فهرست مطالب

فصلنامه علوم زراعی ایران
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/11/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شاهرخ گروسی، مسعود توحیدفر، کمال کاظمی تبار، حشمت الله رحیمیان، قربانعلی نعمت زاده صفحه 302

    در انتقال ژن به پنبه (Gossypium hirsutum L.) وجود سیستم کشت بافت بهینه به منظور باززایی گیاه از یک سلول تراریخت ضروری می باشد. تولید موفق پنبه های تراریخت به باززایی تعداد زیادی گیاه بستگی دارد که بدین منظور جنین زایی سوماتیکی در تعدادی از ارقام پنبه بررسی شد. ریزنمونه های محور زیر لپه ارقام ساحل، ورامین و کوکر 312 برای کالوس دهی به محیط کشت های MSB (نمک های MS و ویتامین های B5) همراه با) 2،4-D1- mgl1/0)، کینتین (1- mgl1/0) و کلرید منیزیوم 75/0 گرم در لیتر و MS به اضافه کینتین (1- mgl1/0) و IBA (1-mgl2/0) منتقل شدند. در محیط کشت دارای 2،4-D و کینتین ریزنمونه های ارقام کوکر312 و ساحل زودتر از ورامین شروع به کالوس دهی کرده و حجم کالوس بیشتری تولید کردند. درصد کالوس دهی ساحل بیشتر از ورامین بود. کالوس های تولید شده جهت تحریک جنین زایی و بلوغ جنین ها به محیط MSB به اضافه کلرید منیزیوم (1- gl75/0) و نیترات پتاسیم (1- gl9/1) انتقال یافتند. درصد کالوس های جنینی رقم کوکر312 بیشتر از ساحل بود. جوانه زنی جنین های سوماتیکی در محیط جوانه زنی MSB همراه با زآتین (1- mgl1/0) و ذغال فعال (1- gl2) در ارقام کوکر312 و ورامین سریعتر از ساحل بود. تعداد جنین های سوماتیکی تولید شده رقم کوکر312 بیشتر از ساحل بود. تفاوت درصد ریشه دهی جنین های سوماتیکی در بین سه رقم و 5 محیط کشت باززایی معنی دار نبود.

    کلیدواژگان: پنبه، باززایی، جنین زایی سوماتیکی و کشت بافت
  • صنم صفایی چایی کار، بابک ربیعی، حبیب الله سمیع زاده، مسعود اصفهانی صفحه 315

    به منظور ارزیابی تحمل ژنوتیپ های برنج به تنش خشکی انتهای فصل و شناسایی ژنوتیپ های متحمل و حساس به این تنش، 49 ژنوتیپ برنج ایرانی و خارجی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو محیط بدون تنش و تنش خشکی در سال زراعی 1385 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان مورد مطالعه قرار گرفتند. صفات مورد مطالعه شامل: ارتفاع بوته، تعداد خوشه در بوته، تعداد دانه پر در خوشه، تعداد خوشه چه در خوشه، عملکرد شلتوک، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اختلاف بسیار معنی دار (01/0> p) بین ژنوتیپ ها از نظر کلیه صفات مورد مطالعه در دو شرایط محیطی تنش و بدون تنش وجود داشت که بیانگر وجود تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپ های مورد مطالعه و امکان گزینش ژنوتیپ ها برای تحمل به خشکی است. مقایسه میانگین ژنوتیپ های مورد مطالعه نشان داد که در شرایط بدون تنش و تنش خشکی، بیشترین عملکرد شلتوک متعلق به رقم نعمت به ترتیب به مقدار 31/7 و 07/7 تن در هکتار بود، در حالی که کمترین عملکرد شلتوک در محیط بدون تنش متعلق به رقم دم سفید به مقدار 74/2 تن در هکتار و در محیط تنش خشکی متعلق به رقم Diwani به مقدار 46/1 تن در هکتار بود. لازم به ذکر است که رقم نعمت از نظر اجزای عملکرد از جمله شامل تعداد خوشه در بوته، تعداد خوشه چه در خوشه، تعداد دانه پر در خوشه در محیط تنش و بدون تنش نیز وضعیت مطلوبی داشت. بررسی میزان درصد کاهش میانگین صفات در اثر تنش خشکی نشان داد که بیشترین آسیب ناشی از تنش خشکی، مربوط به عملکرد شلتوک (40 درصد) می باشد. از نظر شاخص های تحمل به خشکی نیز بیشترین مقدار شاخص میانگین حسابی (MP)، میانگین هندسی (GMP)، میانگین هارمونیک (HM)، شاخص تحمل (STI)، میزان نسبی آب برگ (RWC) و کمترین مقدار شاخص های حساسیت به تنش (SSI) و تحمل (TOL) متعلق به رقم نعمت بود. نتایج همبستگی بین شاخص های مقاومت به خشکی و عملکرد شلتوک در دو محیط بدون تنش و تنش خشکی، نشان داد که شاخص های MP، GMP، HM، STI و RWC همبستگی مثبت و معنی داری را با عملکرد در هر دو شرایط تنش و بدون تنش داشتند و به عنوان شاخص های مناسب جهت گزینش به ارقام پرمحصول در هر دو محیط تنش و بدون تنش شناسایی شدند. در بین این شاخص ها نیز شاخص STI به عنوان بهترین شاخص تعیین شد.

    کلیدواژگان: برنج، تنش خشکی انتهای فصل، شاخص های تحمل به خشکی، عملکرد شلتوک
  • طه رودبار شجاعی، نیازعلی سپهوند، منصور امیدی، عبدالله محمدی، حمیدرضا عبدی صفحه 332

    میزان قابل توجهی از تولید بذر سیب زمینی در دنیا از طریق ریز غده های عاری از ویروس کشت بافتی انجام می شود، بنابراین بررسی بر روی ارقام تجارتی سیب زمینی جهت تولید ریز غده های عاری از ویروس سیب زمینی ضروری می باشد. در این تحقیق اثر هورمون های مختلفBA و KIN در سه غلظت 0، 5/0 و 1 میلی گرم در لیتر و GA3 در چهار غلظت 0، 2، 5/2 و 3 میلی گرم در لیتر، به تنهایی و ترکیبات آنها در کشت مریستم سیب زمینی بر چهار رقم زراعی اگریا، مارفونا، سانته، و بورن مورد بررسی قرار گرفت. پس از آن گیاهچه های تولید شده به منظور بررسی بهترین محیط انتقال مجدد به محیط های نیمه جامد حاوی چهار ترکیب هورمونی متفاوت منتقل شدند. سپس بر روی گیاهچه های بدست آمده تست الیزا انجام شد و گیاهچه های عاری از ویروس به گلخانه منتقل شدند و پس از حدود 90 روز، صفت تعداد مینی تیوبر در هر رقم اندازه گیری شد. برای رقم بورن، محیط حاوی 2 میلی گرم در لیتر GA3، بهترین ترکیب هورمونی برای کشت مریستم بود و برای رقم اگریا بهترین ترکیب هورمونی، محیط حاوی 5/2 میلی گرم در لیتر GA3بود. در هر دو رقم مارفونا و سانته بهترین ترکیب هورمونی، محیط حاوی 5/0 میلی گرم در لیتر KIN به اضافه 3 میلی گرم در لیتر GA3 بود. در مرحله انتقال مجدد گیاهچه های حاصل از کشت مریستم، بهترین ترکیب برای ارقام بورن، اگریا و مارفونا 5/1 میلی گرم در لیتر IBA به علاوه 5/0 میلی گرم در لیترBA و 2 میلی گرم در لیترGA3 و برای رقم سانته 5/0 میلی گرم در لیتر IBA به علاوه 5/1 میلی گرم در لیتر GA3 بود. رقم مارفونا بیشترین تعداد مینی تیوبر و رقم اگریا کمترین تعداد مینی تیوبر را داشتند.

    کلیدواژگان: سیب زمینی، هورمون، کشت مریستم، گیاه عاری از ویروس، مینی تیوبر
  • محمد زمانیان، جلیل نوربخشیان، شیرین یغموری، علیرضا طالب نژاد، حسن مختارپور، شهناز سلیمانپور صفحه 345

    به منظور تعیین سازگاری و پتانسیل تولید علوفه واریته های مختلف شبدر قرمز، این تحقیق در قالب بلوک های کامل تصادفی با شش واریته شبدر قرمز و در چهار تکرار به صورت کشت پائیزه در ایستگاه های تحقیقاتی کرج، شهرکرد، سنندج، اراک، گرگان و کرمانشاه در سالهای 83 – 1381 به مرحله اجرا در آمد. نتایج نشان داشت. در سالها و مناطق مختلف بین واریته های مختلف شبدر قرمز از نظر عملکرد علوفه تر و خشک تفاوت معنی دار وجود داشت. مقایسه میانگین دو ساله نشان داد که منطقه کرج با 99/87 تن علوفه تر و 5/15 تن در هکتار علوفه خشک بیشترین و منطقه شهر کرد با 14/39 تن علوفه تر و 76/8 تن در هکتار علوفه خشک کمترین عملکرد را بخود اختصاص دادند. مقایسه میانگین عملکرد علوفه تر و خشک واریته های شبدر قرمز در سالها و مناطق مختلف حاکی از آن بود که در کرج و شهرکرد واریته های ردکوئین و کلوبارا، در سنندج و گرگان واریته های ردکوئین و بوسا، در کرمانشاه و اراک واریته های ردکوئین، تولیدی فائو و تولیدی کرج جزو واریته های برتر بودند. مناطق و سالها بر تولید علوفه واریته های شبدر قرمز تاثیر معنی دار داشتند، به طوری که عملکرد علوفه تر این واریته های در مناطق بین 2/40-8/91 تن و عملکرد علوفه خشک بین 9 تا 4/16 تن در هکتار متغیر بود. در کلیه مناطق عملکرد علوفه واریته های شبدر قرمز از سال اول به سال سوم روند کاهشی داشت، بعبارت دیگر واریته های مورد مطالعه در سال اول بیشترین و سال سوم کمترین پتانسیل تولید علوفه را دارا بودند. از بین واریته های شبدر قرمز، کلوبارا متحمل ترین و تولیدی فائو حساس ترین رقم به سفیدک سطحی بودند. با اینکه در هر منطقه واریته های خاصی برتری داشتند ولی به طور کلی برای کلیه مناطق مورد آزمایش واریته های کلوبارا و ردکوئین سازگاری وسیع تری نشان دادند و برای مناطق قابل توصیه می باشند.

    کلیدواژگان: شبدر قرمز، عملکرد علوفه تر، عملکرد علوفه خشک، سازگاری، چین برداری و شرایط محیطی
  • علیرضا صفاهانی لنگرودی، بهنام کامکار، اسکندر زند، ناصر باقرانی، محسن باقری صفحه 356

    به منظور ارزیابی عملکرد و اجزاء عملکرد هفت رقم کلزا در شرایط رقابت با علف هرز خردل وحشی آزمایشی مزرعه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی 85-1384 در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان (عراقی محله) اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل ارقام کلزا در هفت سطح شامل زرفام، طلایه، ساری گل،RGS003، Option500، Hayola401 و Hayola330 و سطوح علف هرز در دو سطح (صفربوته به عنوان شاهد و 30 بوته خردل وحشی در مترمربع) بود. در این بررسی عملکرد دانه،شاخص برداشت، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و وزن هزار دانه مورد ارزیابی قرارگرفتند. نتایج نشان داد که بین ارقام از لحاظ عملکرد دانه اختلاف معنی داری وجود دارد. نتایج تجزیه واریانس نیز نشان داد که در مورد تمام صفات اندازه گیری شده در حالت خالص و رقابت اثر رقم معنی دار بود و مقایسه میانگین بین ارقام مشخص کرد که رقم Hayola330 با میانگین 2836 کیلوگرم در هکتار بالاترین عملکرد دانه و رقم طلایه با میانگین 1729 کیلوگرم در هکتارکمترین عملکرد دانه در شرایط کشت خالص را به خود اختصاص داد. در شرایط رقابت رقم Hayola330 با میانگین 870 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه و رقم Option500 با میانگین 101 کیلوگرم در هکتارکمترین عملکرد دانه را تولید کردند. رقم Hayola330 با وجود بدست آوردن عملکرد دانه بالا در شرایط رقابت، اما در مقایسه با رقم زرفام از درصد کاهش عملکرد دانه بیشتری نسبت به شرایط خالص برخوردار بود. شناسایی و یا اصلاح ارقام متحمل، که از عملکرد دانه بالایی در هردو شرایط کشت خالص و رقابت با علف هرز برخوردار باشند میتواند بعنوان راهکار در برنامه های به نژادی کلزا مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کلزا، رقابت، عملکرد دانه، اجزاء عملکرد، خردل وحشی
  • یعقوب راعی، ندا دمقصی، رئوف سیدشریفی صفحه 371

    به منظور بررسی اثر سطوح مختلف آبیاری و تراکم بوته بر روی عملکرد دانه و اجزای آن دررقم نخود کاکا، این تحقیق در قالب کرت های خرد شده با طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار درایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1385 اجرا شد. عامل اصلی شامل سطوح مختلف آبیاری (آبیاری کامل، آبیاری تا مرحله گلدهی، آبیاری بعد ازمرحله گلدهی و بدون آبیاری) و عامل فرعی شامل تراکم های مختلف 16، 32 و 64 بوته در مترمربع بود. نتایج نشان داد که اثر سطوح آبیاری و تراکم، روی تعداد غلاف در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه در واحد سطح و شاخص برداشت معنی دار بود. تعداد غلاف در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه در واحد سطح و شاخص برداشت در آبیاری کامل و آبیاری تا گلدهی بیشتر از سایر سطوح آبیاری بود. عملکرد دانه دربوته، تعداد غلاف دربوته، وزن هزار دانه و شاخص برداشت در تراکم های 16 و 32 بوته در مترمربع در مقایسه با تراکم 64 بوته در متر مربع بیشتر بود، درحالیکه عملکرد دانه در واحد سطح در تراکم 64 بوته در مترمربع به طور معنی داری بیشتر بود. نتایج مربوط به اثر متقابل آبیاری × تراکم بوته نشان داد که به ترتیب بیشترین و کمترین عملکرد دانه درتراکم 64 بوته در متر مربع با آبیاری کامل و بدون آبیاری حاصل شد، هر چند بین تراکم های 64 با 32 بوته در مترمربع در شرایط بدون آبیاری اختلاف معنی داری وجود نداشت. در مجموع، آبیاری تا مرحله گلدهی وتراکم 64 بوته در متر مربع عملکرد قابل قبولی را تولید کرد.

    کلیدواژگان: نخود، آبیاری، تراکم بوته، عملکرد دانه و شاخص برداشت
  • عبدالعظیم اوزونی دوجی، مسعود اصفهانی، حبیب الله سمیع زاده لاهیجی، محمد ربیعی صفحه 382

    به منظور بررسی اثر تراکم و آرایش کاشت بر شاخص‎های رشد و کارآیی مصرف تابش در دو رقم کلزای گلبرگ‎دار و بدون گلبرگ، آزمایشی در سال زراعی 85-1384 در مزرعه موسسه تحقیقات برنج کشور در رشت به اجرا گذاشته شد. طرح آزمایشی مورد استفاده در این تحقیق کرت های خرد شده – اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار بود که دو آرایش کاشت مربع و مستطیل به عنوان عامل اصلی و دو رقم کلزای گلبرگ دار Hyola 401 و بدون گلبرگ Hylite 201 و تراکم‎های (33، 67 و 133 بوته در مترمربع) به ترتیب به عنوان عوامل فرعی اول و دوم به صورت فاکتوریل در نظر گرفته شدند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که بین ارقام، تراکم ها و آرایش های کاشت از نظر شاخص های رشد وکارآیی مصرف تابش (RUE) اختلاف معنی داری وجود داشت. در مرحله گل‎دهی شاخص سطح برگ در رقم بدون گلبرگ سه درصد نسبت به رقم گلبرگ دار بیشتر بود (به ترتیب 22/3 و 12/3). از نظر میزان ماده خشک نیز رقم بدون گلبرگ نسبت به رقم گلبرگ‎دار از یک برتری نسبی 11 درصدی برخوردار بود (به ترتیب 1441 و 1280 گرم ماده خشک در مترمربع). همین نتایج در مورد سرعت رشد گیاهی (CGR) و سرعت جذب خالص (NAR) نیز صادق بود (به ترتیب 5/1 درصد و 23 درصد). افزایش تراکم سبب شد که حداکثر سطح برگ و وزن خشک کل در فاصله زمانی زودتری حاصل شوند. میزان افزایش شاخص سطح برگ و وزن خشک و بطور کلی سرعت رشد گیاه و سرعت جذب خالص در آرایش کاشت مربع بیشتر از آرایش کاشت مستطیل بود. از نظر کارآیی مصرف تابش نیز رقم بدون گلبرگ نسبت به رقم گلبرگ‎دار از برتری 2/9 درصدی برخوردار بود (به ترتیب 38/2 و 16/2 گرم بر مگاژول)که این میزان اختلاف در کارآیی مصرف تابش موجب برتری 6/14 درصدی این رقم از نظر عملکرد دانه شد. در مجموع رقم بدون گلبرگ نسبت به رقم گلبرگ‎دار از یک برتری نسبی برخوردار بود.

    کلیدواژگان: آرایش کاشت، تراکم بوته، شاخص‎های رشد، کارآیی مصرف تابش، کلزای بدون گلبرگ
  • سیدیعقوب صادقیان، محمد عبداللهیان نوقابی، حمید ابراهیمیان صفحه 401

    دقت و صحت آزمایش های زراعی چغندرقند به ویژه مقایسه ارقام در شرایطی که بخواهیم پارامترهای مختلف یک مدل آماری را به درستی برآورد نماییم، تحت تاثیر نوع طرح آماری، آرایش تیمارها، تکنیک های آزمایشی و تعداد تکرار قرار دارد. ارزیابی تیمارهای زراعی و یا آزمون ارقام جدید جهت ثبت یا تعیین ارزش زراعی آنها در مزرعه و یا گلخانه، احتیاج به طرح آماری مناسب دارد. شرایط و عوامل مختلفی از جمله ژنوتیپ، مکان، سال، تکنیک های زراعی و غیره بر عملکرد مواد گیاهی دخالت دارند که بعضی از این عوامل قبل از اجرای آزمایش شناخته شده نیستند و باعث تغییراتی می شوند که دقت و صحت یک آزمایش به زراعی یا به نژادی چغندرقند در مزرعه را تحت تاثیر قرار می دهند. علاوه بر عوامل تحت بررسی، تغییرات خارجی را به عنوان «اشتباه آزمایش» می توان نام برد. نوع و مقدار اشتباه آزمایشی ممکن است از منابع مختلف منشا گرفته باشد که مهمترین آنها شامل دقت و صحت تکنیک ها و اندازه گیری ها و نوع طرح آزمایشی می باشد. انتخاب طرح آزمایشی، تابعی از تعداد عوامل موثر در آزمایش و شرایط اجرای آنها می باشد. در طرح های بلوکی، قرار گرفتن کرت ها باید در جهتی باشد که آثار ناشی از اختلاف خاک، تغذیه و عملیات زراعی در اشتباه آزمایشی به حداقل برسد. برای این منظور باید جهت بلوک های آزمایش عمود بر جهت کاشت باشد. مزرعه آزمایشی مناسب در کاهش واریانس اشتباه بسیار موثر است و رویش یکنواخت بذر چغندرقند علاوه بر خصوصیات ژنتیکی بستگی به کیفیت عملیات خاک ورزی و آماده سازی بستر خاک دارد. اندازه کرت و تعداد بوته در هر کرت در زمان یاداشت برداری بسیار مهم است. به طوریکه با افزایش سطح کرت چغندرقند اشتباه بین کرت های آزمایشی تا حدی کاهش و سپس افزایش می یابد. یکنواختی کرت به اندازه آن بستگی دارد. کرت های بزرگ اشتباه آزمایشی را افزایش و کرت های کوچک دقت آزمایش را کاهش می دهد. سطح متوسط کرت و تعداد بوته در کرت در زمان یادداشت برداری و برداشت نهایی باید در حدکافی باشند تا اشتباه آزمایشی همواره در سطح حداقل باقی بماند. چنانچه مقایسه ارقام در چند سال و چند منطقه انجام گیرد، اثرات ثابت یا تصادفی عوامل تغییرات در مدل آماری با توجه به ماهیت آنها باید طوری در نظر گرفته شوند که برآورد دقیقی از واریانس آن عوامل بدست آید. در طرح های مقایسه ارقام چغندرقند عمدتا از طرح بلوک های کامل تصادفی و طرح های لاتیس استفاده می شود که هرکدام مزایا و معایبی دارند. به منظور کاهش واریانس اشتباه و افزایش دقت آزمایش، مقایسه ارقام در مزرعه باید طوری اجرا شود که بلوک های کامل و یا بلوک های ناقص (طرح لاتیس) در خاک یکنواخت قرار گیرند. از آنجایی که رقابت بین ارقام تجاری چغندرقند از نظر صفات کمی و کیفی بسیار نزدیک است، بنابراین بکارگیری مدل آماری مناسب براساس نوع و ماهیت عوامل تغییرات موجب برآورد دقیقی از عملکرد تیمارها می شود و آن نیز منجر به گزینش ارقام و لاین های برتر در آزمایش های به نژادی می گردد.

    کلیدواژگان: چغندر قند، طرح آزمایشی، مقایسه ارقام، کرت آزمایشی و نمونه برداری
|
  • Garousi, Sh, M. Touhidfar K. Kazemi Tabar, H. Rahimian, Gh. Nematzadeh Page 302

    In cotton (Gossypium hirsutum L.) transformation, for regenerating plants from a single cell, an optimized tissue culture system is necessary. Successful production of transgenic cotton depends on regenerating of many plants; therefore, somatic embryogenesis was investigated for three cotton cultivars. Hypocotyls of cvs. Sahel, Varamin and Coker 312 were isolated and placed on two cotton callus induction media containing MSB medium supplemented with 0.1 mg/l 2,4-D, 0.1 mg/l kinetin, 0.75 g/l MgCl2; and MS medium supplemented with 0.1 mg/l Kinetin and 0.2 mg/l IBA. In medium containing 2,4-D and Kinetin, Sahel and Coker312 explants produced callus earlier than Varamin and the volume of calli were larger, too. The percentage of callus production for Sahel cultivar was higher than Varamin. For embryogenesis induction and maturation of embryos, produced calli were transferred onto MSB medium supplemented with 0.75 g/l MgCl2 and 1.9 g/l KNo3. Numbers of embryogenic calli for Coker312 were higher than Sahel. Germination of somatic embryos for Coker312 and Sahel on embryo germination medium containing MSB supplemented with 0.1 mg/l Zeatin and 2 g/l activated charcoal were earlier than Varamin. Percentage of somatic embryos produced from Coker 312 was higher than Sahel. For rooting, there were no significant differences among cotton cultivars and five rooting media.

    Keywords: Cotton, Regeneration, Somatic embryogenesis, Tissue Culture
  • Safaei Chaeikars., B. Rabiei, H. Samizadeh, M. Esfahani Page 315

    In order to evaluate rice genotypes for tolerance to terminal drought stress and to identifying tolerant and sensitive genotypes to this stress, 49 rice genotypes were studied in two environments (stressed and non – stressed conditions) using randomized complete blocks design with three replications in Research Field, Faculty of Agricultural Sciences, Guilan University in 2006 cropping season. The studied traits were included: plant height, panicle number plant, grain number panicle, spikelet number panicle, paddy yield, harvest index, relative water content, etc. Analysis of variance showed that there were significant effect (p < 0.01) of genotypes on all traits in two environments, which implies genetic variation among genotypes. Mean comparison of genotypes showed that in two environments, the highest paddy yield belonged to Nemat cultivar (7.31 and 7.07 t/ha respectively), whereas the least paddy yield in non - stressed environment belonged to Dom - sefid,s cultivar (2.74 t/ha) and in drought stressed environment to Diwani,s cultivar (1.46 t/ha). Considering yield components (panicle number/ plant, spikelet number/ panicle, grain number/panicle in Nemat contributed to its higher paddy yield in stressed and non - stressed conditions. Percentage of reduction in traits means by drought stress showed that the paddy yield (40%) was the most affected trait. According to drought resistant indices, the highest mean productivity (MP), geometric mean productivity (GMP), harmonic mean (HM), stress tolerance index (STI), relative water content (RWC) and the least stress susceptibility index (SSI) and tolerance index (TOL) belonged to Nemat,s cultivar. Relationship between drought resistant indices and paddy yield in stressed and non - stressed environments showed that MP, GMP, HM, STI and RWC indices had positive and significant correlation with yield in stress and non - stress environments and would be suitable indices in both environments for selection of drought tolerant cultivars. It is concluded that STI, is the most suitable index among drought indices.

    Keywords: Rice, Terminal drought stress, Drought tolerance indices, Paddy yield, Panicle
  • Roodbar Shojaeit., N. A. Sepahvand, M. Omidi, A. Mohammadi, H. R. Abdi Page 332

    Large amount of potato seed in the world is produced by in vitro virus free mini tubers. Therefore, evaluation of commercial varieties for production of virus free potato minituber is critical. In this study the effects of different hormones BA and KIN at three levels 0, 0.5 and 1 mgl-1 and GA3 at four levels 0, 2, 2.5 and 3 mgl-1 either alone or in combinations were evaluated in meristem culture of four potato cultivars; Agria, Marfona, Sante and Burren. Plantlets were sub-cultured into the semi-solid media including four hormones combinations of MS0 medium, MS medium containing 0.5 mgl-1 BA + 0.5 mgl-1 IBA, 0.5 mgl-1 IBA + 1.5 mgl-1 GA3 and MS medium containing 0.5 mgl-1 BA + 1.5 mgl-1 IBA + 2 mgl-1 GA3 to achieve the best medium for sub-culture. Then ELISA test was conducted and virus free plantlets were selected and transferred to the greenhouse. After 90 days, number of minitubers for each cultivar were counted and recorded. The best medium for primary establishment of meristem for Burren was MS medium containing 2 mgl-1 GA3, for Agria was MS medium containing 2.5 mgl-1, for Marfona and Sante the best medium was MS containing 0.5 mgl-1 KIN + 3 mgl-1 GA3. The best media for sub-culture of virus free plantlets for meristem culture for Burren, Agria and Marfona was semi-solid MS medium containing 1.5 mgl-1 IBA + 0.5 mgl-1 BA + 2 mgl-1 GA3 and for Sante was 0.5 mgl-1 IBA + 1.5 mgl-1 GA3. Marfona had the greatest and Agria the least number of minituber.

    Keywords: Potato, Hormone, Meristem culture, Virus free plantlet, Sub, culture medium, Minituber
  • Zamanianm., J. Norbakhshian, Sh. Yaghmoori, A. Talebnejad, H. Mokhtarpour, Sh. Soleymanpour Page 345

    To determine potential productivity of Red clover varities, an experiment was carried out with six treatments and four replications using RCBD, under different environmental conditions in 2002–2004. Results showed that there was a significant difference (p<0.05) between Red clover varities for fresh and dry forage yield over years and locations. Karaj with 87.99 tha-1 fresh yield and 15.5 t ha-1 dry forage yield produceed the highest yield and Shahr-e-Kord with 38.14 tha-1 fresh yield and 8.76 tha-1 dry forage yield produced the lowest yield. Mean comparison of fresh and dry forage yield of Red clover varities over years and locations showed that the best adapted varieties for different locations as follows: in Karaj and Sharh-e-Kord Redquin and Kulubara; in Sanandaj and Gorgan; Redquin and Bosa, in Kermanshah and Arak Redquin, Tolidi-e-FAO and Tolidi-e-Karaj Results also showed that years and locations significantly affected on potential productivity of Red clover varities. Fresh forage yield varied between 91.8-40.2 tha-1 and dry forage yield varied between 9.02-16.42 tha-1. In all locations, forage yield of Red clover varities followed a decreasing trend from the first to the third year, forge yield potential of Red clover varities was the highest in the first year and the lowest in the third year, respectively. Kulubara was more tolerant, and Tolidi-e-FAO the most sensitive to powdery mildew, respectively. The final results showed that although in each locations there were more adapted variety, but Redquin and Kulubara are recommended as wide adapted varieties for all locations.

    Keywords: Red clover, Fresh forage yield, Dry forage yield, Adaptation, Cutting, Environmental condition
  • Safahania., B. Kamkar, E. Zand, N. Bagherani, M. Bagheri Page 356

    In order to determine grain yield and its components of seven canola cultivars in competition with wild mustard, a field experiment was conducted at the Araqai Mohaleh agriculture research station in Golestan province, in 2005-2006 growing season. The experiment was established as factorial arrangement using a randomized complete blocks design with three replications. The seven canola cultivars (Hayola‏401, Hayola‏330, RGS‏003, Option500, Sarigol, Zarfam and Talayeh) were planted in weed-free and weed-‏infested (with 30 wild mustard plants per square meter) plots. Grain yield, harvest index, number of pods/plant, number of grains/pod and 1000-grain weight were measured. Result showed significant differences in grain yield among cultivars. Results also indicated significant differences in yield components in weed-free and weed-infested conditions. Mean comparisons among cultivars showed that Hayola330 produced the highest grain yield with average of 2836 kg/ha and Talayeh produced the lowest grain yield in weed-free condition with average of 1729 kg/ha. Under weed-infested condition Hayola330 produced the highest grain yield with average of 870 kg/ha and option500 had the lowest grain yield with average of 101 kg/ha. Although, Hayola330 produced the highest grain yield in weed-infested but it had higher yield loss than Zarfam cultivar. Therefore, the degree of tolerance in canola cultivars differed, in competition with wild mustard. To develop cultivars with high grain yield in both weed-free and weed-infested conditions are to be included as a strategy in canola breeding program.

    Keywords: Canola, Wild mustard, Competition, Grain yield, Yieldþ components
  • Raeyy., N. Demaghsi, R. Seied Sharifi Page 371

    In order to evaluate the effect of different levels of irrigation and plant density on grain yield and its components in chickpea cv. Kaka, a field study was conducted at Research Field Station of Agricultural Faculty, Mohaghegh Ardabili University during 2006 cropping season. Treatments were arranged as split plot in randomized complete block design with three replications. Different irrigation levels (full irrigation, irrigation to flowering stage, irrigation after flowering stage and no-irrigation) were assigned to main plots and sub-plots comprised of different plant densities (16, 32 and 64 plants/m2). Results showed that irrigation and density levels significantly affected pod number per plant, 1000-grain weight, grain yield per unit area and harvest index. Number of pod per plant, 1000-grain weight, grain yield and harvest index were greater in full irrigation and irrigation to flowering stage in comparison to other irrigation levels. Grain yield per plant, pod number per plan, 1000-grain weight and harvest index were greater at 16 and 32 plants/m2 in comparison to 64 plants/m2. In contrast, grain yield per unit area at 64 plants/m2 were significantly greater than other plant densities. Interaction of irrigation × plant density indicated that the highest and the lowest grain yield was achieved in 64 plants/m2 in full irrigation and no-irrigation. However, there was not significant difference between 64 and 32 plants/m2 in no-irrigation treatments. It is concluded that irrigation to flowering stage and 64 plants/m2 produced reasonable grain yield under the conditions of this study.

    Keywords: Chickpea, Irrigation, Plant density, Grain yield, Harvest Index
  • Ozoni Davajia., M. Esfahani, H. Sami Zadeh, M. Rabiei Page 382

    In order to evaluate the effects of plant density and planting pattern on yield, yield components of apetalous flowers and petalled rapeseed, a field experiment was conducted in Rice Research Institute of Iran located in Rasht in 2005- 2006. The experimental design was arranged as a split plot-factorial in a randomized complete block with three replications in which, planting pattern (rectangular and square) assigned to main plot and two rapeseed cultivars (petalled = Hyola 401 and apetalous = Hylite 201) and plant densities (33, 67 and 133 plants per unit area) as factorial in sub-plots. Results showed that there were significant differences between cultivars, plant density and planting patterns in growth indices and radiation use efficiency (RUE). At the flowering, the leaf area index in apetalous cultivar was 3% greater than the petalled rapeseed (3.22 and 3.12, respectively). Dry Matter of apetalous rapeseed was 11% higher than the petalled rapeseed (1441 and 1280 g/m2, respectively). Similar results were obtained for crop growth rate (CGR) and net assimilation rate (NAR) (1.5 and 23%, respectively). Maximum LAI and TDM were obtained earlier with the high plant density. Leaf area index, Dry Weight, CGR and NAR in square planting pattern were higher than the rectangular planting pattern. Radiation use efficiency in apetalous rapeseed was 9.2% higher than the petalled cultivar (2.38 and 2.16 g/Mj) which caused 14.6% increase in grain yield.

    Keywords: Planting pattern, Plant density, Growth indices, Radiation Use Efficiency, Apetaluos, Petalled, Rapeseed (Brassica napus L.)
  • Sadeghian, Motahar, S. Y., M. Abdollahian, Noghabi, H. Ebrahimian Page 401

    Accuracy of sugar beet trials, particularly variety comparisons, depends on several factors including; statistical design, treatments oriented, experimental techniques, and replication numbers in order to estimate various components of a statistical model precisely. Testing agronomic treatments or evaluating new varieties for plant protection (PVP) or value for cultivation and use (VCU) under both field and glass-house conditions needs a reliable statistical design. There are many factors and circumstances like response of genotype, location, year, agronomic techniques etc. that affect performance of a sugar beet trial. Some of these factors are usually unknown before conducting the experiment that may influence the precision and accuracy of a field experiment. In addition to these, uncontrolled variations are usually summed in the experimental error. Type and quantity of the “variance of error” may be originated from different sources in which mainly are the precision of measurements and techniques as well as choice of the experimental design. The experimental design is also function of a number of other factors. When using RCBD, plots should be oriented in such a way to minimize soil variation, nutrient and pesticide residuauls within a block. In practice, treatments should be applied in parallel to the directions of blocks of a trial to minimize variance of error. A well-prepared field trial is effective in reducing the experimental error; however, a good and homogenous field emergence depends on the quality of seedbed preparation. Size of plot and plant number within a plot is essentially important. Homogeneity of a plot depends on its size; too big plots increase the error and too small plots would leads to lack of precision. An optimum plot size and average number of plants at harvest time needs to be sufficient to stabilize the error at a low level. If a trial carried out at different locations for several years, effects of these factors must be considerd precisely. Random or fixed effects of entries are very important for the estimation of variances. In sugar beet variety trials, it is common to apply either RCBD or lattice designs, each of them has advantages and limitations. In order to reduce variance of error and consequently increasing experimental accuracy of variety comparison, complete block or incomplete blocks (lattice design) should be arranged on a homogenized soil. Since there are close competitions among commercial sugar beet varieties, an appropriate statistical model based on the type of variation sources is essential to select superior varieties within a trial and increases the efficiency of selection for superior lines and varieties in plant breeding programs.

    Keywords: Sugar beet, Experimental design, òVariety trial, Experimental plots, Sampling