فهرست مطالب

مجله زیست شناسی ایران
سال بیستم شماره 4 (زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/11/22
  • تعداد عناوین: 17
|
  • فریبا امینی، علی اکبر احسانپور صفحه 311
    اثر تنظیم کننده های رشد گیاهی و نوع قطعه جداکشت بر تولید کالوس وباززایی در شرایط تنش شوری و بدون آن در دو رقم اصفهانی و شیرازی گیاه گوجه فرنگی مطالعه گردید. بذرها در محیط Water agar کشت و سپس برای رشد به محیط کشت MS بدون هورمون منتقل شدند. بعد از 28 روز رشد، 4 قطعه جداکشت (برگ، بخشهای بین گره ای ساقه، هیپوکوتیل و لپه) در شرایط استریل درمحیطهای کشت دارای ترکیبهای مختلفی از تنظیم کننده های رشد (هورمونهای (2mg/L) IBA(0.2mg/L)، Kin(2 & 2.5mg/L)، NAA(o.4 & 2mg/L)، BAP)، میو اینوزیتول، تیامین و همچنین نمک NaCl یا بدون آن برای باززایی مستقیم و یا از طریق تولید کالوس کشت، و پس از 45-40 روز، تولید کالوس و باززایی گیاه در این محیطها بررسی شد. تنوع سوماتیکی احتمالی گیاهان باززایی شده در محیط های دارای نمک و گیاهان شاهد نیز با استفاده از آنالیز RAPD-PCR بررسی شد. هر یک از دو هورمون اکسین، NAA و IBA در ترکیب با BAP بیشترین تاثیر را در تولید کالوس بترتیب در ارقام اصفهانی و شیرازی نشان دادند. در هر دو رقم، جداکشت ساقه بهترین قطعه جداکشت برای تولید کالوس می باشد. محیط کشت حاوی IBA و BAP نیز بعنوان بهترین محیط کشت برای باززایی گیاه در هر دو رقم مشخص شد. توان باززایی در رقم اصفهانی بترتیب بصورت برگ>ساقه>هیپوکوتیل>لپه و در رقم شیرازی بصورت برگ>ساقه>لپه>هیپوکوتیل مشاهده شد. با افزایش غلظت نمک در محیط کشت از 60 تا mM 120، تولید کالوس و باززایی گیاه بطرز معنی داری کاهش یافت و دو رقم در میزان باززایی در تنش شوری تفاوت نشان دادند. تنوع سوماتیکی در گیاهان باززایی شده از نظر مورفولوژی و یا در سطح DNA مشاهده نشد. بعلت تفاوتهای ژنوتیپی، اختلافاتی در تولید کالوس و باززایی از قطعات جداکشت مختلف در محیطهای کشت گوناگون مشاهده گردید
    کلیدواژگان: گوجه فرنگی، Lycopersicon esculentum کالوس، باززایی گیاه، تنظیم کننده رشد
  • محمدرضا دینی ترکمانی، ژیرایرکاراپتیان صفحه 327

    کنجد بعلت محتوای زیاد وکیفیت عالی روغن بعنوان یک منبع تغذیه ای مهم انسانی مطرح بوده و هدف از مطالعه حاضر معرفی ارقام مناسب از نظر میزان وطعم روغن و ترکیبات شیمیایی دیگر آن می باشد. در تحقیق حاضر، ده رقم کنجد بررسی شده شامل: اولتان، زودرس، یکتا، هندی، ورامین، چینی، کرج1، محلی مغان، نازک تک شاخه، نازک چندشاخه می باشد. به منظور اطمینان از تازه بودن دانه های مورد آزمایش، درصد جوانه زنی آنها تعیین و نتیجه درمحدوه 100- 84 درصد بدست آمد. میانگین وزن هزار دانه در ده رقم کنجد 79/2گرم بود. میزان روغن دانه برمبنای وزن خشک به روش سوکسله اندازه گیری شد و میانگین کل برابر با 16/51 درصد بدست آمد. نتایج حاصل از آنالیز واریانس نشان می دهد که بین میزان روغن ارقام اختلاف معنی داری در سطح احتمال 01/0 وجود دارد. همچنین میانگین ترکیب پنج اسیدچرب مهم شامل پالمیتیک، استئاریک، اولئیک، لینولئیک و لینولنیک بترتیب بمیزان 99/8، 98/5، 47/44، 69/39 و87/0 درصد توسط گاز کروماتوگرافی شناسایی و اندازه گیری شد. پروتئین کل به روش کجلدال اندازه گیری و میانگین ارقام برمبنای وزن خشک 02/24 درصد بدست آمد، که بین میزان پروتئین آنها اختلاف معنی داری در سطح احتمال 01/0 وجود دارد. در بررسی روابط همبستگی بین صفات مورد مطالعه ارتباط منفی و معنی داری (r = - 0.655**) بین میزان پروتئین و روغن دانه حاصل شد. در این مطالعه علاوه برمعرفی ارقام ازنظرمیزان روغن و سایر ترکیبات، مشخص شد که ارتباطی بین رنگ دانه با میزان روغن و درصد اسیدلینولنیک وجود دارد.

    کلیدواژگان: درصد اسیدهای چرب، درصدجوانه زنی، میزان روغن، میزان پروتئین، وزن هزار دانه
  • رئوف سید شریفی، سلیم فرزانه، رضا سید شریفی صفحه 334
    به منظور مقایسه تاثیر دگر اسیبی مقادیر مختلف بقایای گندم، جو، گلرنگ و افتابگردان در کنترل علفهای هرز نخود و مقایسه آن با کنترل شیمیایی، آزمایشی بصورت بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل در سال زراعی 82 انجام شد. تیمارهای مورد بررسی عبارت بودند از: عدم استفاده از بقایای گیاهی و علفکش، اعمال دو بار وجین دستی و استفاده از بقایای گیاهی گندم، جو، گلرنگ و آفتابگردان به مقدار دو و چهار کیلوگرم در کرتهایی به مساحت شش متر مربع. نتایج نشان داد که تیمارهای مختلف بجز شاهد موجب کاهش وزن خشک وتعداد علفهای هرز و افزایش عملکرد دانه نخود می شود. حداکثر عملکرد به تیمار دو بار وجین و اختلاط دو کیلوگرم بقایای جو در هر کرت (بترتیب معادل 767/0 و 762/. تن در هکتار) و حداقل آن به تیمار شاهد (معادل 541/0 تن در هکتار)تعلق داشت. آزمایش دیگری نیز به منظور بررسی تاثیر علفکش انتخابی لنتاگران بر روی علفهای هرز نخود در همان سال و در محل مشابه دیگری در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 9 تیمار در 4 تکرار انجام شد. تیمارهای مورد بررسی عبارت است از: شاهد (بدون کنترل علف هرز)، دو بار وجین علف هرز (وجین دستی مرحله اول: 20 الی 30 روز، و مرتبه دوم 50 الی 60 روز بعد ازسبز شدن) و استفاده از مقادیر مختلف علف کش لنتاگران بمیزان 5/0، 1، 5/1، 2، 5/2،3 و 5/3 لیتر در هکتار بصورت بعد از مرحله سبز شدن. نتایج نشان داد که حداکثر عملکرد دانه به تیمار دو بار وجین با متوسط عملکرد 816/0 تن در هکتار، مصرف دو لیتر در هکتار با متوسط عملکرد دانه 796/. تن در هکتار، و حداقل عملکرد به تیمار شاهد بدون کنترل با متوسط عملکرد 542/. تن در هکتار تعلق دارد.
    کلیدواژگان: دگر آسیبی، علف هرز، نخود، علف کش لنتاگران
  • احمد مجد، فیروزه چمن دوستی، صدیقه مهرابیان، مسعود شیدایی صفحه 344

    در پژوهش حاضر روشی ساده و تقریبا تک مرحله ای برای رویان زایی پیکری در گیاه کلزا با استفاده از جداکشتهای محور زیر لپه مشخص و گزارش شده است. نتایج آزمایشها نشان داد که جداکشتهای محور زیر لپه ای برای رویان زایی بدنی مناسبتر می باشند. افزایش مقدار ساکارز از 20 تا 60 گرم در لیتر موجب کاهش توان رویان زایی کالوسها می شود. در محیط کشت پایه MS حاوی 1 میلی گرم در لیتر 2،4-D، 2 میلی گرم در لیتر NAA، 2 میلی گرم در لیتر BAP، روی کالوس ساختارهای رویان نما پدیدار شد. پس از به کار گیری غلظتهای متفاوتی از کلرید سدیم (0، 2، 3، 4، 5، 6، 7 و 8 گرم در لیتر)، غلظت 6 گرم در لیتر آن موجب القای رویان زایی بدنی روی کالوسها گردید. رویانها در این محیطهای کشت جوانه زدند. انتقال نمونه ها به محیطهای حاوی تنها 1 میلی گرم در لیتر IBA، موجب تشکیل ریشه شد و واکشت آنها گیاهچه های کاملی را بوجود آورد. گیاهچه های با سازگارسازی تدریجی و منتقل شده از گلدانهای پرلیت دار به گلدانهای دارای خاک معمولی، به رشد و نمو خود ادامه داده و به گیاهانی بالغ و گلدار تبدیل شدند.

    کلیدواژگان: رویان زایی بدنی، کلرید سدیم، کلزا
  • جلال محمودی صفحه 353
    بررسی تنوع زیستی گونه ای گیاهی در مطالعات اکولوژیک از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این تحقیق بررسی و ارزیابی تنوع زیستی در سطح گروه های اکولوژیک گیاهی بود. این بررسی در جنگل حفاظت شده کلار آباد به مساحت 4/59 هکتار انجام شد. ابتدا 77 قطعه نمونه به ابعاد 20 20 متر به روش تصادفی سیستماتیک انتخاب و سپس مشخصه های کمی و کیفی مربوط به پوشش درختی، درختچه ای و علفی در آن برداشت شد، آنگاه با نرم افزار TWINSPAN چهار گروه اکولوژیک گیاهی تعیین و سپس شاخصهای تنوع، غنای گونه ای و یکنواختی در سطح هر گروه اکولوژیک انجام و با استفاده از تجزیه و تحلیل یک طرفه (ANOVA) آزمونهای لازم گزارش گردید. نتایج نشان داد شاخصهای شانون – وینر و سیمپسون در گروه های اکولوژیک دو و سه بیش از گروه های یک و چهار می باشد و بین آنها تفاوت معنی داری دیده می شود. شاخص منهینیک در گروه های چهارگانه اختلاف معنی داری را نشان نمی دهد ولی، شاخص مارگالف در گروه یک بالاترین میزان را دارد. در گروه های چهار گانه با افزایش یکنواختی، تنوع زیستی نیز افزایش یافته است. در منطقه مورد مطالعه تنوع گونه ای گیاهی در سطح گروه ها بدلیل عدم وجود شیب، جهت و ارتفاع از سطح دریای آزاد متاثر از عامل حفاظت می باشد.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای گیاهی، گروه های اکولوژیک گیاهی، جنگل حفاظت شده، کلارآباد
  • بتول مهدوی، سید علی محمد مدرس ثانوی، حمیدرضا بلوچی صفحه 363
    شوری خاک و آب، رشد و عملکرد محصولات کشاورزی را کاهش می دهد. خلر گیاه زراعی یکساله و متعلق به تیره Fabaceae است بطوریکه می تواند در زمینهای کم بارور و فقیر بخوبی رشد کند. این گیاه سازگاری زیادی به عوامل نامساعد محیطی دارد و در مناطق نیمه گرمسیری کشت می شود. جهت مقایسه اثر غلظتهای مختلف چهار رقم خلر شامل ارقام اردبیل، شهرکرد، مشهد و زنجان در چهار سطح شامل0، 6، 12 و 18 دسی زیمنس بر متر کلرید سدیم کشت و درصد جوانه‎زنی، طول ریشه‎چه و ساقه‎چه، وزن تر و خشک گیاهچه، وزن خشک ریشه چه و ساقه‎چه، درصد پروتئین، مالون دی آلدئید (MDA) و پرولین گیاهچه بررسی شد. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام گرفت. کلرید سدیم اثر معنی‎داری بر صفات جوانه‎زنی بذر داشت. بیشترین و کمترین درصد جوانه‎زنی بترتیب در سطوح صفر و 18 دسی زیمنس بر متر کلرید سدیم مشاهده شد. همچنین اثر کلرید سدیم بر طول و وزن خشک ریشه‎چه و ساقه‎چه، و وزن تر و خشک گیاهچه، MDA و پرولین گیاهچه معنی‎دار بود. افزایش غلظت کلرید سدیم طول ریشه‎چه و ساقه‎چه و وزن تر و خشک گیاهچه را کاهش داد. رقم شهرکرد بیشترین درصد جوانه زنی را در 18 دسی زیمنس بر متر کلرید سدیم دارا بود. با افزایش شوری، میزان پرولین و MDA افزایش یافت. ارقام شهرکرد و اردبیل بترتیب از مقاوم ترین و حساسترین ارقام به شوری تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: پرولین، تنش شوری، جوانه زنی، خلر، مالون دی آلدئید
  • جواد میرزایی، مسلم اکبری نیا، سیدمحسن حسینی، هرمز سهرابی، جعفر حسین زاده صفحه 375

    به منظور مطالعه تنوع گونه ای گیاهان علفی در رابطه با عوامل فیزیوگرافیک (ارتفاع از سطح دریا، جهت دامنه و شیب) در اکوسیستم جنگلی زاگرس میانی در جنگلهای شمال ایلام، منطقه ای به مساحت 170 هکتار از این جنگلها در منطقه حفاظت شده ارغوان انتخاب شد. سپس بصورت تصادفی سیستماتیک 228 قطعه نمونه به ابعاد 5/1×5/1 متر، بر اساس روش حداقل مساحت (Minimal area) مشخص، و در مجموع 88 گونه علفی متعلق به 71 جنس و 24 خانواده شناسایی شد. نتایج نشان داد که جهت دامنه بر تنوع و غنای پوشش علفی اثر معنی داری داشته و جهت جنوبی بالاترین غنا و تنوع گونه ای را دارد، در حالیکه تفاوت معنی داری برای یکنواختی مشاهد نمی شود. همچنین نتایج نشان داد که ارتفاع از سطح دریا بر تنوع اشکوب علفی تاثیر معنی دار داشته و دامنه ارتفاعی پایین (پایین تر از1630 متر) بالاترین تنوع را دارد، در حالی که اثر ارتفاع از سطح دریا بر یکنواختی و غنا و شیب بر غنا، تنوع و یکنواختی معنی دار نیست.

    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، اشکوب علفی، عوامل فیزیوگرافیک، زاگرس میانی
  • جواد حامدی، امیر صالحی نجف آبادی، حسن تیرانداز صفحه 383
    کلاولانیک اسید یک آنتی بیوتیک بتالاکتام تولید شده توسط Streptomyces clavuligerus است. در این پژوهش اثر روغنهای کلزا و سویا در تولید این آنتی بیوتیک بررسی شد. اثر غلظتهای 1/0 -20 گرم در لیتر روغنهای کلزا و سویا در دو محیط (1) دارای منبع کربن (مالت) و (2) دارای منابع کربن (مالت و دکسترین) مورد بررسی قرار گرفت. در مورد هر دو روغن بیشترین اثر افزایش تولید کلاولانیک اسید در محیط (2) مشاهده شد. در هر دو محیط (1 و 2) اثر مثبت روغنهای سویا و کلزا تا غلظت 1 گرم در لیتر مشاهده شد و در محیطهای دارای غلظت بیشتر از این مقدار روغن، تولید کلاولانیک اسید کمتر از محیط شاهد مربوطه بوده است. بیشترین اثر افزایش تولید کلاولانیک اسید، در غلظت 25/0 گرم در لیتر روغن کلزا و 5/0 گرم در لیتر روغن سویا بدست آمد.
    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، روغن کلزا، روغن سویا، کلاولانیک اسید، Streptomyces clavuligerus
  • مجید طهمورسی، حسن سالاری، عیسی کامکار صفحه 391

    به منظور جداسازی و شناسایی باکتری های بومی موثر در فرآیند استخراج بیولوژیکی سولفیدهای کم عیار مس، 24 نمونه آب، خاک و لجن از نقاط مختلف معدن مس سرچشمه کرمان جمع آوری و کشت وتکثیر شد. رشد باکتری در 7 نمونه مشاهده شد که باکتری ها پس از جداسازی و خالص سازی بر اساس آزمایشهای افتراقی و مورفولوژیکی شناسایی شدند. همه باکتری های جدا شده، باسیلهای گرم منفی می باشند که قادر به اکسیداسیون پیریت، گوگرد عنصری، تیوسولفات، سولفید مس و آهن فرو می باشند. این اکسیداسیونها عمدتا با تغییرات pH و رنگ محیط کشتها همراه است. باکتری های تخلیص شده هم از لحاظ موفولوژیک و آزمایش افتراقی ویژگی های باکتری Thiobacillus ferrooxidans را دارند. در کشتهای متوالی، سازش این باکتری به غلظتهای بالای مس نیز انجام شد. باکتری سازش یافته گونه ای جهش یافته از باکتری تیوباسیلوس فرواکسیدانس بومی می باشد که در محیط مناسب طی 24 تا 48 ساعت کاملا رشد کرده و قادر به تحمل مس محلول تا حد 15269 میلی گرم در لیتر است.

    کلیدواژگان: تیوباسیلوس فرواکسیدانس، معدن مس سرچشمه، تخلیص، جداسازی
  • مجید متولی باشی، زهره حجتی، سامانه حاجی حسینی صفحه 399
    آنزیمهای ماتریکس متالوپروتئیناز(Matrix metalloproteinase; MMP)، خانواده بزرگی از آنزیمهای تخریبی هستند که در تجزیه ترکیبات مختلف ماتریکس خارج سلولی نقش دارند. این آنزیمها همچنین نقش مهمی در پیشرفت و گسترش تومورهای سرطانی دارند. یک پلی مرفیسم تک نوکلئوتیدیSingle nucleotide polymorphism; SNP)) بصورت جایگزینی/ حذف نوکلئوتید داکسی آدنوزین(5A/6A) در پروموتور ژن ماتریکس متالوپروتئیناز- 3 (MMP3) باعث افزایش بیان این ژن می شود. مطالعه حاضر به بررسی تاثیر این پلی مرفیسم بر شروع و گسترش سرطان پستان می پردازد. ژنوتیپ حاصل از SNP ژن MMP3 با استفاده از تکنیک PCR-RFLP در 120 بیمار مبتلا به سرطان و 60 کنترل سالم در جمعیت اصفهان تعیین گردید. بیماران مبتلا به سرطان به دو گروه تقسیم شدند: M+ بیماران متاستازی و M- بیماران مبتلا به سرطان پستان که در مراحل اولیه بیماری قرار دارند. نتایج گویای این مطلب است که آلل 5A در گروه M+ از فراوانی بیشتری نسبت به کنترلهای سالم برخوردار میباشد (P= 95%، OR= 2.91 CI=95%) در حالی که فراوانی این آلل بین گروه M- و کنترل های سالم از نظر آماری معنی دار نمی باشد. با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، تصور می گردد که ریسک و گسترش سرطان پستان در حاملین همو و هتروزیگوت آلل 5A نسبت به حاملین همو 6A افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: ماتریکس متالوپروتئیناز، 3 (MMP3)، پلی مرفیسم تک نوکلئوتیدی(SNP)، متاستاز و سرطان پستان
  • جعفر وطن دوست، محمدرضا زمانی*، مصطفی مطلبی، مظفر شریفی صفحه 406

    خفاش گوش موشی کوچک Myotis blythii (خانواده Vespertionidae) بزرگترین گونه جنس Myotis در ایران محسوب می شود. مطالعات صورت گرفته در مورد ویژگی های ریختی این خفاش در مناطق مختلف ایران تفاوتهای قابل توجهی را نشان می دهد. تفاوتهای روشنی در شرایط اکولوژیک شمال دشت بین النهرین و زاگرس میانی وجود داشته و بنظر می رسد این تفاوتها باعث ایجاد تغییرات قابل توجهی در ویژگی های ریختی خفاش گوش موشی کوچک شود. در این مطالعه تعداد 29 صفت مورفولوژیک و نیز توالی های DNA سیتوکروم b میتوکندریایی جهت مطالعه و بررسی تفاوت موجود در جمعیتهای Myotis blythii ایرانی این دو محیط مورد استفاده قرار گرفت. قسمتی از ژن سیتوکروم b DNA میتوکندریایی نمونه های پرده بین انگشتی خفاشهای زنده با استفاده از دو آغازگر طراحی شده، تکثیر و سپس تعیین توالی شد تا مرزهای ژنتیکی و ارتباط فیلوژنتیک درون جمعیتهای خفاش گوش موشی کوچک Myotis blythii این دو منطقه مشخص شود. مقایسه بین اندازه جمجه نمونه های جمع آوری شده در این دو منطقه نشان داد که برخی از صفات مورفولوژیک دارای اختلاف معنی دار در جمعیتهای متفاوت می باشند. با این وجود براساس میانگین ضریب تغییرات (Coefficient of Variation،CD) بدست آمده مشخص شد که جمعیتهای این دو منطقه همپوشانی خوبی داشته و در سطح زیرگونه از هم جدا نمی شوند. آنالیز ملکولی توالی های DNA بدست آمده از ژن سیتوکروم b و بررسی های فیلوژنتیک در برنامه PHYLIP نشان داد که نمونه های کوه های زاگرس میانی و شمال دشت بین النهرین یک مقام تاکسونومیک را مشخص نمی کند. در حقیفت آنالیزهای ژنتیکی نشان داد که جمعیتهای این دو منطقه از نظر ژنتیکی، علیرغم وجود تفاوت در شرایط اکولوژیک، از یکدیگر قابل تشخیص نیستند.

    کلیدواژگان: PCR، سیتوکروم b، PHYLIP و Myotis blythii
  • حسین خارا، شعبانعلی نظامی، مسعود ستاری، سید فخرالدین میرهاشمی نسب، سید عباس موسوی صفحه 418
    در سال 1381، آلودگی ماهیان اقتصادی تالاب بوجاق کیاشهر به انگل چشمی Diplostomum spathaceum مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، ماهیان مورد نظر شامل اردک ماهی (Esox lucius) (39 عدد)، ماهی کلمه (Rutilus rutilus) (36 عدد)، ماهی سیم پرک (Blicca Bjuerkna) (153 عدد)، لای ماهی (Tinca tinca) (4 عدد)، ماهی کپور (Cyprinus carpio) (71 عدد)، ماهی کاراس (Carassius aurathus) (89 عدد)، ماهی سرخ باله (Scardinius erythrophtalmus) (119 عدد) و ماهی سفید(Rutilus frisii kutum) (81 عدد) پس از صید با وسایل صید مختلف، در وانهای فایبرگلاس بصورت زنده به آزمایشگاه منتقل شدند، و پس از بررسی آزمایشگاهی بکمک کلید شناسایی معتبر مورد شناسایی قرار گرفتند. اطلاعات بکمک تجزیه و تحلیلهای آماری مشخص کرد که شش گونه اردک ماهی، ماهی کاراس، ماهی کلمه، ماهی کپور، ماهی سیم پرک و ماهی سفید به انگل Diplostomum spathaceum آلوده می باشند و دو گونه لای مای و ماهی سرخ باله هیچ گونه آلودگی به این انگل ندارند. بر اساس نتایج بدست آمده بیشترین درصد آلودگی به این انگل مربوط به ماهی سفید (78/77 درصد) و کمترین مربوط به ماهی کاراس (72/24 درصد)، بالاترین میانگین شدت آلودگی مربوط به ماهی کلمه (21/14± 71/14 عدد) و کمترین مربوط به ماهی کاراس (05/1 ± 82/1 عدد)، بیشترین میانگین فراوانی مربوط به ماهی کلمه (77/13 ± 06/11 عدد) و کمترین مربوط به ماهی کاراس (94/0 ± 45/0 عدد) است. همچنین بر طبق تجزیه و تحلیلهای آماری انجام گرفته بین میزان آلودگی و گونه، سن، جنسیت ماهی و فصول تفاوتهایی وجود دارد.
    کلیدواژگان: گیلان، کیاشهر، تالاب بوجاق، ماهی Diplostomum spathaceum
  • سکینه زال خانی، مهناز کسمتی، فریده زنگنه، عبدالرحمن راسخ صفحه 430

    مطالعات نشان داده است اکسی توسین با تغییر فعالیت عصبی در سیستم عصبی مرکزی با مکانیسمهای نسبتا نامشخص بر بسیاری از پدیده های فیزیولوژیک موثر است. در این مطالعه اثر تزریق اکسی توسین در هسته لوکوس سرولئوس (LC) و تداخل آن با گیرنده های آلفا-2 آدرنرژیک بر رفتار اضطرابی در موشهای صحرایی نر بالغ مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور از موش صحرایی نر بالغ با میانگین وزنی15±285 در 5 گروه 6 تایی: دریافت کننده سالین، اکسی توسین، یوهمبین، یوهمبین+اکسی توسین و دریافت کننده سالین+ اکسی توسین استفاده شد. شاخصهای رفتار اضطرابی توسط ماز بعلاوه مرتفع تعیین گردید. نتایج نشان داد که اکسی توسین باعث افزایش اضطراب می شود اما بر فعالیت حرکتی اثری ندارد. تزریق یوهمبین بعنوان آنتاگونیست گیرنده آلفا-2 آدرنرژیک در هسته لوکوس سرولئوس باعث افزایش اضطراب و عدم اثر بر فعالیت حرکتی شد. اثر اضطراب زایی اکسی توسین در حضور یوهمبین افزایش یافت ولی فعالیت حرکتی تغییر معنی داری نکرد. بنظر می رسد تجویز حاد اکسی توسین با تحت تاثیر قرار دادن عوامل عصبی موجود در هسته لوکوس سرولئوس اثر اضطراب زایی خود را اعمال نموده و احتمالا بخشی از اثر خود را از طریق سیستم آلفا-2 آدرنرژیک اعمال می نماید.

    کلیدواژگان: اکسی توسین، یوهمبین، هسته لوکوس سرولئوس، اضطراب، مازبعلاوه مرتفع
  • نرگس شجاعی، مهدی عباس نژاد*، ایران پورابولی صفحه 438

    رتینوئیدها، ترکیبات چربی دوست مشتق از ویتامین A هستند که بر بسیاری از فرآیندهای متابولیکی و تکاملی اثر می گذارند و اعمال فیزیولوژیکی و فارماکولوژیکی خود را با تنظیم نسخه برداری از ژنهای هدف ویژه انجام می دهند. هیپوتالاموس، مرکز اصلی کنترل دریافت غذا در بدن می باشد و نواحی دیگر از جمله هسته اکومبنس از طریق هیپوتالاموس بر این پدیده تاثیر می گذارد. در این مطالعه اثر تزریق رتینوئیک اسید در پوسته هسته اکومبنس بر دریافت غذا و وزن بدن مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ابتدا حیوانات با استفاده از مخلوط کتامین-گزیلازین بیهوش و بکمک دستگاه استریوتاکس، کانول گذاری دو طرفه در ناحیه پوسته هسته اکومبنس صورت گرفت و پس از بهبودی (یک هفته)، رتینوئیک اسید، آگونیست گیرنده های رتینوئیدی با غلظتهای 5/1، 3، 6 میکروگرم بصورت دو طرفه در پوسته هسته اکومبنس بمدت 4 روز تزریق شد و تغییرات روزانه وزن و غذای مصرفی اندازه گیری شد. نتایج نشان می دهد، تزریق رتینوئیک اسید بداخل هسته اکومبنس، بمقدار 5/1 میکروگرم سبب کاهش معنی دار وزن بدن موشهای صحرائی می شود ولی بطور متوسط هیچکدام از مقادیر فوق بر دریافت غذا اثر معنی داری ندارد، اگر چه بطور نسبی دریافت غذا را کاهش داده است. بنابراین بنظر می رسد رتینوئیدها در پوسته هسته اکومبنس با اثر بر میانجی های عصبی مرتبط با متابولیسم انرژی و مراکز کنترل سیری و گرسنگی در هیپوتالاموس، و از طریق گیرنده های هسته ای، نقش خود را در کنترل وزن و دریافت غذا ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: رتینوئیک اسید، دریافت غذا، وزن بدن، هسته اکومبنس
  • مهدی مردانی کرانی، مسعود شیدایی، جمیله پازوکی صفحه 447
    116 نمونه ماهی برای مطالعه بیومتری صید، و برای هر ماهی 35 صفت نسبی، 14 صفت مریستیک و 24 صفت مورفومتریک محاسبه شد.با استفاده از نرم افزار SPSS، جهت گروه بندی نمونه ها از تجزیه خوشه ایبروش Ward استفاده گردید. تجزیه به عاملها (Factor Analysis) با استفاده از مولفه های اصلی انجام شد. برای تشخیص و یا احتمال وجود تفاوت معنی دار بین جمعیتها، نر و ماده ها در گروه های مجزا قرار گرفتند و آنگاه ازANOVA بروش Oneway بین هشت گروه، استفاده و مشخص گردید کدام صفات در بین هشت گروه اختلاف معنی دار دارد. نتیجه آنالیزها وجود دو شکلی جنسی را در بین افراد نر و ماده هر چهار ایستگاه نشان داد. همچنین از نظر دندروگرامها، تمایز ایستگاه ها در خوشه های مجزا دیده شد. چند صفت مورفومتریک که بیشترین نقش را در تمایز جمعیتها نشان داد عبارتند از: فاصله باله شکمی تا نوک پوزه، فاصله باله پشتی تا نوک پوزه، طول کل، فاصله باله مخرجی تا نوک پوزه، عرض سر و ارتفاع سر. با استفاده از ANOVA بروش Oneway، 55 صفت از 72 صفت بین ایستگاه ها در سطح 95 درصد اختلاف معنی دار نشان دادند.
    کلیدواژگان: سیستماتیک، Aphanius vladykovi، Cyprinodontidae، کپور ماهیان دندانه دار، ایران
  • نسیم هزاوه، فرشته قاسم زاده، جمشید درویش صفحه 458
    دوزیستان بی دم جانورانی هستند که علیرغم اهمیت آنها، در ایران، از نظر مطالعات سیستماتیکی و تنوع زیستی مستلزم مطالعات موضعی است. در این مطالعه سعی شده است دوزیستان استان مرکزی شناسایی و از نظر بیوسیستماتیکی تغییرات درون گونه ای آنها بررسی شده و با دوزیستان خراسان مقایسه گردد. بدین منظور تعداد 122 نمونه از جمعیتهای مناطق اراک، قدمگاه، شازند، فرمهین، دلیجان و خمین در بهار و تابستان 84-1383 جمع آوری شد. نمونه ها بطور زنده به آزمایشگاه منتقل، و پس از تعیین کاریوتایپ، اندازه گیری های مورفومتریک انجام، و نمونه ها شماره گذاری و ثبت گردید. به منظور بررسی تنوع جمعیتی گونه های شناسایی شده، تعداد 17 صفت برای وزغ سبز و 14 صفت برای قورباغه مردابی اندازه گیری شد و با جمعیت مطالعه شده در استان خراسان مقایسه گردید. نمونه ها بر اساس کلیدهای شناسایی و عدد کروموزومی متعلق به دو گونه قورباغه مردابی Rana ridibunda و وزغ سبز Bufo viridis تشخیص داده شدند. بطوریکه بترتیب دارای 26 (26=n2) و 22 (22=n2) کروموزوم بودند. آزمون مقایسه میانگینها (t-test) برای جنسهای نر و ماده قورباغه مردابی در 12 صفت و برای وزغ سبز تنها بر اساس یک صفت دارای اختلاف معنی دار بود (P<0/001). آزمون آنالیز واریانس تک متغیره (ANOVA) جدایی جمعیتهای مورد مطالعه را در قورباغه مردابی بر اساس 13 صفت و در وزغ سبز در شش صفت نشان داد (P<0/001). آزمون T2 Hotellingجدایی جنسیتها و جمعیتها (P<0/001) و عدم اثر متقابل آنها (P=0/32) را تایید نمود. تحلیل ممیزی (Discrimination analysis) برای جنسیت نر و ماده در گونه قورباغه مردابی، منجر به استخراج یک تابع معنی دار با 89 درصد گروه بندی صحیح با صفات ممیزی طول پا و طول ران و در گونه وزغ سبز نیز یک تابع معنی دار با 92 درصد گروه بندی صحیح با صفت ممیزی فاصله بین پلکها گردید. تحلیل ممیزی بین جمعیتها با دو تابع تشخیص معنی دار باعث جدایی 78 درصدی جمعیت قورباغه و جدایی 88 درصدی جمعیتهای وزغ شد. تحلیلهای خوشه ای(Cluster analysis) بر اساس مرکز گروه های حاصل از توابع تشخیص، جمعیتهای مورد مطالعه را براساس فواصل جغرافیایی گروه بندی نمود. نتایج نشان می دهد روابط فنتیکی جمعیتهای مورد مطالعه می تواند بازتاب شرایط زیستگاهی متفاوت، فواصل جغرافیایی و همچنین تفاوتهای ژنتیکی آنها باشد.
    کلیدواژگان: دوزیستان بی دم، بیوسیستماتیک، استان مرکزی، Rana ridibunda، Bufo viridis
  • علی موافقی صفحه 468
    در سلولهای یوکاریوت انتقال پروتئینها بین اندامکها عمدتا توسط وزیکولها انجام می گیرد. در این میان وزیکولهای کوپ ناقلین مولکولها در ابتدای مسیر ترشحی سلول بشمار می روند. وزیکولهای کوپ II در خروج مولکولها از شبکه آندوپلاسمی و انتقال آنها به سمت دستگاه گلژی مشارکت می کنند و وزیکولهای کوپ I در انتقال پروتئینها در مسیر روبه جلو و رو به عقب در دستگاه گلژی و در بازگشت به سمت شبکه آندوپلاسمی دخالت دارند. با استفاده از برش گیری انجمادی و نشان دار کردن ایمنی شناختی سلولهای هیبریدومای موش موقعیت یک زیر گروه از وزیکولهای کوپ I بهمراه یک مولکول انتقالی در مسیر رو به عقب (پذیرنده تتراپپتید KDEL) و یک مولکول انتقالی در مسیر رو به جلو (مولکولهای آنتی بادی اولیه تولید شده بر علیه پروتئینی بنام MAP-2) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده با میکروسکوپ الکترونی نشان داد که زیرگروه مورد بررسی از وزیکولهای کوپ I عمدتا در کمپلکس حدواسط شبکه آندوپلاسمی و دستگاه گلژی و همچنین سطح سیس دستگاه گلژی وجود دارند. نشان دار کردن دوگانه وجود پذیرنده KDEL و عدم وجود مولکولهای آنتی بادی را در این وزیکولها تایید نمود. بدین صورت مشارکت جمعیت وزیکولی مورد نظر در انتقال رو به عقب مولکولها از کمپلکس حدواسط و بخش سیس دستگاه گلژی به سمت شبکه آندوپلاسمی مشخص گردید.
    کلیدواژگان: انتقال پروتئین، دستگاه گلژی، شبکه آندوپلاسمی، هیبریدوما
|
  • Amini F., Ehsanpour A.A Page 311
    The effects of plant growth regulators and type of explants on plant regeneration of two tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) cultivars (Isfahani and Shirazi) under salt stress and without salt stress were studied. Different explants (leaf, stem, hypocotyl and cotyledon) were cultured on media with different hormonal combinations and different concentrations of NaCl (0, 40, 80, 120, 160 mM). After 40-45 days, callus production and plant regeneration was evaluated. NAA (0.4 mg/L) and IBA(0.2 mg/L) in combination with BAP (2 mg/L) were the best auxins for callus production in cultivars Isfahani and Shirazy respectively. Among 4 explants for callus production, stem was the best explant in two cultivars. Medium with IBA and BAP was the best for plant regeneration from different explants in two cvs too. The potential for of the plant regeneration was as leaf > stem > hypocotyl > cotyledon respectively in cultivars. Isfahani and leaf > stem > cotyledon > hypocotyl in cultivar. Shirazy. With increasing of NaCl callus production decreased and two cultivars showed different plant regeneration ability in NaCl using stem and leaf explants. No somaclonal variation was observed accoding to assessment of morphology and RAPD-PCR analysis on regenerated plants. The difference between cultivars showed on callus production and plant regeneration originated form various genotypes.
  • Dini Torkamani M.R., Carapetian J Page 327

    Sesame seed having a high oil percentage with good quality is known as the queen of oil seeds for human nutrition. The aim of this study was to determine suitable varietiese in terms of oil and protein content and oil quality. The varienties investigated are Zodras, Oltan, Yekta, Hendi, Varamin, Chini, Karaj1, Moghan local, Nazok tak shakheh and Nazok chand shakheh. For the seed freshness, seed samples were germinated for 24 – 72 hrs and the germination rate was found to be 84 – 100 %. The overall mean weight for 1000 seeds was 2.796g. The oil content, based on dry weight was measured using the soxhlet method, and the qrand mean was 51.16%. Analysis of variance revealed the existence of significant variation for oil content at 1% level of significance. The mean amounts of the five fatty acids namely palmitic, stearic, oleic, linoleic and linolenic were 8.99, 5.98, 44.47, 34.69 and 0.87 percent, respectively, which were detected and measured by gas chromatography. Using the Kejeldal method for the determination of total protein content. The overall average of seed protein content in the ten varieties was 24.02%. The existence of significant variation was at 1 % level between the varieties. A negative and significant correlation was detected between oil and protein(r=-0.655**). In addition, a noticeable relationship was observed between seed color, seed oil content and the percentage of linolenic acide.

  • Seyed Sharifi R., Farzaneh S., Seyed Sharifi R Page 334
    In order to comparison the effect of various the values wheat, barley, sufflower and sunflower residues on weeds control in chickpea, an experiment was conducted in 2003 at Agricultural Research Center of Jahad-Keshavarzi Ardabil based on randomized complete block design with three replications. The treatments were no using of plant residues and herbicide, twist hand weeding and using of 2 and 4 kg per plot of wheat, barley, sufflower and sunflower residues. The results showed that application of wheat, barley, sufflower and sunflower residues decreased dry weight and number weeds, while grain yield increased. The highest grain yield (./767 ton/ hectare) was obtained in treatment of twist hand weeding and in application of 2 kg per plot of barley residue(./761 ton/hectare). The least grain yield(./541 ton/hectare) was obtained in treatment of without control. The other experiment in order to study various the values of Lentageran herbicide on weeds control in chickpea was conducted based on randomized complete block design with three replications at the same year and local similar with nine treatments. The treatments were: control (without of weeds), twist hand weeding (the first stage 20-30 days and the second stage 50-60 days after emergence) and using of various the values of Lentageran herbicide (0,./5,1,1/5,2,2.5,3 and 3.5 lit/hectare). The results showed that maximum grain yield was obtained in twist hand weeding(with yield of. /816 ton/hectare) and application of 2 lit/hectare Lentageran herbicide (with yield of. /796 ton/he). The least grain yield was belonged to treatment of without control of weeds with yield of. /542 ton/hectare.
  • Majd. A., Chamandoosti. F., Mehrabian, Shedai. M Page 344

    In this study a simple method for the induction and development of somatic embryos from Canola (Brassica napus L.) hypocotyl explants is determined and reported. Hypocotyl explants were found to be more suitable than other plant parts for somatic embryogenesis. A low concentration of sucrose (20 g/lit) enhanced somatic embryogenesis, but greater concentrations (60 g/lit) decreased embryogenetic potential of the Calli. On modified MS medium containing 2% sucrose, 1 mg/lit 2,4-D, 2 mg/lit NAA and 2 mg/lit BAP each explant developed calli. Different NaCl concentrations (0, 2, 3, 4, 5, 6, 7, and 8 mg/lit) were tested and somatic embryogenesis was improved in the presence of 6 mg/lit NaCl. Embryoids developed shoots on the same medium and rooted after being transported to a medium supplemented with 1 mg/lit IBA. Regenerated plants were transfered to pots after adaptation to dry condition and produced flowers normally.

  • Mahmoudi, J Page 353
    In the ecological researches, the plant diversity was important. The goal of this research was inventories of diversity in ecological groups in Kelarabad protected forest area with an area of 59.4 ha. At first step, 77 sample plots (400 m2) were taken systematic randomly. Then obtained data about trees, shrubs and the other plants was analyzed by TWINSPAN method and 4 ecological groups were determined. In the next step diversity indices including: species diversity, evenness and richness indices were calculated in all of 4 ecological groups. The comparison of diversity indices between groups were performed with ANOVA tests. The results showed that Shannon-wiener function and Simpson index in 2nd and 3rd groups are showed more amount then 1st and 4th groups, and there are significant difference between them. The Minhinick index didn’t show any the significant difference between groups, but the highest amount of Margalef index was the in 1st group. The diversity with augmentation of evenness is increasing in 4 groups. Because there are not slope, altitude and geographic aspect, therefore diversity are influenced protection factors in this studied area.
  • Mahdavi B., Modarres Sanavy S.A.M., Balouchi H.R Page 363
    Soil and water salinity reduce plant growth and many agricultural products. Grasspea is annual crop and related to fabaceae genus. Grasspea is high adaptable plant to unfavorable environmental factors. It is cultivated in semi tropical zones. Effects of different salinity concentrations on seed germination percent, proline concentration, MDA, germination index, root and shoot length and weight of four grasspea cultivars include Ardabil, Sharekord, Mashhad and Zanjan, were studied. The experimental design was a factorial in basis of completely randomized design with three replications. Different salinity concentrations at four levels include 0, 6, 12 and 18 ds/m were applied. Result showed that salinity had significant effects on seed germination percentage and germination index. The most and least of germination percentage were observed in 6 and 18 ds/m respectively. Salinity had significantly effect on root and shoot length, dry and fresh weight, proline concentration and MDA of seedlings. Increasing salinity reduced root and shoot length, dry and fresh weight of seedlings and enhanced proline and MDA in them. Sharkord cultivar had the most germination percentage at 18 ds/m sodium chloride. Sharkord and Ardabil cultivars were the most resistant and sensitive cultivars respectively.
  • Mirzaei, Akbarinia M., Hosseini S.M., Sohrabi H., Hosseinzade, J Page 375

    The aim was to studying biodiversity of herbaceous species in related to physiographic factors (elevation, aspect and slope) in forest ecosystems of Zagros in north of Ilam, Arghavan reservoir region. For this study, 228 plots (1.5×1.5 meter) were selected based on random systematic method. In total, 88 herbaceous species belong to 71 genera and 24 families were recognized. Result showed that aspect had strong effect on richness and diversity of herbaceous species, while it hadn’t effect of evenness. Species richness and diversity were obtained higher in south aspect than north and west. Result also showed that elevation had significant effect on diversity and <1630 m elevation had high species diversity. Whereas elevation hadn’t effect on richness and evenness of herbaceous species. Furthermore slope hadn’t significant effect on diversity, richness and evenness of herbaceous species.

  • Hamedi J., Salehi Najafabadi A., Tirandaz H Page 383
    Clavulanic acid is a Beta-lactam antibiotic produced by Streptomyces clavuligerus. In this investigation, effect of rapeseed oil and soybean oil on the antibiotic production was studied. The amount of 0.1 – 20 g/l of the oils was supplemented to the basal fermentation media, which were containing malt (medium 1) and malt + dextrin (medium 2) as carbon sources. Maximum concentration of clavulanic acid was obtained in the media supplemented by 0.25 g/l rapeseed oil and 0.5 g/l soya oil. Enhancing effect of the oils was seen in the media containing up to 1 g/l of the oils. However, concentration of clavulanic acid was decreased in the media containing more than 1 g/l of the oils.
  • Tahmooresi M., Salari H.*, Kamkar E Page 391

    In order to isolate and identify endemic bacteria which affect in bioleaching process on low grade copper sulphide, twenty four samples of water, soil and sludge were collected from various sites of Sarcheshmeh copper mine. These samples were cultured. Bacteria growth was observed on seven samples. Isolation and purification stages were implemented on these samples. Then bacteria were identified using morphological and diffrentional experiments. The total isolated bacteria of seven samples were gram negative Bacilli which were able to oxide the pyrite, elementary sulphur, tiosulphat, copper sulphide and ferrous iron. These oxidations were mainly accompanied by changes on pH and culture medium color. The purified bacteria had the same characteristics of Thiobacillus ferrooxidans bacterium from the point of view of morphological characteristics and differentional experiments. The adaptation of this bacterium to the high concentration of copper was performed on consequently cultures. The adaptated bacterium was a mutated species of endemic T. ferrooxidans which was completely grown on propitiate medium for 24 – 48 hours and was able to tolerate the solute copper up to 15269 ppm.

  • Motovali-Bashim., Hojatiz., Hajihoseiny, S Page 399
    The matrix metalloproteinases (MMPs), a family of proteolytic enzymes that degrade different components of the extra cellular matrix (ECM), play important roles in tumor development and invasion. MMP3 also known as stromelysin-1, has been shown to influence tumor initiation and progression (5 and 23). A single adenine insertion/deletion polymorphism (5A/6A) at position -1171 MMP3 gene promoter region causes the elevation of the transcriptional level and local expression of MMP3. This study is about 5A/6A polymorphism role on susceptibility and metastasis in breast cancer. The MMP3 SNP was genotyped by polymerase chain reaction- restriction fragment length polymorphism analysis in 120 cancer patients and 60 controls in Isfahan. The breast cancer group was divided into a group without metastasis (M-) and a group that they had developed metastasis (M+). The 5A allele was more prevalent in the M+ group than in control (p= 95% OR= 2.91 CI= 95%).The difference between M- patients and controls was not significant. Regarding to our results, we suggest that the risk of breast cancer in progressive position and metastasis has been increased in homo and heterozygous carriers of the 5A allele.
  • Vatandoost J., Zamani M.R., Motallebi M., Sharifi M Page 406

    Morphological features and mitochondrial cytocrhome-b DNA sequences were analyzed to study geographic variation in two populations of the less mouse-eared bat Myotis blythii (Thomes, 1906) occurring in two contrasting environments in northern Mesopotamian plain and mid-zagros. Mitochondrial cytochrome-b fragments were amplified from wing samples to examine population boundaries and phylogenetic relationships with other such populations. DNA sequences for phylogenetic survey were used in PHYLIP software including maximum-parsimony, maximum-likelihood and neighbor-joining method. Comparison between cranial measurements from all specimens collected in these two areas indicates that some attributes have significant differences. Molecular analysis demonstrate that specimens from mid-zagros mountains show a greater genetic cohesiveness. However, phylogenetic analyses of cytochrome-b don’t reveal a clade of haplotypes from western populations in the northern mesopotamian plain.

  • Khara H., Nezami Sh.A., Sattari M., Mirhasheminasab S.F., Mousavi S.A Page 418
    During 2002-2003 year, it is studied the pollution of economic fishes of the Boojagh Kiashar wetland to eye parasite of Diplostomum spathaceum, for this reason, the fishes consist of Exox lucius (39 pieses, Rutilus rutilus (36 pieces), Blicca bjoerkna (153 pieces), Tinca tinca (4 pieces), Cyprinus carpio (71 pieces), Carassius auratus (89 pieces), Scardinius erythrophtalmus (119 pieces) and Rutilus frisii kutum (81 pieces), removed to laboratory as alive, after catching by variation tools of catching, and by helping the fiberglass tathing – Tub, and it was studied laboratory, and was recognized this parasite by creditable recognition key. It is specified that 6 pecies of Esox lucius, Carassius auratus, Rutilus rutilus, Cyprinus carpio, Blicca bjuerkna, and Rutilus frisii kutum, were polluted to Diplostomum spathaceu. After registering the information and by helping Statistics analysis, and there was not observed any pollution to this parasite in two species of the Ticna tinca and Scardinius erythrophtalmus. According to results, the highest percent of pollution to this parasite was related to Rutilus frisii kutum (77.87 %) and lowest related to Carassius auratus (24.72 %), and the highest average of abundant ± Standard deviation was related to Rutilus rutilus (14.71 ± 14.21 number), and lowest related to Carassius auratus (1.82 ± 1.05 number), the highest average of abundant ± Standard deviation was related to Rutilus rutilus (11.06 ± 13.77 number) and lowest related to Carassius auratus (0.45 ± 0.94 number). So, according to statistics study, there was differents the pollution rate to specimen of fish, Age, Sexuality and Seasons.
  • Zalkhani S., Kesmati M., Zangene F., Rasekh A Page 430

    Some studies have shown that oxytocin affects many physiological phenomena via the central nervous system with unknown mechanisms. In the present study the effect of oxytocin administration in locus coeruleus and its interaction with α2 adrenoceptors antagonist on anxiety behavior in male rats was investigated. The wistar adult male rats weighing 285±15 grams were divided in five groups: Receiving saline, oxytocin (2ng/2µl), yohimbine (3.3µg/2µl), yohimbine+oxytocin, saline+ oxytocin in locus coeruleus nucleus. The anxiety behavior evaluated with elevated plus maze. Results indicated that oxytocin increased anxiety in elevated plus maze but no effect in locomotors activity. Yohimbine as an α2 receptors antagonist in locus coeruleus increased anxiety and did not affect locomotors activity. Anxiogenic effect of oxytocin in presence of yohimbine increased but did not change locomotors activity. These results suggested that oxytocin may influences neural factors in locus coeruleus nucleus and probably changes anxiety parameters via α2 – adrenoceptors system

  • Shojaei N., Abbasnejad M., Pouraboli I Page 438

    Retinoids are lipophilic compounds derived from vitamin A that affect many metabolic and developmental processes. They do physiological and pharmacological functions by regulating transcription of specific target genes. As we know central nervous system controls foodintake and body weight through hypothalamus. Nucleus accumbens also regulate foodintake, body weight and metabolism by connection with hypothalamus.In this study we investigated the effect of retinoic acid (RA) microinjection into Nucleus accumbens shell on body weight and foodintake. Rats were anaesthetized with ketamin-xylazine (60mg/kg -4mg/kg,i.p) and cannulae were implanted bilaterally in the nucleus accumbens shell (AP=1.7mm from bregma, LA=0/8mm, DM=5/6mm from scale). After recovery period retinoic acid (1/5, 3, 6 μg/Rat) were injected daily (volum 0/5µl) for 4 successive days and body weight and foodintake were measured daily. The results showed that centrally injected retinoic acid in nucleus accumbens didn’t affect food intake but decreased body weight significantly. It shows relationship between nucleus accumbens and hypothalamic area that regulate foodintake and body weight. Therfore RA can change foodintake and body weight via the nucleus accumbens shell.

  • Mardani Karani M., Sheidai M., Pazooki J Page 447
    A multivariate statistical analysis was performed on morphological characters of tour populations of Aphanius vladykovi. Factor Analysis revealed that interlocality morphological variations are due to some morphometrical characters such as total length, predorsal length, preventral length,preanal length, head length,head width and head depth.By using oneway ANOVA Analysis of the 72 meristic and morphometric characters examined for males and females, 55 were significantly different (p>0.05) between all populations samples.In this study, three localities for Aphanius vladykovi were found for the first time.
  • Hezaveh N., Ghasemzadeh F., Darvish J Page 458
    Anuran amphibian are known vertebrate. They have been studied systematically in Iran, recently. In order to study biosystematics of anura in the Markazy Province and compare with Khorasan Province, 122 specimens were collected from six stations (Arak, Ghadamgah, Shazand,Farmahin, Delijan, Khomein) at spring and summer (2004- 2005). Samples were transfered alive to the zoology lab, identified and were fixed after karyologic studies. Identification based upon karyology and morphologic characters showed that anuran samples belong to marsh frog, Rana ridibunda and green toad, Bufo viridis with a set of 26 (2n=26) and 22 (2n=22) chromosomes, respectively. The phonetic studies between populations of two species, 14 characters in frog and 17 characters in toad were measured. T-test analysis between sexes were significant in 12 characters for frogs and only one character for toads (P<0.001). One way ANOVA between populations for each species were significant in 13 characters for frogs and 6 characters for toads (P<0.001). Difference between multivariate mean vectors confirmed in T2Hotelling for populations and sexes of marsh frog (P<0.001). Length of foot and femur were discriminated distinct sexes based on discrimination analysis with 89 % correct grouping for frogs and space between pellicle with 92% correct grouping for toads. Discrimination analysis between populations discriminated groups based on two functions with 78%correct grouping in frogs and 88% correct grouping in toads. Cluster analysis based on centroids grouped populations resulted from geographical, ecological and genetical conditions.
  • Movafeghi A Page 468
    Vesicular transport is the predominant mechanism for exchange of proteins between membrane-bound organelles in eukaryotic cells. COP-coated vesicles are transport intermediates of the early secretory pathway. COPII-coated vesicles emerge from the endoplasmic reticulum (ER) in order to export proteins towards the Golgi complex. COPI-coated vesicles instead appear to be involved in both antrograde and retrograde transport within the Golgi, as well as mediating the recycling of proteins to the ER. Using cryosectioning and immunogold labeling of mouse hybridoma cells, the in situ distribution of one subgroup of COPI-coated vesicles, one retrograde-targeted molecule (KDEL receptor) as well as cargo headed in antrograde direction (monoclonal antibodies against MAP-2) were mapped. Electron microscope immunocytochemistry reveals that this subgroup of COPI-coated vesicle is present mainly in the pre-Golgi compartment and cis-face of the Golgi stacks. When double labeled with KDEL receptor-antibodies, coat-antibodies labeled clearly the same population of vesicles and pre-Golgi elements. Notably, analysis of double labeling for coat proteins and monoclonal antibody showed that positive pre-Golgi vesicles were not labeled for antrograde cargo. These findings establish a probable function of the studied population of COPI vesicles in the retrograde transport from the pre- and cis-Golgi to the ER.