فهرست مطالب

فصلنامه علوم زراعی ایران
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1382)

  • تاریخ انتشار: 1382/05/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد امین کهن مو، داریوش مظاهری صفحه 75

    افزایش راندمان مصرف آب آبیاری و کود ازته به لحاظ کمبود ذخایر آن ها به ویژه در مناطق گرم و خشک لازم بوده و ایجاد تغییراتی در شیوه های مصرف کود و آب آبیاری ضروری به نظر می رسد. با هدف یاد شده در این تحقیق اثر فواصل آبیاری و شیوه تقسیط کود ازته بر برخی صفات کمی و کیفی سورگوم علوفه ای (Sorghum bicolor(L) Moench) بررسی شد. آزمایش به صورت طرح کرت های خرد شده در زمان ومکان با چهار سطح فاصله آبیاری (7، 12، 17 و 22 روز یک بار) در کرت های اصلی و سه شیوه تقسیط کود ازته بر مبنای ازت خالص (kg/ha 200) به صورت M1: در دو نوبت؛ نیمی مرحله پنج تا هفت برگی و نیمی بعد از برداشت اول. M2: در سه نوبت؛ یک سوم مرحله پنج تا هفت برگی، یک سوم مرحله 40-30 سانتیمتری چین اول و یک سوم بعد از برداشت اول. M3: در سه نوبت؛ یک سوم مرحله پنج تا هفت برگی، یک سوم بعد از برداشت اول ویک سوم در ارتفاع 40-30 سانتیمتری ساقه در چین دوم، در چهار تکرار در منطقه کرج اجرا گردید. نتایج حاصله نشان داد که فواصل آبیاری 7 و 12 روز نسبت به 17 و 22 روز و نیز تقسیط کود ازته به شیوه M2 وM3 به ترتیب نسبت به M1 شرایط بهتری را برای رشد و نمو فراهم کرده و باعث شد که گیاه سورگوم بهتر از شرایط محیطی (نور و درجه حرارت) به خصوص درمرحله اول رشد بهره ببرد. بنابراین حداکثر عملکرد ماده خشک، میزان پروتئین علوفه و ارتفاع گیاه در چین اول به دست آمد. در مرحله رشد مجدد هر چند که روند اثر تیمارهای فواصل آبیاری و شیوه های تقسیط کود مشابه رشد اولیه بود، ولی به نظر می رسد که بروز سرما و کاهش درجه حرارت عملکرد و اجزای آن را کاهش داد، بجز تعداد پنجه در گیاه که در اثر برش تحریک شده و افزایش یافت. به طور کلی در صورت رعایت زمان کاشت مناسب، فاصله آبیاری 10 تا 12 روز همراه با تقسیط سه مرحله ای کود ازته (M2 یا M3) در طول فصل رشد در منطقه کرج توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سورگوم علوفه ای (Sorghum bicolor (L) Moench)، فواصل آبیاری، نحوه تقسیط کود ازته، عملکرد ماده خشک و اجزاء عملکرد
  • محمدرضا سیاهپوش، یحیی امام، عباس سعیدی صفحه 86

    این پژوهش در سال زراعی77-1376 در دو مزرعه در باجگاه و کوشکک استان فارس انجام گرفت. در هر مزرعه 25 ژنوتیپ گندم در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی کشت شد و مورد ارزیابی قرار گرفت. صفات مختلف ظاهری وفیزیولوژیکی در پنج مرحله نمونه برداری اندازه گیری شد. نمونه برداری ها در مراحل پنجه زنی(S1)، رشد طولی ساقه(S2)، ظهور سنبله وگلدهی (S3)، خمیری شدن دانه(S4) و رسیدن کامل دانه(S5) انجام شد. پس از انجام تجزیه واریانس، صفاتی که دارای اثر معنی داری بودند از نظر همبستگی ژنوتیپی با عملکرد دانه، وراثت پذیری، ضریب تغییرات ژنوتیپی، ضریب تغییرات فنوتیپی مورد ارزیابی قرار گرفتند. بالاترین وراثت پذیری مربوط به صفت تعداد سنبلچه در سنبله اصلی (14/80%=h2) و کمترین وراثت پذیری مربوط به صفت نسبت وزنی سنبله به ساقه اصلی در S3 (05/1%=h2) بود. وراثت پذیری عملکرد دانه 54/21% برآورد گردید. اکثر صفات اندازه گیری شده دارای ضریب تغییرات ژنوتیپی قابل ملاحظه ای بودند. عملکرد دانه با نسبت وزنی سنبله به ساقه اصلی در S5، تعداد دانه در سنبله اصلی، تعداد سنبلچه در سنبله اصلی، نسبت وزنی سنبله به ساقه فرعی در S5، تعدا دانه در سنبله فرعی، تعداد سنبلچه در سنبله فرعی، تعداد سنبله در متر مربع، شاخص برداشت، تعداد کل پنجه در بوته، قطر ساقه (میانگره اول)، قطر ساقه (میانگره دوم)، وزن واحد طول ساقه، طول سنبله با ریشک، میزان جذب خالص در نمونه برداری سوم (NAR3) دوام سطح برگ در نمونه برداری سوم (LAD3) و دوام سطح برگ در نمونه برداری چهارم (LAD4) همبستگی ژنوتیپی مثبت و معنی دار، و با صفات وزن صد دانه، ارتفاع بوته، درصد پنجه های نابارور، طول سنبله بدون ریشک، سرعت رشد محصول در نمونه برداری دوم (CGR2)، میزان جذب خالص در نمونه برداری دوم ((NAR2و سرعت رشد نسبی در نمونه برداری دوم ((RGR2، همبستگی منفی و معنی داری داشت. در این آزمایش مهم ترین صفات افزایش دهنده عملکرد، تعداد دانه در سنبله اصلی و فرعی، تعداد سنبلچه در سنبله، قطر ساقه و وزن واحد طول ساقه تشخیص داده شد. همین طور مشخص شد که کاهش در ارتفاع بوته و درصد پنجه های نابارور راه کاری موثر در کاهش افت عملکرد است. از بین شاخص های فیزیولوژیک نیز شاخص های، NAR3، LAD3 و LAD4 شاخص های موثری در افزایش عملکرد دانه بودند.

    کلیدواژگان: گندم، عملکرد دانه، صفات مورفولوژیک، شاخص های فیزیولوژیک، ضرایب همبستگی ژنوتیپی، وراثت پذیری
  • عمران عالیشاه، پریچهره احمدیان تهرانی، محمدرضا قنادها، منصور امیدی، محمود مصباح صفحه 102

    به منظور تعیین ترکیب پذیری و نحوه عمل ژن برای صفات کمی و مرفولوژیک در تلاقی های بین گونه ای پنبه، سه والد از گونه G.hirsutum و سه والد از گونه G.barbadense در قالب آزمایش دی آلل یک طرفه 66 تلاقی داده شدند و 15 هیبرید حاصل همراه با شش والد (مجموعا 21 ژنوتیپ) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. بررسی صفات کمی (عملکرد وش، وزن و تعداد غوزه) و مرفولوژیک (ارتفاع بوته، طول و تعداد شاخه های رویا و زایا) نشان داد که بین ژنوتیپ ها از نقطه نظر تمامی صفات مورد مطالعه (بجز تعداد شاخه های زایا) اختلاف معنی دار وجود نداشت. در مقایسه میانگین ها، هیبرید درون گونه ای Siokra324Tabladila و پس از آن هیبریدهای بین گونه ای Termez14Tabladila و Termez14Siokra324 از نظر عملکرد در کلاس های نخست قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس ترکیب پذیری نشان داد که برای صفات عملکرد، تعداد و وزن غوزه، ارتفاع بوته و طول شاخه زایا، واریانس افزایشی و غیر افزایشی و برای صفات تعداد شاخه رویا و طول شاخه رویا واریانس افزایشی ژن دخالت داشت. والد Siokra324 از گونه G.hirsutum و والد Termez14 از گونه G.barbadense بهترین ترکیب شونده عمومی و هیبریدهای درون و بین گونه ای Siokra324Tabladila و Termez14Tabladila بهترین ترکیب شونده های خصوصی بودند. بررسی پارامترهای حاصل از تجزیه ژنتیکی به روش هیمن _ جینکز همراه با تجزیه گرافیکی صفات، ضمن تائید نتایج بالا نشان دادند که برای صفات وزن غوزه و طول شاخه رویا رابطه غالبیت نسبی و برای سایر صفات رابطه فوق غالبیت دیده می شود، به علاوه ژن های غالب برای صفات عملکرد، تعداد غوزه، ارتفاع، تعداد و طول شاخه زایا اثر افزاینده و مثبت داشتند.

    کلیدواژگان: هیبرید بین گونه ای، پنبه، دای آلل، ترکیب پذیری، عمل ژن
  • رضا محمدی، عزت الله فرشادفر صفحه 117

    تنش خشکی به عنوان یکی از مهم ترین تنش های محیطی غیرزنده نقش موثری در کاهش تولید محصول گیاهان زراعی در جهان دارد. از این رو توجه به شاخص های فیزیولوژیکی تحمل به خشکی برای بهبود عملکرد محصولات مختلف زراعی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. به منظور بررسی و غربال نمودن محل های کروموزومی شاخص های فیزیولوژیکی تحمل به خشکی، سری کامل لاین های افزایشی دیزومیک چاودار و والدهای دهنده (Secale cereale L. cv. Imperial) و گیرنده (Triticum aestivum L.cv.Chinese Spring) در سه فاز مزرعه، گلخانه و آزمایشگاه در سال 1377 در کرمانشاه مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند. لاین های افزایشی از لحاظ میزان آب نسبی برگ (RWC)، آب نسبی از دست رفته (RWL)، کارآیی استفاده از آب (WUE) و مقاومت روزنه ای (SR) اختلاف معنی داری نشان دادند. اختلاف موجود در میان لاین های افزایشی مورد بررسی، بیانگر تنوع ژنتیکی و امکان انتخاب برای بهبود تحمل به خشکی در چاودار است. شاخص های فیزیولوژیکی مقاومت روزنه ای، میزان آب نسبی از دست رفته و کارآیی استفاده از آب نقش مهمی در تعیین معادله رگرسیون عملکرد دانه در شرایط تنش داشتند. براساس شاخص انتخاب چندگانه (MSI) محل های کروموزومی 7R و 3R دارای بیشترین جایگاه های ژنی کنترل کننده شاخص های فیزیولوژیکی تحمل به خشکی(QTLs) بودند. ارزیابی لاین های افزایشی بر اساس شاخص تحمل به خشکی (STI) و شاخص تنش جوانه زنی (GSI) نیز نشان داد که بیشترین QTLs کنترل کننده تحمل به خشکی بر روی کروموزوم های 7R و 3R قرار دارند.

    کلیدواژگان: لاین های افزایشی، QTLs، شاخص های فیزیولوژیکی، شاخص تنش جوانه زنی، شاخص تحمل به خشکی
  • مجتبی حسن زاده دلویی، مهدی نصیری محلاتی، قربان نورمحمدی، حمید رحیمیان مشهدی صفحه 134
    به منظورشبیه سازی میزان نور دریافتی گندم و علف های هرز برگ باریک یولاف وحشی و برگ پهن شلمی، در سال زراعی 80- 1379 دو آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مشهد اجرا شد. در آزمایش اول فاکتورها شامل تراکم گندم در سه سطح (300، 450 و 600 بوته در متر مربع) و تراکم یولاف وحشی در پنج سطح (صفر، 20، 40، 80 و 160 بوته در مترمربع) و در آزمایش دوم شامل تراکم گندم درسه سطح (300، 450 و 600 بوته در متر مربع) و تراکم شلمی در پنج سطح (صفر، 4، 8، 16 و 32 بوته در مترمربع) بود. مدل INTERCOM با جایگزین کردن تابع مثلثی تراکم سطح برگ، به جای تابع سهمی استفاده گردید. نتایج نشان داد که توزیع سطح برگ گونه ها در طول کانوپی دارای تابع مثلثی است و ارتفاعی که در آن حداکثر تراکم سطح برگ دیده می شود تابع گونه علف هرز، تراکم گیاه زراعی و علف هرز می باشد. هر دو علف هرز در لایه های فوقانی کانوپی نسبت به گندم نور بیشتری جذب کردند. آنالیز حساسیت مدل نشان داد که ارتفاع، شاخص سطح برگ، ارتفاعی که در آن حداکثر تراکم سطح برگ دیده می شود و ضریب خاموشی نور در میزان نور دریافتی هر گونه تاثیر به سزایی دارند.
    کلیدواژگان: مدل سازی، رقابت، یولاف وحشی، شلمی، گندم، نور
  • همایون کانونی صفحه 146
    در این پژوهش به منظور بررسی عملکرد و صفات مرتبط با آن در ژنوتیپ های نخود تحت شرایط دیم منطقه کردستان و تعیین ارقام متحمل به تنش خشکی، 20 ژنوتیپ نخود به علاوه رقم اصلاح شده پیروز در دو آزمایش جداگانه بدون تنش و تنش خشکی، در طرح بلوک های کامل تصادفی هر کدام با سه تکرار کشت شدند. براساس عملکرد دانه در شرایط تنش دار و بدون تنش، شاخص حساسیت به خشکی (DSI) محاسبه شد. هم چنین ضرایب همبستگی ساده بین تعدادی از صفات نخود برآورد شده و از طریق تجزیه علیت به اثرات مستقیم و غیرمستقیم تفکیک شدند. نتایج نشان داد که تفاوت های ژنتیکی قابل ملاحظه ای برای اجزای عملکرد در نخود وجود دارد. تاثیر صفات تعداد شاخه های ثانویه، وزن 100 دانه و ارتفاع بوته بر عملکرد دانه مثبت و قابل توجه بود. با افزایش تعداد روز از کاشت تا گلدهی در شرایط تنش خشکی، عملکرد دانه شدیدا کاهش یافت. تجزیه ضرایب همبستگی مشخص ساخت که تعداد شاخه های ثانویه بالاترین اثر مستقیم را بر عملکرد دانه دارد. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، صفات زودرسی و تعداد شاخه های ثانویه تاثیر بیشتری در عملکرد ارقام نخود تحت شرایط تنش خشکی در کردستان داشتند.
    کلیدواژگان: نخود (Cicer arietinum L، )، عملکرد و اجزای عملکرد، تنش خشکی، همبستگی، تجزیه علیت
  • سید مجتبی هاشمی جزی، عبدالرزاق دانش صفحه 155

    این آزمایش در سال زراعی 79-1378 در شهرستان لردگان در استان چهارمحال و بختیاری انجام گردید. آزمایش به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجراء گردید. فواصل بین ردیف به عنوان عامل اصلی در سه سطح شامل 35، 50 و 60 سانتیمتر و عامل فرعی فواصل بوته روی ردیف شامل سه سطح 5، 10 و 15 سانتیمتر بود. تراکم های حاصل از این فواصل در محدوده 111 هزار تا 570 هزار بوته در هکتار قرار گرفت. کشت هرکرت در پنج ردیف به طول ده متر و به صورت هیرم کاری و با دست انجام گردید و عمل تنک کردن در مرحله پیدایش گره دوم با دست انجام شد. با بررسی میانگین تعداد غلاف درگیاه در فواصل ردیف و فواصل بوته مشخص گردید که با افزایش فاصله ردیف و فاصله بوته، تعداد غلاف در گیاه به طور معنی داری افزایش پیدا کرده است. وزن خشک غلاف درگیاه به طور معنی داری در سطح احتمال 1% تحت تاثیر فاصله ردیف و فاصله بوته قرار گرفت اما اثر متقابل آن ها بر این خصوصیت معنی دار نبود. فاصله ردیف و اثر متقابل فاصله ردیف × فاصله بوته بر تعداد دانه در غلاف اثر معنی داری نداشت، اما فاصله بوته در سطح احتمال 1% تاثیر معنی داری بر تعداد دانه درغلاف داشت. وزن صددانه لوبیاچیتی تحت تاثیر فاصله ردیف و فاصله بوته قرار گرفتند. اثر فاصله ردیف و فاصله بوته و اثر متقابل آن ها بر عملکرد دانه لوبیا چیتی رقم تلاش در سطح احتمال 1% معنی دار بود. بیشترین عملکرد در تیمار 10 × 50 سانتیمتر با تراکم 200 هزار بوته در هکتار، برابر با 53/5562 کیلوگرم در هکتار و کمترین عملکرد در تیمار 15×60 سانتیمتر با تراکم 111 هزار بوته در هکتار، برابر 1/3726 کیلوگرم در هکتار مشاهده و اندازه گیری شد.

    کلیدواژگان: لوبیا، فاصله بین ردیف، فاصله بین بوته، تراکم، عملکرد دانه
  • صفحه 5
|
  • M.A.Kohanmoo, D.Mazaheri Page 75

    An experiment was conducted in 1994 in Karaj, Seed and Plant improvement Institute to study the effects of irrigation intervals and methods of N application on the yield and some qualitative and quantitative characteristics of forage sorghum (Sorghum bicolor (L) Moench var. speed feed). A split plot in time & site design with four replications was used; the irrigation intervals (every 7, 12, 17 and 22 days) were the main plots. Each main plot was sub-divided into three sub-plots for assigning the methods of N application. i. e. M1 = 1/2 of N applied when the plants had 5 to 7 leaves and the other half after the first harvest. M2 = 1/3 of N at 5 to 7 leaves stage, 1/3 of N when the plants had 30 - 40 cm height and the last 1/3 of N after the first harvest. M3 = 1/3 of N at 5 to 7 leaves stage, 1/3 of N after the first harvest and 1/3 of N when the height of regrown was about 30-40 cm. Results showed that 7 and 12 days intervals for imigation and M2, M3 methods of N application provided better conditions for crop development and growth, because the crop used environmental factors better than the other treatments. The most characteristics in M2 and M3 distribution of N were better than M1. It was concluded that, if the crop is sown in time, the 10 - 12 days of irrigation intervals and splitting nitrogen applications at two growth stages (M2 or M3) of sorghum is recommended for Karaj region.

    Keywords: Forage sorghum (Sorghum bicolor (L) Moench), irrigation intervals, N application, Dry matter yield
  • Siahpoosh , Y. Emam, A. Saidi Page 86

    In this study a field experiment was conducted in 1997-98 at two locations (Kooshkak and Bajgah). Twenty five bread wheat (Triticum aestivum L.) genotypes were studied in a randomized complete block design with replications in each location. Agronomic and physiological traits were measured in five developmental stages [tillering (S1), stem elongation (S2), spike emergence (S3), dough stage (S4) and maturity (S5)]. The significant traits were distinguished and their genotypic correlation coefficient with grain yield, heritability, genotypic and phenotypic coefficient of variation were determined. Number of spikelet per main spike and spike to main stem dry weight ratio (at S3) had the highest (h2= 80.14%) and the lowest (h2=1.05%) heritability, respectively. The heritability of grain yield was estimated 21.54%. Most of the measured traits had significant genotypic coefficient of variation. Grain yield had significantly positive genotypic correlation coefficient, with spike to stem dry weight ratio of main stem at S5, number of grains per main spike, number of spikelet per main spike, spike to stem dry weight ratio of tillers at S5, number of kernels per tiller, number of spikelet per tiller, number of spike per square meter, harvest index, number of tiller per plant, stem diameter (1st. internode), stem diameter (2nd internode), culm density, spike length, including awns net assimilation rate at third sampling (NAR3), leaf area duration at third sampling (LAD3) and leaf area duration at fourth sampling (LAD4) and had significantly negative correlation, with 100 grain weight, plant height, percentage of infertile tillers, spike length, without awns crop growth rate at second sampling (CGR2), net assimilation rate at second sampling (NAR2), and relative growth rate at second sampling RGR2. Overall, increasing grain yield through indirect selection, is effective. In this experiment the most important traits for increasing grain yield were number of grains per main and tiller stems, number of spikelet per spike, stem diameter and culum density. It was also determined that decreasing in plant height and percentage of infertile tillers could be suitable for improuing grain yield. Among physiological indices, NAR3, LAD3 and LAD4 were the most effective criteria for increasing grain yield.

    Keywords: Wheat, Grain yield, Morphological traits, Physiological indices, Genotypic correlation coefficient, Heritability
  • O. Alishah, P. Ahmadian Tehrani, M.R. Ghannadha, M. Omidi, M. Mesbah Page 102

    In order to study combining ability and gene action for quantitative traits in intra and interspecific hybrids, three genotypes of G.hirsutum with three genotypes of G.barbadense were intercrossed in a half-diallel pattern. Fifteen hybrids with six parents (21 genotypes) were studied in a randomized complete block design (RCBD) with three replications at Gorgan(Karkandeh) Cotton Research Station. Some quantitative and morphological traits (yield, boll weight, boll number, plant height, monopod and sympod length, monopod and sympod number) were measured and recorded in hybrids and parents. Results showed significant differences among genetypes for all traits, except for sympod number. Based on mean yield Siokra 324Tabladila (intraspecific hybrid) and Termez14Siokra324 (interspecific hybrid) were superior, in comparison to the other hybrids. Combining ability analysis showed that additive and non-additive variances were effective on cotton yield, boll number, boll weight, plant height, and sympod length, however, additive gene action may be important for the monopod number and monopod length. The siokra324 (G.hirsutum) and Termez14(G.barbadense) were identified as best parents for GCA. Siokr324Tabladila (intraspecific hybrid) and Termez14 Tabladila (interspecific hybrid) had best specific combining ability. Estimates of the genetic parameters according to Hyman and Jinks method supported the results. Average degree of dominance at each locus and graphical analysis indicated partial dominance for boll weight and monopod length, and over dominance effects for other traits. Dominant genes had positive and increasing effects on the yield, boll number, plant height and sympod length.

    Keywords: Intra, Specific hybrid, Inter, Cotton, Diallel, Combining ability, Gene action
  • R. Mohammadi, E. Farshadfar Page 117

    Drought stress as the most important abiotic stress plays an important role in yield reduction of crop plant worldwide. Considering physiological indices to improve drought resistance, is of major importance.In order to evaluate Chromosomal Locations of physiological indices for drought tolerance in wild species of rye a complete series of disomic addition lines of rye, donor parents (Secale cereale L.cv. Imperial) and recipient (Triticum aestivum L.cv. Chinese Spring) were studied under field, greenhouse and laboratory conditions in College of Agriculture at Razi University in 1998. Disomic addition lines showed significant differences for relative water content (RWC), relative water loss (RWL), water use efficiency (WUE), and stomatal resistance (SR), implying genetic variation and possibility of selection for improving drought tolerance in disomic addition lines. Physiological indices of stomatal resistance, relative water loss and water use efficiency played an important role in determination of regression equation of grain yield under stress condition. Based on the physiological multiple selection index (MSI), it is interperated that quantitative traits loci (QTLs) controlling physiological characteristics for drought tolerance in rye are most likely located on chromosomes 3R and 7R. Assessment of disomic addition lines based on stress tolerance index (STI) and germination stress index (GSI) also indicated that QTLs controlling drought tolerance in rye are associated to chromosomes 3R and 7R.

    Keywords: Disomic addition lines, QTLs, Physiological indices, Germination stress index, Stress tolerance index
  • M. Hassan, Zadeh Delouie, M. Nassiri, Mahallati, G. Nour, Mohamadi, H. Rahimian, Mashadi Page 134
    In order to simulate light intercepted by wheat and wild oat and turnip weed, two field experiments were conducted in agricultural research station of Mashhad University in 2000-2001. The experiments were carried out as factorial in a Randomized Complete Block design with four replications.In the first experiment, the factors included wheat densities at 3 levels (300, 450 & 600 p/m2) and wild oat densities at 5 levels (0, 20, 40, 80 & 160 p/m2). The factors of the second experiment consisted of the same wheat densities as the first one, and turnip weed densities at 5 levels (0, 4, 8, 16 & 32 p/m2). The INTERCOM model with triangular leaf area density function was used, instead of parabolic function. The results indicated that leaf area distribution around the canopy has a triangular function and the height of maximum leaf area density depends on the weed species, weed and wheat densities. Either weeds intercepted more radiation than wheat in the upper layer of canopy. Sensivity analysis of model showed that: height, leaf area index, height of maximum leaf area density and light extinction coefficient are imporant parameters in light interception by each species.
    Keywords: competition, wild oat, turnip weed, wheat, light, interception modelling
  • H.Kanouni Page 146
    To study seed yield and some associated characteristics in chickpea under drought stress conditions and to identify tolerant lines, an experiment was conducted in Kurdistan Agricultural Research Station during 1998 cropping season. In this study twenty-one Desi type chickpea genotypes including twenty entries originated from International Crops Research Institute for Semi Arid Tropics (ICRISAT), as well as a local check (Pirouz) were sown in tow separate RCB design with 3 replications under stress and non-stress conditions. Drought Susceptibility Index (DSI) was estimated based on seed yield of chickpea genotypes under stress and non-stress conditions. Simple correlation coefficients and path analysis were also calculated and performed. Results showed that, there were considerable genotypic variations for yield and yield components among chickpea genotypes. Relationships between number of secondary branches, 100seeds weight, plant height and seed yield was positive. Correlation between days from sowing to flowering and seed yield was negative (r = -0.821**). Number of secondary branches had the highest direct effect on seed yield. Thus, early maturity and more secondary branches implied to be more associated with higher seed yield under drought prone climates in Kurdistan province.
    Keywords: Chickpea (Cicer arietinum L.), Yield, yield components, Non, stress, Drought stress, Correlation, Path, analysis
  • S. M. Hashemi Jazy, A. Danesh Page 155

    This experiment was conducted in 2000 at Lordegan experimental station in Shahrekord. The experiment was carried out using a split plot design with three replications. Three levels of row speacing (35, 50, 60 cm) as the main plot and three levels of plant distances (5, 10, 15 cm) as the sub plot. Plant density were between 111000 until 570000 plant per hecatare. Each plot included five rows ten meter long. The mean of pod number in row spacing and plant distances increased as plant density decreased. The pod dry weight was significantly affected by row and plant spacing at 1% level, however, their interaction was not significant. Row spacing and row spacing × plant distance had not significant effect on number of seeds in pods but plant spacing had significant effect at 1% level on this traits. Row and plant spacing affected the 100 seed weight. The effect of row spacing and plant distances and their interactions on seed yield was significant at 1% level. The highest yield (5562.53 kg/ha) was harvested at 50× 10 (cm) with 200000 plant per hectare and the lowest yield (3726. 1 kg/ha) at 60 ×15 (cm) with 111000 plant per hectare.

    Keywords: Bean, Row spacing, Plant distance, Density, Seed yield