فهرست مطالب

دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی - سال ششم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز و زمستان 1387)

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز و زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مصطفی فرح بخش، اکرم ذاکری، نویده خدایی صفحه 1
    زمینه و هدف
    نظام اطلاعات سلامت شهرستان داده های خام را به اطلاعات مفید مدیریتی تبدیل می نماید. هدف اصلی نظام اطلاعات شهرستان ارتقای کیفیت خدمات سلامت ارائه شده در واحدهای ارائه خدمت است. این مطالعه برای بررسی وضعیت نظام اطلاعات مراقبتهای اولیه بهداشتی در سطح شهرستان طراحی و اجرا شد.
    روش کار
    200 واحد ارائه خدمت به روش تصادفی سیستماتیک انتخاب و وضعیت محاسبه 47 شاخص کاربردی با استفاده از پرسشنامه و توسط کارشناس مسئول آمار مرکز بهداشت استان بررسی شد.
    نتایج
    بطور میانگین 9/41 درصد شاخصهای مورد مطالعه در هر واحد ارائه مراقبتهای اولیه بهداشتی محاسبه شده است. در سطح شهرستان 50 درصد پیامدهای و 6/5 درصد شاخصهای عملکردی مطالعه محاسبه شده است. در سطح شهرستان 79 درصد و در سطح واحدهای ارائه خدمت 66 درصد شاخصهای قابل استخراج از زیج حیاتی محاسبه شده است. در سطح شهرستان 97 فرم مراقبت بیماری ها، 35 فرم سلامت محیط، 21 فرم سلامت خانواده و 23 فرم در سایر موارد وجود داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    طراحی فرایند استاندارد مدیریت اطلاعات و تدوین مجموعه شاخصهای کاربردی در سطوح ارائه خدمت و مرکز بهداشت شهرستان برای ارتقای عملکرد نظام اطلاعات سلامت در سطح شهرستان ضروری است.
    کلیدواژگان: مراقبتهای اولیه بهداشتی، نظام اطلاعات سلامت، شهرستان، زیج حیاتی
  • کورش کمالی، کاظم محمد، حمیدرضا خرم خورشید، آرش میراب زاده، اکبر فتوحی صفحه 11
    زمینه و هدف
    بسیاری از شواهد و مستندات در حوزه سلامت از مطالعات مورد- شاهدی، بدست می آید. کفایت و اعتبار این گونه مطالعه ها در شباهت (توزیع مشابه) دوگروه مورد و شاهد برحسب مخدوش کننده ها می باشد. همسان سازی روشی است که برای کنترل یا حذف اثر مخدوش کننده های مهم بکار می رود؛ همسان سازی بر اساس نمرهPropensity روشی است که برای تصحیح اثر مخدوش کننده های مهم و متعدد معرفی شده است.
    روش کار
    روش همسان سازی بر اساس نمرهPropensity در یک مطالعه از انواع Genetic Association Study به منظور بررسی اثر ژنهای دخیل در بیماری آلزایمر اسپورادیک در جمعیت ایرانی مورد استفاده قرار گرفت. این مطالعه بصورت مورد-شاهدی طراحی شد. تعداد کل 300 نفر در دو گروه بیمار و سالم برای بررسی برآورد گردید. برای محاسبه نمره Propensity فاکتورهای سن، جنس، میزان تحصیلات، شغل و قومیت در مدل وارد شدند. برای محاسبه نمره پروپنسیتی از نرم افزار STATA.8 استفاده شد.
    نتایج
    از تعداد کل 173 نمونه بیمار و 212 نمونه شاهد، پس از مراحل استخراج DNAدرگروه بیمار 155 ودر گروه شاهد 161 نمونه بدست آمد. مدل محاسبهPropensityبه لحاظ آماری دارای کفایت بود. از تعداد کل 316 نفر واجد شرایط، 302 نفر در دو گروه بیمار و سالم مطابق با نمرهPropensity همسان گردیدند. در همسان سازی انفرادی با روش معمول، فقط 28 نفر در دو گروه قابل همسان شدن بودند.
    نتیجه گیری
    انجام همسان سازی بر اساس نمره Propensity و استفاده از این روش منجر به تسهیل روند انتخاب افراد برای گروه کنترل گردید. از این روش می توان برای انتخاب افراد در گروه کنترل بخصوص در شرایطی که محدودیت و مشکل انتخاب نمونه وجود دارد، سود جست و در عین حال از توزیع مشابه مخدوش کننده ها در دو گروه اطمینان داشت.
    کلیدواژگان: همسان سازی، نمره Propensity، مطالعات سنجش ارتباط، ژنتیک اپیدمیولوژی
  • محسن محمودی، مهدی محبعلی، حسین ایراندوست، سید حسین حجازی، حمید عبدلی، لیلا شیرانی بیدآبادی، فریبرز معطر، سرور چاره دار، نیلوفر شارقی، امیراحمد اخوان صفحه 19
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت روز افزون لیشمانیوز در کشور ایران و آلودگی بیش از 17 استان از 30 استان بررسی های بیشتر روی روش های مختلف پیشگیری و درمان بیماری ضروری به نظر می رسد. امروزه داروهای متعددی در درمان لیشمانیوز جلدی بکار گرفته شده است. ولی با توجه به عوارض عدیده ناشی از مصرف این داروها و نیز مقاومت دارویی بخصوص در رابطه با داروهای شیمیایی، توجه بیشتر محققین را به داروها با منشاء طبیعی معطوف ساخته است. نظریه اثرات متعدد ترمیمی، درمانی و ضد میکروبی محصولات زنبور عسل، ترکیبات و مشتقات آن، در این تحقیق پروپولیس یا بره موم که حاصل فعالیت زنبور عسل بر روی گیاهان و عصاره و صمغ آنها می باشد پیشنهاد گردید.
    روش کار
    این مطالعه از انواع مطالعات تجربی (Experimental) بوده که در آن 4 گروه موش کوچک سفید آزمایشگاهی نژاد Balb/c مورد مطالعه قرار گرفت که شامل گروه های: دریافت کننده انگل و دارو بصورت موضعی، دریافت کننده انگل و پایه دارو (الکل اتیلیک 70%) به صورت موضعی، دریافت کننده انگل و درمان استاندارد با گلوکانتیم بصورت صفاقی و نهایتا گروه دریافت کننده انگل (بدون هیچ مداخله ای) می باشد. آلوده کردن موشها با تلقیح 1/0 میلی لیتر سوسپانسیون که حاوی حدود 2 میلیون پروماستیگوت لیشمانیا ماژور سویه ایرانی (MRHO/IR/75/ER) بوده در قاعده دم موشها صورت گرفت. در گروه درمان دوره درمان موضعی 30 روز و سیستمیک با گلوکانتیم 14 روز (بصورت داخل صفاقی) بوده که داروی موضعی (لوسیون) مورد مطالعه روزی دوبار بر روی زخم مالیده شد و زخم ها به فاصله 2 هفته یکبار اندازه گیری شد. نتایج بدست آمده با استفاده از آزمون آماری Anova و مقایسه میانگین ها با آزمون آماری LSD مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج حاصل از بررسی نشان می دهد در شروع بررسی هیچ گونه اختلاف معنی داری در بین گروه ها مشاهده نشد (01/0p>). این آزمون اختلاف معنی داری را بین میانگین قطر زخمها پس از درمان گروه های تحت درمان با عصاره بره موم و دیگر گروه های سه گانه شاهد نشان می دهد (001/0 p<). در این بررسی نشان داده شد که لوسیون الکلی بره موم بر روی بهبود زخم لیشمانیوز روستایی تاثیر قابل ملاحظه ای داشته است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه و مقایسه با نتایج مطالعات گذشته نشان می دهد که بره موم در بهبودی زخم سالک تاثیر خوبی داشته است.پیشنهاد می شود این مطالعه با محصولات دیگر زنبور عسل و در پایه هایی دیگر بر روی موشهای Balb/c انجام شود.
    کلیدواژگان: لیشمانیوز جلدی، لیشمانیوز ماژور، پرویولیس، Balb، c
  • حمیده پیشوا، پروین مهدی پور، محسن امینی، محمدرضا اشراقیان، سعیده حسینی، مظاهر رحمانی، خسرو عبدی، سلطان علی محبوب* صفحه 27
    زمینه و هدف

    ترکیب اسیدهای چرب پلاسما، در افراد هیپرتری گلیسریدمی مبتلا به چاقی ویا افزایش وزن، افزایش می یابد. در این مطالعه ترکیب اسیدهای چرب پلاسمادر افراد هیپرتری گلیسریدمی چاق و یا افرادی که افزایش وزن داشتند، با ژنوتیپهای مختلف FABP2 مورد مطالعه قرارگرفت.

    روش کار

    پلی مورفیسم ژنFABP2 و PPARα در46 فرد هیپرتری گلیسریدمی(33 مرد و13 زن)بین سنین 25 تا 60 سال ارجاع شده به مرکز بیماری های غدد و متابولیسم بیمارستان شریعتی از مهرتا اسفند 1386 در تهران با روش PCR-RFLP تعیین شد. با استفاده از نمونه خون ناشتا(بعد از 14 ساعت ناشتا بودن)شاخص های چربی خون با روش آنزیمی، فتومتری و توربیدومتری وترکیب اسیدهای چرب پلاسما با روش رنگ نگاری(Gas Choromatography) اندازه گیری شد. وزن و قد اندازه گیری و BMI محاسبه گردید.

    نتایج

    ارتباطی مثبت و به لحاظ آماری معنی دار بین سطوح اسیدهای چرب اشباع (SFA)، چنداشباع نشده (PUFA)، ω-6 و ω-3 و اسیدهای چرب تام پلاسما با پلی مورفیسم پروتئینFABP2 وجود داشت(001/0 p<). به استثناء اسیدهای چربω-3 پلاسما (05/0 p<)، اختلاف معنی دار آماری، بین ترکیب اسیدهای چرب پلاسما با پلی مورفیسم ژن PPARα وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    در افراد هیپرتری گلیسریدمی چاق ویا مبتلا به اضافه وزن ترکیب اسیدهای چرب پلاسما درحاملین Thr54 نسبت به حاملینAla54 در ژنوتیپ FABP2 و در حاملین Val162 نسبت به حاملین Lue162 در ژنوتیپ PPARαمتفاوت می باشد. سطوح برخی از اسیدهای چرب در حاملین Thr54 و Val162نسبت به حاملین Ala54 و Lue162بیشتر و سطوح برخی دیگر از اسیدهای چرب کمتر می باشد. لیکن بالا بودن سطوح SFAو PUFAو ω-6وω-3 و اسیدهای چرب تام پلاسما در حاملین Thr54 نسبت به حاملین Ala54 بیشتر و نافذتر می باشد.

    کلیدواژگان: پروتئین متصل کننده به اسید چرب، گیرنده های فعال شده توسط عامل تکثیر پراکسی زومها، شکستن قطعهDNA تکثیر یافته با استفاده از روش هضم آنزیمی، هیپرتری گلیسریدمی، ترکیب اسید چرب
  • حمیدرضا جوشقانی، علیرضا احمدی صفحه 41
    زمینه و هدف
    ترکیبات ارگانوفسفات سبب مهار فعالیت آنزیم کولین استراز می گردند. همچنین مجاورت با این سموم سبب تغییراتی در سطح آنزیم های آنتی اکسیدان و پراکسیداسیون لیپیدها می گردد. هدف از این مطالعه بررسی هم زمان تغییرات سطح آنزیم کولین استراز و سطح توتال آنتی اکسیدان سرم و فعالیت برخی از آنزیم های آنتی اکسیدان گلبول های قرمز به منظور یافتن ارتباط احتمالی این متغیرها با یکدیگر بود.
    روش کار
    این تحقیق یک مطالعه کوهورت بود که بر روی کارکنان یک کارخانه تولید سموم گیاهی انجام گردید. در مرحله اول 81 نفر از پرسنل نمونه خون دادند. سه ماه بعد نمونه گیری تکرار شد که 63 نفر از افرادی که درمرحله اول خون داده بودند مجددا نمونه دادند. جهت سنجش SOD،GPX گلبولهای قرمز و توتال آنتی اکسیدان ازکیت راندوکس و برای اندازه گیری SOD سرم ازکیت IBL به روش ELISA استفاده شد. سنجش MDA به روش شیمیایی با استفاده از تیوباربیتوریک اسید انجام گردید. سطح اطمینان برای کلیه آزمون ها 95% در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بر اساس آزمون t زوجی SOD سرم و گلبول های قرمز، MDA سرم، GPX گلبول های قرمز و سرم به طور محسوس افزایش یافته بودند (05/0 p<). همچنین کاهش سطح توتال آنتی اکسیدان سرم معنی دار بود (05/0 p<). بین کاهش سطح کولین استراز و تغییرات متغیرهای مورد پ‍‍‍ژوهش رابطه معنی دار آماری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    از نتایج این مطالعه مشخص می گردد که مواجهه مستمر با سموم آفات نباتی در افزایش پراکسیداسیون چربی ها و کاهش میزان توتال آنتی اکسیدان سرم نقش دارد. لذا پیشنهاد می گردد که علاوه بر تشدید سیستم های محافظتی فیزیکی، با استفاده از مکمل های غذایی در حفاظت افراد در برابر عوامل مضر محیط کار برنامه ریزی کاربردی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز، توتال آنتی اکسیدان، مالون دی آلدئید، ارگانوفسفات
  • علی صالحی سهل آبادی، جبرائیل نسل سراجی، حجت زراعتی، سیداکبر شریفیان صفحه 49
    زمینه و هدف
    یکی از بارزترین بیماری ها و عوارض ناشی از کار،اختلالات اسکلتی-عضلانی می باشد که در اکثر صنایع سالانه موجب تحمیل هزینه های درمانی-غرامتی بالا و آسیب های عضوی نیروی انسانی و از دست رفتن زمان کار می شود.
    این مطالعه با هدف بررسی و تعیین وضعیت انحناهای ستون فقرات گردنی، پشتی و کمری با میزان شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی پشت درکارگران مونتاژ شرکت خودروسازی بهمن موتور انجام پذیرفت.
    روش کار
    این مطالعه بصورت مقطعی و از نوع مطالعات توصیفی-تحلیلی می باشد. در بخش توصیفی به بررسی مشخصات دموگرافیک افراد تحت مطالعه و در بخش تحلیلی به بررسی رابطه بین متغیرهای وابسته با یکدیگر و همچنین رابطه متغیرهای مستقل با متغیر های وابسته پرداخته است.جامعه آماری شامل160نفر کارگران مرد مونتا‍ژ کار در شرکت بهمن موتور که در دو قسمت مونتاژ سواری و مونتاژ وانت مشغولند، است. داده ها از طریق پرسشنامه نوردیک، اندازه گیری با خط کش قابل انعطاف، متر نواری و ترازو جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شده است.
    نتایج
    میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در جامعه مورد مطالعه بالابود (58/1 4/69%). بیشترین میزان شیوع اختلالات اسکلتی -عضلانی مربوط به ناحیه کمر با تعداد 83 نفر(9/51%)و کمترین آن مربوط به ناحیه ران و باسن با تعداد 9 نفر(6/5%) بود. بین شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی پشت و متغیرهای مستقل طرح اعم از سن، سابقه کار و وضعیت تاهل ارتباط معنی دار وجود داشت (05/0p<). بین انحناه های گردنی،پشتی،کمری و شاخص دلماکس با میزان شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی پشت رابطه ای یافت نشد.
    نتیجه گیری
    بررسی نشان داد که متغیرهای سن و سابقه کاری، قد و وضعیت تاهل با اختلالات اسکلتی_عضلانی رابطه دارند در حالی که بین میزان انحناهای ستون فقرات بجز انحنای گردنی آن هم در گروه مونتاژ سواری، با اختلالات اسکلتی_عضلانی رابطه وجود ندارد. پس این گونه می توان نتیجه گرفت که مسائل ژنتیکی و محیطی بر روی مبتلا شدن به اختلالات اسکلتی_عضلانی تاثیر می گذاردلذا در مورد مسائل ژنتیکی نمی توان دخالت نمود اما در مسائل محیطی می توان دستکاری نمود. ازجمله این موارد به استخدام افرادی با سن کمتر و خصوصیات آنتروپومتریک متناسب با کار اشاره نمود.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی، انحناهای ستون فقرات، اپرسشنامه نوردیک، TUMS ID: 13853
  • سید مرتضی حسینی شکوه، محمد عرب*، عباس رحیمی، آرش رشیدیان، ناصر صدر ممتاز صفحه 61
    زمینه و هدف

    با توجه به زلزله خیز بودن کشور و انتظار گسترده مبنی بر آمادگی بیمارستانها برای مقابله با آن، وجود برنامه مقابله با حوادث غیر مترقبه، ضروری است. هدف این مطالعه بررسی میزان آمادگی بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران نسبت به خطر زلزله در سال 1386 بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر مقطعی، توصیفی‐تحلیلی است. جامعه پژوهش 21 بیمارستان دولتی و خصوصی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران می باشدکه به صورت تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها از چک لیست، پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده و برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون آماری دقیق فیشر استفاده شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد 6/28 %، 9/61 % و 5/9 % از بیمارستان های مورد مطالعه به ترتیب در سطح ضعیف، متوسط و خوب آمادگی قرار دارند. نتایج نشان داد سطح آمادگی بیمارستان ها در حیطه برنامه ریزی ایمنی تجهیزات و مواد خطرناک با تخصصی شدن آنها افزایش می یابد و این ارتباط از نظر آماری معنادار است.(038/0 = p) نتایج حاکی است بین سطح آمادگی بیمارستان ها درحیطه برنامه ریزی کاهش خطرات ساختمانی و دوره آموزشی مدیریت بحران ارتباط وجود دارد و این ارتباط از نظر آماری معنادار است(034/0 = p).

    نتیجه گیری

    برگزاری برنامه های آموزشی در میزان آمادگی بیمارستانها بسیار موثر می باشد.

    کلیدواژگان: آمادگی، بیمارستان، زلزله، حوادث غیر مترقبه
  • محمد مهدی سلطان دلال، پرستوسادات فاضلی فرد، سیدمصطفی حسینی، فاطمه صابرپور، فرحناز فخاریان، اکرم سادات طباطبایی، سعید واحدی، ابوالفضل نجاریان صفحه 79
    زمینه وهدف
    غذا های آماده برای مصرف، با توجه به آماده شدن وپختن آنها از قبل ونگهداری نسبتا طولانی در یخچال میتوانند زمینه مناسبی برای بیماری های منتقله از غذا باشند.هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر ماندگاری این فرآورده ها در یخچال مراکز عرضه می باشد.
    روش کار
    در طی ده ماه تعداد 100نمونه شامل 46 نمونه خوراک جگر و54 نمونه خوراک سوسیس پخته شده از اغذیه فروشی های جنوب تهران به صورت تصادفی نمونه برداری وطبق دستورالعمل اداره کل مواد غذایی- آرایشی بهداشتی کشور مورد بررسی قرار گرفت. پس از انتقال نمونه ها، آنالیز میکروبی در روزهای اول، سوم، پنجم و هفتم نگهداری در یخچال انجام شد.
    نتایج
    با توجه به آزمایشهای میکروبی انجام شده، 35 نمونه (8/64%) از خوراک سوسیس و34 نمونه(9/73%) از خوراک جگر در روز اول، 44 نمونه(5/81%) خوراک سوسیس و42 نمونه (3/91%) خوراک جگر در روز سوم، 47 نمونه(1/87%) خوراک سوسیس و44نمونه (6/95%) خوراک جگردر روز پنجم و50 نمونه (3/92%) خوراک سوسیس در روز هفتم غیر قابل مصرف بودند (0001/0 p<) تفت دادن غذا قبل از مصرف نیز اثرکامل در رفع آلودگی میکروبی نداشته است(05/0 p<). افزایش شمارش کلی میکروارگانیسم ها نسبت به حد مجاز استاندارد، مهمترین عامل بازدارندگی مصرف نمونه های غذایی بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج ما نشان می دهد که نگهداری غذاهای از قبل آماده شده در یخچال سبب افزایش بار میکروبی مواد غذایی پخته شده در طی زمان می شود.
    کلیدواژگان: مسمومیت غذائی، ماندگاری در یخچال، خوراک سوسیس، خوراک جگر
  • محمدحسین فروزانفر، محرم کرمی، اکبر فتوحی، سید رضامجدزاده، پیمان جمالی صفحه 87
    زمینه و هدف
    آمبلیوپی چشم از مهمترین علت های کم بینایی و نابینایی است. برآورد شده است که بیش از یک میلیون نفر در کشور دچار عوارض ناشی از تنبلی چشم هستند. درمطالعه مقدماتی انجام شده در شهرستان شاهرود جهت بررسی اعتبار آزمون غربالگری رایج در مهدهای کودک نشان داده است که حساسیت غربالگری رایج، که معاینات مقدماتی آن توسط مربیان آموزش دیده مهدها انجام می شود، بسیار پایین است. در این مطالعه درصد پیدا کردن هزینه شناسایی هر بیمار در غربالگری رایج و غربالگری جایگزین (استفاده از اپتومتریستها بجای مربیان آموزش دیده مهدها) هستیم.
    روش کار
    این مطالعه از نوع هزینه- اثربخشی است و هدف اصلی برآورد هزینه های وارد بر شناسایی هر بیمار در روش معمول غربالگری تنبلی چشم در مهد کودکها وغربالگری به شیوه استفاده از اپتومتریستها و مقایسه آنها بوده است. در واقع بجای مربیان آموزش دیده مهدها، از اپتومتریستها در معاینات مقدماتی استفاده شده است. بررسی هزینه شناسایی هر بیمار در صورت استفاده از معیارهای متفاوت معاینات در غربالگری از اهداف دیگر طرح است.
    نتایج
    هزینه شناسایی هر بیمار در روش اپتومتریستها و با معیار اصلی معاینات غربالگری (حدت بینایی 10/7 یا کمتر یا انحراف ظاهری در یک یا دو چشم)، نصف روش معمول غربالگری است. معیارهای حدت بینایی 10/7 یاکمتر- حدت بینایی 10/8 یا کمتر، بطور یکسان کمترین هزینه و معیار حدت بینایی 10/7 یا کمتر یا 120TNO≥ (دید بعد)، بیشترین هزینه را داشت. هر معیاری که توسط اپتومتریست انجام می شود، هزینه (شناسایی هر بیمار) کمتری نسبت به روش مقابل داشت. هزینه های قابل اجتناب در شناسایی هر بیمار در صورت جایگزینی روش، از 250000 ریال در شیوع 4/7% تا 1185000 ریال در شیوع 4/1% متغیر است. روش بکارگیری اپتومتریستها در شیوعهای پایین تر از 5/3% بسیار به صرفه تر از شیوعهای بالاتر از آن است. ویژگی معیارهای متفاوت معاینات تاثیر قابل ملاحظه تری نسبت به حساسیت آنها روی هزینه شناسایی هر بیمار داشت. در بررسی تاثیر شیوع بیماری روی این نسبت مشخص شد که با کاهش شیوع، هزینه شناسایی هربیمار در هر دو روش افزایش می یابد ولی این افزایش در روش معمول بسیار بیشتر از روش مقابل است.
    نتیجه گیری
    روش بکارگیری اپتومتریستها برای شناسایی هر بیمار، نصف هزینه برای روش معمول را صرف میکند. در مناطق دارای شیوع کم بیماری این تفاوتها بیشتر چشمگیر و به نفع روش اپتومتریستها خواهد بود.
    کلیدواژگان: غربالگری، تنبلی چشم، نسبت هزینه، اثربخشی، هزینه شناسایی هر بیمار
  • مجتبی کمالی نیا، جبرائیل نسل سراجی، علیرضا چوبینه، سیدمصطفی حسینی صفحه 101
    زمینه و هدف
    امروزه رشد فزاینده ی صنعت، تغییر آنها و عرضه ی فن آوری جدید باعث بروز اختلالات اسکلتی- عضلانی (MSDs) Musculoskeletal Disorders در محیط های صنعتی شده که یکی از عوامل شایع آسیب های شغلی و ناتوانی در کشورهای صنعتی و کشورهای در حال توسعه است. این پژوهش با اهداف الف) تعیین شیوع علایم اختلالات اسکلتی _عضلانی در اندامهای فوقانی ب) تعیین فشار وضعیتی وارده بر اندامهای فوقانی با روش LUBAج) تعیین عوامل خطر ارگونومیک و فردی موثر در وقوع علایم اختلالات اسکلتی _عضلانی افراد مونتاژ کار کارخانجات مخابراتی ایران درشهر شیراز انجام شده است.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی،193 مونتاژکار از8 واحد خط مونتاژ شاغل در کارخانجات مخابراتی ایران درشهر شیراز که به طور تصادفی انتخاب شده بودند بررسی شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ی نوردیک و پرسشنامه ارزیابی ارگونومیکی LUBA به صورت مصاحبه در محل کار گرد آوری شدند. برای تعیین اثر عوامل موثر بر وقوع اختلالات اسکلتی- عضلانی از آزمون کای دو و برای تعیین اثر عوامل موثر برشاخص فشار وضعیتی از آزمون های آنالیز واریانس یکطرفه، کروسکال والیس و برای تعیین عوامل خطر از آنالیز رگرسیون لجستیک چندگانه استفاده شد.
    نتایج
    طی 12 ماه گذشته، بیشترین شیوع در ناحیه کمر، (9/67%) گزارش شد. آزمون های آماری نشان دادند که بین درد نواحی فوقانی بدن افراد مورد مطالعه با متغیرهای سن، جنس، شغل، مدت زمان کار در روز و حرکت چرخشی در نواحی فوقانی و شرایط محیط کار رابطه معنی داری وجود دارد(01/0p<). نتایج ارزیابی با LUBA نشان داد که درصد بالایی از کارکنان مونتاژ مورد مطالعه دارای شاخص فشار وضعیتی بالای 5 هستند (64/89 %).
    با بررسی نتایج درد در اندامهای فوقانی و شاخص فشار وضعیتی مشخص گردید بین درد در اندامهای فوقانی و شاخص فشار وضعیتی رابطه معنی داری وجود دارد(05/0p<). همچنین بین واحد شغل و ایجاد فشار وضعیتی رابطه معنی داری وجود دارد(05/0p<).
    نتیجه گیری
    شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در مونتاژکاران مورد مطالعه بالاست. در بین عوامل موثر در بروز اختلالات اسکلتی-عضلانی، فشار وضعیتی وارده بر اندام ها و طراحی نامناسب محیط کار اصلی ترین عوامل مرتبط با اختلالات اسکلتی-عضلانی هستند. هرگونه برنامه ی مداخله ای جهت پیشگیری از اختلالات اسکلتی- عضلانی در میان مونتاژکاران باید بر کاهش فشارهای وضعیتی متمرکز شود.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی، عضلانی، اروش LUBA، فشار وضعیتی شغلی، کارکنان خطوط مونتاژ
  • فریده گل بابایی_آرزو اسماعیل زاده_عباس ر رحیمی_سیدجماالدین شاه طاهری صفحه 111
    زمینه و هدف
    هودهای آزمایشگاهی اولین لایه حفاظتی برای کارکنان آزمایشگاه در برابر عوامل شیمیایی زیان آور می باشند. با توجه به کثرت شاغلین در آزمایشگاه ها بویژه در صنایع پتروشیمی؛ این پژوهش با هدف ارزیابی عملکرد هودهای آزمایشگاهی، با استفاده از گاز ردیاب انجام گردید. تا بتوان براساس آن عملکرد هودهای آزمایشگاهی را مورد ارزیابی قرار داد.
    روش کار
    در این پروژه عملکرد 22 عدد هود در آزمایشگاه یک شرکت پتروشیمی تحت ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور عملکرد هودها براساس آزمونهای کیفی (سرعت دهانه) با استفاده از آنمومتر حرارتی و کمی (گاز ردیاب) با استفاده از گاز SF6، مطابق با استاندارد ASHRAE 110-95 انجام شد.
    نتایج
    میانگین سرعت دهانه هر یک از هودها در مقایسه با حداقل مقدار قابل قبول سرعت دهانه fpm) 80) نشان داد که 09/9% از هودها آزمون را با موفقیت گذرانده (001/0=p). و دارای سرعت دهانه قابل قبول می باشند. مقایسه نتایج آزمون گاز ردیاب با حداکثر قابل قبول استاندارد ppm) ASHRAE 110 1/0) نشان داد که 5/4% از هودها معیار پذیرش را کسب نمودند (001/0= p).
    بررسی نتایج نشان داد که تمامی هودهایی که دارای سرعت دهانه مناسب بودند (09/9% از هودها) در آزمون گازردیاب حداقل معیارهای قابل قبول را نداشتند و هودهایی که از این معیار برخوردار بودند (5/4%) از مجموعه هودهای با سرعت قابل قبول (09/9%) نمی باشند.
    نتیجه گیری
    به دلیل عدم همخوانی میان آزمونهای سرعت دهانه و گازردیاب، بررسی عملکرد هودهای آزمایشگاهی الزاما باید بر اساس براساس آزمون کمی گاز ردیاب انجام پذیرد از طرفی آزمون سرعت دهانه که یک آزمون تکمیلی است و سنجش آن به تنهایی منجر به نتایج کاذب می گردد.
    کلیدواژگان: عملکرد، هود آزمایشگاهی، سرعت دهانه، گاز ردیاب
  • محمد شاکر خطیبی، حسین گنجی دوست، بیتا آیتی، اسماعیل فاتحی فرد صفحه 119
    زمینه و هدف
    اکریلونیتریل به عنوان ماده اولیه اصلی در تولید رزین ABS (اکریلونیتریل بوتادین استایرن) به طور وسیعی در صنعت پتروشیمی و دیگر فرآیندهای صنعتی و تجاری مورد استفاده قرار می گیرد. تجزیه زیستی این ترکیب به دلیل ویژگی های سمی آن به آسانی توسط میکروارگانیسم ها انجام نمی شود و در صورت عدم تصفیه مناسب، تخلیه پساب آلوده به اکریلونیتریل می تواند سبب بروز آلودگی شدید محیط زیست شود. هدف از انجام این تحقیق، جداسازی و شناسایی گونه باکتریایی تجزیه کننده اکریلونیتریل از لجن فعال سیستم تصفیه فاضلاب صنعت پتروشیمی و همچنین، بررسی سرعت کاهش غلظت یا حذف کامل آن در سیستم تصفیه زیستی توسط گونه جداسازی شده می باشد. به علاوه، تغییرات غلظت محصولات میانی و نهایی حاصل از تجزیه اکریلونیتریل نیز مورد مطالعه قرار گرفته است.
    روش کار
    برای انجام این تحقیق، سه راکتور زیستی ناپیوسته هرکدام به حجم 250 میلی لیتر مورد استفاده قرار گرفت. جمعیت میکروبی مورد نیاز برای راه اندازی سیستم، از لجن فعال برگشتی حوض هوادهی سیستم تصفیه فاضلاب مجتمع پتروشیمی تبریز تامین گردید. به منظور تامین مواد معدنی و عناصر جزئی مورد نیاز میکروارگانیسم ها از محیط بافر فسفات (PBM) و جهت تامین کربن و نیتروژن مورد نیاز سیستم زیستی از اکریلونیتریل به عنوان آلاینده استفاده شد. همچنین، از محیط کشت R2A به منظور دستیابی به باکتری خالص و از رنگ آمیزی گرم، مشاهده میکروسکوپی و آزمون های بیوشیمیایی با بهره گیری از محیط های انتخابی از جمله اکسیداسیون یا تخمیر گلوکز (O-F glucose)، مک کانکی آگار (MacConkey agar)، آگار آهن حاوی سه قند لاکتوز، ساکارز و گلوکز(TSI)، ائوزین متیلن بلو(EMB)، سالمونلا شیگلا آگار (SS agar)، SIM، آزمون های احیاء نیترات، ذوب ژلاتین، تخمیر لاکتوز، اکسیداز و کاتالاز جهت شناسایی باکتری استفاده شد. در نهایت، بازده سیستم زیستی در تجزیه غلظت های اولیه مختلف اکریلونیتریل و محصولات میانی و نهایی حاصل از فرآیند تجزیه زیستی مورد مطالعه قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج بدست آمده نشان دهنده میانگین حذف 46% و 98% اکریلونیتریل به ترتیب در مدت 46 و 70 ساعت پس از شروع واکنش در غلظت اولیه 500 میلی گرم بر لیتر بود. در غلظت اولیه 700 میلی گرم بر لیتر، متوسط حذف اکریلونیتریل در سیستم زیستی پس از گذشت 46 و 94 ساعت از شروع واکنش، به ترتیب برابر 50% و 6/98% بود، در صورتیکه با اعمال غلظت اولیه 1000 میلی گرم بر لیتر، میانگین حذف پس از 46 و 94 ساعت به ترتیب 30% و 40% بوده و با گذشت 118 ساعت از شروع واکنش، غلظت متوسط اکریلونیتریل در نمونه های برداشت شده 580 میلی گرم بر لیتر بود. نتایج مربوط به جداسازی و شناسایی گونه باکتریایی در شرایط بهینه عملکرد سیستم زیستی حکایت از نقش موثر باسیل گرم منفی متعلق به گروه گاما پروتئوباکتریا (Proteobacteria) تحت عنوان پسودوموناس پوتیدا (Pseudomonas putida) داشت.
    نتیجه گیری
    تجزیه اکریلونیتریل با استفاده از فرآیندهای زیستی امکانپذیر می باشد، حال آنکه کارآیی گونه های مختلف باکتریایی در تجزیه زیستی این ترکیب متفاوت است. باسیل گرم منفی پسودوموناس پوتیدا به راحتی به محیط دارای اکریلونیتریل تا غلظت 700 میلی گرم بر لیتر سازگار می شود و از کربن و نیتروژن حاصل از تجزیه آن به منظور رشد و ساختارسازی سلولی می تواند استفاده نماید. همچنین، این گونه علاوه بر استفاده مستقیم از اکریلونیتریل، از اکریلیک اسید و آمونیاک نیز به ترتیب به عنوان منبع تامین کربن و نیتروژن مورد نیاز استفاده می نماید. بنابراین، انتظار می رود گونه شناسایی شده نقش مهمی در تصفیه فاضلاب واحد ABS صنایع پتروشیمی ایفا نماید.
    کلیدواژگان: کریلونیتریل، تصفیه فاضلاب پتروشیمی، تجزیه زیستی، جداسازی میکروبی، پسودوموناس پوتیدا
|
  • M. Farahbakhsh, A. Zakeri, N. Khodaee Page 1
    Background And Aim
    The district health information system (DHIS) converts raw data into useful manegerial information. The main purpose of DHIS is to improve quality of health services in service delivery points. This study was conducted to investigate the DHIS performance.
    Materials And Methods
    A total of 200 health service-delivery units were selected by systematic random sampling, and the calculation of 47 primary health care indicators was assessed by the provincial health center statistics supervisor.
    Results
    On the average, 41.9% of the indicators had been calculated in each unit. In the district health center, the proportions of outcome measures and process performance indicators calculated were 50% and 5.6%, respectively. On the basis of the indicators obtainable from the vital horoscope, 79% of the indicators in the district health center and 66% of those in the health service-delivery units had been calculated. Finally, there were 97 disease-surveillance forms, 35 environment-health forms, 21 family-health forms, and 23 other forms at the district level.
    Conclusion
    Re-designing the structure of the health information management process and determining indicator packages at the district and service-delivery level are vital steps for improving the health information system at the district level.
  • K. Kamali, K. Mohammad, H.R. Khorram Khorshid, A. Mirabzadeh A., A Fotouhi Page 11
    Background And Aim
    Case-Control studies provide evidence in the area of health. Validity and accuracy of such studies depend to a large extent on the similarity (similar distributions) of the case and control groups according to confounding variables. Matching is a method for controlling or eliminating the effects of important confounders. Matching using propensity score has recently been introduced to control the effect of confounders, especially when there are many of them in a study.
    Materials And Methods
    Matching according to propensity score was used in a genetic association study-a case-control study involving 300 subjects-to assess the effect of candidate genes on Alzheimer's disease in the Iranian population. Propensity score was calculated using STATA.8 software; age, sex, education level, job and genetic background were included in the model to calculate the score.
    Results
    A total of 385 blood samples were taken from the participants. We managed to extract DNA in 155 of the 173 case subjects and in 161 of the 212 control subjects. The model for propensity score was statistically significant. Of the total of 316 DNA samples, 302 were matched based on their calculated propensity scores, while the individual matching method could only deliver 28 pairs.
    Conclusion
    The propensity-score matching method results in selection of a larger number of pairs, as compared with the conventional individual matching method. We propose to use this method, which also ensures a similar distribution of confounders between the case and control groups, particularly when there are limitations in the number of subjects available for matching.
  • M. Mahmoudi, M. Mohebali, S.H. Hejazi, H. Abdoli, L. Shirani-Bidabadi, F. Moaatar, N. Shareghi, A.A. Akhavan Page 19
    Background And Aim
    Leishmaniasis is a parasitic disease transmitted by sand-flies. Seventeen out of the 30 Iranian provinces are contaminated. Although many therapeutic modalities have been suggested, no definite treatment for this widespread infection is available. Many drugs currently used for cutaneous leishmaniasis have their side effects and create complications-drug resistance, etc. This has prompted researchers to get interested in drugs of a natural origin. The aim of this study was to investigate and compare the efficacies of an extract of propolis and systemic glucantime against cutaneous leishmaniasis in Balb/c mice.
    Materials And Methods
    Groups of inbred, female Balb/c mice, aged 4-6 weeks, were inoculated with 1.6 × 10 6 viable stationary-phase promastigotes in the base of tail. The mice were provided by Iran Pasteur Institute, Tehran and were randomized into three groups of 9 mice each. Groups 1 to 3 were treated with pure 70% ethanol, systemic glucantime, or the propolis hydroalcoholic extract for a 6-week period; the 4th group served as control. The statistical tests including student t-test were used for data analysis.
    Results
    Overall, 27 mice were studied. We did not observe any statistically significant difference among the groups with regard to the size of the ulcer at the beginning (P>0.01). At the end f the period, there was a significant difference with regard to reduction of ulcer size between the propolis extract and glucantime groups in favor of the propolis extract (P= 0.001). Further analysis of the data showed that the largest reduction in the ulcer size was caused by the propolis extract, as compared with the control, glucantime and alcohol groups.
    Conclusion
    Our results suggest that the propolis extract is more effective in the treatment of cutaneous leishmaniasis in mice. We suggest that the efficacy of this extract alone or in combination with drugs be assessed against human cutaneous leishmaniasis, using randomized clinical trials.
  • H. Pishva, S.A. Mahboob, P. Mehdipour, M. Amini, M.R. Eshraghian, S. Hosainey, M. Rahmany, K. Abdy Page 27
    Background And Aim

    The normal plasma fatty acid (FA) composition changes in hypertriglyceridemic obese and overweight indiuviduals. The objective of this study was to determine the plasma fatty acid composition in hypertriglyceridemic obese or overweight subjects with different FABP2 genotypes. Methods and Materials: Forty-six hypertriglyceridemic subjects (33 men and 13 women, 25-60 years old) referred to the Endocrinology and Metabolism Research Center (EMRC), Shariaty Hospital in Thehran, between Mehr and Esfand 1386 (September 2007-March 2008), were genotyped for FABP2 polymorphism by PCR-RFLP. In addition, their blood lipid profile was determind enzymetically, photometrically and immunoturbidometrically, and their plasma fatty acid composition by gas-choromatography. Also, body weights and heights were measured and body mass index calculated.

    Results

    Positive associations were observed between Thr54 polymorphism in FABP2 protein and plasma lipid fractions (SFA, PUFA, ω-6-, ω-3- and total fatty acids (P<0.001)). No significant differences were observed between PPARα polymorphism and plasma fatty acid composition, except for ω-3 fatty acids,

    Conclusion

    In obese or overweight hypertriglyceridemic subjects the plasma fatty acid compositions are different. The levels of some fatty acids are higher, while those of some others are lower, in different FABP2 genotypes. On the whole, higher levels of SFA, PUFA, ω-6, ω-3, and total fatty acids were more pronounced in Thr54- than in Ala54-carrieres.

  • H.R. Joshaghani, A.R. Ahmadi Page 41
    Background And Aim
    Organophosphate compoounds are cholinesterase activity inhibitors. Contact with them cause changes in the blood antioxidant enzyme levels and lipid peroxidation. The aim of this research was to investigate the simultaneous changes in cholinesterase, total serum antioxidant levels, and activities of some of the erythrocyte antioxidant enzymes and find possible correlations among these variables in pesticide factory workers.
    Materials And Methods
    This research was a cohort study carried out, during 2006, on the employees of a pesticide factory in Golestan Province, Iran. Blood samples were taken at the beginning (n=81 subjects) and after 3 months (n=63, of the initial 81). Erythrocyte glutathione peroxidase (GPx), superoxide dismutase (SOD) and total antioxidant levels were determined enzymatically (Randox, UK) and serum SOD was measured by the ELISA method (IBL, Germany). For the determination of malondialdehyde (MDA) a chemical method (based on thiobarbituric acid) was used. Confidence interval was 95% for all statistical tests.
    Results
    Levels of serum and erythrocyte SOD, serum MDA, and both serum and eryhthrocyte GPx significantly increased (paired t-test, p<0.05), while the serum total antioxidant level decreased (paired t-test, p<0.05). No statistically significnt correlation was seen between cholinesterase and changes in the other variables.
    Conclusion
    Contact with organophosphorus compounds will cause increases in lipid peroxidation and decreases in total antioxidants. It is suggested that, while more severe physical protective measures are taken, nutritional supplements be taken by the personnel to increase protection against hazardous materials.
  • A. Salehi Sahl Abadi, G. Nasl Saraji, H. Zeraati, A. Sharifian Page 49
    Background And Aim
    One of the most prevalent occupational diseases and conditions is musculo-skeletal disorders (MSDs) that impose expensive medical-recompense expenses, organic damages, and work-time wasting. The aim of this study was to detect spine curvatures (cervical, back/ low back, lumbar) and prevalence of musculo-skeletal disorders in assembly workers of Bahman automobile company, Tehran, Iran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional, descriptive-analytical study 160 assembly workers of Bahman Automobile Manufacturing Company (vans, cars), Tehran, Iran were included. In the descriptive part data were collected on the demographic characteristics of the subjects. In the analytical section associations among the dependent variables, as well as between the dependent and independent variables, were determined. The Nordick Questionnaire, a scale, and a flexible ruler were used for data collection. The SPSS software was used for data analysis.
    Results
    Although the mean age of the participants was low (30.89 yrs), the prevalence of MSDs was high (69.4% 1.58). The most prevalenct of the MSDs was in the lumbar part (n=83; %51.9) and the least in the hip and femoral region (n=9: %5.6). Significant associations (p < 0.05) were found between MSDs prevalence and independent factors (age, years of working, marital status). However, cervical, back, lumbar curvatures and the Delmax index were not statistically related with MSDs.
    Conclusion
    This study shows that associations exist between muscleo-skeletal disorders and age, years of working, height, and marital status. The findings also reveal that there is no relation between MSDs and the vertebral curvatures (cervical, back, lumbar), except the neck curvature in the car (not van) assembly workers. It may be concluded that genetics and environmental conditions can adversely affect the musculo-skeletal health. We cannot control the genetic factors. However, one can provide more favorable environmental conditions. For example, employing younger workers may help decrease the musculo-skeletal disorders.
  • Sm Hosseini Shokouh, M. Arab, A. Rahimi, A. Rashidian, N. Sadr Momtaz Page 61
    Background And Aim

    Hospital disaster-management planning and preparedness are essential, considering earthquake threats in Iran. The objective of this study was to assess preparedness of hospitals affiliated to Iran University of Medical Science (IUMS) in Tehran against earthquakes in 2007 (1386 Iranian year).

    Materials And Methods

    This was a cross-sectional, descriptive-analytical study, involving 21 governmental and private hospitals affiliated to IUMS selected by random sampling. Data were gathered using checklists, questionnaires, interviews, and observation. The SPSS software was used for analysis of the data, and the Fisher exact test was employed for statistical analysis.

    Results

    The data showed that, on the whole, 28.6 %, 61.9 %, and 9.5 % of the hospitals were at a weak, moderate, and good preparedness level, respectively. The hospitals preparedness level with regard to equipment safety and hazardous materials planning increases with their degree of specialization, the association being statistically significant (p = 0.038). The findings also show that there is a significant relationship between the hospital preparedness level (as regards planning for building dangers reduction) and crisis management training courses (p = 0.034).

    Conclusion

    Training courses are very effective for creating hospital preparedness against earthquakes

  • Mm Soltan Dallal, P. Fazelifard, Sm Hosseini, F. Saberpoor, F. Fakharian, A. Tabatabaei, S. Vahedi, A. Najjarian Page 79
    Background And Aims
    The ready-to-eat foods, before and after preparation, usually kept in a refrigerator before consumption for a relatively long time, increase the risk of food poisoning. The aim of this study was to determine the effect of refrigeration in the fast-food shops on the microbial contamination of fast foods.
    Materials And Methods
    A total of 100 samples, including 46 cooked beef livers and 54 cooked sausages were collected from fast-food shops in the south of Tehran and analyzed according to the procedures of the Office of Food Control Laboratories (OFCL). The samples were tested randomly for the microbial contamination on the first, third, fifth and seventh days of storage in the refrigerator.
    Results
    Results of microbial analysis showed that 35 cooked sausage samples (64.8%) and 34 cooked liver samples (73.9%) on the first day, 44 cooked sausage samples (81.5%) and 42 cooked liver samples (91.3%) after the third day, 47 cooked sausage samples (87.1%) and 44 cooked liver samples (95.6%) after the fifth day, and 50 cooked sausage samples (92.3%) after the seventh day were unfit for consumption Frying of the food items before consumption would decrease, though to a small extent, microbial contamination (P<0.05). Increased total micrbial counts of the food items, exceeding the respective standards, is the most important inhibitory factor for their consumption.
    Conclusion
    The results of this study showed that keeping cooked foods for a long time in the refrigerator causes increased microbial contamination over time.
  • M.H. Forouzanfar, M. Karami, A. Fotouhi, R. Majdzadeh, P. Jamali Page 87
    Background And Aim
    Amblyopia is an important cause of weak vision and blindness. A preliminary study on validity of the current screening program in Shahrood City's kindergartens showed that this method may not be efficient enough, especially because of low sensitivity and referral problems. We tried to compare efficiencies and costs of screening by trained staff and optometrists in detecting patients.
    Materials And Methods
    We conducted a cost-effectiveness analysis using the decision-tree method. We replaced nurses with optometrists to compare costs per detected case by the two screening methods. The number of detected cases and costs per each detected case are compared. Also, the cost-effectiveness of four criteria screening examinations (with different validities) used by optometrists was estimated.
    Results
    Costs per case detected by optometrists and by current screening methods were 270000 and 556000 Rails (Rs), respectively (with baseline examination criteria and 6.4% prevalence). With a lower prevalence of amblyopic patients, CER (cost-effectiveness ratio) will increase in both methods, but the increase in the current screening method is less than the optometric method. In the optometrist method, avoidable costs and savings per detected case vary from 250000 Rs at a prevalence of 7.4% to 1185000 Rs at a prevalence of 1.4%. Sensitivity analysis showed that costs of "monitoring of screening" in the optometrists method and costs of "follow up in the current screening method" have strong effects on CER; CER will decrease by 9.6% and 15%, respectively, if this costs decrease to 25%.
    Conclusion
    The cost, per detected case, of screening amblyopia by optometrists in kindergartens is half that by the current method. In areas with a low prevalence, the efficiency of screening by using optometrists increases remarkably.
  • M. Kamalinia, G. Nasl Saraji, A. Choobineh, M. Hosseini, D. Kee Page 101
    Background And Aim
    Application of modern technologies and changes in industries and work practices, particularly in assembly lines, have resulted in increased work-related musculoskeletal disorders (MSDs). This has led to reduced occupational competence in both industrialized and developed countries. This study was conducted to determine the prevalence of MSDs in the upper limbs, postural loading on the upper limbs (using the LUBA technoque), and ergonomic risk factors among assembly workers of an Iranian Telecommunications Manufacturing Company (ITMC) in Shiraz, Iran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional survey data were collected, using the Nordic Musculoskeletal Disorders Questionnaire (NMQ) and LUBA Checklist, on 193 randomly selected registered assembly workers from 8 units of the assembly line of ITMC, Shiraz, Iran. The statistical tests used were as follws: 1.The qui-square test, to determine factors causing MSDs; 2. One-way analysis of variance and Kruskal-Wallis to determine postural loading index; 3. Logistic multiple regression analysis, to determine risk factors.
    Results
    Lower-back symptoms were found to be the most prevalent problem (67.9%.) among the workers. The findings also showed that the upper limb disorders were significantly associated with age, sex, job, daily working time, work evironment conditions, and twisting (P<0.01). Based on LUBA, a large majority of the workers (89.64%) had experienced high postural loading (PLI = 5). In addition, significant associations were found between postural loading and symptoms of upper limbs and units of work (P <0.05).
    Conclusion
    Based on these findings, MSDs are prevelent among Telecommunication Manufacturing Company in Shiraz, Iran. The most important factors likely to cause MSDs are postural loading on the limbs and unfavourable working conditions. Interventional programs aimig at preventing musculoskeletal problems among assembly line workers should focus on reducing postural loading.
  • F. Golbabaee, A. Esmaeilzadeh, A. Rahimi, Sj Shahtaheri Sj Page 111
    Background and Aim. Laboratory fume-hoods are the first-level protection for the laboratory staff against hazardous chemical pollutants. Considering the large numbers of personnel, especially in petrochemical industry laboratories, this project was carried out in order to assess the performance of laboratory hoods based on tracer gas (SF6).
    Materials And Methods
    In this project 22 hoods in the laboratories of a petrochemical industry were studied. Operation of the hoods was assessed based on quantitative (with SF6 as tracer gas) and qualitative (face velocity measurement, using thermal anemometer) tests, according to ASHRAE 110 stndard.
    Results
    In comparison with the minimum acceptable face velocity (80 fpm), the mean values of face velocities of only 9.09% of the hoods passed the test (P=0.001) and were at an acceptable level. As regards the tracer gas test, the results were even worse: only 4.5% of the hoods passed the acceptability test (p=0.001). In addition, non of the hoods having an acceptable face velocity passed the tracer gas test. Similarly, no hood with an accepatable tracer gas performance had an acceptable face velocity.
    Conclusion
    Since there is no consistency between face velocity and tracer gas tests, performance of laboratory hoods can necessarily be assessed on the basis of the tracer gas quantitative test. The face velocity test is a supplementary test, which, if used alone wil give false results.
  • M. Shakerkhatibi, H. Ganjidoust, B. Ayati, E. Fatehifar Page 119
    Background And Aim
    Acrylonitrile (ACN) is widely used as a main raw material in the Acrylonitrile-Butadiene-Styrene (ABS) resin-manufacturing units and other industrial and commercial processes. ACN, due to its toxicity, is not easily decomposed by microorganisms. The discharge of improperly treated ACN-containing wastewater into a natural water body may cause serious environmental problems and severe adverse impact on the aquatic ecology. This study attempts to isolate and identify bacteria which utilize ACN as the sole source of carbon and nitrogen from the activated sludge of petrochemical wastewater treatment system. The performance of the isolated strains in treating different initial ACN concentrations was also investigated under aerobic conditions. In addition, the performance of biodegradation and the metabolic intermediates and end-products in the process were determined.
    Materials And Methods
    Experiments were conducted with three batch reactors, the volume of each one being 250 mL. The activated sludge samples as a microbial seeding were taken from the return sludge line of the aeration tank of the wastewater treatment facility in Tabriz Petrochemical Complex. Phosphate-buffered medium (PBM) was used to make available minerals and trace elements, and ACN was used as the sole carbon and nitrogen source for microbial growth. R2A medium was used to obtain pure colonies, and to identify the isolated strain, Gram staining and microscopic examination followed by biochemical and physiologic analyses using selective media such as O-F glucose, MacConkey agar, TSI agar, EMB and SS agar, nitrate reduction, gelatin liquefaction, lactose fermentation, oxidase, catalase and SIM were used. In the final stage, the performance of biological systems in degrading different initial concentrations of ACN and its intermediate and end-products were investigated.
    Results
    The findings indicated that when the ACN concentration was 500 mg/L, the average removal efficiency after 46 and 70 h reached 46% and 98%, respectively. But at an initial concentration of 700 mg/L, the removal efficiency of the ACN in the biological system was 50% after 46 h and 98.6% after 94 h. However, when the ACN concentration was increased to 1000 mg/L, the removal efficiency after 46 and 94 h was only 30% and 40%, respectively, and after 118 h of reaction, the remaining concentration of ACN was about 580 mg/L. Furthermore, the results of isolation and identification experiments revealed that at the optimum operation of the biological system the strain belonging to the gamma group of Proteobacteria as Pseudomonas putida had the best ability to degrade ACN.
    Conclusion
    Biological processes can degrade ACN and the abilities of different bacterial strains in this degradation vary. The rod-shaped Gram-negative P. putida could easily adapt to ACN concentrations up to 700 mg/L and utiliz ACN and its intermediate- and end-products as a carbon and nitrogen source for growth in the process. Thus, this strain is expected to play an important role in aeration tanks for treating ABS resin-manufacturing wastewater.