فهرست مطالب

Information Technology Management - Volume:1 Issue: 2, 2009

Journal of Information Technology Management
Volume:1 Issue: 2, 2009

  • تاریخ انتشار: 1388/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اصغر انواری رستمی، بهنام شهایی صفحه 3
    هدف از نگارش این مقاله، طراحی مسیر خلق و حفظ سازمان یادگیرنده از طریق فرایند مدیریت دانش است. فرایند مدیریت دانش مشتمل بر خلق دانش، مستندسازی دانش، توزیع و نشر دانش، و نهایتا کاربرد دانش می باشد. در مقاله حاضر، مفروض است که هر یک از مراحل مدیریت دانش در خلق و حفظ سازمان یادگیرنده نقش موثری را ایفا می نمایند. ایده اصلی این مقاله بر آن است که مرحله مستندسازی که به معنای ذخیره سازی، ارزش گذاری، کدگذاری و طبقه بندی دانش و تجربه و به عبارت بهتر، تبدیل دانش ضمنی به دانش آشکار است، مرحله بسیار مهمی برای هم افزایی سایر مراحل مدیریت دانش، برای ایجاد و حفظ سازمان یادگیرنده و در نتیجه، برای بهبود و تعالی عملکردی سازمان باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سازمان یادگیرنده، مستندسازی تجربیات، مدل مفهومی
  • بهشید بهکمال، محسن کاهانی، مهران سپهری صفحه 19
    هدف این مقاله، شناسایی ویژگی های کیفی نرم افزارهای تجارت الکترونیکی بنگاه با بنگاه (B2B) است. برای این منظور، ابتدا با مقایسه استانداردها و مدل های کیفیت نرم افزار، ویژگی های یک مدل بعنوان مبنا انتخاب میشود. سپس با مطالعه ویژگی های کیفی فازهای معاملات B2B و بررسی معیارهای کیفی موجود در سیستم های موجود، ویژگی های کیفی این نرم افزارها شناسایی و به ویژگی های مبنا اضافه خواهد شد. در پایان نیز یک سیستم کاربردی براساس این ویژگی ها مورد ارزیابی قرار گرفته و نتایج حاصل تحلیل خواهد شد. روش این تحقیق، توصیفی تحلیلی است که بر مبنای مطالعات کتابخانه ای صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: کیفیت نرم افزار، ویژگی های کیفی، تجارت الکترونیکیB2B
  • جعفر رزمی، آرش قنبری صفحه 35
    مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) ابزاری کارآمد برای بدست آوردن، نگهداری و افزایش رضایت مندی مشتریان در صنایع رقابتی می باشد. یکی از مهمترین ابزارها در جهت رسیدن به مدیریت ارتباط با مشتری سودآور، محاسبه ارزش دوره عمر مشتری(Customer Lifetime Value (CLV)) است که باعث می شود سازمان بیشترین تلاش خود را برای حفظ مشتریان با سودآوری بیشتر متمرکز کند. CLV مقدار ارزشی است که انتظار می رود یک مشتری در یک افق زمانی معین برای سازمان به همراه داشته باشد که بدون شک این ارزش با میزان منفعتی که از این دسته مشتریان عاید شرکت می شود ارتباط مستقیم دارد. در این مقاله مدلی برای محاسبه CLV ارائه شده که در آن ضمن توجه به نقاط قوت روش های متداول محاسبه ارزش عمر مشتری، با ترکیب دو روش RFM و ROIاحتمال عقد قرارداد مجدد مشتری در دوره های آینده و وفادار ماندن او به سازمان در مدل گنجانده شده است. این احتمالات پس از ترکیب شدن با میزان سوددهی مشتری برای سازمان، معیاری جهت اولویت بندی مشتریان خواهد بود. در پایان نیز بر اساس اطلاعات یکی از شرکت های صنعت بیمه، نحوه استفاده از مدل و کارایی آن ارزیابی شده و نتایج آن نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دوره عمر مشتری CRM، ارزش دوره عمر مشتری CLV، اولویت بندی مشتریان
  • احمد روستا، سید ابوالفضل ابوالفضلی، حسن قربانی صفحه 51
    هدف از تحقیق حاضر شناسایی علل اجتناب کاربران از تبلیغات اینترنتی است. در این تحقیق با استفاده از پرسشنامه19سوالی به بررسی نظرات یک نمونه100 تایی از کابران اینترنتی در سطح شهر تهران پرداخته شد. نتایج تحقیق نشان داد که عدم اعتماد به تبلیغات اینترنتی بر رابطه بین ممانعت درک شده از هدف و اجتناب رفتاری از تبلیغات اینترنتی اثر تعدیل کننده(0.570=،P<0.001) دارد و22٪ از تغییرات اجتناب رفتاری از تبلیغات اینترنتی را تشکیل می دهد. ممانعت درک شده از هدف بر اجتناب رفتاری از تبلیغات اینترنتی بصورت منفی اثرگذار تشخیص داده شد(0.487- =،P<0.001). آزمون تی استیودنت نیز در تایید تعدیل گر بودن عدم اعتماد مشخص نمود که نمره اجتناب رفتاری از تبلیغات اینترنتی در گروه دارای نمره عدم اعتماد بالا(اعتماد پایین) بیش از گروه دارای نمره عدم اعتماد پایین(اعتماد بالا) است(t=3.040;P<0.001). تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی و پیمایشی است.آزمون های مختلف آمار استنباطی بویژه رگرسیون سلسله مراتبی و تعدیل شده جهت بررسی یافته ها مورد استفاده قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تبلیغات اینترنتی، اعتماد، اجتناب، اثر تعدیل کننده
  • مهدی ساعدی، حمیدرضا یزدانی صفحه 67
    سازمان ها علی رغم سرمایه گذاری های سرسام آور سخت افزاری و نرم افزاری که برای استقرار مدیریت دانش انجام داده اند به نتیجه مورد انتظارشان دست نیافته اند. تحقیق حاضر تلاشی است برای پاسخگویی به این سؤال بنیادین که سازمان با تکیه بر چه رویکردی می تواند به مزیت رقابتی مبتنی بر منابع کلیدی خود دست یابد؟ و به عبارتی مسیر بلوغ سازمان در بهره برداری از دانش خود چیست و سازمان روی چه فرآیندهایی سرمایه گذاری کند تا پیاده سازی مدیریت دانش در جهت اهداف و نیازهایش باشد؟ روش تحقیق بکارگرفته از نظر نوع داده ها کیفی، از نظر ماهیت اکتشافی و از نوع نظریه برخاسته از داده ها است که با نمونه گیری هدفمند و انجام مصاحبه ها عمیق و نیمه ساختار یافته (فردی و گروهی) صورت گرفته است، تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل مقایسه ای انجام شده است. این الگوی فرآیندی نشان می دهد که توسعه مدیریت دانش از طریق یک فرآیند یادگیری چهار حلقه ای محقق می شود به گونه ای که منابع سازمانی در طی این فرآیند، ارتقاء یافته و به قابلیت ها و شایستگی های محوری سازمان تبدیل می شوند. بنابراین اگر سازمان نتواند محقق شدن این فرآیند را فراهم نماید، سرمایه گذاری انجام شده به هدر خواهد رفت. فرآیند ارائه شده، مراحل توسعه و پیاده سازی مدیریت دانش را توصیف می کند و نقش هریک از عوامل اساسی همچون فرآیندها و حلقه های یادگیری، منابع سازمانی و استفاده خلاقانه از فناوری اطلاعات را در پیاده سازی مدیریت دانش تبیین می نماید.
    کلیدواژگان: پیاده سازی مدیریت دانش، یادگیری سازمانی، دیدگاه منبع محور به سازمان، فناوری اطلاعات، شرکت ایران خودرو، نظریه برخاسته از داده ها
  • علیرضا طالب پور، محمد ابویی اردکان، صدرا احمدی صفحه 85
    سنجش بلوغ سازمان در حوزه کاربردی سازی کسب و کار الکترونیک امری کاملا کیفی است و نمی توان تاثیر عوامل تاثیرگذار بر آن را به راحتی تبدیل به مقادیر کمی نمود و مورد سنجش قرار داد. بنابراین باید به دنبال مکانیزمی بود تا بتوان نوع و میزان تاثیر عوامل مختلف را بر روی سطح بلوغ سازمان و بر روی دیگر عوامل فرموله نمود. به منظور بررسی این موضوع لازم است دو موضوع تاثیر عوامل بر رشد رویکرد کسب و کار الکترونیک و دیگری میزان تاثیر عوامل بر یکدیگر مورد بررسی قرار گیرند. در این مقاله هدف آن است تا با ارائه مدل های فازی به بررسی نحوه تعامل عوامل و تاثیر آنها بر رشد استفاده از رویکرد کسب و کار الکترونیک در سازمان پرداخته شود. به این منظور برای مدل سازی این عوامل و میزان تاثیر آنها، ابتدا با بررسی پژوهش های پیشین عوامل تاثیرگذار در توسعه رویکرد کسب و کار الکترونیک شناسایی و سپس با استفاده از نظر متخصصین و بکارگیری روش دلفی این عوامل دسته بندی شده اند. در ادامه با استفاده از مدل FCM نمودارهای گرافیکی هدایت شده عوامل ترسیم می شوند و با استفاده از این نمودارها روابط علت و معلولی میان مفاهیم مورد اشاره در گره ها ارائه می شود و شبکه روابط میان عوامل، تحلیل و تبیین می گردد.
    کلیدواژگان: منطق فازی، کسب و کار الکترونیک، FCM، مدل های علت و معلول
  • آرین قلی پور، بهنام امیری صفحه 103
    یکی از دستاوردهای سودمند فناوری اطلاعات در سازمان ها، تیم های مجازی است. با بهره گیری از IT تیم های مجازی سرعت زیادی به عملیات سازمان بخشیده است. یکی از مسائلی که تیم های مجازی با آن روبرو هستند، هویت سازمانی است. هویت سازمانی اعضای تیم، در تیم های مجازی به دلیل عدم وجود تعاملات رو در رو تحت الشعاع قرار می گیرد. در این مقاله تلاش می شود اثرات تیم های مجازی روی هویت سازمانی بررسی شده و پیامدهای سازمانی آن روی اعضای تیم تحلیل شود. روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی می باشد و ابزار گرد آوری اطلاعات پرسش نامه می باشد. نتایج بدست آمده از آزمون مدل یابی معادلات ساختاری حاکی از آنست که رابطه علی بسیار قوی بین هویت سازمانی و رفتارهای سازمانی همچون رضایت شغلی، تعهد سازمانی، عجین شدن با شغل و رفتار شهروندی سازمانی وجود دارد. همچنین از میان عوامل موجد هویت نیز دو عامل فرهنگ و مکان رابطه معناداری را نشان می دهند ولی رابطه علی زمان و هویت معنی دار نیست.
    کلیدواژگان: هویت سازمانی، تیم های مجازی، رضایت شغلی، تعهد سازمانی، عجین شدن با شغل، رفتار شهروندی سازمانی
  • داود کریمی دستجردی، پوریا قطره نبی صفحه 119
    در محیط ویژه ای که سازمان های صنعت فناوری اطلاعات فعالیت می کنند، رویکردهای مبتنی بر مدیریت ریسک می تواند در بسیاری موارد بسیار اثربخش باشند. در سطح استراتژیک سازمان، مدیریت ریسک به صورت یکپارچه مطرح است. پژوهش حاضر با هدف کمک به سازمان ها برای درک سیستمی چگونگی تاثیر ریسک ها و فعالیت های مدیریت ریسک بر عملکرد سازمان، در قالب مدلی مفهومی تاثیر دسته بندی پیشنهادی ریسک های سازمانی بر عملکرد مالی را از طریق تاثیر بر سرمایه های نامشهود سازمان تبیین می نماید. استفاده از روش هایی مانند سنجش همبستگی و مدل سازی ساختاری پیشنهاد می کند که شناسایی ریسک های سازمانی بر ارتقاء وضعیت سرمایه های نامشهود سازمان (سرمایه های انسانی، سازمانی و اطلاعاتی) و تغییرات عملکرد مالی موثر است. همچنین پیشنهاداتی درباره اولویت های ریسک های سازمانی و سرمایه های نامشهود ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک یکپارچه، صنعت فناوری اطلاعات، شناسایی ریسک، کارت امتیاز متوازن، امتیاز ورشکستگی آلتمن
|
  • Page 3
    This paper aims at designing a path for the creation and preservation of learning organization through knowledge management process. Knowledge management process includes knowledge creation, knowledge documentation, knowledge dissemination, and knowledge application elements. The basic idea of this paper is that documentation step (including knowledge storing, valuation, coding and classification) plays a key role in knowledge management process and has substantial effects on the creation of learning organizations and the improvement of organizational performance.
  • Page 19
    The aim of this paper is to identify the quality factors of Business to Business (B2B) electronic commerce applications. Having in mind the above-mentioned goal, a model will be developed in three phases. At the first stage, well-known software quality models are studied for choosing a model as the basis and using the quality factors of web applications and through referring to the quality characteristics of the existing B2B applications, the quality characteristics of B2B applications are added to the model. In the second phase, each of quality factors of model is weighted from the both viewpoints of the developer and the user. Finally, proposed model is evaluated through metric evaluation method.
  • Page 35
    Customer Relationship Management (CRM) is a productive tool for monitoring the customer and recognizing their characteristics, behaviors, and his/her requirements and anticipating his/her reactions in order to establish a long term and strong relation with customer. CRM is a business strategy selecting and managing the most valuable customer relationships. CRM includes different parts and dimensions that covers the whole stages of business from marketing to conclusion of contract, R&D, product/service design, sale and period after that. One of the important tools applied in CRM is Customer Lifetime Value (CLV). CLV allocates a quantitative value to each customer or a specific group and ranks them with this quantity. Different methods have been introduced to calculate this quantitative value. This paper tries to analyze all mentioned methods and presents the weakness and strength of each method. The most weakness of the typical method is not to concentrate on the future value of the customer. In order to rectify the weakness, in this paper an innovative model which combines two methods of RFM (which considers qualitative factors) and ROI (which considers financial factors) has been introduced. The validation of the model has been accomplished based upon real case study of one of the Iranian Insurance Companies.
  • Page 51
    The purpose of this research is to find the reasons of users avoidance from Internet advertisements. In this research it has been reviewed about the ideas of 100 people sample of Internet users via Tehran city by using a 19 items questionnaire. The result of research has shown that no reliance on internet advertisements has mediation effect on the relation between perceived obstacles of purpose and behavioral avoidance changes Lp<0.001, B=0,570) and it has included 22% of behavioral avoidance changes of Internet advertisements. The perceived obstacle of purpose has negative effect or behavioral avoidance of Internet advertisements. (P<0.001, B=-0.481).T student test also confirmed the mediation of unreliance which the score of behavioral avoidance from internet advertisements in the group of low unreliance (high reliance) (t=3.04, P<0.001). This research is functional as the view point of purpose and it is descriptive and measurable in the point of method. Different statistical tests specially hierarchical regression, have been used in studying the results and conclusions
  • Page 67
    In spite of huge funding on hardware and software to implement knowledge management (KM), organizations have not achieved their expectations. The present research is an attempt to provide a reply to the following fundamental question: What kind of approach does an organization have to take to lead it to competitive advantage based on the company's key resources? In other words, what is the path towards maturity for an organization to get the most out of its knowledge? And what processes are the organization supposed to invest in, in order to the knowledge management to be in line with its objectives and requirements? Research method is an exploratory research using Grounded Theory in which data types are qualitative. For data gathering, we used purposeful sampling and semi-structure and in-depth interviews (individual and group). Then, Constant Comparison analysis was used for data analysis. The implementation model reveals that the KM development is realized through a four-loop learning process, in a way that the organization resources through the process, are upgraded and transformed into pivotal capabilities and competencies. Therefore, if an organization fails to fulfill this process, all its investments come to nothing and are wasted. The model offered here elaborates the stages of the development and implementation of KM and illustrates the essential role of each of the following crucial matters in KM implementation: learning processes and loops, the organization resources and the innovative use of information technology.
  • Page 85
    E-business maturity level assessment is more a qualitative activity rather than a quantitative one. So, a method is needed for formulating the effects of different factors on the maturity level of an organization and on the other factors. The objective of the present article is to elaborate fuzzy models of interactions among different factors and their effects on growth of e-business approach in an organization. First, factors mentioned in the literature as affecting e-business approach were indentified and then by using Delphi method they were classified. After that, by using FCM method, graphical representations of factors and their interactions were demonstrated and using those graphs, causal relationships among (node) concepts were identified and analyzed.
  • Page 103
    The existence of virtual teams is one of the positive achievements of information technology in organizations. Using information technology, these teams have greatly facilitated organizational operations. Organizational identity is one of the issues faced by virtual teams. Due to the absence of face-to-face interactions in virtual teams, organizational identity is undermined in such teams. This article attempts to study the effects of virtual teams on organizational identity, and to analyze their organizational outcome on the members. Present research method is descriptive and relational and data collection method is a questioner. The results of this study indicate that there is a very strong causal relationship between organizational identity and organizational behaviors such as job satisfaction, organizational commitment, job involvement and organizational citizenship behavior. Among factors causing identity to develop, the two factors of culture and place show meaningful relationship. But there is no meaningful causal relationship between time and identity.
  • Page 119
    Firms of Information Technology industry operate in a special environment. This environment is characterized by a set of general, global attributes, including dynamicity and instability in relatively short periods of time. The firm's inability to realize and manage the internal and environmental risks has resulted to many unfortunates, such as forced change of ownership, size, and bankruptcy of many. Meanwhile, risk management can be a very effective heal. Risk management helps organizations to achieve their vision with much less strategic faults, and create a systemic view of how risks and risk management hedging affect the organization's performance. In strategic level, risk management will be in the form of Enterprise risk management. This paper concentrates on risk identification among different phases of risk management. The developed model measures the effect of enterprise risk categories on organization's financial performance via its intangible capital. Correlation and Structural Equation Modeling suggest that risk identification positively enhance the intangible assets of the organization. Besides, it confirms the positive effect of information capital on financial performance. According to the findings, some priorities are suggested for intangible capital effect on performance as well.