فهرست مطالب

بررسی های حسابداری و حسابرسی - پیاپی 54 (زمستان 1387)

فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی
پیاپی 54 (زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1388/02/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی ابراهیمی کردلر، سیدعزیز سیدی صفحه 3
    در این پژوهش رابطه بین حسابرسان مستقل و نوع اظهارنظر حسابرس با مدیریت سود مورد بررسی قرار گرفته است. مدیریت سود با اقلام تعهدی اختیاری سنجیده شده است. در رابطه با حسابرسان مستقل و نوع اظهارنظر حسابرس، تاثیر نوع موسسه حسابرسی، نوع اظهارنظر حسابرس در گزارش حسابرسی و تعداد بندهای شرط در گزارش حسابرسی بر روی اقلام تعهدی اختیاری سنجیده می شود. برای برآورد اقلام تعهدی اختیاری از مدل تعدیل شده جونز استفاده شده است. نوع موسسه حسابرسی به دو دسته سازمان حسابرسی و سایر موسسات و نوع اظهارنظر حسابرس به دو دسته مقبول و مشروط تقسیم شده است. در این پژوهش از روش رگرسیون خطی یک متغیره استفاده شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش، از دو روش داده های ترکیبی و مقطعی با به کارگیری اطلاعات71 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال های 1384-1380 استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که فقط نوع موسسه حسابرسی با اقلام تعهدی اختیاری ارتباط دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، موسسه حسابرسی، گزارش حسابرسی
  • رضا تهرانی، حجت الله انصاری، علیرضا سارنج صفحه 17
    بر اساس فرضیه بازار کارا قیمت سهام از فرایند گشت تصادفی پیروی می کند. در چنین بازاری بازده سهام را نمی توان بر اساس تغییرات گذشته قیمت ها پیش بینی کرد. اما ارائه شواهدی دال بر وجود ناهنجاری هایی در بازارهای سهام توسط محققان، فرضیه بازار کارا را با تردیدهایی مواجه ساخت. بازگشت به میانگین یکی از این ناهنجاری ها می باشد. در این تحقیق وجود پدیده بازگشت به میانگین در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور با استفاده از آزمون نسبت واریانس، بازگشت به میانگین در سه شاخص قیمت، بازده نقدی و قیمت و شاخص پنجاه شرکت فعال تر در دورهای زمانی متفاوت مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل وجود بازگشت به میانگین را در دو شاخص قیمت و شاخص بازده نقدی و قیمت در بیشتر دوره های زمانی تایید می نماید. اما شاخص پنجاه شرکت فعال تر در دوره زمانی 87-84 و در بیشتر فواصل زمانی از فرایند گشت تصادفی پیروی کرده است.
    کلیدواژگان: بازگشت به میانگین، گشت تصادفی، بازار کارا، آزمون نسبت واریانس
  • حمید حقیقت، احسان رایگان صفحه 33
    یافته های بسیاری از تحقیقات مؤید آن است که سرمایه گذاران در تصمیمات سرمایه گذاری سود هموار و کم نوسان را ترجیح می دهند. در این راستا مدیران تلاش می کنند سود و نرخ رشد آن را هموارکنند. بر اساس یکی از طبقه بندی های انگیزه های مدیریت برای هموارسازی سود، مدیران یا به قصد تحریف اطلاعات و در جهت منافع خود و یا به قصد انتقال و گزارش اطلاعات محرمانه ی خود درباره ی سودهای آتی اقدام به هموارسازی سود می نمایند. این تحقیق برآن است به بررسی انگیزه های مدیریت از هموارسازی سود در جامعه ی شرکت های پذیرفته شده ی بورس اوراق بهادار تهران بپردازد. در این تحقیق هموارسازی سود با استفاده از همبستگی منفی بین تغییرات اقلام تعهدی اختیاری و تغییرات سود ازپیش تعیین شده ی اختیاری 70 شرکت نمونه بین سال های 80-1376 اندازه گیری شده است. سپس با استفاده از مدل کولینز و همکاران که توسط تاکر و زارووین بسط داده شده است، ارتباط بین سودها و بازده های جاری و آتی با وارد کردن شاخص هموارسازی سود در مدل برای سال های 82-1380 بررسی شده است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که قیمت جاری سهام شرکت هایی که بیشتر اقدام به هموارسازی سود کرده اند، حاوی اطلاعات کمتری درباره ی سودها و جریان های نقدی آتی بوده است. بنابراین هموارسازی سود بیشتر به قصد تحریف و نه انتقال اطلاعات محرمانه ی مدیریت انجام شده است.
    کلیدواژگان: هموارسازی سود، ضریب پاسخ سودهای آتی، مدیریت سود، و مزیت اطلاع رسانی
  • داریوش دموری، سعید سعید، احمد فلاح زاده ابرقویی صفحه 47
    پژوهشگرانی که عکس العمل بیش از اندازه سهامداران را مورد بررسی قرار داده اند، به این نتیجه رسیده اندکه سرمایه گذاران به عملکرد مالی گذشته شرکت ها عکس العمل بیش از اندازه نشان می دهند. سرمایه گذاران، سهام های با عملکرد گذشته خوب را بالاتر از ارزش ذاتی شان و سهام های با عملکرد مالی گذشته ضعیف را پایین تر از ارزش ذاتی شان ارزش گذاری می کنند. بعد از مدتی وقتی سرمایه گذاران تشخیص دهند که انتظارات قبلی آنها صحیح نبوده است، قیمت سهام به ارزش ذاتی و واقعی خود باز می گردد. تحقیق حاضر به بررسی عکس العمل بیش از اندازه سهامداران بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. این بررسی در مرحله اول بدون کنترل اثر متغیر های «نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار حقوق صاحبان سهام»و«اندازه شرکت» و در مرحله دوم با کنترل«نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار حقوق صاحبان سهام» و «اندازه شرکت»، به عنوان معیارهای ریسک صورت گرفته است. دوره زمانی تحقیق هشت ساله از سال 1378 تا 1385 می باشد. جامعه آماری تحقیق، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. روش تحقیق آزمون پرتفولیو می باشد. تجزیه وتحلیل نتایج از طریق آزمون آماریt اسیتودنت صورت گرفته است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که سها مداران در بورس اوراق بهادار تهران نسبت به متغیرهای سود قبل از اقلام غیر مترقبه، فروش و بازده سهام، عکس العمل بیش از اندازه نشان می دهند ولی نسبت به متغیر جریان نقدی، عکس العمل بیش از اندازه نشان نمی دهند.
    کلیدواژگان: دورهتشکیل پرتفوی، دوره آزمون پرتفوی، پرتفوی برنده، پرتفوی بازنده، عکس العمل بیش از اندازه
  • جواد رضازاده، عبدالله آزاد صفحه 63
    هدف اصلی این مقاله تعیین رابطه بین عدم تقارن اطلاعاتی بین سرمایه گذاران و میزان محافظه کاری در گزارشگری مالی است. زیرا بنا به استدلال ما، عدم تقارن اطلاعاتی بین سرمایه گذاران موجب اعمال محافظه کاری بیشتری در گزارشگری مالی می شود. محافظه کاری هم به نوبه خود انگیزه و توان مدیران را در دستکاری اطلاعات حسابداری، تقلیل و بدین ترتیب هزینه های نمایندگی ناشی از عدم تقارن اطلاعاتی را کاهش می دهد. برای اندازه گیری عدم تقارن اطلاعاتی و محافظه کاری به ترتیب از دامنه ی تفاوت قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام و معیار باسو استفاده شده است. نتایج آزمون های تجربی با استفاده از اطلاعات مربوط به نمونه ای از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره 1381 تا 1385 حاکی از وجود رابطه ی مثبت و معنی دار میان عدم تقارن اطلاعاتی بین سرمایه گذاران و سطح محافظه کاری اعمال شده در صورت های مالی است. علاوه بر این، نتایج تحقیق نشان می دهد که طبق پیش بینی ما، تغییر عدم تقارن اطلاعاتی بین سرمایه گذاران موجب تغییر در سطح محافظه کاری می شود. نتایج مزبور بیانگر این است که به دنبال افزایش عدم تقارن اطلاعاتی بین سرمایه گذاران، تقاضا به اعمال محافظه کاری در گزارشگری مالی افزایش می یابد و بدین ترتیب، سودمندی محافظه کاری به عنوان یکی از خصوصیات کیفی صورت های مالی مورد تایید قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: عدم تقارن اطلاعاتی، محافظه کاری، اخبار خوب، اخبار بد
  • غلامرضا کرمی صفحه 81
    مالکین (سرمایه گذاران) نهادی با توجه به مالکیت بخش قابل توجهی از سهام شرکت ها از نفوذ قابل ملاحظه ای در شرکت های سرمایه پذیر برخوردار بوده و می توانند رویه های آنها را تحت تاثیر قرار دهند. آنها منابعی برای نفوذ و نظارت بر مدیران دارند، اما اینکه آیا واقعا از قدرت و منابع خود برای نظارت استفاده می کنند و بر مدیران فشار می آورند، سوالی تجربی است. تحقیق حاضر برای فراهم آوردن شواهدی در ارتباط با نقش نظارتی سرمایه گذاران نهادی از این منظر که آیا مالکیت نهادی بر محتوای اطلاعاتی سود گزارش شده تاثیر دارد، صورت پذیرفته است. در این تحقیق، نگرش های مختلف (یعنی فرضیه نظارت فعال و فرضیه منافع شخصی) در مورد سرمایه گذاران نهادی مورد آزمون قرار گرفت. برای آزمون ارتباط بین محتوای اطلاعاتی سود شرکت و مالکیت نهادی از دو مدل رگرسیون خطی چندگانه استفاده شده است. بر اساس نتایج تحقیق، تعداد مالکیت نهادی سبب ارتقای محتوای اطلاعاتی سود شرکت نمی شود و ممکن است آن را تنزل نیز ببخشد، حال آن که سطح مالکیت نهادی محتوای اطلاعاتی سود را کاهش نمی دهد بلکه امکان دارد سبب افزایش آن نیز شود.
    کلیدواژگان: مالکین (سرمایه گذاران) نهادی، فرضیه نظارت فعال، فرضیه منافع شخصی، محتوای اطلاعاتی سود
  • حمید محمودآبادی، انور بایزیدی صفحه 101
    این پژوهش به بررسی مقایسه ی قدرت توضیحی مدل های ارزیابی سود باقیمانده و رشد غیرعادی سود در تعیین ارزش شرکت ها می پردازد. مدل ارزیابی سود باقیمانده، ارزش شرکت را تابعی از سود و ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام در روش حسابداری مازاد خالص و مدل رشد غیر عادی سود، ارزش شرکت را تابعی از میزان سود غیر عادی در هر دوره می داند. در این پژوهش، تعداد 177 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره ی زمانی 1385-1381 بررسی شده است. جهت آزمون فرضیه ها از داده های تلفیقی در طی دوره ی پژوهش استفاده شده است. به منظور مقایسه ی قدرت توصیحی دو مدل، معیارهای ضریب تعیین تعدیل شده، میانگین مجذورات خطا، آماره ی F رگرسیون و هم چنین معیارهای آکائیک و شوارتز- بیزین مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که بین قدرت توصیحی این دو مدل در تعیین ارزش شرکت ها در حالت کلی و در صنایع مختلف، تفاوت معنی داری وجود ندارد و تقریبا در تمامی موارد، مدل ارزیابی سود باقیمانده در تعیین ارزش شرکت ها دارای قدرت توضیحی نسبی بالاتری است.
    کلیدواژگان: ارزیابی شرکت ها، سود باقیمانده، سود غیرعادی و حسابداری مازاد خالص
  • ساسان مهرانی، علی اکبر نونهال نهر صفحه 117
    عدم واکنش منطقی سرمایه گذاران نسبت به اطلاعات جدید در بازار باعث عدم انعکاس ارزش ذاتی آنها می شود. در این پژوهش به ارزیابی فرضیه واکنش کمتر از حد انتظار سرمایه گذاران که توسط جگادیش و تیت من [19] ارایه گردیده با استفاده از بازده های کوتاه مدت سهام پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، بین سال های 1378 تا 1385 پرداخته شده است. در این مقاله 6 فرضیه را مطرح و مورد آزمون قرار داده ایم. جهت بررسی فرضیه های پژوهش از آزمون های آماری t استیودنت با 1-n درجه آزادی و هم بستگی پیرسون و در سطح معنی داری 95 درصد استفاده شده است. نتایج حاصل از این پژوهش برخلاف بسیاری از پژوهش های خارجی، حاکی از عدم واکنش کند و کمتر از حد انتظار سرمایه گذاران در دوره های زمانی 6 ماهه می باشد؛ بدین ترتیب نمی توان از طریق به کارگیری راهبرد سرمایه گذاری قدرت نسبی(مومنتوم) در بورس اوراق بهادار تهران در دوره های زمانی 6 ماهه به بازده مازاد بااهمیتی دست یافت.
    کلیدواژگان: واکنش کمتر از حد انتظار، روند تداومی بازده ها، راندگی پس از اعلام عایدات، واکنش بیش از حد اندازه اولیه
  • سیدعباس هاشمی، مهدی مهرابی صفحه 137
    هدف از انجام این تحقیق شناسایی عواملی است که می توانند نرخ نهایی مالیات بر درآمد شرکت و مزیت استفاده از بدهی در ایران را کاهش دهند. بدین منظور، در ابتدا مجموعه قوانین مالیاتی ایران مورد بررسی قرار گرفت و سه گروه کلی از عواملی که می توانند نرخ نهایی مالیات بر درآمد شرکت را کاهش دهند، شناسایی گردید. گروه های مذکور شامل ساختار درآمدها، ساختار هزینه ها و، سایر معافیت های مورد استفاده توسط هر یک از شرکت ها می باشند. سپس رابطه بین مزیت مالیاتی بدهی، که مربوط به ساختار هزینه های شرکت می باشد، با ساختار درآمدها و سایر معافیت های مورد استفاده توسط شرکت، مورد بررسی واقع شد. بررسی مذکور با استفاده از یک مدل رگرسیون چندمتغیره و داده های نمونه ای شامل 160 سال- شرکت اطلاعات مندرج در اظهارنامه های مالیاتی برخی از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1377 لغایت 1384، انجام گرفت. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که، مطابق با مبانی نظری ارائه شده، همزمان با کاهش نرخ مالیات شرکت، استفاده از بدهی نیز کاهش می یابد. همچنین نتایج بدست آمده نشان می دهندکه برخلاف پیش بینی انجام گرفته، درآمد حاصل از صادرات، درآمد حاصل از نقل و انتقال سهام و، درآمد حاصل از سرمایه گذاری در سهام سایر شرکت ها که بیانگر سپرهای مالیاتی غیر بدهی می باشند، با استفاده از بدهی رابطه مستقیمی دارند.
    واژه های کلیدی: نرخ نهایی مالیات، مزیت مالیاتی بدهی، سپرهای مالیاتی غیربدهی
|
  • Page 3
    In this study we examine the relation between auditors, auditor’s reports and earnings management (EM). EM is measured by discretionary accrual (DA). In the case of auditors, type of auditor institutions, type of auditor’s opinion in audit reports and the number of qualification paragraphs in audit reports are measured on DA. To examine DA, the modified Jones model is used. Type of audit institutions is divided to Audit Organization and other, and type of auditor’s opinion is divided to qualified opinion and clean opinion. In this research we use the multivariate regression. To test the research hypothesis, we employ pooled and cross-sectional data of 71 companies listed in TSE in 2002-2005. Results of the study showed that only type of audit institutions is related to DA.
  • Page 17
    Based on efficient market hypothesis the stock prices follow random walk process. In such market the stock return can not be predicted using past price variation. However, efficient market hypothesis is under question because the researchers have provided evidenses that reveal some anomalies in stock markets. Mean reversion is one of these anomalies. Therfore this study aimed at investigating mean reversion in Tehran Security Exchange. For the purpose of the study, variance ratio test was used to examine mean reversion in three indexes of TEPIX, TEDPIX, and 50 most traded at different time priods. The obtained results confirmed mean reversion in TEPIX, TEDPIX during the most time priod. This is while, the 50 most traded indexes have followed random walk from 1384 to 1387 and during most time intervals.
  • Page 33
    The result of many researches show that investors prefer smoothed incomes. On this regard managers try to smooth income and its growing rate. On the base one classification of management incentives for income smoothing, managers smooth incomes either for purpose of garbling of information and their benefits or in order to transforming and reporting the insider information about future earnings. The purpose of this research is to investigate managers’ incentives from income smoothing in listed companies in Tehran Stock Exchange. In this research, income smoothing is measured by negative correlation changes in discretionary accruals and changes in pre-discretionary income using data during 1376-80. Then, by using the Collins et al model expanded by Tucker & Zarowin, the relationship between future earnings per share and current return entering income smoothing index in the model of 1380-82 is investigated. Results show that current stock price of companies’ which smooth in larger degree, contain lower information about future earnings. Therefore, income smoothing is mostly done in order to garbling not to convey insider management information
  • Page 47
    Studies investing the market overreaction argue that investors overreact to past financial performance investors drive stocks with high historical financial measures above their fundamental values. On the other hand price of stocks with poor past financial performance are pushed below their fundamental value. Subsequently, when investors realize that their previous expectation have not materialized, stock price of these firms revert to their fundamental values. The current study investigates overreaction of stockholders in the Tehran stock exchange(TSE).we also examine the impact of book to market ratio and firm size on the overreaction. time frame of present study is eight years that is ranged from 1998 to 2005. Testing method in this study is portfolio test. For analyse of results are used statistic t test. Results of this research show that investors in the Tehran stock exchange overreact to sales, earning and return of stock but they don’t overact to cash flow.
  • Page 63
    The main goal of this paper is determining the link between information asymmetry among equity investors and conservatism in financial reporting. Becouse we argu that information asymmetry between equeity investors generates accounting conservatism in financial statements. Conservatism reduces the manager's incentives and ability to manipulate accounting numbers and so reduces agency costs that information asymmetry generates. In this paper the Bid-Ask spread and Basu coefficient is used respectively as measures of information asymmetry and conservatism. Our statistical population is the firms listed in Tehran Stock Exchange that examined for the time period 1381 to 1385 by 81 firms as the sample. The results of empirical tests indicate that information asymmetry among equity investors is significantly positively related to conservatism. Further, the results indicate that changes in information asymmetry between equity investors lead changes in conservatism. This result shows that as the consequence of the increase in the information asymmetry between investors, the demand for conservatism increases. These results confirm the usefulness of conservatism as a qualitative characteristic of financial statements.
  • Page 81
    Investment institutions with substantial shareholdings in a firm have the resources and incentives to monitor and influence management decisions. Whether the institutions actually monitor and exert pressure on managers is an empirical question.This study is designed to provide insights into the monitoring role of institutional investors by examining whether institutional ownership affects the informativeness of reported earnings. In this study, different hypothesis (active Monitoring Hypothesis & private benefits Hypothesis) in relation to institutional investors, are tested. two multifold linear regressions analysis is used to test the relation between corporate Earnings informativeness and institutional ownership. The results demonstrate significant evidence of a positive association between percent of institutional stock ownership and Earnings informativeness and approve Effective Monitoring Hypothesis. In addition, the number of institutional ownership dose not improve Earnings informativeness and decreases it.
  • Page 101
    The aim of this study was to compare the explanatory power between two models of residual income valuation and abnormal earnings growth in determining the value of admitted companies in Tehran Security Exchange. According to the model of residual income valuation, the value of the company follows book value of equity and earnings by clean surplus accounting method and the value of the company follows abnormal earnings over time, based on abnormal income growth model. Abnormal earnings is exceed earnings of a company accounted according to imposed capital costs over time. Our study sample included 177 companies during 2002 to 2007. As the findings showed, none of the hypotheses verified significant difference between explanatory powers in two models. The findings also indicated that there was a significant relationship between the company value and accounting variables but there wasnt a significant difference between explanatory power in determining the company values. It was also revealed that explantory power of residual income valuation model was relatively higher than abnormal earnings growth model in all cases. However, it should be noted that there were two independent variables in residual income valuation model but one independent variable in abnormal earnings growth model.
  • Page 117
    The findings of various Researches have challenged the validity of EMH in the last two decades. One of these challenges, is misreaction of investors to new informations that leads securities prices don’t reflex the real value of securities. This Research has investigated the Underreaction hypothesis of Jegadeesh & Titman [19] In TSE, Through short term Returns of stocks from 1998 to 2005. In this article 6 hypothesis were analyzed. Statistical methods of T-test and Pearson's correlation were used to analyze the hypothesis. Results of this Research, Contrary to Many Foreign Researches does not Represent the Underreaction of investors in 6 month periods; therefore cant earning excess Returns through the use of Relative Strength (Momentum) strategy in TSE.
  • Page 137
    This paper tries to identify factors that can reduce company marginal tax rate and debt tax advantage. In this order, at first Iran's tax codes were investigated and three main groups of factors that can reduce company marginal tax rate, were identified. The groups consist of revenues structure, expenses structure, and other exemptions used by the firms. Then the relationship among debt tax advantage, which belongs to expenses structure, with revenues structure and other exemptions used by the firms, were examined. The examination was made by using a multiple regression model and sampling data for 160 firm-years from tax returns of some firms which listed in Tehran stock exchange during 1998-2005. The results indicate that, as were predicted, use of debt is decreased as corporate tax rate is reduced. The results also show that, in contrast to the prediction, debt is positively related to export revenue, stock exchange revenue, and revenue of investing in other firms which are proxies for non debt tax shields.