فهرست مطالب

مطالعات اقتصاد اسلامی - پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1387)

نشریه مطالعات اقتصاد اسلامی
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1387)

  • 232 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/05/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 5
  • رضا اکبریان، سارا استدلال صفحه 9
    سرمایه گذاری یکی از ارکان مهم و مولد در تمام نظام های اقتصادی است.
    ازآنجایی که اسلام هرگونه معامله و تجارت مبتنی بر ربا را حرام می داند، درنتیجه، بررسی نظامی جانشین نظام ربوی برای جوامع اسلامی امری ضروری می نماید؛ لذا نظام مشارکت در سود و زیان، یکی از این گزینه ها، در میان اقتصاددانان اسلامی مورد بحث و بررسی است. پی.ال.اس. زمانی دارای مفهوم است که سود حاصل از مشارکت پیشتر مشخص و معلوم نباشد و میزان مشارکت دو طرف از قبل معلوم باشد. این نظام در دو حالت مشارکت و مضاربه قابل بررسی است: یکی از مزایای این نظام، مشارکت سرمایه دار در سود و زیان است؛ لذا انگیزه سرمایه گذاری افزایش می یابد. از طرفی چون قراردادها بر اساس نظام مشارکت در سود و زیان است، بازدهی طرح ها بهتر بررسی می شود. در این نظام تقاضا برای سرمایه بی نهایت نیست و تا جایی که سود حداکثر شود، تقاضا صورت می گیرد. در قرارداد مشارکت زمانی که نرخ نهایی سود با نرخ متوسط سود برابر شود، سود به حداکثر خود خواهد رسید.
    کلیدواژگان: تابع تقاضا، سرمایه گذاری، مشارکت در سود و زیان، ربا، مضاربه، مشارکت
  • حسن آقا نظری صفحه 29
    بخش واقعی اقتصاد از موضوعات اعتباری بی شک تاثیر می پذیرد. این مقاله نیز درصدد تبیین همین تاثیرگذاری و تاثیرپذیری است و چون هر جامعه ای بر اساس ارزش های فرهنگی خود اعتباریات خاص خود را پذیرفته است، این تاثیرپذیری متغیرات واقعی اقتصادی هر جامعه، خاص همان جامعه است و در نتیجه، قابل تعمیم به جامعه ای که این نوع اعتباریات را نپذیرفته است، نمی باشد.
    کلیدواژگان: امور اعتباری، بخش واقعی، تاثیرگذاری، تاثیرپذیری
  • رضا تهرانی، مجتبی تقی پور صفحه 43
    مخاطرات ناشی از افت و خیزهای بازار سرمایه همواره نگرانی هایی را برای سرمایه گذاران فراهم آورده و بازارهای سرمایه دنیا را به سمت معرفی روش های مدیریت ریسک سوق داده و باعث شکل گیری مؤسسات و ابزارهای گوناگونی برای پوشش ریسک شده است. از جمله شرکت های بیمه را بر آن داشته است که به منظور رقابت با صندوق های سرمایه گذاری مشاع و حفظ و افزایش سهم خود در جذب منابع، ابزارهایی مرکب از سرمایه گذاری و بیمه را معرفی کنند. چنین قراردادهایی فرصت مناسبی را برای بیمه گزاران فراهم می کند که با انعقاد یک قرارداد، منافع ناشی از سرمایه گذاری در اوراق بهادار را با منافع ناشی از قراردادهای بیمه عمر در هم بیامیزند. در بازار سرمایه ایران، به دلیل عدم تنوع ابزار سرمایه گذاری و نبود ابزار مناسب پوشش ریسک، به کارگیری این ابزار بیمه ای می تواند بخشی از بار این مشکل را به دوش بکشد. اما ازآنجاکه این قراردادها دارای سابقه عملی در ایران نیستند و از طرفی، به کارگیری هر عقد یا قرارداد جدیدی مستلزم عدم منافات آن باادله شرعی است، در این تحقیق ابتدا شناسایی و تعریف کامل قراردادهای بیمهسرمایه گذاری مالی صورت گرفته و پس از آن، در یک بحث تطبیقی، این قراردادهابا مبانی فقه شیعی سنجیده شده و صحت یا عدم صحت آن ها بررسی شده است.
    کلیدواژگان: قرارداد بیمه صندوق مجزا، قرارداد بیمه شخصی متغیر، مستمری متغیر، مستمری مبتنی بر شاخص، حساب مجزا، بیمه مرتبط با سهام، بیمه مبتنی بر واحدهای سرمایه گذاری
  • داوود نصرآبادی، احمد شعبانی صفحه 77
    مشارکت یکی از روش های تامین مالی فعالیت های اقتصادی است که مورد تایید اسلام بوده و بر اساس مبنای فقهی آن، از درهم آمیختن سرمایه شرکاء شکل می گیرد و همه شرکاء حق دخالت و نظارت بر فعالیت اقتصادی و مدیریت آن را دارند؛ از جمله اساسی ترین مفاهیم قرارداد مشارکت، تقسیم سود و زیان در انتهای فعالیت اقتصادی و یا قرارداد، به نسبت سرمایه هر کدام از شرکاء است. مهم ترین چالش هایی که بانک در اجرای صحیح قرارداد مشارکت با آن ها مواجه است، عبارت اند از: الف. لزوم نظارت و دخالت در فعالیت اقتصادی و در نتیجه استفاده از برخی ناظران که موجب افزایش هزینه های بانک خواهد شد؛ ب. مشکل اطلاعات نامتقارن و بی اعتمادی به گزارش سود و زیان از طرف متقاضی؛ ج. نااطمینانی نسبت به نتایج فعالیت اقتصادی و در نتیجه، ریسک سوخت شدن منابع و ریسک بازار. اجرای صحیح قرارداد مشارکت، علی رغم وجود چالش های مذکور، نتایج مطلوب اقتصادی خواهد داشت که هزینه های مربوط به چالش های فوق را برطرف خواهد کرد. برخی از نتایج مطلوب اقتصادی عبارت اند از: توزیع عادلانه درآمد؛ کاهش فشارهای تورمی و هزینه تولید؛ افزایش بهره وری؛ افزایش سرمایه گذاری و اشتغال؛ نیاز نبودن به وثیقه و توزیع ریسک. برای اجرای صحیح قرارداد مشارکت و نیز برطرف کردن چالش های مذکور راهکارهایی ارائه شده است که عبارت اند از: مشارکت کاهش یابنده (فروش تدریجی سهم بانک به متقاضی)؛ قراردادهای تشویقی (تحریک متقاضی به تلاش بیشتر و ارائه گزارش صحیح سود و زیان)؛ بیمه قراردادها؛ در نظر گرفتن حساب ویژه برای زیان های احتمالی؛ توزیع ریسک تسهیلات پرداختی و کاهش سهم سود بانک (برای مقابله با شوک های اقتصادی و دوران رکود).
    کلیدواژگان: مشارکت در سود و زیان، اطلاعات نامتقارن، بانکداری بدون ربا، تامین مالی، نظارت و مدیریت
  • کیومرث سهیلی صفحه 113
    حرمت بهره در اسلام از یک سو و نقش مهم آن در مباحث اقتصادی، عامل ارتباط دهنده بازار کالاها و خدمات، بازار پول و ترازپرداخت ها به یکدیگر از دیگر سو، باعث شده است که یک چالش مهم فراروی جوامع اسلامی و مسلمانان خودنمایی کند. بانکداری بدون ربا به مثابه راهکاری برای برون رفت از مشکل ذکرشده در بیشتر کشورهای اسلامی و حتی در بعضی از کشورهای غیراسلامی مطرح شده و در کل کشور یا در مناطق خاصی اجرا شده است. بانکداری غیرربوی به شکل موجود آن علی رغم مشکلات، تنگناها و کاستی هایی که دارد، در مقایسه با بانکداری ربوی دارای امتیازاتی است. شناسایی مزیت های بانکداری غیرربوی در تجهیز و تخصیص منابع و استفاده از آن ها به مثابه فرصت های بالقوه و تبیین تنگناهای فراروی بانکداری غیرربوی با هدف ارائه راهکارهایی مناسب برای رفع آن ها از اهمیت خاصی برخوردار است که در این نوشتار بدان توجه می شود.
    تبیین شیوه های تجهیز منابع در بانکداری ربوی و غیرربوی، تشریح روش های تخصیص منابع در بانکداری بدون ربا و بانکداری ربوی، تحلیل کارایی شیوه های تجهیز منابع در سیستم های بانکداری غیرربوی و ربوی و تحلیل و ارزیابی شیوه های تخصیص منابع در بانکداری غیرربوی و ربوی موضوعاتی است که در این مقاله به آن ها پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: بانکداری ربوی، بانکداری غیرربوی، تجهیز منابع پولی، تخصیص منابع پولی، کارایی
  • حسین عیوضلو صفحه 139
    یکی از اولین گام ها در معرفی ساختار نظریه های هریک از علوم، تعریف و تبیین چارچوب نهادی و اصول تغییرناپذیر یا نقدناپذیر حاکم بر این نظریه هاست. با معرفی این چارچوب، هسته سخت نظریه ها و همچنین، بخش عمده ای از ارکان آن علم قابل شناسایی است. با توجه به این بحث، به منظور پیشبرد نظریه های اقتصاد اسلامی و تکامل آن، معرفی ساختار ثابت و ارکان نظریه های اقتصاد اسلامی و بیان تفاوت های جوهری آن با سایر مکاتب فکری اقتصادی متعارف ضروری می نماید.
    این مهم در این مقاله شناسایی و بررسی می شود و با تکیه بر اصول تکوینی و تشریعی حاکم بر نظریه های اقتصاد اسلامی گزاره های اصلی ارکان اول و دوم اقتصاد اسلامی و همچنین با شناسایی برخی روابط اثباتی میان متغیرهای ارزشی و اخلاقی اسلامی و پدیده های اقتصادی تعدادی از قضایا و روابط اثباتی اقتصاد اسلامی به عنوان رکن سوم اقتصاد اسلامی معرفی می شود.
    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، هسته سخت اقتصاد اسلامی، اصول تکوینی، اصول تشریعی، ارکان علم، ارکان اقتصاد اسلامی
  • عادل پیغامی صفحه 173
    عدالت منتهی آمال بشریت در همه اعصار و زمان ها بوده است و کمتر جریان فکری و جنبش اجتماعی را می توان سراغ گرفت که شعار عدالت را مطرح نکرده باشد. اما آنچه در این میان باقی است اینکه حسب میراث مکتوب معارف و علوم انسانی - اجتماعی هیچ گاه توافقی بر سر چیستی عدالت در بین متفکران حاصل نشده است و تعریف از عدالت و مبادی مابعدالطبیعی هر تعریف و همچنین دلالت های سیاستی آن ها همیشه محل غفلت و یا منازعه واقع شده است. تحلیل و واسازی هستی شناختی، معرفت شناختی و کلامی از مسئله عدالت مقوله ای است که ادبیات ناظر بر نظریه های عدالت نیازمند آن بوده و هرگونه پالایش نظری و انتخاب در عرصه سیاست گذاری و کاربرد، مستلزم تفطن بدان هاست؛ از سوی دیگر، معرفی آرای حکمای اسلامی در این زمینه نیز فارغ از توجهات فلسفی و مابعدالطبیعی ایشان، آن چنان که باید، محصولی معرفتی در پی ندارد. از این رو در این نوشته سعی شده که تعاریف یکی از متفکران معاصر اندیشه اسلامی، استاد شهید مرتضی مطهری(ره)، از مقوله عدالت حسب نظرات کلامی و فلسفی خود ایشان مورد واسازی هستی شناختی، معرفت شناختی و کلامی قرار گیرد تا دلالت های فلسفی هر یک از تعاریف مطرح شده توسط ایشان، به ویژه در حوزه رویکردهای معتزلی، اشعری و شیعی بررسی بیشتری شود و نشان داده شده است که رئالیسم در مسئله عدالت جایگاه رکینی را در مباحث ناب اسلامی داراست.
    کلیدواژگان: عدالت، تعریف عدالت، فلسفه عدالت، واسازی، هستی شناسی، معرفت شناسی، مبادی کلامی، رئالیسم
  • صفحه 232
|
  • Dr. Reza Akbarian, Sara Estedlal Page 9
    Investment is important as one of the significant part in all economic system. Since Islam prohibits any trade base on usury so the survey of another system for Islamic communities is necessary. Profit-loss sharing (PLS) system is one of the opportunities among Islamic economist to be discussed.When PLS comprehensive that the given profit of sharing wouldn’t be is define and versus rate of sharing for two parts was predefined. We can study this system from two aspects: Musharakah & Mudarabah. One of the advantages of this system is to share the capital supplier in profit and loss so the motivation for investment increases. On the other hand because the contracts are based on sharing system then the efficiency of projects can be examined well. In this system investment demand isn’t infinitely and demand accrued when profit comes to maximized level. In sharing contract when marginal profit rate is equal to average profit rate profit is maximized.
  • Dr. H. A. Nazari Page 29
    Of course, real aspect of economy is affected by conventional issues. The article here, tries to explain the way economy is affected by or influenced on this aspect of economy. Every society accepts its own specific conventions based on cultural values. That’s why their real economic variables are peculiar to; accordingly, they can not extend over societies those which they do not accept the conventions.
  • Dr. Reza Tehrani, Mojtaba Taghipour Page 43
    Volatility of the stock market alongside investor's risk considerations has encouraged different risk management approaches and caused a variety of hedging techniques beside a range of new financial institutions and instruments. Insurance companies, as active financial institutions, have entered the area as such as other institutions. In competition with mutual funds they have introduced Investment Guarantees; contracts with characteristics of both investment and insurance vehicles. Essentially, these are mutual funds that have been augmented with additional insurance features that provide a guarantee on the initial principal invested after a specified time horizon. These investment products offer investors the upside potential of the equity market, while providing a protective floor should the market fall and have been particularly attractive to risk averse investors nearing retirement. In Iranian capital market, as an emerging market with apoor diversification of investment vehicles and no derivatives, these contracts may hold an essential role in financial risk management. But, since these contracts have no practical history in Iranian capital market, and knowing that every new contract must be approved not to conflict with Shari’ah principles, we first introduce Investment Guarantees and thenmeasure them with principles of Shiah Jurisprudence to examine if they are Shari’ah compatible.
  • Dawood Nasrabadi, Dr. Ahmad Shabani Page 77
    Musharakah as one of the approved financing methods for economic activities by Islam and according to its jurisprudential basis is formed through the blending of partners’ fund. All partners have the right to contribute and monitor and manage the economic activity. One of the major concepts in Musharakah contract is profit-loss sharing (division of profit and loss) proportionately to every partner’s fund at the end of the contract or the economic activity. Major challenges which banks face in the appropriate performance of Musharakah contract are as follow: a) the necessity of supervision and auditing in economic activities, hence using some auditors which end with the increased costs. b) Asymmetric information and lack of confidence towards the income statement prepared by the applicant. c) Uncertainty about the economic activity results, hence market risk. Despite the afore- mentioned challenges, appropriate implementation of Musharakah contract will have desired economic consequences which cover the costs related to these challenges. Some of the desired economic results are: equitable income distribution, decreasing inflationary pressures and decreasing production cost, increasing productivity investment and employment, not needing mortgage, risk diversification. Proper implementation of Musharakah contract and releasing from afore-mentionedchallenges require some solutions such as: Diminishing Musharakah (gradual transferring of bank’s share to the applicant), insurance contracts, considering some special accounts for probable losses, risk diversification of the bank (in order to encounter economic shocks and recession period)
  • Dr. Kiomars SohailiÖÖ Page 113
    The interest rate in the money and banking subjects has its special importance and acts as the equilibrium factor in money market. At the same time according to the Quran paying and receiving of interest is forbidden in Islam. Forbiddance of paying and receiving interest in Islam from one side and the importance rule of this variable in economy discussions from the other side is an important challenge which the Moslems and Islamic societies are faced with it. Free of interest banking system as a solution for this difficult has been used in a lot of Islamic countries and so in some of non Islamic countries. Although the free of interest banking system has some difficulties, bottlenecks and constraints but it has some advantages in respect to with interest banking system. Identification of the advantages and bottlenecks of the interest free banking system in collecting and allocating of funds resources are the main purpose of this paper. Specifying of the approaches of collecting funds resources in free of interest banking system and with interest banking system, Specifying of the approaches of allocating funds resources in two banking system and analyzing and comparing of two banking system in collecting and allocating of funds resources are titles which are discussed in this paper.
  • Dr. Hussein Eivazlou Page 139
    To introduce the structure of a science, the first step is to define and explain its underlying institutional framework. This framework will then strengthen the pillars of the science in question. The same applies in theorizing Islamic economic thoughts. The next necessary step is to expose the well established rationales upon which the theories of Islamic economics are based. It is equally important to consider and analyze the rationales with those of the conventional economics.In this article while emphasizing the origin of the ontological and deontological principles governing the Islamic economic theories, we introduce the three main Pillars of such theories: Pillar 1 stands for presumptions based on Islamic economic metaphysics; Pillar 2 stands for value judgments based on Islamic Shari’ah; and Pillar 3 stands for the recognition of some positive relations between moral value and value-based dimensions of Islam and economic phenomena.
  • Adel Paighami Page 173
    Justice and its theories and definitions have a major fundamental role in anysocial thoughts. However these are still subject of endless debates amongsocial philosophers and scientists. Discussions about definitions of Justice have deconstructively revolved around two main, axiomatic issues or origins: first, an inquiry into the ontological deconstructions of concept of Justice and second, an inquiry into the epistemological foundations of Justice Theories and definitions. The recent and major Islamic contribution in this area comes from books by Martyr Prof. Motahhari. In discussing these fundamental issues author advance important substantive claims. As such, each statements is a welcome addition to the current Islamic jurisprudential and philosophical discourse illuminating the understanding and justification of the realistic core concept in Islamic thought tradition. The scope of thisarticle is restricted to the question of the justice and justification of realism in Islamic scholar’s definitions and its implications on the applying Justice It is the author’s view that both books understate the idea that Justice discourseand its duties, obligations and goals in Islamic sphere necessarily includes elements of realism.