فهرست مطالب

فصلنامه علوم زراعی ایران
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/05/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خشنود علیزاده دیزج صفحه 99
    ارزیابی موثر ارقام در قالب طرح های آزمایشی از طریق شناسایی الگوی تغییرات موضعی و با در نظر گرفتن این الگو در تجزیه آماری امکان پذیر است. در این آزمایش، 100 لاین خالص گلرنگ در قالب طرح لاتیس ساده با کنترل تغییرات موضعی به منظور انتخاب ژنوتیپ های مناسب جهت آزمایشات پیشرفته در سال 1382 در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه در شرایط دیم مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که مدل لاتیس مربع همراه با اشتباهات همبسته در طول ردیف ها برای عملکرد دانه، مدل لاتیس در مورد ارتفاع بوته و مدل بلوک های کامل تصادفی همراه با روند تصادفی در طول ردیف ها برای تعداد روز تا گلدهی بعنوان بهترین مدل برای کنترل موضعی تغییرات محل آزمایش بودند و روند ثابتی از نظر تغییرات در این آزمایش دیده نشد. برآورد وراثت پذیری عمومی برای صفات مختلف نشان داد که پتانسیل ژنتیکی خوبی جهت انتخاب از لحاظ هر سه صفت وجود دارد. بر اساس مدل های انتخاب شده، بهترین برآورد نااریب خطی از سه خصوصیت مورد بررسی برای میانگین هر ژنوتیپ محاسبه و با توجه به انحراف استاندارد میانگین های برآورد شده برای هر خصوصیت، ژنوتییپ های برتر انتخاب شدند. از آنجائیکه انتخاب بر اساس حداکثر اطلاعات موجود در داده ها بود، ارزیابی ژنوتیپ ها در شرایط واقعی تر صورت گرفت. بنابراین، توصیه می شود که برای اهداف به نژادی، ابتدا بهترین مدل جهت توصیف پراکنش داده ها شناسایی و سپس ارزیابی ژنوتیپ ها بر اساس آن مدل انجام شود.
    کلیدواژگان: تغییرات موضعی، طرح آزمایشی، گلرنگ، جرم پلاسم
  • بهرام اندرزیان، عبدالمهدی بخشنده، محمد بنایان، یحیی امام، قدرت الله فتحی، خلیل عالمی سعید صفحه 109

    یک مدل مکانیستیکی ساده به نام «WheatPot» برای شبیه سازی پتانسیل عملکرد دانه گندم در مقیاس منطقه ای ساخته شد. این مدل مراحل اصلی فنولوژی و تولید ماده خشک را به عنوان تابعی از درجه حرارت و تشعشع خورشیدی شبیه سازی می کند و شامل زیر مدل های مراحل نمو، تولید ماده خشک و عملکرد دانه می باشد. ورودی های مورد نیاز جهت اجرای مدل برای هر منطقه شامل میانگین ماهانه داده های آب و هوایی (درجه حرارت های حداقل و حداکثر و تشعشع خورشیدی) و خصوصیات گیاه زراعی (تاریخ کاشت، میزان درجه- روز رشد یا GDD مورد نیاز برای مراحل فنولوژی، کارایی مصرف نور و شاخص برداشت) می باشد. با استفاده از نتایج آزمایش های انجام شده در چند نقطه از استان خوزستان طی سال های زراعی 83-1382 و 84-1383 مدل مورد ارزیابی قرار گرفت. مقایسه نتایج شبیه سازی شده با داده های اندازه گیری شده نشان داد، که تحت شرایط پتانسیل، مدل می تواند مراحل فنولوژی، تولید ماده خشک و عملکرد دانه را به خوبی شبیه سازی نماید. به طوری که مقدار ریشه انحراف میانگین مربعات اشتباه(RMSE) برای تاریخ گل دهی، رسیدگی فیزیولوژیک، تولید ماده خشک و عملکرد دانه به ترتیب برابر 5/3 روز، 5/2 روز، 65/0 تن در هکتار و 69/1 تن در هکتار می باشد. بنابراین، این مدل می تواند به عنوان یک ابزار کاربردی برای تخمین تقریبی پتانسیل عملکرد دانه گندم در مناطقی که فاقد داده های آب و هوایی روزانه هستند مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدل سازی، پتانسیل عملکرد دانه، گندم، مراحل فنولوژی، تاریخ گل دهی، عملکرد دانه
  • یعقوب راعی، کاظم قاسمی گلعذانی، عزیز جوانشیر، هوشنگ آلیاری، ابوالقاسم محمدی، صفر نصرالله زاده صفحه 125

    به منظور ارزیابی تاثیر تداخل سورگوم بر روی پارامترهای رشد و عملکرد دانه سویا، آزمایش مزرعه ای در سالهای 1381 و 1382 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار به روش سری های ا فزا یشی پیاده شد.فاکتور اول شامل تراکم سویا در سطوح 20، 30، 40 و 50 بوته در متر مربع و فاکتور دوم شامل تراکم سورگوم در سطوح 0، 4، 8 و 12 بوته در متر مربع بود. نتایج تجزیه رشد نشان داد که حداکثر تولید ماده خشک و سرعت رشد محصول و عملکرد دانه در کشت های خالص تراکم های مختلف سویا مشاهده شد.در بین کشتهای خالص، بیشترین و کمترین تجمع ماده خشک، سرعت رشد محصول و عملکرد دانه در تراکمهای 50 و 20 بوته در متر مربع سویا بدست آمد. در کشت های مخلوط نیزبا افزایش تراکم سورگوم از میزان این شاخصها کاسته شد. سرعت این کاهش در تراکم چهار بوته در متر مربع سورگوم بالاتر از سایر تراکم های آن بود. بنابراین مشخص گردید که با افزایش تراکم سورگوم از تجمع ماده خشک، سرعت رشد محصول و عملکرد دانه کاسته می شود و میزان این کاهش عمدتا وابسته به تراکم سورگوم است، هر چند تا حدودی به تراکم سویا نیز بستگی دارد.

    کلیدواژگان: سورگوم، سویا، سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی
  • بهرام میرشکاری، صمد دربندی، لادن اجلالی صفحه 142

    به منظور دستیابی به بهترین دور آبیاری و میزان کود و زمان کوددهی نیتروژن بر روی بابونه (Matricaria chamomilla L.) با سه فاکتور آبیاری به عنوان عامل اصلی در سه سطح (6=I1، 12=I2، 18=I3 روز یک بار) و ترکیب دو فاکتور کود نیتروژن در سه سطح (23=N1، 46=N2، 70=N3 کیلوگرم در هکتار) و تقسیط کود در سه سطح (100 درصد در زمان کاشت=T1، 50 درصد در زمان کاشت و 50 درصد در زمان ساقه روی =T2، و 25 درصد در زمان کاشت، 50 درصد در زمان ساقه روی و 25 درصد در آستانه گلدهی =T3) به عنوان عامل-فرعی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی 86-1385 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز اجرا شد. نتایج نشان دادد که افزایش مصرف کود تا 100 کیلوگرم در هکتار و افزایش فواصل آبیاری از 6 به 12 روز بر تعداد گل در هر بوته اثر مثبت داشت. بیشترین عملکرد گل خشک در مجموع سه برداشت (8/378 کیلوگرم در هکتار) به تیمار 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و آبیاری 6 روز یک بار تعلق داشت. نحوه تقسیط کود نیتروژن به صورت 50 درصد در زمان کاشت و 50 درصد در زمان ساقه روی موجب افزایش معنی دار عملکرد گل تا 5/350 کیلوگرم در هکتار در مقایسه با دو سطح دیگر تقسیط کود شد. اثر تقسیط کود نیتروژن بر درصد اسانس گل ناچیز بود، ولی دو عامل دیگر بر روی این صفت تاثیر چشمگیری داشتند. عملکرد اسانس از حداقل 56/1 لیتر در هکتار در تیمار I3N3 تا حداکثر 63/3 لیتر در هکتار در تیمار I2N2 افزایش یافت. مصرف تمامی کود نیتروژن در زمان کاشت و نیز مصرف سه مرحله ای آن (T3) موجب کاهش معنی دار عملکرد اسانس شد.

    کلیدواژگان: بابونه آلمانی، تقسیط کود، فواصل آبیاری، Matricaria chamomilla L، _ عملکرد گل خشک، عملکرد اسانس
  • علی اعلمی، کلاس اولدچ، هوشنگ علیزاده، منصور امیدی، محمدرضا بی همتا، علی اکبر بوشهری، کری ویلزمور صفحه 157

    خانواده بزرگ پروتئین های ABC-Transporter به عنوان یک پل ارتباطی در غشاهای سلولی همه موجودات زنده یافت می شوند. این پروتئین ها مسئول تبادل مواد گوناگون از جمله متابولیت های دخیل در مکانیسم های دفاعی گیاهان می باشند. در این تحقیق، جهت مکان یابی یک ژن ABC-Transporter اختصاصی در برهمکنش سازگار و ناسازگار با قارچ R. secalis عامل بیماری اسکالد جو از SNP ها و نشانگر CAPS استفاده شد. یک قطعه kb2/2 حاصل از فراورده PCR با آغازگر های اختصاصی برای ژن مذکور در 10 والد جو توالی یابی شد و پس از همردیفی برای کشف SNPها مورد استفاده قرار گرفت. در میان SNPهای مشاهده شده، یک SNP با تفاوت در جایگاه برشی آنزیم NlaIII در والدین Chebec و Harrington مشاهده و برای تبدیل به نشانگر CAPS و مکان یابی استفاده شد. نتایج مکان یابی موقعیت این ژن را روی بازوی بزرگ کروموزوم شماره 3 جو تعیین کرد. همچنین نتیجه بررسی همولوژی در این ناحیه از کروموزوم نیز همچون مطالعات قبلی نشاندهنده وجود Synteny بالا برای کروموزوم شماره 3 جو با کروموزوم شماره 1 برنج بود.

    کلیدواژگان: جو، مکان یابی ژن، ABC، Transporter، SNP، CAPS، NlaIII، Synteny، اسکالد
  • نسرین رزمی، معرفت قاسمی صفحه 169

    به منظور بررسی تاثیر رژیم های مختلف آبیاری بر رشد، عملکرد واجزای عملکرد ارقام سورگوم دانه ای این تحقیق در سال زراعی 1383در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان بصوت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در چهار تکرار اجرا گردید. کرت های اصلی شامل چهار رژیم آبیاری I 1، I 2، I 3وI 4 بترتیب آبیاری پس از 160،130،100 و 190 میلیمتر تبخیر از طشتک تبخیر کلاسA بود. کرت های فرعی مشتمل بر چهار رقم سورگوم دانه ای به نام های اردستان، پیام، سپیده و کیمیا بودند.نتایج نشان داد با افزایش فواصل آبیاری از تیمارI1 به I4 طول دوره رشد، ارتفاع بوته، شاخص سطح برگ، تعداد دانه در خوشه، عملکرد دانه و شاخص برداشت ارقام سورگوم بطور قابل ملاحظه ای کاهش یافت. عملکرد دانه بمقدار 5/10 درصد درI2، 30 درصد درI3 و50 درصد در I4 نسبت به تیمارI1 کاهش یافت. در بین ارقام نیز از لحاظ صفات رویشی، اجزای عملکرد و عملکرد دانه اختلاف معنی دار وجود داشت. رقم اردستان دارای بیشترین ارتفاع بوته، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک، رقم سپیده دارای بیشترین تعداد دانه در خوشه و رقم کیمیا دارای بیشترین طول درره رشد بود. اثر متقابل آبیاری × رقم برای صفات عملکرد دانه و اجزای آن معنی دار شد و عملکرد دانه رقم اردستان نسبت به عملکرد دانه سه رقم دیگر به میزان کمتری تحت تاثیر رژیم های آبیاری قرار گرفت.

    کلیدواژگان: رژیم آبیاری، عملکرد، اجزای عملکرد، سورگوم، کارآیی مصرف آب
  • فرنگیس قنواتی، جواد مظفری، علی اصغر معصومی، شاهرخ کاظم پور صفحه 184

    کشور ایران با داشتن 23 گونه از جنس Medicago یکی از مراکز اصلی پیدایش و تنوع گونه های این جنس محسوب می شود. در میان گونه های این جنس تشابه فراوانی از نظر بخش زایشی و صفات مربوط به نیام به چشم می خورد که شناسایی تاکسونومیک آن ها را با مشکل مواجه ساخته است. در تحقیق حاضر، ویژگی های دانه گرده گونه های Medicago در ایران به منظور مطالعه روابط گونه ها با یکدیگر و استفاده از این صفات در مطالعات سیستماتیک جنس به کمک میکروسکوپ الکترونی SEM بررسی و تجزیه و تحلیل شده است. نتایج نشان داد که دانه گرده عمدتا از نوع سه شیار روزن و به ندرت 4 تا 6 شیاری است. از منظر استوایی شکل دانه گرده بیضوی تا مستطیلی و یا کروی و از منظر قطبی به اشکال مثلثی نوک کند تا مثلثی سربریده و یا چهار گوش است. تزئینات سطح اگزین در اکثر گونه های این جنس از نوع مشبک (به اشکال سوراخ دار، حفره دار، مشبک نامنظم و اسکوربیولات) و زگیل دار است. گونه M. rigiduloides با داشتن دانه گرده 4 تا 6 شیاری از گونه مشابه M. rigidula که سه شیار روزن دارد با این روش قابل تشخیص خواهد بود وگونه M. tornata نیز بادانه گرده کروی و تزئینات زگیل دار از گونه مشابه M. polymorpha که دانه گرده مستطیلی با تزئینات مشبک دارد به راحتی قابل تفکیک و شناسایی است و بدین ترتیب گونه های M. rigiduloides و M. tornata برای اولین بار از ایران گزارش می گردند.

    کلیدواژگان: دانه گرده، یونجه، Medicago، M، tornata، M، rigiduloides، ایران
|
  • Alizadeh Dizaj, K Page 99
    Effective assessment of genotypes superiority is possible by identification of spatial variability and selection of appropriate methods of statistical analysis. In order to select suitable genotypes for advanced trials in dryland conditions, 100 safflower pure lines were evaluated using simple lattice by accounting for spatial variability. Results showed that, the lattice design with correlated errors along rows, the lattice design and the randomized complete block, design with first order auto-correlated errors along rows were the best models and most effective in accounting for spatial variability in grain yield, plant height and days to flowering, respectively. There was not any evidence for fixed trend in this experiment. Broad sense heritability estimates revealed a significant genetic potential for selection for all of the measured characters. Based on the selected models, the best linear unbiased estimates for all genotypes were calculated and the superior genotypes were selected regarding related standard errors. Since the criterion used was based on maximum information of the data, the interpretations drawn from the best model for each trait would give the most realistic assessment of the performance of genotypes. Hence, for breeding objectives, it is recommended that at first a best model be identified to describe the spatial variation in the data, followed by evaluation of the genotypes based on that model.
    Keywords: Spatial Variability, Experimental design, Safflower, Germplasm
  • B. Andarzian, A. M. Bakhshandeh, M. Bannayan, Y. Emam, G. Fathi, K. Alami Saeed Page 109

    A simple mechanistic crop growth simulation model “WheaPot” was developed for simulating site-specific wheat yield potential. The model simulates critical phonological stages and dry matter production as a function of temperature and solar radiation. Crop aspects of the model including developmental stages, dry matter production and grain yield are modulated in sub-models. The model requires inputs of site mean monthly weather data (minimum and maximum temperatures in ˚C) and photosynthetically active radiation (PAR in MJ m-2), and plant characteristics such as sowing date, required growing degree days (GDD) for vegetative and reproductive phases, radiation use efficiency (RUE in g MJ-1), and harvest index (HI). The model was verified using different experiments, which were carried out in several locations in Khuzestan province in 2003-2004 and 2004-2005 growing seasons. Comparison of simulated and measured values under non-limiting conditions indicated satisfactory performance of the model in predicting anthesis and maturity dates, and a fair prediction of dry matter production and grain yield with root mean square error (RMSE), 3.5 d, 4 d, 0.65 t ha-1 and 1.69 t ha-1, respectively. The model proved as a useful tool for a rough estimation of wheat yield potential at regional level where there is no access to daily weather data.

    Keywords: Modeling, Yield potential, Wheat, Dry matter, Grain yield, Maturity
  • Raeiy., K. Ghassemi, Golozani, A. Javanshir, H. Alyari, S. A. Mohammadi, S. Nasrallahzadeh Page 125

    To evaluate the effect of sorghum interference on soybean growth parameters and grain yield, a field study was conducted in experimental field of the Faculty of Agriculture, The University of Tabriz during 2002 and 2003. Treatments were arranged in a factorial experiment using a randomized complete block design with three replications with additive series method. The first factor consisted of soybean densities of 20, 30, 40, and 50 pants/m2 and the second factor included sorghum densities of 0, 4, 8, and 12 plants/m2. Results showed that the highest dry matter accumulation (DMA), crop growth rate (CGR) and grain yield (GY) of soybean were observed in pure stands of soybean. Among pure stands, the highest and the lowest DMA, CGR and GY were achieved in soybean densities of 50 and 20 plants/ m2, respectively. These parameters were decreased by increasing sorghum density. However, the loss rate was higher at 4 plants/m2 as compared to other sorghum densities. Therefore, it can be concluded that DMA, CGR and GY are decreased, due to increasing sorghum density; however, these parameters are slightly affected by soybean density.

    Keywords: Soybean, Sorghum, Crop Growth Rate (CGR), Relative Growth Rate (RGR)
  • Mirshekarib., S. Darbandi, L. Ejlali Page 142

    In order to determine the best irrigation interval, nitrogen rate and nitrogen splitting on essence of German chamomile (Matricaria chamomilla L.), a field experiment was conducted in the Experimental Field of the Islamic Azad University of Tabriz, in 2006-2007 cropping season. The experiment was established as a randomized complete blocks design using a split plot factorial arrangement and three factors including irrigation intervals (I1=6; I2=12, I3=18 days) in main plots, and factorial combination of nitrogen (urea) rate (N1=50; N2=100, N3=150 kg ha-1) and nitrogen splitting (T1= 100% at planting time; T2= 50%:50% at planting and stem elongation stages, T3= 25%:50%:25% at planting, stem elongation and early flowering stages, respectively) in subplots. Results revealed that application of 100 kg ha-1 and increasing irrigation intervals from 6 to 12 days had positive effect on flower number per plant. The highest dry flower yield (378.8 kg ha-1) belonged to I1N2. Application of nitrogen fertilizer at T2 increased dry flower yield up to 350.5 kg ha-1, in comparison with T1 and T3, respectively. Flower essence content was not affected by nitrogen fertilizer splitting; however, it was affected by two other factors. Essence yield ranged from 1.56 l ha-1 in I3N3 up to 3.63 l ha-1 in I2N2. Nitrogen fertilizer application at T1 and T3, both caused a significant reduction on flower essence.

    Keywords: German chamomile, Irrigation intervals, Matricaria chamomilla L., Nitrogen rate, Nitrogen splitting
  • Aalamia., C. Oldech, H. Alizadeh, M. Omidi, M. R. Bihamta, A. A. Boushehri, K. Willsmore Page 157

    ABC-Transporter proteins superfamily are found in all alive organisms as connection bridge in cellular membranes. These proteins are responsible for transportation of variant substrates such as metabolites that involved in plant defense mechanisms. In this study SNPs and CAPS markers were used for mapping of an ABC-Transporter which is specific for compatible and incompatible interaction against R. secalis fungus. A 2.2kb fragment derived from PCR product with specific primers for mentioned gene was sequenced in 10 barley parents. Among observed SNPs, one SNP showed different restriction enzymes sites in Chebec and Harrington parents and converted to CAPS marker. Results mapping revealed position of the gene on long arm of barley chromosome 3. Also, a homology evaluation for this region of chromosome was in accordance with previous studies about high synteny for barley chromosome 3 with rice chromosome 1.

    Keywords: Barley, Gene Mapping, ABC, Transporter, SNP, CAPS, NlaIII, Synteny, Scald
  • Razmi, N. M. Chasemi Page 169

    Effect of four irrigation regimes (irrigation after 100,130,160 and 190 mm evaporation from class A pan) on yield and its components of four grain sorghum cultivars namely Local Ardestan, Payam, Sepedeh and Kimya was studied, using split plot design with four replications, in Research Field Station of Faculty Agriculture, Isfahan Technology University. Analysis of variance and mean comparison between treatments showed that yield and its components had negative response to water stress condition, and with increasing irrigation intervals from I1 to I4 these values decreased significantly. Therefore, grain yield reduced 9% in I2, 27% in I3 and 51% in I4 in comparison to I1. There was considerable variation among the cultivars in grain yield and its components. Results also showed maximum plant height and biological and grain yield in local Ardestan, maximum grain per panicle in Sepideh and latest maturity to Kimya cultivars. Irrigation×cultivar had significant effect on grain yield and its components of sorghum cultivars. Local Ardestan cultivar had the least yield reduction under this conditions.

    Keywords: Irrigation regimes, Grain yield, Yield components, Sorghum, Water use efficiency
  • Ghanavati F., J. Mozaffari, A. A. Masoumi, Sh. Kazempour Page 184

    With more than 23 species of Medicago, Iran is one of the origins and centers of diversity of this genus. Due to close similarity in sexual organs and pod-characteristics, taxonomical classification of these species based on morphological characteristics is difficult. Scanning Electron Microscopy (SEM) was used to study the major characteristics of pollen grain among Iranian Medicago species. Pollen grains were mostly tricolpate, but quadricolpate or hexacolpate pollen grains were also observed in one species. The equatorial view was elliptic to rectangular or spherical shapes and the polar view was obtuse-triangular, truncate-triangular or square tips. Majority of species showed reticulate (perforate, faveolate, regulate and, scrobiculate) and verrucate exine surface. M. rigiduloides with quadric or hexic colpate pollen grain was barely distinguishable from M. rigidula with tricolpate pollen exine surface. On the other hand, M. tornata with its spherical pollen and verrucate exin surface was obviously different from M. polymorpha with rectangular pollen grain and reticulate exine surface. This is the first report of M. rigiduloides and M. tornata from Iran.

    Keywords: Pollen grain, Medicago, M. tornata, M. rigiduloides, Iran