فهرست مطالب

Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences - Volume:10 Issue: 1, 2009

Journal of Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences
Volume:10 Issue: 1, 2009

  • 106 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/05/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مقالات پژوهشی اصیل
  • دنیا صدری، فاطمه مشهدی عباس، نوشین مدرسی، فامطه نصرالهی صفحه 1
    بیان مساله: موکواپیدرمویید کارسینوما یکی از شایع ترین تومورهای بدخیم غدد بزاقی است. چون رده بندی میکروسکوپی این تومور یکی از عوامل مهم در تعیین طرح درمان و پیش آگهی است، پس می بایست دارای معیارهای استاندارد و کاربردی باشد. رنگ آمیزی نیترات نقره با مشخص کردن نقاط سازمان دهنده ی هسته (AgNoRs) برای رده بندی، تعیین پیش آگهی و توان تکثیر تومورها کاربرد دارد و می تواند در رده بندی میکروسکوپی موکواپیدرمویید کارسینوما نیز، کاربرد داشته باشد.
    هدف
    هدف از انجام این بررسی، ارزیابی پرولیفراسیون سلولی با مقایسه ی کمی نقاط سازمان دهنده ی هسته با روش (AgNoRs) در موکواپیدرمویید کارسینومای غدد بزاقی و تعیین ارتباط آن با رده بندی میکروسکوپی این تومور بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی توصیفی تحلیلی، شمار 42 بلوک پارافینی با تشخیص موکواپیدرمویید کارسینوما انتخاب شدند، اما با توجه به معیارهای کنار گذاشتن از بررسی، پنج نمونه کنار رفتند و بررسی بر روی 37 بلوک پارافینی، شامل 15 مورد موکواپیدرمویید کارسینوما با رده ی خفیف میکروسکوپی، 11 مورد با رده ی متوسط میکروسکوپی و 11 مورد با رده ی شدید میکروسکوپی انجام شد. پس از مراحل آماده سازی نمونه ها به روش AgNoRs))، شمارش نقاط سازمان دهنده ی هسته به وسیله ی میکروسکوپ نوری در بزرگنمایی1000 انجام گردید. سپس، داده ها گردآوری و با آزمون آنوا واکاوی آماری شدند.
    یافته ها
    میانگین شمار نقاط سازمان دهنده ی هسته ای در نمونه های موکواپیدرمویید کارسینوما با رده ی شدید 73/065/1، با رده ی متوسط 35/01/1 و با رده ی خفیف 32/076/0 بود، که اختلاف میان سه گروه از لحاظ آماری معنادار گزارش شد (05/0> p).
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی نشان داد، که روش AgNoRs برای رده بندی میکروسکوپی موکواپیدرمویید کارسینوما، به عنوان روش کمکی کاربرد دارد، اما برای تعیین حساسیت و اختصاصیت این روش، انجام بررسی های دیگر پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: موکواپیدرموییدکارسینوما، AgNORs، رده بندی میکروسکوپی
  • سید حمیدراجی، شیوا علوی*، مهدی یاسینی صفحه 7

    بیان مساله: یکی از منابع تامین نیرو در ارتودنسی، کش هایی است، که از جنس لاستیک طبیعی ساخته شده اند. استفاده از کش ها با تکیه بر میزان نیروی کششی اعلام شده توسط سازنده، برای اندازه های متفاوت کش هاست. از سویی، نیروی وارده توسط کش ها ثابت نبوده و نیروی وارده توسط این مواد کاهش می یابد.

    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی نیروی آغازین سه گونه کش لاتکس مورد استفاده در ارتودنسی و میزان کاهش نیرو در فرایند یک دوره ی بیست و چهار ساعته بود.
    مواد و

    روش

    در این بررسی آزمایشگاهی، شمار 20 عدد کش از نمونه های آمریکن ارتودنتیکس، دنتاروم و یونیتک مورد استفاده قرار گرفت. از کش های با اندازه های همانند (اینچ) استفاده شد. برای بررسی میزان نیرو دو گونه آزمون بر روی آنها انجام گرفت: 1.آزمون خشک، برای نیروی کششی، 2. آزمون مرطوب، برای ارزیابی میزان کاهش نیرو در بزاق مصنوعی. از دستگاه دارتک با گنجایش لودسل 200 نیوتن برای انجام آزمون ها استفاده شد. برپایه ی نمایه ی استاندارد میزان کشش کش ها به اندازه ی سه برابر قطر درونی اعلام شده ی لومن بود. اندازه گیری نیرو در هفت فاصله زمانی، در زمان های صفر، نیم ساعت، یک ساعت، سه، شش، دوازده و بیست و چهار ساعت انجام گردید. از آزمون های آماری ANOVA و آزمون تی (T-test) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج، محدوده ی وسیعی از نیروی آغازین را میان کش ها، در کشش سه برابر قطر درونی لومن نشان داد. کش های آمریکن و دنتاروم نیرویی تولید می کردند، که به صورت معنادار کمتر از سطح نیروی اعلام شده در کشش سه برابر قطر درونی لومن بود و کش های یونیتک به صورت معنادار نیرویی بیشتر از نیروی اعلام شده در کشش سه برابر قطر درونی لومن تولید می نمودند (05/0>p). کاهش چشمگیری برای همه ی کش ها در برابر بزاق مصنوعی وجود داشت، که حدودا 64/18 درصد در یک ساعت بود و میانگین حدود چهار درصد کاهش بیشتر را در فرایند 24 ساعت نشان می دادند.

    نتیجه گیری

    اکثر کش ها با نمایه ی اختصاصی استفاده شده در آزمون خشک، هماهنگ نبودند نیروی کش های امریکن و دنتاروم کمتر و یونیتک بیشتر از مقدار اعلام شده بودند. الگوی کاهش نیرو برای هر سه گروه کش ها همانند بود.

    کلیدواژگان: نیروی کششی، کاهش نیرو، کش لاتکس
  • مرتضی عشاق، پریسا صالحی، حمیدرضا پاکشیر، لیلا بازیار صفحه 16
    بیان مساله: نمایه ی IOTN یا Index of Treatment Need دارای مزایا و کاربردهای متعددی در تعیین میزان نیاز به درمان ارتودنسی است. با توجه به این که عوامل گوناگونی مانند جنس، سن و وضعیت اقتصادی- اجتماعی فرد، در درک وی از نیاز به درمان موثرند، بررسی نیاز به درمان ارتودنسی، ارزیابی شده به وسیله فرد و همبستگی آن با نیاز واقعی به درمان، ارزیابی شده به وسیله ی نمایه ی IOTN دارای اهمیت است.
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی همبستگی نیاز به درمان ارتودنسی، ارزیابی شده با IOTN و درک فرد در بیماران 18 تا 22 ساله بود.
    مواد و
    روش
    از میان بیماران 18 تا 22 ساله در درمانگاه های دندانپزشکی شهر شیراز شمار 240 نفر به روش نمونه گیری تصادفی و خوشه ایانتخاب شدند. پرسشنامه ی نمایه ی IOTN و پرسشنامه ی مربوط به ارزیابی شخصی (Self-evaluation) تکمیل گردید. میانگین نمره های مربوط به هر سوال، تعیین کننده ی رتبه ی بیمار در پرسشنامه ی ارزیابی شخصی به شمار می آید. میزان همبستگی نیاز به درمان، بررسی شده با نمایه ی IOTN و ارزیابی شخصی با واکاوی آماری، همبستگی پیرسون و همبستگی پارشال محاسبه گردید.
    یافته ها
    میان بخش DHC (Dental Health Component) و ارزیابی شخصی فرد، همبستگی معنادار مثبت متوسط (51/0 = r) و میان بخش AC (Aesthetic Component) بررسی شده به وسیله معاینه کننده و بیمار و ارزیابی شخصی، همبستگی معنادار مثبت متوسط (39/ 0= r و 31/0= r) به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به همبستگی معنادار، مثبت و متوسط نیاز به درمان ارتودنسی از روش نمایه ی IOTN و ارزیابی شخصی فرد، در ارزیابی نیاز به درمان ارتودنسی، افزون بر استفاده از نمایه های استاندارد، توجه به میزان ارزیابی شخصی بیمار نیز، دارای اهمیت است.
    کلیدواژگان: نمایه ی نیاز به درمان ارتودنسی، ارزیابی شخصی، همبستگی
  • آرش عزیزی، شیرین لواف، بنفشه امانی صفحه 25
    بیان مساله: لیکن پلان دهانی یک بیماری ایمن شناختی پوستی مخاطی شایع بوده، که دارای گونه های مختلف است. گونه ی اروزیو و بولوز آن دردناک بوده و به درمان نیاز دارند. در درمان آن،انواع موضعی و سیستمیک گونه های کورتیکواسترویید به کار برده می شوند.
    هدف
    هدف از این بررسی، مقایسه ی اثرات خمیر ادکورتیل (Adcortyl) (تریامسینولون در اورابیس) و دهانشویه ی تریامسینولون بر آسیب های لیکن پلان دهانی بود.
    مواد و
    روش
    این بررسی به روش تجربی در 60 بیمار مبتلا به لیکن پلان اروزیو یا آتروفیک در دو گروه 30 نفره انجام گرفت. گونه ی لیکن پلان، اندازه ی آسیب به میلی متر مربع و شدت درد بیماران، برپایه ی Visual Analogue Scale)) VAS ثبت گردید. گروه نخست، با دهانشویه ی 2/0 درصد تریامسینولون و گروه دوم با خمیر ادکورتیل (تریامسینولون در اورابیس) درمان شدند. پس از یک ماه، بیماران دوباره ارزیابی شدند. اندازه ی آسیب و شدت درد آنها دوباره ثبت گردید. متغیرهای بررسی با آزمون آماری تی (T-test)، در پیش و پس از درمان ارزیابی و مقایسه شدند.
    یافته ها
    این بررسی، کاهش قابل ملاحظه ای در سایز و شدت ضایعات بعد از درمان به وسیله دهانشویه ی 2/0 درصد تریامسینولون و غیر ادکورتیل را در هر گروه نشان داد. اما در مقایسه ی دو گروه، تفاوت آماری معنادار به دست نیامد.
    نتیجه گیری
    مصرف ادکورتیل و دهانشویه ی 2/0 درصد تریامسینولون را در بهبود آسیب های بیماران و نیز، درد و سوزش آنها سودمند بود. ویژگی هایی، مانند تولید درونی آمپول تریامسینولون، دسترسی آسان بیماران به آن، ترکیب ساده ی دهانشویه و استفاده ی آسان بیماران و نیز، دسترسی به نواحی پشتی دهان و جلوگیری از بروز آسیب های تازه در نقاط دیگر دهان، دهانشویه ی تریامسینولون 2/0 درصد را به عنوان یک داروی سودمند در مهار علایم لیکن پلان دهانی مشخص می گرداند.
    کلیدواژگان: تریامسینولون، لیکن پلان دهانی، درد
  • مریم سادات هاشمی پور، مریم راد، عبدالعظیم مجتهدی صفحه 31
    بیان مساله: تشخیص درست در رشته ی بیماری های دهان، همواره نیازمند مهارت، تجربه و کمک گیری از دیگر رشته های مرتبط بوده و یکی از رشته های مهم در این زمینه، آسیب شناسی دهان است.
    هدف
    هدف از انجام این بررسی، مقایسه ی یافته های بالینی و بافت شناختی آسیب های دهان و فک ها در بیماران مراجعه کننده به بخش آسیب شناسی دانشکده ی دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال های 1375 تا 1384 بود.
    مواد و
    روش
    بررسی کنونی از گونه ی بررسی های توصیفی، تحلیلی و گذشته نگر است. همه ی نمونه هایی که از فروردین 75 تا اسفند 84 به بخش آسیب شناسی دانشکده ی دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان برای بررسی میکروسکوپی ارجاع داده شده اند (674 نمونه) بررسی گردیدند. پس از ثبت، داده ها با استفاده از آزمون کای دو، تی، کاپا و برنامه ی SPSS 13.5 واکاوی شدند.
    یافته ها
    در این پژوهش 666 نمونه بررسی شدند، که در 432 مورد (87/64 درصد) تشخیص بالینی اول و آسیب شناسی، با یکدیگر همخوانی داشتند. بیشترین تطابق تشخیصی در دهه ی هشتم و کمترین آن در دهه ی سوم به دست آمد. همچنین، بیشترین میزان تطابق تشخیص بالینی و آسیب شناسی در آسیب های لثه و کمترین میزان تطابق در ناحیه ی کف دهان دیده شد.
    نتیجه گیری
    برپایه ی نتایج به دست آمده از این بررسی به نظر می رسد، که در حدود یک سوم موارد تشخیص بالینی و آسیب شناسی بر یکدیگر تطابق ندارند. بنابراین، پیشنهاد می شود، که اهمیت ثبت دقیق ویژگی های بیماران در پرونده و نوشتن کامل ویژگی های آسیب های دهانی به دانشجویان یادآوری شود.
    کلیدواژگان: تشخیص، بافت شناسی، دهان، فک
  • رامین مشرف، مهندس علی فروزان، الهام حاتم زاده صفحه 38
    بیان مساله: رزین های آکریلی با آن که ویژگی های خوبی برای ساخت بسیاری از پروتزهای دندانی دارند و پیشرفت های زیادی هم در بهبود کیفی آن ها رخ داده، هنوز هم مشکل عمده ی آن ها تغییرات ابعادی اجتناب ناپذیر آن هاست.
    هدف
    هدف از این پژوهش، مقایسه ی تغییرات ابعادی خطی یک گونه آکریل گرماسخت ایرانی (آکروپارس)، با یک گونه اکریل استاندارد خارجی (ملیودنت) بود.
    مواد و
    روش
    در این بررسی تجربی- آزمایشگاهی، شمار 20 نمونه در دو گروه ده تایی از دو گونه آکریل گرماسخت آکروپارس و ملیودنت با رعایت دستورهای سازندگان، در یک قالب فلزی پخته و تغییرات ابعادی خطی آنها در روز اول و 30 و 60 روز پس از پلی مریزاسیون به وسیله ی کولیس دیجیتال با دقت 01/0 میلی متر اندازه گیری گردید. نتایج به دست آمده به کمک آزمون های تی استودنت (T student)، زوج تی (t-paired) و آنوا (Repeated measure ANOVA) واکاوی شد.
    یافته ها
    اختلاف میانگین تغییرات ابعادی در دو گونه ی آکریل مورد بررسی در روز اول 28/0±42/0، در پایان ماه اول 24/0±09/0- و در پایان ماه دوم 22/0±07/0 میلی متر محاسبه گردید، اما این اختلاف برپایه ی گونه ی آکریل تفاوت آماری معنادار نداشت (21/0= p). میانگین تغییرات ابعادی بر پایه ی زمان در هر دو آکریل تفاوت معنادار داشت (001/0= p).
    نتیجه گیری
    در این بررسی، آکریل آکروپارس در روز اول ثبات ابعادی کمتری نسبت به گونه ی همانند خارجی از خود نشان داد، اما در پایان ماه دوم این اختلاف میان دو گونه آکریل تفاوت آماری معناداری نداشت. در هر سه فاصله ی زمانی، میانگین تغییرات ابعادی در هر دو آکریل تفاوت معنادار داشت و بیشترین اختلاف این دو گونه آکریل نسبت به هم و نسبت به مولد در پایان ماه اول پس از سخت شدن بود.
    کلیدواژگان: رزین های آکریلی، متیل متاکریلات، مواد دندانی
  • منصور ریسمانچیان، منصور دخیل علیان، احسان قاسمی، جابر یقینی صفحه 44
  • زهره هدایتی، مجید وفایی، سمیه حیدری صفحه 51
    بیان مساله: کوشش برای بررسی ارتباط میان وقایع استخوانی ناحیه ی دست و مچ و مراحل تکامل دندان ها و سن تقویمی سبب خواهد شد که امکان تعیین شرایط تکاملی فرد به روش ساده و مطمئن پدید آید.
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی رابطه ی میان سنین تقویمی، دندانی و استخوانی در کودکان 7 تا 13ساله ی مراجعه کننده به بخش ارتودنسی، دانشکده ی دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود.
    مواد و
    روش
    این بررسی مقطعی بر روی 40 دختر و 22 پسر 7 تا 13 ساله انجام شده است. پرتونگاری پانورامیک و دست و مچ از این افراد فراهم شد. سن دندانی به روش دمیرجیان (Demirjian) و با توجه به دندان های کانین، پرمولرهای نخست و دوم و مولرهای دوم و سوم سمت چپ فک پایین محاسبه گردید. برای تعیین سن استخوانی، اطلس استاندارد گرولیچ و پایل (Greulich & Pyle) مورد استفاده قرار گرفت. واکاوی نتایج با کمک ضریب همبستگی پیرسون انجام شد.
    یافته ها
    واکاوی آماری معنادار (01/0 p <) میان سن دندانی و سن تقویمی دیده شد. ارتباط میان سن دندانی و سن استخوانی نیز، چشمگیر بود (05/0p <). بیشترین رابطه ی همبستگی میان سن تقویمی و سن استخوانی دیده شد (01/0p <). در مراحل تکامل اسکلتی همانند، پسران تکامل دندانی بیشتر را نشان دادند و مرحله ی کامل شدن ریشه ی دندان کانین (G)، بیشترین همزمانی (60 درصد) را با مرحله پوشش دیافیز به وسیله ی اپیفیز در انگشت سوم (MP3 cap) داشت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد، که مراحل تکاملی دندانی مشاهده شده در پرتونگاری پانورامیک، می تواند به عنوان نمایه ای ارزشمند در تعیین زمان جهش رشدی به کار رود.
    کلیدواژگان: اندازه گیری سن استخوانی، دندانی، فاکتور سن
  • سیدمحسن هاشمی نیا، حسین اصغرتبار افروزی صفحه 60
    بیان مساله: از آنجا که دندان های انسان دارای گوناگونی کالبدی بسیار هستند، برای درمان های درست اندودنتیک، به آگاهی از گوناگونی کانالی دندان نیاز هست و ناآگاهی از شکل و گوناگونی شکل کانالی می‎تواند سبب شکست در درمان گردد.
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین فراوانی انواع شکل کانال در دندان های مولر نخست و دوم فک پایین در شهر اصفهان انجام گرفت.
    مواد و
    روش
    برای انجام این بررسی توصیفی- تحلیلی، از 160 دندان کشیده شده استفاده شد. پس از ایجاد حفره ی دسترسی مناسب، کانال دندان ها با جوهر هندی رنگ‎آمیزی و سپس، با اسید نیتریک 10 درصد دکلسیفیه شدند. در گام دیگر، دندان ها خشک و سپس، با متیل سالیسیلات شفاف گردید. در پایان، دندان ها برای تعیین شمار ریشه و گونه ی شکل کانال در هر ریشه، برپایه ی رده‎بندی واین (Weine) بررسی شدند. افزون بر آن، شکل کانال دندان های مولر نخست به روش تهیه ی مقطع عرضی نیز، بررسی شد و برای مقایسه ی دو روش، از آزمون مجذور کای استفاده گردید.
    یافته ها
    این بررسی نشان داد، که از شمار 80 دندان مولر نخست مورد بررسی به روش شفاف‎سازی، 75/98 درصد دو ریشه‎ای و 25/1 درصد سه ریشه‎ای بودند. گوناگونی ‎کانالی در ریشه ی مزیال این دندان، شکل دو (63/50 درصد) و شکل سه (65/31 درصد) و در ریشه ی دیستال، شکل یک (82/84 درصد) و شکل دو (12/10 درصد) بودند. از شمار 80 دندان مولر دوم به روش شفاف‎سازی، 90 درصد دو ریشه‎ای و 10 درصد یک ریشه‎ای بودند، 25/6 درصد از آنها C شکل را داشتند. گوناگونی کانالی در ریشه ی مزیال این دندان، شکل یک (95/31 درصد) و شکل دو (22/42 درصد) و در ریشه ی دیستال، شکل یک (88/88 درصد) و شکل دو (95/6 درصد) بودند. افزون بر آن، گوناگون کانالی دندان های مولر نخست به روش تهیه ی مقطع عرضی بررسی شد، که در ریشه ی مزیال، شکل دو (90/51 درصد) و شکل سه (83/46 درصد) و در ریشه ی دیستال شکل یک (49/59 درصد) و شکل دو (65/31 درصد) بودند، که تفاوت آن با روش شفاف سازی معنادار بود (004/0 p =).
    نتیجه گیری: پژوهش های گوناگون به روش های مختلف در زمینه ی کالبد درونی دندان ها انجام گردیده است، که نتایج آن با یافته های بررسی کنونی متفاوت بود، و به نظر می‎رسد، تفاوت در نتایج، ناشی از اثر عوامل ارثی و تفاوت در روش بررسی باشد. افزون بر آن، نتایج روش های گوناگون، بر جست و جوی بیشتر برای یافتن گوناگونی شکل و کانال اضافی در این دندان ها تاکید دارد.
    کلیدواژگان: کانال ریشه، گوناگونی، فک پایین، مولر
  • امیر منصور شیرانی، فرنوش صابریان صفحه 66
    بیان مساله: شیوع نشانه های ناهنجاری های گیجگاهی فکی در جامعه زیاد بوده و علت های گوناگونی در پیدایش این ناهنجاری ها مطرح شده که یکی از علت های مطرح شده ی جدید، برنامه ی غذایی سخت می باشد.
    هدف
    این پژوهش در راستای بررسی ارتباط احتمالی مصرف مواد غذایی سخت و نشانه های ناهنجاری های گیجگاهی فکی انجام شد.
    مواد و
    روش
    پس از کنار گذاشتن دیگر عوامل مطرح در پیدایش ناهنجاری های گیجگاهی فکی، 670 نفر از دانش آموزان دبیرستان های دخترانه ی پنج ناحیه ی گوناگون شهر اصفهان با روش نمونه گیری خوشه ای- تصادفی انتخاب شدند. فراوانی نشانه های ناهنجاری های گیجگاهی فکی برپایه ی معاینه و تکمیل پرسشنامه و همچنین، فراوانی میزان مصرف مواد غذایی سخت مورد نظر، در دو گروه و سیزده زیرشاخه بررسی شد. آزمون آماری کای اسکور (Chi-square) در راستای سنجش ارتباط نشانه های ناهنجاری های گیجگاهی فکی و مصرف مواد غذایی سخت انتخابی به کار رفت.
    یافته ها
    در افرادی که بیشتر از سه بار در هفته از مواد غذایی سخت انتخابی استفاده می کردند، شیوع نشانه های ناهنجاری های گیجگاهی فکی در مقایسه با افراد با برنامه ی غذایی نرم تر، بیشتر بود. تفاوتی معنادار میان مصرف مواد غذایی سخت کربوهیدراتی انتخابی بیشتر از سه بار در هفته و وقوع درد مفصل وجود داشت (019/0= p). ارتباطی معنادار میان مصرف حداقل یک مورد از مواد غذایی سخت انتخابی بیشتر از سه بار در هفته با وجود درد مفصل (029/0= p) و صدای مفصل (013/0= p) دیده شد.
    نتیجه گیری
    برپایه ی نتایج این پژوهش، مصرف بیشتر از سه بار در هفته ی برخی مواد غذایی سخت انتخابی با نشانه های ناهنجاری های گیجگاهی فکی مرتبط بود.
    کلیدواژگان: غذا، ناهنجاری های گیجگاهی فکی، دانش آموزان
  • مرتضی بنکدارچیان، عاطفه توانگر صفحه 73
    بیان مساله: تعیین رابطه ی عمودی فک ها در حالت اکلوژن مرحله ای مهم از درمان پروتز برای بیماران بی دندان به شمار می رود. روش مطمئن و مورد توافق همگانی برای تعیین این رابطه در افراد بی دندان وجود ندارد.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی وجود ارتباط میان ارتفاع عمودی فک ها در حالت اکلوژن و ابعاد صورتی بود.
    مواد و
    روش
    در یک بررسی توصیفی- تحلیلی از گونه ی مقطعی، 64 نفر از دانشجویان دندانپزشکی در فاصله ی سنی 20 تا 30 سال با اکلوژن طبیعی کلاس یک برگزیده شدند. فاصله های زیر بینی تا زیر چانه در حداکثر تماس دندانی، گوشه ی بیرونی چشم تا گوشه ی دهان، یک سوم آغازین ابرو تا پره ی بینی و فاصله ی گوشه ی بیرونی یک چشم تا گوشه ی درونی چشم دیگر در این افراد اندازه گیری گردید. در این بررسی از دو روش اندازه گیری استفاده شد. در روش نخست، نمایه های یاد شده با استفاده از کولیس دیجیتالی بر روی صورت افراد و در روش دوم، با استفاده از نرم افزار اتوکد بر روی عکس های دیجیتالی آنها اندازه گیری گردید. همبستگی و ارتباط خطی میان داده ها با واکاوی آماری ضریب همبستگی خطی پیرسون و رگرسیون خطی به دست آمد و 05/0p <، به عنوان اختلاف معنادار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    ارتفاع عمودی فک ها در حالت اکلوژن با همه ی نمایه های اندازه گیری شده در این بررسی، همبستگی معنادار داشت. ضعیف ترین همبستگی، میان ارتفاع عمودی فک ها در حالت اکلوژن و گوشه ی بیرونی یک چشم تا گوشه ی درونی چشم دیگر بود و بیشترین همبستگی، میان ارتفاع عمودی فک ها در حالت اکلوژن و گوشه ی بیرونی چشم تا گوشه ی دهان به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این بررسی، از برخی ابعاد صورتی می توان برای تعیین ارتفاع عمودی فک ها در حالت اکلوژن کمک گرفت، که در میان این نمایه ها، معیار گوشه ی بیرونی چشم تا گوشه ی دهان، معیاری دقیق تر برای تعیین ارتفاع عمودی فک ها در حالت اکلوژن است.
    کلیدواژگان: اکلوژن دندانی، مردم شناسی
  • مقالات پژوهشی کوتاه
  • گلی چمنی، نادر نوابی، شرمین عبدالله زاده صفحه 79
  • جنان قپانچی، مریم دقیق افکار، آرش آزادی، سیدسارنگ صداقتی شایسته صفحه 83
    بیان مساله: ارزیابی میزان رضایت بیمار معیاری مناسب برای بررسی شیوه ی درمان و کیفیت آن بوده و زمینه را در راستای رفع نواقص و نابسامانی ها و بالا بردن توانمندی ها آماده می سازد.
    هدف
    هدف از این بررسی، ارزیابی رضایتمندی بیماران مراجعه کننده به دانشکده ی دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال 1384 تا 1385 بوده و امید است که گامی مثبت در رفع کاستی های دانشکده باشد.
    مواد و
    روش
    در این بررسی 300 بیمار در گروه های سنی گوناگون شرکت نمودند. پرسشنامه ای که در بر گیرنده ی اطلاعاتی شامل سن و جنس، میزان تحصیلات و شغل بوده فراهم شد. این پرسشنامه شامل 21 پرسش در ارتباط با مسایل بهداشتی، وضعیت تابلوهای راهنما، شیوه ی برخورد کارکنان و دانشجویان و مهارت های دانشجویان در 7 بخش درمانی دانشکده بود، که همه ی آنها توسط مراجعه کنندگان تکمیل گردید. یافته های به دست آمده از لحاظ آماری و با استفاده از روش ANOVA واکاوی شد. 21 نمودار بر پایه ی 21 پرسش تنظیم شده آماده گردید و 7 نمودار برای مقایسه ی کارکرد بخش های گوناگون نیز فراهم شد.
    یافته ها
    5/87 درصد بیماران از خدمات درمانی ارایه شده رضایت داشتند. 5/84 درصد بیان نمودند، که در صورت نیاز دوباره به خدمات دندانپزشکی به آن مرکز مراجعه خواهند کرد. 37 درصد بیماران شرایط نوبت دهی را مناسب دانسته و 5/44 درصد آنها به این پرسش که «آیا همه ی خدمات درمانی مورد نیازشان در دانشکده ی دندانپزشکی شیراز انجام شده» جواب مثبت دادند. 5/55 درصد بیماران از مهارت درمانی دانشجویان رضایت داشتند. در مقایسه ی بخش ها با یکدیگر بخش اطفال بالاترین رتبه را در این بخش ها به دست آورد.
    نتیجه گیری
    بیشتر بیماران مراجعه کننده به دانشکده ی دندانپزشکی از خدمات ارایه شده رضایت داشته ولی در زمینه های مهارت های عملی دانشجویان، مهار درد و برقراری ارتباط با بیماران مراجعه کننده، ضعف هایی دیده شده که در برنامه ریزی بخش ها بایستی مورد توجه بیشتری قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: رضایت مندی شخصی، درمان، دانشکده ی دندانپزشکی
  • فائزه قادری، مریم خوردی مود، رامین افشاری صفحه 87
    بیان مساله: درباره ی نگرش مادران به خدمات پزشکی و اثر آن بر بهداشت دهان کودکان بررسی های انجام گرفته است. در مروری بر مقالات، پژوهشی، که مستقیما نقش افسردگی مادر بر بهداشت دهان کودک را بررسی کرده باشد، یافت نشد. با توجه به این که، بهداشت دهان کودک، به کارکرد و نگرش مادر وابسته است، لزوم بررسی اثر یا بی اثری افسردگی مادر بر بهداشت دهان کودک احساس می شود.
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی اثر افسردگی مادران در بهداشت دهان کودکانشان است.
    مواد و
    روش
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی مقطعی، شمار 358 مادر و کودک با نمونه برداری در دسترس از کودکان 5 تا 12 ساله مراجعه کننده به بخش کودکان دانشکده ی دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزیده شدند. وضعیت بهداشت دهان بر پایه ی نمایه ی ساده شده ی بهداشت دهان (OHI-S) از سوی پژوهشگر تعیین شد. میزان افسردگی مادر بر پایه ی نمره ی پرسشنامه آزمون بک (Beck) به وسیله ی کارشناس ارشد روانشناسی تعیین گردید. نتایج با نرم افزار SPSS نسخه ی 5/7 تحت ویندوز واکاوی گردید. آزمون های آماری واریانس، تی (T) و مجدور کای در مورد مناسب، به کار گرفته شدند.
    یافته ها
    میانگین نمایه ی دبری در کودکان با مادران افسرده ی بالینی، 37/0 37/1 و در کودکان با مادران ناافسرده ی بالینی 38/025/1 است، که این اختلاف از نظر آماری معنادار است (05/0 p <). این نتایج با بررسی دیگری از طریق تست مجذور کا تایید گردید (05/0 p <).
    نتایج
    این پژوهش نشان دهنده ی بهداشت دهان ضعیف تر در کودکان با مادران افسرده است. با توجه به این که، کودک در حفظ بهداشت دهان به پشتیبانی، آموزش و نظارت مادر نیاز دارد، بنابراین، بایستی خلق مادر به عنوان فاکتور موثر در بهداشت دهان و دندان کودک مورد توجه واقع شود.
    کلیدواژگان: مادر، افسردگی، بهداشت دندان در کودکان
|
  • Sadri D., Mashhadiabbas F., Modaresi N., Nasrollahi F Page 1
    Mucoepidermoid carcinoma (MEC) is one of the most common malignancies of the salivary glands. Since the microscopic grading of this tumor is one of the important factors for determining the treatment plan and prognosis, it should have standard and applicable criteria. The AgNORs method is able to determine grading, prognosis and power of proliferation of tumors and can be applied for Mucoepidermoid carcinoma grading.The aim of this study was to assess cellular proliferation in salivary glands mucoepidermoid carcinoma with quantitative comparison of AgNORs and its relation to histological grading.In this descriptive-analytical study, formalin fixed paraffin embedded blocks of mucoepidermoid carcinoma were selected. Five cases were eliminated due to the exclusion criteria and 7 cases including 5 low grades MEC, intermediate grade MEC, and high grade MEC were studied. After AgNORs processing, NORs were counted by light microscope in magnification 000. The data were analyzed statistically using ANOVA test.Mean AgNORs count for high, intermediate and low grade MEC was. 65±0.7,. ±0.5, and 0.76±0., respectively. There was a significant difference in AgNORs count among the three groups (p <0/05).The findings of this study indicated that this method can be used for microscopic grading of MEC as an accessory method. Future studies are recommended to determine sensitivity and specifity of this method.
  • Raji H., Alavi Sh., Yasini M. Page 7

    Elastic made from natural rubber is one of force supplies in orthodontic practice. Using elastic depends on the extension force of its different sizes as announced by the manufacturers. On the other hand, the elastic’s force is not constant and is decayed gradually.The aim of the study was to evaluate and compare three brands of latex orthodontic elastic with respect to initial force and force decay over a hour period.A sample size of 0 elastic bands from American orthodontics, Dentaurum and Unitek companies was used. Products with identical size were tested (The /6 inch and or. 5 oz elastic from each company). Two statical tests were employed: A dry test for extension force, and a wet test to evaluate force degradation in artificial saliva used to simulate the oral environment. A Dartec testing machine with load cell capacity of 00 Newton’s for testing was used. The extension of the elastic bands was times as much as the marketed internal diameter (standard index). Force measurements were made at 7 time intervals: 0, /,, , 6, and hours. ANOVA and Duncan tests were used.The results showed a wide range of initial force between the brands at the extension of times of the marketed internal diameter. The elastic bands from American orthodontics and Dentaurum generated a force below their marketed force level at times extension of their internal diameter extension. Unitek elastic bands generated a significantly higher force than that marketed at times internal diameter extension (p <0.05). The force decay patterns of all brands were very similar.Most of the elastic bands did not match the specified index using the dry tests. There were notable force degradation of all the types of elastic when they were subjected to artificial saliva immersion, approximating %8.6 during the first hour. An average degradation of % was observed in a period of up to hours.

  • Oshagh M., Salehi P., Pakshir Hr., Bazyar L. Page 16
    Index of orthodontic treatment need (IOTN) has several applications and advantages for determination of orthodontic treatment need. Due to the effects of different factors such as gender, age and socio-economic status on treatment need based on self evaluation, it is important to evaluate correlation between orthodontic treatment need assessed by self- evaluation and real treatment need assessed by IOTN.The purpose of this study was to evaluate the correlation between orthodontic treatment need as assessed by IOTN and self- evaluation in 8- year old patients.Of 8- year old patients referred to Shiraz dental clinics, 0 were selected by random cluster sampling method. IOTN and self- evaluation questionnaires were filled in. In self- evaluation questionnaire, the mean scales for all the questions were determined as the scale of patient. The correlation between treatment need as assessed by IOTN and self- evaluation was evaluated by Pearson correlation and Partial correlation statistical analysis.There was a significant moderately positive correlation between Dental Health Component (DHC) and self- evaluation (r=0.5). Also, the correlation between Aesthetic Component (AC) assessed by the examiner and patient and self evaluation was significantly positive. (r=0.9, r=0.)The significantly positive correlation between IOTN and self- evaluation indicates that in assessment of orthodontic treatment need, not only standard indices but also self- evaluation of the patient should be taken into account.
  • Azizi A., Lavaf Sh., Amani B. Page 25
    Oral lichen planus (OLP) is a common chronic immunologic mucocutaneous disorder with various types. Erosive and bullous types are painful and require treatment. In treatment of Lichen planus, various topical and systemic corticosteroids are used.The purpose of this study was to compare the effects of Adcortyl (Triamcinolone in orabase) and triamciniolone mouthwash in the treatment of oral lichen planus.This experimental study was conducted on 60 patients in two equal groups affected by erosive or atrophic lichen planus. Type and size of the lesions were gathered by mm and the severity of pain by VAS. The first group was treated with %0. triamciniolone mouthwash and the second group by Adcortyl (triamcinolone in orabase). The patients were evaluated after one month. The size of lesions and severity of pain were recorded and compared before and after treatment. The data were analyzed using T- test. This study showed a significant reduction in the size and severity of pain of the lesions after treatment using %0. triamcinolone mouthwash and Adcortyl in each group, but the difference between the two groups was not significant.Adcortyl and triamcinolone mouthwash were useful in healing and reduction of pain from lesion. The properties of triamcinolone mouth wash including internal production of triamcinolone ampoule, easy formulation and availability, convenient use, contact with the distal surfaces of the oral cavity, and preventing new eruptions introduces it as a useful drug to control the symptoms of OLP.
  • Hashemipour M., Rad M., Mojtahedi A. Page 31
    Appropriate diagnosis in oral medicine requires expertise, experience and the use of several other related fields. One of the important fields in this domain is oral pathology.The purpose of this study was to investigate the consistency of clinical diagnosis and pathological reports of oral lesions in patients referring to oral pathological department of Kerman dentistry school during 995- 00.The present research is a descriptive- analytic and retrospective study in which all of the samples referred to the pathology department in Kerman dental school during 995 to 00 were considered. The corresponding data were analyzed by Chi-Squire and T tests using SPSS. 5 program for statistical analysis. The histopathologic finding and clinical diagnosis were in the same line in cases (6.87%) The highest percentage of proper diagnosis was found in the eight decade with the location in gingival lesions. The lowest percentage of agreement was found in the third decade and in the lesions of mouth floor. Based on the findings of the present research, it seems that the clinical diagnosis is not consistent with pathological finding in about one third of cases. Therefore, the students should be provided with sufficient information about the importance of careful recording of the patient’s characteristics and documentation of oral lesions in the charts.
  • Mosharraf R., Farzan A., Hatamzadeh E. Page 38
    Although acrylic resin materials have great features for making artificial dentures, but still dimensional change is a common problem in processing them. The aim of this study was to compare the linear dimensional changes of two heat-cure acrylic resins. In this descriptive study, twenty specimens in two groups were made by “Acropars” and “Meliodent” acrylic resins according to the manufacturer’s recommendations in a metallic mold. Dimensional changes were measured at one, thirty and sixty weeks after processing with a digital caliper. The results were analyzed using T-test, T-paired test and repeated measure ANOVA. Considering the dimensional changes, there was a difference in the first day equal to 0.± 0.8 mm, in day thirty: -0.09±0. mm, and in day sixty: 0.07±0.mm between the two acrylic resins, showing no statistically significant differences (p =0.). However, there were significant differences between different times of measurements (p =0.00). “Meliodent” acrylic resin had more dimensional stability when compared to “Acropars” resin but there was not any significant difference between the two acrylic resins in the day sixty. There were significant differences between different times of measurements; the maximum difference between these two types of acrylic resins was in first day after polymerization.
  • Rismachian M., Dakhilalian M., Ghasemi E., Yaghini J. Page 44
    Statement of Problems: When implants are used to support an over denture, the optimal stress distribution is desirable to minimize the forces on the implants. The purpose of this study was to compare stress patterns generated around implant supported over denture with two different bar attachment systems ITI (Dolder) and OT with finite element method. In this descriptive study, the stress distribution around dental implants in an edentulous mandible with two different bar attachment systems [OT without spacer and ITI (Dolder) with spacer] was calculated by means of three-dimensional, finite-element model of an entire lower jaw. This model was provided with two endosseous implants in the canine region. The implants were connected to a mm bar height and a vertical force was applied to the first left molar and gradually increased from 0 to 50N. Then, resultant stress distribution was evaluated.
    Result
    In OT and ITI (Dolder) bar attachments, the maximum von Mises stress values were observed in the cortical bone adjacent to the implant neck and this value was higher for OT bar (6.Mpa) than ITI (Dolder) bar attachment (.896 Mpa). This -D FE study suggested that the use of ITI (Dolder) bar attachment with spacer is more advantageous than OT bar attachment for implant-supported overdenture with regard to optimizing stress distribution.
  • Hedayati Z., Vafaei M., Heidari S Page 51
    Efforts to find correlation between ossification events in the hand and wrist, developmental conditions of the teeth, and chronological age can lead to assessment of developmental status of an individual as a simple and useful method.The aim of this study was to investigate the relationship between chronological, dental and skeletal ages among 7 to year old children referring to Orthodontic Department, Shiraz Dental School. This cross-sectional study was conducted on 0 female and male subjects. Sixty two panoramic and hand wrist radiographs were obtained. Dental ages were assessed according to Demirjian based on the lower left canines, first and second premolars and second and third molars. Greulich & Pyle standard atlas was used to determine the skeletal age. The results were analyzed using Pearson coefficient correlation.A statistically significant relationship (p <0.0) was found between dental and chronological ages. The relation between dental and skeletal ages was significant too (p <0.05). At the same skeletal maturity stage, dental maturation patterns of the male subjects were ahead and the G stage of the canine for both sexes (60%) coincided with the MPcap stage.It is suggested that tooth calcification stages in panoramic radiographs might be a valuable indicator to assign timing of growth spurt.
  • Hasheminia M., Asghar Tabarafrozi H. Page 60
    The human teeth have a lot of anatomical variations, and treatment of each tooth is under the influence of its configuration. Therefore, recognizing canal configuration is necessary for proper endodontic therapy, and lack of knowledge about it leads to failure in therapy.Since one of the most effective factors in canal configuration is race, we planned an in vitro investigation in canal configuration of the mandibular first and second molars. This descriptive-analytic study was conducted on 60 extracted mandibular first and second molars, collected from a number of clinics and private offices in Isfahan. Access cavities were made and canal systems were stained with India ink. The teeth were decalcified with 0% nitric acid, dehydrated and cleared with methyl salicylate. Then, they were studied to determine the number of roots and type of canal configuration in each root using Weine classification. Mandibular first molars were additionally cut in cross-sections in three points of the root and then canal configurations of the teeth were evaluated. For statistical analysis, Chi-square test was used.In this study, using the clearing method, out of 80 mandibular first molars, 98.75% had two roots and. 5% had three roots. The mesial roots had type II and III (50.6%,. 65%) configuration. The distal root had I and II (8.8%, 0.%) configuration. Out of 80 mandibular second molars, 90% had two roots, and 0% had single root, 6.5% of which had C-shaped root. In the two- rooted molars, the mesial roots had type I and II (.95%,. %) and distal roots had type I and II (88.88%, 6.95%) configuration. Out of 80 mandibular first molars in the sectional method, the mesial roots had type II and III (5.90%, 6.8%) configuration. The distal roots had type I and II (56.9%,. 65%) configuration. The difference between clearing and sectional methods was statistically significant (p < 0.05).In other countries, many researches have been done using different methods about internal anatomy of teeth; their results are different form those of this study. It appears that these differences are due to genetic or race factors and the methods used. Additionally, the results of different studies indicate that more attention should be paid to new studies on canal configuration of these teeth.
  • Shirani Am., Saberi F. Page 66
    The signs and symptoms of temporomandibular disorders are highly prevalent. The etiology of temporomandibular disorders is multi-factorial. One of the new reported etiologies is the usage of various hard food items. This study was an attempt to determine the possible relationship between hard food usage and the signs and symptoms of temporomandibular disorder.After elimination of other risk factors of temporomandibular disorders, 670 high school female students in five different areas in Isfahan city were selected by random cluster sampling. Signs and symptoms of temporomandibular disorders (by means of clinical examination and questionnaire) and the frequency of using hard food items (in two groups and subgroups) were assessed. The Chi- square test was used for evaluation of the relationship between the signs and symptoms of temporomandibular disorder and selected hard food usage. In the subjects who consumed selected hard food items more than times a week, the prevalence of signs and symptoms of temporomandibular disorders was higher as compared with others using softer food. A significant relationship between selected hard carbohydrate usage more than times a week and TMJ pain was found (p =0.09). Moreover, a significant association was observed between using more than times a week of at least one item of selected hard foods with TMJ pain (p =0/09) and TMJ sound (p = 0.0). According to the results of this study, using some selected hard foods more than times a week was related to temporomandibular disorders.
  • Bonakdarchian M., Tavangar A. Page 73
    Establishment of VDO (Vertical Dimension of Occlusion) is one of the most important factors in prosthetic rehabilitation of edentulous patients. There is no universally accepted method in VDO determination for edentulous patients.The aim of this study was to evaluate the relationship between VDO and facial proportions.In this descriptive analytical cross-sectional study, sixty four 0-0 year old dental students with class I occlusion were selected. The distances between subnasal to submental areas in the maximum intercuspation, external corner of the eye to corner of the mouth, first one third eyebrows to the ala of the nose and outer corner of one eye to the inner corner of the other eye were measured. Two methods of measurement were used:) electronic digital caliber to measure the indices on the face.) AutoCAD software to measure the indices on the subjects’ digital photos. Pearson and linear regressions tests were used for statistical analysis.The results showed a significant correlation between VDO and measured indices (p <0.00). There was no significant difference between the two methods. A minimal correlation was detected between VDO and the outer corner of one eye- the inner corner of the other eye dimension. A significant correlation was found between VDO and the external corner of the eye- corner of the mouth distance.It is concluded that some guidelines can be used for VDO determination. The vertical distance between the external corners of the eye to the corner of the mouth was the most reliable guidelines.
  • Ghapanchi J., Daghighafkar M., Azadi A., Sedaghati Shayesteh S Page 83
    Evaluation of patients’ satisfaction could be a good index for assessing and improving the future dental care and it has a positive role in elimination of defaults. This study was designed to measure satisfaction rate of those patients who referred to Shiraz Dental School with a hope to solve some of the problems in this school.In this cross-sectional study, 00 patients with different age ranges, filled in a questionnaire containing demographic information such as age, sex, career and education and also some questions about the students’ behaviors toward patients and their ability in handling dental care, personnel’s behavior, hygiene conditions of different departments and guide signs helping patients in finding related departments. The results were analyzed statistically using ANOVA. graphs in relation to questions were prepared. Comparison of satisfaction rate among different departments was shown by 7 graphs.87.5% of the patients were completely satisfied with the health care provided. %8.5 noted that they would prefer to choose this center for further dental care, if needed. Thirty seven percent were satisfied with the appointments procedures.. 5% were satisfied since all their dental needs were performed in dental school. Fifty five percent were satisfied with the student’s clinical capabilities. Pediatric department gained the first rank among other departments in this satisfaction evaluation.Most of the patients were satisfied with their dental care provided in Shiraz dental school, but in some instances such as student’s clinical capabilities, pain control and students- patient relationship, there were some deficits that should be considered in course plans.
  • Ghaderi F., Khordimod M., Afshari R Page 87
    The mother’s mood and her attitude towards health services, dental treatment and their effects on her child’s oral health have already been studied. To the best of our knowledge, no research evaluating the direct effect of mothers’ depression on the child’s oral hygiene was found. Considering the fact that maintaining the child oral hygiene may depend on the mother’s willingness and attitude, the issue of maternal depression’s effect on the child’s oral heath is a subject for research.The aim of this study was to evaluate the effect of mothers’ depression on their 5- year old children’s oral health.For this descriptive and cross- sectional study, 58 mothers and their children aged from 5 to years (mean=8.7±.96) were selected through convenient sampling from the department of pediatric dentistry of Mashhad University of Medical Sciences. The children’s oral hygiene was determined, using OHI-S index. The mothers’ depression was assessed using items Beck depression questionnaire. The collected data were analyzed, using SPSS Ver. 7.5. Descriptive and analytic outputs were obtained. Analysis of variance, t-student, and Chi-Square tests were performed to analyze the data.There was a statistically significant difference between the means of Debri Index (DI) in the two groups of children with mothers with and without clinical depression (.7±0.7 and. 5±0.8 respectively) (p <0.05). These results were confirmed by Chi-square test based on the frequency of children with good and poor debri Index. Based on the above results, oral hygiene in children of mothers with clinical depression is poorer than those with mothers without clinical depression. Children need emotional support, education, supervision and help of their mothers in order to perform their routine oral hygiene practice. Therefore, for improvement of the children’s oral health, their mothers’ mood is of great significance.