فهرست مطالب

مطالعات روانشناختی - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 13، زمستان 1387)

فصلنامه مطالعات روانشناختی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 13، زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1388/04/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس ابوالقاسمی، آذر کیامرثی صفحه 9
    هدف پژوهش حاضر تعیین ارتباط حل مساله اجتماعی و مؤلفه های آن با الگوهای شخصیتی ناکارآمد خودشیفته و ضد اجتماعی در دانش آموزان پسر و دختر سوم دبیرستانی است. نمونه این پژوهش شامل 300 نوجوان است که به روش نمونه گیری تصادفی از بین دانش آموزان سوم دبیرستان شهر اردبیل در سال تحصیلی 86-85 انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس حل مساله اجتماعی و پرسشنامه چند محوری بالینی میلون استفاده شده است. نتایج نشان داد که از بین مؤلفه های حل مساله اجتماعی جهت گیری مساله مثبت (16/0r=) و جهت گیری مساله منفی (12/0r=)، سبک تکانشی- بی احتیاط(30/0r=) و سبک اجتنابی (14/0r=) با الگوی شخصیتی خود شیفته همبستگی معنی داری دارند (05/0(P<. جهت گیری مساله منفی (30/0r=)، سبک اجتنابی (38/0r=)، حل مساله منطقی(21/0r=-) و سبک تکانشی- بی احتیاط (40/0r=) با الگوی شخصیتی ضد اجتماعی رابطه معنی داری دارند (001/0(P<. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که قوی ترین متغیرهای پیش بین برای الگوی شخصیتی خود شیفته در دانش آموزان به ترتیب سبک تکانشی- بی احتیاط و جهت گیری مساله مثبت بود (01/0(P<. در صورتی که قوی ترین متغیرهای پیش بین برای الگوی شخصیتی ضد اجتماعی در دانش آموزان به ترتیب سبک تکانشی- بی احتیاط، سبک اجتنابی، سبک حل مساله منطقی و جهت گیری مساله مثبت است (001/0.(P< این نتایج بیان می کند که سطوح بالای حل مساله اجتماعی نامناسب الگوهای شخصیتی ناکارآمد را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: حل مساله اجتماعی، شخصیت خود شیفته، شخصیت ضد اجتماعی
  • زهرا زنجانی، محمدعلی گودرزی، محمدرضا تقوی، جواد ملازاده صفحه 27
    کمرویی و فوبی اجتماعی، دو اصطلاحی است که اغلب برای توصیف افراد کم حرف به کار می رود، که در موقعیت های اجتماعی دچار ترس از ارزیابی منفی می شوند. به رغم شباهت هایی که بین کمرویی و فوبی اجتماعی وجود دارد، اکثریت افراد کمرو ملاک های فوبی اجتماعی را ندارند و در نتیجه می توان گفت که کمرویی کاملا معادل فوبی اجتماعی نیست. این تحقیق به هدف مقایسه کمرویی و فوبی اجتماعی انجام شده در این پژوهش.
    نمونه شامل 87 نفر بود. 31 فرد عادی، 30 فرد مبتلا به فوبی اجتماعی و 26 فرد کمرو، که بدون ملاک های فوبی اجتماعی بودند. افراد مبتلا به فوبی اجتماعی از بین مراجعه کنندگان به مرکز مشاوره دانشگاه شیراز انتخاب شدند و نمونه عادی و کمرو از میان 300 نفر انتخاب شدند، که به روش نمونه گیری خوشه ایاز بین دانشجویان دانشگاه شیراز برگزیده شده بودند.
    پرسشنامه هراس اجتماعی، مقیاس کمرویی، حساسیت جسمانی و مهارت های ارتباطی پاسخ دادند.
    نتایج این تحقیق نشان داد که افراد کمرو و مبتلا به فوبی اجتماعی نسبت به افراد عادی مهارت های اجتماعی ضعیف تری دارند، ولی در زمینه حساسیت جسمانی تنها افراد مبتلا به فوبی اجتماعی بودند که نسبت به افراد عادی تفاوت داشتند. همچنین، دیده شد که افراد کمرو و مبتلا به فوبی اجتماعی در زمینه مهارت های اجتماعی با یکدیگر تفاوتی ندارند و آنچه آن ها را از هم متمایز می کند میزان حساسیت جسمانی است. درباره نتایج این تحقیق با کمک دیدگاه های مطرح در زمینه فوبی اجتماعی بحث شد.
    کلیدواژگان: کمرویی، فوبی اجتماعی، حساسیت جسمانی، مهارت های اجتماعی
  • امیر کشاورز، حسین مولوی، مهرداد کلانتری صفحه 45
    شادمانی و نشاط از مهمترین نیازهای روانی بشر، به دلیل تاثیرات عمده بر زندگی شخص، همیشه ذهن انسان را به خود مشغول کرده است. با وجود این، پژوهش های روانشناختی انجام شده درباره شادی چندان زیاد نیست، در حالیکه پژوهش های انجام شده درباره احساسات منفی، نسبتا فراوان است. هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین سرزندگی و ویژگی های جمعیت شناختی با شادکامی در مردم شهر اصفهان بود. بدین منظور، در قالب طرح پژوهشی از نوع همبستگی،160 نفر (80 مرد و 80 زن) از مردم شهر اصفهان، با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و به پرسشنامه شادکامی آکسفورد (82/0)، مقیاس سرزندگی (79/0) و پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی (شامل سن، جنس، وضعیت تاهل، تحصیلات، معدل، وضعیت اقتصادی، تعداد اعضاء خانواده و میزان درآمد) پاسخ دادند. تحلیل داده ها، با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و تحلیل کواریانس انجام شد. یافته های این پژوهش نشان داد که بین شادکامی و سرزندگی، ارتباط مثبت و معنی دار (01/0P<) و بین شادکامی و تعداد اعضاء خانواده، ارتباط منفی و معنی دار وجود دارد (01/0P<) و بین میزان شادکامی زنان و مردان و افراد مجرد و متاهل، تفاوت معنی داری وجود ندارد. لذا نتیجه گرفته شد که هر چه میزان سرزندگی افراد، بیشتر و تعداد اعضای خانواده آنها کمتر باشد، شادکامی بیشتری را تجربه خواهند کرد.
    کلیدواژگان: شادکامی، سرزندگی، ویژگی های جمعیت شناختی، مردم شهر اصفهان
  • فرشته باعزت، بهرام صالح صدق پور صفحه 65
    در پژوهش حاضر، تاثیر نارساخوانی بر ابعاد حرمت خود در دانش آموزان مبتلا به نارساخوانی بررسی شده است. هدف از انجام این پژوهش، مقایسه میزان حرمت خود عمومی، تحصیلی، جسمانی، خانوادگی و اجتماعی دانش آموزان نارساخوان و عادی است.
    روش این پژوهش از نوع کاربردی است و روش انجام آن زمینه ای است. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانش آموزان نارساخوان و عادی پایه های سوم تا پنجم ابتدایی شهر تهران بود. به منظور انجام این پژوهش، ابتدا تعداد40 دانش آموز نارساخوان در مقطع ابتدایی پس از اجرای آزمون های تشخیصی (آزمون هوشی و کسلر کودکان و آزمون اختلال خواندن) به شیوه نمونه گیری تصادفی خو شه ای چند مرحله ای به طور تصادفی انتخاب شدند. سپس 40 دانش آموز عادی از مقطع ابتدایی به منظور مقایسه با دانش آموزان نارساخوان به صورت هدفمند انتخاب شدند. سپس، از پرسشنامه پپ برای اندازه گیری میزان حرمت خود دانش آموزان نارساخوان و عادی استفاده شد. در پایان داده های به دست آمده از طریق روش های آماری تحلیل واریانس چندگانه(مانوا)و تحلیل واریانس یک راهه تجزیه وتحلیل شد. بر مبنای نتایج این پژوهش، بین حرمت خود عمومی، تحصیلی، خانوادگی و اجتماعی بین دانش آموزان نارساخوان و عادی تفاوت معنا داری مشاهده شد، اما بین حرمت خود جسمانی کودکان نارساخوان و عادی تفاوت معنا داری دیده نشد. به عبارت دیگر، کودکان نارساخوان در مقایسه با کودکان عادی حرمت خود عمومی، تحصیلی، خانوادگی و اجتماعی کمتری دارند. اما هر دو گروه حرمت خود جسمانی یکسانی داشتند. بنابراین، بر مبنای نتایج این پژوهش، می توان به مسئولان آموزش و پرورش پیشنهاد کرد با به کار بردن راهبرد های آموزشی مؤثر در جهت افزایش میزان حرمت خود کودکان نارساخوان بکوشند.
    کلیدواژگان: حرمت خود، دانش آموزان نارساخوان، دانش آموزان عادی
  • محسن لعلی، احمد عابدی صفحه 81
    پژوهش حاضر به دنبال بررسی رابطه و سهم نسبی انواع بدرفتاری والدین در تبیین افسردگی بوده است.به همین منظور تعداد 131 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده از بین جامعه بیماران افسرده مراجعه کننده، به مراکز مشاوره شهر اصفهان طی سالهای 85- 84 انتخاب و مطالعه شده اند.برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه افسردگی بک و مقیاس خود گزارشی کودک آزاری محمد خانی استفاده شد.بخشی از نتایج به دست آمده حاکی از آن است که ازبین انواع بد رفتاری والدین در دوران کودکی مرتبط با افسردگی، بدرفتاری عاطفی(23./.)، بدرفتاری جسمی (27./.)، بدرفتاری جنسی (32./.) تبیین کننده افسردگی بیماران بزرگسال مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان بوده اند.
    کلیدواژگان: بدرفتاری دوران کودکی، بدرفتاری عاطفی، جسمی، جنسی وغفلت، افسردگی
  • مروارید احدی، مژگان کاربخش، شکوه سادات بنی جمالی، الهام حکیمی راد صفحه 95
    هدف از این مطالعه تعیین میزان سخت رویی در دستیاران تخصصی به تفکیک رشته تحصیلی، سن، جنس، وضعیت تاهل و نیز تعیین رابطه سخت رویی با مؤفقیت تحصیلی بوده است.
    این مطالعه مقطعی بر 194 دستیار که در سال دوم رشته های مختلف تخصصی پزشکی مشغول تحصیل بودند، به شیوه هدفمند انجام شد.به جهت اینکه دستیاران سال اول برخی رشته های تخصصی مجبور به گذراندن دوره داخلی یاMPH بودند، و عملا در رشته تخصصی خود وارد نشده بودند و دستیاران سال سوم وچهارم ارشد محسوب می شوند، دستیاران سال دوم به عنوان نمونه انتخاب شدند. این افراد پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه 50 سؤالی سنجش مقیاس سخت رویی کوباسا را تکمیل کردند، که مؤلفه های چالش، تعهد و کنترل را شامل می شد. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد میانگین نمره سخت رویی به طور کلی 09/11 ± 91/63 بوده که بهترین نمره اکتسابی 100 و کمترین آن 0 است. 6/24 درصد افراد در چارک اول و 7/25 درصد در چارک چهارم قرار گرفتند. دستیاران رشته های جراحی مغز و اعصاب، روان پزشکی و طب اورژانس بالاترین نمره در سخت رویی را داشتند. جنسیت با مؤلفه کنترل سخت رویی رابطه معنادار داشت (009/0(P=، به این ترتیب که مردان در این مؤلفه امتیاز بیشتری داشتند. نسبت به زنان بین سخت رویی و مؤلفه های تعهد و کنترل آن با تاهل نیز رابطه معنادار وجود داشت (04/0 P=،002/0P=،005/0 (P=.تعهد و داشتن فرزند نیز از نظر آماری معنادار بود(014/0(P=.
    با توجه به نقش مهم سخت رویی در تعدیل استرس، ایجاد دوره های آموزشی در جهت ارتقای سطح آن امری ضروری به نظر می رسد. به این ترتیب می توان دستیاران را در جهت اتخاذ شیوه های مقابله ای صحیح یاری کرد تا علاوه بر ارتقاء سطح بهداشت روانی، میزان رضایت شغلی و کیفیت مراقبت آنها از بیماران افزایش یابدو از میزان آسیب های روانی، جسمی و فرسودگی شغلی در آنها کاسته شود.
    کلیدواژگان: سخت رویی، دستیاری، کنترل، تعهد، چالش
  • یحیی عراقی صفحه 113
    در این پژوهش،کیفیت رابطه والد- فرزندی دانش آموزان پر خاشگر و غیر پرخاشگر با یکدیگر مقایسه شده است.متغیرهای مورد پژوهش عبارت بودند از:کیفیت رابطه والد- فرزندی و خرده مقیاسهای آن(عاطفه مثبت پدرانه،آمیزش پدرانه،ارتباط،خشم،عاطفه مثبت مادرانه،آزردگی/ سر در گمی نقش،همانند سازی و ارتباط مادرانه)، پرخاشگری و خرده مقیاسهای آن(پرخاشگر فیزیکی،پرخاشگری کلامی،خشم و خصومت).
    نمونه پژوهش 258 نفر از دانش آموزان پسر مقطع متوسطه بین 17-14 ساله (به روش نمونه گیری خوشه ای) با استفاده از دو پرسشنامه مقیاس رابطه والد- فرزندی (PCRS) و پرسشنامه پرخاشگری(AQ) ارزیابی شد.روش تحقیق، پس رویدادی بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از روش آماری یومن ویتنی (به دلیل نرمال نبودن توزیع جامعه نمونه) برای مقایسه از میانگین های مستقل استفاده شد.
    نتایج پژوهش نشان داد که دانش آموزان غیر پرخاشگر نسبت به دانش آموزان پرخاشگر در تمام ابعاد رابطه پدر- فرزندی با کیفیت تر بوده اند. در حالیکه در رابطه مادر- فرزندی در ابعاد همانند سازی و ارتباط تفاوت بین گروه ها معنادار بود.
    کلیدواژگان: رابطه والد، فرزندی، پرخاشگر، غیر پرخاشگر، دانش آموز
|
  • Abass Abolghasemi , Azar Kiamarsi, M.A Page 9
    The purpose of the present study was to examine the relationship of social problem - solving and its components with narcissistic and antisocial personalities in the high school students. The research sample consisted of 300 high school students which were selected through random sampling method in the Ardabil city. Together the data, Social Problem – Solving Inventory and Millon Clinical Multi-axial Inventory were used. The results showed that positive problem orientation(r=0.16), negative problem orientation(r=0.12), impulsivity/carelessness style(r=0.30) and avoidance style (r=0.14) of social problem - solving were related to narcissistic personality (P <0.05). The results showed that negative problem orientation(r=0.30), impulsivity/carelessness style(r=0.40), rational problem solving(r=-0.21) and avoidance style (r=0.38) of social problem - solving were related to antisocial personality (P <0.01). The multiple regression analyses showed that positive problem orientation and impulsivity/carelessness style were the best predictors for narcissistic personality. While impulsivity/carelessness style, avoidance style, rational problem solving and positive problem orientation, were the best predictors for antisocial personality. The results stated that high levels of inappropriate social problem - solving increases inefficient personalities.
  • Zahra Zanjani, Ma, Mohammad Ali Godarzi , Mohammad Reza Taghavi , Javad Mollazadeh. Page 27
    Social phobia and shyness are terms used to describe those who are reticent in social situations. Despite similarities between shyness and social phobia, the majority of shy individuals do not meet criteria for social phobia. Therefore these two conditions are not the same and might have some differences. The aim of the current study was to examine differences between shyness and social phobia in different aspects. The sample consisted of 87 participants. 30 participants were individuals with a diagnosis of social phobia, 26 participants were shy individuals and 31 participants were normal individuals. Social phobia sample were selected from counseling center of Shiraz University and control groups were screened from 300 students who were selected using cluster sampling method from Shiraz University. The instruments were used: Social Phobia Inventory, Revised Cheek and Buss Shyness Scale, Body Sensations Questionnaire, and Communication skill Test Revised.Results shoued Shy and social phobia groups compared will, normal group demonstrated less social skills. Shy and social phobia groups showed a significant difference in body sensations scale, but showed no difference in social skills scale. The results were discussed in terms of different theories on social phobia.
  • Amir Keshavarz, Hossein Molavi , Mehrdad Kalantari Page 45
    Happiness as the one of the most important human psychological needs, received remarkable attention, because of its marked impact on the human life. However, while there are many research evidence about negative affect, the evidence about happiness seems to be rare. The purpose of this study was to determine the relationship between vitality and demographic variables with happiness, in Isfahan population. Therefore, in the format of a correlation research design, 80 male and 80 female subjects were selected from Isfahan population, using cluster random sampling. All subjects responded to items of Oxford Happiness Inventory (0.82), Vitality Scale (0.79), and Demographic Questionnaire (including age, gender, marital status, education, academic performance, economic status, family size, income). The data were analyzed by Pearson's correlation coefficient, regression and analysis of covariance. The results showed that there was a significant positive correlation between happiness and vitality (P<0.01). There was also a significant negative correlation between happiness and family size (P<0.01), and no significant difference was found between the degree of happiness among male and female and also between single and married subjects. Therefore, it was concluded that the more vitality increases and family size decreases, the more happiness would be as a result.
  • Fereshteh. Baezzat , Bahram. Saleh Sedghpour M.A Page 65
    In this research, the effect of dyslexia on self-esteem factors among dyslexic students has been taken into consideration. The purpose of this research was to compare the level of general, educational, physical, familial and social self-esteem factors among normal and dyslexic students. The research method was a kind of applied one and it was done in form of field study. The of statistical population consists of the whole normal and dyslexic students from third to fifth grades of primary schools of Tehran. In order to do the research, first of all forty dyslexic students in primary school took identical tests (Wechsler children intelligence test and reading disorder test), and then they were chosen randomly according to multiple stage cluster sampling method. Then forty normal primary students were chosen purposefully to be compared with dyslexic students. The pope questionnaire was used to measure the level of self- esteem of dyslexic and normal students. In the end. Data was analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA), and one-way analysis of variance. According to the results, there was a significant difference between general, educational, familial and social self-esteem of normal and dyslexic students. But there was not any significant difference between physical self-esteem of normal and dyslexic children. In other words, dyslexic children had less general familial and social self-esteem in comparison with normal children but both group had the sam physical self-esteem. Therefore, according to the obtained results, it is possible to suggest educational authorities to use educational guidelines to increase self-esteem of dyslexic children.
  • Mohsen Lali., Ahmad Abedi Page 81
    The purpose of this study was to investigate the relationship between different types of cild abuse (physical,emotional,sexual and neglect)by parents and depression among out-pations at counseling center in Esfahan.Besides,it explores how much different types of maltreatment could account for depression.In doing so, 131 subjects were randomly selected from depressed out-patients during 1384-1385.To collect data, the Beck’s depression and Mohammad-Kani’s self –report maltreatment questionnaires were used.The results of this study indicated that emotional,physical and sexual maltreatment,repectively account for 23./.,27./.,and 32./. of variance in depression among the subjects.
  • Morvarid Ahadi.Md, Mojgan Karbakhsh , Shokooh- Sadat Bani Jamali , Elham Hakimirad, Ma Page 95
    The objectives were to study the level of hardiness in residents of medical specialties and assess the relationship of this variable and its components with gender, age, marital status, having children and specialty fields.In this cross-sectional study, 194 second year medical residents from Tehran University of Medical science completed our survey. Second year residents were chosen as the reference population because in some specialties, residents must pass MPH course or general internal medicine during the first year so they are not exposed to their specialties and the related clinical environment. On the other hand, third and fourth year residents considered senior and usually are confront with lower work load and stress. The mean hardiness score was 63.91±11.09 (with potential max score of 100 and the min of 0). The residents of neurosurgery, psychiatry and emergency medicine had the highest scores in hardiness. There was a significant relationship between gender and control as a component of hardiness: male residents have higher score in control than female (P=0.009). The relationship between hardiness, commitment and control with marital status was also significant (P=0.04, P=0.002, P=0.005): the married physicians had higher scores in these three components. There was a significant relationship between commitment and having children (P=0.014).Considering the important role of hardiness as a stress modifier, it’s necessary to provide education for increasing hardiness among residents especially for high risk groups. These programs can help them choose appropriate coping and adaptive strategies, and decrease burn out, job dissatisfaction and patient mismanagement.
  • Yahya Araghi, Ma Page 113
    In this research the quality of parent- Child Relationship of two Groups of Aggressive and Non Aggressive male Students were compared.Variables of study such as: quality of parent- Child Relationship and its sub- Scales (father positive affect, father involvement, communication, anger, mother positive affect, resentment/role confusion Identification, and communication), aggression and its sub- Scales (physical Mothers, verbal aggression, anger and hostility).By using cluster sampling, 258 mole high school students, age 14-17 years old were choosen. The instruments were parent- child Relationship survey (PCRS) and Aggression Questionnaire (AQ).The method for analyzing the obtained data was U-man whitny because of non-normal distribution population- to compare independent variables.Results indicated that non aggressive students in all dimensions of father-child relationship was more involved than the Aggressive students but in terms of mother- child relationship difference and similarity dimensions were significant.