فهرست مطالب

قبسات - پیاپی 50 (زمستان 1388)

فصلنامه قبسات
پیاپی 50 (زمستان 1388)

  • 210 صفحه، بهای روی جلد: 19,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/05/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رمضان علیتبار فیروزجانی صفحه 5
    یکی از مهم ترین مباحث در عرصه دین پژوهی، مسئله فهم و معرفت دینی است. بسیاری از شبهه ها و پرسش ها در حوزه معرفت دینی، برخواسته از بی توجهی به اصول و مبانی معرفت دینی بوده است. ازسویی، پذیرش برخی اصول و پیش فرض های نادرست، در حوزه دین پژوهی و دین باوری نیز در این امر دخیل بوده است. از این رو، مقاله حاضر در پی استخراج و تبیین مهم ترین اصول و مبانی دین شناختی و بیان برایند و برونداد آن در حوزه فهم و معرفت دینی می باشد.
    بنابراین، یکی از اصول و مبانی معرفت دینی، مبانی دین شناختی است. پیش از شناخت و فهم آموزه ها و گزاره های دین و شریعت و کشف مراد شارع مقدس، آگاهی از ویژگی های دین، امری ضروری است. در حقیقت، فهم دین، بر شناخت ویژگی های آن وابسته است که در اینجا به سه مبنای اثرگذار به شرح ذیل خواهیم پرداخت: 1. الهی بودن منشا ثبوتی دین؛ 2. نفس الامر داشتن دین و گزاره های آن؛ 3.هدایت گری دین.
    کلیدواژگان: فهم، معرفت، دین، معرفت دینی، فهم دین، نفس الامر
  • خداخواست عرب صالحی صفحه 33
    مقاله حاضر ضمن پرداختن به کیفیت نفوذ مکتب اصالت تاریخ به بحث های دینی در سه بخش سرچشمه دین، دریافت و ابلاغ دین، تداوم و بقای دین، به لوازم چنین نگرشی به دین پرداخته و آن گاه از جنبه های گوناگون به ویژه از جنبه دریافت و ابلاغ دین در حیطه دین مبین اسلام، آن را مورد نقد قرار داده است.
    کلیدواژگان: تاریخ نگری، دین، وحی، انسان
  • هادی وکیلی صفحه 59
    اهمیت گسترده معرفت در طیف فعالیت های شناختی، درباره شناخت دینی نیز به شکلی مشابه به چشم می خورد؛ زیرا معرفت، به طور واضح به سطح باورهای دینی انسان ها نیز وارد می شود. به ویژه باورهای ما درباره نفس، جهان و خدا یا خدایان صورت های اصلی معرفت دینی را تشکیل می دهند. برخی از معرفت های دینی می توانند پایه های بیولوژیکی یا حتی به طور کامل معنوی داشته باشند. گرچه ما در بیشتر مواقع چنین فرض می کنیم که باورهای دینی، اکتسابی هستند و در نتیجه، تمرکز ما به طور معمول بر باورهای دینی اکتسابی است. به نظر نمی رسد که معرفت، در باب شناخت دینی، در مقایسه با شناخت زمینی، از نقش محوری کمتری برخوردار باشد. شواهد تجربی، حاکی از آن است که معرفت، ریشه در سامانه های خاص مغزی دارد. در حال حاضر، نظریه های بدن مندی معرفت در روان شناسی شناختی، روان شناسی اجتماعی و عصب شناسی شناختی از اهمیت خاصی برخوردار هستند. معرفت بدن مند از حیث دیدگاه های دینی، باورهای دینی و مناسک دینی، نقش مهمی ایفا می کند. البته نمی توان ادعا کرد که بدن مندی، همه چیز را درباره نقش معرفت در تجربه دینی بیان می کند، اما بدن مندی نقشی اساسی در توضیح پدیده مورد بحث دارد.
    کلیدواژگان: معرفت دینی، معرفت دنیوی، بدن مندی، سامانه های خاص کیفی مغز
  • محمدعلی رضایی اصفهانی صفحه 83
    مسئله بطون قرآن، از عصر پیامبر تاکنون مورد بحث محدثان، مفسران و دانشمندان علوم قرآنی بوده است. در این مقاله بر آنیم با بهره مندی از روش بررسی مقارنه ای میان شیعه و سنی، به دلایل عقلی، قرآنی و روایی بطن قرآن اشاره کنیم و معانی متفاوت بطن را از هم متمایز سازیم. آن گاه دیدگاه های دانشمندان شیعه و سنی را در کنار هم قرار دهیم که حتی گاهی به تکفیر هم پرداخته اند. نویسنده تلاش دارد با توجه به دلایل، به داوری بپردازد و وجود ساحت های فهم قرآن، یعنی بطون را جایز شمارد و براساس دیدگاه امکان فهم بطون (با حفظ مراتب) برای غیرمعصومان، راه کارهای رسیدن به بطن قرآن را بیان دارد. همچنین در این نوشتار، بطن قرآن، یکی از رموز جاودانگی قرآن به شمار آمده است.
    کلیدواژگان: بطن، جری، تطبیق، تاویل، فهم، قرآن، تفسیر
  • علیرضا سزاوار، محمدرضا پهلوان نژاد صفحه 107
    شبکه معنایی در قرآن، ساختار ویژه ای دارد؛ هرچند نظریه پردازان مکاتب مختلف در زمینه این گونه از نقد، نظریه های پراکنده ای طرح کرده اند، الگوی کامل و قابل اجرایی در دست نیست از این رو، مقاله حاضر بر آن است تا ضمن جمع بندی نظریه ها و تطبیق آنها با اسلوب معناشناسی، به یک الگوی نقد علمی ساختاری دست یابد؛ به این دلیل، از دو زاویه صوری و معنایی به قرآن توجه شده است. نحوه ساختار معنایی که در برگیرنده مفاهیم شبکه معنایی قرآن و پیچیدگی این شبکه و نوع ارتباط درونی آن است، در قالب نظریه و سپس در آیات سوره جمعه و تناسب آن با دیگر سوره ها بررسی شده است.
    در بخش تجزیه و تحلیل داده ها با رویکرد ساختگرا و از طریق بررسی روابط معنایی و مفهومی میان واژه ها، در دو بخش؛ یعنی تناسب سوره جمعه و آیاتش با سوره های پیشین و پسین و نیز تناسب آیات این سوره با یکدیگر بررسی شده است که نشان می دهد مفاهیم قرآنی با یکدیگر و با مفاهیم و رویدادهای متعدد دیگری در ارتباط زنجیر وار است و تبیین هر کدام از این مفاهیم و رویدادها، به رسیدن و روشن ساختن مفاهیم دیگری وابسته است که با آن در ارتباط اند و شبکه معنایی مزبور را ساخته اند.
    کلیدواژگان: شبکه معنایی، ساختار معنایی، واژه های قرآنی، ارتباط حلقوی واژگان
  • محمد فاکر میبدی صفحه 131
    بی شک پرداختن به بحث سیاق، با توجه به نقش مهمش در تفسیر قرآن، اهمیت ویژه ای دارد. این مسئله که به صورت یکی از اساسی ترین و زیربنایی ترین بحث های علوم قرآنی، تفسیری و قواعد تفسیری بوده و از روزگاران دیرین مورد توجه بوده است. حتی باید گفت این قضیه ریشه در کلام امامان معصومین دارد، و نزد آنان نیز از جایگاه والایی برخوردار بوده است.
    نویسنده در مقاله پس از تعریف سیاق، به جایگاه آن از دید مفسران و صاحب نظران علوم قرآنی پرداخته و یادآور شده است که روایت ها نیز به نوعی درصدد اثبات نقش سیاق در تفسیر قرآن است. وی در ادامه به اقسام سیاق اشاره کرده و آن را در دو بخش سیاق داخلی و سیاق خارجی ترسیم می کند. در پی آن کارایی های سیاق را تبیین می کند و بر این باور است که سیاق می تواند در کشف معنا، قبول و رد روایت های تفسیری، کشف رابطه ها بین عبارت ها، ترجیح دیدگاه ها، ترجیح قرائت ها، تشخیص سوره های مکی از مدنی نقش داشته باشد. وی در بخش پایانی مقاله به شرایط تحقق سیاق، و سیاق سازی جدید می پردازد و در پایان به ارتباط سیاق با جمله های معترضه و نیز التفات می پردازد.
    کلیدواژگان: آیه ها، تفسیر، تناسب، سیاق و قرآن
  • عبدالحسین خسروپناه صفحه 155
    فیلسوفان اسلامی در تعریف فلسفه، رویکردهای گوناگون موضوع محور، روش محور، غایت محور، مساله محور و ترکیبی را به کار گرفته اند. تعاریف غایت محورانه یا کلان و غیرکاربردی هستند یا توان تشخیص مساله فلسفه از غیرفلسفی را ندارند تعاریف روش محورانه نیز مانع اغیار نمی باشند. تعاریف موضوع محورانه، کاربردی و تعیین کننده اند لکن آسیب های دیگری را تحمل می کنند. بر این اساس، حکمت نوین اسلامی یا حکمت خودی می خواهد از طریق وجود انضمامی انسان به تعریف و ساختار جدیدی از فلسفه دست یابد.
    کلیدواژگان: تعریف، فلسفه اسلامی، حکمت نوین اسلامی، وجود انضمامی انسان
  • سیدمحمدعلی دیباجی صفحه 181
    برخی پدیده ها به دست برخی انسان ها رخ می دهد که آنها را با ویژگی خارق العاده یا اسرارآمیز بودن می شناسند. طیف وسیعی از پدیده ها، یعنی رویای صادق، ذهن خوانی، دورآگاهی، ادراک های فراحسی (حس ششم)، معجزه ها، کرامت ها و وحی در این ویژگی شریکند. پرسش های مهمی که درباره این پدیده ها مطرح است عبارتند از: آیا می توان به صورت فلسفی یا علمی این پدیده ها را مورد مطالعه و تحقیق قرار داد؟ همچنین آیا آنها علت های شناخته شد دارند؟ و سرانجام مطالعه آنها چه نتیجه هایی را برای فلسفه و علم به بار آورده است؟
    در مقاله کوشیده شده است تا پاسخ این سه مسئله بررسی شود. ابن سینا نخستین فیلسوفی بود که این پدیده ها را از راه علم النفس خود به صورت نظام مند مورد مطالعه فلسفی قرار داد؛ پس از وی، ملاصدرا مطلب های ارزشمندی را به دانش نبوات افزود و علت های این پدیده ها را بیشتر تحقیق کرد. هر دو فیلسوف، ریشه اصلی این پدیده ها را در کارکرد نفس انسان و ارتباط وی با عالم غیب دانستند. با این تفاوت که ملاصدرا با دسته بندی جدید آنها را بررسی کرد و اصول نوینی از آن را کشف کرد. بدین صورت از علم النفس آن دو دانش دیگری پدید آمد که در مقاله دانش نبوات نامیده شده است. اما در میان علوم شناختی معاصر، دانش فرا روان شناسی بیش از نیم قرن است که با آزمایش ها و مطاله های کمی و کیفی این پدیده ها را مورد پژوهش قرار داده و به نتیجه های سودمندی رسیده است. فرا روان شناسی و نبوات، با موضوع مشترکی که دارند می توانند متافیزیک باوری جدیدی را پیش بکشند و افق های نوینی را فراروی دانش هایی مانند: اخلاق، علوم اجتماعی و معرفت دینی بگشایند.
    کلیدواژگان: نبوات، علم النفس، فراروان شناسی، معجزه ها، کرامت ها، رویای صادق، ادراک های فراحسی، حس ششم، دورآگاهی، ذهن خوانی
  • ترجمه چکیده انگلیسی
    ابوالفضل ساجدی صفحات 1-10
|
  • Ramezan Ali, Tabar Firoozja´I Page 5
    One of the most important discussions mentioned in religious studies is religious knowledge and understanding. A great amount of the questions raised in the field of religious knowledge is due to disregarding the principles and bases of religious knowledge and understanding. On the other hand, accepting some incorrect principles and presuppositions in the process of religious studies and religious beliefs ends up with the same problem. Therefore this article will try to extract and explain the most important principles and bases from the view of religion, and will also explain its result and output in the field of religious knowledge and understanding. Therefore one of the principles and bases of religious knowledge is the principles of religious cognition. It is necessary to become aware and understand the features and characteristics of religion before understanding religion’s teachings and statements and discovering the purpose of God. In fact understanding religion is based on knowing its characteristics. We will treat three important and effective bases here as follows: 1. divinity of the existential root of religion, 2. religion and its propositions have nafs-ol-amr (a reality behind it), 3. guidance of religion.
    Keywords: understanding, knowledge, religion, religious knowledge, understanding religion, nafs, ol, amr
  • Khodakhast Arab, Salehi Page 33
    This article discusses how the school of historicism has influenced religious discussions in three parts: the origin of religion, receiving and delivering religion and the survival of religion. It also considers the outcomes of having such a perspective for religion and then criticizes some of its aspects especially the aspect of receiving and delivering religion.
    Keywords: historicism, religion, revelation, human
  • Hadi Vakili Page 59
    Episteme has an important role in cognitive activities including religious knowledge because it clearly affects the degree of human’s beliefs. The main parts of religious knowledge are the beliefs related to the soul, the world, the one God or multiple Gods. Although we mostly pretend that religious beliefs are acquired beliefs and thus we focus on them, but some religious knowledge may have biological or even completely spiritual bases. It seems that the role of the episteme related to religious knowledge is not less central than the role of earthly knowledge. Some experimental evidences show that episteme is rooted in some specific systems of brain. The theories of body related episteme have a great significance in cognitive psychology, social psychology and neurology. Body related episteme has a great role in religious perspectives, religious beliefs and religious deeds. It cannot be claimed that being related to body explains everything about the role of episteme in religious experience, but it has a great effect on explaining this complicated phenomenon.
    Keywords: religious episteme, worldly episteme, body related, specific qualitative systems of brain
  • Mohammad, Ali Rezai Isfahani Page 83
    One of the questions discussed by scholars of hadith, philosophers and Quranic studies researchers since the age of Prophet Mohammad (PBUH) until today is Quran’s esoteric meaning. By a comparative study between Shi’ite and Sunni, this article will mention Quran’s esoteric meaning and its different meanings on the basis of rational, Quranic and traditional reasons. It will also compare the perspectives of the scholars of the two sects, who sometimes excommunicate each other. The article will also evaluate them presenting some reasons and will mention that it is possible and acceptable to have different levels of understanding Quran which are called esoteric meaning. Since it is possible for the non-infallibles to understand Quran’s esoteric meaning (but of course with different levels of understanding), it will present some methods of attaining them. According to this article, Quran’s esoteric meaning is one of the things which makes it eternal.
    Keywords: esoteric meaning, paraphrase, understanding, Quran, interpretation
  • Mohammadreza Pahlevannejad, Alireza Sezavar Page 107
    Semantic net work in Quran has a special structure. Although different schools have presented various critical theories, there is no comprehensive and practical model available. The purpose of the present study is to compare the existing models and provide a more practical and structural one which is based on the principles of semantics. Here, the researcher has taken two approaches to study Quran: word and meaning. Semantic structure including concepts in the meaning network of Quran as well as their complexities and interrelationships were analyzed in a theoretical model. Al Jumu’ah Surah was taken as a sample and its verse were analyzed; then I was compared with other Surahs based on such model.In data analysis, a structural approach was employed to examine the conceptual and semantic relations among word. First, the relations of verses in Al Juma’ah Surah were analyzed and compared with pre and post verses. Then, the relationships among the verses in this Surah were analyzed which is revealed that Quranic concepts are in a chain relationship with each other. To understand these concepts, it is required to recognize other concepts in a semantic network.
    Keywords: semantic network, semantic structure, Quranic words, circular links of words
  • Mohammad Faker Meibodi Page 131
    It is very essential to pay attention to context because it has an important role in Quran’s interpretation. It has been mentioned from a long ago and is one of the foundational and infrastructural discussions of Quranic studies, interpretation and interpretive rules. We can even see the roots of this discussion in the narrations of the Infallibles (PBUT), and we can say that it has a high position in their view. The author of this article first defines context and then explains the position of this discussion from the perspective of the interpreters and Quranic studies scholars. He also mentions that the narrations somehow prove the role of context in Quran’s interpretation as well. He then mentions the different kinds of context and divides it into internal and external context. Then he explains the applications of context and writes that it can help us explore the meaning, accept or deny interpretational narrations, explore the relation between statements, prefer a perspective, prefer a specific reading and differentiate between Meccan and Medinite chapters. In the last part of the article, the author talks of the conditions of formation of a context and the new context-creation. Finally he talks of the relation between context and parenthetical statements.
    Keywords: verses, interpretation, correspondence, context, Quran
  • Abd, Ol, Hosein Khosro, Panah Page 155
    Islamic philosophers have chosen different approaches to define philosophy such as subject-centered, method-centered, goal-centered, question-centered and a combinational approach. The goal-centered definitions are either unpractical and vast or cannot distinguish between philosophical and non-philosophical matters. The method-centered definitions do not exclude non-philosophical matters as well. The subject-centered definitions are practical and determinative but they have other problems. Thus the new Islamic wisdom or the insider wisdom tries to find a new definition and structure for philosophy through human’s incorporated being.
    Keywords: definition, Islamic philosophy, the new Islamic wisdom, human's incorporated being
  • Seyyed Mohammad, Ali Dibaji Page 181
    Some events which occur for human are considered supernatural and mysterious. A great number of events such as true dream, mind reading, telepathy, extrasensory perception (the sixth sense), miracles, extra-ordinary happenings and revelations are all common in this characteristic. The important questions mentioned about these events are: can they be studies and researched scientifically and philosophically? Is their cause known? And finally, what have been the results of studying these events for philosophy and science? This article has tried to answer these three questions. The first philosopher who systematically and philosophically studied these events by his psychology was Ibn-Sina. Then Molla-Sadra added some valuable points to the knowledge of prophecies and had some more researches on the causes of these events. Both philosophers considered the function of human’s soul and its relation with the invisible world as the main root of these events. The difference between the two philosophers is that Molla-Sadra investigated them with a new categorization and discovered some of its new principles. A new science, called prophecies in this article, was resulted from their psychology. Yet among the contemporary cognitive sciences in the past half century, parapsychology has investigated and studied the quality and quantity of these events and has achieved good results. Parapsychology and prophecies have common subjects thus they can lead into another belief in metaphysics and open new horizons for sciences such as ethics, social sciences and religious knowledge.
    Keywords: prophecies, psychology, parapsychology, miracles, extra, ordinary happenings, true dreams, extrasensory perception, the sixth sense, telepathy, mind reading