام، تعداد بهره برداران (با ثبات سایر شرایط) به کاهش توان بیولوژیکی مراتع می انجامد ه- اموزشهای ترو یجی موفق بوده اند. از سوی دیگر نتایج رهیافت ناپارامتری حاکی از تایید بندهای الف (با رقم 20 درصد) وب بوده و لی در رتبه بندی. استان او ل، دوم تغییر مکان می دهند. یافته های بررسی تطبیقی رهیافت ها حاکی است که: الف- هر دو رهیافت دارای قابلیت های خاصی هستند ب- بروز نتایج متناقض محتمل است ج- به کارگیری رهیافت پارامتری در تحقیقات مربوط به بخش کشاورزی و منابع طبیعی به واسطه ویژگی های انها بسیار ضروری است ه- بالا بودن متوسط کارایی در رهیافت VRS- DEA نسبت به رهیافت SFA در بخش کشاو رزی احتمال بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: کارایی فنی، تابع تولید مرزی تصادفی (SFA)، مدل آثار عدم کارایی غیرخنثی، مدل هوانگ، لیو، تحلیل پوششی داده ها (DEA)، طرح های مرتعداری
|
  • Hamid Abrishami, Mohammad Hadian Page 1
    The purpose of this paper is introducing one endogenous growth model for analysis relation between rent – seeking and economic growth. While traditional models stressed the importance of labor and capital for economic growth، endogenous growth models believe that institutional and structural arrangements play a key role in explaining economic growth. There is a problem in dealing with empirical evidence effects of rent – seeking on economic growth، namely: measuring rent – seeking. This problem is caused, in empirical studies use different proxy for rent – seeking Variable. In this paper is used of average tariff rate and government size for rent -seeking variable. The estimate of growth equation shows that rent –seeking had a negative effect on economic growth during 1960-2002 in Iran.
    Keywords: Rent–Seeking, Economic Growth, Public Choice, Endogenous Growth Model, Structural Arrangements
  • Gholamali Raissi Ardali, Hassan Kalbasi, Mahdi Raissi Page 29
    In this paper, some of the various sources of intra industry trade described in the literature are combined in a panel regression analysis to determine if these proposed behavioral causes could be empirically verified. The dependent variable is Grubel & Lloyd index. The index is measured at the 6-digit level of harmonized commodity description and coding system in the period 1997-2001. The results of our econometric study support the hypotheses put forward in literature as far as the common characteristics of the countries in question are mostly concerned. Thus, the regression coefficients of the average gross national income, income inequality, average country size, inequality in country size and distance, all have the expected sign and are statistically significant in 10 percent level in the fixed effect model. The trade imbalance coefficient has its expected negative sign and is statistically insignificant.
    Keywords: Intra, Industry Trade, Panel Data, Country Specific Determinants, Income Inequality, Fixed Effect
  • Jafar Ebadi, M.N. Shahiki Tash Page 61

    This research is concentrated on elaborating the structure of the selected agricultural export commodities in Iran, namely; apple, grape, date, pistachio.In order to find the functioning of these markets, the concentration ratios in each of these markets have been analysed for 1961-2000 period.This study is considering the structure of these markets from competition point of view, and explaining the concentration degree in supply side of the market as well demand side, and also evaluating the effect of the concentration on the non-oil export income of Iran.Investigating the market share of the above four commodities for Iran revealed that the market share for pistachio is the only one which has a significant effect in the concentration ratio of the world pistachio market and the concentration ratio in none of these markets have any significant effect in the average world price of that commodity. Finally it is found that only the structure of pistachio market has a significant effect on the non-oil income of Iran.

    Keywords: Export, Market Structure, Concentration, Effective Monopoly, Agricultural Commodities
  • Morteza Sameti, Saeed Samadi, Sara Ghobadi Page 91
    In this paper optimum rate of unemployment has been measured and compared it with the natural rate, using the reliable statistical resources during 1972-2001. Results show that, there is a significant difference between optimum and natural rate of unemployment. The optimum rate is estimated using the quadratic regression of the Loafer curve and the simulation model to confirm regression coefficients. The natural rate is estimated by the George Perry & Gordon researches and comparative expectation models. Our conclusion implies that the difference between the optimum and natural rate is due to the misuse of instrumental variables in the model, where as the difference between the natural rate and present rate of unemployment in Iran is the result of surplus supply of labor and the lack of equilibrium in supply & demand of labor. The estimation of unemployment also is done, considering the third development planning to gain an optimum rate in this paper. The simulation results confirm the induced coefficients and studying the inflation unemployment trade off confirms the existence of Phillips curve in Iran.
    Keywords: Loafer curve, optimal rate of unemployment, natural rate of unemployment, supply, demand of labor, Phillips curve
  • Ahmad Jafari, Samimi, Alireza Erfani Page 117
    Until late 1970s it was overwhelmingly believed that monetary policy can be used to smooth the fluctuations in business cycles. However, by introducing the concept of rational expectations in macroeconomics the effectivity of monetary policy on real variable has been challenged.Currently, most economists believe that change in monetary aggregates do not affect real variables in long run whereas they do not think so in the short run.The concept of superneutrality of money refers to ineffectiveness of change in growth of money on real variables in long run. The recent progress made in features of time-series have questioned the credibility of the statistical tests to evaluate the Neutrality of money.The purpose of the present paper is to use the Fisher-Seater method to test the neutrality and superneutrality of money applying to the time series data for Iranian economy during 1959-2001. We conclude that money has been neutral in Iran. Also it is found the superneutrality of money is addressable for the Iranian economy during the period under consideration.
    Keywords: Neutrality, Superneutrality, Fisher, Seater Test, Iran, Money
  • Khadijeh Nasrollahi Page 139
    Although the theory of the internal RER is well developed, nevertheless, the actual computation of the different versions of the internal RER pose both conceptual and empirical problems especially for developing country including Iran. Necessary data for computing different Indexes of two goods internal RER are collected annually، indeed it can be hardly accessed through using unaggregate data in terms of value added of GDP. Therefore, in developing countries, every production or expenditure base Index of the internal RER may be meaningfully diverges from each other. Computation of production base indexes of the internal RER using production sectoral data for countries is as a measure for controlling expenditure base indexes.
    Keywords: effective Internal Real Exchange Rate, Unit Price Law, Internal Competitiveness, External Competitiveness, Tradable, Nontradable Goods
  • Hossein Abassinejad, Ahmad Tashkini Page 181
    Inflation has been the focus of numerous studies in the recent decades, both for developing and under developing countries. Although there is a general understanding about the consequences of inflation, its causes and cures are still controversial issues amongst economists. This study considers much empirical evidence and indicates the shortcomings of the other studies. We have used data from 1960 to 2001. Three econometric methods, such as Engle& Granger, Auto Regressive Distributed Lag (ARDL)، and Johanson - Joselious co integration test - have been used to examine the long run relationship between inflation rate and monetary policies. Our results indicate that a 10 percent increase in the monetary growth leads to a 3 percent increase in inflation rate. Hence the hypothesis of monetary inflation is not accepted in Iran’s economy, while out put, import price index and exchange rate are of the most important in influencing inflation rate in Iran. Our results also from VDCF and IRF methods show that money in Iran’s economy is endogenous and therefore monetary authorities do not have any control on it. Finally it was resulted that since inflationary effects of money growth certainly last in more than a period, using active monetary policies is not recommended.
    Keywords: Inflation, ARDL, VDCF, IRF, Monetary Policy
  • Majid Sameti, Alireza Karami Page 213
    Growth is agriculture production has proven a powerful instrument for developing countries to promote economic growth, development, and poverty reduction. An addition one of the factors that plays important role in improving the value -added in agriculture is government expenditure in this section. Despite the significant role agriculture growth plays in the gross national product and poverty reduction in country and effects have government expenditure on the value -added in agriculture the amount of expenditure is not beyond 6 percent during period of study. Agriculture is main job of rural aria and unfortunately majority of population in this aria live under poverty line. In this essay try to inquiry effects government expenditure in agriculture sector on rural poverty. Then model presented and it estimated with 2SLS method. Final results in this essay show growth in government expenditure lead to increase agriculture value -added and so decrease poverty in rural aria in country.
    Keywords: Agriculture Value, Added, Rural, Poverty Line, Jinni Coefficient, Government Expenditure
  • Akbar Komijani, Reza Boostani Page 235
    Using Johansen-Juselius (1990) co-integration technique and Iranian annual data, stability of money demand function was analyzed. We found that M2 monetary aggregates are Co-integrating with real gross domestic products (GDP), inflation rate and exchange rate in parallel market. To analyze the speed of adjustment, we used residual of long run model in order to estimate an error-correction model (ECM). The coefficient of error-correction term is small (0.16) and says that the process of adjustment in the Iranian money market is very slow. Application of CUSUM and CUSUMSQ test proposed by Brown, Durbin and Evans (1975) reveal that the money demand function is stable over the whole period and we can not reject the null hypothesis of no structural break.
    Keywords: Money Demand Function, Stability, Co, integration, Error, Correction Model (ECM), Stability Tests
  • Samad Rahimi Soureh, Hossein Sadeghi Page 259
    This study compares parametric and non-parametric approaches for the efficiency and scale economics of range management projects in 3 provinces.The DEA results indicate that: 1- There is a potential to raise technical-efficiency 33% in range. management projects; 2- Increasing return - to - scale(IRTS) is prevalent in production process; 3- Ordering the provinces according to the level of technical efficiency position khorasan, west-Azarbaijan, Yazd in the first, second and third place. 4- The feeling of possession and local methods of management and division of range land has a positive impact on the sustainability of pasture lands. 5- The increasing number of livestock and livestock operators lead to a decline in the biologic capacity of pasture lands. 6- Extension trainings are successful for increasing of efficiency.The comparative study of approaches show: 1- Both have their specific potential; 2- There is the possibility of contradictory results; 3- The application of the results of parametric approach in non-parametric approach modeling reduce the possible deficiencies of the latter; 4- The application of parametric approach in the agricultural and natural resource researches is very essential because of their characteristics; 5- The average efficiency in DEA-VRS is likely higher comparing to SFA in Agricultural and natural resource section.
    Keywords: Parametric, Non, Parametric Approach, Stochastic Frontier, Production Function, Huang, Liu Model