فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 31 (پاییز 1387)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 31 (پاییز 1387)

  • 234 صفحه، بهای روی جلد: 19,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/08/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجید رضایی دوانی، محمود متوسلی صفحه 7
    حقوق و اقتصاد دو شاخه از علوم انسانی هستند که پیش از قرن 18 جدا از هم نبودند. با گسترش روش شناسی تجربی و غلبه آن بر اقتصاد به تدریج اقتصاد به صورت علم مجزا و بدون توجه به حقوق و نهادهای حقوقی مطرح شد. ظهور نهادگرایی قدیم و جدید و طرح بحث های حقوقی مبادله و هزینه آن ارتباط آن دو را رقم زد. از سوی دیگر، بهره گیری از روش اقتصاد برای تحلیل قانون و مقررات در چند دهه اخیر رشته میان رشته ای تحلیل اقتصادی حقوق را مطرح ساخته است. اقتصاد اسلامی حلقه ارتباطی بحث های فقه، حقوق اسلامی و اقتصاد است و باید برای گسترش خود ضمن توجه جدی به چارچوب های حقوقی فعالیت اقتصادی برای انتخاب قوانین صحیح یا انتخاب نظریه از میان اجتهادهای گوناگون افزون بر توجه به ادله شرعی به اثرهای اقتصادی نظریه حقوقی نیز نظر کرده و به کمک آن، نظریه کارا را انتخاب کند. این مقاله درصدد است نشان دهد؛ فقه اسلامی ریشه مکتب اقتصادی و محیط پرورش علم اقتصاد و از ارکان سامان یافتن نظام اقتصاد اسلامی است و به علت واقعی بودن اقتصاد اسلامی تصور جدایی این دو علم چه در بعد نظری یا عملی با ادبیات اسلامی سازگار نیست.
    کلیدواژگان: علم اقتصاد، علم حقوق، حقوق اقتصادی، اقتصاد اسلامی، نهادگرایی، مکتب اقتصادی، نظام اقتصادی، فقه اسلامی
  • محمدنقی نظرپور، مصطفی منتظری مقدم صفحه 37
    یکی از اصلی ترین مؤلفه ها و شاخص های سرمایه اجتماعی، اعتماد است. با عنایت به اینکه بیشتر مطالعه های سرمایه اجتماعی در پی کشف، شناسایی معیارها و شاخص های سرمایه اجتماعی منطبق با فرهنگ اسلامی نبوده اند. این نوشتار با مراجعه به متن های اسلامی، مفهوم اعتماد را شناسایی و نقش آن را در توسعه اقتصادی ترسیم می کند. این کوشش گامی در تدوین نظریه سرمایه اجتماعی در اندیشه دینی قلمداد می شود. این پژوهش به روش توصیفی، تحلیل محتوا و با استفاده از منابع معتبر، در پی آزمون این فرضیه است که در صورت نهادینه شدن مؤلفه ها و نماگرهای سرمایه اجتماعی از دیدگاه اسلام، بستر مناسب برای توسعه اقتصادی محقق خواهد شد.
    تاکید بر برپایی قسط و دادگری در بین مردم، سفارش به راست گویی، امانت داری و وفای به عهد، تاکید فقه اسلامی بر اصل اعتماد از راه قاعده هایی مانند: اصالهالصحه، ید و سوق المسلمین و بیان دستورهای روشن درباره آداب معامله ها مانند: نهی از کاستن بهای کالا و کار مردم، حیله گری در خرید و فروش، کم فروشی با پیمانه و ترازو، سو استفاده از بیت المال و توصیه به برآوردن نیاز مردم، نظامی را ترسیم می کند که در آن ارتباط ها و کنش های جمعی با سهولت بیشتری صورت گرفته و اعتماد افراد جامعه را تقویت می کند. اعتماد پدید آمده در سایه ایده اسلامی می تواند با اثرگذاری بر کارایی بازار، دولت، کاهش فقر، توسعه مالی و سرانجام رشد اقتصادی، بسترهای مناسب توسعه اقتصادی را در جامعه فراهم کند.
    کلیدواژگان: اعتماد، سرمایه اجتماعی، اسلام، توسعه اقتصادی، فرهنگ اعتمادساز
  • ولی الله نقی پورفر، محمدرضا احمدی * صفحه 69

    رویکرد توسعه انسانی، جدیدترین و مقبول ترین رویکرد در بحث های توسعه است. اما شاخص های توصیه شده در رویکرد رایج توسعه انسانی، برای تحقق جامعه توسعه یافته اسلامی کفایت نمی کند و مناسب به نظر نمی رسد. این مقاله با طرح این پرسش که شاخص های مناسب اقتصادی توسعه انسانی از دیدگاه اسلام کدام است؟ با استفاده از روش «تبیینی تفسیری» و با مراجعه به مبانی، اصول و اهداف توسعه در اسلام و مفهوم توسعه انسانی مورد نظر اسلام، به تحلیل کنش متقابل اقتصادی در میان کنشگران مسلمان و متدین در شرایط تحقق توسعه انسانی از دیدگاه اسلام پرداخته است و با طراحی نظام واره اقتصادی مورد قبول اسلامی، شاخص های اقتصادی توسعه انسانی از دیدگاه اسلام را در شاخص های کلی ذیل پیشنهاد می کند:کفایت و اطمینان در تامین نیازهای اساسی، رفاه پایدار، مشارکت فعال اقتصادی، معیشت حلال، عدالت و انصاف، عمران و اصلاح و انفاق.

    کلیدواژگان: توسعه انسانی، اقتصاد، شاخص، اسلام
  • سعید فراهانی فرد صفحه 103
    منابع طبیعی نقش مهمی در اقتصاد کشورها دارند و زمین یکی از مهم ترین این منابع است رونق یا رکود در بازار زمین، بر دیگر بازارها اثر می گذارد. کمیابی این نهاده از یک طرف و افزایش روزافزون جمعیت و تقاضای گوناگون برای این نهاده در بخش های گوناگون اقتصاد به همراه تقاضای سوداگری زمین از طرف دیگر، بررسی دقیق این منبع در نظام اقتصادی اسلام، تبیین عرضه و تقاضا و بازار آن و نقش سیاست های دولت را در آن اقتضا دارد.
    در نظام اقتصادی اسلام، با توجه به اینکه مالکیت و یا اداره بخش فراوانی از زمین ها برای دولت است سیاست گذاری در جانب عرضه زمین را تسهیل می کند. همچنین تشویق انواع فعالیت های اقتصادی مرتبط با زمین مانند کشاورزی، ساخت مسکن، عمران و آبادی و عرضه و تقاضای آن را متاثر می سازد. همان طور که بازارهای گوناگون فروش، اجاره، وقف و... تنوع بیشتری به بحث های زمین در اقتصاد اسلامی بخشیده است.
    در مقاله حاضر در پی بررسی عامل های مؤثر بر ساختار بازار زمین، هستیم. نهاد مالکیت در جایگاه مهمترین عنصر اثرگذار در بازار زمین، انگیزه های عرضه کنندگان و متقاضیان زمین، بازارهای گوناگون زمین مورد بررسی قرار گیرد. این پژوهش گام مؤثری در شناخت منحنی های عرضه و تقاضا و تعیین قیمت در بازار زمین در اقتصاد اسلامی خواهد بود.
    کلیدواژگان: منابع طبیعی، عرضه زمین، تقاضای زمین، بازار زمین، زمین های موات، زمین های آباد طبیعی
  • سیدضیاءالدین کیاءالحسینی صفحه 133
    یکی از واجب های مالی، زکات فطره است که با تحقق شرایط عمومی تکلیف بر سرپرست خانوار در شب عید فطر واجب می شود. ادله دینی پرداخت آن را مورد تاکید فراوان قرار داده و عموم مسلمانان نیز اهتمام ویژه ای به پرداخت آن دارند. مدیریت این واجب مالی به اطلاع از مقدار آن منوط است. نوشتار حاضر می کوشد تا ضمن طرح بحث های فقهی مربوط به آن و با توجه به اطلاعات موجود، مبلغ ریالی آن در سطح خانوارهای شهری و روستایی در هر دهک درآمدی (هزینه ای) و همچنین در سطح ملی را برای دوره زمانی 85 1370 برآورد کند. در مقاله با توجه به آمار دهک هائی که زیر خط فقر قرار دارند مبالغ زکات فطره کشور برای دو جامعه روستایی و شهری کشور در سطح خانوار و ملی محاسبه شد و سرانجام با در نظر گرفتن نتیجه های مربوط به شکاف فقر، مقایسه ای بین مبلغ زکات فطره با شکاف فقر در سطح کشور انجام پذیرفت. نتیجه ها از آن حاکی است که در فاصله زمانی پیش گفته مبالغ زکات بالقوه برای فقرزدایی کافی نبوده و باید از ابزارهای دیگری مثل زکات مال، خمس و دیگر پرداخت ها یاری جست.
    کلیدواژگان: خط فقر، شکاف فقر، زکات فطره، متوسط زکات فطره هر خانوار، زکات فطره کل کشور
  • حسین عیوضلو، حسین میسمی صفحه 161
    ایده بانکداری و تامین مالی اسلامی که نخستین بار در دهه 1950 مطرح شد، بر یک اصل کلی استوار بوده و آن تحریم ربا است. در حقیقت، شارع مقدس اسلام به وضوح معامله های ربوی را در آیه ها و روایت های متعدد نفی می کند. حال پرسش این است که آیا نظام بانکداری اسلامی که بر مبنای حرمت ربا بنا نهاده شده، مزیتی نسبت به نظام متعارف دارد؟ پاسخ به این پرسش در دوره اخیر اهمیت دوچندانی یافته است. علت این امر نیز بحران هایی است که نظام اقتصاد متعارف به صورت فزاینده با آن روبه رو شده است؛ جدیدترین آنها بحران اعتباری در بخش مسکن اقتصاد امریکا است. بحران اخیر فرصتی مناسب برای فعالان حوزه بانکداری اسلامی پدید آورده است تا بتوانند توانمندی های نظام بانکداری اسلامی را مورد ارزیابی مجدد قرار دهند.
    این مقاله به صورت نظری بر روی دو مورد از منافع اقتصادی که از اطاعت از قانون الاهی درباره تحریم ربا (بهره) مورد انتظار است، یعنی ثبات و کارایی، تمرکز می کند. یافته های این پژوهش نشان می دهد که تامین مالی اسلامی نسبت به تامین مالی متعارف با ثبات تر و کاراتر بوده، و به علل گوناگون رشد بیشتری را نیز نوید می دهد. در کل می توان گفت یک محیط اقتصادی اسلامی که به جای استفاده از بهره، به میزان مناسب از عقدهای مشارکتی و مبادله ای استفاده می کند، به علل گوناگون پیشرفت و توسعه اقتصادی بیشتری را در پی خواهد داشت و با بحران های کمتر و کوتاه تری روبه رو خواهد بود.
    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، ثبات، کارایی، رشد اقتصادی
  • غلام علی معصومی نیا، احمد بهاروندی صفحه 191
    تحول های رو به گسترش و جدید در صحنه های گوناگون علمی، بازارهای مالی را نیز در معرض تحول ها و نوآوری های جدید قرارداده است و روز به روز به این تحول ها افزوده می شود. در این بین از جمله مسایلی که ذهن اندیشه وران اسلامی و فقی هان مسلمان را به خود مشغول داشته؛ چگونگی تعامل این تحول ها با اصول و موازین شرعی است.
    از جمله تحول های پیش گفته در بازارهای مالی، رواج و گسترش ابزارهای معاملاتی با نام ابزارهای مشتقات مالی در حوزه ارز است. قراردادهای «اختیارات ارزی»، «آتی ارزی» و «سوآپ ارزی» از جمله موردهایی است که سهم عمده ای در این بازارها به خود اختصاص داده است. دقت در ماهیت این قراردادها و نیز منابع فقهی موجود، به استنباط حکم شرعی استفاده از این قراردادها کمک خواهد کرد.
    درباره قراردادهای «اختیارات» و «آتی» کوشش های علمی قابل توجهی صورت گرفته است که در این تحقیق به صورت اختصار به آنها اشاره می کنیم، سپس به بررسی نظری و استنباط حکم فقهی قرارداهای سوآپ ارزی خواهیم پرداخت و عنوان می کنیم که بسیاری از این قراردادها با شرایط فعلی خود از دیدگاه فقهی قابل توجیه نیستند و باید برای آنها جایگزینی اختیار شود.
    کلیدواژگان: معامله های اختیارات، آتی، سوآپ، پوشش ریسک، ارز، پرداخت های بهره ای
|
  • Majid Rezayee, Mahmoud Mutavasseli Page 7
    Economics and law are two sciences of the humanities that werent apart from each other before 18th century. Economics became a separate science by developing experimental methodology and its domination on economics and appeared without attention to law and legal institutions. Old and new institutionalism advent and proposing cost and transaction law helped to their convergence. On the other hand the exploitation of economics method for analyzing law and regulations to propose a new interdisciplinary called law and economics in recent decades. Islamic economics is the connection of Fiqh, Islamic law, and economics. It should consider the law framework of economic activity to select accurate law or the theory among different diligences which the economic consequences of legal theory has been studied beside lawful evidence for selecting efficient theory. This essay shows that Islamic Fiqh is a basis for economic school, a climate for growing economics and pillars for settlement the Islamic economic system. Imagining these two sciences apart each other is inconsistence in Islamic literature either in theory or practice because Islamic economics is real.
  • Muhammad-Naghi Nazarpour, Mustafa Montazeri Moghadam Page 37
    Trust is one of the most important factors and indexes of social capitals while most of the social capital studies have not considered factors and indexes of social capital in comparison to Islam. This essay studies the concept of trust and depicts its role in the economic development according to the Islamic texts. It is an effort to formulate social capital theory in an Islamic thought context. This study is based on a descriptive method and content analysis. It examines this hypothesis that proper ground would accomplish for economic development if the Islamic factors and indexes of social capital establish. A system that facilitates mass interactions and communications and encourages trusty among society people can design by considering some characteristics like: emphasizing on establishing justice and righteousness among people; encouraging to trustfulness, honesty and keeping the faith; Islamic Fiqh emphasize on the principle of trusty through some rules like principle of correctness, rule of possession and Muslim market; expressing defined commands about transactions rules like the prohibition of decreasing the price of commodity and people work, cheating in buying and selling, short weight in measuring and balances, the misuse of public treasury and encouraging to provide the need of people. The provided trusty by Islamic thought can affect on the efficiency of market and government as well as decreasing the poverty, developing financial and economical growth and accessing to the proper grounds of economic development
  • Valiiollah Nghipourfar, Mohammadreza Ahmadi Page 69

    Human development approach is the newest and the most acceptable approach in development discussions. But conventional indexes for human development are not adequate and proper for an Islamic developed society. What are the proper indexes for an economic aspect of human development is the question that this essay follows. It has used an interpretive-explanatory method and in reference to the foundations, principles and purposes of an Islamic development and human development concept in Islam analyzes economic interactions among Muslim actors in an ideal Islamic human development condition. Also the economic indexes of human development are designed based on the Islamic economic system in a general index as follows;Adequacy and certainty in providing essential needs, sustainable welfare, the participation of economic actors, Halal livelihood, justice and equity, amendment, development and donation.

  • Saeed Farahani Fard Page 103
    Natural resources have an important role in the countries economy. Land is one of these resources which exist in different economic sectors and recession or boom in this market affect on other markets. The scarcity of this input in the one hand and the increasing population and demand in different economic sectors and also speculative demand for land on the other hand has highlighted its importance. Studying this resource in an Islamic economic system contains explaining demand and supply and the role of government policies.Policy making has been facilitated on the supply side of land in an Islamic economic system, because the ownership and management of noticeable part of land is in the hand of government. Demand and supply of land is also affected by encouraging some activities like agriculture, building and prosperity and construction. Different markets of selling, Ijarah and Waqf has varied land discussions in an Islamic economics. It has been studied the effective factors on the structure of land market in this essay. Ownership institution has been supposed as an important factor in this study which affect on land market. Demander and supplier incentives are another matter that would study in continuance. Some part of study contains different markets of these factors. This study would be an effective stage to recognize demand and supply curves for price determination in land market in an Islamic economics.
  • Seyyed Zeiaaddin Kiaalhousini Page 133
    One of the financial vitalities is Zakat-e-fetreh, which would become vital when the religious conditions of the guardian of the family reaches the limit. Religious reasons has confirmed its payment and all of the Muslims try hard to do so. The management of this financial vitality depends on the knowledge on the amount. This paper endeavors to note its religious subjects, meanwhile according to every tenth of the population that are below financial poverty, calculating the country's money of zakat-e-fetreh for both the rural and the urban society at the national and family level for the period of 1370-85, and ultimately, according to the results of the poverty gap, comparing between the amounts of zakat-e-fetreh and the poverty gap of the national level. The results indicate that in the above time period, the amount of this zakat-e-fetreh in order to eliminate the lack of food, has not been enough and other devices like finance zakat, khoms, or other payments should be used.
  • Hossein Eivazlou, Hossein Meisamy Page 161
    Islamic banking practice, which started in early 1970s on a modest scale, is based on one single belief, i.e Riba is prohibited. Having set that, there lies a question. i.e. in comparison with conventional financial system, does Islamic banking have any advantage? The answer to this question gets more important if we consider the various crises the conventional system has faced in the last 4 decades. The most recent (and probably most important) of them is the financial crisis in the housing market of the U.S. economy. This crisis has provided a great opportunity for Islamic scholars to rethink and reconsider the distinguishing features of interest-free Islamic finance at the macro-economic level. This paper addresses some of these features, Which are stability and efficiency. The results show that Islamic finance is conducive to greater stability and more efficiency than conventional finance. It is a fairer arrangement capable of leading human society to greater equity and higher growth. One of the reasons for greater stability in an Islamic financial system is synchronization between payment obligations and revenue accruals. Another reason is that there will be far less scope for unhealthy speculation in the Islamic system because of absence of the rate of interest and reduced volume of debt. This will also contribute towards stability. Finally a better incentive structure in islamic banking is the clue for higher efficiency.
  • Gholam Ali Masonia, Ahmad Baharvandi Page 191
    The expansionary evolutions in different topics of science made same changes in financial markets that are developing now. Now the contrast or accordance between this development outcomes and juridical sight is important question for Islamic jurisconsults.One of those evolutions is derivative markets’s expansion. Derivative contracts have a main share in the financial markets. So paying sufficient attention about recognition the nature of this contracts and juridical sources will help to deduct the Shariah sight about these contracts. The main hypothesis of this research is swap contracts are not acceptable at the Fiqh’s point of view and should be replaced with alternatives.In this study to showing the admission of Shariah about use of these contracts, first we survey about juridical view about the nature of currencies and then we show that although the exchange of different countries’s currency are acceptable.