فهرست مطالب

پژوهشنامه فرهنگستان هنر - پیاپی 11 (زمستان 1387)

پژوهشنامه فرهنگستان هنر
پیاپی 11 (زمستان 1387)

  • 168 صفحه، بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/12/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 5
  • بخش اول:اصول و مبانی نقد و پژوهش هنری
  • محمد ضیمران صفحه 7

    در نوشتاری که پیش رو دارید، نگارنده ضمن بررسی مقاله معروف والتر بنیامین با عنوان «اثر هنری در عصر بازتولید مکانیکی» به وجهی واژگونی انگاره هنری در عصر جدید اشاره نموده و مدعی گردیده که مفهوم هنر و به طور کلی تجربه هنری در این دوران تحولی ژرف را پشت سر نهاده و مفاهیمی چون هاله قدسی، فضای مینوی و اصالت اثر هنری را به دست تاریخ سپرده و در برخورد با اثر هنری تجربه سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را جانشین مراسم آیینی و نیایشی کرده است. نگارنده بر این باور است که بازتولید مکانیکی در عصر جدید، ضربه تازه ای را بر پیکر فراداده های سنت دیرین وارد کرده و فصل نوینی را در قلمرو تجربه هنری باز گشوده است.

    کلیدواژگان: والتر بنیامین، هنر، قداست متافیزیکی
  • قطب الدین صادقی صفحه 19

    تقسیم بندی نقد تئاتر به سه بخش: ژورنالیستی، آکادمیک و هنری از ماست، اما باید یادآوری کرد که پیش تر، دو منتقد بزرگ و بلند آوازه اروپا، لوسین گلدمن و رولان بارت در مباحث کلی نقد ادبی، دو دسته نقد را از هم متمایز کرده اند. گلدمن در برابر نقد آکادمیک، نقد تکوینی را مطرح می کند و بارت در تحلیلی دیگر نقد آکادمیک را در برابر نقد تفسیری قرار می دهد. به هر حال، مبحث ما در مقوله نقد تئاتر با مباحث آنان کاملا متفاوت است.
    در این پژوهش، فرضیه ما این است تا با تشریح کارکردی بودن نقد هنری تئاتر، نشان دهیم چنین نقدی نسبت به نقد ژورنالیستی که تبلیغی، سطحی و مصرفی است، یا نقد آکادمیک که خنثی و فاقد پیوند با فعالیتها و مسائل زنده روز است، ویژگی های بسیار متفاوتی دارد. اهمیت و جایگاه ویژه این نقد اقتضا می کند که با حقیقت و راستی همواره سه عامل اصلی موجودیت نمایش، یعنی نمایشنامه، اجرا و تماشاگران را یکجا در نظر گیرد، تا هم در جهت رشد زیبایی شناسی و توسعه زبان هنری تئاتر روزگار خود گام بردارد و هم در جهت توسعه اندیشه انتقادی دورانی که در آن به سر می برد. برای نیل به این اهداف منتقد راستین هنر نمایش باید دارای سه ویژگی: دانش، استنباط و وجدان حرفه ای باشد.

    کلیدواژگان: پیش فرض، تحلیل روشمند، بازخوانی تفسیر، مضامین پنهانی، تحلیل ساختاری، تئوری تجریدی، استنباط، وجدان بیدار، استعاره های درونی
  • بخش دوم: نقدنامه
  • حمیدرضا آیت اللهی صفحه 44

    هرمنوتیک به معنای عام آن یعنی تفسیر و تاویل متن، با مسائل بسیاری مواجه است. اگرچه نظریات هرمنوتیکی در نوشتارهای مختلف بازنموده شده است، اما ارتباط این نظریات با مشکلات و محدودیتها در فرایندهای فهم و انتقال معنا، کمتر مورد توجه بوده است. در این مقاله فرایند فهم و محدودیتهای بسیار آن بررسی و سپس نشان داده شده است که چگونه نظریات هرمنوتیکی مختلف برای غلبه بر این محدودیتها و ابهامها به کار می آیند. برخی از این نظریات تفسیری به محدودیتهای پدید آورنده اثر توجه نموده اند و برخی به مشکلات ناشی از اوضاع تاریخی و فرهنگی آن و بعضی به حجیت بخشی مفسر به فهم و ماهیت وجودی آن پرداخته اند. سپس نشان داده می شود که هر یک از آثار مختلف هنری، بیشتر در معرض یکی از این نظریات تفسیری قرار می گیرد. در نهایت دیدگاه امیلیو بتی مطرح خواهد شد که با در نظر داشتن محدودیتها بتواند دیدگاهی منسجم تر و جامع تر برای لحاظ تمامی سطوح و ساحتهای فهم ارائه نماید.

    کلیدواژگان: هرمنوتیک، تفسیر، معنا، فهم، مفسر، مولف، متن
  • سیمون فرید اولیایی ترجمه: علی عامری مهابادی صفحه 58

    ارتباط پرسش گری تعیین کننده مارتین هایدگر درباره «معنی هستی» با مسائل متعدد دنیای«سرگردان» ما را می توان به بهترین نحو با تاکید وی بر متناهی بودن بنیادین این دنیا تشریح کرد. در واقع، هایدگر هستی را به صورتی رونوشت کرد تا بهتر بتواند بر امکان خاص هستی شناختی این دنیا تاکید کند؛ دنیایی که به گفته او بنیان هستی شناختی مطلق آن چیزی جز «ورطه هستی» نیست که به عنوان «بی بنیادی ورطه مانندش» درک می شود. در متونی که هایدگر طی سالهای پس از جنگ جهانی دوم نوشت و مشخصا در سخنرانی جنجال برانگیز «برمن» که در 1949 با عنوان «خطر» ارائه شد، وی به وضوح «ورطه هستی» را با مفهوم «مرگ» یکی شمرد که در حکم «کاشانه هستی» درک می شود. هایدگر برای آنکه بتواند با چنین روشی به مرگ بیندیشد، مفهوم «دنیا» را که نقشی کلیدی در سخنرانی تاثیرگذارش در اواسط دهه 1930 درباره «هنر» داشت، تغییر داد. با توجه به تاکید خود هایدگر بر «یگانگی» سرچشمه اثر هنری و «حقیقت» در حکم «ورطه هستی»، ما در ادامه استدلال خواهیم کرد که صرفا دستاورد «هنر» به عنوان «شعر» است که می تواند بیانگر مرگ در حکم «کاشانه هستی» و نیز افق باز «ماهیت حفاظت شده» آن گردد.

    کلیدواژگان: هستی، ورطه، افق بازهستی، محاکات، شعر، مرگ، هنر
  • کریستین لوتز ترجمه: علی عامری مهابادی صفحه 79

    استنباط گادامر از «ایماژ» برای بحث در مورد فلسفه کلی ایماژها و پردازش آنها خصوصا به دو دلیل قابل توجه است: در تقابل با اغلب توضیحات معاصر در مورد ایماژها گادامر افق سنتی را که با مفاهیمی چون «شکل» و «ماهیت» مشخص می شود رها نمی کند.
    کریستین لوتز نخست راجع به این مفهوم کلی ایماژ بحث می کند و سپس به شکل مشخص تری به روند شکل گیری تصاویر می پردازد. وی نظراتش را طی برخورد طرح هرمنوتیک با یکی از جدیدترین و از جنبه پدیدارشناختی، مهم ترین نگره های تصاویر به پایان می برد که همان تحلیل ریچارد ولهایم از «دیدن چیزی در چیز دیگر» است و آن را در حکم یکی از نمونه های توضیح پیرامون درک تصاویر به کار می برم. چنان که نویسنده به نحوی موجز شرح می دهد، ایده اصلی گادامر نهایتا به نگره ای در مورد تصاویر می انجامد که متقاعدکننده تر از توضیحات ولهایم است.

    کلیدواژگان: ایماژ، هرمنوتیک، تصاویر
  • بهمن نامور مطلق صفحه 93

    مکتب کنستانس که توسط یائوس و ایزر بنیان نهاده شد، تاثیر زیادی بر هرمنوتیک نیمه دوم قرن بیستم گذارده است. در این دیدگاه که ارتباط عمیقی با مطالعات ادبی و هنری دارد، با تکیه بر موضوع زیبایی شناسی دریافت و اهمیت خوانش آثار، جایگاهی ویژه برای خواننده ومخاطب در نظر گرفته می شود. در مکتب کنستانس در این خصوص نظریات بدیعی ارائه گردیده که مورد توجه بسیاری از نظریه پردازان و منتقدان قرار گرفته است. در این نوشتار تلاش خواهد شد ضمن معرفی اجمالی آرای دو نظریه پرداز اصلی این مکتب (یائوس و ایزر) و خاستگاه های فکری آنها، ارتباط این جریان به ویژه با هنر مورد مداقه و بررسی قرار گیرد. همچنین، چگونگی تداوم این آرا و نقدهای وارده بر آن از دیگر مباحثی است که به اجمال به آن اشاره خواهد شد.

    کلیدواژگان: هرمنوتیک ادبی، زیبایی شناسی، دریافت، مخاطب، یائوس، ایزر
  • هم سخنی با اثر هنری
    محمود خاتمی صفحه 111

    چگونه می توان به آنچه اثر هنری، همچون منصه ظهور هنر و کار هنرمند، حامل آن است، راه یافت و در عالم اثر هنری بار یافت؟ در پاسخ به این پرسش چالش برانگیز که در خلال مباحث هرمنوتیک هنر پرورش و گسترش یافته است، رهیافتهایی بدیع گفته اند و گاه نکاتی چون در سفته اند. در این نوشتار به فراخور احوال و با نظری به گذشته و حال، به برخی از این رهیافتها اشارت و به بعضی از این نکته ها دلالت می شود.

    کلیدواژگان: هرمنوتیک هنر، اثر هنری، هم سخنی، همدلی
|
  • Mohammad Zaimaran Page 7

    The following article, while examining the famed article “Work of Art in the Age of Mechanical Reproduction” by Benjamin, will point out to the overturn of the works of art in the modern world. It will also claim that the concept of art and, in general, the experience of art have gone through radical changes. Additionally, concepts such as divine light, heavenly environment, and artistic authenticity have vanished in history, and the rituals have been replaced with political, social, and cultural experiences with regard to artistic works. I believe that the mechanical reproduction in the contemporary world has been another harsh stroke on the body of archaic traditional covenants, and it has open up new spaces for artistic experience.

    Keywords: Walter Benjamin, Art, Metaphysical Sacredness
  • Ghotbedin Sadeghi Page 19

    Categorizing the criticism of drama into three parts as journalistic, academic, and artistic originates from Iranian tradition. It should be borne in mind that two great famous European critics, Lucian Goldman and Roland Barthes, had previously dichotomized criticism into two groups in their literary discussions. Goldman proposes genetic criticism instead of academic criticism, and Barthes in an analysis proposes academic criticism instead of interpretive criticism. In any case, our discussion about the criticism of drama entirely differs from their literary and critical discussions. While elaborating on the practicality of artistic criticism of drama, I propose, in this research, the hypothesis that the artistic criticism of art has priority over the journalistic criticism, which is propagandist, shallow, and non-productive, and it also has priority over the academic criticism, which is neutral and detached from the social and dynamic activities of daily life. The importance and the privileged status of the artistic criticism of art truly demand a full observation of the three major integral factors of drama- the play, performance, and the audience, and all this is meant to develop the aesthetics and the artistic language of drama in the contemporary era. To achieve this goal, a critic of art must heed the three following characteristics: knowledge, understanding, and professional conscientious.

    Keywords: Presupposition, Methodological Analysis, Rereading, Analysis, Hidden Concepts, Structural Analysis, Understanding, Internal Metaphor
  • Hamid Reza Ayatolahi Page 44

    Hermeneutics, generally known as interpreting and rewording a text, faces many complications. Although the theories of hermeneutics have appeared in various writings, the connections between these theories and the problems and limitations in the fields of understanding and transference of meaning, have not received much attention. In this article, the process of understanding, and many of its limitations will be examined and shown how the different hermeneutic theories were used to overcome these limitations and ambiguities. Some of these hermeneutic theories focus on the creator's limitations, some focus on the historical and cultural problems of that era, and some have focused on the reasoning of the interpreter on the nature of the work. Following, it will be demonstrated how each of the different pieces of literature, are more exposed to these hermeneutic theories. Finally, the theories of Emilio Betty will be discussed, and taking the limitations in mind we will be able to demonstrate solid and more general theories in all fields and all areas of understanding.

    Keywords: Hermeneutics, Interpretation, Meaning, Understanding, Interpreter, Writing, Text
  • Simon Farid Oliai Page 58

    The pertinence of Martin Heidegger’s decisive questioning of the “meaning of Being” to the manifold problems of our “dis-oriented ” world can be best elucidated in terms of its emphasis on the latter’s radical finitude. Indeed, Heidegger came to transcribe “Being” as “Being” in order to better highlight the ontological contingence of the said world. One whose ultimate ontological foundation, according to Heidegger, is “nothing” other than the “Ab-ground” of “Being” understood as its “abyssal groundlessness”. In the texts of the postwar period and, notably, in the controversial 1949 “Bremen Lecture” entitled “The Danger”, Heidegger explicitly identifies the “Abground” of “Being” with the notion of “Death” conceived as the “Hearth of Being” (“Das Gebirg des Seyns”). In order to think “Death” in such a manner, Heidegger modified the notion of “World ” which had played a key role in his influential lecture on “art” delivered in the mid 1930s. In the wake of Heidegger’s own insistence on the “identity” of the “Origin of the Work of Art ”and “Truth” as the “Ab-ground of Being” we shall further argue that only an “art” practiced as “Poetry” (“Dichtung”) could purport to break with “mimesis” and “be-speak Death” as the “Hearth of Being” as well as the “Open” of the dispensation of its “safeguarded essence”.

    Keywords: Being, Field, Open of Being, Imitation, Poem, Death, Art
  • Cristian Lotz Page 79

    Gadamer’s conception of “image” is of interest for a general philosophy of images and imaging in particular for the following reason: in contradistinction to most contemporary accounts of images, Gadamer does not give up the traditional horizon indicated by concepts such as “eidos” and “essence.” In this paper, I will first reflect on this general notion of image and the German term “Bild,” after which I will more concretely deal with the process by means of which images are constituted. I will conclude my reflections with a brief confrontation of the hermeneutic project with one of the more recent and for phenomenological theories important theories of pictures, namely, Richard Wollheim’s analysis of “seeing-in.” Gadamer’s main idea, as I will claim and briefly elucidate, ultimately leads to a theory of images that is superior to Wollheim’s account.

    Keywords: Images, Hermeneutics, Pictures
  • Bahman Namvar Motlagh Page 93

    Constence School, which was inaugurated by Jauss and Iser, Had a great impact on the second half of the twentieth century’s hermeneutics. Emphasizing the aesthetics of reception and the importance of the reading, this school, which has a strong bond with the literary and artistic studies, regards a special position for the reader and the audience. Constence School has proposed very innovative ideas in this regard which have attracted the attention of so many theoreticians and critics. In this article, while having a short introduction on these two theoreticians’ ideas and their origin, I will try to scrutinize the relationship between this school and art. I will, additionally, discuss how theses ideas have sustained and how they have been criticized and analyzed.

    Keywords: Literary Hermeneutics, Aesthetics of Reception, Audience, Jauss, Iser
  • Homogeny with the Artistic Work
    Mahmoud KHatami Page 111

    How can we find access to the core of an artistic work as the manifestation of the artist’s presence and his work? To answer this challenging question, which has been raised in the hermeneutic discussions of art, the critics have come up with very innovative findings. This article will, while taking past and present into account, discuss some of these findings and implications.

    Keywords: Hermeneutics of Art, Artistic Work, Homogeny, Empathy